Gość: Hik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.07, 10:16 Co grajac dla III Rzeszy pozdrawial sieg heil? Jarka gra w Gorniku to klub podkreslajacy polskosc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GOSC Re: Jarka prawie jak Wilimowski IP: 62.148.81.* 08.10.07, 10:55 prawie robi wielka roznice hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Szacunek dla Ernesta Wilimowskiego !!! IP: *.crowley.pl 08.10.07, 11:10 Ernest Wilimowski był jednym z najlepszych polskich piłkarzy, a to że żył na Śląsku i miał – jak wielu ludzi tam żyjących – trochę pokręcony życiorys to nie kpij z niego. Wielu z mieszkających tu ludzi czuło się po prostu Ślązakami. To że najpierw grał dla Polski (strzelił np. 4 bramki Brazylii ma MŚ) a potem dla III Rzeszy nie oznacza że jako człowiek był zbrodniarzem czy coś w tym stylu. Wilimowski jako piłkarz był genialny. Dziś mało kto o nim słyszał. Ale np. w 86 meczach dla Ruchu Chorzów strzelił 112 goli. Kiedyś ŚP Kazimierz Górski w jakimś wywiadzie powiedział, że jak przed wojną mieszkał we Lwowie to widział legendarny Ruch Chorzów, z Wilimowskim, Wodarzem i Peterką. I mówił o Wilimowskim, że NIGDY WCZEŚNIEJ ANI NIGDY POTEM NIE WIDZIAŁ PIŁKARZA, KTÓRY TAK GRA. W ustach takiego człowieka jak Kazimierz Górski te słowa chyba coś znaczą. Także szacunek dla Ernesta Wilimowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hik Oswalda Kaduka tez szanujesz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.07, 12:07 Ja nie szanuje nikogo kto trzyma lape w nazizstowskim pozdrowieniu. Nie kwestionuje wybitnego talentu PILKARSKIEGO Wilimowskiego. To kim sie czul jego sprawa. Ale jak sie najpierw wystepuje z bialym orlem na piersi a potem po najezdzie na kraj reprezentowany zaklada sie koszulke ze swastyka to niech nikt sie nie dziwi ze nie ma sie szacunku. pl.wikipedia.org/wiki/Oswald_Kaduk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Gorniku to klub podkreslajacy polskosc... no i? IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.07, 11:28 a ruch to klub podkreslajacy szwajcarskość i francuskość... weź się chłopie zabierz za cos na czym się znasz. jest coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hik Re: Gorniku to klub podkreslajacy polskosc... no IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.07, 12:02 Widziales flage patrioci wiszaca na Gorniku? Gornik zawsze w opozycji do Ruchu byl bardzo pro polski. Podobnie jak majaca lwowskie korzenie Polonia Bytom. Co propaguje Ruch to nie wiem. Napewno nazizm: Auschwitz Birkenau sialalala. TO przyspiewka kibicow Ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Źart? IP: 80.48.225.* 08.10.07, 15:59 No właśnie... KIBICÓW RUCHU, a nie klubu... Ludzie umrą, a klub to "legenda bez końca"... "Co propaguje Ruch to nie wiem. Napewno nazizm: Auschwitz Birkenau sialalala. TO przyspiewka kibicow Ruchu." - A ta wypowiedź jest po prostu śmieszna... Chyba nie masz argumentów, bo sam sobie zaprzeczasz - "nie wiem", a zaraz potem "na pewno"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hik Re: Źart? IP: *.2a.pl 08.10.07, 18:12 No co za blad w mojej wypowiedzi. Wiec przepraszam, ale wiem na pewno! Kibice Ruchu Chorzow propaguja nazizm na 100 % jestem pewien. Przyspiewka "Auschwitz-Birkenau sialalala", ktora umieszczaja dodatkowo w formie mp3 na swojej stronie internetowej. Teraz juz jestes zadowolony? Teraz ty sie tlumacz: Co to jest "Źart"? Gość portalu: maro napisał(a): > No właśnie... KIBICÓW RUCHU, a nie klubu... Ludzie umrą, a klub to "legenda bez > końca"... To juz bez konca bedzie sie spiewac ta przyspiewke i szanowac osobe grajaca ze swastyka na koszulce i pozdrawiajaca przed meczem "Heil Hitler"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Źart? IP: 80.48.225.* 08.10.07, 23:07 Jako żart uznaję twoje uogólnianie wszystkich kibiców (i o zgrozo na dodatek klubu) jako zwolenników nazizmu Hitlera (ja przynajmniej go nie popieram)... Po prostu chodzi mi o to, że ludzi są jacy są- w każdym środowisku są również naziści... I to naprawdę wygląda bez sensu, ten podział na: tych dobrych, polskich patriotów, obrońców ojczyzny czyli Górnik i zło wcielone, faszystów, hitlerowców i Auschwitz-Birkenaów czyli Ruch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hik Re: Źart? IP: *.2a.pl 09.10.07, 12:14 Mowilem o slowie "Źart" jak to sam napisales. Wiec ja pytam co to za slowo? Sorry, ze sie tak czepiam, ale Ty byles pierwszy. Gość portalu: maro napisał(a): > Po prostu chodzi mi o to, że ludzi są jacy są- w każdym środowisku są również > naziści... I to naprawdę wygląda bez sensu, ten podział na: tych dobrych, > polskich patriotów, obrońców ojczyzny czyli Górnik i zło wcielone, faszystów, > hitlerowców i Auschwitz-Birkenaów czyli Ruch... Pamietam mecz miedzy Ruchem Chorzow, a Zaglebiem Sosnowiec. Kibice z Sosnowca stworzyli oprawe, ktorej haslo brzmialo: "Aby Polska byla Polska trzeba zniszczyc mniejszosc slaska" Skadinad haslo skandaliczne jeszcze Morela niech na patrona stadionu wybiora. Dlaczego wtedy kibice Ruchu i ich przedstawiciele nie mowili o "niektorych" kibicach Zaglebia. Przeciez nie kazdy robil te oprawe? Byli napewno tacy co nic o niej niewiedzieli jak i tacy, ktorzy o niej nie wiedzieli. Mam poszukac na serwisach Ruchu opisy i wstawic tu te uogolnienia? Oprawy, spiewy, napisy na szalikach czy flagach to jest pod co sie podpisuje dana zbiorowasc. Auschitz Birkenau to nie sa pojedyncze okrzyki nielicznych debili z Ruchu. Tak jak oprawa Zaglebia S. nie byla tylko dzielem 5-10 ultrasow tego klubu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Źart? IP: 80.48.225.* 09.10.07, 14:33 Hmm... O słowie "Żart" już napisałem: "Jako żart uznaję twoje uogólnianie wszystkich kibiców (i o zgrozo na dodatek klubu) jako zwolenników nazizmu Hitlera (ja przynajmniej go nie popieram)..." Po prostu razi mnie uznawanie RUCHU (klubu, nie mówię o kibicach) jako klub niemiecki, bo jest rdzennie polski, obojętnie czy się to komuś podoba, czy nie... OK. Wiem, że są kibice Ruchu popierający nazizm, ale to nie są WSZYSCY... Uznawanie Ruchu za klub nazistowski jest po prostu przekręcaniem historii, bo przecież nawet na czas wojny klub został zamknięty - uważany był przez hitlerowców za polski... Swoją drogą mnie też to drażni, że część kibiców Ruchu twierdzi, że "najważniejsza jest tradycja", a jednocześnie "Auschwitz-Birkenau"... Jak się to ma do naszej historii i tradycji po prostu nie mogę zrozumieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Źart? IP: 80.48.225.* 09.10.07, 14:41 Hmm... Mam nadzieję, że literówka to nie jest jakaś wielka zbrodnia. A o słowie "Żart" (o nie mi chodziło, jakbyś nie skojarzył) już napisałem: "Jako żart uznaję twoje uogólnianie wszystkich kibiców (i o zgrozo na dodatek klubu) jako zwolenników nazizmu Hitlera (ja przynajmniej go nie popieram)..." Po prostu razi mnie uznawanie RUCHU (klubu, nie mówię o kibicach) jako klub niemiecki, bo jest rdzennie polski, obojętnie czy się to komuś podoba, czy nie... OK. Wiem, że są kibice Ruchu popierający nazizm, ale to nie są WSZYSCY... Uznawanie Ruchu za klub nazistowski jest po prostu przekręcaniem historii, bo przecież nawet na czas wojny klub został zamknięty - uważany był przez hitlerowców za polski... Swoją drogą mnie też to drażni, że część kibiców Ruchu twierdzi, że "najważniejsza jest tradycja", a jednocześnie "Auschwitz-Birkenau"... Jak się to ma do naszej historii i tradycji po prostu nie mogę zrozumieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Źart? IP: 80.48.225.* 09.10.07, 16:06 O czym wy w ogole mowicie , jakie Auschwitz Kiedy to bylo spiewane chyba z 4 lata temu na meczu z Sosnowcem i od tamtego czasu nikt tego nie juz spiewa Zreszta kto byl ten wie na co to byla odpowiedz chociaz nie popieram bo znizylismy sie do poziomu niektorych ich kibicow Smieszy mnie dorabianie filofii do klubu bo kilku kibicow cos tam zrobi Inni tez wywieszaja flagi nazistowskie i jakos nie jest to klub niemiecki odrazu Nie ma sie czego doczepic to cos trzeba znalezc , ot taka polska mentalnosc Zreszta Ruch nigdy nie byl lubiany , szczegolnie przez typowo PRL owskie srodowiska gdyz mial zawsze mniej niz inni a osiagal rezultaty na miare kasy i protekcji Gornika czy Legii Zwykla zawisc To pozostalo A jakim Ernest byl czlowiekiem to jego sprawa Nikogo nie zabil Wazne ze pilkarzem byl najlpeszym jaki reprezentowal polski klub bo widze smieszne wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hik Re: Gorniku to klub podkreslajacy polskosc... no IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.07, 12:10 www.bytovia.pl/flagi/fany/gornik_zabrze_patrioci_projekt.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 czyli jak ktos macha bialo-czerwonym szalikiem to IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.07, 12:27 patriota? oj dziecko, dużo jeszcze w życiu się dowiesz o patriotyzmie.ale pewnie wolisz jak większość polaków, tylko gadać o pokazywać. gorzej już coś zrobić konstruktywnego. skąd masz wiedzieć, że przed wojną ruch był klubem powstańców śląskich, których hitlerowcy wysyłali do obozów... no i podstawowego problemu nie rozumiesz. to jakaś wartość, że kibice górnika machają biało-czerwonymi szlakami? co z tego wynika? co ma z tego tzw. ojczyzna? a to, że debile śpiewali głupie piosenki? debile są na każdym stadionie, tak samo są wśród kibiców górnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hik Re: czyli jak ktos macha bialo-czerwonym szalikie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.07, 13:08 Gość portalu: r2d2 napisał(a): > patriota? oj dziecko, dużo jeszcze w życiu się dowiesz o patriotyzmie.ale pewni > e > wolisz jak większość polaków, tylko gadać o pokazywać. Pokaz miejsce gdzie napisalem, ze machanie bialo-czerwonym szalikiem to patriotyzm? Napisalem, ze propaguja polskosc. Ktos napisal, ze to nieprawda wiec wkleilem zdjecie tej flagi. Nie napisalem nigdzie, ze wszyscy na Gorniku to na bank polscy patrioci. Gość portalu: r2d2 napisał(a): no i podstawowego problemu > nie rozumiesz. to jakaś wartość, że kibice górnika machają biało- czerwonymi > szlakami? co z tego wynika? co ma z tego tzw. ojczyzna? TO jest demonstrowanie swoich pogladow. Tak jak kibic X macha szalikiem X. Pomnikow tez nie nalezy budowac. Drogi od tego szersze nie sa stosujac twoja logike. Gość portalu: r2d2 napisał(a): > a to, że debile śpiewali głupie piosenki? debile są na każdym stadionie, tak > samo są wśród kibiców górnika. Debile sa wszedzie, ale przyspiewka "Auschwitz- Birkenau sialala" ma to do siebie, ze nie jest spiewana kilku frustratow, ale przez znakomita czesc np. jadacych na wyjazd kibicow Ruchu. TO nie sa pojedyncze okrzyki z trybun. Jak by uwazali to za debilne to by nie zamieszczali tego w formie mp3 na swoich stronach: www.ruchchorzow.com/mp3.html 2 piosenka od dolu. Nie napisalem nigdzie jakim klubem byl Ruch przed wojna. Widze jak sie zachowuja jego fani teraz. Tak jak Lechia Gdansk, ktora miala piekna solidarnosciowa przeszlosc w latach 80 tych. A dzis? Flagi nawiazujace do Kuk- Klux- Klanu czy flaga z Rudolfem Hessem (gwoli scislosci chyba nigdy jej nie wywiesli, ale takowa zrobili). Zanim mi cos zarzucisz dobrze przeczytaj moje posty. Jak mowisz do mnie dziecko to moze napisz ile masz lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Re: czyli jak ktos macha bialo-czerwonym szalikie IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.07, 14:05 błąd postawowy to stwierdzenie ze patriotyzm to pogląd. oczywiście dla większości polaków to tylko pogląd - stąd nędza tego narodu. patriotyzm to zespół zachowań od nierzucania papierków na ziemię i uczciwego opłacania podatków poczynając.ludzie uważają, że patriotyzm to śpiewanie o małyszu przy jednoczesnym zapewnieniu, że oni to by się pierwsi poszli bić podczas powstania. i taką postawę potwierdzasz swoimi uwagami. pisząc o przeszłości polonii bytom (lwów) sam przeniosłeś dyskusję na całą historię, a klub tak jak wszytko inne nalezy traktować jako całość. przypadłością polskiego tzw patriotyzmu jest tez zawziętość - od pierwszego zdania na temat wyłazi wrogość - i tak jest w twoim przypadku. artykuł był o rekordach strzeleckich a ty od razu o hitlerowskich pozdrowieniach. co ma piernik do wiatraka? zdanie "górnik to klub podkreślający polskość" ma się nijak do artykułu który komentujesz, ale jako patriota musisz wstawić takie hasło by wszyscy widzieli jakie z ciebie dobry polak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hik Re: czyli jak ktos macha bialo-czerwonym szalikie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.07, 15:05 Mam jedna rade. Wyjedz jak najszybciej bo chyba niesamowicie sie meczysz w tym narodzie. Po co przypisujesz mi rzeczy, ktorych nie mowie? Nie odpowiedziales jeszcze? Ja nic nie napisalem o patriotyzmie tylko o manifestowaniu polskosci przez kibicow Gornika Zabrze. Skoro juz taki z ciebie spryta bystrzacha, ze zauwazasz: " błąd postawowy to stwierdzenie ze patriotyzm to pogląd." To czemu nie mozesz zauwazyc roznicy pomiedzy demonstrowaniem polskosci, a patriotyzmem? Zawzietosc? Ja? Oki. Jednak skoro cie to tak razi to po co dyskusje ze mna zaczynasz od nazwania mnie "dzieckiem"? A spoko rozumiem, ja sobie zasluzylem i nie ma to nic wspolnego z zawzietoscia, a to jedynie swiatla uwaga? Klub to calosc, ale kibice zmieniaja sie na przestrzeni lat. Gość portalu: r2d2 napisał(a): ale jako patriota musisz wstawić takie hasło by > wszyscy widzieli jakie z ciebie dobry polak. Pisze tak bo szczerze nie szanuje Wilimowskiego jako czlowieka. Tak jak nie szanuje Hitlera. Ostatnio w Niemczech sprzeciw wywolala jedna z dziennikarek chwalaca polityke rodzinna Hitlera. Kazdy kto napisal, ze Hitler to zbrodniarz i byl zniemaczony jej wypowiedzia jest takim zasciankowy pseudopatriota, ktory nie potrafi spojrzec szerzej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Jarka prawie jak Wilimowski IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.07, 11:36 Prawie robi wielką (w tym wypadku OGROMNA)różnicę ... porównywanie tych dwoch napastników jest idiotyczne. Wilimowski byl w swoim czasie najlepszym napastnikiem świata a i do tej pory jego statystyki sa nie do pobicia, Panowie dajcie spokoj z takimi porownaniami bo to po portu nie wypada ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpt prawie robi wielką różnice IP: *.domainunused.net 08.10.07, 13:47 troche umiaru panowie dziennikarzyny, wiadomo, że na bez rybiu i rak ryba i tak jak nie mamy teraz żadnych wartościowych graczy, to z kazdego takiego wyniku robi się nie wiadamo jaką rzecz, ale bez przesady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZABrSKI Wilimowski Chorzoski,..a od 1939 Volksdeutsch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 10:59 taka prawda jak wszystkie chorzoskie choragiewki gdzie wiatr zawieje tam się odwracaja.ZAWSZE BEDZIECIE W NASZYM CINIU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Re: Jarka prawie jak Wilimowski IP: *.telpol.net.pl 24.10.07, 15:05 Jarka prawie jak WILIMOWSKI, Górnik prawie jak RUCH !!! Gdyby nie miłość komunistycznych sekretarzy do waszego klubu to mielibyscie takie same sukcesy jak Gks! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Jarka prawie jak Wilimowski IP: *.chello.pl 24.10.07, 16:41 Dość dużo mu brakuje do tego prawie. Czytałem w Magazynie Futbol o pucharowych bojach Górnika, uważam, że Jarka nie byłby jeszcze w stanie poprowadzić drużyny do pucharowego sukcesu. Gdzie mu tam. Poza tym od Wilima lepszy był Lubański. Odpowiedz Link Zgłoś