Dodaj do ulubionych

E.Wilimowski - Stadion Ruchu

01.09.07, 21:43
Zachęcam wszystkich do poparcia i upowszechnienia tej inicjatywy:
raslaska.aremedia.net/deklaracja/petycja.php
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mohrhardt Re: E.Wilimowski - Stadion Ruchu 01.09.07, 21:50
      A może nazwiecie sobie jego imieniem "obiekt" Erste Fussball Clubu? Nadawanie
      imion, pomniki, nazwy ulic, fety, festyny, kiedyś już to było...
      • lswaczyna Re: E.Wilimowski - Stadion Ruchu 01.09.07, 22:20
        Kibol Górnika kipi nienawiścią do śp. piłkarza Ruchu ?

Genialny piłkarz Ernest Wilimowski, wychowanek 1. FC Katowice, który w latach
        30. ubiegłego wieku odnosił wspaniałe sukcesy z Ruchem Wielkie Hajduki, może
        stać się patronem stadionu przy ulicy Cichej. Z takim wnioskiem do władz
        Chorzowa wystąpił Ruch Autonomii Śląska. Wilimowski – niezwykle ceniony przez
        inną legendę niebieskich, Gerarda Cieślika – zakładał koszulkę reprezentanta
        Polski i Niemiec. Jako jedyny piłkarz w historii zdobył cztery gole w meczu
        mistrzostw świata przeciw narodowej drużynie Brazylii (w 1938 r.). Należy do
        niego także rekord polskiej ligi – 10 bramek strzelonych w jednym meczu (Ruch
        Chorzów – Union-Touring Łódż, 21 maja 1939).
        • mohrhardt Re: E.Wilimowski - Stadion Ruchu 02.09.07, 08:42
          Drogi Panie Leonie, za stary jestem aby kipieć nienawiścią z takich powodów, a
          kibolem nigdy nie byłem. Byłem natomiast i jestem sympatykiem piłki nożnej i o
          dziwo...Ruchu Chorzów. Chodzi mi jedynie o nagłe zainteresowanie Pana osoby
          sportem i tematami tego rodzaju. Co jak co, ale nie wygląda Pan na entuzjastę
          sportu, raczej entuzjastę napoju chłodzącego z pianką. Inicjatywa, jak zwykle w
          RAŚ, na pokaz. Chce Pan sobie to wpisać w CV?
          • jankolodziej Re: E.Wilimowski - Stadion Ruchu 02.09.07, 09:42
            Rozumiem Morhardt, że nazwanie obsranego przez psy i gołębie placu imieniem JPII
            nie było działaniem na pokaz, a potrzebą serc wiernych dostrzeżoną przez
            troskliwe władze?

Rozumiem też, że wydatkowanie jakiejś kwoty z kasy miasta na pomnik ofiar
            katastrofy w MTK też jest skromnym aktem miłosierdzia - pomimo że większość
            rodzin ofiar pomnika nie chce?
            • mohrhardt Re: E.Wilimowski - Stadion Ruchu 02.09.07, 11:09
              Panie Janie, gdzie wychwalałem pomysł zmiany nazwy Placu Wolności na Plac JPII
              czy powstanie pomnika ku czci ofiar targów w Katowicach? Jesteście tak
              monotematyczni, że dyskusja z Wami jest bardzo utrudniona. Jak już pisałem
              niejednokrotnie, nie każda decyzja Rady Miasta, działania UM czy Prezydenta
              uważam z swojej perspektywy za słuszne. Gwoli wyjaśnienia zmiana nazwy Placu
              była ewidentnie pod wpływem chwili, natomiast powstanie powstanie wspomnianego
              pomnika w moim mniemaniu jest IRRACJONALNE.
        • konczwasc czy to ma być ?! 02.09.07, 10:13
          czytając fora RAS i strony natknąłem się na link do kibicowskich bojówek
          symaptyzujących z RAS notabene RUCHU !!! tam to otwarcie nawołuje się do
          nienawiści ! Panie Leonie oni przynaszą nam ślązakom wstyd !

poczytajcie sami gorny-slask.blog.onet.pl/
          • jankolodziej Re: czy to ma być ?! 02.09.07, 15:34
            Zatem chyba ustaliliśmy, że nazwanie placu imieniem naszego papieża też było
            działaniem na pokaz. Tak można nazwać wszystko. Ale w końcu należy przyznać, że
            intencje są dobre. Również w przypadku stadionu. I cieszę się że jest ktoś, kto
            chce przywrócić ludzkiej pamięci postać tak znaczącą. Nie wyobrażam sobie, by z
            taką inicjatywą wystąpiło na przykład stowarzyszenie "Polski Śląsk".

A (to do konczwasc) nazywanie strony kibiców "stroną kibicowskich bojówek" to
            nadużycie.
            • konczwasc Re: czy to ma być ?! 02.09.07, 16:34
              nadużeciem jest nazwanie ich kibicami. Kibicem jestem ja i kilku innych kumpli z
              forum (Jozef, Marian, Moherowy i inni ) któzy jezdzą na mecze Górnika. Kibic to
              ktoś kto jedzie na mecz a nie na "akcje". Zresztą poczytajcie sobie wątek o
              Marszu Autonomii i nie mów mi proszę ze to są kibice :

gorny-slask.blog.onet.pl/2,ID231262899,index.html
              proszę zwrócić uwagę na częśc dot. ataku na kibiców Gieksy.

W galerii możecie sobie te gemby pooglądać to dla bezpieczeństwa. A pomysleć że
              chciałem jechać na ten marsz w koszulce Górnika...
              • w36 Re: czy to ma być ?! 02.09.07, 19:49
                konczwasc napisała:

> W galerii możecie sobie te gemby pooglądać to dla bezpieczeństwa.

Właśnie że się nie da, bo ludzie którzy przychodzą manifestować publicznie
                poparcie dla ideologii Raś zamazują swoje twarze. To jakieś kuriozum na miarę
                chyba ku-klux-klanu ;).

Tak w ogóle to może nie jest może zaskakującą sama decyzja Gorzelika budowania
                zaplecza Raś z jakiś subkultur co ich konkretny dobór.Co prawda Raś zyskał może
                nowe spektrum narzędzi w dyskusji ideologicznej no i choćby optycznie (szerokość
                karków) zwiększył wrażenie poparcia dla siebie na tym marszu w Katowicach.
                Ale ten kij ma dwa końce.
              • slezan Re: czy to ma być ?! 02.09.07, 22:16
                I gdzie tam mowa o jakimś ataku? Wychodzi na to, że z Ciebie niezły
                kibol, skoro chciałeś demonstrować pod barwami klubowymi. A zasada
                jest prosta - na tego typu imprezach barw klubowych nie ma. Do
                kościoła czy na koncert też chodzisz w klubowej koszulce?
                • konczwasc Re: czy to ma być ?! 02.09.07, 23:08
                  chłopie doczytaj ten tekst tam wyraźnie wynika z niego że grupa mieniąca się
                  kibicami ruchu w katowicach na waszym marszu atakowała kibiców GKS Katowice !!!
                  ślepy jesteś czy czytasz zupełnie inny tekst ??
                  Trafnie opisał to mój przyjaciel w36 - karki którzy zakrywają swoją twarz raczej
                  nie mają pokojowych zamiarów ? jeśli to nie bojówka ( psychofani czy jak ich tam
                  zwą ) to po co zakrywają twarze ??

A od kiboli nie wyzywaj innych jeśli nie masz podstaw. Ja na marsze nie chodzę i
                  nie atakuję kibiców przeciwnej drużyny. Józef i Marian to też dla Ciebie kibole
                  bo sympatyzują Górnikowi ??

Na marszu nie byłem bo nie popieram ideologi która dla mnie jest zwykłym
                  pieniactwem. Chciałem tylko zapytać czy gdybym poszedł to też by mnie pobili bo
                  nie jestem z Ruchu ????

jak dla mnie zakładanie tematu o Ruchu w mieście gdzie większość kibicuje
                  Górnikowi Zabrze jest zwykłą prowokacją !
                  • slezan Re: czy to ma być ?! 02.09.07, 23:28
                    Ale słowotok. I ile sprzeczności w zaledwie kilu wypowiedziach.
                    Chciał przyjść na marsz w koszulce, ale nie chciał przyjść. :-)
                    A tekst przeczytałem i wynika z niego, że kibicowi jednej z drużyn
                    zwrócono uwagę, by zdjął smycz w barwach swojego klubu. Na marszu
                    nie było żadnej bijatyki, zresztą miał on policyjną ochronę.
                    A najlepszym dowodem na to, że żaden z Ciebie kibol, jest Twoje
                    ostatnie zdanie. :-) Ma gdzieś Wasze kibolskie spory, ale
                    moglibyście zachowywać jakiś poziom.
                • w36 Re: czy to ma być ?! 02.09.07, 23:17
                  Slezan.
                  Szczerze mówiąc różne mieliście odchyły ale zrobienie z rasia klubu kibica to
                  zdecydowanie zaskakująca nowość ;) .
                  Frekfencję na marszu robią Wam szalikowcy, Leon lata z petycją na kilometr
                  śmierdzącą marketingiem politycznym, Gorzelik odkrywa w sobie powołanie na
                  działacza sportowego a do tego wyskakuje jakiś Czogała z hasłami wypisz wymaluj
                  rasiowymi.
                  Co to się szykuje? Przekludzka?
                  • slezan Re: czy to ma być ?! 02.09.07, 23:29
                    Szalikowcy? Nikogo w szaliku klubowym nie było.
                    I znowu wyczuwam zazdrość - jak zwykle to kto inny wpadł na pomysł,
                    więc trzeba krytykować. :-)
                    • w36 Re: czy to ma być ?! 03.09.07, 00:09
                      slezan napisał:

> Szalikowcy? Nikogo w szaliku klubowym nie było.

Nie istotne. Wiadomo w czym rzecz.

> I znowu wyczuwam zazdrość - jak zwykle to kto inny wpadł na pomysł,
                      > więc trzeba krytykować. :-)

No właśnie. Cóż to w ogóle za pomysł?
                      Raś powiedzmy że uchodził zawsze za raczej poważną organizację, przynajmniej
                      usilnie starał się taki wizerunek stwarzać. Mieliście tam nawet ludzi
                      sprawiających wrażenie naukowców, jacyś historycy, publicyści itp. A teraz, za
                      przeproszeniem, jakieś karczycha. No to wybacz slezan, ale jakoś nie rozumiem
                      korzyści z tej Waszej metamorfozy.
                      • mohrhardt Re: czy to ma być ?! 03.09.07, 13:12
                        Coś mi tu pachnie rozdwojeniem jaźni. Slezan normalnie na forum występuje
                        rzadko, zastępuje go lswaczyna, ale gdy w RAŚ źle się dzieje (czyt. źle o RASiu
                        mówią), dzielny Pan Leon przywdziewa zasłonę anonimowości aby walczyć w słusznej
                        (dla siebie tylko) sprawie i stwarzać sztuczny tłok poparcia dla tej organizacji.
                        • slezan Re: czy to ma być ?! 03.09.07, 14:31
                          Następny, którego straszy. Nie przypisuj innym własnych doświadczeń.
                          A u kolegi w36 skąd taka awersja do kibiców piłkarskich? Pytam, bo
                          boje się o forumowicza konczwasc, który chciał paradować po
                          Katowicach w koszulce Górnika i dał upust swojej niechęci do
                          konkurencji. To pewnie też tzw. kark.
                          • mohrhardt Re: czy to ma być ?! 03.09.07, 19:09
                            Proponuję Panie Leonie wpaść czasem na Górnik czy Polonię, a zobaczy Pan o czym
                            mówią przedmówcy. Oczy proszę skierować w kierunku sektora gdzie zasiadają Ci
                            młodzi gniewni, a zobaczy Pan hasła, emblematy i pięknych, młodych, ostrzyżonych
                            mężczyzn z pieśnią żywcem z RAŚ wziętą. Taki mikro nacjonalizm bez nacji.
                            • slezan Re: czy to ma być ?! 03.09.07, 19:40
                              Jak to mówią, pomylić się może każdy, ale uparcie w błędzie trwa
                              jedynie głupiec. Dedykuję ci tę starą mądrość:-).
                        • w36 Re: czy to ma być ?! 03.09.07, 15:24
                          mohrhardt napisał:

> mówią), dzielny Pan Leon przywdziewa zasłonę anonimowości aby walczyć w słuszne
                          > j
                          > (dla siebie tylko) sprawie i stwarzać sztuczny tłok poparcia dla tej organizacj
                          > i.

Myślę że tutaj się całkowicie mylisz. Te dłuższe posty Leona to są po prostu
                          kopie jakiś gotowców, np. fragmentów biuletynów rasiowych itp. i nawet jeśli są
                          czasem autorstwa Leona to ktoś inny mu robił "redakcję".
                          A tak prosto "z czachy" to Leon jest w stanie napisać tylko pojedyncze zdania i
                          to z problemami. Zresztą sprawa pisania "na żywo" przez Leona jest doskonale
                          znana starszym forumowiczom, może Ciebie wtedy nie było na forum.
                          A slezan za to odpowiada szybko, dużo i poprawnie, więc jednak całkiem nie
                          pasuje do Twojej hipotezy.
                          Co prawda nie da się przeoczyć ich specyficznego duetu ale to już inna sprawa.
                          • konczwasc Re: czy to ma być ?! 03.09.07, 19:45
                            dobre ;)

ale coś w tym jest Leona głównie kojarze z oryginalnych byków na forum jak mało
                            kto potrafi walnąć gafę, byka że przez pół dnia się potem śmieję. Też się
                            zastanawiam skąd ta nagła metamorfoza - teraz ta elokwencja Leona w języku
                            polskim jest zaskakująca zwłaszcza dla kogoś kto miał problemy ze sklepaniem z
                            sensem dwóch zdań po polsku ;)

ale ja lubię Leona przynajmniej jest wesoło, nie wiem jak ty w36. Nie mam nic
                            przeciwko jego działalności uważam że jest potrzebna. Niepotrzebne są te akcje
                            opisane na forum kibolskim i zaśmiecanie naszego forum tekstami dot. Ruchu.
                            Zamiast dyskusji z mieszkańcami jest narzucanie własnej woli i podszywanie się
                            pod głos mieszkańców śląska a zwłaszcza Rudy Śląskiej. I tu widzę przyczynę jego
                            niepowodzenia było nie było słusznej sprawy o jaką chce walczyć a to że mu nie
                            wychodzi to inna rzecz.
                            • slezan Re: czy to ma być ?! 03.09.07, 20:42
                              Znamienne, że koledzy trzymali pysk, kiedy na tym forum umawiano się
                              na mecze, ale odezwali się pełni świętego oburzenia, gdy pojawiła
                              się propozycja uhonorowania wybitnej postaci związanej z regionem.
                              Cóż za zastanwiająca przemiana:-).
                              • mohrhardt Re: czy to ma być ?! 03.09.07, 21:00
                                Ja, to je to...
                              • mohrhardt Re: czy to ma być ?! 15.09.07, 10:13
                                I jak tam żyje pomysł umieszczenia reprezentanta III Rzeszy na
                                piedestale?
                                • slezan Re: czy to ma być ?! 16.09.07, 22:05
                                  A w czym reprezentant III Rzeszy gorszy od reprezentantów
                                  stalinowskiej Polski?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka