Dodaj do ulubionych

KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska

02.05.24, 07:33
Odpocznijmy na razie od muzyki popularnej. Konkurs dla USA robimy później.
Teraz pożyczamy od nich Oscary:

KinoTeatralny Konkurs Aktorski

Można nominować za konkretne role albo za całokształt.
Albo za wygląd :D

Jak się pomysł podoba?
Obserwuj wątek
    • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 08:55
      Ja mam taki wniosek, zeby przed konkursem muzycznym dla USA, byl konkurs na najpiekniejszego/najpiekniejsza wokalistow- miedzynarodowy, miedzykontynentalny. A raczej dwa osobne konkursy dla pan i panow, bo zeby razem konkurowali, to sie nie godzi. No ale to pozniej, po oscarach.
      I od razu poprosze o wylozenie zasad w konkursie na najlepsza role :) Nominujemy tez niezyjace aktorki?
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 09:00
        Owszem, to też jest na "liście oczekujących pomysłów" :)

Oczywiście, że nieżyjące też.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 09:01
      Tak sobie myślę, że w tym konkursie nie ma sensu podział na kraje. Więc i propozycji można zgłaszać ile się chce.
      • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 09:06
        Ja widze jeden problem. Co bedzie, jak ktos zglosi role, ktorych inni glosujacy nie znaja? Bardzo dobre propozyje moga przez to nie miec szans... piosenke sie da znalezc online, z filmami jednak gorzej.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 09:11
          No jak to będzie "aktorka jednej roli", to czemu w ogóle mam na nią głosować jak nie znam filmu?
          Chyba, że uzasadnisz dlaczego to rola wybitna i może wtedy uda mi się to na jakieś platformie obejrzeć.
          Wiesz, to znowu taki pomysł i pierwszy strzał, to i tak raczej skupimy się na tych szeroko znanych.

• fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 09:16
            Bywaja jedne role za ktore sie oscar nalezy ;) Ale ja chcialam akurat wystawic Bette Davis, o ktorej niby kazdy slyszal, kazdy ja zna, ale juz filmow z nia ludzie nie znaja, bo za stare :(
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 09:28
              Tak sobie zażartowałem z tym oscarem. Wiadomo, że to jest impreza promocyjna dla nabijania przychodów z kin.
              Wstawiaj kogo chcesz!
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 09:22
            PS - w odróżnieniu od KTMKP ja to widzę raczej jako duży wątek do poznawania nowych filmów, ról - może i aktorek. Głosowanie nad przyznaniem "Brokatowej Kitki" to już tylko będzie błahostka :D
            • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 09:27
              No wlasciwie filmowe inspiracje zawsze mile widziane ;)
    • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 11:25
      Slowo sie rzeklo ;)
      Moja pierwsza propozycja: Bette Davis za te role: www.filmweb.pl/film/Co+si%C4%99+zdarzy%C5%82o+Baby+Jane-1962-33075
      Dala sie oszpecic dla roli, zanim to weszlo w mode ;) A tak na serio, moim zdaniem zagrala genialnie. Postac jest karykaturalnie przerysowana, ale to zamierzone.
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 11:30
        To to?

www.cda.pl/video/1564683281
        • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 11:40
          Da :)
          Uwaga formalna do kolezanki borsuczycy: jak mi bedziesz skwierczec, ze za dluuuuugie i nudne, to nie podaruje :P!
          • borsuczyca.klusek Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 11:47
            Bardzo chętnie obejrzę, bo brzmi ciekawie
    • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 11:45
      I jeszcze, zanim pojde, zebyscie mi tej kandydatki nie podkradli ;)
      Kathy Bates za role Annie Wilkes w "Misery"
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 22:27
        fornitta007 napisała:

> I jeszcze, zanim pojde, zebyscie mi tej kandydatki nie podkradli ;)
        > Kathy Bates za role Annie Wilkes w "Misery"

Widziałem, w ogóle mnie nie obszedł - bo najpierw czytałem książkę.

• fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 22:34
          No ja tez najpierw ksiazke i uwazam, ze Kathy zagrala swietnie. Troche jej partner ten film polozyl, no ale ona dala popis.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 22:46
            No a książka koncentrowała się wokół jego przemyśleń. I człowiek już się stawiał w jego sytuacji. Więc choćby nie wiem jak dobrze psycholka zagrana - nie robiło to na mnie wrażenia. Jak już przejdziemy do głosowań na horyzoncie, to spróbuję wtedy ocenić rolę w oderwaniu od wspomnień.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Kate Beckinsale 02.05.24, 12:03
      To teraz przykład "za wygląd".
      No wiem, że to solidna aktorka, ale jakoś wybitnej roli nie kojarzę. Może podpowiecie?
      Ta też nie jest aż tak papierowa jak może się wydawać - Wampira wyszkolona do zabijania wrogów zaczyna rozumieć za dużo, niż by chcieli szkolący.

No ale wygląd i te "kocie ruchy"... :D

• fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 14:47
      No to teraz ode mnie seria cala pojdzie ;)
      1. Ellen Page- za caloksztalt, chociaz ja ja pokochalam za "Hard candy".
      2. Natalie Portman- za caloksztalt. Ulubiona rola "Kochanice krola".
      3. Charlize Theron- za caloksztalt
      4. Tilda Swinton za "Musimy porozmawiac o Kevinie"
      5. Glenn Close- za caloksztalt
      6. Niech bedzie choc jedna pani za urode- Audrey Hepburn ❤
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 22:57
        fornitta007 napisała:

> 1. Ellen Page- za caloksztalt, chociaz ja ja pokochalam za "Hard candy".

O, i mam pierwszą do sprawdzenia.

> 2. Natalie Portman- za caloksztalt. Ulubiona rola "Kochanice krola".

A Leon?!?!

> 3. Charlize Theron- za caloksztalt

Chyba ciaŁokształt... Co ona wybitnego zagrała poza Monsterem?

> 4. Tilda Swinton za "Musimy porozmawiac o Kevinie"

Kto? :D

> 5. Glenn Close- za caloksztalt

No ba!

> 6. Niech bedzie choc jedna pani za urode- Audrey Hepburn ❤

O to jest jakiś dla mnie fenomen. Mnóstwo ludzi, także młodych, także facetów tak mówi.
        To musi być jakaś odległy efekt silnej akcji marketingowej :)

• fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 23:01
          3. Monster to raz, Tully- to dwa, Kobieta na skraju dojrzalosci- to trzy. Tak na szybko, najlepsze role ;)
          4. Yyyy???? Ale ty tak serio?! :-O
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 23:10
            fornitta007 napisała:

> 3. Monster to raz, Tully- to dwa, Kobieta na skraju dojrzalosci- to trzy. Tak n
            > a szybko, najlepsze role ;)

Popatrzy się.

> 4. Yyyy???? Ale ty tak serio?! :-O

No serio, twarz kojarzę z absolutnego anty-seksualizmu.
            Teraz sprawdziłem filmografię. O - Grand Budapest Hotel; Madame D. co w ogóle nie pamiętam kto to był.
            • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 23:16
              To ci polecam z nia "Niebianska plaze" ;) Gra tam DiCaprio, a sam film jest swietny.
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 23:28
                A to się jeszcze zobaczy jak się konkurs rozwinie i ile osób będę musiał wskazać.
                Bo i tak wszystkiego nie dam rady obejrzeć, nawet jakbym miał dostępne :)
                • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 07:39
                  Nieno ;) Ja uwazam, ze to zabawa i niczego ogladac koniecznie nie trzeba, tylko to, na co sie ma ochote. Ot, taka polecajka na kiedys. Borsuczycy tez nie udusze, jak jej sie Baby Jane nie spodoba, inny gust filmowy to nie zbrodnia ;)
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 14:42
                    Spoko oko.
    • borsuczyca.klusek Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 16:39
      Za urodę, charyzmę i całokształt - Helena Bohnam Carter
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 22:53
        borsuczyca.klusek napisała:

> Za urodę, charyzmę i całokształt - Helena Bohnam Carter
        >

No ba!
    • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 18:48
      A to dam Polke dla odmiany: Magdalena Boczarska. Zdolna, ladna, ma w sobie jakis magnetyzm. Byla swietna w "Rozyczce" i jeszcze lepsza w "Sztuce kochania". Mnie sie tez podobala jej rola w "Jak sie pozbyc cellulitu" ale to byl jebnieeeeety film ;)
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 02.05.24, 23:31
        I u mnie "klasyka" - "twarz brzmi znajomo" ale z niczym konkretnym nie kojarzę.
        Czy my koniecznie musimy się aż tak rozdrabniać? To z polskich nie można dać Dymnej strzał pierwszy z brzegu?
        • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 07:35
          Dymna uwielbiam jako czlowieka, ale czy ona jest dobra aktorka... hmmm. W "Znachorze" byla okropna ;) Potem, na starosc sie aktorsko wyrobila, ale nadal to dla mnie nie jest oscar. Chyba, ze za dobre serce, to tak.
    • borsuczyca.klusek Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 14:35
      Z polskich pań nominuję Agatę Buzek, bo mogę 🙄
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 14:42
        Oczywiście :)
      • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 15:56
        Bo moge to piekne uzasadnienie ;) Ale... czemu chcesz? :-O Urode ma nietuzinkowa. W czyms tam zagrala. Zdradzisz, czym cie kupila?
        • borsuczyca.klusek Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 16:02
          Jest inna, zapamiętywalna, ma w sobie jakiś taki magnetyzm, że nawet jak pojawia się na chwilę w średnim filmie to i tak ją widać.

Podobną energię miała Agnieszka Sitek, która jakoś tak nagle zniknęła z mainstreamu.
          • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 16:06
            Rozumiem :) Bo juz myslalam, ze za role w polskim Wiedzminie ;) :P
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 16:22
            Nietuzinkowa uroda to bardzo delikatnie napisane :) W dodatku córka wiadomo kogo, więc wiadomo, że tatuś wszystko załatwił. Otóż nie - dobrze gra.
            • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 16:26
              Taka uroda to duzy potencjal. Czy wykorzystany? Tego nie wiem, bo nie widzialam wielu filmow z jej udzialem. Teraz mi sie przypomnialo, ze grala w "Ciemno prawie noc"- i bardzo dobrze wypadla faktycznie.
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 17:20
                Potencjał na co? Na oblubienicę psychopaty prędzej niż amanta. Za to na role dramatyczne - oczywiście.
                • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 17:33
                  Potencjal na elfki, upiory, czarodziejki, wiedzmy- no u nas sie fantastyki podobnej nie kreci... poza tym, przy jej naturalnej szczuplosci moze grac zaglodzenie bez faktycznego glodzenia sie dla roli. Moglaby grac wiezniarke obozu, ofiare porywacza przetrzymywana latami w odosobnieniu, anorektyczke... no rozmarzylam sie ;) Widze ja oczami wyobrazni w milionie rol ;)
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 17:43
                    A facet i to nie byle jaki bo Conan może być?

www.filmweb.pl/film/Conann-2023-10033768/cast/actors

No dobra, żartowałem, to nowomoda, że z conana zrobili conana-kobietę.

• fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 17:47
                      :D
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 15:59
        To ja teraz dam królową!

Aleksandra Śląska
    • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 16:11
      Amber Heard- za zwiazek z Deppem ;) Rola zycia. Czego tam nie bylo: romans, dramat, horror, komedia...
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 16:27
        fornitta007 napisała:

> Amber Heard- za zwiazek z Deppem ;) Rola zycia. Czego tam nie bylo: romans, dra
        > mat, horror, komedia...

Tej to od razu przyznaję nagrodę pocieszenia za przegrany widowiskowo proces.
        Więc dla otarcia łez otrzymuje Kitkę z papieru ściernego.

• asdzxcvfsrggxdfsd Komunikat roboczy 03.05.24, 17:17
      W tej chwili mam na liście 15 nazwisk, proszę sprawdzić czy kogoś nie pominąłem.
      Myślę tak - dojdźmy do 30 i nieważne kto kogo zgłosił w świetle dalszego głosowania.

Meryl Streep
      Bette Davis za rolę w Co Się Zdarzyło Baby Jane
      Emma Thompson
      Ellen Page
      Natalie Portman
      Charlize Theron
      Tilda Swinton za "Musimy porozmawiac o Kevinie"
      Glenn Close
      Audrey Hepburn
      Kate Beckinsale
      Helena Bohnam Carter
      Magdalena Boczarska
      Agata Buzek
      Aleksandra Śląska
      • fornitta007 Re: Komunikat roboczy 03.05.24, 17:22
        Wszystkie zgloszone obecne na liscie. To ja juz nikogo nie dodaje poki co :)
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat roboczy 03.05.24, 17:28
          Ależ proszę dodawać! Glenn Close sam bym dodał.
          Po drugie - nigdzie nie jest powiedziane, że musimy skończyć na 30...
          Potem się napisze regulamin głosowania :)
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 17:48
      Anna Seniuk
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 17:49
        oczywiście za jej Poli Raksy twarz - Pola Raksa :D
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 17:53
          Krystyna Feldman - zasadniczo drugoplanowa ale! - Nikifor czyli baba grająca faceta zanim to było modne.

• fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:00
        Annie Seniuk to pewnie jakies punkciki ode mnie wpadna. No ale nic nie obiecuje, bo jeszcze wiele kandydatek sie pojawi na scenie ;)
    • borsuczyca.klusek Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:06
      Sigourney Weaver za role silnych kobiet
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:11
        borsuczyca.klusek napisała:

> Sigourney Weaver za role silnych kobiet
        >

Właśnie miałem wrzucać Ripley...

• borsuczyca.klusek Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:07
      Angelina Jolie za niezwykłą i niepowtarzalną urodę
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:12
        Sztuczne wary znaczy? :D
      • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:17
        Angelina jest piekna (i usta ma swoje!), ale oprocz tego za "Przerwana lekcje muzyki" sie jej nominacja nalezy ;) Tam byla tez swietna Brittany Murphy, rola drugoplanowa, ale dla mnie niezapomniana. Dlugo mi z glowy ta dziewczyna wyjsc nie mogla (Brittany, nie Angelina).
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:21
          Aktorka solidna, ale piękna to nie wiem z której strony :D
          • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:23
            W mlodosci- z kazdej :P Teraz juz ma swoje lata, wiadomo. Nikogo czas nie oszczedzi...
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:28
              Polubownie proponuję, żebyś się ze mną nie kłóciła w kwestii urody żeńskiej - tak i ja się nie będę kłócił przy męskiej :D
              • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:35
                O, przy meskiej to sie dopiero bedzie dzialo... :D
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:42
                  Z tym, że o ile pamiętam - najpierw piosenkarze? Już spokojnie - dam Ci jakiegoś głosa na Faba :D
                  • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:53
                    Ekhm... mialam zglaszac wniosek, zeby on nie startowal. Co sie bedzie bolid z rowerami scigal ;)
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 18:58
                      Ale przecie to nie miało być za głos tylko wygląd, nie?
                      • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 19:06
                        No za wyglad zwykli smiertelnicy z nim szans nie maja ;) :P To tak, jakby Ronaldo wpuscic na mecz podczas lekcji wf w podstawowce :P
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 19:09
                          fornitta007 napisała:

> No za wyglad zwykli smiertelnicy z nim szans nie maja ;) :P To tak, jakby Ronal
                          > do wpuscic na mecz podczas lekcji wf w podstawowce :P

Aha, to ja powiem, że ani jeden ani drugi jak dla mnie... Ale ja
                          a) nie jestem kobietą
                          b) jakoś dotąd nie odkryłem w sobie pierwiastka homo
                          c) więc - mogę tylko głosować za tym, jak ewentualnie sam bym chciał wyglądać
                    • borsuczyca.klusek Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 19:07
                      Mnie to powiem szczerze on się tak średniawo podoba 🙄
                      • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 19:09
                        Tobie sie nawet Cavill nie podoba!!! Piosenkarzy pieknych juz z grubsza wiem, jakich zglosze, o ile trupy moga byc. Faba-perly przed wieprze nie rzuce, no way :P
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 19:11
                          Oj widzę już pazurki świerzbią - to kończmy szybciutko te aktorki. W końcu do 30 też nie musimy dobijać :)
                          • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 19:13
                            Ja mysle, ze kazdy powinien 10 aktorek zglosic. Mnie zdaje sie jeszcze jedna zostala. Ale wy oboje na pewno sporo moich ulubienic zglosicie, wiec z ostatnia nominacja sie wstrzymam...
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 19:19
                              Ale ten sztywny podział nie ma sensu, skoro każdy będzie mógł głosować na dowolną propozycję.
                              Zróbmy inaczej - czekam na propozycje do 20:00, też coś pewnie dodam i jedziem z głosowaniem.
                              • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 19:33
                                Ale do 20:00 dzis?? Borsuczyca jest na wyjezdzie! Moze do 20 jutro? ;)
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 19:35
                                  Przecież pisze?
                                  borsuczyca.klusek Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 19:07
                                  • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 19:38
                                    No pisze, pisze, ale moze z doskoku ;) a tu namyslu trzeba, oscary powazna nagroda...
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 19:46
                                      Dobra w sumie dla mnie lepiej.
                        • borsuczyca.klusek Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 20:30
                          fornitta007 napisała:

> Tobie sie nawet Cavill nie podoba!!!

No aż tak nie zachwyca 🙄
    • borsuczyca.klusek Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 20:29
      Frances McDormand za role zwykłych kobiet i twarz prawdziwej kobiety
      Elizabeth Taylor za 8 mężów i bycie prawdziwą ikoną
      Margot Robbie za wszechstronność
      • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 20:58
        Za 8 mezow to sie jakas nagroda specjalna nalezy, nawet jak oscara nie bedzie.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 21:05
          Kitka z diamentów z alimentów!
          • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 21:14
            :D o prosze, to juz nie musze na nia glosowac ;)
    • borsuczyca.klusek Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 20:44
      Penélope Cruz za hiszpański ogień
      • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 03.05.24, 21:06
        ;)
        wpadna punkty. Chyba, ze ktos Salme zglosi, to bede miec zgryza, ktora latynoske wybrac...
    • asdzxcvfsrggxdfsd Aktualna lista kandydatek 04.05.24, 09:25
      Ponownie proszę sprawdzić, czy ostatnio dodanych nie pominąłem.
      Dorzucam też 2 swoje nominacje.

Anna Seniuk
      Pola Raksa
      Krystyna Feldman
      Sigourney Weaver
      Angelina Jolie
      Frances McDormand
      Elizabeth Taylor
      Margot Robbie
      Penélope Cruz

Gillian Anderson za umiejętność wyjścia z roli słodkiej agentki Scully i zagrania Margaret Tatcher w The Crown
      Patricia Routledge za autoironiczne wykorzystanie swojej kariery na Brodwayu przy śpiewaniu na Emmeta w Co ludzie Powiedzą
      • fornitta007 Re: Aktualna lista kandydatek 04.05.24, 09:34
        Zgadza sie. I od razu dorzucam Toni Collette. Ilez ta kobieta ma w swoim dorobku dobrych rol, to glowa mala. Szosty zmysl, Siostry, Wesele Muriel, Mala miss, Byl sobie chlopiec... Nominuje za caloksztalt, a wam polecam z nia "Moze pora z tym skonczyc"- film rewelacyjny, a nie znam nikogo, komu by sie spodobal :(
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Aktualna lista kandydatek 04.05.24, 09:49
          Dopisane, to mamy na ten moment 27.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Lista końcowa 04.05.24, 12:02
      Żeby nie przedłużać w nieskończoność dodaję do listy nominowanych ostatnie 3 (boldem).
      Zamykam listę zgłoszeń - teraz jeszcze można kandydatury pouzasadniać a ja w tym czasie się zastanowię nad regulaminem głosowania. Tu też uwagi mile widziane.

Agata Buzek
      Aleksandra Śląska
      Angelina Jolie
      Anna Seniuk
      Audrey Hepburn

Bette Davis za rolę w Co Się Zdarzyło Baby Jane
      Catherine Deneuve
      Charlize Theron

Ellen Page
      Emma Thompson
      Elizabeth Taylor

Frances McDormand

Gillian Anderson za umiejętność wyjścia z roli słodkiej agentki Scully i zagrania Margaret Tatcher w The Crown
      Glenn Close

Helena Bohnam Carter

Judi Dench

Kate Beckinsale
      Krystyna Feldman

Magdalena Boczarska
      Margot Robbie
      Meryl Streep
      Michelle Pfeiffer

Natalie Portman

Patricia Routledge za autoironiczne wykorzystanie swojej kariery na Brodwayu przy śpiewaniu na Emmeta w Co ludzie Powiedzą
      Penélope Cruz
      Pola Raksa

Sigourney Weaver

Tilda Swinton za "Musimy porozmawiac o Kevinie"
      Toni Collette
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lista końcowa 05.05.24, 09:21
        Ponieważ nie mam bladego pojęcia na jakiej zasadzie miałbym wybrać między na przykład Close a Streep - proponuję taką zasadę:

każdy wybieramy po 5 aktorek dając im po 3 punkty
        5 - dając po 2
        i kolejne 5 - dając po 1.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lista końcowa 05.05.24, 09:22
          * coś mi się gramatyka rozjechała :D
        • borsuczyca.klusek Re: Lista końcowa 05.05.24, 12:30
          Ok wieczorem zagłosuję 🙄
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lista końcowa 05.05.24, 12:36
            Nie no spoko, to taka wstępna propozycja regulaminu tylko - ale jak i Forni zaakceptuje to też nad swoimi głosami siądę.
            • fornitta007 Re: Lista końcowa 05.05.24, 12:45
              Ja juz rozkminiam, ktorej ile punktow dac ;) Dobre zasady, moze byc ciekawie. Cos czuje, ze bedzie bardzo zazarta walka :)
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lista końcowa 05.05.24, 12:58
                Ohooo, to i ja muszę się brać do roboty.
                • fornitta007 Re: Lista końcowa 05.05.24, 14:09
                  Ja juz mam! Nie bylo latwo.
                  1 punkt: Frances McDormand, Kathy Bates, Penelope Cruz, Sigourney Weaver, Judi Dench
                  2 punkty: Anna Seniuk ❤, Ellen Page, Helena Bohnam Carter, Natalie Portman, Michelle Pfeiffer (za Kobiete Kot w Batmanie)
                  3 punkty- gigantki kina:
                  Emma Thompson, Glenn Close, Meryl Streep, Bette Davis, Charlize Theron.
                  :)
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Lista końcowa 06.05.24, 08:01
                    Emma Thompson 3
                    Elizabeth Taylor 3
                    Glenn Close 3
                    Meryl Streep 3
                    Helena Bohnam Carter 3

Frances McDormand 2
                    Kate Beckinsale 2
                    Krystyna Feldman 2
                    Michelle Pfeiffer 2
                    Sigourney Weaver 2

Aleksandra Śląska 1
                    Catherine Deneuve 1
                    Charlize Theron 1
                    Natalie Portman 1
                    Penélope Cruz 1
    • borsuczyca.klusek Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 06.05.24, 17:21
      3 punkty dla:

Meryl Streep
      Helena Bohnam Carter
      Catherine Deneuve
      Elizabeth Taylor
      Frances McDormand

2 punkty:

Margot Robbie
      Sigourney Weaver
      Charlize Theron
      Angelina Jolie
      Glenn Close

1 punkt:

Penélope Cruz
      Tilda Swinton
      Audrey Hepburn
      Agata Buzek
      Gillian Anderson
    • asdzxcvfsrggxdfsd KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska WYNIKI 07.05.24, 06:23
      Proszę sprawdzić wyliczenia. Na razie wygląda na to, że:

Szkarłatną Kitkę i tytuł Królowej otrzymuje:

Meryl Streep

natomiast

Brokatowe Kitki i tytuły Pierwszych Dam Dworu otrzymują:

Glenn Close

Helena Bohnam Carter

======================
      Agata Buzek 1
      Aleksandra Śląska 1
      Angelina Jolie 2
      Anna Seniuk 2
      Audrey Hepburn 1

Bette Davis 3

Catherine Deneuve 1+3
      Charlize Theron 3+1+2

Ellen Page 2
      Emma Thompson 3+3
      Elizabeth Taylor 3+3

Frances McDormand 1+2+3

Gillian Anderson 1
      Glenn Close 3+3+2

Helena Bohnam Carter 2+3+3

Judi Dench 1

Kate Beckinsale 2
      Kathy Bates 1
      Krystyna Feldman 2

Magdalena Boczarska
      Margot Robbie 2
      Meryl Streep 3+3+3
      Michelle Pfeiffer 2+2

Natalie Portman 2+1

Patricia Routledge
      Penélope Cruz 1+1+1
      Pola Raksa

Sigourney Weaver 1+2+2

Tilda Swinton 1
      Toni Collette

• fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska WYNIKI 07.05.24, 07:02
        O jak ladnie :) Brawo Meryl!
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 07.05.24, 09:42
      Wykorzystano zdjęcia na licencjach zawartych w Wikipedii:

pl.wikipedia.org/wiki/Glenn_Close#/media/Plik:Glenn_Close_-_Guardians_of_the_Galaxy_premiere_-_July_2014_(cropped).jpg

pl.wikipedia.org/wiki/Meryl_Streep#/media/Plik:Meryl_Streep_December_2018_(cropped).jpg

pl.wikipedia.org/wiki/Helena_Bonham_Carter#/media/Plik:Helena_Bonham_Carter_(Berlin_Film_Festival_2011)_3_cropped_(cropped).jpg
      • fornitta007 Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 07.05.24, 12:54
        No to dawajcie ulubione role Krolowej i dworek ;)
        1. Meryl- "Ze smiercia jej do twarzy", "Diabel ubiera sie u prady"
        2. Glenn- "Fatalne zauroczenie", "Milego dnia"
        3. Helena- "Podziemny krag", "Frankenstein", "Alicia w krainie czarow"
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: KiTKA - Pierwszoplanowa rola żeńska 07.05.24, 13:11
          Helena to oczywiście Małgorzata Windsor, młodsza siostra Elżbiety II - w The Crown, ale nie każdy Netflixa musiał mieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka