roseanne 05.05.18, 19:23 Sie zaczal Kielbaski, grzyby, szparagi zielone i lemoniada z mrozonymi malinami Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buka007 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 06.05.18, 20:24 ciasto rabarbarowe z bezą, grzyby i maliny to chyba jeszcze za wczesnie w naszych szerokosciach ..? Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 06.05.18, 21:56 grzyby pieczarki, zawsze obecne maliny mrozone Odpowiedz Link
buka007 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 09.05.18, 06:59 Lemoniada rabarbarowa i mieta na mojito Odpowiedz Link
kanuk Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 09.05.18, 20:27 Lemoniada imbirowa ,mieta na kapi rynne. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 09.05.18, 20:32 cydr jablkowy i civilazation 5 Odpowiedz Link
czekolada72 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 16.05.18, 11:44 "lemoniada" pokrzywowa z mniszkiem i sokiem z cytryny Odpowiedz Link
krysia20000 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 21.05.18, 16:56 Wersja podstawowa czy BNW z Kazimierzem Wielkim? Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 10.05.18, 22:23 dzis na balkonie chlodno i powiewa dlugi rekaw i kawa grill odpoczywa Odpowiedz Link
buka007 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 12.05.18, 14:25 riesling i pierwsze lokalne truskawki. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 12.05.18, 14:45 fajny zestaw, tu wciaz niskie nascie, wiec bbq czeka na przyszly tydzien Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 14.05.18, 18:36 dzis pieknie, lunh na balkonie, salatka z sorgo i pieczony kurczak na zimno a potem tzw mrozona kawa Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 20.05.18, 03:12 Co prawda leje od wczesnego popoludnia, ale skoro grill zaplanowany, to sie musial odbyc. Stoi pod daszkiem, wiec w czasie uzywania na glowe nie kapie, chyba, ze zacina. Szaszlyki z kurczaka, w marynacie z cytrusow i w marynacie z chipotle, szparagi, slodki ziemniak w plasterkach - wzystko upieczone na ruszcie, plus gdlutenberg Odpowiedz Link
krysia20000 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 21.05.18, 17:05 Nie mam balkonu, a ogródek nikczemnie mały i wyłożony kostką bauma, więc posiaduję sobie na rowerze, objeżdżając przy okazji moją małą zieloną planetę. W czwartek, piątek i sobotę zaliczam trasę od dublińskiej zatoki po wyspę Achill na atlantyckim wybrzeżu hrabstwa Mayo. Po drodze żywić się będę kanapkami własnej roboty, drożdżówkami ze wschodnioeuropejskiej piekarni 'U Pawłowa', rozjechanymi króliczkami i meszkami, co w zęby wpadną. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 21.05.18, 20:45 Meszki- dieta wysokobialkowa 🤣 Odpowiedz Link
dominika_gruda22 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 23.05.18, 13:25 ja bardzo lubię właśnie taki sezon. Fakt, że owady dokuczają, ale to w sumie jedyna wada spędzania czasu na na powietrzu. Nawet obiady i śniadania, jadamy teraz czasami na tarasie. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 23.05.18, 15:07 Na sniadania mi wciaz chlodnawo, ale juz niedlugo i to bedzie 😎 Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 30.05.18, 19:25 dzis kielbaski od Wowy i salatka ziemniaczana z rzodkiewkami Odpowiedz Link
buka007 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 30.05.18, 20:58 co prawda nie ogr-blk ale niedzielna piknikowa posiadówka nadjeziorna: sałatka z jaglanki z susz pom fetą i daktylami, hummus, baba ganoush, falafle, köfte jagnięce, mniam mniam mniam, pałki kurze, oliwki arbuz pomidor. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 30.05.18, 21:06 Full wypas ! Nigdy nie dodawalam daktyli do takiej salatki, ciekawostka kulinarna Odpowiedz Link
kanuk Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 03.06.18, 17:14 Al Goretex w akcji. Zimno sie zrobilo ,ma padac dni 3. Malo balkonowo. Podbieraki sa niezbedne w kochni chinskiej. Widzialem tez paleczki o dlugosci 88 cm. Chyba po to, aby moc wyjadac z drugiego koca stolu. I do samoobrony. Gry na perkusji.Glownie jednak A ja dzis palcami kurczaka po portugalsku. Co wyglada jak rozjechany. I warzywne samosy. Glownie jednak Lavazza ze smietanko i cukrem. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 03.06.18, 19:20 taki kurczak to piekna sprawa, moze nastepny weekend, bo na dzis mam zamarynowany w mieszance greckiej, same uda i salatke z jaglanki chlodniej mam miec od jutra... ale niewiele Odpowiedz Link
buka007 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 03.06.18, 18:39 roseane, daktyle dodaję do prawie wszystkiego, do mleka migdałowego, falafli i co tam jeszcze mi przyjdzie do głowyy. roseanne napisała: > Full wypas ! > Nigdy nie dodawalam daktyli do takiej salatki, ciekawostka kulinarna > > Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 03.06.18, 19:21 ja podjadam w ramach spodyczy rodzina nie lubi, dziwni jacys Odpowiedz Link
buka007 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 03.06.18, 20:01 no fakt roseanne napisała: > rodzina nie lubi, dziwni jacys > Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 08.06.18, 21:57 Ksiazki i sangria Szkoda, ze sasiedzi remontuja na okraglo od kilku tygodni Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 18.06.18, 02:21 Dwa dni na wsi u znajomych. Truskawki, omlet ze szparagami i kozim serem Z powodu lekow woda z babelkami tylko Odpowiedz Link
czarna9610 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 26.07.18, 12:50 Najczęściej sok, albo herbata czy kawa. W ręce druty zaczęłam znowu dziergać. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 19.09.18, 22:44 no i juz prawie koniec lata Florencja nam przyniosla obnizenie temperatury i troszke deszczu w zapowiedziach moze jeszczze jakas pojedyncza kawa, moze z kocykiem na kolanach - jak czesto , nawet w polowie listopada zaobserwowane w Szwajcarii ale ogolnie oglaszam koniec mojego sezonu na posiadowki Odpowiedz Link
buka007 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 20.09.18, 19:38 u nas jeszcze tropiki. podobno do jutra, pewnie od was przyjdzie to zimno... Odpowiedz Link
kanuk Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 21.09.18, 18:18 Pelen tropik dzis w Ontario. Od jutra skads przyjdzie ochlodzenie tez... Na rynku jedrne ogoreczki .wspaniale pomidory i ciagle lokalne truskawki , po 5 za litrowy koszyczek. Kupilem tez brukiew, taka swieza ,bez wosku. I kapuche. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 26.05.19, 15:42 w tym roku pozniej sie sezon zaczal o prawie 2 tygodnie pada, duzo pada grill juz uzywany czesto, ale czesciej kawa niz lemoniadka a zdecydowanie nie z lodem w tym roku wiekszosc lata bedzie w Europie Odpowiedz Link
buka007 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 13.06.19, 20:47 u mnie upały na przemian z burzami, pogoda nie za bardzo sprzyja posiadówkom, ale w tym roku założyłam balkonowy ogródek ziołowy i piję w pracy napary werbenowo-miętowo-cytrono-melisowe. to mnie cieszy. Lubczyk przeżył zimę i straszliwie się rozrósł, nie wiem, co z niego będę robić, może sól lubczykową na prezenty pod choinkę ? Odpowiedz Link
buka007 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 12.07.19, 20:41 update: werbena zdechła, ale mięta i meliska się trzymają, lubczyk jak perz, suszę na prezenty Odpowiedz Link
kanuk Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 12.07.19, 23:25 Poziomki zjadam spod okna. Ilosci niekomercjalne Porzeczki ,agrest tuz tuz. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 17.07.19, 09:53 W tym roku to juz sezon sie skonczyl No chyba, ze ktos lubi siedziec w kurtce, traperach i rekawiczkach pod kocem... Odpowiedz Link
kanuk Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 18.07.19, 18:16 W morzu herbat znalazlem w koncu swoja faworytke. Nazywa sie Ti Kuan Yin. Krotko pisze ,bo tak niewiele o niej wiem Jest chyba rodzajem oolonga ,ktory smakuje jak zielona ,jakby nawet jasminowa. Jednak nia nie jest w swojej intensywnosci. Stad juz do smakosci krok. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 25.07.19, 14:02 Jakos ostatnio bardzo malo herbaty popijam Hektolitry sodowki i piwo ryzowe z Ticino. Ostatnie kilka dni w Zurychu ponad 30, na balkon warto wyjsc po zmierzchu, lub przed 8 rano. Woda w rzece Limmat 25C, poplywalam kilka razy Od jutra dwa tygodnie Pl, ale na odludziu glownie, wsi spokojna, wsi wesola i wesele rodzinne Nie mam pojecia, jak moj ogrodek sie ma Odpowiedz Link
kanuk Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 25.07.19, 18:03 Pora sucha dopiero nastaje, troche pozno w tym roku. Ogrodek wiec zapewne zarosl ,stal sie angielski. Lubie. Woda sodowa caly rok. Sam tez robie Sodastream ,dodatkowo. A mowiac o Dodzie , to Kubica ,Neymar..-letnie tematy, obok wezy lykajacych krokodyle W Zurichu buleczki mniam. Ale internet na wsi spokojej ,wesolej, chyba jest ? --------- LOVE. not like. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 25.07.19, 22:58 Jak się ma polskiego Sima to tak, ale mi niezbędny jest kanadyjski na kontakty z dziećmi, więc dla mnie zero Odpowiedz Link
czarna9610 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 04.08.19, 19:45 Sezon balkonowy wrócił, znowu jest ciepło i na dodatek urlop. W ten weekend kruche babeczki z kremem porzeczkowym. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 16.08.19, 15:12 powrot na swoje smiecie... wiewiorki przetrzebily mi skrzynki i donice prawie doszczetnie ostal mi sie tylko estragon , jezowka i niedobitki miety niemniej balkon zamieciony, jakies pnacza na wypelnienie luk w zieleni dosadzone, - z trudem, bo juz w zasadzie po sezonie i cieko cos do doniczek kupic glutenberg, czerwony w garsci, wieczorkami bbq party w niedziele bedzie Odpowiedz Link
czarna9610 Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 23.08.19, 14:12 Są wakacje, jest ciepło, nawet gorąco. Taras, stół i misa winogron. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 23.08.19, 14:58 Dla odmiany wiec kebecka. Misy salatki pomidorowej, w roznych odslonach Jest slonecznie, ale juz nie goraco. Lokalnie ostatni dzien wakacji, zamykane baseny na wolnym powietrzu- ratownicy, czesto studenci, wracaja na zajecia Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 23.08.19, 14:59 Wies, wioseczka Odpowiedz Link
kanuk Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 05.09.19, 17:00 Estragon. Podpatrzone u Szwajcarow. Dodaje do drobno pokrojonej surowki z kapusty troche swiezych listkow. Podlewam osiemnastka. Nic wiecej ,nawet soli nie. Do jajecznicy ,z zielona cebulka/szczypiorkiem tez. Ale juz z sola. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 05.09.19, 17:21 estragon lubie do ryby i jako dekorcja ogrodowa rosnie w wysokie krzaczyska i zimuje spokojnie w montrealskie zimy w skrzynkach balkonowych sprobuje do kausty, czemu nie ,sezon za rogiem co to 18? Odpowiedz Link
kanuk Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 05.09.19, 18:54 Smietana ,znaczy sie. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 05.09.19, 19:35 aa, no tak, czyli nie skorzystam Odpowiedz Link
kanuk Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 05.09.19, 19:53 da sie chyba czyms zastapic ? Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 05.09.19, 19:54 czasami, zalezy od przepisu, jogurt Odpowiedz Link
kanuk Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 05.09.19, 21:38 Ten kokosowy Revera np ? Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 06.09.19, 00:44 nope, koza kokosowych nie lubie, za ciezkie i mi nie polecane Odpowiedz Link
kanuk Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 06.09.19, 02:40 To by sie zgadzalo. Bo gdzie kokos do kapuchy ? A kwiat do kozucha.. Odpowiedz Link
kanuk Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 08.09.19, 22:40 Amarant. Menu sniadaniowe. Po ugotowaniu dodaje lyzke ghee. Po podstygnieciu do lekkociepego stanu zjadam z lyzka jogurtu. Ew. posypuje jeszczio pestkami z dyni. A nastepnie pije kawe ,ogladajac ,co tez ten z pomaranczowa grzywa oraz tez z zolta grzywa ma do powiedzenia na dzis. Odpowiedz Link
roseanne Re: sezon na posiadowki ogrodkowo - balkonowe 09.09.19, 01:48 Amarant znam, czasami jadam, ale wole proso, znaczy sie jagly No i zwolenniczka jajek na sniadanie jestem Owsianka, z mlekiem migdalowym, owocami i miodem zdarza sie kilka razy w miesiacu. Ciagle owsianke, badz kanapki mozna jeszcze na balkonie zjes . Jajka stygna zbyt szybko Fala deszczowa, towarzyszaca Dorianowi, chyba sie wreszcie przewalila Wypowiedzi grzywaczy z pierwszej reki unikam, zwlaszcza okolosniadaniowo Odpowiedz Link