Dodaj do ulubionych

zasady punktacji

IP: *.ds12.agh.edu.pl 12.04.03, 23:23
Czy ktoś mógłby mi zdradzić tajniki punktowania maczy ,zwycięstw , porażek
remisów , zarówno jeśli idzie o naszą ekstraklasę , jak i eliminacje do
Mistrzostw Europy.

Albo ktoś może wie na jakiej stronie można znaleść zasady tejże punktacji.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • anutka1 Re: zasady punktacji 23.04.03, 09:49
      Właśnie - ciekawe pytanie.
      jak to w tej naszej polskiej piłce jest?

Pozdrawiam!
    • Gość: Xionc Re: zasady punktacji IP: 213.77.7.* 23.04.03, 09:53
      Gość portalu: ja napisał(a):

> Czy ktoś mógłby mi zdradzić tajniki punktowania maczy ,zwycięstw , porażek
      > remisów , zarówno jeśli idzie o naszą ekstraklasę , jak i eliminacje do
      > Mistrzostw Europy.
      >
      > Albo ktoś może wie na jakiej stronie można znaleść zasady tejże punktacji.
      > Pozdrawiam!

To jest proste - zwycięstwo 3 pkt, remis - 1 pkt, porażka - 0 pkt. Ten system
      obowiązuje od kilku dobrych lat, a pochodzi z Anglii. Kiedyś za zwycięstwo były
      tylko dwa punkty, ale doprowadzało to do kunktatorskich postaw zespołów
      (szczególnie na MŚ np. Italia '90) i FIFA odeszła od tego pomysłu...

Inna punktacja jest chyba tylko w MLS w USA, ale jaka nie wiem....
      • anutka1 Re: zasady punktacji 23.04.03, 11:43
        ;-)
        dzięki!!!
      • Gość: bodeck Re: zasady punktacji - zróznicowanie w/g sposobu IP: 193.46.186.* 22.10.14, 13:14
        Powinno być zróżnicowanie w zdobywaniu punktów-goli, taka jak to jest w rugby (am. football):
        1. z rzutu karnego - 1;
        2. z gry - akcja podbramkowa - 3;
        3. z rzutu wolnego lub rożnego (bezpośrednio do bramki) - 2.

to by podniosło atrakcyjność meczów - mniej remisów, docenienie wysiłku zawodników w akcjach podbramkowych, bo strzelenie z karnego nijak się ma do strzelenia bramki z akcji (podania)...temat pod dyskusję.
        • rezerwowy_gracz Re: zasady punktacji - zróznicowanie w/g sposobu 24.10.14, 09:35
          Dawno nie słyszałem większej głupoty. Po pierwsze, zróżnicowanie zdobywania punktów w footballu amerykańskim jest spowodowane tym, że "rzut karny" przykładowo jest dyktowany jako bonus za przyłożenie. Dlatego jest punktowany za jeden.

W piłce rzut karny jest następstwem akcji pod bramką rywala, gdzie obrońca powstrzymuje w nieprawidłowy sposób napastnika. Mniejsza ilość "punktów" z rzutu karnego oznaczałoby nie tyle karę dla obrońcy za sfaulowanie napastnika, a karę właśnie dla napastnika za to, że dał się sfaulować. Nie byłoby to sprawiedliwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka