Gość: Burdi IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 09.02.04, 10:30 Nie ma jak pozdychać sobie w domu... pewnie, tlyko niech zastanowi sie ktoś, ile tysięcy chorych na tym ucierpi ? ? ? Wychdozi na to, zem lepiej zdyhać w domu nić iść dolkarza (SIC!) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Desperat Ten kraj to wielka PORAŻKA, wstyd mi za to,że IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 09.02.04, 10:35 jestem jego mieszkańcem.Nieporozumienie.A gdzie moje składki???Oddajcie mi je i idzcie do diabła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szerszeń Składki? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.02.04, 10:44 Gość portalu: Desperat napisał(a): > jestem jego mieszkańcem.Nieporozumienie.A gdzie moje składki???Oddajcie mi je i > > idzcie do diabła. No właśnie!!! Gdzie te składki do diabła!! Najwyrażniej widać, że do lekarzy nie dochodzą!!! Jeśli coś można zrobić to odebrać te składki złodziejom i zapłacić lekarzom! Tylko kto to zrobi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: kto to zrobi? w normalnym kraju sad IP: *.broker.com.pl 09.02.04, 12:23 nie minister nie ubezpieczyciel tylko poszkodowany oszukany klient ktoremu nie wywiazano sie z umowy ubezpieczeniowej lub zawyzono rachunek za usluge lekarska tylko ze w sodomie i gomorze nie ma sedziow i mozna odwolac sie do sprawiedliwosci boskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista Re: kto to zrobi? w normalnym kraju sad IP: 212.244.126.* 09.02.04, 14:04 od kiedy powszechne ubezpieczenie w naszym kraju jest oparte na umowie ubezpieczenia hehe? tak samo możesz szczekać że cie na ulicy złodziej okradł mimo że podatki płacisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: kto to zrobi? w normalnym kraju sad IP: *.demon.nl 09.02.04, 17:26 to nie jest normalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Składki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 15:09 Płacę bardzo dużo na skladki,też zapytuje gdzie są moje pieniądze?Dlaczego nie mogę miec karty jak do bankomatu ,tam bylby zapis ile jest moich pieniedzy i to ja jestem dysponentem moich pieniedzy Mnie byloby stac wtedy na okulary, stomatologa i jeszcze lekarz w pas by mi sie klaniał abym tylko była jego pacjentem.Tak jest w Niemczech.Teraz jedynie dolozono opłatę 10 euro,ale to są grosze w stosunku do zarobków.(kwartalnie).Lekarz laske mi robi, że da mi skierowanie na badanie specjalistyczne,np cytologię czy badanie hormonalne czy morfologie.Czy to jest normalne w tym kraju?żebym ja mu się w pas klaniala za moje pieniadze.?Mnie nie obchodzi ich uklad z NFZ,moje skladki tam idą i zadam wlaściwej opieki medycznej.Niech odchodza z zawodu bo nie spelniaja przysiegi Hipokratesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jvk naiwna i niemadra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 16:22 1) nie ma czegoś takiego jak przysiega hipokratesa, a moze ty wiesz gdzie i kto na to TERAZ przysięga ciekawe 2) składki to element podatku dla naiwnych (jednego z wielu ukrytych) 3) lekarze sa wolnymi ludzmi a terroryzowanie ich to inna bajka zmien system z takiego ktory powoduje bezsensowne oskrzenia i podjudza ludzi na siebie nawzajem - rozdawniczy z jakims tam rozdawaczem- na sprawiedliwszy bez rozdawacza cenralnego ale to juz zasluga Łapek Łapińskiego. JVK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony baron z tymi niemcami to nie tak IP: 134.130.194.* 10.02.04, 08:42 w niemczech sa karty ale nic nie jest na nich napisane oprocz twoich danych osobowych i czy jestes ubezpieczona jako czlonek rodziny czy jako pracujacy. mowie teraz o kartach panstwowych kas chorych. bo sa jeszcze oprocz tego kasy prywatne, do ktorych moga nalezec wszyscy prywaciarze oraz ci zatrudnieni ktorzy zarabiaja brutto wiecej niz 45900 euro rocznie. co do warunkow w panstwowych kasach chorych to nieprawda ze pacjent jest tutaj krolem. byc moze kiedys tak bylo ale dzisiaj niemcy obcinaja socjal i niepotrzebne wydatki zeby latac biezace dziury w budzecie. panstwowe kasy chorych w niemczech tez ledwie zipia bo: 1) wszyscy lepiej zarabiajacy przenosza sie do prywatnych gdzie maja o niebo lepsza opieke 2) musza placic za swiadczenia dla bezrobotnych, za rodziny ubezpieczonych. Za oba przypadki nie wplywaja im dodatkowe skladki a bezrobocie w niemczech ostanio wzroslo (obecnie 4,6 mln na 80 mln obywateli) no to by bylo jakos tak pozdro pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Składki? swiątynie opatrzności? kapelani ? IP: *.net.autocom.pl 11.02.04, 13:30 Gość portalu: agata napisał(a): > Płacę bardzo dużo na skladki,też zapytuje gdzie są moje pieniądze?Dlaczego nie > mogę miec karty jak do bankomatu ,tam bylby zapis ile jest moich pieniedzy i to ja jestem dysponentem moich pieniedzy >>>> Tak miało być już od czasu AWS. Tylko, że klarowny system nie nadaje się do łatania dziur złodziejskich, dyletanckich i zbędnego łożenia na obrzydliwie już bogaty kościół i jego bezwstydne instytucje. Zagmatwano więc system rozliczeń i prawo w ubezpieczeniach i dla kościoła. Teraz cegiełkę dokładają mądrale o mianie lek.med. Pielęgniarkom podwyżki dała niedouczona maszynistka. Też permanentnie strajkują. Nasz głos w Unii wywoła wielką salwę śmiechu. Czy można być równoprawnym członkiem z przestępczym konkordatem, na który zmuszani jesteśmy godzić się, z GIGANTYCZNĄ ILOŚCIĄ KAPELANÓW i roztrwanianiem finansów w Caritas MON i strajkującą służbą zdrowia. To zapewne nasze składki pokrywają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RTG Lekarze szykują się do strajku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 10:44 ...jak złodziej okradnie kogoś, jak chuligan zniszczy ławkę w parku, itd. itp. zostanie złapany to są szanse, że zostanie osądzony i ukarany. Jak polityk popsuje cała służbę zdrowia, jak drugi uchwali ustawę, która nadaje się tylko do kosza to nie można go ukarać bo... jest bezkarny. Tak długo będzie w Polsce źle, jak długo za błędy polityków podpowiadać będzie całe społeczeństwo... bo samo sobie złych wybrało… zmiana ordynacji jest konieczna … tylko kto to uchwali … pozdr. RTG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sybirak Re: Lekarze szykują się do strajku IP: 62.233.185.* 09.02.04, 10:46 Środowisko lekarskie to najbatdziej skorumpowana grupa społeczna w Polsce: bierze łapówki od pacjentów, nawet po 20 zł od emerytów, od producentów i dostawców leków, środków czystości i środków opatrunkowych, dostawców owarów spożywczych, łapiduchów itd., leczą prywatnie na sprzęcie szpitalnym i lekarstwach. Nie ma drugiej tak skorumpowanej grupy społecznej w Polsce. Trzeba koniecznie ich z tego wyleczyć, a nie ulegać im. W razie strajku, sprowadzić lekarzy z Rosji, Ukrainy czy Białorusi, a nasi na buk, niech się dowiedzą, co to znaczy uczciwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.r-195-35-161.essentkabel.com 09.02.04, 10:48 Tak, taaak - z Bialorusi, Ukrainy, Moldowy, Czeczenii. Tylko tak!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Zal mi pielegniarek IP: 194.255.20.* 09.02.04, 10:51 bo lekarze zawsze wywalcza sobe to, co chca. A pielegniarki dostaja zawsze po d***, pensje po 800 zl i ciezka robota cala dobe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fine Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.klinikum.lan / *.dip0.t-ipconnect.de 09.02.04, 10:58 Wsiewo haroszowo i za zdarowie ! Blac ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szerzeń Najbardziej skorumpowani??? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.02.04, 11:02 Gość portalu: Sybirak napisał(a): > Środowisko lekarskie to najbatdziej skorumpowana grupa społeczna w Polsce: > bierze łapówki od pacjentów, nawet po 20 zł od emerytów, od producentów Po 20 zł od emeryta (co setnego zapewne) w sytuacji kiedy nie mają pieniędzy od FOZ ?? I to ma być to największe skorumpowanie? Czy ty człowieku nie słyszałeś, że istnieją w tym kraju takie grupy ludzi jak politycy? Albo takie jak LSD?? Może przyjmij te fakty do wiadomośi i im sie przyjrzyj!!! Wygląda,że spadłeś do tego kraju z księżyca, albo z centrum Syberii raczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 15:24 przyznaje rację,oni juz nie przestrzegaja przysięgi Hipokratesa,tylko patrza czy masz geld.Powinnismy mieć karty jak do bankomatu ,tam zapis ile jest naszych pieniedzy i to my bysmy byli dysponentem naszych pieniędzy,Dobry lekarz utrzymalby sie ,a cala reszta dorobkiewiczów poszlaby na boczny tor, i diametralnie zmieniła by sie sytuacja bo to lekarze musieli by walczyc o pacjenta.Nas stac by było i na okulary i stomatologa i to dobrego.Pora pogonic to zepsute towarzystwo ,ktore nie wie po co przyszlo do tego zawodu, a wlaściwie służby ,jeszcze raz powtorze służby dla chorego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarz Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.02.04, 15:42 Służby piszesz? A wiesz co to takiego Agatko HONORARIUM LEKARSKIE? W cywilizowanych krajach istnieje system ubezpieczeń, który jeśli do niego przystąpisz, w Twoim imieniu opłaci honorarium. Jeśli masz życzenie sama opłacać honorarium lekarskie, Twój wybór. W Polsce tego wyboru nie ma, za to imputuje się społeczeństwu, że lekarz ma robić wszystko za darmo lub za psi grosz, to to jest, jak piszesz "służba". Kompletne pomylenie pojęć. W cywilizowanym świecie ( gdzie kazdy zna swoje miejsce ) lekarze oczekują wysokich honorariów i je otrzymują. Ja również mam aspiracje finansowe i nie jest to nic wstydliwego. Pracowałem na to wiele lat, inwestowałem w siebie i oczekuje zwrotu tej inwestycji. Społeczeństwu wmawiają prymitywy np. że jak lekarz szybciej się buduje niż notariusz, to na pewno łapówkarz i złodziej, bo uczciwy byłby tylko "biedny Judym". A może ten lekarz, który buduje się szybciej niż notariusz jest po prostu lepszym lekarzem od tego notariusza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.net.autocom.pl 10.02.04, 17:31 Gość portalu: Lekarz napisał(a): > Służby piszesz? > > A wiesz co to takiego Agatko HONORARIUM LEKARSKIE?>>> W naszej Polsce już Gomułka wymyślił, że lekarze ,,biorą", a nikt i nic tego nie zmieni. Więc podyktował niskie pobory i nie wtrącał się, że biorą. A biorą, biorą. Nie tylko za leczenie, lepszą operację, ale np. za potwierdzenie, że stacja benzynowa połączona ze szpitalem płucnym i sławną kardiochirurgią to jest nieszkodliwe i bardzo ekologiczne otoczenie. Dziś robienie strajków przez lekarzy to kompromitacja lekarzy. ńajpierw trzeba przekonać społeczeństwo że lekarz jest tylko lekarzem i nie jest łapówkarzem, a później strajkować. Te przeładowane studia medyczne to wyłącznie młodzież garnąca się czynić dobro ludowi? Reasumując: strajk lekarzy to pajacowanie. Najpierw proszę państwa powrót do uczciwości. Przekonajcie nas do tego. Moje dywagacje nie dotyczą wszystkich lekarzy. Mój lekarz POZ i całe olbrzymie otoczenie medyczne, z którego korzystam to porządni ludzie. Dbają o nas pacjentów, a my ich kochamy i wspieramy. ONI NIE STRAJKUJĄ TYLKO NAS LECZĄ!!!!! To CYWILIZOWANA SŁUŻBA ZDROWIA W BIEDNYM KRAJU, PRACUJĄCA BEZ WZGLEDU NA jakość SYSTEMU Ubezpieczeń. Jeżeli lekarze nie będą leczyć tylko wygłupiać się to ich łatwo pacjenci zignorują. Przyczepimy wam plakietki ,,STOP!! lek. med.IGNORANT POZ" Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: Lekarze szykują się do strajku 10.02.04, 18:43 beło " Dbają o nas pacjentów, a my ich kochamy i wspieramy. " Nie wchodząc w poglądy- zwracam uwagę, że pisanie w liczbie mnogiej: My i Nas, także w moim imieniu, jest nieuprawnione. Przynajmniej od 1989 roku każdy odpowiada, czyli także pisze, za siebie, wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja. Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.net.autocom.pl 10.02.04, 19:04 Liczba mnoga jest na miejscu chociaż nie dotyczy Ciebie. Nie rozszerzę tematu tej liczby mnogiej. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: Lekarze szykują się do strajku- replay<<bitte 10.02.04, 21:09 beło " Dbają o nas pacjentów, a my ich kochamy i wspieramy. " Nie wchodząc w poglądy- zwracam uwagę, że pisanie w liczbie mnogiej: My i Nas, także w moim imieniu, jest nieuprawnione. Przynajmniej od 1989 roku każdy odpowiada, czyli także pisze, ZA SIEBIE, WYŁĄCZNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posik Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 16:10 o uprzejmie dziękuję sam sobie pojedż na Białoruś się leczyć i najlepiej poproś tam o azyl.A co do korupcji to rozejrzyj się Sybirak... i trochę pomyśl gdzie podziały się pieniądze na twoje leczenie lekarze sami sobie ukradli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.telia.com 10.02.04, 00:45 Za te pieniądze to nigdzie na świecie nie znajdziesz chętnego na sprowadzenie do Polski, nawet szaman z buszu sie uśmieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Głosowaliście na SLD, to macie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 11:37 Jak mawiał Kisiel- "to nie kryzys, to REZULTAT!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marw TO NIE JEST ŻADEN STRAJK!!! IP: 213.17.241.* 09.02.04, 11:46 Gabinety lekarskie to są PRZEDSIĘBIORSTWA - jeśli warunki kontraktów z NFZ nie odpowiadają lekarzom finansowo, to ich decyzja - nie podpisują umów i nie przyjmują chorych bezpłatnie. Obowiązkiem NFZ jest zapewnienie opieki zdrowotnej, więc to problem urzędników. Nie wolno zwalać na lekarzy obowiązków, etosu, i nie wiadomo czego jeszcze. Reforma Opieki Medycznej wprowadziła zwykłe zasady biznesowe i trzeba stosować się do wszystkich, a nie tylko do wygodnych dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mista hmmm IP: 212.244.126.* 09.02.04, 14:22 "Reforma" z dużej litery koń by się uśmiał. Biznes to jest na rynku a tu rynku nie ma! z jednej strony monopol płatnika z drugiej oczekiwania sprywatyzowanych praktyk, zadłużonych ZOZ'ow, i podniecanych przez jednych i drugich skołowanych pacjentów. Gdzie są składki? No przecież do jasnej ch.. kontrakty są jawne, a kasy czy fundusze to nonprofity wiec kase muszą wydac na świadczenia i jeszcze sie zadłużają... Po prostu nas nie stać na wszystko dla wszystkich i koniec. Na całym świecie są kolejki, choć są prywatne ubezpieczenia i współpłacenie, więc póki co lepiej nie będzie. Cieszmy sie tylko że składka na zdrowie została póki co wydzielona z podatków i kasa na leczenie nie zostanie przesunięta na utrzymanie nierentownych przewozów regionalnych...Skutki tej reformy odczuwamy na bieżąco juz dziś. Aż strach pomyślec co będzie jak przejdziemy na emeryture i doświadczymy raju II filaru.... ech.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzicho Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.02.04, 11:48 to nie lekarze a konowały, którym już we łbach się poprzewracało.Komu oni robią na złość nieokreslonym decyzją nie oni robia to na niekorzyść pacjęta , nawiasem którego mają w dup...e a i tak prywatnie przyjmowali i dalej będą niby w państwowym zakładzie ale wszystko prywatnie.dzie ich przysięga , dorobkowieczwe i karierowicze, czekaja tylko nqa to awby skierować pacjęta do prwatnych bo rzekomo na nic nie ma środków.....?????????????????????????????????????/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marw Re: Lekarze szykują się do strajku IP: 213.17.241.* 09.02.04, 11:52 Nie masz pojęcia, o czym piszesz. W przypadku zachorowania proponuję leczenie za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Lekarze zlitujcie się. IP: 195.94.222.* 09.02.04, 11:57 Lekarze powiedzcie, czy istnieje taka kwota, która Was zadowoli? Chyba żadna. Wasze apetyty nie mają granic. Przecież bierzecie ogromne łąpówki za operacje, za zabiegi i inne czynności, na które czeka się w wielomiesięcznych kolejkach. Macie wielkie fortuny, jeździecie na wakacje, a ludziom się naprawdę źle żyje. Ostatnie pieniądze oddają na potrzeby zdrowotne. LITOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktorek tyle co sztygar w kopalni IP: *.enterpol.pl 09.02.04, 12:47 taka kwota nas zadowoli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Lekarze zlitujcie się. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.04, 20:01 Za co lekarz rodzinny mógłby wziąć łapówkę? To chyba własnie NFZ zakłada, że lakarzom rodzinnym można płacic byle jak bo sobie dorabiaja na łapówkach. Czy ktos z Państwa kiedys próbował dac lekarzowi rodzinnemu łapówkę??? Zamin się kogos o cos oskarzy warto chwile pomyśleć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re:trzeba isc do lekarza , wziasc rachunek i podac IP: *.broker.com.pl 09.02.04, 12:15 NFZ do sadu gdy nie zwroci oplaty zgodnie z umowa ubezpieczeniowa plus odszkodowanie za straty niematerialne oczywiste ze dla tego trzeba troche wysilku samych zainteresowanych czyli pacjentow i ubezpieczonych aby kontrolowali poprzez skladki i rachunki od lekarzy te dwa gangi klikokracji jakim sa obecnie urzednicy NFZ czy bylych kas chorych a gangami wyksztalconymi w postaci prywatnych spolek lekarskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aas Re: a grabarze zarobia! slusznie IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.04, 12:39 Ja tez strajkuje : Nie bede chodzil do przychodni tylko do weterynarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.mostostal.waw.pl 09.02.04, 13:20 A co? ty byś chciał pracować za darmo? Przyjdż do mnie coś ci znajdę, zobaczymy jak szybko ci się znudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oracz Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.tele2.pl 09.02.04, 13:43 Oczywiście, że najprościej widzieć przyczynę wszelkiego zła w politykach i urzędnikach. Po to zresztą są, tj. po to żeby ich walić w dupę. Ale z innych stron oglądając problem to przecież wszyscy dobrze wiemy, że nie stać nas na służbę zdrowia. Kto chociaż trochę zna świat ten wie, że wszędzie są podobne problemy. Medycyna poszła do przodu ale kosztuje krocie. Dawny system przyzwyczaił że wszystko jest za darmo - operacje, sanatoria, dentysta, higienistki w szkołach, zwalczanie chorób społecznych i miliony innych rzeczy. Ludzie opamiętajcie się "to se na vrati" w rozkradzionym i rozsprzedanym kraju. Chzieliśmy wszyscy kapitalizmu no to go mamy. Z wszystkimi dobrymi i złymi stronami. Lekarze są pazerni to fakt, ale z drugiej strony jest ich za dużo. Jeszcze tego nie zrozumieli, że albo wezmą to co jest możliwe, albo nic. A osobny rozdział to tzw. średni personel. To jest dopiero cichy dramat. I co? I nic. Nie ma pieniędzy. Policz sobie z PITów czy innych dokumentów jeden z drugim ile oddaliście na zdrowie ? W sumie są to grosze. Ale pieniądza się nie dodrukuje. Balcerowicz pilnuje. Osobna sprawa, że to jego wina w pewnym stopniu bo takie trzymanie forsy i niedopuszczanie do obiegu, to jak nie podawanie transfuzji ciężko choremu, dla którego tylko ten lek jest nadzieją. Życzę zdrowia i rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miau Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.acn.waw.pl 09.02.04, 14:19 Alez oczywiscie, ze bezplatna sluzba zdrowia to fikcja. Ja bardzo chetnie zaczne placic bezposrednio lekarzowi/szpitalowi, zamiast placic durna skladke, z ktorej pozniej nic nie mam. To system bardziej efektywny, bo przy okazji z mojej skladki nie musze wyzywic darmozjadow z NFZ. Tylko, ze to wymaga pukniecia sie w te puste lby i zmiany systemu (a raczej pozbycia sie go na rzecz zupelnie prywatnej sluzby zdrowia), a nie kombinowania, robienia coraz kosztowniejszych, bardziej efektownych (ale za to daleko mniej efektywnych) reform, ktore i tak nie sa w stanie problemu rozwiazac. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasne oby ci sie ten sen nie ziścił IP: 212.244.126.* 09.02.04, 14:48 wez olowek i policz a potem puknij sie w pelny leb ile to oddales skladek na tych darmozjadow? dodaj jeszcze skladki twojej calej rodzinki OK? a teraz odejmij koszt oparacji serca twojego dziecka (czego nie życzę) suma jest spora nieprawdaż, tyle ze znak minus na poczatku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miau Re: oby ci sie ten sen nie ziścił IP: *.acn.waw.pl 09.02.04, 15:30 OK. Ale od tego sa ubezpieczenia zdrowotne. Wiadomo, ze nie oplace z wlasnej kieszeni takiej operacji. Tylko ze pieniedzmi przeznaczanymi w tej chwili na skladke, moglabym sobie dowolnie rozporzadzac, a nie ladowac w niewydajny system, z ktorego tylko urzedasy odnosza wymierne korzysci. Tylko w momencie, kiedy opieka medyczna bedzie w prywatnych rekach, a pacjent bedzie mial wolna reke w wydawaniu pieniedzy, to wszystko zacznie miec jakies rece i nogi. A "bezplatna" sluzba zdrowia to niestety uluda. Co z tego ze Ty personalnie nie wykladasz tej kasy? Skads ona musi sie wziac, prawda? Z nieba nie spadnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: oby ci sie ten sen nie ziścił 09.02.04, 16:23 Drodzy internauci! Pracuję w zawodzie 4 lata , zarabiam zawrotna kwote 770 zł na rekę . Nieraz musze w ciągu chwili zdecydować o potrzebie albo zaniechaniu operacji , tak patetycznie mówiąc o ludzkim zyciu. Lubie swoja prace , ale mam dośc pozostawania na utrzymaniu rodziców, wracaniu po nocach, słuchaniu o wszelkim co złe itd... Ile razy powiedzieliscie swojemu lekarzowi zwykłe dziekuję ? mam dość kasy wpychanej "żeby się lepiej opiekować ", bo dla mnie to obrazliwe! A ostanio pani , ktorej robilam badanie wyciągnęła zmieta torbę czekoladek (w papierowym worze) i radośnie mi ja wręczyła.. Zaproponowałam poczęstowanie pana spod dworca... Kiedy zaczniemy dostawać normalne pieniądze za normalna pracę? Chyba nigdy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znachor To po co podpisałaś umowę za 770 IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.02.04, 18:34 connie1 napisała: > Drodzy internauci! > Pracuję w zawodzie 4 lata , zarabiam zawrotna kwote 770 zł na rekę. Ja tam jestem "znachorem nastawiaczem" Tyle co wymieniłaś to zarabiam w ciągu jednego dnia, hhehe a czasem 2-3 razy więcej! I zgadnij, gdzie mam ten cały NFZ ! Założę się , że już zgdałaś! Moim zdaniem problem w tym, że lekarze niepotrzebnie podpisują jakieś idiotyczne umowy z NFZ zamiast pracować na własny rachunek. Oczywiście jeden lekarz wyłomu nie zrobi. Na szczęście dla mnie lekarze ( poza PZ) są kompletnie niezorganizowani! Zdaję sobie sprawę, że to jest nienormalne, żeby znachor zarabiał wiecej niż lekarz, ale w tym kraju wszystko jest możliwe.. :-)Ja się cieszę, że tak jest! A chcecie wiedzieć jakie jest moje wykształcenie ? Tylko nie spadnijcie z krzeseł! Zasadnicza Szkoła Rolnicza! I nikt mi nie wciska jakichś pierdół o przysiedze Sokratesa, czy jakos tak. A co to właścwie jest ta przysięga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oracz Re: Lekarze szykują się do strajku IP: *.kliny.net.pl / 195.117.200.* 09.02.04, 18:06 Przykro mi ale nic nie rozumiesz. Zapłaciłeś w sumie swoje grosze do wora który się nazywa NFZ a gdzie indziej inaczej. Musi być jakiś "wór". Ktoś kto to wszystko zorganizuje, kto zapewni jakiś mechanizm w skali kraju ? Nawet w skali lokalnej jeżeli uważasz że tak racjonalniej. Musisz opłacić jakichś urzędasów. Rzecz jednak w tym że składka to grosze. Jest ona pochodną zarobków a te wiemy jakie są. A prawdziwa medycyna kosztuje. Poprostu jesteśmy dziadami i nasze ambicje powinny to uwzględniać. Inaczej jesteśmy poprostu śmieszni i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oli Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 14:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 20:08 Jeżeli górnik czy jakiś inny kolejarz skazany ma być na rynek pracy, to jakie podstawy masz rządać jakichś przywilejów. W USA każdy lekarz zadłuąony jest na 100 tys $ dla państwa za sfinansowanie przygotowanie do zawodu. Spłać społeczeństwu swoje zadłużenie za przygotowanie do zawodu i wtedy realizuj swoje marzenia o przywilejach z czasów komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? IP: *.73.50.232.Dial1.LosAngeles1.Level3.net 10.02.04, 08:07 W USA każdy lekarz zadłuąony jest na > 100 tys $ dla państwa za sfinansowanie przygotowanie do zawodu. Spłać > społeczeństwu swoje zadłużenie za przygotowanie do zawodu i wtedy realizuj > swoje marzenia o przywilejach z czasów komuny. Co ty gosciu,p.....sz?W USA???Dla panstwa??? Sto tysiecy $ ??? Brednie,z ktorymi nie da sie polemizowac,bo w koncu ty w Olsztynie wszystko wiesz o lekarzach w USA i w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.02.04, 09:05 Gość portalu: Robert napisał(a): > > W USA każdy lekarz zadłużony jest na 100 tys $ dla państwa za > > sfinansowanie przygotowanie do zawodu. Spłać społeczeństwu swoje > > zadłużenie za przygotowanie do zawodu i wtedy realizuj swoje marzenia o > > przywilejach z czasów komuny. > Co ty gosciu,p.....sz?W USA???Dla panstwa??? Sto tysiecy $ ??? Brednie,z > ktorymi nie da sie polemizowac,bo w koncu ty w Olsztynie wszystko wiesz o > lekarzach w USA i w Polsce. – Ile to kosztuje? – Łącznie z utrzymaniem 15 tys. dolarow rocznie, podczas gdy analogiczne studia w USA kosztuja 40 tys. rocznie. Studia są aprobowane i nadzorowane przez Departament Edukacji USA, ktora czuwa nad jakością kształcenia lekarzy oraz nostryfikacją dyplomów. A więc w ramach "Co ty gosciu,p.....sz?" przedstaw tą swoja najprawdziwsza prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? IP: *.73.16.10.Dial1.LosAngeles1.Level3.net 11.02.04, 05:28 1.W USA każdy kto chce skończyć medycynę-płaci za studia z własnej kieszeni,czy są to uczelnie stanowe czy prywatne,bez różnicy.Można zaciągnąć kredyt,można płacic gotówką-ale nic nie finansuje państwo czy stan,czy społeczeństwo!Studia medyczne na UCLA 18808 dol za rok-koszty utrzymania są odrębna sprawą.Natomiast nikt nie wydaje takich pieniędzy,żeby się bawić w Judyma-po stażu podyplomowym lekarz zarabia w pierwszym roku pracy ok. 90-110 tys dol.Czyli koszt roku studiów odpracowuje sobie w dwa miesiące. W Polsce istnieją również płatne studia medyczne na uczelniach państwowych.Koszt roku nauki-w zależności od miasta-ok.16-20 tys. złotych rocznie,co pozwala sądzić,że jest to rzeczywisty kost studiów medycznych w Polsce(tych"bezpłatnych").I analogia do USA-lekarz w Polsce zarabia po stażu podyplomowym ok 1,2 tys zł brutto miesięcznie-koszt roku nauki spłaca po 15(!) miesiącach. Czyli za sześć lat studiów (bezpłatnych) społeczeństwo polskie dostaje 6x 13 = sześć i pół roku pracy lekarza za darmo!Plus kolejne 35-40 lat "bezpłatnej" pracy za "bezpłatne" studia !I tyle na temat "zobowiązań" lekarzy wobec społeczeństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areta Re: Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? IP: *.amg.gda.pl 12.02.04, 09:45 Chłopie! Lekarz w USA to może zarabia tyle ile napisałeś, ale tam lekarzem nie zostaje się po sześciu latach studiów (idiotycznych u nas zresztą - sama wiem bo uczę na AM). Nikt tam zaraz po studiach nie powie o sobie, że jest lekarzem. Żeby TAM pracować jako lekarz nie wystarczy nawet zdanie wszystkich państwowych egzaminów - USMLE (tak tak, takie tam są a u nas????). Jeśli chcesz leczyć to musisz dostać stanowe zezwolenie wydawane nie tylko na podstawie zdanych egzaminów, urzędnicy wydający zezwolenia pod uwagę mogą wziąć nawet to na jakiej uczelni studiowałeś i u którego profesora zdawałeś egzamin z jakiegoś tam przedmiotu. Jak nie dostaniesz zezwolenia to możesz się w dupę ugryźć. Możesz skończyć studia i go nie dostać. A na każdy stan musisz załatwiać oddzielne. TAM LEKARZEM NIE ZOSTAJE 25-27 GÓWNIARZ. Tam się trzeba napracować i to przez wiele wiele lat. A u nas każdemu studencinie wydaje się, że jak przejdzie te sześć lat, w czasie których niewiele się nauczył (tak tak, nie oszukujmy się, wiem od środka jak to wygląda) to już jest wielkim PANEM DOKTOREM. A czasy jakie są to wszyscy wiedzą i każdy zarabia mało, ja będąc nauczycielem akademickim też. Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: Czy to jest strajk?? Mam pracować za darmo? 12.02.04, 13:01 było min "TAM LEKARZEM NIE ZOSTAJE 25-27 GÓWNIARZ. " <<niezłe, powiem więcej - takie sobie. Szczęściem, że uczy nie leczy, bo strach oddać się w rączki sterowane takimi poglądami. Odpowiedz Link Zgłoś
vlb A konstytucja co? - wydra? 09.02.04, 19:31 Dopóki o tym jak będzie wyglądać przyszłość lecznictwa w Polsce będą decydować osoby posiadające prawo do osobnych świadczeń zdrowotnych, dopóki nic się nie zmieni. Jeśliby musieli korzystać z tej beznadziei co prawie wszyscy Polacy, raz dwa przeprowadziliby porządną reformę. Dlaczego Rzecznik praw obywatelskich nie poda tego przywileju do Trybunału Konstytucyjnego za łamanie konstytucji? W ochronie zdrowia powinny być wprowadzone prywatne ubezpieczalnie, które musiałyby ubezpieczać każdego kto tylko płaci składkę. Państwo określa koszyk bezpłatnych świadczeń i przyznaje prawo do leczenia każdemu lekarzowi z dyplomem, bez potrzeby podpisywania przez niego żadnego kontraktu. Pacjent powinien posiadać kartę chipową, wydawaną przez jego ubezpieczalnię. To od niej lekarz będzie dostawał zapłatę. Dzięki kartom ministerstwo będzie wiedziało jakie leki, od jakich lekarzy i w jakich aptekach są pobierane. Koniec więc z oszustwami. A ubezpieczalnie by przyciągnąć pacjentów będą oferowały bonusy, a to lepsze wypełnienie ubytków w zębach, a to izolatka z telewizorem. Fakt drogie to, ale przecież pozwala na to konstytucja, a obecna ustawa jest z nią sprzeczna. Koniec z przywilejami, koniec z ulgami, koniec z deputatami, trzynastkami. Obniżyć podatki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: Lekarze szykują się do strajku 10.02.04, 01:21 Jak czytam opinie,to jedno jest pewne>>Znów Komuchom udało się skłócić Naród(: Tym razem napuścili na siebie pacjentów=Naród i Lekarzy,a z boku stoi Narodowy' Fundusz 'Zdrowia' i rży niczym Boruta, bo kasę trzyma i za darmo ubaw ma (: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwny platnik lekarze do boju: STRAJK GENERALNY IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.02.04, 11:07 zeby w koncu te mafijna, czerwona bande, odstawic od koryta, Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: lekarze do boju: STRAJK GENERALNY 10.02.04, 13:13 do lekarzy>> autor 'Oleksy Józef' *.biaman.pl '3.12.31(tak na prawdę za> Bratek *.biaman.pl) zamiast zamiastu Jednak szkoda, t________u Muller, że tym razem nie było NowoRocznego referatu, a zamiast jakieś obce nam kulturowo i mentalnie orędzie. Ale z Bogiem!, tfu, ku chwale Ojczyzny, tfu! ku chwale Partii, niech już tak będzie. Jedna usterka w orędzie wszak się wkradła: wszystko się rozwija i wzrasta, ale kolejki do lekarza nie rosną, a w każdym razie rosnąc nie będą, a w każdym razie nie tak szybko jak gruszki na wierzbie. Od Nowego Roku Partia funduje bowiem Narodowi, tzn. Społeczeństwu, Darmowe NieLeczenie. Pewne nie jest, czy będzie darmowe, ale za stówę leczyć nie będą. Niech żyję! Niech ży Niech Nie.. ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: lekarze do boju: STRAJK GENERALNY IP: *.net.autocom.pl 11.02.04, 13:40 Darmowe NieLeczenie. Pewne nie jest, czy będzie darmowe, > ale za stówę leczyć nie będą. >> Czy marzą Ci się pałace ze służbą jak onegdaj miała rodzina szefa IZBY. Na takie podwoje potrzeba dużo pieniędzy. Do dzieła więc, strakujcie! Odpowiedz Link Zgłoś
rolotomasi Re: lekarze do boju: STRAJK GENERALNY 11.02.04, 23:14 beło " Czy marzą Ci się pałace ze służbą jak onegdaj miała rodzina szefa IZBY. Na takie podwoje potrzeba dużo pieniędzy. Do dzieła więc, strakujcie" Nie ma to jak ktuś mówi za mnie(wyżej) a nawet! zna moje marzenia, zaczynam się rozglądać nerwowo po pokoju i sprawdzać,czy nie podłączono mojej czachy do netu. PZDR, be health! Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: jaki strajk?! 10.02.04, 20:28 Czy nikt z napadających na lekarzy nie zauważył, ze po zamknięciu gabinetów lekarze nie będą zarabiać - więc jak mówić o strajku. A jeśli ktoś z was uważa, że to lekarz ma dopłacać do tego interesu (bez umowy z NFZ nie tylko nic nie zarobi, ale będzie musiał zapłacić za zlecone badania, czynsz, prąd itd.)to proponuję rozciągnąć tę prawidłowość na resztę społeczeństwa - jak górnicy i kolejarze z własnej kieszeni spłacą zadłużenia ich firm wobec budżetu, to i na godziwą opiekę zdrowotną wystarczy. A propos przysięgi Hipokratesa - aby nią nie wycierać gęby, pozwolę ją zacytować i konia z rzędem temu, kto znajdzie tam słowo nakłaniające do leczenia za darmo Przysięgam na Apollona lekarza, na Asklepiosa, Hygieje, i Panaceje oraz na wszystkich bogów i boginie, biorąc ich na świadków, że wedle mej możności i rozeznania będę dochowywał tej przysięgi i tych zobowiązań. Mistrza mego w tej sztuce będę szanował na równi z rodzicami, będę się dzielił z nim mieniem i na żądanie zaspokajał jego potrzeby: synów jego będę uważał za swoich braci i będę uczył ich swej sztuki, gdyby zapragnęli się w niej kształcić, bez wynagrodzenia i żadnego zobowiązania z ich strony; prawideł, wykładów i całej pozostałej nauki będę udzielał swym synom, synom swego mistrza oraz uczniom, wpisanym i związanym prawem lekarskim, poza tym nikomu innemu. Będę stosował zabiegi lecznicze wedle mych możności i rozeznania ku pożytkowi chorych, broniąc ich od uszczerbku i krzywdy. Nikomu, nawet na żądanie, nie dam śmiercionośnej trucizny, ani nikomu nie będę jej doradzał, podobnie też nie dam nigdy niewieście środka poronnego. W czystości i niewinności zachowam życie swoje i sztukę swoją. Nie będę operował chorych na kamicę, pozostawiając to ludziom zawodowo stosującym ten zabieg. Do jakiegokolwiek wejdę domu, wejdę doń dla pożytku chorych, nie po to, żeby świadomie wyrządzać krzywdę lub szkodzić w inny sposób, wolny od pożądań zmysłowych tak wobec niewiast jak i mężczyzn, wobec wolnych i niewolników. Cokolwiek bym podczas leczenia, czy poza nim, z życia ludzkiego ujrzał, czy usłyszał, czego nie należy na zewnątrz rozgłaszać, będę milczał, zachowując to w tajemnicy. Jeżeli dochowam tej przysięgi, i nie złamię jej, obym osiągnął pomyślność w życiu i pełnieniu tej sztuki, ciesząc się uznaniem ludzi po wszystkie czasy; jeżeli ją przekroczę i złamię, niech mnie los przeciwny dotknie. Odpowiedz Link Zgłoś