Gość: Zyggy.Norwegia IP: *.cm.chello.no 16.09.02, 23:17 Niesamowite!!!Brazylijczyk w reprezentacji Polski!!!!...z nim to napewno bedziemy na niezlej drodze do odzyskania dawnej swietnosci ...Boniek nie przepusc tej szansy i daj mu obywatelstwo.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Koba Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 16.09.02, 23:53 Mam pytanie do osob, ktore mialy przyjemnosc widziec Batate na zywo: Czy on mowi po polsku ? Skoro tlumaczy kolegom co mowi trener, to zakladam ze calkiem niezle rozumie nasza mowe. Dodajac jeszcze do tego dziewczyne Ize, to on wcale nie jest Polakiem w mniejszym stopniu niz Oli :-) Batata do reprezentacji ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Subyello Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: 203.57.192.* 17.09.02, 03:29 Czy Polska reprezentacja jest Polska czy sklejka innych panstw...?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahmed Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: 80.85.225.* 17.09.02, 10:44 To popatrz co się dzieje we Francji, Belgii, Niemczech, tam też nie ma 100% czystej krwi zawodników danego kraju, który reprezentują! Taki jest teraz świat, taka jest współczesna piłka! Ja jestem jak najbardziej ZA PRZYZNANIEM MU OBYWATELSTWA! BATATA DO REPREZENTACJI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jah Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: 62.233.189.* 17.09.02, 15:16 ja tym sprowadził do polski 30 brazylijczyków i tyle argentyńczyków, a potem 16 najlepszym dał nasze obywatelstwo!!!! jah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.clinternal / 10.2.4.* 17.09.02, 12:43 Reprezentacja Polski składa się z obywateli Polski roznej narodowosci. Jesli Batata dostanie obywatelstwo - bedzie mogl w niej zagrac tak samo jak Ty czy ja i nic dziwnego w tym nie widze. Grali w niej juz Nigeryjczycy, Niemcy, Zydzi - i swiat sie jakos z tego powodu nie zawalil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fell Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: 62.233.185.* 17.09.02, 12:50 Skoro będzie Polakiem, to jak tu mówić o sklejce ? A skoro gra dobrze, to jestem zdecydowanie za przyznaniem mu i obywatelstwa i miejsca w reprezentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francja Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: 81.80.106.* 17.09.02, 23:55 Europa zamknięta w swoich czterech ścianach skazana jest na to samo na co skazany jest każdy zamknięty system- taki jak krzesło- ono może się tylko rozwalić. Francja- Desailly z Ghany, Karambeu z Nowej Kaledonii, a poza tym Senegal, Kamerun, Lizarazu i Deshamp- Baskowie ( a zatem Francuzi czy nie ) tak jak Givarch a trener Fernandez z Paris St. Germian - jak grał w reprezentacji Francji w meczu Francja Hiszpania to jego matka Hiszpanka siedziała na trybunach i trzymała kciuki za Hiszpanią i za ... synem. Druga strona medalu- Nie ma reprezentacji Wielkiej Brytanii. Grają Anglicy, Szkoci, Irlandia Płn i Walia ( zabrakło mi do tego Kornawlii sic) i świat czyli Korona się nie zawaliła. Dajmy spokój z tymi wąsko pojętymi nacjonalizmami i polskością w takim sensie zagrody bo wtedy trzeba by było wystawić reprezentację Samoobrony i Ligi Polskich Rodzin czyli LPR Samoobrona z Lepperem na bramce i Gietrychem na lewym skrzydle bo ponoć te dwie pozycje w drużynie zaerzerwowane są na dla dwóch największych wariatów w jedenastce. Odpowiedz Link Zgłoś
pg_zone Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! 17.09.02, 12:27 Batata rewelacyjnie mówi po polsku.W trakcie przerwy w meczu Widzew-Lech Batata dawał wywiad Canal+ po polsku i nie zacinał.Koleś jest ekstra.Wydaje mi się że powinien dostać obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiaves Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.toya.net.pl 17.09.02, 15:01 Po Polsu mówi bardzo dobrze (lepiej niż Oli w 100%) i wszystko rozumie. Najlepszy jest jednak jego akcent gdy mówi po polsku. Kto widział wywiady z nim wie o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miet Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 16:36 masz ty rozum czlowieku !! a urodzil sie on w Polsce ?? a moze jego rodzice sa polakami ??? Batata nie do reprezentacji !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: txt Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.pan.olsztyn.pl 17.09.02, 08:00 Gdyby byl z pochodzenia Zydem a nie Brazylijczykiem polscy "kibice" by go chyba ukrzyzowali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majls Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: 212.160.204.* 17.09.02, 08:26 Moze sie myle, ale z tego co pamietam to Batata nie jest juz "mlodzieniaszkiem". Trener Boniek chcial przeciez budowac reprezentacje z mlodych zawodnikow. A tak w ogole to wole zeby reprezentacja grala gorzej, ale zeby to byla nasza druzyna. Liga jest od tego, zeby w niej grali obcokrajowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
paweru01 Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! 17.09.02, 09:03 dajcie jeszcze paszport Rasiciovi he, he, he!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUDI Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 10:58 Proponuje zwabić do naszego pięknego kraju gwiazdy NBA NHL NFL, zaproponować Brazylii spotkanie towarzyskie i dotego dorzucic kilku żółtych znających sztuki walki i wtedy nikt nam nie podskoczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JUDO Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 16:03 JESTEM ZA WSZYSCY SZUKAJĄ RÓŻNYMI SPOSOBAMI WZMOCNIEŃ , NIECH SIĘ OŻENI BĘDZIE MU ŁATWIEJ DOSTAĆ SIĘ DO REPREZENTACJI SKOŃCZYŁY SIĘ CZASY REPREZENTACJI NARODOWYCH TZN.URODZONYCH W DANYM KRAJU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUDI Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 10:59 zapomniałem oczywiście dotać i wszystkich NATURALIZOWAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
jacek110 Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! 17.09.02, 11:26 No cóż... Polska nie jest tak jak USA krajem bogatym i dającym nadzieję na (często złudny) szybki awans materialny i społeczny, dlatego tym bardziej powinniśmy cenić ludzi, którzy mając już pewne osiągnięcia chcą przyjąć nasze obywatelstwo. Jeżeli przy okazji pomogliby nam zaspokoić nasze ambicje sportowe, za którymi tak wszyscy tęsknimy... Chcę powiedzieć, że nie jesteśmy bogatą panną na wydaniu, o którą stara się wielu konkurentów. Krótko mówiąc: Batata - do reprezentacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMEK Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 11:39 TO NIE NOWINA.INNI TEŻ TAK ROBIĄ,NP.NIEMCY/MICHALCZEWSKI,KLOSE...POLACY/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRZYSZTOF Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: COPERNIC* / 81.80.29.* 17.09.02, 12:17 PRZYZWYCZAJONY JESTEM ZE W REPREZENTACJACH ROZNYCH KRAJOW EUROPEJSKICH GRAJA BYLI BRAZYLIJCZYCY,argentynczycy etc. W POLSKIEJ REPREZENTACJI MAMY OLISADEBE,DLACZEGO NIE MOZEMY MIEC JESZCZE BRAZYLIJCZYKA ? JEDNO PYTANIE TYLKO KTORE MNIE DRECZY-KIEDY OLISADEBE NAUCZY SIE MOWIC PO POLSKU,CZY BATATA MOWI PO POLSKU ? BYC NATURALIZOWANYM TO NIE TYLKO GRAC I MIEC POLSKI PASZPORT. TROCHE GLUPIO TO WYGLADA GDY OLISADEBE UDZIELA WYWIADU POLSKIM DZIENNIKARZOM PO ANGIELSKU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.tlsa.pl 17.09.02, 12:32 Chcę rozwiać wszelkie wątpliwości...Batata mówi poprawnie po polsku, miałem okazję słyszeć jego wypowiedz i przyznam jestem pod wrażeniem!A co do "obcokrajowców" w reprezentacji to jak najbardziej!Mazurek ten sam a i europa jakoś bliżej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRZYSZTOF Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: COPERNIC* / 81.80.29.* 17.09.02, 12:37 Gość portalu: Rafał napisał(a): > Chcę rozwiać wszelkie wątpliwości...Batata mówi poprawnie po > polsku, miałem okazję słyszeć jego wypowiedz i przyznam jestem > pod wrażeniem!A co do "obcokrajowców" w reprezentacji to jak > najbardziej!Mazurek ten sam a i europa jakoś bliżej BEZ ZLOSLIWOSCI BRAZYLIA NIE JEST W EUROPIE-A OLI NIE MOWI POPRAWNIE PO POLSKU SZANUJMY TROCHE NASZ NAROD I HISTORIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.clinternal / 10.2.4.* 17.09.02, 13:12 Kolejnosc oczywiscie powinna byc odwrotna - najpierw obywatelstwo w normalnym trybie - a potem reprezentacja, albo nie - zaleznie od tego, czy jest dobry w tym co robi. Ale co do szacunku do historii/narodu - to Polska dluzej z swojej historii byla panstwem wybitnie wielonarodowosciowym niz jednolitym narodowosciowo , wiec ten argument przeciw grze Brazylijczyka w reprezentacji Polski nie jest wg mnie trafiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol spokojnie... IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 17.09.02, 12:39 Gość portalu: Zyggy.Norwegia napisał(a): > Niesamowite!!!Brazylijczyk w reprezentacji Polski!!!!...z nim > to napewno bedziemy na niezlej drodze do odzyskania dawnej > swietnosci ... oby tylko nie był tak skuteczny w tym przyczynianiu się do odzyskania świetności jak w wypadku Widzewa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kacpry Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! 17.09.02, 13:08 Spokojnie... jak tak dalej pójdzie to połowa reprezentacji będzie spoza Polski... uważam, że to będzie już przesada... fajnie, że Olisadebe gra w naszej reprezentacji i niech już tak zostanie... czy my nie portafimy wyszukać młodych zdolnych zawodników... ostatnio była sprawa Klimowicza... chcemy stowrzyć MIĘDZYNARODOWĄ reprezentację Polski - to już przesada... a powracając do Bataty... nie mam nic przeciwko nadaniu mu polskiego obywatelstwa... ale od razu reprezentacja??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.kghm.pl 17.09.02, 13:26 jeście polśka nie źginela kiedy my źijemy ćo nam obća pśemoć wziiieła siablą odbieźiemy marś marś bambusy my ciarne muziny my grać dla polska my grać dla nasiej nowej ojcizny.jak olego w lubinie obźiucili bananami my się teraz zjednocimy i dla polśki ziagamy hej hej muziny my czarne polaki dał nam przykład bonaparte jak zwycieżać mamy.oli oli cała polska cie p.......i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyck Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: 213.134.140.* 17.09.02, 13:35 Gość portalu: b napisał(a): > jeście polśka nie źginela kiedy my źijemy ćo nam obća pśemoć wziiieła siablą od > bieźiemy marś marś bambusy my ciarne muziny my grać dla polska my grać dla nasi > ej nowej ojcizny.jak olego w lubinie obźiucili bananami my się teraz zjednocimy > i dla polśki ziagamy hej hej muziny my czarne polaki dał nam przykład bonapart > e jak zwycieżać mamy.oli oli cała polska cie p.......i Myślałem, że Lubinie nie ma ćwoków, ale chyba się pomyliłem. Dla mnie jesteś młotkiem i tyle... Dla Was druga liga to chyba optimum bo poziomem tylko tam pasujecie. P.S Nie interesuj się Olim, tylko swoją Nawałka bo iście patrząc na Waszą grę można mieć niezłą zwałkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domek Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: 217.153.35.* 17.09.02, 13:45 jest tylko jedno ale...Batata to leszcz, gra w polskiej lidze juz dlugo i gdyby byl wybijajacym sie zawodnikiem juz dawno bysmy rozmawiali o jego rewelacyjnej grze. praca dziennikarzy jest wzbudznie sensacji, dobra reprezentacja, zla reprezentacja...afera z Engelem...trzeba miec dystans do tego co pisza szanowni panowie z gazety...znam kilku i powiem szczerze, placa im za czytelnictwo a czytelnicy leca na sensacje...Batata do reprezentacji...to chyba jakis zart, a to ze jest z innego kraju nie ma znaczenia w obecnym sporcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.kghm.pl 17.09.02, 13:47 sam jesteś ćwokiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: 213.17.235.* 17.09.02, 13:52 Proponuję dać obywatelstwo wszystkim dobrym piłkarzom obcokrajowym z naszej ligi,którzy chcieliby grać w naszej reprezentacji.Może wkońcu nasze "gwiazdeczki" zaczną poważnie traktować grę w kadrze narodowej,bo dotychczas jest to dla nich okazja na tanie wczasy w luksusowych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.ostrowiec.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 14:04 Batata zagrał dopiero kilka dobrych spotkań, w poprzednim sezonie ciągle był kontuzjowany lub ciągle szukał klubów. Może najpierw niech trochę pogra w piłkę i udowodni co potrafi, nie w sześciu meczach ale trochę na dłuższą metę. Do tej pory grał kilka dobrych spotkań i dalej leczył kontuzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolej Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.stacje.agora.pl 17.09.02, 14:20 hmmm... argumenty o poszanowaniu historii i honoru Polski są śmieszne. Jagiellonowie od początku byli Polakami? Ilu macie koło siebie Szmitów, Krollów, Wiktorowów czy Tkaczenków? Powinno nas cieszyć, że ktoś chce wybrać Polskę, tak jak to wielu przez wieki robiło. Co do Bataty - jeśli facet chce wystąpić o poslkie obywatelstwo - bardzo dobrze. Jeśli chce tylko po to, by mieć gwarancję gry w reprze - to tej gwarancji nie powinien mieć. Na razie gra nieźle - on z Kukiełką i Świerszczem mogliby robić ciekawy środek pomocy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pralnik Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 15:00 jeśli batata utrzymał by się w takiej formie przez dluższy czas , to byłby super rozgrywającym polskiej reprezentacji,a swoją drogą to na przykładzie bataty widać jak wszyscy kibice wyczekują w naszej dość siermiężnej reprezentacji kogoś kto gra radosny, niekonwencjonalny futbol, podsumowując-batacie mówimy zdecydowane tak!!! a tak na marginesie to pan terlecki junior zmierza prosto w ręce bońka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRZYSZTOF Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: COPERNIC* / 81.80.29.* 17.09.02, 16:54 TO BEDZIE NAPRAWDE PIEKNE-11 POLAKOW POCHODZENIA AFRYKANSKIEGO ZASTANAWIAJACYCH SIE CO ROBIC W CZASIE MAZURKA CZY TEZ ZUJACYCH GUME DO ZUCIA I ZASTANAWIAJACYCH SIE CO TO ZA MELODIA.DROGI CZLOWIEKU GDY SIE MIESZKA ZA GRANICA TROCHE INACZEJ PATRZY SIE NA SPRAWE OBYWATELSTWA I NATURALIZACJI Odpowiedz Link Zgłoś
mateo31 Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! 17.09.02, 15:02 No i niech zmieni nazwisko na bardziej polskie. Najlepiej na Frytkowski. W końcu BATATA = FRYTKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: 213.231.15.* 17.09.02, 15:29 Tygiel kulturtowy pożyteczny i zdrowy....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trener Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.rubikon.zgierz.pl / 192.168.0.* 17.09.02, 15:48 Batata gwiazdą reprezentacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek__ Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.trentn01.nj.comcast.net 17.09.02, 16:26 Czemu nie? przyda nam sie kolejny artysta wsrod jakze wielu rzemieslnikow. Jestem zdecydowanie za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ac778k Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: 128.253.229.* 17.09.02, 17:41 Oczywiscie, ze dac mu! jesli bedzie wiecej takich jak on nie tylko w Reprezentacji ale i w lidze to moze trenerzy zaczna wreszcie "chodowac" Bonkow, Latow, Szarmachow, Lubanskich a nie bandy rozwydrzonych "kelnerow",ktorym wydaje sie ze to co graja to pilka nozna. A wydaje sie im, ze to jest wlasnie pilka nozna, bo im placa takie sumy, ze glowa odpada, a na czekach wyraznie napisane, ze to za"gre w pilke nozna". Tylko wolny rynek od lig do reprezentacji sprawi, ze mlodzi beda najpierw sie uczyc grac a kasa sama przyjdzie jak bedzie POZIOM. BATATA na Polaka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziubek Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.chello.pl / *.chello.pl 18.09.02, 11:43 Kasperczak za Szymkowiaka go! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DaPoetOne Re: Batata dla Gazety: Chcę być Polakiem! IP: *.wne.uw.edu.pl 18.09.02, 16:55 Może i przyznawanie obywatelstwa każdemu to przesada, ale... A) Ludzie tacy jak Batata, Geworian czy (przede wszystkim) Michalczuk po ładnych kilku latach spędzonych tutaj mogą czuć się Polakami - np. Wahan przyjechał tu mając (chyba) 12 lat. Trudno, żeby w pełni identyfikował się z Armenią, skoro to tutaj dorastał... Z resztą odrzucanie przez niego kolejnych powołań z tamtejszej federacji najlepiej świadczy o tym gdzie on chce grać (i chwała mu za to, bo chłopak ma talent...). I boję się tylko tego, że kiedyś straci cierpliwość - może Sz. P. Boniek zwróciłby się do miłościwie nam panującego, coby nadać tej sprawie nieco szybszy bieg... B) W Brazyli, Argentynie, Urugwaju, Niemczech, USA, Wielkiej Brytanii, Francji, etc. jest TYLU Polskich emigrantów napływających tam przez ostatnie 50 lat, że GRZECHEM (i to ciężkim) jest brak jakiegokolwiek działania ze strony PZPN, mającego na celu wyłowienie młodych piłkarzy z Polskimi korzeniami. Straciliśmy Radzińskiego, straciliśmy Wosza, straciliśmy Klose, stracimy i Heringa, Spiewaka, Dziwiora i innych, którzy definitywnie teraz (lub kiedyś) mogliby się naszej Reprezentacji przydać... Trzecia drużyna Świata czuje potrzebę podjęcia takich działań, a nasza "potęga" ma to głęboko w de. Zastanawiające, n'est pas??? Odpowiedz Link Zgłoś