xstefciax 17.01.26, 19:56 Znów zginęli ludzie a tak niewiele kosztują czujki dymu i czadu. Zal, gminy powinny rozdawać za darmo lub przynajmniej uświadamiać ludzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dynamic_pulse Re: Czujki dymu i czadu 18.01.26, 10:22 Myślę, że nie brak uświadomienia jest tych kłopotów przyczyną. Kiedyś był obowiązek czyszczenia kominów i przeglądy firm kominiarskich nawet dwa razy do roku, a obecnie? Ludzie palą czym się da, a kominiarz śladowym dodatkiem do szczęścia (łap za guzik). Odpowiedz Link
boggi_dan Re: Czujki dymu i czadu 18.01.26, 10:37 dynamic_pulse napisał(a): > Myślę, że nie brak uświadomienia jest tych kłopotów przyczyną. Kiedyś był obowi > ązek czyszczenia kominów i przeglądy firm kominiarskich nawet dwa razy do roku, > a obecnie? Ludzie palą czym się da, a kominiarz śladowym dodatkiem do szczęści > a (łap za guzik). Ludzie nie palą byle czym. Teraz nawet drony latają i mierzą zanieczyszczenia. A przeglądy kominów i instalacji gazowych to norma, w blokach to obowiązek. Co jakiś czas przegląd wentylacji w kominach i gazowych jak u mnie. Kiedyś jak mocno wiało i była cofka w kominach to włączył się czujnik,więc warto. Są inicjatywy w miastach i rozdają za darmo. Zresztą to nie jest jakiś duży koszt. Odpowiedz Link
xstefciax Re: Czujki dymu i czadu 18.01.26, 10:40 U mnie nie było kominiarza z 10 lat. Odpowiedz Link
dynamic_pulse Re: Czujki dymu i czadu 18.01.26, 12:30 Sama widzisz co jest przyczyną takich sytuacji, giną ludzie na własne życzenie. Odpowiedz Link
boggi_dan Re: Czujki dymu i czadu 18.01.26, 13:51 xstefciax napisała: > U mnie nie było kominiarza z 10 lat. > To sama o sobie wystawiasz opinie. Piszesz o czujnikach. A nie zaprosisz kominiarza. "Nowe zasady czyszczenia kominów w Polsce wprowadzają obowiązkowy e-protokół zapisywany w systemie CEEB (Centralna Ewidencja Emisyjności Budynków) od września 2023 roku, zastępując papierowe protokoły. Częstotliwość czyszczenia zależy od paliwa: 4 razy/rok dla stałych (węgiel, drewno, pellet) i 2 razy/rok dla gazowych/ciekłych, przy jednoczesnej corocznej kontroli stanu technicznego przewodów kominowych i wentylacyjnych. Brak przeglądów i wpisu do CEEB grozi mandatem. Odpowiedz Link
negativum Re: Czujki dymu i czadu 18.01.26, 11:41 Koszt to około 3 paczki fajek. Brak jednak promocji. Teraz jest Złoty Melon na topie. Odpowiedz Link