samentu 07.03.06, 11:03 teraz to juz chyba nawet najtwardze byczki zapomną o 3000 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
racheela Re: Trzeci czarny wtorek 07.03.06, 11:17 nie często mozna zobaczyc taki widok... wig20 od góry do dołu czerwony. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Trzeci czarny wtorek 07.03.06, 11:25 Moim zdaniem to dalej zbawa.[patrz obroty]Zobaczymy co pokaże rynek przy 2760 Odpowiedz Link Zgłoś
dopra Re: Trzeci czarny wtorek 07.03.06, 11:23 odnoszę wrażenie że lepiej już nie będzie w najbliższym czasie. Na wszystkich walorach co kupiłem mam krechę, nic się nie odbija od miesiąca, Im dłużej nasz rząd będzie gadał o przyspieszonych wyborach, albo o dodatkowych wydatkach socjalnych tym szybciej kapitał ucieknie z rynków finasowych i będzie jeszcze bardziej czerwono. Te pi....one kaczki nawet nie wiedzą co robią za zamieszanie swoim gadaniem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pazurrr1 Re: Trzeci czarny wtorek 07.03.06, 11:47 Wiedzą, wiedzą. Skąd wiesz, że ich kuzyni, szwagrowie itp też nie grają na giełdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
ojciec_dyktator Re:Bredzisz dopra, wiesz co to są rentowności 07.03.06, 11:51 obligacji? Więc to właśnie tajemnicze ustrojstwo wczoraj silnie wzrosło na papierach dłużnych rządu USA, co powoduje, że nabywanie akcji emerging markets staje się coraz mniej opłacalne dla wielkich funduszy zagranicznych. Te więc masowo nas opuszczają, by ulokować zyski w owych obligacjach rządu USA, co widać i w złotym i w akcjach i na bonach skarbowych III RP. Zanim zaczniesz o coś winić PiS zastanów się dobrze, bo możesz wyjść na ignoranta. Czekam kiedy za burze i tajfuny będą odpowiadać Kaczyńscy. To nie są moi idole, ale trzeba znać miarę i mieć choć minimum wiedzy w temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
herbat Re:Bredzisz dopra, wiesz co to są rentowności 07.03.06, 11:59 Co to Ojciec Dyrektor robi? Myslałem, że Ojciec przechodzi kwarantanne i badanie ptaka? Odpowiedz Link Zgłoś
ojciec_dyktator Re:Ja jestem Ojciec DYKTAtor!!! Dyrektor już jest 07.03.06, 12:02 zajęte przez niejakiego Rydzyka Tadeusza, z zawodu magnata medialnego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dopra Re:Bredzisz dopra, wiesz co to są rentowności 07.03.06, 12:11 to spójrz na wykresy wigu od kiedy są problemy i mocne wahania indeksów, przypomnij sobie co się działo jak się PO nie dogadał z PISem i później rozwiązanie wyborów przez Lecha, spójrz na wiadomości i wahania kursów a znajdziesz pewną analogię. Oczywiście że nie jest to ich winą tylko ale mogę się założyć że gdybyśmy mieli stabilny rząd to inaczej by wyglądała sytuacja na giełdzie Odpowiedz Link Zgłoś
ojciec_dyktator Re:Bredzisz dopra - popatrz na wykresy zagranicy 07.03.06, 12:17 a zobaczysz taką samą zmienność. Np BUX...tame też PiS rządzi i ma problemy z Platformą? Odpowiedz Link Zgłoś
dopra Re:Bredzisz dopra - popatrz na wykresy zagranicy 07.03.06, 12:21 Nie upraszczaj mojej wypowiedzi, nie powiedziałem że to jest TYLKO wina Pisu ale napewno mają dużą zasługę w tym co robią i mówią, niestety wiesz pewnie też że nasze giełdy są dosyć mocno uzależnione niestety od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
charl75 Re:Bredzisz dopra - popatrz na wykresy zagranicy 07.03.06, 13:21 "napewno mają dużą zasługę w tym co robią i mówią" - no tutaj nie mozna odmowic Ci logili, ale w pozostalych wypowiedziach to troszke jednak tak Odpowiedz Link Zgłoś
sabatti Re: Trzeci czarny wtorek 07.03.06, 13:44 No wiesz co jak możesz winić za to PiS przecież od dawna wiadomo, że wszystkiemu winne jest zawsze PO Odpowiedz Link Zgłoś
ojciec_dyktator Zrozumcie, za hossą/bessą stoi zagranica!!! 07.03.06, 13:58 To nie ma prawie nic wspólnego z polskim rządem i politykami!! To jest kwestia globalnych przepływów finansowych na/z rynków akcji!!! Wydarzenia polityczne w kraju tworzą co najwyżej "ząbek" na wykresie. Trend wyznaczany jest przez globalne parametry finansowo - gospodarcze, takie jak np. relacje kosztów pieniądza do poziomu ryzyka inwestycji itp., czego przykład właśnie dzisiaj macie!!! Winienie PiSu, PO czy SLD za spadki na giełdzie jest tak samo mądre, jak winienie ich za burze, huragany i trąby powietrzne. Dopiero gdyby np. wydali decyzję o zamrożeniu aktywów zagranicy w Polsce można by ich o coś oskarżać. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Zrozumcie, za hossą/bessą stoi zagranica!!! 07.03.06, 17:43 dlatego wyszedlem z akcji i polowa moich znajomych. wczoraj obroty smieszne, wyciaganie WIGu za uszy. dzis jest to co ma byc... ale to tez jeszcze nie to... ja tam nikogo nie zachecam do ucieczki z akcji. ktos traci i ktos zarabia :) nic nie ginie w naturze :) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Zrozumcie, za hossą/bessą stoi zagranica!!! 07.03.06, 18:04 Fular1,jestem pewny,że zanim spadnie do 2550,to jeszcze z pięć razy albo i więcej wejdziesz na rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
vertical1 Re: Zrozumcie, za hossą/bessą stoi zagranica!!! 07.03.06, 18:21 Nie piszczie glupot ze polityka nie ma zadnego wplywu na gielde. To brednie. Wystarczy przypomniec sobie dzień jak Kaczor prezydent rozsiewal pogloski o rozwiazaniu sejmu. Nie twierdze ze dzisiejsze spadki to wylacznie wina rządzących, ale nie pozostaja oni bez winy. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Zrozumcie, za hossą/bessą stoi zagranica!!! 07.03.06, 18:22 nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Zrozumcie, za hossą/bessą stoi zagranica!!! 07.03.06, 18:28 Ala,ja wiem to pewne na bank! Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Zrozumcie, za hossą/bessą stoi zagranica!!! 07.03.06, 18:30 narazie czekam :-) i lubie wtedy spadki :) Odpowiedz Link Zgłoś
agochnia Re: Do Ojczulka - za hossą/bessą stoi zagranica!!! 08.03.06, 10:36 Do Ojczulka. Czyli mogę przypuszczać że istnieje spora szansa że po zakończeniu spadków, zagranica znowy może powrócić na naszą giełdę i wpompować trochę grosza, co zapewne byłoby sygnałem do ponowonych zakupów przez większość inwestorów i ponownych wzrostów indeksów? Chciałbym się wstrzelić się z funduszami akcyjnymi, w miarę możliwości w początek wzrostów i tutaj moje pytanie. Czy są jakieś wcześniejsze symptomy po których mógłbym się zorientować że zagranica wraca na rynki wschodzące (w tym oczywiście nasz grajdołek)? Czy może jest to tak, że jej powrót stwierdzimy dopiero po fakcie i nie da się tego wcześniej przewidzieć? pozdrawiam Seul Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Do Ojczulka - za hossą/bessą stoi zagranica!! 08.03.06, 10:54 narazie czekaj :) ci powiem kiedy wejsc :] Odpowiedz Link Zgłoś
agochnia Re: Do Ojczulka - za hossą/bessą stoi zagranica!! 08.03.06, 10:57 OK, będę czekał. Tylko mnie nie puść z torbami, bo Cię moja baba zatłucze. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Do Ojczulka - za hossą/bessą stoi zagranica!! 08.03.06, 12:03 moja mnie tez :P Odpowiedz Link Zgłoś
harryportier Re: Rentowności i hossa. Czy Zagranica powróci? 08.03.06, 13:16 Padło tu pytanie o symptomy powrotu zagranicy. Muszę Was zmartwić - zagranica właśnie realizuje zyski i powoli przenosi się na rynek obligacji - odwraca się globalny trend na stopach procentowych, stąd i wzrost rentowności obligacji. To już nie tylko USA, ale niemieckie bundy, francuskie OAT'sy i japońskie JGB (tzw. samuraje)też. Zwłaszcza to ostatnie jest bardzo ważne - Japonia była przez ostatnie w lata dawcą kapitału dla funduszy inwestycyjnych i funduszy hedge (pożyczki jenowe np. na 1,5% w skali roku). Gwałtownie rosnący koszt kapitału powoduje, że globalne fundusze zaczynają wychodzić z pozycji by zmniejszyć swoje ryzyko. To widać także na rynku polskich obligacji - dzisiejsze wstrzymanie komunikatu o aukcji 20-latek każe sądzić, że podaż nie miała pokrycia w popycie.... Na początek są to zazwyczaj najbardziej ryzykowne pozycje - np. akcje krajów Emerging Markets, takich jak Brazylia, Węgry czy Polska. I ten trend niestety będzie trwał raczej miesiącami - tu nie warto mieć złudzeń, że wrócą w najbliższym czasie. Za 1,5 roku - do 2 lat? Dość prawdopodobne, po n-tej OBNIŻCE stóp procentowych w USA (na razie podnoszą stopy!!!) Dobrze, kto więc kupuje? Ano - Nasi, głównie TFI. A TFI kupuje, bo Ty, drogi Rodaku pchasz im forsę do ręki, więc Muszą - tak mają w statucie. Dodatkowo napędzają Cię, drogi Rodaku reklamami i pokazywaniem PRZESZŁYCH zysków. Tylko małymi literkami pod spodem pisze stara prawda "Wyniki z lat ubiegłych nie są gwarancją przyszłych Zysków" - ale kto by tam czytał pisaninę cieniutkim 7pt Times New Roman'em.... Czy to już koniec hossy? Niekoniecznie. Jeśli obroni się dziś 2750-2760 na WIG20, powinniśmy ruszyć ku szczytom. Dlaczego? Bo zagranica też niegłupia - po co mają sprzedawać na siłę taniej, jak można ciut drożej? Po prostu podniosą poziomy zleceń sprzedaży, po których TFI będą kupować, a te, rozpędzone napływającą gotówką mogą podnieść indeks nawet ciut powyżej 3000 pkt. Szczerze mówiąc daję prawdopodobieństwo obrony na poziomie 55/45, czyli nieco więcej stawiam na obronę :-). Ale nawet jeśli tak bedzie, że się obronimy - to dni hossy są już policzone - zwróćcie uwagę - piszę DNI a nie tygodnie lub miesiące. Jednak bez złudzeń proszę - zagranica w tym roku nie wróci, rentowności na 10- latkach T-Notes w USA co najmniej dotkną 5,0% po takim wybiciu - jedyne co będzie robić, to ewentualnie będzie zmniejszać podaż na odbiciach. A Wnioski co do Twoich pozycji wyciągnij sam, drogi Czytelniku... PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Rentowności i hossa. Czy Zagranica powróci? 08.03.06, 13:47 prawisz dobrze rodaku, ale zaraz cie tu wyzwia od pieniaczy. pozdro bracie, kto madry wie co zrobic, nikt nikomu nic nie kaze :) Odpowiedz Link Zgłoś
agochnia Re: Rentowności i hossa. Czy Zagranica powróci? 08.03.06, 14:27 Czy w takim raziem jest sens nabyć teraz jednostki funduszu inwestującego w amerykańskie obligacje rządowe? A jeżeli tak, to mniej więcej w jakim choryzoncie czasowym? Jak przypuszczasz, co może się dziać z takimi funduszami na przestrzeniu najbliższego miesiąca a na przestrzeni do końca roku? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agochnia Re: Rentowności i hossa. Czy Zagranica powróci? 08.03.06, 14:28 oczywiście >>horyzoncie<< Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re: Rentowności i hossa. Czy Zagranica powróci? 08.03.06, 14:36 Nie sądzę, że to dobry pomysł. Jest bessa na obligacjach USA - ceny spadają. Tam może być porządne tąpnięcie w dół. Ale czemu nie waluty ? Złotówka prawdopodobnie właśnie zmienia trend - wchodzi w trend spadkowy - pomyśl o walutach. Tu będzie tylko ryzyko kursowe a w przypadku obligacji dochodzi jeszcze ryzyko ceny tych papierów. Odpowiedz Link Zgłoś
s42 Re: Rentowności i hossa. Czy Zagranica powróci? 08.03.06, 15:41 Przecież zwykły Kowalski nie ma dostępu do rynków walutowych, żeby dokonywać tam codziennych transakcji. Rozumiem , że radzisz aby pomyśleć o zamianie oszczedności na jakiś czas z pln na przykład na którą walutę ? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re: Rentowności i hossa. Czy Zagranica powróci? 08.03.06, 16:02 Jak ma dostęp do giełdy, a większość ma, to może kupić np. kontrakt walutowy na USD lub Euro. Jeden kontrakt to równowartość 10.000 USD lub Euro. Trzeba mieć tylko depozyt - 3%, czyli około 1000 zł i trochę kasy na pokrycie ewentualnych strat na starcie (jakieś wahnięcia w dół na walucie) i tyle. Płynność tu nie najlepsza ale jak ktoś inwestuje na parę miesięcy to płynność jest wystarczająca. Prowizja za kupno kontraktu: z reguły od 8 do 15 zł. A w funduszu znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: Rentowności i hossa. Czy Zagranica powróci? 08.03.06, 16:05 z drugiej strony polecać leszczowi który na akcjach GPW sobie nie radzi Forex to troche tak jak wysyłać niedzielnego kierowce w maluchu na autosrade gdzie Tiry jadą na napiętych terminach mokra plama może po takim tylko zostać Odpowiedz Link Zgłoś
s42 Re: Rentowności i hossa. Czy Zagranica powróci? 08.03.06, 17:02 Czyli nie ma to nic wspólnego z kontraktami terminowymi. A czy kontrakty walutowe są tylko na euro i dolary czy również na inne waluty ? Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Dokładnie jak wyżej 08.03.06, 16:08 cóż elamigo, soros, ja i kilku innych pisalismy o tym w styczniu gdy cały rynek orgazmował a leszcze to juz w ogóle:P mozna sobie poszukać nasze posty tu naprawde nie ma żadnej filozofii to zupełnie jak w przyrodzie w paxdzierniku może być i 25 stopni mozna siedzieć na ławce i opalac się, ale nie znaczy to że za miesiąc na tej samej ławce nie bedzie śnieg lezał kto w tym październiku na skutek temperatury głosi że zimy juz nigdy nie bedzie ten .... sami już wiecie co Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re: Trzeci czarny wtorek 08.03.06, 16:12 Nie chodzi o foreks tylko inwestycję w waluty. I nie polecam - to tylko mój punkt widzenia. Można się z nim zgodzić albo nie. Kupno kontraktu walutowego to żadna tam super wysublimowana transakcja - czym to się różni od kupna 10.000 USD czy Euro ? Jedynie tym,że strata kosztuje Ciebie od razu bo trzeba uzupełnić rachunek. Ale ma to też dobre strony bo np. nie zabrniesz w ślepą uliczkę - jak skończy się kasa, czyli za dużo tracisz, to zamkniesz (lub biuro Ci zamknie) pozycję. Nie róbmy z kontraktów jakiegoś super ryzykownego instrumentu - to też jest dla ludzi. Na akcjach też można stracic kupę pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: Trzeci czarny wtorek 08.03.06, 16:18 to kwestia psychiki, znam ludzi którzy własnie na futach ida w zaparte przeciw rynkowi i dopłacaja do depozytu z nadzieja że cud nastapi i przed wygasnieciem wróca w glorii zwyciężcy ale fakt - ryzyko jest na wszystkim jak się odpowiednio szybko nie zamknie pozycji, lub na akcjach jak się niekiedy za wczesnie ja zamknie:) Odpowiedz Link Zgłoś
s42 do Sorosa2 10.03.06, 20:29 Przejrzałem wszystkie instrumenty notowane na GPW i nie znalazłem czegoś takiego jak kontrakt walutowy, a mając rachunek w DI BRE chciałbym zamienić na jakiś czas część gotówki z pln na walutę, mógłbyś coś podpowiedzieć jak to technicznie zrobić nie ponosząc zbyt dużych kosztów ? z góry dzięki pzdr Odpowiedz Link Zgłoś