kung_fu_plaster 09.03.07, 18:50 Grał w piłkę nożną (bo może nie wiecie) Przed wojną w reprezentacji Polski Najlepszy wtedy napastnik na świecie Fenomenalny E. Wilimowski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witek_dll Re: Wilimowski 09.03.07, 19:53 grał na pozycji lewego łącznika; ciekawe czy na tej samej pozycji co potem Bolo - łącznik (M. Opania) z "Piłkarskiego pokera" - wierny przyjaciel siędziego Laguny (J. Gajos) :) Odpowiedz Link Zgłoś
decitos Re: Wilimowski 10.03.07, 12:19 Dzięki niemu i temu, że fascynuje mnie jego kariera, wygrałem kiedyś w piłkarskim teleturnieju. Ot, trafiłem akurat w dobry moment :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Ernest Otton Pradella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 10:48 Niemiec urodzony w Kattowitz:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kung_fu_plaster Re: Ernest Otton Pradella 11.03.07, 23:32 www.raslaska.aremedia.net/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=17 Odpowiedz Link Zgłoś
kung_fu_plaster Re: Ernest Otton Pradella 12.03.07, 12:12 Więcej o Wilimowskim (i w ogóle o przedwojennej "reprezentatywce") można znaleźć w encyklopedii piłkarskiej FUJI (w tomie 2., pt. "Biało-Czerwoni"). Cytaty (tytułem reklamy): "Wilimowski ma sporo talentu, ale musi się jeszcze wiele uczyć, aby zostać graczem skali międzynarodowej." "Był kapryśny, czasem pyskaty ponad miarę swoich ledwie kilkunastu lat, ale na boisku wiek się nie liczył. Nie miał żadnych konkurentów! Powtarzam - nigdy nie spotkałem gracza, którego mógłbym postawić ponad Wilimowskiego. Nigdy, niechże pan uwierzy"... "(...) trudno mu było ukryć pewność siebie. On przecież widział ile jest wart. Myślę, że piłkarze i profesor Kałuża, wszyscy w kadrze wiedzieliśmy, że do naszego grona wszedł ktoś niezwykły i po prostu baliśmy się. Baliśmy się, bo to był skarb. Niechże pan uwierzy, skarb." "Wilimowski całkowicie sam przechodzi bez żadnego trudu defensywę brazylijską i niczym cyrkowy artysta wyrównuje szanse obu drużyn, budząc burzę okrzyków i sympatię widowni dla Polaków." Odpowiedz Link Zgłoś
kung_fu_plaster Re: Ernest Otton Pradella 14.03.07, 16:12 Tu chyba jest lepsze miejsce dla tego wpisu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=272&w=58514090&a=58981218 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ***** Re: Wilimowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 16:16 DSla Mnie Wilmowski To H** Ponieważ Wolał Grać w Reprezentacji Niemiec Niż W Polski.H**!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolekcjoner2 Re: Wilimowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 18:25 Czlowieku nie kompromituj sie. Wilimowski gral dla reprezentacji Polski wtedy kiedy ona istniala, a jak przestala istniec to nie chcial strzelac do Polakow tylko chcial zyc i robic to co najlepiej potrafil. A potem Polska Ludowa "skazała" Go na niebyt, innym "przebaczali" ale nie jemu. Ciekawe jak Ty zachwalbys sie na Jego miejscu???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwi Re: Wilimowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:51 Dokładnie tak. Ludzie oceniają innych nie mając pojęcia w jakich czasach i sytuacjach się tamci znaleźli. Poza tym, co to za wstyd grać w reprezentacji Niemiec?! Może czuł się Niemcem i najpierw został zmuszony do gry w reprezentacji Polski? A poza tym, chyba tylko nieuk (a może słabo piszący po Polsku Niemiec?) napisałby H**. Polak napisałby CH**. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Wilimowski IP: *.stegny.2a.pl 25.03.07, 16:40 Gość portalu: wwi napisał(a): Może czuł się Niemcem i najpierw został zmuszony do gry w > reprezentacji Polski? Zostal zmuszony do gry w reprezentacji Polski... moglbys rozwinac ta ciekawa mysl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.stegny.2a.pl 20.03.07, 18:06 Byl wybitny. Choc nie wiem czy najlepszy wowczas. A Leonidas? Napisales "Przed wojna w reprezentacji Polski"... ale juz w trakcie wojny poslusznie z czarnym orlem i swastyka w barwach okupanta Polski... Swietny pilkarz i zdrajca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.07, 18:46 tu nie te forum,ulani, szabelki mozecie schowac,Lotna sie spoci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.stegny.2a.pl 20.03.07, 19:10 Szabelka chowac nie musze... Natomiast Ty nie "zamawiaj piwa" wyprostowana reka jak mial to w zwyczaju robic Ernest kiedy grali hymn przed meczem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.07, 00:54 a machaj sobie do woli,5 piw to raczej nadwislanska specjalnosc dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.stegny.2a.pl 21.03.07, 09:27 Oki bede machal szabelka... lepszy zascianek od nazizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.07, 11:36 oki,wszystko jest lepsze,nawet nacjonalizm i durne uprzedzenia co wcale nie oznacza ze sa oki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.stegny.2a.pl 21.03.07, 12:14 Wyjasnij mi co rozumiesz pod pojeciem "durne uprzedzenia"? Mi nie chodzi o to, ze on czul sie Niemcem, Slazakiem czy kimkolwiek. Lukas Podolski czuje sie Niemcem? Oki nawet go lubie. Klose czuje sie Niemcem? Oki. Ja za nikogo decydowac nie bede. Ale kiedy ktos gra w jednej reprezentacji, a potem ja zmienia i zmienia w dodatku na reprezentacje panstwa, ktore najechalo kraj ktory wczesniej reprezentowal, reprezentacje panstwa, ktore za zadanie ma zniszczyc jego wczesniejszy kraj, organizuje aparat terroru w jego wczesniejszym panstwie. Reprezentuje jedna flage... przychodzi okupant zabrania wywieszania tej flagi, a on zmienia ja od tak, jak sie przechodzi z jednego klubu do drugiego. Durne uprzedzenie... bo nie lubie kogos kto zmienil bialego orla na swastyke i hailowal podczas hymnu kiedy 2 lata wczesniej jego hymnem byl Mazurek Dabrowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.07, 14:02 di Stefono reprezentowal trzy kraje to dopiero"menda"co? Rozdziel sport od postaw moralnych ludzi i polityki. "durne uprzedzenia">skutki propagandy PRL-u typu Pancerni,Kloss.Mamy XXI wiek,EU,NATO a melodia, Nie bedzie plul nam w... coraz glosniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.stegny.2a.pl 21.03.07, 16:47 "di Stefono reprezentowal trzy kraje to dopiero"menda"co?" Nigdy nie zmienil reprezentacji na skutek tego, ze jeden kraj najechal i dokonal okupacji drugiego. "Rozdziel sport od postaw moralnych ludzi i polityki" Rozdzielam. Nie odmawiam Wilmowskiemu kunsztu pilkarskiego. Juz pisalem, ze byl wybitny. ""durne uprzedzenia">skutki propagandy PRL-u typu Pancerni,Kloss." Twierdzisz, ze nie lubie Wilmowskiego nie dlatego, ze podnosil w "odpowiedni" sposob reke, ale dlatego, ze sie naogladalem Klossa i Pancernych? "Mamy XXI wiek,EU,NATO a melodia, Nie bedzie plul nam w... coraz glosniejsza" No nie wszedzie... bylem na filmie "Upadek". Wzruszylem sie... Tak potepialem Hitlera, a dopiero ten film mi uswiadomil, ze to biedny schorowany dziadziuś, ktory sie troche pogubil... co za dramat czlowieka! Reasumujac Wilmowski byl pilkarzem reprezentacji Polski. Polska zostala najechana przez Niemcy. Kraj byl pod okupacja, powstawaly obozy koncentracyjne, gdzie mordowano Polakow, mordowano wybitnych Polakow, profesorow, inteligencje, wybitnych sportowcow. On w tym czasie zaczal kraj i narod, ktory to robil reprezentowac. Nie ma usprawiedliwienia dla tego typu postawy. Byc moze mu to bylo wszystko jedno jako Slazakowi, Niemcowi czy kim sie czul. Napewno nie mi i wielu Polakom i nie jest to efekt propagandy PRL. Czy moglbys sie odniesc konretnie do mojego zarzutu pod adresem Wilmowskiego? Jak mozna reprezentowac jeden kraj grac z orlem na piersi, a potem jego najezdzce i ot tak sobie zmienic orzelka bialego na czarnego ze swastyka. Nie widzisz w tym nic nieprzyzwoitego? Odpowiedz Link Zgłoś
kung_fu_plaster Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? 21.03.07, 17:07 www.sport.pl/sport/1,35488,1736648.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.07, 17:31 ulanek, czytales? Skomplikowane i niezrozumiale dla ciebie pewno? Ty juz wyrok wydales,jak zawsze czyny szybsze od mysli a potem reka w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.stegny.2a.pl 21.03.07, 19:00 Wydalem juz dawno wyrok. Czytalem. I co w tym artykule jest na temat gry w reprezentacji okupanta? A to dla Ciebie zrozumiale? www.ruchchorzow.com/download,mp3,19.html to kibice Ruchu tak pieknie spiewaja... No, ale jak sie nic zlego nie widzi w swastyce na klacie... to czemu tak nie pospiewac? Wiec pohailuj sobie jeszcze przy tym i pamietaj, ze Adolf to dobry chlop byl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.07, 01:29 moze tego nie wiesz:za swastyke idzie sie w Niemczech do pierdla,a w Polsce? Zobacz zdjecia z wczorajszej rozruby w Wrocku. Nie, nie jest zrozumiale,tak jak chuliganstwo na stadionach,ja chodze na mecze (dobra pogoda)z dwoma szkrabami. No ale ciebie wystarczy szalik i swiadomosc bij Niemca jak na patriote przystalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.07, 01:15 strus Emu? a moze,pijany Olek cie oswiecil.Glowa do gory,mlody jestes,przezyjesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.stegny.2a.pl 25.03.07, 16:42 Gość portalu: wacio napisał(a): > strus Emu? a moze,pijany Olek cie oswiecil.Glowa do gory,mlody > jestes,przezyjesz Tez sie nie przejmuj pamietaj kiedy twoj idol Adolf H. odnosil najwieksze sukcesy wiec jeszcze pare wiosen ci brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: do tych dwuch mm IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.07, 21:13 maly zakompleksiony ciemnogrodzianin z piana(wszechpolska)na ustach jestes,zamow 5 piw,nie chce mi sie z toba gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Napewno nie nazista jak ty... IP: *.stegny.2a.pl 26.03.07, 10:35 Byc moze maly, byc moze zakompleksiony, byc moze ciemnogrodzianin, ale nie nazista jak ty... A co do tej piany... widzisz wystarczylo zebys polemizowal z moimi pogladami, a ty zrobiles jako pierwszy personalna wycieczke pod moim adresem. Mi z toba tez sie nie chce gadac... nigdy nie lubilem Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Masz fotke w koszulce Ernesta ze swastyka? IP: *.stegny.2a.pl 25.03.07, 16:34 Gość portalu: wacio napisał(a): > Nie, nie jest zrozumiale,tak jak chuliganstwo na stadionach,ja chodze na mecze > (dobra pogoda)z dwoma szkrabami. No daj spokoj moze ci kibice co spiewaja "Auschwitz- Birkenau sialala" tez bija sie z myslami jak Ernest kiedy hailowal i zakladal koszulke ze swastyka? > No ale ciebie wystarczy szalik i swiadomosc bij Niemca jak na patriote > przystalo. Nie mam zamiaru bic nikogo. A ty zapisales sie juz do jakiejs organizacji zebys mogl pohailowac? Czy tylko w domowym zaciszu przed lustrem nazisto? Odpowiedz Link Zgłoś
kung_fu_plaster Re: Wilimowski 24.03.07, 22:01 Option File dla PES6. Wilimowski w All Star Legends i reprezentacji Polski. files.filefront.com//;7019138;/ Odpowiedz Link Zgłoś