Dodaj do ulubionych

p... szulernia

11.07.07, 10:22
Czesc,

czy moze mi ktos podac jakis racjonalny argument, dlaczego u nas rosnie gdy
wszedzie indziej spada??
Nawet fundusze .. dlaczego dzis ciagna do gory, skoro jutro moglyby kupic to
samo taniej??
Pozdrawiam
T.
Obserwuj wątek
    • moonspell_mad Re: p... szulernia 11.07.07, 11:45
      nasz indeks wyprzedza fakty, jutro będą plusy
      • misty_zwany_krawcem Re: p... szulernia 11.07.07, 14:03
        nie nasz indeks wyprzedza fakty tylko portfele szwagrów wyprzedzają fakty.
        Jakieś tam odbicie jest przewidziane, więc nakupili długich. A że inne indeksy spadają np. sWIG czy mWIG bo to naturalne i zgodne z nastrojami światowymi to co ich to obchodzi? Na akcjach mają pieniądze emerytów a na kontraktach prywatne. Przecież nie będą tracić.
        • tezet73 Re: p... szulernia 11.07.07, 17:20
          Przykre jest to co piszesz, ale niestety brzmi prawdopodobnie.
          Trzeba sie bedzie dostosowac :)
          Swoja droga, dlaczego kontrakty sa na Wig20 a nie cały WIG? A jak to jest w
          innych krajach? Oni tez maja kontrakty na "waskie" indeksy, jak u nas Wig20,
          czy moze na indeksy calego rynku?
          • misty_zwany_krawcem Re: p... szulernia 11.07.07, 21:46
            ciekawe pytanie....ale odpowiedź chyba ta sama.
            Postaw się w sytuacji "szwagra".
            Chyba lepiej manipulować indeksem złożonym z 20 spółek. Łatwiej rzucać koszykami zakupów czy sprzedaży 20 spółek niż jakby to miało być 200 spółek.
            Choć w czasach komputeryzacji w zasadzie nie byłoby problemu rzuceniem koszykiem złożonym z 200 spółek. Ale tu z koleji w gre wchodzi jeszcze płynność spółek. Te z wigu20 są płynne więc automatycznie w ciemno możesz kupować koszyki. Na mniejszych jest mała płynność więc taki przypadkowy koszyk mógłby robić zbyt duzo zamieszania. Np. podnosiłby kurs spółki za jednym razem o 10%. Dlatego kontrakty oparte na midwigu, bo są takie, są mało popularne. Drobni inwestorzy nie znają się i nie grają a fundusze są za duże. "Szwagry" natomiast nie mają żadnego interesu w popularyzacji bo z powodu małej płynności nie mogliby rzucać koszykami. Dlatego wolą Wig20. To wszystko jednak tylko taka moja spiskowa teoria bo taki proceder jest zabroniony i karalny.
            Na rynkach dużych i dojrzałych takich jak np. w USA jest wiele indeksów. Największy S&P skupia 500 spółek. Manipulowanie takim indeksem jest bardzo trudne bo przede wszystkim wymaga bardzo dużej kasy.
            • elamigo1 Re: p... szulernia 11.07.07, 22:18
              Misty.
              W każdym indeksie (no prawie...) każda spółka ma swoją wagę. By zmanipulować
              sp500 nie trzeba kupować 500 spółek. By zmanipulować wigiem wystarczy
              zmanipulować spółkami o największej kapitalizacji. Gdyby wig20 nazywał się wig
              40....

A dzisiaj w usa - a....nie......mówiłem?
              oni dane z nieruchomości mają głęboko w poważaniu - jednodniowa bolączka.
              Dzisiaj już są ważne inne sprawy.
              a.
              • misty_zwany_krawcem Re: p... szulernia 11.07.07, 22:48
                hehe, "jednodniowa bolączka" to dla amerykańskich misiów był ten dzisiejszy wzrost.
                Jutro misie ustawią byki na swoim miejscu.
                A że tak dzisiaj miało być to ja też wiedziałem i zarobiłem dzisiaj na elce wziętej na samym dołku. Tom8010 może potwierdzić. :))
                Żałuje tylko że na koniec dnia ją zamknąłem bo jutro bym z niej jeszcze z 20 punktów wyciągnął. Ale tylko 20, to wszystko na co byki bedzie jutro stać... moim zdaniem.
                Ale mogę się mylić :))
                • tom8010 Re: p... szulernia 11.07.07, 23:12
                  Ja nic nie wiem ;-) to bardziej fular powinien wiedzieć albo alinka. Podobno
                  oni teraz rzadza gielda. Jak jestes z nimi to może i faktycznie zlapales swoja
                  elke na samym dolku hhehhehe
                  • misty_zwany_krawcem Re: p... szulernia 11.07.07, 23:16
                    nie gadaj...nie czytałeś maili?
                    Lepiej sprawdź pocztę....jak nie chcesz jutro stracić :))
                    • tom8010 Re: p... szulernia 12.07.07, 11:45
                      widzisz misty i po co te emocje ;)
                      • misty_zwany_krawcem Re: p... szulernia 12.07.07, 12:06
                        tom ty sie nie podniecaj :))
                        aktualnie, godz. 12 jest końcówka fali B korekty trendu spadkowego. Jeszce bedzie fala C która wyniesie kurs na te 3854.
                        Czekamy tylko na brytyjczyków i francuzów bo u nich się co wykresy pokomplikowały i nie chcą odbić.
                        Czaje się na długą choć stosunek ryzyka do zysku jest niekorzystny i zastanawiam się czy warto.
                        Bo w piątek po południu jest wodospad nieunikniony :))
                        • alinka102 Re: p... szulernia 12.07.07, 12:17
                          nieuniknione to wiesz co jest ?
                          tylko to że że jeśli gorbi cię posłucha i postawi na ten wodospad ( a on
                          właśnie ulega takim wpływom i działa pod wpływem impulsu ) to jutro po południu
                          mamy wodospad odwrócony
                        • tom8010 Re: p... szulernia 12.07.07, 12:27
                          ja tam siedze spokojnie i zarabiam....w obie strony majac jednoczesnie L i S ;-
                          ) a te fale to olewam. nie znam sie na nich i tyle. ide sie dotlenic pzdr
                          • alinka102 Re: p... szulernia 12.07.07, 12:32
                            i tak jest właśnie najlepiej
                            bo jak się ma jednocześnie L i S to się nie płaci podatku od zysku
                            • misty_zwany_krawcem Re: p... szulernia 12.07.07, 15:37
                              co się dzieje? Gorbi wziął eski......czy jaki czort? :))
                              • gorbibanki Do Misty 12.07.07, 15:57
                                Wcale nie :) To tylko Alinka znalazła sobie nowy antywskaźnik :) Nie jest zbyt
                                stała w uczuciach i teraz leci na Ciebie :)
                                • alinka102 Re: Do Misty 12.07.07, 16:11
                                  nie, poprostu z fularem przygotowujemy grunt pod jutrzejszy wodospad
                                  ale dziś to głównie z panią Elą trzepie elkowiczów tych co chwycili się na jej
                                  ostatni bajer:)
                                  ludzie to są jednak naiwni:)
                                  • gorbibanki Do Alinki 13.07.07, 08:19
                                    Klątwa zdjęta :) Jak nie chcesz zbankrutować to patrz co myśli, mówi i robi
                                    Misty :) Misty to taki Gorbi z przed roku :) Z drugiej strony trochę szkoda, że
                                    nikt już nie będzie sie mną interesował :)
                                    • misty_zwany_krawcem Re: Do Alinki 13.07.07, 08:53
                                      brawo Gorbi, z pierwszą częścią twojej wypowiedzi się zgadzam.
                                      Czytaj mój wcześniejszy post.
                                      O godz. 14 wziąłem długą :)))
                                      • gorbibanki Re: Do Alinki 13.07.07, 08:56
                                        Czytałem, czytałem :) Ale myślałem, że tak samo jak mnie zabraknie Ci odwagi :)
                                        Przynajmniej system sam zamknął mi wczoraj S-kę bo dzisiaj chyba byłaby masakra.
                                        • misty_zwany_krawcem Re: Do Alinki 13.07.07, 09:02
                                          nie wiem, nie wiem....nie jestem takim optymistą.
                                          Popatrz na azje. Po wysokim otwarciu brakuje pary i wszyscy sie obsuwaja.
                                          W europie może byc podobnie.
    • zielony65 Re: p... szulernia 12.07.07, 09:01
      Pewnie, że szulernia. A największą sztuką było wmówić inwestorom, że jej nie ma
      i wszystko jest tak, jak być powinno.
      • alinka102 Re: p... szulernia 12.07.07, 10:52
        oczywiście że żadnej szulerni nie ma i wszystko jest tak jak powinno być
        my tylko dzisiaj razem z panią Elą czeszemy frajerów na elku, a jutro...
        • zielony65 Re: p... szulernia 12.07.07, 11:45
          Na pozór nic się nie dzieje, a tu nagle trzaskają stopy na kotraktach i robi
          się czerwono. Za pięć minut wywalane są kosze akcji i indeks leci w dół.
          Niektórzy to pewnie swoją wiedzę czerpią z jakiegoś objawienia?
          • alinka102 Re: p... szulernia 12.07.07, 11:52
            dobrym wskaźnikiem są ruchy gorbiego
            jeśli tylko on coś rzeczywiście zainwestuje to zawsze traci
            ruch odwrotny daje więc zawsze zysk
            to naprawdę działa
            • zielony65 Re: p... szulernia 12.07.07, 11:55
              Przed chwilą miało miejsce owo zjawisko. I to przy kursie kontraktów niższym od
              indeksu. Grać z około 4-minutowym wyprzedzeniem, to znaczy grać na 100%
              wygranej. Można się jedynie podłączyć i łykać okruchy z pańskiego stołu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka