Dodaj do ulubionych

Metoda ks. Nogi

IP: *.pl / 213.17.244.* 07.01.04, 17:24
Metoda ks. Nogi

Fragmenty artykułu

W gdańskim Domu Opieki Złota Jesień poszło o to, czy kupuje się w nim
mieszkania, czy prawo do zamieszkania. Seniorzy, którzy poczuli się
oszukani, wnieśli sprawę do sądu. Ksiądz Julian Noga, twórca placówki,
wystąpił z wnioskami o eksmisję.

RYSZARDA SOCHA

Dystyngowana starsza pani dosadnie podsumowuje sytuację w domu opieki: – To
nie jest Złota Jesień tylko złoty biznes – mówi. Sama do sądu nie poszła,
ale sympatyzuje z osobami, które wybrały tę drogę. – Wstyd człowiekowi –
dodaje – że chodził do szkoły i okazał się taki głupi. Ksiądz zachowuje się
tak, jakby wziął nas z Dworca Centralnego i zrobił nam wielką łaskę. A dom
został wybudowany za nasze pieniądze. Byłoby mi łatwiej, gdybym była
katoliczką na papierze, a nie prawdziwą. Tu wiara się ludziom chwieje. I to
jest najgorsze. Tego nikt nie zrekompensuje.

Początki tej historii sięgają 1993 r. Ksiądz Julian Noga, wówczas proboszcz
parafii pod wezwaniem św. Kazimierza w gdańskiej dzielnicy Zaspa, zwrócił
się do władz miasta z inicjatywą, by przekazały bez przetargu nieodpłatnie
działkę na cele charytatywne pod budowę domu opieki dla ludzi starych i
chorych. Władze były szczodre. Najpierw podarowały parafii w tzw.
użytkowanie wieczyste (na 99 lat) blisko 12 tys. m kw. gruntu ładnie
usytuowanego, a więc o dużej wartości. Trzy lata później dorzuciły przyległe
4,6 tys. m z przeznaczeniem na ogród, żeby seniorom żyło się przyjemniej. A
w 1997 r. przekazały w dzierżawę na 6 lat kolejne 2 ha gruntu w sąsiedztwie.

Dzisiaj na tych terenach stoją dwa segmenty Złotej Jesieni. Jako proboszcz
ks. Noga w imieniu parafii przekazał je w zarząd Stowarzyszeniu Domu Opieki
Złota Jesień, któremu szefuje prezes ks. Noga. Do pierwszego segmentu,
złożonego z 25 niewielkich mieszkań, seniorzy wprowadzili się w 1996 r.
Drugi, wzniesiony w latach 1997–1998, do tej pory nie został przez Wydział
Architektury i Nadzoru Budowlanego Urzędu Miejskiego w Gdańsku dopuszczony
do użytkowania. Pod szyldem Stowarzyszenia Domu Opieki Złota Jesień
egzystują w nim trzy różne placówki – dom opieki, dom pomocy społecznej i
hospicjum. Dom opieki to, podobnie jak w pierwszym segmencie, mieszkania
użytkowane przez osoby, które partycypowały w budowie, a teraz opłacają
czynsz. Właśnie spośród mieszkańców domu opieki rekrutują się ci, którzy
przysparzają kłopotów księdzu.

Gdyby tego domu nie budowała parafia, tylko jakiś developer, mieszkańcy
twierdzą, że dziesięć razy sprawdzaliby i jego, i zawierane z nim umowy.
Wpłacali pieniądze w przekonaniu, iż będą właścicielami mieszkań. Skusiła
ich obietnica, że na miejscu będzie kuchnia i stołówka oraz stała opieka
medyczna. Pokazują folder ilustrowany fotografiami, upamiętniającymi
początki Złotej Jesieni – poświęcenie placu budowy, poświęcenie i wmurowanie
kamienia węgielnego, otwarcie. W uroczystościach uczestniczyli arcybiskup
gdański, prezydent miasta, goście z Danii, którzy ofiarowali projekt domu. W
folderze czytamy: „Dom przeznaczony jest zarówno dla osób samotnych jak i
dla małżeństw, które mogą zakupić jedno bądź dwa mieszkania, każde o pow. 30
m kw., w zależności od swoich potrzeb i możliwości. Mieszkańcami są osoby
starsze, emeryci, inwalidzi, ludzie potrzebujący opieki”.
Obserwuj wątek
    • Gość: jan Re: Metoda ks. Nogi IP: *.multicon.pl 08.01.04, 09:42
      www.faktyimity.pl/archiwum/www_1_2003/wywiad.html
      • Gość: a Re: Metoda ks. Nogi IP: *.rox.us 08.01.04, 17:09
        OT I ROZUMNI KATOLICY - ROZUM POWRACA? - SZKODA ŻE TAK POWOLI!
        • Gość: jan Re: Metoda ks. Nogi IP: *.multicon.pl 14.01.04, 09:23
          kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1146460&KAT=241
      • Gość: Ed Re: Metoda ks. Nogi IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 08.01.04, 17:55
        www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.phtml?id_news=6784&strona=13
        • Gość: jan Re: Metoda ks. Nogi IP: *.multicon.pl 14.01.04, 07:26
          Ostatnio dwóch osobistych spowiedników abp Gocłowskiego ciąganych jest po sądach
          za sprawy finansowe: ks Noga i ksiądz , który był szefem Wydawnictwa Stella
          Maris. Jakieś fatum ciąży nad najbliższymi wspólpracownikami Gocłowskiego.
          • Gość: Kafar Re: Metoda ks. Nogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 00:32
            TYMCZASEM...

Tadeusz Goclowski twórca i animator mafijnych powiązań biznesu, polityki,
            kosciola i przestępczości zorganizowanej w Trójmieście nadal poza wszelkimi
            zarzutami??????
            To jakieś jaja!! Co ten bufonowaty mafioso musi zrobić, żeby wylądować w
            więzieniu czyli tam gdzie jego miejsce?
            Wszyscy wiedzą, że ta kreatura macza paluchy w każdym przekręcie, każdym
            wyludzeniu a jego palac biskupi to po prostu siedziba mafijnego bossa Pomorza.

Ten bydlak w czerwonej mycce zorganizowal i celebrowal osobiście mszę żalobną
            w czasie pogrzebu "Nikosia" w katedrze w Gdańsku Oliwie. Myślicie, że
            pochylal się nad upadlym parafianinem?
            Czy raczej odprowadzal serdecznego druha i partnera w "biznesie"?
            • rolotomasi Re: Metoda ks. Nogi 15.01.04, 02:28
              Kafar, na Szefa Niebieskiego ! nie za ostrą amunicją walisz w purpurata ?
              Niech, Psy, co nieco wyciągną na wierzch, nagonka osaczy, i wtedy. A tak, to
              szkoda ognia.
            • Gość: Thor Re: Metoda ks. Nogi IP: *.btk.net.pl / *.btk.net.pl 15.01.04, 09:30
              Przyznam, że mam opory przed używaniem tak dosadnych, jak robi to Kafar,
              określeń. Ale podany przez niego przykład - "Ten (...) zorganizowal i
              celebrowal osobiście mszę żalobną w czasie pogrzebu "Nikosia" w katedrze w
              Gdańsku Oliwie" - dyskredytuje purpurata wystarczając!
              • Gość: jan Najwyższa pora na "urlopowanie" abp Gocłowskiego IP: *.multicon.pl 15.01.04, 10:17
                Zapaszek wokół abp Gocłowskiego jest juz tak duży że przełożeni jego powinni
                pomysleć o jego "urlopowaniu". No chyba że smród ma być ogromny i nieznośny...
                W 2002 r. "urlopowano" abp Paetza , w 2003 r. "urlopowano" bp Sliwińskiego z
                Elbląga.
                Czy w 2004 na "urlop" pójdzie zmęczony abp Gocłowski ?
              • Gość: Kalka Gocłowski i Nikoś... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 14:23
                Autor: Gość: anty IP: *.slupsk.tpnet.pl
                Data: 25.06.2001

Wspomnijcie pogrzeb Nikosia w Gdańsku. Proboszcz z jego parafii (Jelitkowo) nie
                chciał go pochować w obrządku katolickim.
                Biskup Gocłowski intrweniował i zarządził pogrzeb u siebie, w katedrze
                Oliwskiej (podobno skasował 50.000 PLN).
                ------------
                A mojego sąsiada (złoty człowiek) klecha nie chciał pochować, bo nie przyjmował
                kolędy !!!!!
              • Gość: a Re: Metoda ks. Nogi IP: *.rox.us 15.01.04, 17:30

Gość portalu: Thor napisał(a):

> Przyznam, że mam opory przed używaniem tak dosadnych, jak robi to Kafar,
                > określeń. Ale podany przez niego przykład - "Ten (...) zorganizowal i
                > celebrowal osobiście mszę żalobną w czasie pogrzebu "Nikosia" w katedrze w
                > Gdańsku Oliwie" - dyskredytuje purpurata wystarczając!
                ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
                Ciekawe na ile ta NOBILITACJA NIKOSIA została wyceniona przez pasterza -
                purpurata ! KK . - ma wszystko na sprzedaż !

• Gość: Informator Noz sie w kieszeni otwiera IP: *.ipowerweb.com 14.01.04, 11:14
          Tylko degenerat moze wykorzystywac i poniewierac starych ludzi.
          • Gość: Kafar Re: Noz sie w kieszeni otwiera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 13:43
            Jak myślicie dlaczego klechy tak ochoczo otwierają domy starców i hospicja a
            zupelnie nie "bierze" ich zajmowanie się samotnymi matkami z dziećmi?
            Ja sądzę, że w pierwszym przypadku biznes jest dochodowy (zapisy testamentowe).
            Na sąsiedniej ulicy przejęli już po samotnych staruszkach dwie wille.
            Samotne matki z dziećmi to klopot i marny biznes, może jeszcze trzeba by bylo
            dokladać!
    • Gość: no comment Będzie pomnik abpa Gocłowskiego IP: *.gdynia.mm.pl 05.02.04, 00:13
      W niedzielę w styczniu prałat Wierzbowski (parafia NMP w Gdyni) osłupiałym
      wiernym oświadczył że jest juz projekt spiżowych odlewanych drzwi do nowego
      kościoła, na których będzie rzeźba abp Gocłowskiego. powiedział również że (cyt)
      "wstydzę sie powiedziec ile to będzie kosztowało".
      No comment.
    • Gość: Kackowianin Kogo po katolicku IP: *.gdynia.mm.pl 05.02.04, 00:32
      Mojego kuzyna ksiadz z parafii nie wpuscił po śmierci do kościoła na mszę - bo
      chociaż katolicka rodzina to nie mieli koscielnego ślubu. Biedak z cmentarza był
      chowany. Nie byli za bardzo zamożni ale bardzo pracowici i przykładna rodzina.
      Sam załatwiałem wszystko z pogrzebem - piszę prawdę - moge udowodnić - mój adres
      mailowy:
      basiaw295@wp.pl
      • Gość: D-r-39 Za pieniądze Ksiądz się modli i za pieniądze Świat IP: *.net.autocom.pl 05.02.04, 11:13
        się podli.Chciało by sie powiedzieć,,dobrze wam tak"za mało włazicie w dupska
        Czarnuchom.Przeciętny obywatel jak się odezwie w temacie przekrętów jakie robi
        KrK w naszej kochanej Ojczyźnie to odrzegnywany jest od czci i wiary.Walka z
        Religią, walka z Kościołem ,Kościół chcą zepchnąć do podziemi i wiele wiele
        innych kłamstw , po to tylko aby dalej mieć władzę nad przecietnym śmiertelni-
        kiem , bo to wiąże sie z olbrzymią Kaaasssąąą która co niedziela wpłynie na
        tacę lub Nie!!!
        • Gość: Klechozaur Re: Za pieniądze Ksiądz się modli i za pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 02:15
          Gość portalu: D-r-39 napisał(a):

> się podli.Chciało by sie powiedzieć,,dobrze wam tak"za mało włazicie w dupska
          > Czarnuchom.Przeciętny obywatel jak się odezwie w temacie przekrętów jakie
          robi
          > KrK w naszej kochanej Ojczyźnie to odrzegnywany jest od czci i wiary.Walka z
          > Religią, walka z Kościołem ,Kościół chcą zepchnąć do podziemi i wiele wiele
          > innych kłamstw , po to tylko aby dalej mieć władzę nad przecietnym śmiertelni-
          > kiem , bo to wiąże sie z olbrzymią Kaaasssąąą która co niedziela wpłynie na
          > tacę lub Nie!!!
          ===============
          Naród durny, latwy do wydymania i ślepy na chwyty klechów :)
    • arek2018 Re: Metoda ks. Nogi 05.01.18, 11:48
      STANOWCZO ODRADZAM pomoc dla Domu Pomocy Społecznej Złota Jesień (3 piętro) w Gdańsku ul.Hynka 12 bo nie pewności ze ta pomoc trafi do mieszkańców oto dlaczego :

Mam na imię Arkadiusz , co roku staram się być Świętym Mikołajem,
      robię to anonimowo nie chce rozgłosu. W tym roku chciałem zrobić prezent mieszkańcom Domu Pomocy Społecznej Złota Jesień (3 piętro)
      Miałby to skromny prezent w postaci czekolady i siateczki mandarynek dla każdego mieszkańca ale sprezentowany ze szczerego serca.

zadzwoniłem do p.socjalnej i wyjaśniłem sprawę p.socjalna ucieszyła się ,zapytałem ilu jest mieszkańców powiedziała ze 46 powiedziałem ze zamówię 47 kompletów jeden więcej dla osób które będą roznosić te paczki,powiedziałem ze paczki przyjadą 23 grudnia 2017 r. o godzinie 15.

wszystko ok, ale okazało się ze 47 kg. mandarynek trzeba spakować bo są w skrzynkach,sklep zapewnił mi 47 reklamówek świątecznych zadzwoniłem do dpsu i zapytałem czy nie będzie problemu zapakować mandarynki p.pielęgniarka bo do niej się dodzwoniłem powiedziała ze zapakują poprosiłem żeby dać te paczki po kolacji żeby mieszkańcy wiedzieli ze to paczka od Mikołaja i tu się pojawił problem bo p.pielęgniarka powiedziała podniesionym głosem "a co to za różnica czy przed czy po kolacji"
      dla mnie była różnica wiec zadzwoniłem do p.socjalnej pani powiedziała ze się wszystkim zajmie

24 grudnia wigilia ,mam 3 osoby znajome w dpsie po godzinie 18 zadzwoniłem do jednej z nich i zapytałem czy dostał cos od Mikołaja okazało się że nic nie dostał
      jedna z pozostałych dwóch też nic nie dostała , a trzecia dostała na kolacje 5 mandarynek (nie był to kilogram) i czekoladę

musiałem poczekać aż miną święta i zadzwoniłem do p.oddziałowej bo nikt inny nie odbierał powiedziała ze osoby lezące których jest ponad 35 nie dostały mandarynek ponieważ by zjedli wszystko na raz (nie dziwie się bo słyszałem o mizernych porcjach jedzenia) i PANI Z KUCHNI ZADECYDOWAŁA` !!! ze będą dostawały po trochu w sumie nie dostały nic

mój znajomy usłyszał od opiekunki jak bardzo najadła się mandarynek.
      zapytał p.oddziałowa co się stało z mandarynkami powiedziała ze wszyscy dostali powiedział ze on nie p.oddziałowa poszła do kuchni i po chwili pani z kuchni bardzo zdenerwowana przyniosła mu i drugiemu panu po siatce mandarynek i czekoladzie ze słowami "podobna ktoś tu nie dostał mandarynek" zwykła bezczelność.Moj znajomy zapytał co się stało z 30 kilogramami mandarynek bo inni mieszkańcy ich nie dostali p.oddziałowa powiedziała ze mandarynki trzeba było przebierać bo zaczęły gnić !!!
      a czekolady co stało się czekoladami ? tego nie wie nikt

dlatego STANOWCZO ODRADZAM pomoc dla Domu Pomocy Społecznej Złota Jesień (3 piętro) nie pewności ze ta pomoc trafi do mieszkańców
    • pkt4a Re: Metoda ks. Nogi 06.01.18, 21:27
      $akiewkę pod pachę i w nogę
      --
      oko.press/harvesterem-dyskutowac-sie-da-debata-oko-press-o-tym-dzialac-czasach-pis-relacja/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka