Dodaj do ulubionych

Lekarze szykują się do strajku

IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 09.02.04, 10:30
Nie ma jak pozdychać sobie w domu... pewnie, tlyko niech zastanowi sie ktoś,
ile tysięcy chorych na tym ucierpi ? ? ? Wychdozi na to, zem lepiej zdyhać
w domu nić iść dolkarza (SIC!)
Obserwuj wątek
    • Gość: Desperat Ten kraj to wielka PORAŻKA, wstyd mi za to,że IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 09.02.04, 10:35
      jestem jego mieszkańcem.Nieporozumienie.A gdzie moje składki???Oddajcie mi je i
      idzcie do diabła.
      • Gość: Szerszeń Składki? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.02.04, 10:44
        Gość portalu: Desperat napisał(a):

> jestem jego mieszkańcem.Nieporozumienie.A gdzie moje składki???Oddajcie mi
        je i
        >
        > idzcie do diabła.

No właśnie!!!

Gdzie te składki do diabła!!
        Najwyrażniej widać, że do lekarzy nie dochodzą!!!

Jeśli coś można zrobić to odebrać te składki złodziejom i zapłacić lekarzom!

Tylko kto to zrobi???
        • Gość: al Re: kto to zrobi? w normalnym kraju sad IP: *.broker.com.pl 09.02.04, 12:23
          nie minister nie ubezpieczyciel
          tylko poszkodowany oszukany klient
          ktoremu nie wywiazano sie z umowy ubezpieczeniowej
          lub zawyzono rachunek za usluge lekarska
          tylko ze w sodomie i gomorze nie ma sedziow
          i mozna odwolac sie do sprawiedliwosci boskiej
          • Gość: mista Re: kto to zrobi? w normalnym kraju sad IP: 212.244.126.* 09.02.04, 14:04
            od kiedy powszechne ubezpieczenie w naszym kraju jest oparte na umowie
            ubezpieczenia hehe? tak samo możesz szczekać że cie na ulicy złodziej okradł
            mimo że podatki płacisz
          • Gość: ewa Re: kto to zrobi? w normalnym kraju sad IP: *.demon.nl 09.02.04, 17:26
            to nie jest normalne
        • Gość: agata Re: Składki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 15:09
          Płacę bardzo dużo na skladki,też zapytuje gdzie są moje pieniądze?Dlaczego nie
          mogę miec karty jak do bankomatu ,tam bylby zapis ile jest moich pieniedzy i to
          ja jestem dysponentem moich pieniedzy Mnie byloby stac wtedy na okulary,
          stomatologa i jeszcze lekarz w pas by mi sie klaniał abym tylko była jego
          pacjentem.Tak jest w Niemczech.Teraz jedynie dolozono opłatę 10 euro,ale to są
          grosze w stosunku do zarobków.(kwartalnie).Lekarz laske mi robi, że da mi
          skierowanie na badanie specjalistyczne,np cytologię czy badanie hormonalne czy
          morfologie.Czy to jest normalne w tym kraju?żebym ja mu się w pas klaniala za
          moje pieniadze.?Mnie nie obchodzi ich uklad z NFZ,moje skladki tam idą i zadam
          wlaściwej opieki medycznej.Niech odchodza z zawodu bo nie spelniaja przysiegi
          Hipokratesa.
          • Gość: jvk naiwna i niemadra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 16:22
            1) nie ma czegoś takiego jak przysiega hipokratesa, a moze ty wiesz gdzie i
            kto na to TERAZ przysięga ciekawe
            2) składki to element podatku dla naiwnych (jednego z wielu ukrytych)
            3) lekarze sa wolnymi ludzmi a terroryzowanie ich to inna bajka
            zmien system z takiego ktory powoduje bezsensowne oskrzenia i podjudza ludzi
            na siebie nawzajem - rozdawniczy z jakims tam rozdawaczem- na sprawiedliwszy
            bez rozdawacza cenralnego ale to juz zasluga Łapek Łapińskiego.
            JVK
          • Gość: czerwony baron z tymi niemcami to nie tak IP: 134.130.194.* 10.02.04, 08:42
            w niemczech sa karty ale nic nie jest na nich napisane oprocz twoich danych
            osobowych i czy jestes ubezpieczona jako czlonek rodziny czy jako pracujacy.
            mowie teraz o kartach panstwowych kas chorych. bo sa jeszcze oprocz tego kasy
            prywatne, do ktorych moga nalezec wszyscy prywaciarze oraz ci zatrudnieni
            ktorzy zarabiaja brutto wiecej niz 45900 euro rocznie.
            co do warunkow w panstwowych kasach chorych to nieprawda ze pacjent jest tutaj
            krolem. byc moze kiedys tak bylo ale dzisiaj niemcy obcinaja socjal i
            niepotrzebne wydatki zeby latac biezace dziury w budzecie.

panstwowe kasy chorych w niemczech tez ledwie zipia bo:
            1) wszyscy lepiej zarabiajacy przenosza sie do prywatnych gdzie maja o niebo
            lepsza opieke

2) musza placic za swiadczenia dla bezrobotnych, za rodziny ubezpieczonych. Za
            oba przypadki nie wplywaja im dodatkowe skladki a bezrobocie w niemczech
            ostanio wzroslo (obecnie 4,6 mln na 80 mln obywateli)

no to by bylo jakos tak
            pozdro
            pawel
          • Gość: alicja Re: Składki? swiątynie opatrzności? kapelani ? IP: *.net.autocom.pl 11.02.04, 13:30
            Gość portalu: agata napisał(a):

> Płacę bardzo dużo na skladki,też zapytuje gdzie są moje pieniądze?Dlaczego
            nie
            > mogę miec karty jak do bankomatu ,tam bylby zapis ile jest moich pieniedzy
            i to ja jestem dysponentem moich pieniedzy >>>>
            Tak miało być już od czasu AWS. Tylko, że klarowny system nie nadaje się do
            łatania dziur złodziejskich, dyletanckich i zbędnego łożenia na obrzydliwie już
            bogaty kościół i jego bezwstydne instytucje. Zagmatwano więc system rozliczeń i
            prawo w ubezpieczeniach i dla kościoła. Teraz cegiełkę dokładają mądrale o
            mianie lek.med. Pielęgniarkom podwyżki dała niedouczona maszynistka. Też
            permanentnie strajkują. Nasz głos w Unii wywoła wielką salwę śmiechu. Czy
            można być równoprawnym członkiem z przestępczym konkordatem, na który zmuszani
            jesteśmy godzić się, z GIGANTYCZNĄ ILOŚCIĄ KAPELANÓW i roztrwanianiem finansów
            w Caritas MON i strajkującą służbą zdrowia. To zapewne nasze składki pokrywają.
    • Gość: RTG Lekarze szykują się do strajku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 10:44
      ...jak złodziej okradnie kogoś, jak chuligan zniszczy ławkę w parku, itd.
      itp. zostanie złapany to są szanse, że zostanie osądzony i ukarany. Jak
      polityk popsuje cała służbę zdrowia, jak drugi uchwali ustawę, która nadaje
      się tylko do kosza to nie można go ukarać bo... jest bezkarny. Tak długo
      będzie w Polsce źle, jak długo za błędy polityków podpowiadać będzie całe
      społeczeństwo... bo samo sobie złych wybrało… zmiana ordynacji jest
      konieczna … tylko kto to uchwali …
      pozdr. RTG
    • Gość: Sybirak Re: Lekarze szykują się do strajku IP: 62.233.185.* 09.02.04, 10:46
      Środowisko lekarskie to najbatdziej skorumpowana grupa społeczna w Polsce:
      bierze łapówki od pacjentów, nawet po 20 zł od emerytów, od producentów i
      dostawców leków, środków czystości i środków opatrunkowych, dostawców owarów
      spożywczych, łapiduchów itd., leczą prywatnie na sprzęcie szpitalnym i
      lekarstwach. Nie ma drugiej tak skorumpowanej grupy społecznej w Polsce. Trzeba
      koniecznie ich z tego wyleczyć, a nie ulegać im. W razie strajku, sprowadzić
      lekarzy z Rosji, Ukrainy czy Białorusi, a nasi na buk, niech się dowiedzą, co
      to znaczy uczciwość.
      • Gość: Ja Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.r-195-35-161.essentkabel.com 09.02.04, 10:48
        Tak, taaak - z Bialorusi, Ukrainy, Moldowy, Czeczenii. Tylko tak!!!!!!!
      • Gość: cs Zal mi pielegniarek IP: 194.255.20.* 09.02.04, 10:51
        bo lekarze zawsze wywalcza sobe to, co chca.
        A pielegniarki dostaja zawsze po d***, pensje po 800 zl i ciezka robota cala
        dobe.

• Gość: Fine Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.klinikum.lan / *.dip0.t-ipconnect.de 09.02.04, 10:58
        Wsiewo haroszowo i za zdarowie ! Blac !
      • Gość: Szerzeń Najbardziej skorumpowani??? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.02.04, 11:02
        Gość portalu: Sybirak napisał(a):

> Środowisko lekarskie to najbatdziej skorumpowana grupa społeczna w Polsce:
        > bierze łapówki od pacjentów, nawet po 20 zł od emerytów, od producentów

Po 20 zł od emeryta (co setnego zapewne) w sytuacji kiedy nie mają pieniędzy
        od FOZ ??

I to ma być to największe skorumpowanie?

Czy ty człowieku nie słyszałeś, że istnieją w tym kraju takie grupy ludzi jak
        politycy?
        Albo takie jak LSD??

Może przyjmij te fakty do wiadomośi i im sie przyjrzyj!!!

Wygląda,że spadłeś do tego kraju z księżyca, albo z centrum Syberii raczej...
      • Gość: agata Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 15:24
        przyznaje rację,oni juz nie przestrzegaja przysięgi Hipokratesa,tylko patrza
        czy masz geld.Powinnismy mieć karty jak do bankomatu ,tam zapis ile jest
        naszych pieniedzy i to my bysmy byli dysponentem naszych pieniędzy,Dobry lekarz
        utrzymalby sie ,a cala reszta dorobkiewiczów poszlaby na boczny tor, i
        diametralnie zmieniła by sie sytuacja bo to lekarze musieli by walczyc o
        pacjenta.Nas stac by było i na okulary i stomatologa i to dobrego.Pora pogonic
        to zepsute towarzystwo ,ktore nie wie po co przyszlo do tego zawodu, a
        wlaściwie służby ,jeszcze raz powtorze służby dla chorego,
        • Gość: Lekarz Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.02.04, 15:42
          Służby piszesz?

A wiesz co to takiego Agatko HONORARIUM LEKARSKIE?

W cywilizowanych krajach istnieje system ubezpieczeń, który jeśli do niego
          przystąpisz, w Twoim imieniu opłaci honorarium. Jeśli masz życzenie sama
          opłacać honorarium lekarskie, Twój wybór. W Polsce tego wyboru nie ma, za to
          imputuje się społeczeństwu, że lekarz ma robić wszystko za darmo lub za psi
          grosz, to to jest, jak piszesz "służba". Kompletne pomylenie pojęć.

W cywilizowanym świecie ( gdzie kazdy zna swoje miejsce ) lekarze oczekują
          wysokich honorariów i je otrzymują.

Ja również mam aspiracje finansowe i nie jest to nic wstydliwego.
          Pracowałem na to wiele lat, inwestowałem w siebie i oczekuje zwrotu tej
          inwestycji.

Społeczeństwu wmawiają prymitywy np. że jak lekarz szybciej się buduje niż
          notariusz, to na pewno łapówkarz i złodziej, bo uczciwy byłby tylko "biedny
          Judym". A może ten lekarz, który buduje się szybciej niż notariusz jest po
          prostu lepszym lekarzem od tego notariusza?
          • Gość: alicja Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.net.autocom.pl 10.02.04, 17:31
            Gość portalu: Lekarz napisał(a):

> Służby piszesz?
            >
            > A wiesz co to takiego Agatko HONORARIUM LEKARSKIE?>>>
            W naszej Polsce już Gomułka wymyślił, że lekarze ,,biorą", a nikt i nic tego
            nie zmieni. Więc podyktował niskie pobory i nie wtrącał się, że biorą. A biorą,
            biorą. Nie tylko za leczenie, lepszą operację, ale np. za potwierdzenie, że
            stacja benzynowa połączona ze szpitalem płucnym i sławną kardiochirurgią to
            jest nieszkodliwe i bardzo ekologiczne otoczenie. Dziś robienie strajków
            przez lekarzy to kompromitacja lekarzy. ńajpierw trzeba przekonać społeczeństwo
            że lekarz jest tylko lekarzem i nie jest łapówkarzem, a później strajkować.
            Te przeładowane studia medyczne to wyłącznie młodzież garnąca się czynić
            dobro ludowi? Reasumując: strajk lekarzy to pajacowanie. Najpierw proszę
            państwa powrót do uczciwości. Przekonajcie nas do tego. Moje dywagacje nie
            dotyczą wszystkich lekarzy. Mój lekarz POZ i całe olbrzymie otoczenie medyczne,
            z którego korzystam to porządni ludzie. Dbają o nas pacjentów, a my ich kochamy
            i wspieramy. ONI NIE STRAJKUJĄ TYLKO NAS LECZĄ!!!!! To CYWILIZOWANA SŁUŻBA
            ZDROWIA W BIEDNYM KRAJU, PRACUJĄCA BEZ WZGLEDU NA jakość SYSTEMU Ubezpieczeń.
            Jeżeli lekarze nie będą leczyć tylko wygłupiać się to ich łatwo pacjenci
            zignorują. Przyczepimy wam plakietki ,,STOP!! lek. med.IGNORANT POZ"
            • rolotomasi Re: Lekarze szykują się do strajku 10.02.04, 18:43
              beło " Dbają o nas pacjentów, a my ich kochamy i wspieramy. "
              Nie wchodząc w poglądy- zwracam uwagę, że pisanie w liczbie mnogiej: My i Nas,
              także w moim imieniu, jest nieuprawnione. Przynajmniej od 1989 roku każdy
              odpowiada, czyli także pisze, za siebie, wyłącznie.
              • Gość: alicja. Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.net.autocom.pl 10.02.04, 19:04
                Liczba mnoga jest na miejscu chociaż nie dotyczy Ciebie. Nie rozszerzę tematu
                tej liczby mnogiej.
                • rolotomasi Re: Lekarze szykują się do strajku- replay<<bitte 10.02.04, 21:09
                  beło " Dbają o nas pacjentów, a my ich kochamy i wspieramy. "
                  Nie wchodząc w poglądy- zwracam uwagę, że pisanie w liczbie mnogiej: My i Nas,
                  także w moim imieniu, jest nieuprawnione. Przynajmniej od 1989 roku każdy
                  odpowiada, czyli także pisze, ZA SIEBIE, WYŁĄCZNIE.
      • Gość: posik Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 16:10
        o uprzejmie dziękuję sam sobie pojedż na Białoruś się leczyć i najlepiej
        poproś tam o azyl.A co do korupcji to rozejrzyj się Sybirak... i trochę pomyśl
        gdzie podziały się pieniądze na twoje leczenie lekarze sami sobie ukradli
      • Gość: Toni Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.telia.com 10.02.04, 00:45
        Za te pieniądze to nigdzie na świecie nie znajdziesz chętnego na sprowadzenie
        do Polski, nawet szaman z buszu sie uśmieje.
    • Gość: hawk Głosowaliście na SLD, to macie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 11:37
      Jak mawiał Kisiel- "to nie kryzys, to REZULTAT!"
    • Gość: marw TO NIE JEST ŻADEN STRAJK!!! IP: 213.17.241.* 09.02.04, 11:46
      Gabinety lekarskie to są PRZEDSIĘBIORSTWA - jeśli warunki kontraktów z NFZ nie
      odpowiadają lekarzom finansowo, to ich decyzja - nie podpisują umów i nie
      przyjmują chorych bezpłatnie. Obowiązkiem NFZ jest zapewnienie opieki
      zdrowotnej, więc to problem urzędników. Nie wolno zwalać na lekarzy obowiązków,
      etosu, i nie wiadomo czego jeszcze. Reforma Opieki Medycznej wprowadziła zwykłe
      zasady biznesowe i trzeba stosować się do wszystkich, a nie tylko do wygodnych
      dla siebie.
      • Gość: Mista hmmm IP: 212.244.126.* 09.02.04, 14:22
        "Reforma" z dużej litery koń by się uśmiał. Biznes to jest na rynku a tu rynku
        nie ma! z jednej strony monopol płatnika z drugiej oczekiwania sprywatyzowanych
        praktyk, zadłużonych ZOZ'ow, i podniecanych przez jednych i drugich skołowanych
        pacjentów. Gdzie są składki? No przecież do jasnej ch.. kontrakty są jawne, a
        kasy czy fundusze to nonprofity wiec kase muszą wydac na świadczenia i jeszcze
        sie zadłużają... Po prostu nas nie stać na wszystko dla wszystkich i koniec. Na
        całym świecie są kolejki, choć są prywatne ubezpieczenia i współpłacenie, więc
        póki co lepiej nie będzie. Cieszmy sie tylko że składka na zdrowie została póki
        co wydzielona z podatków i kasa na leczenie nie zostanie przesunięta na
        utrzymanie nierentownych przewozów regionalnych...Skutki tej reformy odczuwamy
        na bieżąco juz dziś. Aż strach pomyślec co będzie jak przejdziemy na emeryture
        i doświadczymy raju II filaru.... ech..
    • Gość: zdzicho Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.02.04, 11:48
      to nie lekarze a konowały, którym już we łbach się poprzewracało.Komu oni robią
      na złość nieokreslonym decyzją nie oni robia to na niekorzyść pacjęta ,
      nawiasem którego mają w dup...e a i tak prywatnie przyjmowali i dalej będą niby
      w państwowym zakładzie ale wszystko prywatnie.dzie ich przysięga ,
      dorobkowieczwe i karierowicze, czekaja tylko nqa to awby skierować pacjęta do
      prwatnych bo rzekomo na nic nie ma
      środków.....?????????????????????????????????????/
      • Gość: marw Re: Lekarze szykują się do strajku IP: 213.17.241.* 09.02.04, 11:52
        Nie masz pojęcia, o czym piszesz. W przypadku zachorowania proponuję leczenie
        za granicą.
    • Gość: Andrzej Lekarze zlitujcie się. IP: 195.94.222.* 09.02.04, 11:57
      Lekarze powiedzcie, czy istnieje taka kwota, która Was zadowoli? Chyba żadna.
      Wasze apetyty nie mają granic. Przecież bierzecie ogromne łąpówki za operacje,
      za zabiegi i inne czynności, na które czeka się w wielomiesięcznych kolejkach.
      Macie wielkie fortuny, jeździecie na wakacje, a ludziom się naprawdę źle żyje.
      Ostatnie pieniądze oddają na potrzeby zdrowotne. LITOŚCI.
      • Gość: doktorek tyle co sztygar w kopalni IP: *.enterpol.pl 09.02.04, 12:47
        taka kwota nas zadowoli
      • Gość: a Re: Lekarze zlitujcie się. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.04, 20:01
        Za co lekarz rodzinny mógłby wziąć łapówkę? To chyba własnie NFZ zakłada, że
        lakarzom rodzinnym można płacic byle jak bo sobie dorabiaja na łapówkach. Czy
        ktos z Państwa kiedys próbował dac lekarzowi rodzinnemu łapówkę???
        Zamin się kogos o cos oskarzy warto chwile pomyśleć!
    • Gość: al Re:trzeba isc do lekarza , wziasc rachunek i podac IP: *.broker.com.pl 09.02.04, 12:15
      NFZ do sadu gdy nie zwroci oplaty zgodnie z umowa ubezpieczeniowa
      plus odszkodowanie za straty niematerialne

oczywiste ze dla tego trzeba troche wysilku samych zainteresowanych
      czyli pacjentow i ubezpieczonych aby kontrolowali poprzez skladki i rachunki od lekarzy
      te dwa gangi klikokracji jakim sa obecnie urzednicy NFZ czy bylych kas chorych
      a gangami wyksztalconymi w postaci prywatnych spolek lekarskich
    • Gość: mk a grabarze zarobia! slusznie IP: 157.158.160.* 09.02.04, 12:29
      • Gość: aas Re: a grabarze zarobia! slusznie IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.04, 12:39
        Ja tez strajkuje : Nie bede chodzil do przychodni tylko do weterynarza.
    • Gość: olo Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.mostostal.waw.pl 09.02.04, 13:20
      A co? ty byś chciał pracować za darmo? Przyjdż do mnie coś ci znajdę, zobaczymy
      jak szybko ci się znudzi.
    • Gość: oracz Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.tele2.pl 09.02.04, 13:43
      Oczywiście, że najprościej widzieć przyczynę wszelkiego zła w politykach i
      urzędnikach. Po to zresztą są, tj. po to żeby ich walić w dupę. Ale z innych
      stron oglądając problem to przecież wszyscy dobrze wiemy, że nie stać nas na
      służbę zdrowia. Kto chociaż trochę zna świat ten wie, że wszędzie są podobne
      problemy. Medycyna poszła do przodu ale kosztuje krocie. Dawny system
      przyzwyczaił że wszystko jest za darmo - operacje, sanatoria, dentysta,
      higienistki w szkołach, zwalczanie chorób społecznych i miliony innych rzeczy.
      Ludzie opamiętajcie się "to se na vrati" w rozkradzionym i rozsprzedanym kraju.
      Chzieliśmy wszyscy kapitalizmu no to go mamy. Z wszystkimi dobrymi i złymi
      stronami. Lekarze są pazerni to fakt, ale z drugiej strony jest ich za dużo.
      Jeszcze tego nie zrozumieli, że albo wezmą to co jest możliwe, albo nic. A
      osobny rozdział to tzw. średni personel. To jest dopiero cichy dramat. I co? I
      nic. Nie ma pieniędzy. Policz sobie z PITów czy innych dokumentów jeden z
      drugim ile oddaliście na zdrowie ? W sumie są to grosze. Ale pieniądza się nie
      dodrukuje. Balcerowicz pilnuje. Osobna sprawa, że to jego wina w pewnym stopniu
      bo takie trzymanie forsy i niedopuszczanie do obiegu, to jak nie podawanie
      transfuzji ciężko choremu, dla którego tylko ten lek jest nadzieją. Życzę
      zdrowia i rozumu.
      • Gość: miau Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.acn.waw.pl 09.02.04, 14:19
        Alez oczywiscie, ze bezplatna sluzba zdrowia to fikcja. Ja bardzo chetnie
        zaczne placic bezposrednio lekarzowi/szpitalowi, zamiast placic durna skladke,
        z ktorej pozniej nic nie mam. To system bardziej efektywny, bo przy okazji z
        mojej skladki nie musze wyzywic darmozjadow z NFZ. Tylko, ze to wymaga
        pukniecia sie w te puste lby i zmiany systemu (a raczej pozbycia sie go na
        rzecz zupelnie prywatnej sluzby zdrowia), a nie kombinowania, robienia coraz
        kosztowniejszych, bardziej efektownych (ale za to daleko mniej efektywnych)
        reform, ktore i tak nie sa w stanie problemu rozwiazac.

Pozdrawiam.
        • Gość: Jasne oby ci sie ten sen nie ziścił IP: 212.244.126.* 09.02.04, 14:48
          wez olowek i policz a potem puknij sie w pelny leb ile to oddales skladek na
          tych darmozjadow? dodaj jeszcze skladki twojej calej rodzinki OK? a teraz
          odejmij koszt oparacji serca twojego dziecka (czego nie życzę) suma jest spora
          nieprawdaż, tyle ze znak minus na poczatku...
          • Gość: miau Re: oby ci sie ten sen nie ziścił IP: *.acn.waw.pl 09.02.04, 15:30
            OK. Ale od tego sa ubezpieczenia zdrowotne. Wiadomo, ze nie oplace z wlasnej
            kieszeni takiej operacji. Tylko ze pieniedzmi przeznaczanymi w tej chwili na
            skladke, moglabym sobie dowolnie rozporzadzac, a nie ladowac w niewydajny
            system, z ktorego tylko urzedasy odnosza wymierne korzysci. Tylko w momencie,
            kiedy opieka medyczna bedzie w prywatnych rekach, a pacjent bedzie mial wolna
            reke w wydawaniu pieniedzy, to wszystko zacznie miec jakies rece i nogi.
            A "bezplatna" sluzba zdrowia to niestety uluda. Co z tego ze Ty personalnie nie
            wykladasz tej kasy? Skads ona musi sie wziac, prawda? Z nieba nie spadnie.

Pozdrawiam.
            • connie1 Re: oby ci sie ten sen nie ziścił 09.02.04, 16:23
              Drodzy internauci!
              Pracuję w zawodzie 4 lata , zarabiam zawrotna kwote 770 zł na rekę . Nieraz
              musze w ciągu chwili zdecydować o potrzebie albo zaniechaniu operacji , tak
              patetycznie mówiąc o ludzkim zyciu.
              Lubie swoja prace , ale mam dośc pozostawania na utrzymaniu rodziców, wracaniu
              po nocach, słuchaniu o wszelkim co złe itd...
              Ile razy powiedzieliscie swojemu lekarzowi zwykłe dziekuję ? mam dość kasy
              wpychanej "żeby się lepiej opiekować ", bo dla mnie to obrazliwe!
              A ostanio pani , ktorej robilam badanie wyciągnęła zmieta torbę czekoladek (w
              papierowym worze) i radośnie mi ja wręczyła..
              Zaproponowałam poczęstowanie pana spod dworca...
              Kiedy zaczniemy dostawać normalne pieniądze za normalna pracę?
              Chyba nigdy..
              • Gość: Znachor To po co podpisałaś umowę za 770 IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.02.04, 18:34
                connie1 napisała:

> Drodzy internauci!
                > Pracuję w zawodzie 4 lata , zarabiam zawrotna kwote 770 zł na rekę.

Ja tam jestem "znachorem nastawiaczem" Tyle co wymieniłaś to zarabiam w ciągu
                jednego dnia, hhehe a czasem 2-3 razy więcej!

I zgadnij, gdzie mam ten cały NFZ !
                Założę się , że już zgdałaś!

Moim zdaniem problem w tym, że lekarze niepotrzebnie podpisują jakieś
                idiotyczne umowy z NFZ zamiast pracować na własny rachunek.

Oczywiście jeden lekarz wyłomu nie zrobi.
                Na szczęście dla mnie lekarze ( poza PZ) są kompletnie niezorganizowani!

Zdaję sobie sprawę, że to jest nienormalne, żeby znachor zarabiał wiecej niż
                lekarz, ale w tym kraju wszystko jest możliwe.. :-)Ja się cieszę, że tak jest!

A chcecie wiedzieć jakie jest moje wykształcenie ?
                Tylko nie spadnijcie z krzeseł!
                Zasadnicza Szkoła Rolnicza!

I nikt mi nie wciska jakichś pierdół o przysiedze Sokratesa, czy jakos tak.
                A co to właścwie jest ta przysięga?
        • Gość: oracz Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.kliny.net.pl / 195.117.200.* 09.02.04, 18:06
          Przykro mi ale nic nie rozumiesz. Zapłaciłeś w sumie swoje grosze do wora który
          się nazywa NFZ a gdzie indziej inaczej. Musi być jakiś "wór". Ktoś kto to
          wszystko zorganizuje, kto zapewni jakiś mechanizm w skali kraju ? Nawet w skali
          lokalnej jeżeli uważasz że tak racjonalniej. Musisz opłacić jakichś urzędasów.
          Rzecz jednak w tym że składka to grosze. Jest ona pochodną zarobków a te wiemy
          jakie są. A prawdziwa medycyna kosztuje. Poprostu jesteśmy dziadami i nasze
          ambicje powinny to uwzględniać. Inaczej jesteśmy poprostu śmieszni i tyle.
    • Gość: Oli Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 14:59
      • Gość: Ed Re: Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 20:08
        Jeżeli górnik czy jakiś inny kolejarz skazany ma być na rynek pracy, to jakie
        podstawy masz rządać jakichś przywilejów. W USA każdy lekarz zadłuąony jest na
        100 tys $ dla państwa za sfinansowanie przygotowanie do zawodu. Spłać
        społeczeństwu swoje zadłużenie za przygotowanie do zawodu i wtedy realizuj
        swoje marzenia o przywilejach z czasów komuny.
        • Gość: Robert Re: Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? IP: *.73.50.232.Dial1.LosAngeles1.Level3.net 10.02.04, 08:07
          W USA każdy lekarz zadłuąony jest na
          > 100 tys $ dla państwa za sfinansowanie przygotowanie do zawodu. Spłać
          > społeczeństwu swoje zadłużenie za przygotowanie do zawodu i wtedy realizuj
          > swoje marzenia o przywilejach z czasów komuny.
          Co ty gosciu,p.....sz?W USA???Dla panstwa??? Sto tysiecy $ ??? Brednie,z
          ktorymi nie da sie polemizowac,bo w koncu ty w Olsztynie wszystko wiesz o
          lekarzach w USA i w Polsce.
          • Gość: Ed Re: Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 09:05
            Gość portalu: Robert napisał(a):

> > W USA każdy lekarz zadłużony jest na 100 tys $ dla państwa za
            > > sfinansowanie przygotowanie do zawodu. Spłać społeczeństwu swoje
            > > zadłużenie za przygotowanie do zawodu i wtedy realizuj swoje marzenia o
            > > przywilejach z czasów komuny.
            > Co ty gosciu,p.....sz?W USA???Dla panstwa??? Sto tysiecy $ ??? Brednie,z
            > ktorymi nie da sie polemizowac,bo w koncu ty w Olsztynie wszystko wiesz o
            > lekarzach w USA i w Polsce.

– Ile to kosztuje?

– Łącznie z utrzymaniem 15 tys. dolarow rocznie, podczas gdy analogiczne
            studia w USA kosztuja 40 tys. rocznie. Studia są aprobowane i nadzorowane
            przez Departament Edukacji USA, ktora czuwa nad jakością kształcenia lekarzy
            oraz nostryfikacją dyplomów.

A więc w ramach "Co ty gosciu,p.....sz?" przedstaw tą swoja najprawdziwsza
            prawdę.
            • Gość: Robert Re: Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? IP: *.73.16.10.Dial1.LosAngeles1.Level3.net 11.02.04, 05:28
              1.W USA każdy kto chce skończyć medycynę-płaci za studia z własnej
              kieszeni,czy są to uczelnie stanowe czy prywatne,bez różnicy.Można zaciągnąć
              kredyt,można płacic gotówką-ale nic nie finansuje państwo czy stan,czy
              społeczeństwo!Studia medyczne na UCLA 18808 dol za rok-koszty utrzymania są
              odrębna sprawą.Natomiast nikt nie wydaje takich pieniędzy,żeby się bawić w
              Judyma-po stażu podyplomowym lekarz zarabia w pierwszym roku pracy ok. 90-110
              tys dol.Czyli koszt roku studiów odpracowuje sobie w dwa miesiące.
              W Polsce istnieją również płatne studia medyczne na uczelniach
              państwowych.Koszt roku nauki-w zależności od miasta-ok.16-20 tys. złotych
              rocznie,co pozwala sądzić,że jest to rzeczywisty kost studiów medycznych w
              Polsce(tych"bezpłatnych").I analogia do USA-lekarz w Polsce zarabia po stażu
              podyplomowym ok 1,2 tys zł brutto miesięcznie-koszt roku nauki spłaca po 15(!)
              miesiącach. Czyli za sześć lat studiów (bezpłatnych) społeczeństwo polskie
              dostaje 6x 13 = sześć i pół roku pracy lekarza za darmo!Plus kolejne 35-40
              lat "bezpłatnej" pracy za "bezpłatne" studia !I tyle na temat "zobowiązań"
              lekarzy wobec społeczeństwa!
              • Gość: areta Re: Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? IP: *.amg.gda.pl 12.02.04, 09:45
                Chłopie! Lekarz w USA to może zarabia tyle ile napisałeś, ale tam lekarzem nie
                zostaje się po sześciu latach studiów (idiotycznych u nas zresztą - sama wiem
                bo uczę na AM). Nikt tam zaraz po studiach nie powie o sobie, że jest lekarzem.
                Żeby TAM pracować jako lekarz nie wystarczy nawet zdanie wszystkich państwowych
                egzaminów - USMLE (tak tak, takie tam są a u nas????). Jeśli chcesz leczyć to
                musisz dostać stanowe zezwolenie wydawane nie tylko na podstawie zdanych
                egzaminów, urzędnicy wydający zezwolenia pod uwagę mogą wziąć nawet to na
                jakiej uczelni studiowałeś i u którego profesora zdawałeś egzamin z jakiegoś
                tam przedmiotu. Jak nie dostaniesz zezwolenia to możesz się w dupę ugryźć.
                Możesz skończyć studia i go nie dostać. A na każdy stan musisz załatwiać
                oddzielne. TAM LEKARZEM NIE ZOSTAJE 25-27 GÓWNIARZ. Tam się trzeba napracować i
                to przez wiele wiele lat. A u nas każdemu studencinie wydaje się, że jak
                przejdzie te sześć lat, w czasie których niewiele się nauczył (tak tak, nie
                oszukujmy się, wiem od środka jak to wygląda) to już jest wielkim PANEM
                DOKTOREM. A czasy jakie są to wszyscy wiedzą i każdy zarabia mało, ja będąc
                nauczycielem akademickim też.
                • rolotomasi Re: Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? 12.02.04, 13:01
                  było min "TAM LEKARZEM NIE ZOSTAJE 25-27 GÓWNIARZ. " <<niezłe, powiem więcej -
                  takie sobie. Szczęściem, że uczy nie leczy, bo strach oddać się w rączki
                  sterowane takimi poglądami.
    • vlb A konstytucja co? - wydra? 09.02.04, 19:31
      Dopóki o tym jak będzie wyglądać przyszłość lecznictwa w Polsce będą decydować
      osoby posiadające prawo do osobnych świadczeń zdrowotnych, dopóki nic się nie
      zmieni. Jeśliby musieli korzystać z tej beznadziei co prawie wszyscy Polacy,
      raz dwa przeprowadziliby porządną reformę. Dlaczego Rzecznik praw obywatelskich
      nie poda tego przywileju do Trybunału Konstytucyjnego za łamanie konstytucji?
      W ochronie zdrowia powinny być wprowadzone prywatne ubezpieczalnie, które
      musiałyby ubezpieczać każdego kto tylko płaci składkę. Państwo określa koszyk
      bezpłatnych świadczeń i przyznaje prawo do leczenia każdemu lekarzowi z
      dyplomem, bez potrzeby podpisywania przez niego żadnego kontraktu. Pacjent
      powinien posiadać kartę chipową, wydawaną przez jego ubezpieczalnię. To od niej
      lekarz będzie dostawał zapłatę. Dzięki kartom ministerstwo będzie wiedziało
      jakie leki, od jakich lekarzy i w jakich aptekach są pobierane. Koniec więc z
      oszustwami. A ubezpieczalnie by przyciągnąć pacjentów będą oferowały bonusy, a
      to lepsze wypełnienie ubytków w zębach, a to izolatka z telewizorem. Fakt
      drogie to, ale przecież pozwala na to konstytucja, a obecna ustawa jest z nią
      sprzeczna. Koniec z przywilejami, koniec z ulgami, koniec z deputatami,
      trzynastkami. Obniżyć podatki!!!
      • rolotomasi Re: Lekarze szykują się do strajku 10.02.04, 01:21
        Jak czytam opinie,to jedno jest pewne>>Znów Komuchom udało się skłócić Naród(:
        Tym razem napuścili na siebie pacjentów=Naród i Lekarzy,a z boku stoi Narodowy'
        Fundusz 'Zdrowia' i rży niczym Boruta, bo kasę trzyma i za darmo ubaw ma (:
    • Gość: naiwny platnik lekarze do boju: STRAJK GENERALNY IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.02.04, 11:07
      zeby w koncu te mafijna,
      czerwona bande,
      odstawic od koryta,
      • rolotomasi Re: lekarze do boju: STRAJK GENERALNY 10.02.04, 13:13
        do lekarzy>> autor 'Oleksy Józef' *.biaman.pl '3.12.31(tak na prawdę za> Bratek
        *.biaman.pl)

zamiast zamiastu

Jednak szkoda, t________u Muller, że tym razem nie było NowoRocznego referatu,
        a zamiast jakieś obce nam kulturowo i mentalnie orędzie. Ale z Bogiem!, tfu,
        ku chwale Ojczyzny, tfu! ku chwale Partii, niech już tak będzie. Jedna usterka
        w orędzie wszak się wkradła: wszystko się rozwija i wzrasta, ale kolejki do
        lekarza nie rosną, a w każdym razie rosnąc nie będą, a w każdym razie nie tak
        szybko jak gruszki na wierzbie. Od Nowego Roku Partia funduje bowiem Narodowi,
        tzn. Społeczeństwu, Darmowe NieLeczenie. Pewne nie jest, czy będzie darmowe,
        ale za stówę leczyć nie będą.
        Niech żyję!
        Niech ży
        Niech
        Nie..
        ...
        .
        • Gość: alicja Re: lekarze do boju: STRAJK GENERALNY IP: *.net.autocom.pl 11.02.04, 13:40
          Darmowe NieLeczenie. Pewne nie jest, czy będzie darmowe,
          > ale za stówę leczyć nie będą. >>
          Czy marzą Ci się pałace ze służbą jak onegdaj miała rodzina szefa IZBY.
          Na takie podwoje potrzeba dużo pieniędzy. Do dzieła więc, strakujcie!
          • rolotomasi Re: lekarze do boju: STRAJK GENERALNY 11.02.04, 23:14
            beło " Czy marzą Ci się pałace ze służbą jak onegdaj miała rodzina szefa IZBY.
            Na takie podwoje potrzeba dużo pieniędzy. Do dzieła więc, strakujcie"

Nie ma to jak ktuś mówi za mnie(wyżej) a nawet! zna moje marzenia, zaczynam się
            rozglądać nerwowo po pokoju i sprawdzać,czy nie podłączono mojej czachy do netu.
            PZDR, be health!
    • maszar jaki strajk?! 10.02.04, 20:22
      • maszar Re: jaki strajk?! 10.02.04, 20:28
        Czy nikt z napadających na lekarzy nie zauważył, ze po zamknięciu gabinetów
        lekarze nie będą zarabiać - więc jak mówić o strajku. A jeśli ktoś z was uważa,
        że to lekarz ma dopłacać do tego interesu (bez umowy z NFZ nie tylko nic nie
        zarobi, ale będzie musiał zapłacić za zlecone badania, czynsz, prąd itd.)to
        proponuję rozciągnąć tę prawidłowość na resztę społeczeństwa - jak górnicy i
        kolejarze z własnej kieszeni spłacą zadłużenia ich firm wobec budżetu, to i na
        godziwą opiekę zdrowotną wystarczy.

A propos przysięgi Hipokratesa - aby nią nie wycierać gęby, pozwolę ją
        zacytować i konia z rzędem temu, kto znajdzie tam słowo nakłaniające do
        leczenia za darmo

Przysięgam na Apollona lekarza, na Asklepiosa, Hygieje, i Panaceje oraz na
        wszystkich bogów i boginie, biorąc ich na świadków, że wedle mej możności i
        rozeznania będę dochowywał tej przysięgi i tych zobowiązań.
        Mistrza mego w tej sztuce będę szanował na równi z rodzicami, będę się dzielił
        z nim mieniem i na żądanie zaspokajał jego potrzeby: synów jego będę uważał za
        swoich braci i będę uczył ich swej sztuki, gdyby zapragnęli się w niej
        kształcić, bez wynagrodzenia i żadnego zobowiązania z ich strony; prawideł,
        wykładów i całej pozostałej nauki będę udzielał swym synom, synom swego mistrza
        oraz uczniom, wpisanym i związanym prawem lekarskim, poza tym nikomu innemu.
        Będę stosował zabiegi lecznicze wedle mych możności i rozeznania ku pożytkowi
        chorych, broniąc ich od uszczerbku i krzywdy.

Nikomu, nawet na żądanie, nie dam śmiercionośnej trucizny, ani nikomu nie będę
        jej doradzał, podobnie też nie dam nigdy niewieście środka poronnego. W
        czystości i niewinności zachowam życie swoje i sztukę swoją.

Nie będę operował chorych na kamicę, pozostawiając to ludziom zawodowo
        stosującym ten zabieg.

Do jakiegokolwiek wejdę domu, wejdę doń dla pożytku chorych, nie po to, żeby
        świadomie wyrządzać krzywdę lub szkodzić w inny sposób, wolny od pożądań
        zmysłowych tak wobec niewiast jak i mężczyzn, wobec wolnych i niewolników.

Cokolwiek bym podczas leczenia, czy poza nim, z życia ludzkiego ujrzał, czy
        usłyszał, czego nie należy na zewnątrz rozgłaszać, będę milczał, zachowując to
        w tajemnicy.

Jeżeli dochowam tej przysięgi, i nie złamię jej, obym osiągnął pomyślność w
        życiu i pełnieniu tej sztuki, ciesząc się uznaniem ludzi po wszystkie czasy;
        jeżeli ją przekroczę i złamię, niech mnie los przeciwny dotknie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka