Dodaj do ulubionych

Debata Watch: Janosik

IP: *.kielce.vectranet.pl 22.09.09, 13:25
No ale rzeczywiście w porównaniu do selekcjonerów ś.p. piłkarskiej Reprezentacji Polski od 2000 r, Janas pokazał się z najlepszej strony. Jego odważne decyzje(podjęte za późno bo większość piłkarzy była bez formy, ale jednak podjęte w przeciwieństwie do Endżela) były trafne. Jakie odważne decyzje(swoją drogą co za niefortunne sformułowanie)pokazali poprzednicy i następnik Janasa:
-Endżel wymienił Iwana na Sibika(brawo)
-U Bońka zaliczyli wybitne występy min. Liberda(z Belgią!) czy Ratajczyk
--Beenhakker nie dał pograć Jeleniowi i Wichniarkowi(w świetnie formie). Na Euro zabrał Pazdana i Zahorskiego(brawo)
Obserwuj wątek
    • interstatelovesongs Debata Watch: Janosik 22.09.09, 13:28
      jezu, jacy kretynie w tych gazetach pracują. i oni dostają pieniądze za pisanie takich bzdur..nie wiem, mi by chyba było trochę wstyd. a tekst bardzo udany.
    • interstatelovesongs Re: Debata Watch: Janosik 22.09.09, 13:29
      A! pamiętam też odważną decyzję jaką podjął janas wpuszczając w meczu z niemcami darka dudke. Right on!
    • interstatelovesongs Re: Debata Watch: Janosik 22.09.09, 13:32
      i jeszcze...czyli tak podsumowując..jak beenhakker nie wpuszcza jelenia albo innego durnia to jest nieprofesjonalnym starym prykiem, a jak janas nie wpuszcza brozka i kosowskiego to jest zaszczuty przez prase...słodki jezusie
    • Gość: douglas costa Re: Debata Watch: Janosik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 13:56
      zaciekawiło mnie zdanie " ani nawet -patrząc na wyniki ostatnich lat - Henryk Kasperczak " . No taaa ,ten Kasperczak to w ostatnich latach miał takie wyniki że głowa boli .Przypomnijmy choćby te zupełnie wyrównane starcia z Valerengą albo Dinamo Tbilisi gdy prowadził "drużynę traktorzystów" albo znakomitą gre Senegalu na Pucharze Narodów Afryki zakończoną niemal wyjściem z grupy ( o popijawie po meczu nie wspominając) No i ostatnie wyniki. Był bardzo bliski utrzymania Górnika w Ekstraklasie(a jakie ciekawe treningi prowadził angażując do nich najwierniejszych kibiców ). Czy ktoś mógłby wątpić w talent tego trenera?
    • Gość: gość Re: Debata Watch: Janosik IP: 217.153.205.* 22.09.09, 14:04
      Janas tak jak Engel poepłnił jeden duuuuuży błąd - po zakończeniu eliminacji tak naprawdę przestał selekcjonować bo kadrę narodową prowadzi SELEKCJONER. Praktycznie wszyscy na mudialu pojechali za zasługi - nie decydowała forma tylko zasługi. A wywalając trzech piłkarzy Janas rozwalił atmosferę w kadrze - Engel tak zrobił wywalając Iwana. Zabrakło konsekwencji w selekcji. A po za tym nie wiadomo czy nie zabrakło nam bramek Frankowskiego oraz doświadczenia Kłosa i Dudka, tego juz się nie sprawdzi, można tylko dywagować.
    • Gość: Maciey Re: Debata Watch: Janosik IP: *.kielce.vectranet.pl 22.09.09, 14:11
      Do interstatelovesongs: Ależ Janas grał Kosowskim i Brożkiem(Bardziej niż leo Jeleniem). A Dudkę wpuścił, bo nie miał nikogo innego. A Żewłakow już biegał z respiratorem(swoją drogą nie rozumiem jak można być zawodowym piłkarzem i nie móc wytrzymać 90 min na boisku-wspomniany Żewłakow czy Krzynówek w ostatnim meczu ze Słowenią)
    • Gość: wrr Re: Debata Watch: Janosik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 14:37
      Nie ma co tego w kółko roztrząsać, ale jak obejrzałem kiedyś ten mecz z Ekwadorem w polsatowskich powtórkach, już tak na "zimno", bodaj rok po mundialu, to nie był to aż tak tragiczny mecz jak się go odbierało "na żywo". Parę sytuacji jednak drużyna stworzyła, końcówka zdecydowanie należała do Polski, czyli kondycyjnie ten mecz nieźle znieśli, błędem Janasa jednak była ta nieszczęsna taktyka, zbyt defensywna.
      Uległ złudzeniu po zwycięstwie z Chorwacją - wtedy sami piłkarze mówili, że 4-5-1 to będzie dla nich dobre rozwiązanie. Okazało się, że tamto zwycięstwo było o tyle szczęśliwe, że z golem po stałym fragmencie gry, to samo udało się na Mundialu uzyskać tylko z Kostaryką. Na Ekwador i Niemcy było to jednak za mało.
      Naprawdę warto te mecze obejrzeć sobie po latach na spokojnie. Podobnie zresztą miałem, kiedy obejrzałem Koreę, tam nie wiem czemu tkwił w nas mit, że Polacy dobrze ten mecz zaczęłi a potem było pechowo. Otóż ten "dobry początek" to tylko dwie dość nerwowe akcje, które nie były szczególnym zagrożeniem dla Koreańczyków. I to wszystko, mecz był bardzo słaby.

Ciekawe może jest też i to, że w kolejnych meczach na 2 MŚ i 1 ME na dzień dobry przegrywaliśmy po 0-2 i za każdym razem pierwszą bramkę traciliśmy w okolicach 20 minuty, tak jakby wtedy drużyna już ochłonęła trochę po pierwszym kwadransie, traciła koncentrację i zaczynała już bujać gdzieś myślami w obłokach.
    • Gość: jazdi Re: Debata Watch: Janosik IP: *.t-mobile.co.uk 22.09.09, 20:29
      Niby nie wchodzi sie dwa razy do tej samej rzeki, ale gdyby Pawel Janas na to poszedl, a PZPN przekazalby jemu ster bardzo bylbym z tego faktu zadowlony. Trener doswiadczony, majacy chyba najwiecej sukcesow trenerskich na swoim koncie z obecnych szkoleniowcow "na chodzie".
      Mysle, ze gdyby mu dano swiety spokoj, po prostu zaufanie, przez te 3 lata moglby cos zmontowac. Mozna doszukiwac sie w nim wad. Ale krytykowac mozna kazdego. Na psa kij sie zawsze znajdzie.
      A co do mundialu to zgodze sie z przedmowca, ze nie gralismy tam tak tragicznie jak chocby na ostatnim Euro. Mecz i porazka z Ekwadorem zgasila nas zupelnie, ale nie bylismy tam tak bezradni mimo wielkiej tremy zauwazalnej golym okiem, nawet bodajze w 60 minucie powinno byc 1:1 po (nie)spalonym.
      Jak dla mnie jedyne co przemawia przeciwko niemu to to, ze juz kadre prowadzil (wg mnie przyzwoicie), a rozstanie z nia nie bylo dosc przyjemne dla niego.
      Wg mnie kandydatura Pawla Janasa powinna byc brana na powaznie, bo jak nie on to kto? Zgodzilbym sie ze Smuda i Kasperczakiem rowniez. Nic lepszego sie nie wymysli na chwile obecna.
    • Gość: Pio Re: Debata Watch: Janosik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 00:38
      A może Lenczyk? Choć raczej to byłaby kolejna owca do pożarcia przez media: cafefutbol.blox.pl/2009/09/Dajcie-eskadre-Lenczykowi.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka