18.06.05, 14:32
Odkryliście jakieś poważne usterki?
Ja stwierdzam, że jestem bezsilny. Za wyjątkiem trudności w domykaniu drzwi
wewnętrznych, które jak sądzę będą jeszcze regulowane - nic nie znalazłem.
Obserwuj wątek
    • neuron8 Re: Usterki 18.06.05, 15:58
      My tez nie stwierdzilismy - ale tak jak pisalem nie duzo bylo skonczone.

A co do domykania- tez mam nadzje ze to bedzie rgulowane bo np u nas drzwi
      wejscowe nijak sie nie da zamknac.
      • rrobi Re: Usterki 19.06.05, 12:41
        U nas też w większości wszytko OK. Duży problem to okna a szczególnie
        uszczelki. u mnie i u moich sąsiadów były poniszczone i odklejały się przy
        otwierania. znalazlem też dwie żle przyklejone płytki (podłoga) - pusty odłos.
        ogólnie jednak jesteśmy bardzo zadowoleni.
        • neuron8 Re: Usterki 19.06.05, 15:47
          o widzisz na to nie parzylismy - kurcze jak czlowiek sie nie zna i
          jest "podniecony" calą sytuacja odbioru mieszknia to moze duzo przeoczyc...

W sumie te uszczeliki to dosc wazna srawa
          • cucciolo Re: Usterki 20.06.05, 13:31
            przeciez jeszcze i tak bedziecie mogli cos zglosci - jeszcze nie odebraliscie
            mieszkania wiec chyba nie jest za pozno ??? (oczywiscie im wczesniej tym
            lepiej, bo przynajmniej nie traci sie czasu)
            ja na usczelki tez nie zwrocilam uwagi, choc okna otwieralismy, wiec moze bym
            zauwazyla, gdyby bylo nie tak ??

wkurzylam sie tylko, ze wneka na wanne z 85 cm wg planyu zrobila 78 cm...
            to juz chyba lekka przesada - i tak mam dosc kominow w mieszkaniu na 3 pietrze..

poza tym chyba wszytko OK - trudno bylo stwierdzic co z elektrycznoscia, bo
            przeciez dopiero co podpisalismy umowy - a na to tez nalezy zwrocic uwage i
            jeszcze na wentylacje - czy sprawna i na ilosc gniazd - a ja nawet nie wiem ile
            ich wg projektu powinno byc (raz na oczy widzialam ten plan rozmiesczenia
            gniazd, kiedy nanosilismy zmiany na planie - potem juz nigdy...

wiec jak tu odbierac mieszkanie..

ale ogolnie jestem zadowolona i pozytywnie nastawiona wink
            • ania_dawid Re: Usterki 21.06.05, 11:44
              My nie bardzo jestesmy zadowoleni - zauważylismy sporo baboli.
              Nie mówiac o oknach, gdzie uszczelki odstawały.Drzwi wewnetzrne nie domykały
              sie, brakowało fugi w wielu miejscach, wanna była obita i elementy
              poodpryskiwały, strasznie duze przerwy pod framugami - ciekawe czym to zakryja
              (watpie aby listwa łacząca pomieszczenia zdołała to zakryć). zostały w sumie 2
              tyg do odbioru mieszkanek a tu jeszcze tyle niedociągnięc.
              Zobaczymy jak sie postraja.....
              • cucciolo Re: Usterki 21.06.05, 15:46
                ja generalnie zrezygnowalam ze wszystkiego, wiec nie mialo co poodpryskiwac ,
                kafelkow tez zle polozyc nie mogli (dzieki bogu, chociaz ja sie pewnie naużeram
                z własna ekipą po prostu - brrrr)

drzwi tez mamy tylko jedne , bo wywalilismy sciane (no i jeszcze te od
                garderoby)

przeraza mnie tylko ta rura od gazu przez caly przedpokoj - ale to juz chyba
                nie ma o co kruszyc kopii, bo to nic nie da a rury nie zmienia - mozna sie co
                najwyzej zapoznac z pomyslami sasiadow na jej zamaskowanie - i zastosowac
                ktorys wink)

i jeszcze mnie zastanawia, czy to normalne, ze wymiary sie nie zgadzaja po
                kilka centymetrow wg planu......
                mowie o lazience glownie, gdzie komin lazienkowy i powstaja liczne zalomy itd.
                • piotrp0 Re: Usterki 21.06.05, 20:41
                  wymiary sie nie zhagzaja,bo rysunki ktore nam pokazali to rys. budowlane, tzn
                  takie ktore slużą do stawiania ścian i nie uwzględniają gruvości tynku,a do
                  tego jakas tolerancja jeszcze. ok. 2,5 do 3 cm tynku na strone i znika 6
                  cm.warto zwrocić uwage przy pomiarze powierzchni mieszkania w trakcie
                  odbioru,bo za to bedziemy placic kilka lub kilkadziesiat lat ( nawet za to
                  czego nie mamy ale jest zmierzone)
                  pozdr.
                  piotr
    • deroadrunner Re: Usterki 21.06.05, 13:12
      Witam,

polecałbym zwrócić uwagę na:
      1. płytki na ścanach i podłodze - unas OK
      2. okna z uszczelkami - unas marnie
      3. drzwi wejsciowe - unas nie te co zamówiliśmy smile)))
      4. ściany czy są proste nawet na oko - unas prawie OK
      5. zwróćcie uwagę czy rura od gazu w kuchni nie załazi na plastikowe kratki
      wentylacyjne - unas poprawili
      6. w szczytowych mieszkaniach w rogach górnych sucho czy mokro - u nas mokro i
      będą mieli problem ...
      7. balkon opukać wszysktie płytki bo jak spartolili to bedzie odłazić
      8. drzwi balkonowe tak samo jak okna - u nas jest w miarę
      9. parape balkonowy - unas sie uginał wiec do poprawki
      10. elektryka ... nie działa smile))))))))))) poczytać napisy na bezpiecznikach
      moc na lokal to 10kW wiec powinny być minimum 15A

generalnie jestem zadowolony z tego co zrobili ale mimo wszystko widać że się
      spieszą więc zadziała prawo murphego i bedzie spoooro poprawek sad(((.
      Jeśli chodzi o płytki w łazience to nawet ładnie to wyszło ... heh nie zapeszam
      bo jeszcze nie skończyli ....
      reasumując ... widziałem lokale wykończone o wiele gorzej ... i sadzę, iż
      jakość może nie jest przednia ale widać pozytywy.
      tymniemniej okien i drzwi wejściowych nie popuszczę smile)))

Pozdrawiamy,

Sylwia i Ryszard
      E53
      • neuron8 Re: Usterki 21.06.05, 13:19
        a jak sprawdziłeś tą elektrykę? i jak to sprawdzić?

A parapet w balkonie to ugina sie pod Twoim ciężarem jak to jest bo nie
        zumiałem. Bo jak ja stanę to raczej wszystko się ugnie hehehe smilesmilesmile
        • deroadrunner Re: Usterki 21.06.05, 13:26
          no więc tak ...
          elektryka nie działa ... bo nie ma zasilania smile)))))))))))))) tongue_out
          parapet balkonowy połozyli na podpórkach i nie wypełnili przestrzeni
          pomiedzy .. i nie powinien sie uginać ... a tusza własciciela to jedynie dobry
          czynnik pomiarowy smile))))))

PZDR

deROADRUNNER
          • agac1_21 Re: Usterki 21.06.05, 16:33
            A w jaki sposób doszliście, że te drzwi wejściowe to nie te, które
            zamówiliście? Rozumiem, że wzieliście drzwi o podwyższonym standardzie. Dla
            mnie jedne i drugie przy pierwszych oględzinach wyglądały tak samo. smile)) Tyle,
            że te dodatkowe za 500,- miały wizjerek smile A poza tym to reszty nie
            pamietam ... było to tak dawno.... wink

Pozdrawiam
            Agnieszka
            • deroadrunner Re: Usterki 21.06.05, 16:39
              Hi,

Ano te niby lepsze drzwi maja w odróżnienu od tych z judaszem:
              1. futrynę mocowana śrubami i zalewaną betonem
              2. nie ma judasza smile))
              3. są wyraźnie cięższe w "obsłudze"
              4. maja jakis durny element na spodzie do regulacji z podłogą ??????
              5. będzie na nie papierek do ubezpieczenia lokalu smile)))

PZDR

ryszard
              deROADRUNNER
              • neuron8 Re: Usterki 21.06.05, 16:45
                Judasz chyba jest tylko podobno montowany na koncu

nawet w ofercie Witexa te dzwi mają judasza w klasie C - czamu piszesz ze nie
                maja judasza? ta są chyba te - bo Witex am tylko 2 rodzaje dzwi
                www.witex-sl.pl/pl/html/basic.htm (watpie by te drozsze byly UPGRADE)
      • piotrp0 Re: Usterki 21.06.05, 20:47
        tak w ogóle zabezpieczenia 16A ( nie ma 15A).taki jest szereg wartosci
        nominalnych. To przy zalożeniu , że jest instalacja 3-fazowa. U mnie policzyli
        sobie w kosztorysie za dolożenie dodatkowych zabezpieczeń z powodu kuchni 3-
        fazowej, wiec nie wiem czy przypadkiem w standardzie nie jest to instalacja 1-
        fazowa. Nie mam jak sprawdzic- brak dokumentacji.Tylko wtedy napewno nie ma
        10kW na lokal przy kuchni gazowej,a poza tym nie wiem o jakich zabezpieczeniach
        mowimy.Tych w skrzynce w mieszkaniu czy na korytarzu?
        pozdrawiam
        piotr
      • washichu Re: Usterki 23.06.05, 08:09
        a mokrych rogow w scianach !!!
        • ania_dawid Re: Usterki 23.06.05, 10:52
          My równiez mielismy przy podłodze mokre płaty ścian - pewnie były świeże
          poprawki - zobaczymy jak to bedzie wygladało przy odbiorze - nie mam zamiaru
          miec póxniej jakiegos grzyba przez partactwo robotników.
      • sidwa Re: Usterki 06.07.05, 10:08
        Wiam,
        mam mieszkanko w budynku E i problem z rurą od Gazu. Po przeczytaniu waszej
        wiadomości, stwierdziłam, że warto spóbować, bo jeśli komuś poprawili to nam
        też powinni. Niestety dzisiaj rozmawiałam z Pania Wiolettą i nie chcą przesunąć
        nam rurki, ponieważ według nich jest ona położona prawidłowo, nie ważne, że
        kratka wentylacyjna jest nie do wyjęcia bo rura przechodzi przez sam srodek.
        Czy znacie może jakieś przepisy na prawiłowe usytuowanie tych rurek
        doprowadzających gaz lub możecie podać argumenty, których użyliście.
        Z góry dziekuję
        Pozdrawiam
        Magda
        • artivii Re: Usterki 06.07.05, 11:53
          Nie znam przepisów na tyle, żeby Ci odpowiedzieć na 100%, obawiam się jednak, że
          nie znajdziesz tam argumentów - wentylacja działa, rura nie jest zagrożona...

Mam jednak inne pytanko z tej samej branży - czy ktoś wprowadzał (zamierza
          wprowadzać) jakieś zmiany w przebiegu rur gazowych w mieszkaniu? Wiem, że wymaga
          to opracowania planu, jednak może już ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii?

Pozdrawiam,
          artivii
    • giovi15 Re: Usterki 26.06.05, 11:34
      Ja jestem zadowolona mam mieszkanie w bloku C1 i na spotkanie 11czerwca wziełam
      fachowca, który dokładnie przeglądał moje mieszkanie, sprawdzał kąty, piony,
      płaszczyzny jak również wymiary pomieszczeń oraz układanie glazury i terakoty,
      i powiedział, ze jest super!!!jak na firmę, która wykonuje mieszkania hurtowo,
      i nie są to apartamenty, to jest naprawdę SUPER!!!!
    • ania-andrzej Re: Usterki 28.06.05, 02:15
      A czy wiecie, że w większości mieszkań zamiast kuchenek elektryczno-gazowych
      wstawili gazowe? Zajrzałam do piekarnika z czystej babskiej ciekawości, bo nie
      przyszło mi na myśl, że ktoś mógł tak dać ciała i na całą budowę przywieść nie
      ten model co trzeba!!!! Ale obiecali, że szybciutko wymienią!
      • ania_dawid Re: Usterki 28.06.05, 13:44
        ta, my naprzykład taka gafe u siebie odkrylismy ale zostało to zgłoszone w
        uwagach na otwartym dniu... na szczęscie zdołalismy to przypadkiem dojrzec...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka