asdzxcvfsrggxdfsd 13.06.23, 12:32 Chopin - Nocturne in E Flat Major (Op. 9 No. 2) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruda.replay Re: Szopen... 13.06.23, 12:44 Początkujący tego nie zagra.... na pewno nie.... to trudny utwór... poradzi z tym ktoś, kto ćwiczy i i z instrumentem od dawna współracuje... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szopen... 13.06.23, 12:49 Gdyż albowiem był wirtuozem instrumentu. Z drugiej jednak strony dorabiał sobie jako nauczyciel dla panienek z bogatych domów. Stąd są też jego utwory, którymi się katuje uczniów w szkołach muzycznych od początku. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Szopen... 13.06.23, 13:19 Oj, nie tak szybko :) zanim przejdzie do utworów Fryderyka, to zakatuje wstawki Klechniowskiej ;) łączenie akordów, przejścia i inne duperele muzyczne... chyba, że jest wybitny, to jedzie równo "Do Elizy" Beethovena... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szopen... 13.06.23, 13:20 A tu taka wrzutka na temat trudności utworów... 10 Levels of Piano Playing 2 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szopen... 13.06.23, 13:30 No, tak to ułożył. Żeby nie było wątpliwości to na początku patrzy cały czas w kamerę, a nie na palce :) Zapraszam do kolejnego wątku. Odpowiedz Link
camella Re: Szopen... 15.06.23, 17:50 Tekst piosenki: Gdy gaśnie dzień wśród mazowieckich pól, Spowita w blask i cień przychodzę tu Witają mnie szelesty bujnych traw Porosły trzciną staw w wieczornej mgle. I słyszę w krąg, jak wiatr na liściach drga, znajomy każdy ton i bliski od lat Od białych brzóz i rosłych wierzb, melodia płynie tu, by zginąć gdzieś. Zapada noc, zbudziła roje gwiazd A liść w brylantach ros, srebrzyście drga Nim pójdę stąd na jawie roję sny, oczarowany grą z minionych dni. I śpiewam pieśń co twoją nutą brzmi, W niej moje serce jest w niej radość i łzy Gdy gaśnie dzień wśród mazowieckich pól, spowita w blask i cień przychodzę tu. Gdy gaśnie dzień wśród mazowieckich pól, spowita w blask i cień przychodzę tu Nim pójdę stąd na jawie roję sny, oczarowany grą z minionych dni Tekst pochodzi z www.tekstowo.pl/piosenka,anna_german,list_do_chopina.html Odpowiedz Link
a74-7 Re: Szopen... 15.06.23, 18:34 I tu mi sie przypomnialo , ze nie dotarlam do Port Soller i do Waldemossy :, bo covid... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szopen... 15.06.23, 18:48 To jest chyba teks z polskiej wersji utworu. Bo z moją kulawą znajomością cyrylicy widzę, że po rosyjsku jest nieco inaczej - i może nawet lepiej? W duszy mej Twoja muzyka, w niej radość i smutek, życie i marzenia. Odpowiedz Link
camella Re: Szopen... 15.06.23, 19:52 Когда гаснет день средь мазовецких полей,1 Окутанная в блеск и тень, я прихожу сюда. Меня приветствуют шелест буйных трав, Заросший тростником пруд в вечерней мгле... Myślę że jest dobrze ale Twoja wersja też mi się podoba 🙂 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szopen... 15.06.23, 19:56 Oczywiście, że jet "ogólnie dobrze" - ale zobacz rosyjski dalej - tam jawnie są słowa ty/twoja - czego w polskim tekście nie ma. I to nic dziwnego - bo melodia jest jedna i w różnych językach pasujący tekst musi być różny. Odpowiedz Link