Dodaj do ulubionych

Kaaaaapitale wróć.

24.07.06, 20:48
Byki jutro przed szansą. Wiele wskazuje, że mamy jutro znów lukę hossy. Tym
razem będzie celowała w kolejny opór techniczny - choć technice przy takich
obrotach nie za bardzo można ufać.
Amerykanie są jednak w dobrych nastrojach - w du. mają ceny ropy czy nawet
postkomentarze bernankego który wcale nie wyklucza kolejnej podwyżki 8 sierpnia.
Rośnie apetyt na zyski a na przystawkę podano kilka danych ze spółek. Nikt nie
zauważył słabszych infro np. amexu za to dobre info to pretekst do zakupów.
Hossowy nastrój. Nastroje jednak się u nich potrafią zmienić z dnia na dzień.
U nas jutro znów wysokie otwarcie. Gdyby nie GTG to stawiałbym na białą
świecę. Jednak ktoś może nabrać ochoty na realizację zysków z kilku tygodni a
jutro będzie spory popyt który może mieć ochotę przejąć gorące akcje.
Jeśli luka nie będzie zbyt duża to sam raczej będę się ustawiał po długiej
stronie - przynajmniej do południa. Dalej się zobaczy. Oczywiście podmuch
skrzydeł motyla w puszczy amazońskiej może zmienić moje nastawienie w pięć
minut - ale w oczekiwaniu na "wyniki" spółek zbyt ryzykowne jest zbyt sztywne
ustawianie się po misiej stronie.
Osobiście zastanawiam się kiedy wrócą do gry poważniejsze pieniądze na naszej
giełdzie. Kosze rozumiem, ale ustawiania kursu na chama już nie. Kto ma
interes w tym by tak ustawić kurs? Kumuluje? Jeśli tak to kiedy odda? Może
chce złamać rynek? Jutro się nie zanosi. Za to sokojne może dystrybuować bez
obawy że będzie za tanio..
pozdr.
Obserwuj wątek
    • stefan_ems Re: Kaaaaapitale wróć. 24.07.06, 22:25
      hehe, czyli jutro spadki.

Bez urazy Ami, ale czytem prawie każdy Twój post na tym forum i zdaje się, że
      po tych dwóch tąpnięciach Twoje nastawienie było dość pesymistyczne niż to,
      jakie w rzeczywistości było. Po inauguracynym poście tego wątku można się tylko
      bać ;-))
    • rrj Re: Kaaaaapitale wróć. 24.07.06, 22:50
      A obroty w USA 20% niższe dziś. Czyżby i tam dotarła nasza GTG? :)
    • citro1 Re: Kaaaaapitale wróć. 24.07.06, 22:52
      Jutro luka i co dalej? Faktycznie, przy takiej kasie ,technikę możemy odstawić
      na bok .Rynek lubi wspinać się po ścianie strachu i im wyżej tym ta ściana
      bardziej pionowa ,a strach to widać już teraz momentami.Moim zdaniem trend
      horyzontalny potrwa jeszcze długo ,długo, z biciem szczytów na 3300 i
      testowaniem wsparć na 2500/2600 .Widełki wynoszą 700/800 pkt ,to grubo ponad 20%
      gra warta świeczki dla GTG .
      A propos uderzeń skrzydeł motyla,czytałeś o panu Fishmanie? to izraelski
      przedsiębiorca który w maju wystawił gigantyczną opcję walutową o wartości 3
      mld euro ,jeżeli turecka lira straci 15% w ciągu trzech tygodni wobec $
      kanadyjskiego.23 maja spadek wynosił 16% i facet popłyna .co działo się po 20
      maja na rynkach wschodzących to na pewno pamiętasz.Bardziej obszerny artykuł w
      lipcowym Manager Magazin
      pozdrawiam
    • noica Re: Kaaaaapitale wróć. 24.07.06, 22:52
      elamigo, jestem zupełnym giełdowym ignorantem, a ponieważ Twoje obserwacje
      robią wrażenie kompetentnych i profesjonalnych zwracam się do Ciebie z pytaniem
      Wiem, że jest dość głupie, ale chciałbym wiedzieć, czy Twoim zdaniem w
      najbliższej przyszłości są możliwe spadki do 2200, 2400 pkt i jakie jest
      prawdopodobieństwo ich wystąpienia. Chodzi o to, że przymierzam się do zakupu
      jednostek w funduszu akcyjnym i nie wiem czy czekać na spadki(jeszcze kilka dni
      temu niektóre komentarze analityków je zapowiadały ), których przecież moge się
      nie doczekać, czy już teraz wchodzic. Co byś zrobił.
      Oczywiście innych uczestników forum również proszę o uwagi. Wszystkie będą dla
      mnie bardzo cenne.
      • ahead1 Re: Kaaaaapitale wróć. 24.07.06, 23:08
        Ja rowniez wyslucham kolegow w tym temacie. Noica napisz jakimi funduszami
        jestes zainteresowany. Ja sie zastanawiam nad Arka akji i zrownowazonym okolo
        50% portfela, druga polowa do mbanku (citi, unikorona, skarbiec waga, moze
        dwstop 25) oczywiscie akcji. Tyle ze ja mam czas obserwowac gielde nie wiem jak
        ty. W mbanku jak wiadomo konwersje sa darmowe wiec nie ma problemu, ale arka
        jednak ma bardzo dobre wyniki... (jak gielda leci w dol niestety tez prowadzi w
        spadkach).
        • noica Re: Kaaaaapitale wróć. 25.07.06, 16:44
          Ahead1, ja niestety nie mam możliwości śledzić na bieżąco, co się dzieje na
          giełdzie, zresztą przy poziomie mojej wiedzy byłoby to raczej bezcelowe. Co do
          tego jaki fundusz wybiorę,prawdopodobnie będzie to Arka akcji,chociaż
          niekoniecznie. Ja w ogóle dość sceptycznie podchodzę do tych wszystkich -
          opartych na historycznych wynikach - porównań. Wszelkie rankingi interesują
          mnie średnio, wiem że za jakiś czas mogą wyglądać zupełnie inaczej. Jeśli myślę
          o Arce, to dlatego, że jak zauważyłeś ma największą ampiltudę wahań, a
          chciałbym jednak spróbować migracji między funduszami, kiedy zajdzie taka
          potrzeba. Jak by nie było jest to jakieś narzędzie maksymalizacji zysków.
          Krótko mówiąc, w ujęciu modelowym wyglądałoby to tak: spodziewam się, że na
          wzrostach najwięcej zarobię właśnie w Arce, a fakt, że akurat na spadkach Arka
          pogrąża się najbardziej, już by mnie nie dotyczył,musiałbym się tylko w
          odpowiednim momencie ewakuować. Tylko, że łatwo powiedzieć... Ja zresztą mam na
          myśli wyłącznie sytuacje, kiedy można się spodziewać naprawdę dużych przesileń.
          Wiem, że spekulacja na funduszach, kiedy dochodzi do drobnych korekt, nie ma
          sensu, nawet jeśli ktoś ma wystarczająco dużo wiedzy, żeby się w to bawić.
          Zresztą gdybym pozostawał w akcjach w Arce nieprzerwanie przez dłuższy okres
          czasu, nie reagując na prognozowane spadki, i tak najprawdopodobniej zarobiłbym
          najwięcej. To podobny problem, jak w przypadku funduszy zrównoważonych, których
          fenomen ( podobno są najpopularniejsze )moim zdaniem opiera się na
          pewnym "przesądzie". Rozumiem, że możliwość zdywersyfikowania ryzyka może
          odpowiadać pewnym potrzebom emocjonalnym niektórych ludzi, ale z drugiej strony
          ja traktuję fundusze zrównoważone jak taką rozcieńczoną kopię funduszy akcji.
          Dynamika, w jakiej pracują jest zbliżona do dynamiki w jakiej pracują f, akcji,
          jedynie amplituda wahań jest mniejsza. Jeśli zakładać, że w najbliższych latach
          giełda będzie miała sie dobrze, to po co decydować się na zrównoważone, i tak
          ostateczny bilans wyjdzie korzystnie dla f. akcyjnych. A jeśli zakładamy, że na
          giełdzie bedzie działo się źle, to akcji powinniśmy unikać w ogóle, a te
          przecież w zrównowazonym są.
          A elamigo pytałem o prawdopodobieństwo spadków w gruncie rzeczy, wiedząc że nie
          może mi udzilić odpowiedzi, która mogłaby mi zdecydowanie pomóc. Po prostu
          traktuję go, jak również kilka innych osób z tego forum, jako swego rodzaju
          autorytety, a ja lubię słuchać co mają do powiedzenia mądrzejsi ode mnie, bo
          można się czegoś nauczyć Ta niedookreśloność obecnej sytuacji na giełdzie
          potwornie mnie męczy, pomimo że jeszcze nic nie zainwestowałem. Chciałem po
          prostu usłyszeć jakiś głos, w kwestii co dalej. No i w sumie nie wiem, czy
          tąpnie, czy właśnie odjeżdza mi pociąg, a ja się nie załapię. Chyba jeszcze
          trochę zaczekam.
      • elamigo1 Re: Kaaaaapitale wróć. 25.07.06, 10:01
        Witam. Moje komentarze są moją subiektywną oceną.
        Ostatnio faktycznie często się zdarzało że akurat w momencie gdy zajmowałem
        jakąś pozycję rynek natychmiast odwracał się przeciwko... Nauczyłem się
        błyskawicznie reagować. Niestety błyskawiczna reakcja w przypadku funduszy jest
        niemożliwa.
        Ciągle powtarzam że fundusze nie służą do spekulacji - mimo że sam z nich czasem
        korzystam. Ale są to głównie fundusze walutowe lub pieniężne jako element
        dywersyfikacji lub przechowywalnia gotówki.
        Co do mementu wchodzenia w fundusze akcji w ramach spekulacji: sytuacja jest
        bardzo niejasna. Kursy - układ techiczny zostały wstawione na niskich obrotach
        więc trundo mówić że hossa wróciła. Jak przekroczy szczyt szczytów to będzie
        można mówić że hossa wróciła , ale i tak nie wiadomo na jak długo. Więc nie
        pomogę. Osobiście jestem zwolennikiem syntetycznego portfela rynkowego zamiast
        funduszy akcji. Niestety nie ma u nas funduszy którymi ja bym był ewentualnie
        zainteresowany - czyli typowych funduszy indeksowych.
        Co do obrotów u usa - są niższe ale nie o 2/3... no i rynek nie obejmuje zakresu
        ledwie 20 spółek.
        Teraz popatrzę sobie na rynkek szukając okazji. Napiszę coś po południu.
        pozdr.
    • gorbibanki Re: Kaaaaapitale wróć. 25.07.06, 11:18
      Dawałem Ci sygnał do otwierania długich w poście "Amiprofit" ale widocznie nie
      skojarzyłeś, że to w ogóle do Ciebie :)
      • elamigo1 Re: Kaaaaapitale wróć. 25.07.06, 16:46
        Gorbi, niezmiernie rzadko sugeruję się jakąkolwiek opinią jeśli nie jest obficie
        uargumentowana. Jeśli się zgadzam z argumentami - wchodzę w to. Jeśli nie -
        ignoruję. Lubię mieć poczucie kontroli (wiem że to tylko poczucie) Na dodatek
        informacje kiedy wejść na rynek są mniej ważne niż te kiedy z niego WYJŚĆ.
        Ciekawa sesja. Daje do myślenia. Szczególnie podaż pod koniec sesji. Skali się
        nie spodziewałem. Ale Nawet zająłem długą na koniec po 59 - zamknąłem po 63. W
        sumie dzień znów 51zł prowizji i 70zł do przodu. Ten bank to coś mi powinien
        fundnąć za nabijanie im kasy. A tu nawet koszulki ani kubka... No cóż, tak to
        jest jak się bierze włoską żonę.

Ciekawe czy dzisiejsza sesja oznacza natarcie uszu GTG? Ta walka wyglądała mi na
        strzały pomiędzy konkurencyjnymi mafiami. Po południu przeanalizuję sobie na
        spokojnie. Niewątpliwie obrót wskazuje na umocnienie się kursu na obecnym
        poziomie. Stany raczej w górę po danych, zresztą na to stawiałem zajmując
        pozycję pod koniec. - no ale jeszcze parę godzin.
        Dopiero jutro to może być ciekawa sesja.
        postaram się cosik jeszcze napismarować.
        pozdr
        ^migo

• ahead1 Re: Kaaaaapitale wróć. 25.07.06, 23:45
          Jak bedzie tak jak Citro prawi to czekalaby nas nie jedna konwersja...:/
        • gorbibanki Re: Kaaaaapitale wróć. 26.07.06, 08:53
          Ale są też tak proste rzeczy jak wskaźniki i antywskaźniki. Jeżeli ktoś w danym
          okresie czuje rynek to czemu nie działać według jego wskazań. Przynajmniej do
          pierwszej wpadki.
    • elamigo1 Re: Kaaaaapitale wróć. 26.07.06, 16:28
      Akurat dzisiaj miałem "czuja" Trzy pozycje - wszystkie do przodu. 70pkt.
      Ale znów mnie podkusiło by wystawić krótką na noc. Zobaczymy.
      Resztę dnia odpoczywam od giełdy. Nawet nie chcę patrzeć na usa. Napiszę coś
      jutro.
      • citro1 Re: Kaaaaapitale wróć. 27.07.06, 09:23
        Że też Cię podkusiło z tą krótką.Na takim rynku jak bardzo chcesz mieć pozycję
        na noc to polecam kamasutrę.Zobaczymy jak to się dzisiaj skończy ,opór bardzo
        blisko.Uwaga na arbi,mogą pociągnąć - powodzenia.
        • elamigo1 KAApitał wrócił 27.07.06, 15:51
          Bez stresu. Zamknąłem 3110. otworzyłem 2długie3120. Zamykałem 3188. Żyć cała-
          uratowana. Nawet jest spory plusik. Zaczynałem od sporego plusa wczoraj - nawet
          się nie zminusował na chwilę.
          Fakt że kamasutra lepsza. Ale ja chyba niereformowalny jestem. Choć misiość mi
          już prawie całkiem przeszła - po dzisiejszej sesji. Czasem zagrywam ryzykownie -
          powinienem to leczyć:-)
          Otwarcie na oporze. Obroty. Miedź na kitko w górę. ISE100 w górę. Francuzi (nie
          mam możliwości obserwacji daxa) od rana poprawieją szczyty. Bycie misiem w
          takim dniu musiałoby skończyć się w wariatkowie. Wziąłem prozac i jazda:-)
          Wymiękłem na88. Dopiero jak wskazał niezdecydowanie w pokonywaniu 94.
          Jeśli nic się nie wydarzy to (pewnie po epizodzie realizacji zysków) mamy
          kierunek na testowanie rekordów. A późnie bessa......
          pozdro.
          • citro1 Re: KAApitał wrócił 27.07.06, 16:09
            No to kolejne gratulacje.Wzrościk bardzo ładny, LOP pięknie do góry ,kasa
            całkiem całkiem i na forum cisza to dobrze wróży.Jak USA skończy na zielono to
            jutro miśki same się stratują. Jadę na ryby, powodzenia i uważaj z tą
            misiowatością .
            • elamigo1 Re: KAApitał wrócił 27.07.06, 16:14
              Owszem miłe uczucie:-)
              Miłego łowienia.
              Po takiej sesji jak dzisiaj leszcze odzyskują nadzieję:-)
              Pamiętaj aby zanęcić ale nie karmić. Czyli jutro w dół?
              pozdro.
      • gorbibanki Re: Kaaaaapitale wróć. 27.07.06, 12:11
        Czemu Ty wystawiasz krótką zawsze w dniu gdy OFE dostają mnóstwo kasy z ZUSu?
        Przecież wtedy w 99% przypadków rośnie !!!
        • citro1 Re: Kaaaaapitale wróć. 27.07.06, 12:33
          Z ta kasą to lekka przesada,ala jak tak uważasz.Arbi szaleje,mistrzostwo świata
          w koszkówce - ciekawie, ciekawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka