Dodaj do ulubionych

Pozycje piłkarzy, a sprawa polska

23.11.06, 09:56
Ciekawi mnie tylko jak te ustawienia mają się np. do Wisły Płock, Odry
Wodzisław i innych naszych championów.
I jeszcze jedna sprawa. Wprowadziłbym pozycję, specjalnie dla naszych
piłkarzy, tzw. withoutball, czyli piłkarz z zawodu, z umiejętności Bóg jeden
raczy wiedzieć. Coś takie nasze wieczne niespełnione talenty - Mila, Kosowski,
Terlecki, młodzi zajeżdżeni przez Legię.
Obserwuj wątek
    • Gość: skrot.myslowy Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: 150.254.85.* 23.11.06, 09:58
      Bardzo dobry artykuł. Proponuje zabawe aby przyporządkowac nazwisko polskiego
      gracza do najlepiej pasującej pozycji na boisku albo wersja trudniejsza,
      podac pozycje i znaleźć polskiego piłkarza na nią.

P. Reiss -
      Ł. Garguła -

• Gość: ziom tłumaczenie na Polski IP: 157.25.9.* 24.11.06, 14:01
        Wingback to jest defensywny skrzydłowy !!!!! a nie obrońca !
    • beret_z_moheru Pozycje piłkarzy, a sprawa polska 23.11.06, 10:05
      Wingbacki mają zastosowanie w taktyce 3-5-2 przechodzącej w 5-3-2 ewentualnie
      w 5-4-1, gdzie w obronie jest trójka stoperów grających w linii, spośród
      których żaden nie ma zadań ofensywnych. Zadania wingbacków są ofensywno-
      defensywne. Gdy drużyna atakuje, to idą do przodu skrzydłami, a gdy drużyna
      się broni to asekurują trójkę stoperów i bronią bocznych sektorów boiska.

Taktykę 3-5-2 można zmodyfikować na 5-3-2. Wtedy wingbacki są już
      bardziej "backami" niż "wingami" i grają po bokach obrony złożonej z trzech
      stoperów a w pomocy jest trzech zawodników zazwyczaj grających w środku, nie
      ma typowych bocznych pomocników, ewentualnie można jeszcze bardziej
      zmodyfikować taktykę na 5-4-1. Wtedy w pomocy jest dwóch defensywnych
      pomocników grających przed trójką stoperów i dwóch bocznych pomocników, a z
      przodu gra tylko jeden napastnik.
    • Gość: imi Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.aster.pl 23.11.06, 11:50
      wymiona czwórka przejdzie do historii ;)

robicie to specjalnie, prawda ? :)
    • Gość: kubmied Re: Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 15:06
      skrót od Strikera to ST a nie SS! tak jest przynajmniej w grach komputerowych:-)
      na obrazku CF powinien znajdować się w miejscu SS a SS (ST!) w miejscu CF
      pozdrawiam
      • Gość: Arsenal Niemieccy bramkarze IP: *.itcomp.pl 23.11.06, 17:42
        Niemcy mają jeszcze Romana Weidenfellera - naprawde niezwykle utalentowany
        bramkarz Borussi Dortmund. Osobiście uważam go za najlepszego bramkarza w
        Europie w sezonie 2004/2005. Jednak, ponieważ występuje w niezbyt popularnym
        klubie, to jestem odosobniony w tym twierdzeniu.

Jest jeszcze Timo Hildebrand.
      • Gość: Hutnik Re: Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: 195.42.249.* 24.11.06, 12:48
        SS to tak zwany Second Striker.
    • Gość: dziobo Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.ds17.agh.edu.pl 23.11.06, 19:37
      Przecież Roberto Carlos w Interze grał na środku pomocy, gdzie się zresztą nie sprawdzał, przez co został sprzedany do Realu :D
    • Gość: Mario Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 23:03
      W zeszłym sezonie przez kilka dobrych miesięcy na lewej obronie Arsenalu grał nominalny środkowy pomocnik, zresztą prawonożny, Mathieu Flamini. I sprawdził się naprawdę dobrze. Oczywiście było to spowodowane tym, że dwaj lewi obrońcy leczyli długie kontuzje, ale pokazuje też, że nawet we współczesnym futbolu na najwyższym poziomie, gdy zajdzie taka potrzeba, to można piłkarzy udanie przekwalifikować. Ale rzecz jasna nie zawsze. Z Alanem Smithem w MU się chyba jednak nie powiodło (napastnik na defensywnego pomocnika).
    • Gość: marek_ Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.hsd1.nj.comcast.net 24.11.06, 04:15
      fajny artykul :) mialem troche dola, ale juz mi przeszlo po przeczytaniu tego
      artykulu :) dzieki Zczubaki :)
    • fdj ________________No dobra, ale...__________________ 24.11.06, 09:16
      ... na załączonym obrazku:
      bi.gazeta.pl/im/7/3751/m3751037.png
      jest 18 zawodników.

I już wiadomo, skąd ta przewaga zachodu nad nami.
      Ktoś mógłby pomyśleć, że wpuścili na boisko wszystkich rezerwowych - ale nie,
      to by było za proste.
      Oni właśnie grają jakimiś wingbackami, a my nie: mamy dwóch zawodników mniej.
      Fullbacków w wersjach right i left też nie mamy: mamy następnych dwóch mniej.
      Centre midfielda brak: jeden mniej.
      Mamy za to talagowskiego sweepera: jeden do przodu.

Wychodzi na to, że Polacy grają 14 zawodnikami, a zachód 18. Stąd to niejasne
      wrażenie przy oglądaniu naszych, że jest ich mniej, bo tamci szybciej biegają.

A g... prawda: jak mogą biegać szybciej od naszych, którzy w zimie zasuwają po
      Szklarskiej Porębie i okolicach, wraz z górskimi kozicami. Ukrywają to pod
      tzw. "ładowaniem akumulatorów" (herbatkę z prądem znaczy się w tych górach
      piją).

Tamtych jest zwyczajnie więcej. A że sędziowie nie zauważają - spisek i układ,
      Panie.
    • Gość: old.fellow Sweeper to nie libero a wymiatacz - stary polski IP: *.acn.waw.pl 24.11.06, 11:09
      termin.
    • Gość: fresh zenada IP: *.europe.hp.net 24.11.06, 11:42
      pieknie napisane
      panowie chyba zaczeli grac w championship managera sadzac po opisach pozycji i
      wnioskach. jak dla mnie to taki artykul powinien trafic najwyzej do szkolnej
      gazetki w podstawowce. poprostu zalosne. co do bramkarzy to chyba sie panom
      jakies mocarstwowe wizje polski po alkoholu pokazaly. mamy boruca i
      kowalewskiego w sredniakach europejskich i dudka z kuszczakiem grzejacych lawke
      w dobrych klubach. faktycznie o ta pozycje nie musimy sie martwic ale
      wywyzszanie sie przy niemcach to jakis dowcip... maja 2 dziadkow ale i kilku
      swietnych mlodych jak chociazby hildebrand ktory od dudka czy boruca gorszy
      napewno nie jest.
      Dla przypomnienia uwazani za najwieksze polskie talenty na bramce kuszczak
      fabianski i bialkowski jak i powolywany ostatnio do kadry pawelek ostatnio
      grzeja lawke. Dudek ktory gral przez 2 lata jak oferma zagral swietny mecz w
      finale Champions Lauge i zorbiliscie z niego bohatera narodowego (nastepny po
      Tomaszewskim ktory do konca zycia bedzie odcinał kupony po jednym swiietnym
      meczu w karierze).
      Mamy niezlych bramkarzy ale troche pokory...
    • Gość: cziko wziete zywcem z gry IP: 212.160.156.* 24.11.06, 12:04
      coz... jakby to powiedziec. widac, ze i wikipedia sie na czyms wzoruje.
      wystarczy dobrze sie przyjrzec i odrazu nasuwa sie odpowiedz. boisko z obrazka
      zywcem wziete z gry Football Manager (kiedys Championship Manager) firmy SI
      Interactive, na ktorym nasz cudny Jerzy Engel wzorowal sie wybierajac pilkarzy
      na mundial w 2002 roku. co do pozycji to jest z tym podobnie, wystarczy odpalic
      gre, przekroj pozycji jest niemal identyczny. co do jednego pana ktory nie
      rozumie co to za skrot SS to w niektorych oznaczeniach wykorzystuje sie to jako
      SHADOW STRIKER, czyli osoba ustawiona za wysunietym napastnikiem, niestety
      dopoki ktos nie nauczy sie jezyka to nie zrozumie niektorych oznaczen.
      • Gość: Filip Re: wziete zywcem z gry IP: 57.66.197.* 24.11.06, 12:19
        W opisie pozycji nie ma czegoś takiego jak Shadow Striker, czy jest to to samo,
        co Deep-lying forwards? I skoro SS to Shadow Striker, a nie Striker, to na
        obrazku brakuje właśnie tej ostatniej pozycji. Chyba, że Strikera traktować
        należy jako maksymalnie wysuniętego do przodu CF (Centre Forward).
    • Gość: Grobelaar Wzięte z Championship Managera IP: 80.51.198.* 24.11.06, 12:11
      Chyba autor mocno wzorował się na Championship manager.
    • Gość: gość kto widział Błaszczykowskiego po lewej stronie???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 12:31
    • Gość: ssd Re: Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 13:18
      kiepsko to świadczy o autorach skoro nie zauważyli że te schematy są żywcem
      wyciągnięte z cma i fma

> Ciekawi mnie tylko jak te ustawienia mają się np. do Wisły Płock,

właśnie grając w FMa Wisłą Płock zdobyłem 5 raz Ligę Mistrzów :)
      • Gość: zajac_poziomka Re: Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.pdts.at 24.11.06, 13:45
        ta, a grales na najlatwiejszym poziomie i na poczatku wybrales sobie opcie 20
        milionow Euro na koncie nie?
        Jak mie takie dzieci jak ty rozpraszaja, kupujesz (jezeli wogule kupiles, a moze
        sciagles) realistyczna gre, i ustawiasz poziom trudnosci na "kajko i kokosz" i
        sie cieszysz ze wygrales 5 razy LM.
        Gdzie tu jakies realia, gdzie satysfakcja z osignietego sukcesu?
        Zagraj raz na najlepszym albo przednajlepszym poziomie, to zobaczysz wtedy
        dopiero jak sie ma polska pilka w europie. Wyniki prawie zawsze takie jak w TV,
        gdy graja polskie kluby w euro pucharach.

A jak chcesz grac w "kaczora donalda" to kup sobie LEGO Football i tez bedzeisz
        mial radoche.

ZNAWCA FMu ;)
        • Gość: ale mi dołożyłeś Re: Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 14:18
          Gość portalu: zajac_poziomka napisał(a):
          opcie
          mie
          wogule
          sciagles

Ojej obawiam się że jestem na dużo wyższym etapie rozwoju i edukacji niż ty
          sobie możesz to wyobrazić
          Poziom trudności? W pierwszym sezonie na transfery wydałem 190 tys funtów

> Jak mie takie dzieci jak ty rozpraszaja,

Jeśli o mnie chodzi to możesz do mnie mówić per Proszę Pana

• Gość: zajac_poziomka Re: Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.pdts.at 24.11.06, 15:09
            Aha, jak juz nie wiesz co napisac to zaczynasz byc osobisty?

Uwarzasz, ze ublizajac i ponizajac kogos jestes naprawde na wyzszym poziomie
            rozwoju i edukacji, ciekawa teoria. Osoba dojzala, z wysokim poziomem edukacji i
            zrownowarzona psychika, nie ubliza innej nawet gdy ja druga osoba prowokuje, no
            ale ty chyba jestes taki dojzaly, rozwiniety i uczony, ze ciebie poprostu te
            reguly nie dotycza.

A co do gry:
            Co ma wydana kwota na transfery doczynienia z poziomem trudnosci w grze? Mozesz
            mi to wytlumaczyc bo nie rozumiem tego. I prosze nie pisze mi tu bzdur tylko
            napisz na jakim poziomie trudnosci wygrales 5 razy LM i ile lat (sezonow)
            grales. Jak grales w ta gre to wiesz ze poziom trudnosci wybiera sie tam gdzie
            sie podaje dane managera.
            • Gość: blah Re: Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 15:37
              kretynie w fmie nie ma poziomów trudności !!!!1
              • Gość: zajac_poziomka Re: Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.pdts.at 27.11.06, 10:22
                gratuluje twojego poziomu.

sa, ale moze jeszcze tego nie zauwazyles.
            • Gość: ssd Re: Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 17:01
              Osoba dojzala, z wysokim poziomem edukacji
              > i
              > zrownowarzona psychika, nie ubliza innej nawet gdy ja druga osoba prowokuje, no
              > ale ty chyba jestes taki dojzaly, rozwiniety i uczony, ze ciebie poprostu te
              > reguly nie dotycza.

Napiszę prościej, bo nie rozumiemy się chyba. Zwracanie komuś uwagi na to, że
              pisze jak analfabeta nazywasz ubliżaniem? Nie rozśmieszaj mnie. Ucz się lepiej
              pilniej, bo po tym co wyprodukowałeś to rozpacz człowieka ogarnia. I nie
              oczekuj, że gdy będziesz pisał jak debil, to ktoś cię za takiego nie weźmie.
              (tylko czekam na argument o dysleksji)

> Co ma wydana kwota na transfery doczynienia z poziomem trudnosci w grze?

Sam z tym wyjechałeś. Na początku gry dysponowałem tylko 150 tys funtów.
              Poziom trudności? Gdzie ty widzisz poziom trudności?
              Chcesz być czepialski? Proszę bardzo: nie zawsze grałem czysto (przywracanie
              sejwów)- pozwoliło mi to wypracować najlepsze taktyki przeciwko drużynom
              grającym w określony sposób i maksymalnie wykorzystywać posiadany potencjał. Ile
              czasu gram? 7 sezonów ... tak czy inaczej osiągnąłem wiele ciekawych wyników
              (np. 0-4, 1-4 z Juventusem, 0-3 Milan, 1-9 Broendby; wszystko wyjazd, oficjalne
              spotkania) pokonując wszystkich wielkich (Barcelona, Real, Chelsea, Arsenal,
              Bayern, ManU;) ).
              • Gość: zajac_poziomka Re: Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.pdts.at 27.11.06, 10:20
                Wiesz moze ja nie pisze juz najlepiej po polsku bo mieszkam od 16 lat za granica
                i jakos nie mam ochoty przed karzdym postem sprawdzac mojego tekstu w slowniku,
                czy przeleciec go przez word'a. A ze dla ciebie ktos kto nie pisze tak doskonale
                jak ty to debil, no to wypada mi tylko pogratulowac podejscia do sprawy.

Co do FMu, nie jestem pewien czy wogule o tym samym piszemy (tzn. o tej samej
                grze). Mi chodzilo o Fifa Manager od EA (wczesniej sie TCM - total football
                manager nazywal, chyba do 2005) i zanim rozpoczyna sie gre ustawia sie poziom
                trudnosci (nie wiem jak w polskiej wersji jest ale w ta co ja gralem bylo:
                beginner, normal, advanced, professional i football god).
    • Gość: Janusz Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 13:27
      No to od teraz na boisku powinno biegać (w lidze polskiej "poruszać się") po 18
      piłkarzy (w lidze polskie "kopaczy").
    • Gość: Dziad Polska taktyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 13:33
      to wyjazd! (wszyscy do przodu) i powrót (wszyscy do tyłu)
    • jusup Wichniarek 24.11.06, 13:35
      Mała uwaga do Artura Wichniarka - on grał już w Lechu na boku pomocy i jak
      przechodził do Widzewa byłem przekonany, że przychodzi pomocnik potrafiący
      nieraz grać w ataku... Dopiero w Widzewie stał się napastnikiem z prawdziwego
      zdarzenia (przynajmniej jak spojrzeć na warunki polskiej ligi)

Ponadto zmiany pozycji to nie raz i nie dwa był dobry pomysł... Choćby
      Siadaczka, który ze średniego ligowego napastnika stał sie zupełnie przyzwoitym
      bocznym obrońcą...
    • jurgen80 :) 24pozycje 24.11.06, 13:41
      W grach są jeszcze LF, RF, ST, CADM, RWM, LWM.
    • caniggia90 Sweeper to nie libero !!!!!! 24.11.06, 13:47
      Sweeper to po naszemu wymiatacz ! To ktoś kto moze zagracć np. przed libero !
      Wogóle artykół denny - opisy pozycji razaco amatorskie by nie rzec chybione.
    • Gość: pilkarz Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: 213.199.198.* 24.11.06, 14:13
      Wing-back to zawodnik w 5 osobowym bloku pomocy grający po którejś ze stron
      defensywnego/środkowego/ofensywnego pomocnika, ubezpieczający grę skrajnego
      bocznego pomocnika. Po prostu u nas istnieje inna nazwa-PRZECINAK:)
    • reallondoner Pozycje piłkarzy, a sprawa polska 24.11.06, 16:20
      Co za beznadziejny artykul... wystarczy choc kliknac ze dwa razy w formacje w
      Total CLub Manager, aby w mig pojac co to za ustawienia. Te pokazane na
      zalaczonym obrazku to paranoja... BRAWO GAZETA !!!
      Prosze o komentarz z czuba :)
      • Gość: Subyello Re: Pozycje piłkarzy, a sprawa polska IP: *.sunsh5.vic.optusnet.com.au 26.11.06, 01:19
        Eee, tam ... Wisla Plock is the besciak!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka