Dodaj do ulubionych

Lend us your eyes

28.11.05, 23:12
To taka zapowiedź przed 1 grudnia - Światowy Dzień Aids,jakby ktoś nie
pamiętałwinkuważam,że to interesujący pomysł:

www.actionaidspace.org/campaigns/EYESITE.htm

mam nadzieję,że link zadziałasmile

"WE ARE MORE POWERFUL WHEN WE WORK TOGETHER - AS ONE"
Obserwuj wątek
    • newyearsday1981 Re: Lend us your eyes 28.11.05, 23:20
      qrczę,nie działasadale to było do przewidzenia,znając moje "zdolności" w
      kwestiach techniki komputerowejwinkadres strony w każdym razie jest dobry,więc
      jak ktoś chce sprawdzić o co chodzi,to niech wklepie na wyszukiwarce,bo już nie
      będę więcej próbować:/niemniej polecam!
    • newyearsday1981 Re: Lend us your eyes 01.12.05, 15:33
      Dołączam dzisiejszy post do tego wątku,bo jest w temacie.Dzisiaj obchodzimy
      Światowy Dzień Walki z AIDS. Wydarzenie to ma miejsce co roku,właśnie 1go
      grudnia,na całym świecie,a akcja ruszyła w styczniu 1988 roku,aby
      rozpowszechnić świadomość i walkę z wirusem HIV i z chorobą AIDS.Według
      statystyk UNAIDS do końca 2004 roku na świecie było 37,2 mln dorosłych i 2,2
      mln dzieci żyjących z HIV.W ciągu roku kolejne 4,9 mln ludzi zaraziło się tym
      wirusem.Obecnie liczbę osób na świecie dotkniętych chorobą ocenia się na 40
      milionów!Około połowie wszystkich ludzi zarażonych HIV,przytrafiło się to przed
      25 rokiem życia i umierają oni na AIDS zanim skończą 35 lat.Około 95% ludzi z
      HIV/AIDS żyje w krajach rozwijających się,przede wszystkim w Afryce.Na samym
      tym kontynencie na AIDS zmarło ponad 17 MILIONÓW ludzi,a kolejne 25 milionów
      zarażonych jest HIV,z czego w przybliżeniu 1,9 mln stanowią dzieci.Każdego dnia
      w Afryce HIV/AIDS zabija 6,300 osób.8,500 Afrykańczyków żyje z HIV,a 1,400
      noworodków zostaje zarażonych przy urodzeniu.Aby pomóc rodzinom żyjącym z
      HIV/AIDS w Afryce,organizacja non-profit KEEP A CHILD ALIVE robi wszystko aby
      dostarczyć im bezpośrednio lekarstwa,które mogą uratować ich życie.Aby wspomóc
      i nagłośnić tę akcję,Alicia Keys i nasz stary znajomy-Bono nagrali na nowo
      piosenkę Petera Gabriela "Don't Give Up(Africa)" na rzecz rodzin w Afryce
      żyjących z AIDS.‘I love this song.‘ says Keys, ‘And I love Bono. I really
      respect what he has done for Africa and how he has used his fame to do good in
      the world. I hope I can do half as much in my life.I believe AIDS is the most
      important issue we face,’ she says. ‘Because how we treat the poor is a
      reflection of who we are as a people. I urge everyone to recognize the extreme
      disaster Africa is facing and step up for the Motherland.’
      To słowa Alicii Keys(źródło:U2.com).Wypowiedzi Bono zabrakło,ale chyba wszyscy
      wiemy,co mówi i co robi w tej sprawiesmilePiosenka będzie do ściągnięcia z iTunes
      od 6 grudnia,a na razie można ją usłyszeć i zobaczyć teledysk na stronie
      www.keepachildalive.org/index.html

• peternurek1 Re: Lend us your eyes 01.12.05, 15:56
        Akcja szczytna, bardzo, cel itp.

Ale mam bardzo, podkreślam: BARDZO mieszane uczucia co do tego nagrania. Peter
        Gabriel i Kate Bush, czyli pierwotni wykonawcy Don't Give Up to dwójka moich
        ulubionych artystów zaraz za U2, i nie piszę tego ot tak, dlatego że teraz jest
        taka sytuacja że ktoś to nagrał. Wszyscy którzy wiedzą mogą potwierdzić że za
        Kasie, a zwłaszcza Kasie z Piotrusiem dam się pokroić smile

Tym samym, na pewno nie chce słyszeć Alici Keys śpiewającej partie Kasi Busz, a
        czy Bono zaśpiewa dobrze Petera Gabriela? (Ajhołp, ani słowa na ten temat, wiem
        co o nim powiesz big_grin ) Nie wiem. Generalnie nie podoba mi się to wszystko bardzo
        z muzycznego punktu widzenia.
        Żeby jeszcze nie ta Alicia... (mam radykalne poglądy, uważam że coverowanie
        Kasi nie będąc Kasią powinno być zabronione prawie)
        Żebym się mylił (jak to mi się często zdarza)...
        • peternurek1 Re: Lend us your eyes 01.12.05, 16:08
          www.keepachildalive.org/dont.html
          Niestety masakryczne wykonanie.
          To pierwsza rzecz jaką nagrał jakiś członek U2 której naprawde, szczerze nie
          lubię. I nie przekonam się bo poza względami muzycznymi to moje zupełnie
          nieuzasadnione czyste wkurzenie za zmasakrowanie genialnego utworu.
          Nie mogli jakiejś Abby skowerować? uncertain
          • ihopeyouwilllikeme Re: Lend us your eyes 01.12.05, 16:25
            > Nie mogli jakiejś Abby skowerować? uncertain

Właśnie ! Bo u nich o wiele łatwiej jest znaleźć genialny utwór, niż u
            Gabriela tongue_out
            • peternurek1 Re: Lend us your eyes 01.12.05, 20:03
              > Właśnie ! Bo u nich o wiele łatwiej jest znaleźć genialny utwór, niż u
              > Gabriela tongue_out

Ale wtedy cieszyłbym się że Bono potrafi dobrze zaśpiewać nawet kawałek Abby
              (tzn. i tak wiem że Dancing Queen potrafi big_grin ) a tak jestem wkurzony że mi
              zespuł Gabriela. Śpiewa jakby miał kaca. Może miał. Ale to go nie
              usprawiedliwia big_grin
              • ihopeyouwilllikeme Re: Lend us your eyes 02.12.05, 16:25
                > Śpiewa jakby miał kaca. Może miał. Ale to go nie
                > usprawiedliwia big_grin

Nie wiem, ale on ostatnio uważa chyba, że właśnie tak należy śpiewać tego
                rodzaju kawałki ( patrz: Don't Come Knockin' ). No więc ja też bym mu chętnie
                zwrócił uwagę, że niekoniecznie, i niech se przypomni Velvet Dress z Joolsem
                Hollandem big_grinbig_grin
        • ihopeyouwilllikeme Re: Lend us your eyes 01.12.05, 16:22
          > Wszyscy którzy wiedzą mogą potwierdzić że za
          > Kasie, a zwłaszcza Kasie z Piotrusiem dam się pokroić smile

Potwierdzam smile

> czy Bono zaśpiewa dobrze Petera Gabriela? (Ajhołp, ani słowa na ten temat,
          wiem
          >
          > co o nim powiesz big_grin )

Bono jest tysiąc razy lepszym wokalistą od Gabriela, to powiem smile

> Żeby jeszcze nie ta Alicia... (mam radykalne poglądy, uważam że coverowanie
          > Kasi nie będąc Kasią powinno być zabronione prawie)

Ale to de facto nie jest coverowanie Kasi, jeno Gabriela, czyż nie ? Chociaż tu
          faktycznie ciężko znaleźć wokalistkę, która byłaby w stanie Kasi dotrzymać
          kroku ( słyszałeś o Agnieszce Chrzanowskiej ? < konserwy, możecie
          strzelać big_grin> ) ale też w coverach nie zawsze o to chodzi... nie mam możliwości
          przesłuchać tego teraz, ale zobaczę.
          • peternurek1 Re: Lend us your eyes 01.12.05, 20:18
            > Bono jest tysiąc razy lepszym wokalistą od Gabriela, to powiem smile

Tego własnie się spodziewałem smile
            I jak pewnie też się domyślasz, zdecydowanie się nie zgadzam.

> Ale to de facto nie jest coverowanie Kasi, jeno Gabriela, czyż nie ?

De facto tak, ale generalnia Kasia miałą swój udział chyba w tworzeniu tegoż,
            nie tylko wykonywaniu, mozna więc chyba uznać ze to ich wspólny utwór. Jak już
            się czepiamy takich rzeczy smile
            A i tak uważam że Bono tak sobie idzie śpiewanie Gabriela.

> Chociaż tu
            > faktycznie ciężko znaleźć wokalistkę, która byłaby w stanie Kasi dotrzymać
            > kroku ( słyszałeś o Agnieszce Chrzanowskiej ?

Jeszcze jak trudno, ale się da. Choć może nie z tych aktualnie bardzo
            popularnych wokalistek, a tu chyba o to chodziło, żeby ktoś znany był. Sinead
            O'Connor juz odpada raczej w takim razie (?).
            Agnieszki Chrzanowskiej nie znam, ale znam Happy Rhodes:
            www.auntiesocialmusic.com/
            Ściągnałem sobie jedną jej płytę. Ma podobna barwę, skalę głosu, śpiewa w
            podobny sposób, tylko nie jest tak znana i... nie jest Kasią.
            Ale też pojawia się pytanie, czy chcemy kopii Kasi czy oryginalnej równie
            dobrej wokalistki? Z tym drugim byłoby problemy. Może Annie Haslam z
            Reinassance?
            Dobra, to nie na to forum smile
            • ihopeyouwilllikeme Re: Lend us your eyes 02.12.05, 16:28
              > Jeszcze jak trudno, ale się da. Choć może nie z tych aktualnie bardzo
              > popularnych wokalistek, a tu chyba o to chodziło, żeby ktoś znany był. Sinead
              > O'Connor juz odpada raczej w takim razie (?).
              > Agnieszki Chrzanowskiej nie znam, ale znam Happy Rhodes:
              > www.auntiesocialmusic.com/
              > Ściągnałem sobie jedną jej płytę. Ma podobna barwę, skalę głosu, śpiewa w
              > podobny sposób, tylko nie jest tak znana i... nie jest Kasią.
              > Ale też pojawia się pytanie, czy chcemy kopii Kasi czy oryginalnej równie
              > dobrej wokalistki? Z tym drugim byłoby problemy. Może Annie Haslam z
              > Reinassance?
              > Dobra, to nie na to forum smile
              >

Znaczy się nie, o tym można by długo dyskutować, mi tutaj chodziło tylko o
              znalezienie takiej, która byłaby w stanie zaśpiewać porządnie np. Moving smile
              Sinead by NIE potrafiła smile
              • peternurek1 Re: Lend us your eyes 04.12.05, 17:35
                Happy Rhodes myślę że mogła by spróbowac, choć na jednej jej płycie którą znam
                nie żadnego podobnego (podobnego muzycznie i też tak dobrego) utworu. Ale
                wyczytałem gdzieś że nagrała tudzież wykonywała tylko utwory Kate, więc może ?
                Bo głos ma. smile
    • newyearsday1981 Re: Lend us your eyes 01.12.05, 16:24
      Ciąg dalszy,bo nie tylko w Afryce panuje ta epidemia,ale na całym świecie,takze
      w Polsce.Według badań PZH od 1985 r.(poczatek epidemii) do września 2005 r.w
      Polsce było 9,659 osób zakażonych ogółem,co najmniej 5,268 zakażonych w związku
      z używaniem narkotyków,1.674 zachorowań na AIDS,a 779 osób zmarło na skutek tej
      choroby.Wiedza i świadomość na temat HIV i AIDS wciąż jest zbyt wąska,a mity i
      uprzedzenia z tym związane nie ułatwiają życia z wirusem czy chorobą ludzi nimi
      dotkniętych i ich bliskim.O wiele łatwiej przyznać się do choroby nowotworowej
      niż do zakażenia wirusem HIV czy do AIDS.Przede wszystkim do tego,że można
      zostać napiętnowanym jako narkoman czy homoseksualista,bo to,zdaniem większości
      ludzi,prowadzi do HIV/AIDS.Sytuację chorych i zakażonych może ułatwić
      przyznanie się do noszenia choroby czy wirusa przez osobę znaną publicznie i
      lubianą:artystę,sportowca,dziennikarza,działacza społecznego.Dobrym przykładem
      (choć z zagranicy)jest koszykarz Magic Johnson,Freddie Mercury,czy Makghato
      Mandela-syn Nelsona Mandeli,byłego prezydenta RPA.Przyznanie się do choroby nie
      spowodowało wykluczenia ich ze społeczeństwa czy ogólnego napiętnowania.ludzie
      tacy mogą stać się podporą dla zwykłych osób,które wstydzą się przyznać,że są
      nosicielami AIDS czy HIV.Niestety,w Polsce takiej osoby na razie nie było i nie
      do tej pory nikt z osób publicznych nikt nie ujawnił swojego zakażenia,jeśli
      taka osoba jest.Nie sądzę,żeby Polacy byli mniej tolerancyjni dla ludzi
      dotknietych HIV/AIDS niż obywatele innych państw,choć pewnie jesteśmy
      mniej "oswojeni"z tą chorobą,ale często wydaje nam się,że "nas to nie
      dotyczy".Wydaje mi się,że młodzi ludzie są bardziej świadomi i bardziej
      tolerancyjnie nastawieni do tego problemu.A Światowy Dzień Walki z AIDS jest
      dobrą okazją,aby tę świadomość i tolerancję rozpowszechnić i w Polsce.Oto kilka
      adresów stron dotyczących AIDS:

www.aids.gov.pl
      pl.staying-alive.org/stayingalive/shells/h_home.jhtml
      www.free.of.pl/a/aids/www.aids.org
      www.unaids.org
      www.data.org
      www.one.org

• ihopeyouwilllikeme Re: Lend us your eyes 01.12.05, 16:27
        Dziękuję, Newyearsday, za wszystkie posty. Dobrze jest Ciebie tu mieć smile
        • newyearsday1981 Re: Lend us your eyes 01.12.05, 16:44
          Cóż,Ajhołp,ktoś to musi robićwink
          Ja Tobie dziękuję za miłe słowasmile

I'VE SEEN ENOUGH
          I'M NOT GIVING UP
          ON A MIRACLE DRUG
          • peternurek1 Re: Lend us your eyes 01.12.05, 20:21
            Przyłączam się do miłych słów smile
            • newyearsday1981 Re: Lend us your eyes 02.12.05, 14:23
              Dzięki Petersmilejak miło,ze mnie ktoś doceniłsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka