Dodaj do ulubionych

w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska?

13.05.10, 17:30
z całym szacunkiem dla jej wieku i stanu zdrowia, ale w mediach słychać, że od kilku dobrych miesięcy przebywa w szpitalu MSWiA, uchodzącym za prominencki, a jeżeli tak, to jak się to ma do skrajnie populistycznej do polityki zdrowotnej uprawianej przez jej synów?

ps. skoro można publicznie informować i rozprawiać, o tym, czy ona „wie”, czy może „nie wie”, to chyba można też o tym, gdzie i na jakich zasadach się leczy…
Obserwuj wątek
    • ayran Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 17:37
      Wydaje mi się, że jednak na Szaserów

www.cskwam.mil.pl/
      • norek.pl a tam w Warszawie… 13.05.10, 17:43
        kilkumiesięczny (!) pobyt mocno starszej osoby w szpitalu, to jest norma czy raczej wyjątek?
        • zapijaczony_ryj Re: a tam w Warszawie… 13.05.10, 17:49
          norek.pl napisała:

> kilkumiesięczny (!) pobyt mocno starszej osoby w szpitalu, to jest norma czy ra
          > czej wyjątek?

Średnio to po tygodniu wszystkich wykopują ze szpitali.
          Pozostaje hospicjum, albo opieka rodziny! No ale widać, że są równi i równiejsi
          • jedynaladyhawke Re: a tam w Warszawie… 13.05.10, 18:49
            to zastanawiające ,że oni zawsze byli traktowani tak ulgowo
        • qwakacz raczej wyjątek ! 13.05.10, 23:52
          Moją tesciową po zdiagnozowaniu nowotworu wywieźli do
          hospicjum .Żeby oddać sprawiedliwość szpital sam załatwił miejsce
          gdy stwierdził że nie ma szans na wyleczenie w szpitalu a w domu nie
          damy sobie rady. Pobyt w szpitalu trwał około dwóch tygodni a w
          hospicjum miesiąc !
      • wariant_b Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 17:54
        ayran napisał:
        > Wydaje mi się, że jednak na Szaserów

A przynajmniej tam była jeszcze 23 marca.

www.se.pl/wydarzenia/kraj/jadwiga-kaczynska-przy-zyciu-trzyma-ja-respirator_133941.html
        • ayran Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 17:59
          Super Express powinien się orientować, zważywszy ze ma redakcję ze trzy ulice dalej.
    • hrderduch Na Szaserów 13.05.10, 17:42
      Tyle że nie ma w tym nic osobliwego, moja żona tam rodziła a nic z resortem
      wspólnego nie mam.

Ciekawi mnie natomiast czy mały ma ochronę BOR.
    • anwad Z dzisiejszego wywiadu z Jarosławem Kaczyńskim 13.05.10, 17:54
      "Mam od dwóch miesięcy smutną okazję obserwować pracę szpitala publicznego.
      Zawsze szanowałem pracę pielęgniarek i lekarzy, ale teraz szanuję ich pracę
      jeszcze bardziej. Widzę, że tam w szpitalu leczą się zarówno osoby zamożne jak i
      osoby naprawdę biedne. I uważam, że jedni i drudzy mają prawo do publicznej
      opieki zdrowotnej. To jest wielka zaleta publicznej służby zdrowia, że nie
      dzieli ludzi na biednych i bogatych. Ten argument powinien być wzięty pod uwagę".
      • wanda43 Re: Z dzisiejszego wywiadu z Jarosławem Kaczyński 13.05.10, 18:01
        Pewnie, zawsze łatwiej wykorzystac pozycje i niedołężna i leżącą mamuske
        podrzucic do szpitala, niż samemu sie nią zająć w domu. Inni musza zajmowac sie
        sami. Stac go przecież na wynajęcie prywatnej pielęgniarki.
        Ale waaadza i stołek ważniejszy!
        • anwad Re: Z dzisiejszego wywiadu z Jarosławem Kaczyński 13.05.10, 18:04
          Wasza głupota i znieczulica mnie przeraża. Jesteś osobą tak bezwzględną czy po
          prostu nie wiesz, w jak ciężkim stanie jest Pani Kaczyńska?
          • wanda43 Re: Z dzisiejszego wywiadu z Jarosławem Kaczyński 13.05.10, 18:07
            Ja wiem w jakim stanie mialam babcie i tesciowa i nikt ich w szpitalu nie
            trzymal. Zajmowalismy sie sami przez wiele miesiecy. Trzeba byc bez serca, aby
            matce nie zapewnic opieki w domu.
            • anwad Re: Z dzisiejszego wywiadu z Jarosławem Kaczyński 13.05.10, 18:10
              Twoja teściowa i babcia były pod respiratorem w domu?
              • amikeo Re: Z dzisiejszego wywiadu z Jarosławem Kaczyński 13.05.10, 18:25
                Ktoś mi bardzo bliski był chory na raka płuc, piorunującego w swym
                postępie. W ostatnich dniach życia bojąc się aby nie zmarł z
                uduszenia a odszedł godnie i spokojnie nie męczac się UBŁAGALIŚMY
                przez znajomych lekarzy o szpital i respirator.
                Nikt nie chciał nam, ludziom z ulicy pomóc. Pomóc umierającemu
                człowiekowi.
          • hrderduch [...] 13.05.10, 18:09
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • off_nick Re: Z dzisiejszego wywiadu z Jarosławem Kaczyński 13.05.10, 18:09
            anwad napisała:

> Wasza głupota i znieczulica mnie przeraża. Jesteś osobą tak bezwzględną czy po
            > prostu nie wiesz, w jak ciężkim stanie jest Pani Kaczyńska?

Ścierwniki są pozbawione uczuć wyższych, taka ich uroda.
            • scoutek Re: Z dzisiejszego wywiadu z Jarosławem Kaczyński 13.05.10, 19:36
              off_nick napisała:
              > Ścierwniki są pozbawione uczuć wyższych, taka ich uroda.

za to off daje przyklad calkowicie chrzescijanskiego podejscia do blizniego
            • ganesza Re: Z dzisiejszego wywiadu z Jarosławem Kaczyński 13.05.10, 20:12
              off_nick napisała:

> Ścierwniki są pozbawione uczuć wyższych, taka ich uroda.

takie ścierwniki miałaś na myśli?
              zgadzam się.

Jak słyszałem listę nazwisk - są tam żony generałów, bliscy polityków PO - mam
              dziwne przeczucie, że to element gry. My nie wykorzystujemy w tej kampanii
              żałoby i nastrojów obiecaliśmy i dotrzymujemy słowa - mówił w radiowej Trójce
              Paweł Poncyljusz.

a to ponoć jeden z niewielu w PIS, mówiących ludzkim głosem. jak tak wygląda
              ludzki głos, to strach się bać.

• klara551 Re: Z dzisiejszego wywiadu z Jarosławem Kaczyński 13.05.10, 18:10
            Przykre jest ,gdy takie sprawy się wyciąga.Ale ile osób w tym wieku
            ma szansę na taką opiekę? Ile osób w tym wieku słyszy,że są za
            starzy na nowoczesne metody leczenia,ile osób starszych nie ma szans
            na taką opiekę i zapewne osobny pokój w szpitalu
          • norek.pl może masz rację, ale CBA niech to sprawdzi 13.05.10, 18:11
            tak na wszelki wypadek…
            • norek.pl trzeba zabrać dokumentację, przesłuchać rodziny 13.05.10, 18:18
              innych pacjentów i porówac jak długo byli leczeni, ordynatorowi zainstalować jakiś mały podgląd oraz podsłuch (bo nic tak nie poprawia stanu służby zdrowia jak policjant w każdym gabinecie) – a dopiero potem się wypowiadać, czy tam wszystko jest w porządku, czy nie…
          • obcy464 Re: Z dzisiejszego wywiadu z Jarosławem Kaczyński 13.05.10, 20:19
            komuniści już tak mają życie człowieka obcego nic ich nie
            obchodzi.Pani wanda ,najchętniej zrobiła by tak jak tym w Katyniu.
            I nie musiała by placić na Panią Kaczynską ze swoich podatków.
            • norek.pl pani Kaczyńska jest tylko przykładem 13.05.10, 20:24
              zakłamanej polityki jej synów – i prywatnie nikt jej tu źle nie życzy
      • wariant_b Zapamięta pani ten dzień do końca życia? 13.05.10, 18:15
      • rydzyk_smigly Ze szpitalnej sali wzięte,nie z izolatki dla VIPów 13.05.10, 18:19
        W tym szpitalu, dwa lata temu, nieuprzywilejowany i przeciętnie zamożny 62
        letni pacjent, bliski kuzyn mej żony, leżąc na oiomie o 4 nad ranem
        próbował dotrzeć do alarmu wzywającego pielęgniarki, gdyż poczuł się
        dramatycznie źle.
        Spadł z łóżka, rozbił do krwi głowę, pozrywały się kroplówki i opatrunki,
        otworzyły pooperacyjne rany, w efekcie zmarł z wewnętrznego wykrwawienia.

Personel po fakcie twierdził, że nie miał obowiązku "ponadstandardowego
        zainteresowania chorym" - czyt. nie otrzymał materialnego zainteresowania.
        Wcześniej okradziono go z komórki, pieniędzy i dokumentów.
    • a-wariatka-tanczy a właściwie dlaczego nie na Bielanach w szpitalu 13.05.10, 18:46
      tylko na Szaserów?
      Przecież Bielany to Kaczyńskich rejon.
      Mnie z Banacha wywalili na Szaserów
      bo powiedzieli, że Banacha nie mój rejon
      a Kaczyńskie co, tak sami sobie ten WIM na Szaserów wybrali?
      • keram.keram Re: a właściwie dlaczego nie na Bielanach w szpit 13.05.10, 19:21
        Było nie stać tam, gdzie stało ZOMO.
      • wanda43 Re: a właściwie dlaczego nie na Bielanach w szpit 13.05.10, 20:25
        trza bylo sie dostac na liste Wildsteina, to miala bys fory.
        • a-wariatka-tanczy Re: a właściwie dlaczego nie na Bielanach w szpit 13.05.10, 20:41
          keram.keram napisała:
          > Było nie stać tam, gdzie stało ZOMO

wanda43 napisała:
          > trza bylo sie dostac na liste Wildsteina, to miala bys fory.

nie dało rady
          ani lista pana W. ani zomo nie pomogli
          na adres zameldowania patrzyli
      • barnacle.bill.the.sailor Nawet kłamać nie potrafisz... 13.05.10, 22:34
        a-wariatka-tanczy napisała:

> tylko na Szaserów?
        > Przecież Bielany to Kaczyńskich rejon.
        > Mnie z Banacha wywalili na Szaserów
        > bo powiedzieli, że Banacha nie mój rejon
        > a Kaczyńskie co, tak sami sobie ten WIM na Szaserów wybrali?

Rejonizację w służbie zdrowia zniesiono na długo przed objęciem władzy przez PiS.
        • witoldzbazin Re: Nawet kłamać nie potrafisz... 13.05.10, 23:09
          barnacle.bill.the.sailor napisał: > Rejonizację w służbie zdrowia zniesiono na
          długo przed objęciem władzy przez Pi
          > S.

kolego pisze to wariatka> a-wariatka-tanczy napisała:

nawet psychiatria nie ma rejonizacji,tu POwinna uderzyć zamiast się szwendać PO
          Banacha hehehehe
    • wariant_b Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 20:07
      A mnie najbardziej przeraża w tym wszystkim, gdy próbuję sobie
      wyobrazić w praktyce zwyczajne słowa: "nie wie o śmierci Lecha".
      Co to oznacza dla innych pacjentów szpitala?
      • norek.pl Good Bye Lenin ? 13.05.10, 20:20
        ale to było przedsięwzięcie prywatne, na prywatnym terenie i za prywatne pieniądze...
      • snajper55 Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 23:56
        wariant_b napisał:

> A mnie najbardziej przeraża w tym wszystkim, gdy próbuję sobie
        > wyobrazić w praktyce zwyczajne słowa: "nie wie o śmierci Lecha".
        > Co to oznacza dla innych pacjentów szpitala?

Nic nie oznacza. Matka Kłamczyńskiego ma swoje miejsce w kampanii wyborczej syna
        i czeka na swój moment.

I znów uderzy dzwon Zygmunta...

S.
        • witoldzbazin Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 14.05.10, 00:04
          snajper55 napisał: > i czeka na swój moment.
          >
          > I znów uderzy dzwon Zygmunta...

mam nadzieję że twoja matka też hehehehehe
        • wariant_b Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 14.05.10, 00:16
          snajper55 napisał:
          > Nic nie oznacza. Matka Kłamczyńskiego ma swoje miejsce w kampanii
          > wyborczej syna i czeka na swój moment.

Doktor G. też miał swoje miejsce i dla pacjentów nic to nie oznaczało?
    • makova_panenka Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 20:43
      Jedno jest pewne. Jarek za to nie płaci. On nawet nie ma konta.
      • norek.pl w końcu to matka prezydenta i szefa partii 13.05.10, 21:56
        w każdym normalnym kraju leżałby w dobrej, prywatnej klinice - ale nie u nas, bo u nas takich klinik (ani systemu) nie ma, o co postarali się obaj synkowie, słusznie z resztą, bo vipy zawsze się jakoś wyżywią i wyleczą…
    • witoldzbazin Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 21:59
      te szpitale już dawno otwarte są dla każdego,ale widocznie POlszewia dalej w
      komunie i dzieli na prominentów jak Bronek i resztę hehehehe
      • wariant_b Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 22:16
        witoldzbazin napisał:
        > hehehehe

Jestem ciekaw tylko, czy całe piętro ma zakaz słuchania radia,
        oglądania telewizji, czytania prasy, rozmawiania i odwiedzin.
        Bo zdrowie obywateli jest najważniejsze, a to mogłoby zaszkodzić.
        • ta Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 22:45
          wariant_b napisał:
          >Jestem ciekaw tylko, czy całe piętro ma zakaz słuchania radia,
          > oglądania telewizji, czytania prasy, rozmawiania i odwiedzin.
          > Bo zdrowie obywateli jest najważniejsze, a to mogłoby zaszkodzić.

Pani JK może być w takim stanie, że nie docierają do niej informacje
          z zewnątrz, lub rzeczywiście jest ściśle izolowana. To pierwsze
          tłumaczyłoby, dlaczego nie dopytuje się uparcie o syna, którego nie
          widziała od ponad miesiąca, a który przedtem odwiedzał ją nieomal
          codziennie.
          W drugim przypadku ( ścisłej izolacji) trudno wyobrazić sobie, co za
          kit wciskają matce, gdy pyta o syna.
          • wariant_b Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 23:04
            ta napisała:
            > Pani JK może być w takim stanie, że nie docierają do niej...

Ale i Ty i ja jesteśmy w takim stanie, że informacje mogłyby
            do nas dotrzeć. Zamiast tego dostajemy:

"Mam od dwóch miesięcy smutną okazję obserwować pracę szpitala publicznego.
            Zawsze szanowałem pracę pielęgniarek i lekarzy, ale teraz szanuję ich pracę
            jeszcze bardziej. Widzę, że tam w szpitalu leczą się zarówno osoby zamożne jak i
            osoby naprawdę biedne. I uważam, że jedni i drudzy mają prawo do publicznej
            opieki zdrowotnej. To jest wielka zaleta publicznej służby zdrowia, że nie
            dzieli ludzi na biednych i bogatych. Ten argument powinien być wzięty pod uwagę".

Więc pytam, co zrobiono z chorymi i biednymi, żeby leczenie
            Pani Jadwigi przebiegało bez przeszkód.
            • ta Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 23:12
              Pani JK może mieć zarezerwowany np apartament z własnymi węzłami
              sanitarnymi lub 1/2 pięterka plus ścisła ochrona(?), albowiem w
              wypadku, gdy jest przytomna nie wyobrażam sobie tak ścisłej izolacji
              od otoczenia w normalnych warunkach szpitalnych, by nie dotarły
              informacje ze świata.
              • witoldzbazin Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 23:26
                ta napisała:

> Pani JK może mieć zarezerwowany np apartament z własnymi węzłami
                > sanitarnymi lub 1/2 pięterka plus ścisła ochrona(?)

a może jest w izolatce...nie znasz się na służbie zdrowia jak Kopacz hehehehe
                • ta Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 23:34
                  witoldzbazin napisał:

> ta napisała:
                  >
                  > > Pani JK może mieć zarezerwowany np apartament z własnymi węzłami
                  > > sanitarnymi lub 1/2 pięterka plus ścisła ochrona(?)
                  >
                  > a może jest w izolatce...nie znasz się na służbie zdrowia jak
                  Kopacz hehehehe

Apartament z własnymi węzłami sanitarnymi, to właśnie jest szpitalna
                  izolatka dla VIPów.
                  Wydawałoby się, że o izolatkach powinieneś byc dobrze poinformowany.
                  Zwłaszcza dla tych hehehehehehe
                  • witoldzbazin Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 23:36
                    ta napisała: > Apartament z własnymi węzłami sanitarnymi, to właśnie jest szpitalna
                    > izolatka dla VIPów.

nie tylko dla vipów hehehehehehehe
          • lackzadek Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 23:15
            ta napisała:

> wariant_b napisał:
            > >Jestem ciekaw tylko, czy całe piętro ma zakaz słuchania radia,
            > > oglądania telewizji, czytania prasy, rozmawiania i odwiedzin.
            > > Bo zdrowie obywateli jest najważniejsze, a to mogłoby zaszkodzić.
            >
            > Pani JK może być w takim stanie, że nie docierają do niej informacje
            > z zewnątrz, lub rzeczywiście jest ściśle izolowana. To pierwsze
            > tłumaczyłoby, dlaczego nie dopytuje się uparcie o syna, którego nie
            > widziała od ponad miesiąca, a który przedtem odwiedzał ją nieomal
            > codziennie.
            > W drugim przypadku ( ścisłej izolacji) trudno wyobrazić sobie, co za
            > kit wciskają matce, gdy pyta o syna.

Wciskają nie kit, tylko prochy.
    • basia.basia w Wojskowym Instytucie Medycznym przy Szasera 13.05.10, 23:24

www.rp.pl/artykul/68342,462465_Prace_traktowal_jak_misje.html
      "Koledzy z WIM podkreślają, że dr Lubiński był zawsze elegancki i
      szarmancki. – Mistrz taktu i dobrych manier. Świetnie ubrany, przystojny i
      zorganizowany – mówią.

Od 2005 r. był rzecznikiem prasowym Wojskowego Instytutu Medycznego, a od 2008
      r. zastępcą komendanta tej placówki. Od 2006 r. opiekował się rodziną
      prezydencką. Nie tylko głową państwa, ale także Pierwszą Damą Marią Kaczyńską
      oraz mamą prezydenta Jadwigą.

– Uważał, że to dla niego wielkie wyróżnienie – opowiada Dąbrowiecki. – Nie było
      to jednak łatwe zadanie, bo wymagało sporej dyspozycyjności i poświęcenia. Gdy
      padał rozkaz do wylotu, Wojtek po prostu brał torbę i wyjeżdżał – wspomina. –
      Swoje zajęcie traktował jak misję.

Lekarzy prezydenta było trzech. Wszyscy z Wojskowego Instytutu Medycznego,
      oficerowie wojska polskiego.
      Towarzyszyli głowie państwa podczas krajowych i
      zagranicznych wyjazdów. Mieli ustalony grafik, wymieniali się obowiązkami. 10
      kwietnia do Katynia miał lecieć inny lekarz. – Ale Wojtek bardzo chciał, bo czuł
      się żołnierzem. Zamienili się.

I stała się straszna rzecz – zawiesza głos Dąbrowiecki.

Ci trzej lekarze to:
      płk. Lubiński, płk. Smoszna, ppłk. dr Piotr Dąbrowiecki.
      Do prezydenta w czasie nieszczęsnego lotu dzwonił dr Smoszna.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7767830,Lekarz_prezydenta__plk_Jerzy_Smoszna_________to_niestety.html
      "Zabezpieczaliśmy prezydenta 24 godziny na dobę. To zaszczyt

- To ja wprowadzałem Wojtka w tę specyficzną funkcję trzy i pół roku temu.
      Stanowiliśmy uzupełniający się duet. Razem z BOR-em zabezpieczaliśmy
      prezydenta i jego rodzinę 24 godziny na dobę.
      To dla nas funkcja zaszczytna,
      bo obydwaj jesteśmy oficerami, pułkownikami, jednocześnie lekarzami i zarówno
      dla nas, jak i dla naszego wojskowego szpitala zabezpieczenie zwierzchnika sił
      zbrojnych to duży zaszczyt. Działamy, gdy pogarsza się zdrowie członków rodziny
      prezydenta, zawsze zabezpieczamy wyjazdy krajowe i zagraniczne. - mówi płk. dr
      Jerzy Smoszna.(...)

- Równo 4 tygodnie temu zadzwonił do mnie kolega z kancelarii prezydenta z
      prostym pytaniem: "Który z was leci do Katynia?" Odpowiedziałem od razu, że ja,
      bo to moja kolej...."ale, proszę poczekać, jeszcze porozmawiam z Wojtkiem".

Dla każdego oficera Wojska Polskiego być w tam, w tym miejscu, to zaszczyt.

- A Wojtek bardzo czuł się oficerem. Mówię "Słuchaj, ja byłem dwa lata temu w
      Katyniu z prezydentem. Może polecisz?"

- No i poleciał. Za mnie."
    • qqazz Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 13.05.10, 23:37
      Nie w MSWiA a w MON na Szaserów ale te szpitale resortowe sa tylko z nazwy kazdy
      może tam trafić.

pozdrawiam
      • maciej508 Re: w jakim szpitalu leży starsza pani Kaczyńska? 14.05.10, 06:52
        Z dobrze poinformowanych zródeł już nie leży,już chodzi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka