• ruda.replay Re: Szopen... 13.06.23, 12:44
      Początkujący tego nie zagra....
      na pewno nie....
      to trudny utwór...
      poradzi z tym ktoś, kto ćwiczy i i z instrumentem od dawna współracuje...
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szopen... 13.06.23, 12:49
        Gdyż albowiem był wirtuozem instrumentu.
        Z drugiej jednak strony dorabiał sobie jako nauczyciel dla panienek z bogatych domów.
        Stąd są też jego utwory, którymi się katuje uczniów w szkołach muzycznych od początku.
        • ruda.replay Re: Szopen... 13.06.23, 13:19
          Oj, nie tak szybko :)
          zanim przejdzie do utworów Fryderyka, to zakatuje wstawki Klechniowskiej ;)
          łączenie akordów, przejścia i inne duperele muzyczne...
          chyba, że jest wybitny, to jedzie równo "Do Elizy" Beethovena...
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szopen... 13.06.23, 13:20
      A tu taka wrzutka na temat trudności utworów...

• ruda.replay Re: Szopen... 13.06.23, 13:27
        Stopień trudności jednak rośnie.....
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szopen... 13.06.23, 13:30
          No, tak to ułożył. Żeby nie było wątpliwości to na początku patrzy cały czas w kamerę, a nie na palce :)
          Zapraszam do kolejnego wątku.
      • camella Re: Szopen... 15.06.23, 17:50
        Tekst piosenki: Gdy gaśnie dzień wśród mazowieckich pól, Spowita w blask i cień przychodzę tu Witają mnie szelesty bujnych traw Porosły trzciną staw w wieczornej mgle. I słyszę w krąg, jak wiatr na liściach drga, znajomy każdy ton i bliski od lat Od białych brzóz i rosłych wierzb, melodia płynie tu, by zginąć gdzieś. Zapada noc, zbudziła roje gwiazd A liść w brylantach ros, srebrzyście drga Nim pójdę stąd na jawie roję sny, oczarowany grą z minionych dni. I śpiewam pieśń co twoją nutą brzmi, W niej moje serce jest w niej radość i łzy Gdy gaśnie dzień wśród mazowieckich pól, spowita w blask i cień przychodzę tu. Gdy gaśnie dzień wśród mazowieckich pól, spowita w blask i cień przychodzę tu Nim pójdę stąd na jawie roję sny, oczarowany grą z minionych dni

Tekst pochodzi z www.tekstowo.pl/piosenka,anna_german,list_do_chopina.html
        • a74-7 Re: Szopen... 15.06.23, 18:34
          I tu mi sie przypomnialo , ze nie dotarlam do Port Soller i do Waldemossy :, bo covid...
          • camella Re: Szopen... 15.06.23, 18:49
            Może jeszcze się uda,trzeba mieć plany
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szopen... 15.06.23, 18:48
          To jest chyba teks z polskiej wersji utworu. Bo z moją kulawą znajomością cyrylicy widzę, że po rosyjsku jest nieco inaczej - i może nawet lepiej?

W duszy mej Twoja muzyka, w niej radość i smutek, życie i marzenia.
          • camella Re: Szopen... 15.06.23, 19:52
            Когда гаснет день средь мазовецких полей,1
            Окутанная в блеск и тень, я прихожу сюда.
            Меня приветствуют шелест буйных трав,
            Заросший тростником пруд в вечерней мгле...

Myślę że jest dobrze ale Twoja wersja też mi się podoba 🙂
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szopen... 15.06.23, 19:56
              Oczywiście, że jet "ogólnie dobrze" - ale zobacz rosyjski dalej - tam jawnie są słowa ty/twoja - czego w polskim tekście nie ma.
              I to nic dziwnego - bo melodia jest jedna i w różnych językach pasujący tekst musi być różny.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szopen... 20.06.24, 08:25
      1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka