Dodaj do ulubionych

Olemu zabrali tatusia!!! I co teraz?

IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 26.06.02, 15:55

Jak myślicie, czy Olisadebe odnajdzie się przy nowym selekcjonerze? Wszak Engel
był dla niego jak ojciec a wywieźli go na taczkach. Może osieroconemu
Czarneckiemu znudzi się gra w koszulce z białym orłem...

*-)
Obserwuj wątek
    • Gość: czapski Re: Olemu zabrali tatusia!!! I co teraz? IP: *.net.szczecin.pl 26.06.02, 15:58
      Myśle że będzie mu zależeć na kontynuowaniu kariery w polskiej reprezentacji
      • Gość: rychonyc Re: Olemu zabrali tatusia!!! I co teraz? IP: *.nyc.rr.com 26.06.02, 16:14
        Jest za bardzo zzyty z zespolem zeby teraz wypadac. Nie sadze.
    • Gość: ugugunan Oli - patriota? IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 26.06.02, 17:25

Osobiście nie wierzę w to, że Oli motywację do gry w biało-czerwonych barwach
      czerpie z miłości do nowej Ojczyzny.
      Grał w kadrze dla własnej promocji oraz Engela, któremu zawdzięcza od początku
      reprezentacyjną karierę. Po odejściu swego mentora mam poważne obawy co do
      wkładania przez niego w mecze maksymalnego wysiłku.

Czy do reprezentowania Polski nie jest konieczny patriotyzm w czystej postaci?
      Wszak to on w ciężkich chwilach pomaga wykrzesać dodatkowe siły...
      Kiedyś może się okazać, że nasz murzynek nie będzie już potrzebował promowania
      siebie przy pomocy kadry...

Do gry przekonywać go będzie na pewno małżonka, jednak podświadomości nie da
      się oszukać...
      • Gość: DonJose Re: Oli - patriota? IP: *.proxy.aol.com 26.06.02, 18:11
        Nikt siê patriota nie rodzi. A w wypadku Olego, kibole z bananami chyba do
        patriotyzmu go nie zachêcaj¹. A w ogóle, to warto sobie od czasu do czasu
        przypomnieæ, ¿e kadra, Engel i w ogóle polska pi³ka no¿na te¿ to i owo Olemu
        zawdziêcz i w zwi¹zku z tym okazac trochê wyrozumienia, tolerancji i
        staropolskiej goœcinnoœci.
        • Gość: ugugunan Dałbyś się połamać za Nigerię? IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 26.06.02, 18:47
          Gość portalu: DonJose napisał(a):

> Nikt siê patriota nie rodzi. A w wypadku Olego, kibole z bananami chyba d
          > o
          > patriotyzmu go nie zachêcaj¹. A w ogóle, to warto sobie od czasu do
          > czasu
          > przypomnieæ, ¿e kadra, Engel i w ogóle polska pi³ka no¿
          > ;na te¿ to i owo Olemu
          > zawdziêcz i w zwi¹zku z tym okazac trochê wyrozumienia, tolera
          > ncji i
          > staropolskiej goœcinnoœci.

Ja nie neguję wkładu Olego w awans reprezentacji do WC - chwała mu za to. Mój
          post nie jest też przejawem rasizmu - daleko mi do tego uczucia.
          Powątpiewam tylko w pełne zaangażowanie wspomnianego w grę - są momenty gdy
          zawodnik waha się czy nie odstawić nogi... To rozgrywka na poziomie
          emocjonalnym...

Ja nie ryzykowałbym (w sporcie) zdrowia dla dobra innego państwa...
          *-)
    • Gość: Brudasek Re: A ja jestem patriotka w brudnej postaci IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.02, 20:51
      I Olego krzywdzic bredniami nie dam. Zreszta takich
      brudasow jak ja sa w Polsce setki. Ot chocby nasze
      orly, ktore kopia pilke po niemieckiej trawie i nie
      tylko. Dydek, ktora biega za pilka po amerykanskich
      parkietach, Oliwa, Czerkawski itp. itd. Niech zyje
      polski patriotyzm w brudnej postaci! Niech zyje!
      • Gość: ugugunan Do brudaska... IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 26.06.02, 21:20
        Gość portalu: Brudasek napisał(a):

> I Olego krzywdzic bredniami nie dam. Zreszta takich
        > brudasow jak ja sa w Polsce setki. Ot chocby nasze
        > orly, ktore kopia pilke po niemieckiej trawie i nie
        > tylko. Dydek, ktora biega za pilka po amerykanskich
        > parkietach, Oliwa, Czerkawski itp. itd. Niech zyje
        > polski patriotyzm w brudnej postaci! Niech zyje!

Przypadki wymienione przez Ciebie to sposób na zarabianie pieniędzy... Nie
        przyczepiam się do ludzi, którzy mieszkają lub pracują poza krajem pochodzenia.
        Chodzi mi o fakt REPREZENTOWANIA danego państwa i całą otoczkę z tym związaną.
        Zapytaj pani Dydek czy pana Czerkawskiego czym dla nich różni się występ w lidze
        za oceanem od meczu reprezentacji, który poprzedza wykonanie narodowego hymnu...

Jestem człowiekiem liberalnym, natomiast przyznam, iż naturalizacja Olego w
        formie w jakiej została ona przeprowadzona zniesmaczyła mnie jako obywatela tego
        kraju.

Twoje porównania są nie na miejscu... Piszesz o ludziach, którzy nie
        zmienili/dodali sobie obywatelstwa a ja o człowieku, który był w Polsce może 3
        lata i pewnie w niej nigdy nie osiądzie... Pomyśl o tym...

P.S. Przyznaję niezręczność sformułowania: "patriotyzm w czystej postaci" -
        miałeś/aś się do czego przyczepić... Jednak ufam, że główna myśl wątku do Ciebie
        dotarła...

P.S. 2 W zasadzie to wątek miał mieć charakter żartobliwy. Piłka nie jest
        najważniejszą rzeczą w moim życiu...

Uff... Ale się poważnie zrobiło...*-)
        • Gość: Brudasek Re: Do ugugunan IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.02, 08:14
          Czy rownie zniesmaczony bys byl, gdyby Oli strzelil na
          MS osiem goli i "nieczysta" polska reprezentacja
          znalazla sie w polfinale?
          • Gość: ugugunan Re: Do ugugunan IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 27.06.02, 09:08

> Czy rownie zniesmaczony bys byl, gdyby Oli strzelil na
            > MS osiem goli i "nieczysta" polska reprezentacja
            > znalazla sie w polfinale?

Tak - bo oddzielam wymiar sportowy od ewidentnego szwindlu politycznego... Znowu
            dokonujesz nagięcia moich słów do własnych potrzeb... Co chcesz mi udowodnić?
            Rasizm? Antyglobalizm? Głupotę?...
            Dobrze - inaczej: czy w Tobie sprawa nadania polskiego obywatelstwa Olemu nie
            wzbudziła wątpliwości?
            • nadgajowy Re: Do ugugunan 27.06.02, 09:15
              A co sadzisz o reprezentacjji Francji - niecalkiem Francji ???
              • Gość: ugugunan Re: Do ugugunan IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 27.06.02, 09:30
                nadgajowy napisał(a):

> A co sadzisz o reprezentacjji Francji - niecalkiem Francji ???

Spójrz na osiągnięty przez nich wynik, chłopcy już się wypromowali do dobrych
                klubów... Popatrz na reprezentację Senegalu - tam jest autentyczna radość z
                obcowania ze sobą i świadomość wspólnego celu...

Zresztą Francuzi to inna para kaloszy - kolonie te sprawy... Inna kultura, ich
                kultura - nie mnie oceniać, nie znam jej...

Mogę, za to mieć zdanie na temat naszego prezydenta, który w trybie awaryjnym
                produkuje Polaków... Dla mnie żenada..

• Gość: we4 Re: Do ugugunan IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 17:22
                A pamiętacie wywiad "Czarneckiego" dla greckiej prasy nt. polskich rasistów i
                antysemitów? W normalnym kraju po czymś takim już by nigdy nie zagrał w
                reprezentacji.
            • Gość: Brudasek Re: Do ugugunan IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.02, 10:46
              Piszesz:
              1. "Tak - bo oddzielam wymiar sportowy od ewidentnego szwindlu politycznego..."
              Czyli obojetne co zrobi Oli dla Repry, tobie nie bedzie sie to podobac, bo tryb nadania jemu
              obywatelstwa uwazasz za szwindel.
              A teraz przeczytaj prosze jeszcze raz pierwsza linijke:...bo oddzielam wymiar sportowy od...
              Nie chce tobie udowodnic ani rasizmu, ani antyglobalizmu ani innych izmow tylko twoje braki w
              logicznym mysleniu i formulowaniu wlasnych mysli. Bo gdybys zgodnie z deklaracja odzielal te dwie
              sprawy, to powinienes napisac: Jestem zadowolony i wdzieczny Olemu, ze strzeli osiem bramek, dzieki
              czemu Repra awansowala do polfinalu. Jednakze w dalszym ciagu uwazam, ze nadanie mu polskiego
              obywatelstwa bylo bledem.
              Tym bardziej, ze Nadgajowemu odpowiadasz:
              2. "Spojrz na osiagniety przez nich (Francuzow, Nie-Francuzow) wynik, chlopcy juz sie wypromowali do
              dobrych klubow..."
              Czyli miara dla czarnoskorego Olego w Polsce jest zupelnie inna niz dla wyzej wymienionych.
              Czy w tym wypadku tez oddzielasz sport od polityki?
              Pytasz:
              3. Czy w Tobie sprawa nadania polskiego obywatelstwa Olemu nie
              wzbudziła wątpliwości?
              Nie, fakt nadania obywatelstwa Olemu nie wzbudzil we mnie watpliwosci. Mozna sie natomiast spierac o
              tak szybkie tempo tego nadania. O ile wiem, dopiero po 5 latach pobytu w kraju mozna sie o nie starac.
              Ale byc moze w tym prawie sa jakies wyjatkowe klauzule, ktore pozwalaja na inne rozwiazania.

PS Mi nie przeszkadza, ze skora Olego jest ciemniejsza od mojej , ze ma polski paszport, ze ozenil sie
              z Polka, ze mieszka w naszym kraju, ze byc moze kiedys Polske opusci. Mi to wszystko po prostu nie
              przeszkadza, bo on do tego wszystkiego ma prawo. Bo nie chcialabym zeby ktokolwiek sie do moich
              prywatnych spraw wtracal.
              • Gość: ugugunan Do rzepa... IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 27.06.02, 11:53
                Nie zrozumieliśmy się... Pisząc o oddzielaniu sportu od polityki miałem na
                myśli właśnie te dwie sprawy, o których piszesz: Nie podoba mi się błyskawiczne
                nadanie obywatelstwa - co uważam za nadużycie wobec innych oczekujących, jednak
                nie winię za to piłkarza. Po drugie jeżeli już ten numer przeszedł to niech
                sobie Oli gra w piłkę dla Polski, ja traktuje go jako Polaka z przymróżeniem
                oka (on raczej też). Swoją wdzięczność za to, że strzela dla Polski bramki
                wyraziłem wcześniej... To Ty połączyłaś te sprawy za mnie (znowu) w jedną
                całość. Proszę nie wmawiaj mi więcej co myślę, bo to mnie cokolwiek irytuje...

Dla mnie przyznanie obywatelstwa nie jest puszczeniem bąka - uważam, że powinny
                być ku temu jakieś podstawy (nazwijmy je emocjonalne) a nie chęć osiągnięcia
                korzyści... Po prostu mi to śmierdzi na kilometr tanim chwytem politycznym...

Piszesz również, iż przykładam inną wagę do reprezentantów Francji niż do
                Olego. Pewnie, że tak bo mieszkam w Polsce i mogę się wypowiadać na temat
                zachowań innych Polaków o wiele kompetentniej niż na temat obcych mi zupełnie
                kulturowo i prawnie Francuzów/Niefrancuzów. Dla mnie nie istnieje problem
                sposobu i kryteriów nadawania obywatelstwa we Francji, Niemczech czy U.S.A...

W jednym jesteśmy zgodni niech sobie Olisadebe robi co chce, byleby nie godził
                w moją skromną osobę - co jak na razie świetnie mu wychodzi i nic nie wskazuje,
                żeby to się zmieniło...

P.S. Łatwo przyczepiać się do czyichś sformułowań i interpretować je na własne
                potrzeby... Zadaj mi pytania zamknięte a oszczędzimy sobie niedomówień...
                P.S. 2 Staram się, żeby logika inaczej nie była moją religią...*-)
                P.S. Ufam, że tytułowe porównanie Cię nie urazi - takie mam po prostu odczucia,
                czytając Twoje posty...
              • Gość: sztygar Re: Do ugugunan IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 11:55

> Piszesz:
                > 1. "Tak - bo oddzielam wymiar sportowy od ewidentnego szwindlu politycznego..."
                > Czyli obojetne co zrobi Oli dla Repry, tobie nie bedzie sie to podobac, bo tryb
                > nadania jemu
                > obywatelstwa uwazasz za szwindel.
                > A teraz przeczytaj prosze jeszcze raz pierwsza linijke:...bo oddzielam wymiar s
                > portowy od...
                > Nie chce tobie udowodnic ani rasizmu, ani antyglobalizmu ani innych izmow tylko
                > twoje braki w
                > logicznym mysleniu i formulowaniu wlasnych mysli. Bo gdybys zgodnie z deklaracj
                > a odzielal te dwie
                > sprawy, to powinienes napisac: Jestem zadowolony i wdzieczny Olemu, ze strzeli
                > osiem bramek, dzieki
                > czemu Repra awansowala do polfinalu. Jednakze w dalszym ciagu uwazam, ze nadani
                > e mu polskiego
                > obywatelstwa bylo bledem.
                > Tym bardziej, ze Nadgajowemu odpowiadasz:
                > 2. "Spojrz na osiagniety przez nich (Francuzow, Nie-Francuzow) wynik, chlopcy j
                > uz sie wypromowali do
                > dobrych klubow..."
                > Czyli miara dla czarnoskorego Olego w Polsce jest zupelnie inna niz dla wyzej w
                > ymienionych.
                > Czy w tym wypadku tez oddzielasz sport od polityki?
                > Pytasz:
                > 3. Czy w Tobie sprawa nadania polskiego obywatelstwa Olemu nie
                > wzbudziła wątpliwości?
                > Nie, fakt nadania obywatelstwa Olemu nie wzbudzil we mnie watpliwosci. Mozna si
                > e natomiast spierac o
                > tak szybkie tempo tego nadania. O ile wiem, dopiero po 5 latach pobytu w kraju
                > mozna sie o nie starac.
                > Ale byc moze w tym prawie sa jakies wyjatkowe klauzule, ktore pozwalaja na inne
                > rozwiazania.
                >
                > PS Mi nie przeszkadza, ze skora Olego jest ciemniejsza od mojej , ze ma polski
                > paszport, ze ozenil sie
                > z Polka, ze mieszka w naszym kraju, ze byc moze kiedys Polske opusci. Mi to wsz
                > ystko po prostu nie
                > przeszkadza, bo on do tego wszystkiego ma prawo. Bo nie chcialabym zeby ktokolw
                > iek sie do moich
                > prywatnych spraw wtracal.

Czyli co?: Importujemy jedenastu Olich, robimy reprezentację. Powiedzmy, że
                wygrywa mistrzostwo świata. Mamy powody do radości? Czy to jest na pewno nasza
                reprezentacja? (bez ujmy dla koloru czyjejś skóry).
    • Gość: mm Re: Olemu zabrali tatusia!!! I co teraz? IP: *.warynski.net 26.06.02, 21:24
      Tatusia zabrali tez braciom Ż. i sympatycznemu Arusiowi. Strach pomyslec co
      bedzie z nimi.
      • Gość: ugugunan Re: Olemu zabrali tatusia!!! I co teraz? IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 26.06.02, 21:33
        Gość portalu: mm napisał(a):

> Tatusia zabrali tez braciom Ż. i sympatycznemu Arusiowi. Strach pomyslec co
        > bedzie z nimi.

Może tatuś weźmie ich ze sobą na słoneczny Cypr i będą łowić ryby...
        • Gość: sztygar Re: do Brudaska IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 12:03
          Czyli co? Importujemy 11 Olich (okazuje się, że to nie problem)+ zagranicznego
          trenera, składamy reprezentację. Powiedzmy, że reprezentacja wygrywa
          mistrzostwo świata. Czy wygrywa POLSKA reprezentacja? I - jest powód do dumy?
          • Gość: warren Re: do Brudaska IP: *.wifak.uni-wuerzburg.de 27.06.02, 14:47

pewnie ze jest powod do dumy bialasie.

a skad wiesz?moze za 20-30 lat, na boisko wybiegnie 11 mulatkow, czy nawet
            czarnych, ktorzy w rzeczywistoci beda rodowitymi polakami.moj koles abdul z
            maroka wlasnie skanczyl u nas studia, i zostaje w pl.jego czarna zonka tez.zas
            jego czteroletni czarni synek wychowuje sie na bolku i lolku, a najbardziej na
            swiecie lubi rosol, i pierogi...no i pilke nozna.

poszerz troche bialasie swoje ograniczone horyzonty

• Gość: ugugunan Ej, ej... IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 27.06.02, 15:58
              Gość portalu: warren napisał(a):

> pewnie ze jest powod do dumy bialasie.
              > a skad wiesz?moze za 20-30 lat, na boisko wybiegnie 11 mulatkow, czy nawet
              > czarnych, ktorzy w rzeczywistoci beda rodowitymi polakami.moj koles abdul z
              > maroka wlasnie skanczyl u nas studia, i zostaje w pl.jego czarna zonka tez.zas
              > jego czteroletni czarni synek wychowuje sie na bolku i lolku, a najbardziej na
              > swiecie lubi rosol, i pierogi...no i pilke nozna.
              >
              > poszerz troche bialasie swoje ograniczone horyzonty

Po co tak ostro kolego? Przedmówcy chodziło o turbo obywatelstwa a nie o
              obywatelstwa "zasłużone" - nadane po uprzednim odpowiednio długim pobycie i bez
              dodatkowego smrodku. Takie przypadki nie są tu komentowane podobnie jak kwestia
              pochodzenia...
              Zgadzam się z kolegą, że sztucznie sklecona turbo-kadra to upiorna wizja, do
              której realizacji na szczęście raczej nie dojdzie...

• we41 Re: Olemu zabrali tatusia!!! I co teraz? 27.06.02, 17:30
      A pamiętacie wywiad Olisadebe nt. polskich rasistów i antysemitów? W normalnym
      kraju już nigdy nie zagrałby po czymś takim w reprezentacji.
      • Gość: DonJose Re: Olemu zabrali tatusia!!! I co teraz? IP: *.proxy.aol.com 27.06.02, 18:21
        we41 napisał(a):

> A pamiętacie wywiad Olisadebe nt. polskich rasistów i antysemitów? W normalnym
        > kraju już nigdy nie zagrałby po czymś takim w reprezentacji.

Pamiêtam. Zbudowany tym nie by³em. Ale na ogól tak jest, ¿e krzywdê pamiêta siê
        ³atwiej, ni¿ codzienn¹ rutynê. W dodatku dochodzi do tego osobowoœc intrawetyka,
        któr¹ reprezentuje Oli.
    • clint_eastwood Re: Olemu zabrali tatusia!!! I co teraz? 27.06.02, 18:52
      Gdyby Engel nie ściągnął Oliego do Polonii, gdyby Kwach nie dał mu
      obywatelstwa - nie pojechalibyśmy na Mundial, Engel pewnie wcześniej straciłby
      posadę i nie byłoby powodu do tej głupiej dyskusji...
      • Gość: Chris S. Re: Olemu zabrali tatusia!!! I co teraz? IP: *.proxy.aol.com 27.06.02, 19:26
        clint_eastwood napisał(a):

> Gdyby Engel nie ściągnął Oliego do Polonii, gdyby Kwach nie dał mu
        > obywatelstwa - nie pojechalibyśmy na Mundial, Engel pewnie wcześniej straciłby
        > posadę i nie byłoby powodu do tej głupiej dyskusji...Krotko i wezlowato-bardzo
        dobra opinia.Ogladalem mecze reprezentacji w eliminacjach i teraz po
        Mistrzostwach nasuwa sie kilka niepodwazalnych wnioskow.1)Polska reprezentacja
        nie weszla by do Finalow bez Oliego 2)Polska reprezentacja zagrala bardzo dobry
        mecz z USA 3)Polska reprezentacja zagrala zle z Korea i Portugalia 4)Usuniecie
        trenera Engela jest zlym posunieciem-bo niby kto ma go zastapic Ci przecietni
        polscy szkoleniowcy ktorzy absolutnie nic nie osiagneli na arenie miedzynarodowej
        od kilkunastu lat-popatrzcie na polskie kluby.Trzeba bylo mu dac szanse.5) obecny
        sklad Polakow jest zaawansowany wiekowo.6)Trzeba zatrudniac szkoleniowcow z
        zagranicy aby szkolili polskie kluby a nie reprezentacje.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka