Dodaj do ulubionych

Wiek emerytalny

26.08.26, 13:41
zalezy od kraju ale jest zgrubsza miedzy 60 a 70 latami zycia. Dlaczego o tym pisze? Ano, duzo sie zmienilo. Zyje sie dluzej, zdrowie starszych ludzie sie poprawilo i...last but not least wielu starszych chce ciagle pracowac.

Moze dalo by sie jakos uelastycznic to pojscie na emeryture? Jak?

PF

Obserwuj wątek
    • polski_francuz Sztuczne oddychanie 27.08.26, 09:38
      polski_francuz napisał:

" zalezy od kraju ale jest zgrubsza miedzy 60 a 70 latami zycia..."

Pozytivum staram sie ozywic to forum a co Ty robisz? Spisz? Opalasz sie na Majorce?

Do roboty mate!

PF
      • negativum Re: Sztuczne oddychanie 28.08.26, 17:39
        polski_francuz napisał:

> polski_francuz napisał:
        >
        > " zalezy od kraju ale jest zgrubsza miedzy 60 a 70 latami zycia..."
        >
        > Pozytivum staram sie ozywic to forum a co Ty robisz? Spisz? Opalasz sie na Majo
        > rce?
        >
        > Do roboty mate!
        >
        > PF

Myślę. To forum nie jest forum agresji. Powoli zbliżam się do wieku emerytalnego. Jeśli liczyć według projektu lewicy, to zostało mi koło 4-5 lat.
        Jeśli według obecnych ustawień to 11 lat.
        Tylko, że ludzie nie muszę czekać na Dzień D. Kumpela ma 67 lat i dalej pracuje. Mój tata ma 67 samych lat pracy. Obecnie zbliża się do 90tki. Kopie mamie 6 arów działki w pół dnia.

Starość każdego nas czeka. Ale ludzie powinni pracować tak długo, jak satysfakcja na to pozwala.
        Znam ludzi po 70tce i dalej pracują.

Holenderki AOW jest chyba wzorem, ale tam nie ściągają aż tylu danin w trakcie pracy. AOW to chyba 1400 € czy coś, koło tego. Stała kwota na ludzika. Ludzik mógł sobie odłożyć.
        • polski_francuz Re: Sztuczne oddychanie 28.08.26, 18:32
          negativum napisał:

" Starość każdego nas czeka. Ale ludzie powinni pracować tak długo, jak satysfakcja na to pozwala. Znam ludzi po 70tce i dalej pracują. "

System nie da sie latwo doprowadzic do satysfakcji i jest wiele innych czynnikow do uwzglednienia. Najwazniejszy z nich to ilosc dzieci na obywatela.

Co to AOW ?

PF
          • negativum Re: Sztuczne oddychanie 28.08.26, 18:39
            polski_francuz napisał:

> negativum napisał:
            >
            >
            >
            > " Starość każdego nas czeka. Ale ludzie powinni pracować tak długo, jak saty
            > sfakcja na to pozwala. Znam ludzi po 70tce i dalej pracują
            . "
            >
            >
            > System nie da sie latwo doprowadzic do satysfakcji i jest wiele innych czynniko
            > w do uwzglednienia. Najwazniejszy z nich to ilosc dzieci na obywatela.

To fakt. Dzieci czuwają, choć to nie zawsze.

> Co to AOW ?

Holenderski system emerytalny.
            • polski_francuz Re: Sztuczne oddychanie 28.08.26, 18:53
              Moze sie hordol dopisze i da swoja opinie. To on mnie umotywowal do zaczecia watku smile

PF
              • negativum Re: Sztuczne oddychanie 28.08.26, 19:35
                polski_francuz napisał:

> Moze sie hordol dopisze i da swoja opinie. To on mnie umotywowal do zaczecia wa
                > tku smile

Tu są wszyscy mile widzialni. Choć ostatni nie widziałem Obywatela.
                Możesz tu pisać o wszystkim. Nikt cię nie banuje. Partyjnie jestem apolityczny. Jeśli napiszesz coś na Kaczora, a będzie to mądre, Wejdę w wątek, jeśli głupie to go zignoruję. Ale Cię nie usunę. Tu każdy wyraża swoje zdanie.
                Jak go obecnie nie ma, to milczy smile

Wracając do emerytur. Zrobiła się z nich klapa. W Polsce dominują wśród migrantów Ukraińcy. Ci pracują na siebie. Nic do nich nie mam. Ale na zachodzie musicie utrzymywać emerytów + migrantów, którzy nie pracują. To jest chore. Poniżej 3% Ukraińców, czy Białorusinów nie pracuje. Ale to dlatego, że są tu krótko i nie znaleźli jeszcze pracy.

Znajoma jest artystką z Kijowa, po Akademii Sztuk Pięknych. Maluje cudowne obrazy, rzeźbi. Jest w Polsce salową w hospicjum. Czyści kible. Daje radę. Za pensję minimalną żaden Polak nie chciałby czyścić usranych klozetów.

To są zwykli ludzie. Mój znajomy jest z Ghany. Czarny jak ta ziemia. Jest weterynarzem. Mówi przepiękną polszczyzną. Ma ksywkę, Emu. Każdy kto skrzywdzi me przerąbane. Chłopak ma serce na ręce.

Ale jak to jest, jak się na siłę wybiela przekonał się twórca thrillera.

Szkoda, że się wybielił Michael.
                • polski_francuz Szczesciarze 29.08.26, 13:29
                  negativum napisał:

Wracając do emerytur. Zrobiła się z nich klapa. W Polsce dominują wśród migrantów Ukraińcy. Ci pracują na siebie. Nic do nich nie mam. Ale na zachodzie musicie utrzymywać emerytów + migrantów, którzy nie pracują. To jest chore. Poniżej 3 % Ukraińców, czy Białorusinów nie pracuje. Ale to dlatego, że są tu krótko i nie znaleźli jeszcze pracy.

Mam nadzieje, ze Blondrusini i Ukraincy placa skladki emerytalne. Jak nie, to trza karac dawcow pracy i placy. Ja tez mam troche emerytalnego grosza z Polszy i sledze uwaznie rozwoj sytuacji...

PF
                  • negativum Re: Szczesciarze 29.08.26, 13:51
                    polski_francuz napisał:

> negativum napisał:
                    >
                    > Wracając do emerytur. Zrobiła się z nich klapa. W Polsce dominują wśród migr
                    > antów Ukraińcy. Ci pracują na siebie. Nic do nich nie mam. Ale na zachodzie mus
                    > icie utrzymywać emerytów + migrantów, którzy nie pracują. To jest chore. Poniże
                    > j 3 % Ukraińców, czy Białorusinów nie pracuje. Ale to dlatego, że są tu krótko
                    > i nie znaleźli jeszcze pracy.

>
                    > Mam nadzieje, ze Blondrusini i Ukraincy placa skladki emerytalne. Jak nie, to t
                    > rza karac dawcow pracy i placy. Ja tez mam troche emerytalnego grosza z Polszy
                    > i sledze uwaznie rozwoj sytuacji...

Płacą, ale mają inne zachowania. Białorusin przyjmie na kark wszystko. Tak jest wychowany. Ukrainiec będzie się burzył, ale będzie do końca dumny,

Pomijam tu przestępców, bo ci są wszędzie.
                    Ostatnio to ja zadzwoniłem do Ukraińca z jakimś zapytaniem. Ten mi odpowiedział - nie jestem, bo mam na koncie 0.05 zł. Rozumiem to, ma matkę w Kijowie praktycznie w stanie agonalnym. Śle tam wszystkie środki. Mieszka w Polsce od ponad 30 lat.

Po 30 latach zmusiłem go do polskiego obywatelstwa. Sam z siebie. Obywatelstwo RP doleje więcej niż obywatelstwo UA. Facet wyjątkowo zdolny. Przemyślał, złożył wniosek.
    • negativum Re: Wiek emerytalny 31.08.26, 02:08
      Jestem inny od zawsze. Dla tego mając mając 12 potomków mam tylko jednego, oficjalnego. Same syny.
      Kobiety nie chciały się zemną wziąć. Jestem zbyt szalonym. Jak jakaś zaciążyła, to szukała jelenia. Ale jak któraś w to weszła, to na całe życie. Tylko nie rozwalam związków. Także Żonie, ale me kobiety mówią, bym nie przesyłam im zdjęć, bo jej wydrapią oczy. Każda ma swoje za uszami smile Żadna nie jest dziewicą.
      Znam dziewczynę od 1985 roku. Dzwoni do mnie. Proponuję jej spotkanie wraz mężem. Nie.
      A skończy się to, jak zawsze. W mieszkaniu mojej znajomej, trzy razy wypiliśmy wino.

Z jedną mi nie wyszło.
      • polski_francuz Oh la la! 31.08.26, 09:14
        negativum napisał:

" Jestem inny od zawsze. Dla tego mając mając 12 potomków mam tylko jednego, oficjalnego. Same syny."

Pozostaje pozazdroscic smile

Pozdro

PF
        • negativum Re: Oh la la! 31.08.26, 13:15
          polski_francuz napisał:

> negativum napisał:
          >
          > " Jestem inny od zawsze. Dla tego mając mając 12 potomków mam tylko jednego,
          > oficjalnego. Same syny
          ."
          >
          > Pozostaje pozazdroscic smile

Czy ja wiem? 1 jest oficjalnie mój. Ale kobietki się nie przyznają wobec swych partnerów.
          Wszystkim urodziły się wcześniaki.
          10/10 w ocenie smile

Zresztą sam wiesz, że kobietki nie są tak cnotliwe za jakie się podają.
          Ich prawo.
          Ale jak jedna naciska na mnie bym się z nią "spotkał na kawie" ale bez jej partnera?

Faktem jest, że te dzieciaki pod 40stę będą pracować na naszą emeryturę.
          Za rok mam zaproszenie na ślub. Nie swojego dziecka. Ale trakującego mnie jak ojca. Odchowałem go. Były spory. Wiąże się z kobietą, z którą nie może mieć dzieci. Jest bezpłodna. Ale jest super kobietą.

Pierwszy raz oświadczałem się kobiecie w 1975 roku. Miałem wtedy 3 lata. Aneta nie związała się z nikim innym do dziś. Pytanie, czy mnie kręcą kobiety pod 60? Tak, nawet powyżej. Nie jestem dobrym człowiekiem. Ale kobieta, która mi zawierzyła, jest pod moją pieczą. Na zawsze.
    • xstefciax Re: Wiek emerytalny 12.09.26, 21:02
      Nie czuję się zmęczona , czy wypalona zawodowo. Nie wyobrażam sobie pójścia na emeryturę w wieku 60 lat.
      • negativum Re: Wiek emerytalny 12.09.26, 21:14
        xstefciax napisała:

> Nie czuję się zmęczona , czy wypalona zawodowo. Nie wyobrażam sobie pójścia na
        > emeryturę w wieku 60 lat.

Ale nikt cię nie zmusza, jeszcze.
        Moja była ma obecnie 66 wiosenek. Ale uparta jest jak Baran smile
        • xstefciax Re: Wiek emerytalny 12.09.26, 21:16
          Nikt mnie nie zmusza, mamy wręcz dużo nadgodzin, brakuje nauczycieli.
          • negativum Re: Wiek emerytalny 12.09.26, 21:32
            xstefciax napisała:

> Nikt mnie nie zmusza, mamy wręcz dużo nadgodzin, brakuje nauczycieli.

Tak trzymaj. Nie daj się systemowi.

Jesteś bardzo miłą kobietą. Ja tam jestem raróg.
            • xstefciax Re: Wiek emerytalny 12.09.26, 21:44
              dzięki
              • negativum Re: Wiek emerytalny 12.09.26, 21:52
                xstefciax napisała:

> dzięki

Nie masz za co dziękować. To ja dziękuję Tobie, że są jeszcze tacy nauczyciele. Nie zostało ich wiele, ale ich cenię.

Kumpela jest Dyrektorem SP. Jak jestem u niej widzę, jak uczy dzieci po godzinach. Pro bono. Siłaczka. Ma misję. Nie każdego stać na korepetycje. Ona przyjmuje wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka