Dodaj do ulubionych

Do oby.watela 2

30.08.24, 14:43
Zacząłem uzupełniać "linki wewnętrzne" cyklu pałacu. Czy jesteś przekonany, że w KAŻDEJ części powinny się znaleźć linki do WSZYSTKICH poprzednich/następnych części? To oznacza, że po dodaniu kolejnej trzeba znów redagować WSZYSTKIE poprzednie. Może wystarczy pod każdym link do poprzedniej?
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Do oby.watela 2 30.08.24, 14:51
      Ty decydujesz. Na razie są trzy, więc ogarnięcie nie stanowi problemu. Ustaw granicę po przekroczeniu której rezygnujemy z linkowania do dalszych części. Jeśli chodzi o spis filmów Borski można przewidzieć ile będzie części i z góry przygotować hurtem spis całości. Mamy też listę filmów z odnośnikami, więc można na niej poprzestać.
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do oby.watela 2 30.08.24, 14:58
        Ano właśnie o to chodzi - Jej się niedługo alfabet skończy. A ja nie mam nawet bladego pojęcia ile jeszcze tematów wymyślę - konkretnie obecnie w notatkach mam już 5 kolejnych. I to tylko "na dziś", bo zaraz kolejny się pojawi w jakiejś rozmowie. Kto to potem będzie wszystko aktualizował? bo nie ja :D
        To myślę tak, że zrobię poprzedni/kolejny. No jakby kiedyś akurat trafił się "wierny czytelnik" mojego cyklu. A Ty dodawaj do ogólnego indeksu.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do oby.watela 2 30.08.24, 15:13
          Ok, pozmieniałem - sprawdź proszę. Zaplanowałem wpis na kolejną niedzielę z podaniem ogólnym tematu - przerób odpowiednio jutrzejszy wpis.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do oby.watela 2 02.09.24, 12:54
      Wrzuciłem kolejny szkic, proszę o uwagi. Równocześnie coś zbiedziłem, bo teraz są 2 zaplanowane na niedzielę.
      Ten dolny trzeba usunąć, ale blog mi mówi, że nie mam uprawnień.

• oby.watel Re: Do oby.watela 2 02.09.24, 15:32
        asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Wrzuciłem kolejny szkic, proszę o uwagi. Równocześnie coś zbiedziłem, bo teraz
        > są 2 zaplanowane na niedzielę.
        > Ten dolny trzeba usunąć, ale blog mi mówi, że nie mam uprawnień.

Rój to w zasadzie reżim idealny, do którego dążą na przykład Chiny, a i każdy reżim autorytarny. Problem polega na tym, ze to się nie będzie rozwijać, bo jak? Królowa wymyśli teorie względności i znajdzie dla niej zastosowanie?

Przeniosłem część opisu serialu do wstępu. Sprawdź i zaakceptuj.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do oby.watela 2 03.09.24, 07:00
          oby.watel napisał:

> Królowa wymyśli teorie względności i znajdzie dla niej zastosowanie?

Niczego nie musi wymyślać. Po to właśnie Borg "asymiluje" inne cywilizacje.

> Przeniosłem część opisu serialu do wstępu. Sprawdź i zaakceptuj.

Pomyślę, rozszerzenie wstępu ok, ale powstało małe "zaburzenie" ciągu myślowego. Mała korekta będzie.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do oby.watela 2 03.09.24, 08:29
            Zrobione, sprawdź.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do oby.watela 2 03.09.24, 09:47
      Pytanie na przyszłość.

Do kolejnego wpisu ciśnie mi się w głowie sporo multimediów. Czy chcesz to mieć na blogu czy może dać tylko link do wątku na forum celowanego pod ten wpis?

• oby.watel Re: Do oby.watela 2 03.09.24, 11:04

> Pytanie na przyszłość.
        >
        > Do kolejnego wpisu ciśnie mi się w głowie sporo multimediów. Czy chcesz to mieć
        > na blogu czy może dać tylko link do wątku na forum celowanego pod ten wpis?

Zrealizuj swoją wizję i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odnośnie do wpisu. Myślę, że warto wspomnieć, że kontakt jest możliwy, bo zrozumienie zależy od woli kontaktujących się. Na Ziemi przecież też są różne kultury i też jedni uważają, że z drugimi nie da się dojść do ładu. Nie sądzisz, że można by tymi rozważaniami zwieńczyć ten krótki przewodnik?
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do oby.watela 2 04.09.24, 08:09
          oby.watel napisał:

> Odnośnie do wpisu. Myślę, że warto wspomnieć, że kontakt jest możliwy, bo zrozu
          > mienie zależy od woli kontaktujących się.

Przecież na początku ST napisałem "Nawiązuje współpracę z innymi cywilizacjami". Współpracę nawet, nie tylko kontakt. Borg jest pierwszym przykładem na to, że się czasem nie da. Najprostszym - druga strona jest tylko zainteresowania "zasymilowaniem". Opór jest bezcelowy itd.

I właśnie teraz widzimy pięknie na czym polegają problemy w komunikacji. Autor=nadawca doskonale wiedział o co mu chodzi w komunikacie=wpisie, ale zrobił to w taki sposób, że odbiorca=czytelnik tego dokładnie nie jest w stanie zrozumieć. I tu absolutnie nie ma mowy, że odbiorca jakiś gupi jest :D
          Autor pogubił się w swoim pałacu i musi to przeredagować. Dobrze, że ma czas do niedzieli.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do oby.watela 2 04.09.24, 09:11
            Natomiast takie poprawki do wpisu:

Eden
            I znowu Lem. Kontakt jest możliwy, za zrozumieniem gorzej.
            (...)

niedopuszczalne bez wcześniejszego uzgodnienia ze mną. Tytuł kojarzę, ale konkretów nie mam w pałacu. Coś może pomyliłem z Niezwyciężonym, bo jak widzę są powiązane u Lema ponoć - ale to trzeba wyjaśniać na forum.To ma być MÓJ pałac pamięci :)
            • oby.watel Re: Do oby.watela 2 04.09.24, 10:38

> Natomiast takie poprawki do wpisu:
              >
              > Eden
              > I znowu Lem. Kontakt jest możliwy, za zrozumieniem gorzej.
              (...)
              >
              > są niedopuszczalne bez wcześniejszego uzgodnienia ze mną. Tytuł kojarzę,
              > ale konkretów nie mam w pałacu. Coś może pomyliłem z Niezwyciężonym, bo jak wi
              > dzę są powiązane u Lema ponoć - ale to trzeba wyjaśniać na forum.To ma być MÓJ
              > pałac pamięci :)

Poluzuj majty. To jest szkic Twojego wpisu i Ty decydujesz jaki będzie jego końcowy kształt. Mój błąd, że nie oddzieliłem grubą kreską i nie napisałem "propozycje do rozważenia". Bo zarówno uwagi, jak i propozycje rozwinięcia, równie dobrze można nanosić tam dopóty, dopóki nie uznasz że to końcowa wersja, na przykład do soboty, i nic już nie należy poprawiać ani dodawać.
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do oby.watela 2 04.09.24, 10:44
                oby.watel napisał:

> Poluzuj majty.

Bez takich. Gdybym nie postanowił dziś przeredagować w związku z wczorajszą Twoją SŁUSZNĄ uwagą - w ogóle bym tego nie zauważył. I tak by poszło...

>Ty decydujesz jaki będzie jego końcowy kształt. Mój błąd, że nie oddzieliłem grubą kreską i nie napisałem "propozycje do rozważenia". Bo zarówno uwagi, jak i propozycje rozwinięcia, równie dob
                > rze można nanosić tam dopóty, dopóki nie uznasz że to końcowa wersja, na przykł
                > ad do soboty, i nic już nie należy poprawiać ani dodawać.

To ja jednak zdecydowanie proszę, by propozycje przedstawiać TUTAJ. Bo właśnie mi się wydawało, że to co poniżej wstępu jest właściwie zamknięte. A tu taka niespodzianka...
                • oby.watel Re: Do oby.watela 2 04.09.24, 11:10
                  Wybacz. Z Borsią współpracujemy, uzupełniamy się, więc myślałem, że opisy seriali i powieści też będą wspólnym dziełem, że można będzie połączyć siły. Ale jeśli sobie nie życzysz, to niczego nie będę łączył. Ty sygnujesz, ty decydujesz.
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do oby.watela 2 04.09.24, 11:20
                    Jak najbardziej możemy współpracować wedle tej koncepcji, tylko wtedy by trzeba zmienić nazwę całego cyklu na NASZ pałac pamięci. Nie widzę przeciwwskazań.
                    • oby.watel Re: Do oby.watela 2 04.09.24, 11:45

> Jak najbardziej możemy współpracować wedle tej koncepcji, tylko wtedy by trzeba
                      > zmienić nazwę całego cyklu na NASZ pałac pamięci. Nie widzę przeciwwskazań.

Przepraszam, że się napraszałem do Twojego pałacu. Faktycznie Eden tam nie pasował.
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do oby.watela 2 04.09.24, 12:05
                        Weź, nie ma co przepraszać - WSPÓŁPRACUJEMY i rozważamy różne możliwości.
                        • oby.watel Re: Do oby.watela 2 04.09.24, 12:24

> Weź, nie ma co przepraszać - WSPÓŁPRACUJEMY i rozważamy różne możliwości.

Owszem. Uznaliśmy, że Eden nie pasuje do koncepcji, więc go usunęliśmy. Propozycje by rozważyć kwestię, że zrozumienie zależy od woli kontaktujących się też uznaliśmy za niegodną rozważenia. Ani tego, że wyłącznie od autora lub scenarzysty zależy czy porozumienie jest możliwe czy nie, bo do prawdziwego kontaktu nigdy nie doszło. Z wielu, bardzo wielu powodów, ale to temat na zupełnie inną rozmowę.
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Do oby.watela 2 04.09.24, 12:39
                            oby.watel napisał:

> Propozy
                            > cje by rozważyć kwestię, że zrozumienie zależy od woli kontaktujących się też u
                            > znaliśmy za niegodną rozważenia.

Nope - szkic już zmieniłem. Zobacz. Z pewnością nie Twoimi słowami - ale...
                            Jeśli chcesz dodawać konkretnie swoje słowa - to proponowałem zmienić na NASZ pałac. Bo zdaje się nie ma formalnej możliwości, by pod tytułem podać 2 autorów?

> Ani tego, że wyłącznie od autora lub scenarzys
                            > ty zależy czy porozumienie jest możliwe czy nie, bo do prawdziwego kontaktu nig
                            > dy nie doszło.

No to to już chyba dla każdego czytelnika powinno być oczywiste. Zwłaszcza, jak decyduje się w ogóle taki temat poczytać.
    • oby.watel Re: Do oby.watela 2 08.09.24, 10:59
      Zapraszam do nowego Pałacu Pamięci. To już czwarty!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka