tezet73 11.07.07, 10:22 Czesc, czy moze mi ktos podac jakis racjonalny argument, dlaczego u nas rosnie gdy wszedzie indziej spada?? Nawet fundusze .. dlaczego dzis ciagna do gory, skoro jutro moglyby kupic to samo taniej?? Pozdrawiam T. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moonspell_mad Re: p... szulernia 11.07.07, 11:45 nasz indeks wyprzedza fakty, jutro będą plusy Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: p... szulernia 11.07.07, 14:03 nie nasz indeks wyprzedza fakty tylko portfele szwagrów wyprzedzają fakty. Jakieś tam odbicie jest przewidziane, więc nakupili długich. A że inne indeksy spadają np. sWIG czy mWIG bo to naturalne i zgodne z nastrojami światowymi to co ich to obchodzi? Na akcjach mają pieniądze emerytów a na kontraktach prywatne. Przecież nie będą tracić. Odpowiedz Link Zgłoś
tezet73 Re: p... szulernia 11.07.07, 17:20 Przykre jest to co piszesz, ale niestety brzmi prawdopodobnie. Trzeba sie bedzie dostosowac :) Swoja droga, dlaczego kontrakty sa na Wig20 a nie cały WIG? A jak to jest w innych krajach? Oni tez maja kontrakty na "waskie" indeksy, jak u nas Wig20, czy moze na indeksy calego rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: p... szulernia 11.07.07, 21:46 ciekawe pytanie....ale odpowiedź chyba ta sama. Postaw się w sytuacji "szwagra". Chyba lepiej manipulować indeksem złożonym z 20 spółek. Łatwiej rzucać koszykami zakupów czy sprzedaży 20 spółek niż jakby to miało być 200 spółek. Choć w czasach komputeryzacji w zasadzie nie byłoby problemu rzuceniem koszykiem złożonym z 200 spółek. Ale tu z koleji w gre wchodzi jeszcze płynność spółek. Te z wigu20 są płynne więc automatycznie w ciemno możesz kupować koszyki. Na mniejszych jest mała płynność więc taki przypadkowy koszyk mógłby robić zbyt duzo zamieszania. Np. podnosiłby kurs spółki za jednym razem o 10%. Dlatego kontrakty oparte na midwigu, bo są takie, są mało popularne. Drobni inwestorzy nie znają się i nie grają a fundusze są za duże. "Szwagry" natomiast nie mają żadnego interesu w popularyzacji bo z powodu małej płynności nie mogliby rzucać koszykami. Dlatego wolą Wig20. To wszystko jednak tylko taka moja spiskowa teoria bo taki proceder jest zabroniony i karalny. Na rynkach dużych i dojrzałych takich jak np. w USA jest wiele indeksów. Największy S&P skupia 500 spółek. Manipulowanie takim indeksem jest bardzo trudne bo przede wszystkim wymaga bardzo dużej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: p... szulernia 11.07.07, 22:18 Misty. W każdym indeksie (no prawie...) każda spółka ma swoją wagę. By zmanipulować sp500 nie trzeba kupować 500 spółek. By zmanipulować wigiem wystarczy zmanipulować spółkami o największej kapitalizacji. Gdyby wig20 nazywał się wig 40.... A dzisiaj w usa - a....nie......mówiłem? oni dane z nieruchomości mają głęboko w poważaniu - jednodniowa bolączka. Dzisiaj już są ważne inne sprawy. a. Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: p... szulernia 11.07.07, 22:48 hehe, "jednodniowa bolączka" to dla amerykańskich misiów był ten dzisiejszy wzrost. Jutro misie ustawią byki na swoim miejscu. A że tak dzisiaj miało być to ja też wiedziałem i zarobiłem dzisiaj na elce wziętej na samym dołku. Tom8010 może potwierdzić. :)) Żałuje tylko że na koniec dnia ją zamknąłem bo jutro bym z niej jeszcze z 20 punktów wyciągnął. Ale tylko 20, to wszystko na co byki bedzie jutro stać... moim zdaniem. Ale mogę się mylić :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tom8010 Re: p... szulernia 11.07.07, 23:12 Ja nic nie wiem ;-) to bardziej fular powinien wiedzieć albo alinka. Podobno oni teraz rzadza gielda. Jak jestes z nimi to może i faktycznie zlapales swoja elke na samym dolku hhehhehe Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: p... szulernia 11.07.07, 23:16 nie gadaj...nie czytałeś maili? Lepiej sprawdź pocztę....jak nie chcesz jutro stracić :)) Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: p... szulernia 12.07.07, 12:06 tom ty sie nie podniecaj :)) aktualnie, godz. 12 jest końcówka fali B korekty trendu spadkowego. Jeszce bedzie fala C która wyniesie kurs na te 3854. Czekamy tylko na brytyjczyków i francuzów bo u nich się co wykresy pokomplikowały i nie chcą odbić. Czaje się na długą choć stosunek ryzyka do zysku jest niekorzystny i zastanawiam się czy warto. Bo w piątek po południu jest wodospad nieunikniony :)) Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: p... szulernia 12.07.07, 12:17 nieuniknione to wiesz co jest ? tylko to że że jeśli gorbi cię posłucha i postawi na ten wodospad ( a on właśnie ulega takim wpływom i działa pod wpływem impulsu ) to jutro po południu mamy wodospad odwrócony Odpowiedz Link Zgłoś
tom8010 Re: p... szulernia 12.07.07, 12:27 ja tam siedze spokojnie i zarabiam....w obie strony majac jednoczesnie L i S ;- ) a te fale to olewam. nie znam sie na nich i tyle. ide sie dotlenic pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: p... szulernia 12.07.07, 12:32 i tak jest właśnie najlepiej bo jak się ma jednocześnie L i S to się nie płaci podatku od zysku Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: p... szulernia 12.07.07, 15:37 co się dzieje? Gorbi wziął eski......czy jaki czort? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Do Misty 12.07.07, 15:57 Wcale nie :) To tylko Alinka znalazła sobie nowy antywskaźnik :) Nie jest zbyt stała w uczuciach i teraz leci na Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: Do Misty 12.07.07, 16:11 nie, poprostu z fularem przygotowujemy grunt pod jutrzejszy wodospad ale dziś to głównie z panią Elą trzepie elkowiczów tych co chwycili się na jej ostatni bajer:) ludzie to są jednak naiwni:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Do Alinki 13.07.07, 08:19 Klątwa zdjęta :) Jak nie chcesz zbankrutować to patrz co myśli, mówi i robi Misty :) Misty to taki Gorbi z przed roku :) Z drugiej strony trochę szkoda, że nikt już nie będzie sie mną interesował :) Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: Do Alinki 13.07.07, 08:53 brawo Gorbi, z pierwszą częścią twojej wypowiedzi się zgadzam. Czytaj mój wcześniejszy post. O godz. 14 wziąłem długą :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Do Alinki 13.07.07, 08:56 Czytałem, czytałem :) Ale myślałem, że tak samo jak mnie zabraknie Ci odwagi :) Przynajmniej system sam zamknął mi wczoraj S-kę bo dzisiaj chyba byłaby masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: Do Alinki 13.07.07, 09:02 nie wiem, nie wiem....nie jestem takim optymistą. Popatrz na azje. Po wysokim otwarciu brakuje pary i wszyscy sie obsuwaja. W europie może byc podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony65 Re: p... szulernia 12.07.07, 09:01 Pewnie, że szulernia. A największą sztuką było wmówić inwestorom, że jej nie ma i wszystko jest tak, jak być powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: p... szulernia 12.07.07, 10:52 oczywiście że żadnej szulerni nie ma i wszystko jest tak jak powinno być my tylko dzisiaj razem z panią Elą czeszemy frajerów na elku, a jutro... Odpowiedz Link Zgłoś
zielony65 Re: p... szulernia 12.07.07, 11:45 Na pozór nic się nie dzieje, a tu nagle trzaskają stopy na kotraktach i robi się czerwono. Za pięć minut wywalane są kosze akcji i indeks leci w dół. Niektórzy to pewnie swoją wiedzę czerpią z jakiegoś objawienia? Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: p... szulernia 12.07.07, 11:52 dobrym wskaźnikiem są ruchy gorbiego jeśli tylko on coś rzeczywiście zainwestuje to zawsze traci ruch odwrotny daje więc zawsze zysk to naprawdę działa Odpowiedz Link Zgłoś
zielony65 Re: p... szulernia 12.07.07, 11:55 Przed chwilą miało miejsce owo zjawisko. I to przy kursie kontraktów niższym od indeksu. Grać z około 4-minutowym wyprzedzeniem, to znaczy grać na 100% wygranej. Można się jedynie podłączyć i łykać okruchy z pańskiego stołu. Odpowiedz Link Zgłoś