Dodaj do ulubionych

zakwas again

19.01.10, 09:15
zrobilam zakwas na zur wg kuronia. wszystko fajnie ale tam kaza pozniej zlac
go do butelek, tymczasem juz drugi dzien sie kwasi a u mnie nie bedzie czego
zlewac, tylko najwyzej moge przekladac lyzka bo jest to gesta papka. co u
licha? proporcje byly ok przeciez...myslicie ze konsystencja jest wazna?
Obserwuj wątek
    • pani.serwusowa Re: zakwas again 19.01.10, 10:41
      Podaj przepis, to moze Ci cos poradzimy.
      • sabba Re: zakwas again 20.01.10, 09:57
        chcialam zalinkowac ze strony kuronia ale wystapil jakis blad wiec pisze z
        pamieci. 300g maki zurkowej na 500 ml wody. plus szczpta soli, lisc laurowy,
        ziele angielskie. wzielam wiec make zurkowa - moja byl dosc grubo zmielona. od
        wczoraj sie pieni i jest jakby rzadsza ale nadal czasownik "przelewac" nie
        mialby tu zastosowania...pachnie dobrze i robi sie zakwasowate nie chcialabym
        tego wyrzucac...
        • pani.serwusowa Re: zakwas again 20.01.10, 10:15
          Moim zdaniem za duzo maki, albo za malo wody. wink Zobacz moj przepis, w linku
          ktory Ci podeslalam - moj zakwas da sie przelewac, od kilku lat robie te sama
          metoda i wszystko gra. Kiedys wozilam make zurkowa z Polski, a od jakiegos czasu
          robie na organicznej zytniej mace angielskiej i nie ma duzej roznicy.
          • sabba Re: zakwas again 20.01.10, 10:35
            myslisz ze jak po prostu doleje wody to bedzie ok? nastepnym razem skorzystam z
            twojego przepisu! wielkie dzieki!
            • pani.serwusowa Re: zakwas again 20.01.10, 10:45
              Nie ma za co. Dopiki nie wyczytalam tego przepisu na forum, to wydawalo mi sie,
              ze kiszenie zakwasu na zur, to czarna magia. wink

              Ja bym dolala i pokisila dzien, dwa dluzej.
              • sabba Re: zakwas again 20.01.10, 10:54
                tak zrobiesmile zobaczymy co wyjdziesmile
                • sabba Re: zakwas again 21.01.10, 09:25
                  dodalam wody, i wszystko gra, zawiesina sie utowrzyla i odpowiednio pachnie tez!
                  no ti bede dzis wazyc zursmile dzieki wszystkim!!smile
                  • pani.serwusowa Re: zakwas again 21.01.10, 10:30
                    U mnie dzis tez zur. Prewencyjnie napchalam wczoraj lubego obfita kolacja i po
                    niej zabralam sie za gotowanie zuru. Tym sposobem udalo mi sie ocalic zupe do
                    dzis. Zur lubie najbardziej drugiego dnia po ugotowaniu, a rzadko udaje mi sie
                    go zachowac tak dlugo. wink
                    • jan.kran Re: zakwas again 22.01.10, 05:30
                      U mnie jutro a w zasadzie dzisiaj żurek ... Z butelki.
                      Tylko muszę wpaść do polskiego sklepu po białą kiełbasę.
                      Ksmile
                      • beata19735 Re: zakwas again 22.01.10, 08:55
                        niestety u mnie nie mamy polskiego sklepu,bialej kielbasy zapomnialam smak. Moj
                        sie jeszce kisi bede gotowala zur na boczku wedzonym tez dobry.
                        • jan.kran Re: zakwas again 22.01.10, 09:13
                          Beato , ja na polsi sklep czekałam dziesięć lat.
                          Od roku funkcjonuje w Oslo , ja się o nim dowiedziałam niedawno i zostalam fankąsmile
                          • beata19735 Re: zakwas again 22.01.10, 09:35
                            ciesze sie ,ze mamy sklep sasiadow zza Buga.Czesto maja dostawy z Polszy,a ich
                            niektore wedliny sa w smaku jak nasze.
                            Dzieki nim mam dostep do szczawiu w sloikach bez piasku i nie zmiazdzony tylko w
                            ladnych malutkich kawaleczkach. Polski salceson bialy,twarogi,kiszona
                            kapusta,ogorki kiszone ,nawet wedzone skrzydelka czy udka rodem z
                            Polski.Wiele,wiele innych produktow kupuje tam.
                        • momas Re: zakwas again 22.01.10, 09:42
                          spróbuj sama zrobić. serio. najtrudniejsza sprawa - to zdobyc
                          jelito. ale samo robienie bialej kielbasy - naprawde proste jest.
                          Przekonalam sie o tym sama smile
                          tu znajdziesz wytycznesmile

                          www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=35
                          • beata19735 Re: zakwas again 22.01.10, 10:02
                            o,fajnie,dziekismile A moze zrobic wedlug tego przepisu klopsiki? Przeciez oprocz
                            skorki w smaku powinny byc bardzo podobne ,co myslisz o tym?
                            • momas Re: zakwas again 22.01.10, 10:13
                              kiedyś zabraklo mi jelita. (w okolicach Wielkiej Nocy produkuje
                              kilbase niemal hurtowo smile ) to reszte miesa owinęłam gazą- forując
                              takie kiełbaski. Po sparzeniu straciły na soczystośc sad Myśle, ze
                              folia spożywcza by sie nadała (ale nie próbowałam - jedynie
                              widzialam, ze tak tez można parzyc).
                              Wazne by mieso wczesniej nie bylo mrożone, zwłaszcza wołowe -
                              kielbasa wtedy wychodzi wiórowata.A fsparzoną kiełbasę, jak
                              najbardziej możesz mrozic.
                              No i nie cale mięso powinoo być pierwszego hgatunku. Troche gorszego
                              9ale koniecznie świeżego!!!) tez potrzeba.
                              No i tłuszczu też troche trzeba. Chodzi o to by zapewnic mięsu
                              spoiwo
                              • beata19735 Re: zakwas again 22.01.10, 10:19
                                ktoregos pieknego poranka dorosne chyba do dzielawink bede musiala
                                sprobowac.Dobrze,ze napisalas mi o tej soczystosci.Mysle,ze nie wpadlabym na
                                to.W sumie logicznie ymslac tluszcz wyplynie tylko do wody.Pomysl z folia
                                spozywcza calkiem dobrze brzmi.
                                • beata19735 Re: zakwas again 22.01.10, 11:14
                                  znalazlam ,moze sie przyda

                                  www.chleb.info.pl/index.php?id=2
                                  • beata19735 Re: zakwas again 22.01.10, 11:17
                                    mattkapolka.blox.pl/2008/03/Zakwas-na-zurek.html
        • wadera3 Re: zakwas again 20.01.10, 12:39
          Po prostu dolej przegotowanej letniej wody.
          • beata19735 Re: zakwas again 20.01.10, 15:46
            3 dni temu do dwoch sloikow wrzucilam 4 lyzki maki zytniej,wrzucilam po 3 zabki
            czosnku (male) zalalam przegotowana ,wystudzona woda.Nie mam wielkiego
            doswiadczenia,to dopiero moj drugi raz.Poprzednio mi wyszlo wiec mam nadzieje,ze
            tymrazem tez.Codziennie "wstrzasam" z miloscia przyszly zureksmile
    • 363636r Re: zakwas again 19.01.10, 13:55
      Ale napisz konkretnie jak robiłaś. Jeśli wyszedł bardzo gęsty to raczej albo
      przepis nie bardzo albo coś innego nie gra :0)
      Ja robię zakwas, czy to żytni, czy pszenny, czy owsiany w ten sposób, że do
      słoja wsypuję ok. 1/4-1/3 pojemności mąki, kilka ząbków czosnku, kilka liści
      laurowych i dolewam letniej, przegotowanej wody do pełna. Dobrze jest dodać
      trochę, łyżkę, dwie starego zakwasu wtedy kiśnie szybciej.
      • sabba Re: zakwas again 20.01.10, 09:59
        napisalam wyzejsmile musze jeszcze raz spojrzec co za maka, wydaje mi sie ze
        zytnia, na opakowaniu jest napisane po prostu maka zurkowa...
        • 363636r Re: zakwas again 20.01.10, 12:07
          Zerknij tutaj:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78268728,78268728.html
          Mój zakwas wygląda mniej więcej tak, ten akurat owsiany, ale każdy jest mniej
          więcej taki sam, a i tak według mojej małżonki jest za gęsty. Moim zdaniem z
          podanych przez Ciebie proporcji wyjdzie prędzej zakwas na chleb ( chociaż an
          pieczeniu chleba się nie znam ) niż żurek. Spróbuj rozrzedzić i kisić tydzień,
          dwa, wtedy jest najlepszy.
    • pani.serwusowa Re: zakwas again 19.01.10, 14:03
      Wygrzebalam stary watek:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76840882,77419957.html?f=777&w=76840882&a=77419957
      Fajna lektura, rozne sposoby przygotowania zakwasu i zuru.
      • qubraq Re: zakwas again 19.01.10, 16:56
        Wywal ten zakwas kuroniowy i zrob zakwas selerowy tak jak ja tu
        gdzies napisalem niedawno i dodaj go do gotowanego żurku zamiast
        tej "kuroniówki" zobaczysz ze bedzie pyszna zupa! i co wazniejsze: -
        stosuj to takze do białego barszczu zupy ogorkowej, kapusniaku i
        innych kwaśnych zup chociaz do szczawiowej jeszcze nie probowalem...
        smile
        • sabba Re: zakwas again 21.01.10, 09:28
          na pewno tez tak sprubuje, dzieki! ogokowej nie jadlam sto lat juz, ale u nas
          deficyt kiszonych niestetyuncertain
          • sabba Re: zakwas again 21.01.10, 09:29
            SPROBUJE!!!!!!
            • beata19735 Re: zakwas again 21.01.10, 10:26
              czaaaakkkkkaaaa!
        • kasia_bzdeta_wons qubrak, zalinkuj przoszę 22.01.10, 12:18
          zbieram się, zbieram, czas się nauczyć kisic inne rzeczy niz ogórki smile)))
          jakby ktos miał na podoredziu zawas z buraków to tez proszę. zabawy przyszedł czas, a che mi sie kwasnego ze ho ho
          • beata19735 Re: qubrak, zalinkuj przoszę 22.01.10, 13:49
            ....Twoje zyczenie zostaje spelnione.

            www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5965
            • kasia_bzdeta_wons Re: qubrak, zalinkuj przoszę 22.01.10, 14:21
              ooo dziękuję smile))
              • beata19735 Re: qubrak, zalinkuj przoszę 22.01.10, 14:38
                nie ma zacosmile ciesze sie,ze moglam pomocsmile
                • kasia_bzdeta_wons Re: qubrak, zalinkuj przoszę 25.01.10, 20:44
                  robi się, z chlebem, zobaczymy smile)))
            • qubraq Re: qubrak, zalinkuj przoszę 22.01.10, 17:53
              beata19735 napisała:

              > ....Twoje zyczenie zostaje spelnione.
              >
              > www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5965

              I tu od razu najwiekszy błąd: nie wolna dawac do jakiegokolwiek
              zakwasu ani kawalka chleba czy skórki; nie warto ryzykowac
              splesnienia zakwasu!
              A moje linki buraczane:
              ZAKWAS BURACZANY

              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=65466070&wv.x=1&v=2&s=0
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=60016252&wv.x=1&v=2&s=0
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=37106440&wv.x=1&v=2&s=0
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13429671&wv.x=1&v=2&s=0
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=68837152&wv.x=1&v=2&s=0
              i selerowy:

              forum.gazeta.pl/forum/w,77,101416726,,sok_z_kiszonego_selera.html?v=2&wv.x=1

              • kasia_bzdeta_wons Re: qubrak, zalinkuj przoszę 25.01.10, 21:11
                dziękuje serdecznie. spróbuje selerowego, a na razie zobaczymy co się stanie z buraczanym smile))
                • qubraq Re: qubrak, zalinkuj przoszę 26.01.10, 00:00
                  pozostaje mi miec nadzieję ze ten chleb był robiony na prawdziwym
                  zakwasie smile i oby Ci sie udalo! Smacznego! smile
                  • kasia_bzdeta_wons Re: qubrak, zalinkuj przoszę 26.01.10, 11:56
                    no własnie, akurat z chlebem problemu nie ma, mam tu pyszny, w miare starzenia kwasnieje zamiast wiórowaciec jak gdzie indziej smile jestem dobrej mysli smile
    • sabba Re: zakwas again 22.01.10, 20:57
      zrobilam dzisc zrueksmile wyszedl niezly. ale nie taki jaki mial wyjsc. no ale to
      pierwsza proba. szczerze mowiac wypilabym go na raz, tzn ten zakwas, nie zurek,
      bi taki pyszny::smile
    • kasia_bzdeta_wons no dobra, mam zakwas 28.01.10, 16:50
      i co teraz. pachnie super. dodac do wywaru z warzyw i mięsa? podgrać i jesć z uszkami? rozcieńczyć, pogrzać i jesc z uszkami? big_grinDD takie trzy mozliwosci mi przyszły do głowy
      • jacek1f zlac do butelek i do lodowki; Pic szklanke 28.01.10, 17:00
        dziennie dla zdrowia;
        Zrobic wywar z burakami.
        Do wywaru odcedzonego mocnego dodac pół na pół i masz barszczyk. Podgrzewaj ale
        nie zagotuj.
        Jak zagotujesz to dodaj tyc soku z cytryny dla odzyskania koloru.
        • kasia_bzdeta_wons Re: zlac do butelek i do lodowki; Pic szklanke 29.01.10, 16:59
          szklanki to moze bym tego nie wypił bo mocne, ale niezłe jest. nie spodziewałem sie że bedzie miało gętsą konsystencję, tz taki rzadszy syrop. własnie gotuję barszcz na wywarze z warzyw smile pachnie pieknie
          • pani.serwusowa Re: zlac do butelek i do lodowki; Pic szklanke 29.01.10, 17:07
            Pierwsza zlewka jest zawsze mocna i do picia najlepiej rozcienczac woda. Mozesz
            na tych samych burakach ukisisc 3 "zmiany". smile Kazda bedzie ciensza.

            Jak bedziesz dodawal do goracego baszczu, to pamietaj, ze po dodaniu zakwasu
            zupy juz sie nie gotuje, tylko podgrzewa, inaczej zmetnieje.

            Uwielbiam zakwas buraczany i chyba sobie nastawie. Najlepiej smakuje mi do picia
            latem. A ten selerowy tez ladnie brzmi.
            • kasia_bzdeta_wons Re: zlac do butelek i do lodowki; Pic szklanke 29.01.10, 17:29
              smile)) własnie wlałem, delikatnie dochodzi na wolniutkim ogniu, zaraz wyłączę smile
              zapowiada się na prawdę niezły
      • qubraq Re: no dobra, mam zakwas 29.01.10, 17:33
        Słuchaj Jacka, jest znakomitym kucharzem i bardzo fajnym facetem!
        Ja jako pieprzony leń nie gotuje barszczu tylko codziennie pije na
        gorąco cos takiego: pół litra barszczu z kartonu "Krakusa" + pół
        litra wody przegotowanej + ćwierć litra mojego zakwasu buraczanego;
        nie gotuje tylko dobrze podgrzewam 2 minuty w mikrofali szklanę 400
        ml na 750 W; po prostu popijam tym drugie dania obiadowe; ten sam
        roztwor uzywam na goraco do ugotowanych uszek kapusciano-grzybowych,
        grzybowych lub kołdunów albo tortellini lub ravioli

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka