Dodaj do ulubionych

Rosjanie przygotowują nas na gorzką prawdę

19.05.10, 11:07
Na razie komisja ogłosiła, że w kabinie pilotów były dwie osoby. Mówią też, że
badanie nacisków na pilotów jest istotne dla ustalenia przyczyn katastrofy.
Najwyraźniej chcą uniknąć podania od razu informacji, która podziałałaby na
Polaków jak uderzenie młotem. Zaczynają przekazywać to drobnymi porcjami,
żebyśmy uniknęli szoku.
Obserwuj wątek
    • robietodlapolski Informacje Rosjan sa tyle warte ile zapewnienia 19.05.10, 11:09
      Tusko-Komorrowszczyzny, ze ci pierwsi mowia prawde.
    • robietodlapolski Rosjanie niech nam oddadza wszystkie dowody, 19.05.10, 11:10
      juz my sami dojdziemy prawdy.
      • man_sapiens Re: Rosjanie niech nam oddadza wszystkie dowody, 19.05.10, 11:18
        Mniejsza o fakty, PiS ma już prawdę gotową?
        • robietodlapolski Wieksza czesc swiata ma -> zamach terrorystyczny 19.05.10, 11:20
          • snajper55 Brat zabił brata? Jak Kain Abla? /nt 19.05.10, 12:16

• simera16 Re: Wieksza czesc swiata ma -> zamach terrory 19.05.10, 13:39
            Nawet jesli fakty sa inne...tym gorzej dla faktów...
        • stary_gniewny Mniejsza o fakty, POstwo ma już prawdę gotową. 19.05.10, 12:25
          To wina PISu
          • snajper55 Re: Mniejsza o fakty, POstwo ma już prawdę gotową 19.05.10, 12:31
            stary_gniewny napisał:

> To wina PISu

Całego PiSu ? Bardzo ciekawe. Opisz jak ten zły PiS spowodował katastrofę.
            Takiej hipotezy jeszcze nie słyszałem.

S.
            • stary_gniewny Chyba mnie źle zrozumiałeś. 19.05.10, 13:05

• snajper55 Chyba jednak dobrze, gdyż nie odpowiedziałeś 19.05.10, 15:52
                stary_gniewny napisał:

>
              • joannabarska stary gniewny... 20.05.10, 12:56
                Z oddawaniem wladzy to chyba nie Lenin, ale wczesny Gomulka...
          • wan4 Własnie fakty układające się sie w logiczny ciąg 19.05.10, 12:48
            zdarzeń wskazują nam na najbardziej prawdopodobne przyczyny katastrofy, o czym
            ja pisalem na forum już 10kwi
          • simera16 Re: Mniejsza o fakty, POstwo ma już prawdę gotową 19.05.10, 13:40
            stary_gniewny napisał:

> To wina PISu

Może nie PiSu, ale też i nie PO...
      • boblebowsky Re: Rosjanie niech nam oddadza wszystkie dowody, 19.05.10, 11:21
        robietodlapolski napisał:

> juz my sami dojdziemy prawdy.

Już po jabłkach, nawet jak nam oddadzą to z pewnością ze zmanipulowanymi
        zapisami czarnych skrzynek. Oni są przecież specjalistami w ukrywaniu prawdy,
        tym bardziej jeśli ta ich obciąża.
      • rozenklapa Re: Rosjanie niech nam oddadza wszystkie dowody, 19.05.10, 18:17
        Że też nie wzięli cię do komisji badającej katastrofę.
    • ponte_aronte niestety, gorzka prawda może być taka, że 19.05.10, 11:12
      te rozmowy NIE będą opublikowane, Anodina powiedziała, że nie może powiedzieć, bo aneks 13 zabrania publikacji prywatnych treści, które mogłyby sprawić bół rodzinie :(
      • boblebowsky Re: niestety, gorzka prawda może być taka, że 19.05.10, 11:17
        ponte_aronte napisał:

> te rozmowy NIE będą opublikowane, Anodina powiedziała, że nie może powiedzieć,
        > bo aneks 13 zabrania publikacji prywatnych treści, które mogłyby sprawić bół ro
        > dzinie :(

Czy ja wiem?

"Uczestniczący w moskiewskiej konferencji szef polskiej Państwowej Komisji
        Badania Wypadków Lotniczych Edmund Klich powiedział, że "nie wywierano presji na
        załodze". "Głosy osób spoza załogi pochodzą z rozmów przeprowadzonych 16-20
        minut przed katastrofą" - powiedział Klich."
        • daktylek Re: niestety, gorzka prawda może być taka, że 19.05.10, 11:19
          Czyli mniej wiecej wtedy, kiedy samolot rozpoczął zniżanie do
          lądowania
          • boblebowsky Re: niestety, gorzka prawda może być taka, że 19.05.10, 11:22
            daktylek napisał:

> Czyli mniej wiecej wtedy, kiedy samolot rozpoczął zniżanie do
            > lądowania

No tak, ale powiedział wyraźnie, że presji nie wywierano.
            • daktylek Re: niestety, gorzka prawda może być taka, że 19.05.10, 11:26
              Problem w tym, że ocena tego, co jest, a co nie jest presją może być
              tylko subiektywna.
              • boblebowsky Re: niestety, gorzka prawda może być taka, że 19.05.10, 11:35
                daktylek napisał:

> Problem w tym, że ocena tego, co jest, a co nie jest presją może być
                > tylko subiektywna.

No niby tak, ale mówimy o wynikach prac komisji gdzie powinno się brać
                odpowiedzialność za każde wypowiedziane słowo i nie wygłaszać subiektywnych
                opinii, bo komisja ma wydać opinię obiektywną i do tego jest powołana.
              • daktylek Re: niestety, gorzka prawda może być taka, że 19.05.10, 11:49
                Właśnie przeczytałam, że jednym z głosów był gen. Błasiak - dowódca
                sił lotniczych
              • snajper55 Re: niestety, gorzka prawda może być taka, że 19.05.10, 12:19
                daktylek napisał:

> Problem w tym, że ocena tego, co jest, a co nie jest presją może być
                > tylko subiektywna.

Generał mógł się jedynie zapytać:

"Jesteście wystarczająco wyszkoleni i odważni, aby wylądować ?"

S.
                • sas125 Re: niestety, gorzka prawda może być taka, że 19.05.10, 18:13
                  juz na to czekam kiedy uslyszymy a moze zobaczymy/mogl byc monitoring w
                  samolocie - co nie?/ jak glowny VIP osobiscie przejal stery i odsunal na bok
                  tchorzliwa zaloge -GWnoprawda lub TVN 24 jako pierwsze zamieszczą taką rewelację
                  a forumowe pieski z PO odszczekają ,zatanczą i zaspiewają
                  razem z głownym zapiewajłą adasiem ryk triumfu. heil.
          • robietodlapolski Jasne, ktos specjalnie zagadal pilotow 19.05.10, 11:25
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Jasne, ktos specjalnie zagadal pilotow 19.05.10, 11:30
              Niczym Stasiak w Symferopolu.
          • wyluzowana.kaczka Re: niestety, gorzka prawda może być taka, że 19.05.10, 12:45
            daktylek napisał:

> Czyli mniej wiecej wtedy, kiedy samolot rozpoczął zniżanie do
            > lądowania

Czyli mniej wiecej wtedy,kiedy jeden Kaczor rozmawial z drugim
            Kaczorem.
          • sas125 Re: niestety, gorzka prawda może być taka, że 19.05.10, 18:09
            powiedziano wyraznie ze obcy glos byl slyszalny na ok. 18 -20 minut przed
            katastrofą - a wiec w tedy gdy samolot nie zniżal sie do ladowania
            • pszek Re: niestety, gorzka prawda może być taka, że 20.05.10, 12:00
              sas125 napisał:

> powiedziano wyraznie ze obcy glos byl slyszalny na ok. 18 -20 minut przed
              > katastrofą - a wiec w tedy gdy samolot nie zniżal sie do ladowania

ale wtedy kiedy Lechjarek dostał wiadomość że w Smoleńsku mgła i trzeba iść na
              zapasowe lotnisko,wtedy chwycił za telefon i zadzwonił do JarKacza po wytyczne
              bo tak zawsze było.Po otrzymaniu wytycznych Lechujarek wezwał gen Błasika i
              polecił mu przeprowadzenie męskiej rozmowy z pilotem zgodnie z wytycznymi,co i
              nastąpiło bo obecność gen. Błasika zarejestrowały przyrządy,co za pech dla JarKacza!
              Dlatego też powinno się żądać ujawnienia treści rozmowy obu Kaczek,to dla dobra
              JarKacza,no chyba że treść niewygodna dla niego...
        • ponte_aronte słuchałem go 19.05.10, 11:21
          powiedział też, ze ON NIE WIE, że związek jest cały czas badany
          • boblebowsky Re: słuchałem go 19.05.10, 11:24
            ponte_aronte napisał:

> powiedział też, ze ON NIE WIE, że związek jest cały czas badany

A widzisz, ja nie i opieram się na tym co napisał Dziennik.
            • ponte_aronte dziennikowi się coś potegowało 19.05.10, 11:28
              on nie powiedział, że nie wywierano presji, w każdym razie ja nie usłyszałem czegoś takiego
              • lackzadek Czy ROZKAZ jest presją? 19.05.10, 11:41
                ???
                • boblebowsky Re: Czy ROZKAZ jest presją? 19.05.10, 11:52
                  A był rozkaz?
                  • wan4 ale był gen.Blasiak, po co? Na pogaduchy?????????? 19.05.10, 11:57
                    czy chcesz ten rozkaz zobaczyc na piśmie ?
                    • boblebowsky Re: ale był gen.Blasiak, po co? Na pogaduchy????? 19.05.10, 12:01
                      wan4 napisał:

> czy chcesz ten rozkaz zobaczyc na piśmie ?

Może być zapis audio z kokpitu, albo stenogram, ale z tego co się orientuję
                      rozkazu chyba nie miał prawa wydać.
                      • wan4 Re: ale był gen.Blasiak, po co? Na pogaduchy????? 19.05.10, 12:05
                        boblebowsky napisał:
                        z tego co się orientuję
                        > rozkazu chyba nie miał prawa wydać.

to też mówimy o presji i naciskach na pilotów a nie rozkazie w sensie
                        formalnym... Dla zrozumienia dam taki przykład - cesarz Japonii w czasie II
                        Wojny nigdy nie wydawał rozkazów. On zawsze prosił. Ale dla podwładnych prośba
                        cesarza była rozkazem
                        • boblebowsky Re: ale był gen.Blasiak, po co? Na pogaduchy????? 19.05.10, 12:09
                          wan4 napisał:

> boblebowsky napisał:
                          > z tego co się orientuję
                          > > rozkazu chyba nie miał prawa wydać.
                          >
                          > to też mówimy o presji i naciskach na pilotów a nie rozkazie w sensie
                          > formalnym... Dla zrozumienia dam taki przykład - cesarz Japonii w czasie II
                          > Wojny nigdy nie wydawał rozkazów. On zawsze prosił. Ale dla podwładnych prośba
                          > cesarza była rozkazem

Będzie zapis, będziemy analizować i wyciągać wnioski, na ten moment możemy
                          ledwie przypuszczać. I pamiętał by też że Błasik cesarzem nie był, a sytuacja z
                          nakłanianiem pilota do lądowania miała już w przeszłości i pamiętamy jak
                          szerokim echem się odbiła.
                          • wan4 ależ Błasiak mógł być tylko poslańcem 19.05.10, 12:13
                            W salonce miał swojego przełożonego i logika wskazuje, ze nie mogło byc inaczej
                            - tylko na polecenie prezydenta wlazł do kokpitu i wywierał presję
                            • boblebowsky Re: ależ Błasiak mógł być tylko poslańcem 19.05.10, 12:22
                              wan4 napisał:

> W salonce miał swojego przełożonego i logika wskazuje, ze nie mogło byc inaczej
                              > - tylko na polecenie prezydenta wlazł do kokpitu i wywierał presję

Oczywiście, że mogło być inaczej. Mógł przecież tylko dla świętego spokoju pójść
                              do pilotów i zapytać ich czy rzeczywiście jest tak trudno. W odpowiedzi mógł
                              usłyszeć, że tak ale, że spróbują podejść i jak się nie uda to wtedy zmienią
                              lotnisko. Mógł to skwitować tekstem: Panowie, znacie sytuacje i to do was,
                              należy decyzja.
                              I co, pozbawione logiki??
                              • wan4 Re: ależ Błasiak mógł być tylko poslańcem 19.05.10, 12:46
                                Tak sam wlazł do salonki Prezydenta, nieproszony, by zapytac o pogodę???
                                Pozbawione prawdopodobienstwa... mówiac potocznie, czyli nieprawdopodobne. Mamy
                                incydent z Gruzji, i szykany wobec pilota potem, oraz cały ciąg poszlak, który
                                wskazuje na najbardziej prawdopodobny scenariusz
                                • boblebowsky Re: ależ Błasiak mógł być tylko poslańcem 19.05.10, 13:00
                                  wan4 napisał:

> Tak sam wlazł do salonki Prezydenta, nieproszony, by zapytac o pogodę???

A czy ja tak napisałem? Nie! Został o to poproszony prezydenta, który być może i
                                  miał ochotę wpłynąć na decyzje pilotów, ale czy Błasik nie poszedł tam tylko dla
                                  świętego spokoju, żeby Leszek widział, że działa i czy ta rozmowa nie wyglądała
                                  tak jak ją opisałem tego nie nie wiesz. Więc nie kombinuj jak koń Pospieszalski
                                  pod górę, bo to za poważna sprawa, żeby na podstawie prawdopodobieństwa wydawać
                                  wyroki.
                                  • wan4 Re: ależ Błasiak mógł być tylko poslańcem 19.05.10, 13:26
                                    ale czy Błasik nie poszedł tam tylko dla
                                    świętego spokoju, żeby Leszek widział, że działa i czy ta rozmowa nie wyglądała

to ty kombinujesz i chyba przekombinowałes... Brzytwa Okhama sie klania. I nie
                                    tylko twarde dowody uprawniaja do wysnuwania wniosków. Nawet w systemie prawnym
                                    procesy poszlakowe sa jak najbardziej dopuszczalne. Byle to były fakty i
                                    ukladaly się w logiczną całosć. Ja w swoich wywodach tu na forum tych warunków
                                    sie trzymam. I dzięki temu wiele zdarzeń (również politycznych) udało mi się
                                    przewidzec na długo przed czasem.

Nie wykazujesz sprzeczności w moich wywodach a tylko mnozysz własne spekulacje,
                                    które tym sie tylko różnią od moich, że sa mniej prawdopodobne...
                                    • boblebowsky Re: ależ Błasiak mógł być tylko poslańcem 19.05.10, 13:48
                                      wan4 napisał:

> ale czy Błasik nie poszedł tam tylko dla
                                      > świętego spokoju, żeby Leszek widział, że działa i czy ta rozmowa nie wyglądała
                                      >

>
                                      > to ty kombinujesz i chyba przekombinowałes... Brzytwa Okhama sie klania. I nie
                                      > tylko twarde dowody uprawniaja do wysnuwania wniosków. Nawet w systemie prawnym
                                      > procesy poszlakowe sa jak najbardziej dopuszczalne. Byle to były fakty i
                                      > ukladaly się w logiczną całosć. Ja w swoich wywodach tu na forum tych warunków
                                      > sie trzymam. I dzięki temu wiele zdarzeń (również politycznych) udało mi się
                                      > przewidzec na długo przed czasem.
                                      >
                                      > Nie wykazujesz sprzeczności w moich wywodach a tylko mnozysz własne spekulacje,
                                      > które tym sie tylko różnią od moich, że sa mniej prawdopodobne...

Próbuję ci tylko uzmysłowić, że żeby wydawać takie wyroki prawdopodobieństwo to
                                      za mało, bez względy czy jest mniejsze czy większe. Nie wykazuje sprzeczności w
                                      twoich wywodach, bo również uważam je za prawdopodobne i co więcej moje
                                      przypuszczenia są podobne, ale na ich podstawie nie formułuje jednoznacznych
                                      oskarżeń tylko spokojnie czekam na ujawnione fakty. Te ujawnione dziś jeszcze
                                      naszych przypuszczeń nie potwierdzają, a jedynie trochę je przybliżają.
                                      Hipotetyczna sytuacja w kokpicie o której napisałem też ma swoje uzasadnienie i
                                      poszlaki które mogły by ją uprawdopodobnić i jest nim poprzedni lot do Gruzji,
                                      afera wokół niego i w końcu odznaczenie pilota.

Ja w swoich wywodach tu na forum tych warunków
                                      > sie trzymam. I dzięki temu wiele zdarzeń (również politycznych) udało mi się
                                      > przewidzec na długo przed czasem.

Tutaj to mnie już rozbawiłeś:))) Normalnie zaleciało homosiem:))))
                                      • wan4 Re: ależ Błasiak mógł być tylko poslańcem 19.05.10, 14:04
                                        Próbuję ci tylko uzmysłowić, że żeby wydawać takie wyroki prawdopodobieństwo to
                                        za mało, bez względy czy jest mniejsze czy większe

W procesach poszlakowych bazując na takich wysoce prawdopodobnych logicznie
                                        zestawionych relacjach przyczynowo-skutkowych skazują na wieloletnie wyroki. A
                                        ty mi za to moralizujesz na forum ???? Znaj proporcje...

Tutaj to mnie już rozbawiłeśsmile)) Normalnie zaleciało homosiemsmile)))

A homoś czy ty osobiscie możecie pochwalić się takimi postammi? :)
                                        • boblebowsky Re: ależ Błasiak mógł być tylko poslańcem 19.05.10, 14:19
                                          wan4 napisał:

> Próbuję ci tylko uzmysłowić, że żeby wydawać takie wyroki prawdopodobieństwo
                                          > to
                                          > za mało, bez względy czy jest mniejsze czy większe

>
                                          > W procesach poszlakowych bazując na takich wysoce prawdopodobnych logicznie
                                          > zestawionych relacjach przyczynowo-skutkowych skazują na wieloletnie wyroki. A
                                          > ty mi za to moralizujesz na forum ???? Znaj proporcje...

Kolego, w gorącej wodzie jesteś widzę kompany:))) Póki co sprawa nie jest na
                                          etapie "procesu" tylko śledztwa i zbierania informacji więc ten twój argument o
                                          procesie poszlakowym... sorry, ale ma średnie zastosowanie. Jak już sprawa
                                          zostanie zbadana i będą jakieś wątpliwości to wtedy będziemy mówić o poszlakach,
                                          a póki co nie znasz nawet treści tej rozmowy. Tak więc znaj proporcje.
                                          I wcale cię nie moralizuje tylko zachęcam do zwykłego rozsądku i cierpliwości.

> Tutaj to mnie już rozbawiłeśsmile)) Normalnie zaleciało homosiemsmile))) [/i]
                                          >
                                          >
                                          >
                                          > A homoś czy ty osobiscie możecie pochwalić się takimi postammi? :)

Geniusz i do tego jaki skromny:))
                                          • wan4 Re: ależ Błasiak mógł być tylko poslańcem 19.05.10, 14:33
                                            Nie mogę się z tobą zgodzić, choć naprawdę chcę:)
                                            Od tego są takie fora dyskusyjne, by sobie różne hipotezy stawiać, dyskutować,
                                            udawadniać.... a potem pochwalić sie trafnością wniosków... :) Jeżeli moje tezy
                                            w czas potwierdza, to nabieram zaufania do wlasnego rozumienia rzeczywistości.
                                            Jeżeli nie, to zaliczam takich dyskutantów do grupy Staniszkis czy Kataryny,
                                            czyli ineligentny bełkot który nijak ma sie do rzeczywistości

Do której grupy mam ciebie, kolego (skoro tak zaproponowałeś) zaliczyc?
                                            ;)
                                            • boblebowsky Re: ależ Błasiak mógł być tylko poslańcem 19.05.10, 14:43
                                              wan4 napisał:

> Nie mogę się z tobą zgodzić, choć naprawdę chcę:)
                                              > Od tego są takie fora dyskusyjne, by sobie różne hipotezy stawiać, dyskutować,
                                              > udawadniać.... a potem pochwalić sie trafnością wniosków... :) Jeżeli moje tezy
                                              > w czas potwierdza, to nabieram zaufania do wlasnego rozumienia rzeczywistości.
                                              > Jeżeli nie, to zaliczam takich dyskutantów do grupy Staniszkis czy Kataryny,
                                              > czyli ineligentny bełkot który nijak ma sie do rzeczywistości

Grunt to nie mieć zachwianej samooceny:)) Ale wiesz... nie trzeba t6ego tak na
                                              każdym kroku podkreślać, przecież od razu widać, że jesteś od nich lepszy.

> Do której grupy mam ciebie, kolego (skoro tak zaproponowałeś) zaliczyc?

A mnie możesz zaliczyć nawet do grupy Kataryny, albo Jadźki, nawet do moherów i
                                              bez urazy, ale mi to wisi.
                                              • wan4 Re: ależ Błasiak mógł być tylko poslańcem 19.05.10, 14:57
                                                A mnie możesz zaliczyć nawet do grupy Kataryny, albo Jadźki, nawet do moherów i
                                                bez urazy, ale mi to wisi.

Ok, choć nie wierze, skoro chce ci sie czytać i pisac tu na forum ;)
                                                :p
      • robietodlapolski Oczywiscie, te prywatne tresci zostaly usuniete z 19.05.10, 11:22
        czarnych skrzynek ;)
        • ponte_aronte a ty skąd wiesz, że coś Zostało 19.05.10, 11:25
          uzunięte?
    • mr.sajgon Re: Rosjanie przygotowują nas na gorzką prawdę 19.05.10, 11:19
      man_sapiens napisał:

> Na razie komisja ogłosiła, że w kabinie pilotów były dwie osoby. Mówią też, że
      > badanie nacisków na pilotów jest istotne dla ustalenia przyczyn katastrofy.
      > Najwyraźniej chcą uniknąć podania od razu informacji, która podziałałaby na
      > Polaków jak uderzenie młotem. Zaczynają przekazywać to drobnymi porcjami,
      > żebyśmy uniknęli szoku.

Ze to bedzie wina wspolna - pilotow, procedur i pogody.
      Jesli chcesz spekulowac to nie ma problemu - ja wysuwam teze ze to bylo
      dorzniecie watahy.jak lubisz jazde po bandzie to ja zawsze chetnie w to wchodze.
    • haen1950 Ten Klich, niech go diabli! 19.05.10, 11:19
      Ten celebryta zwala wszystko na pilotów. Wg niego mamy samobójców,
      którzy na wesoło i z usmiechem walą maszyną w ziemię dla kawału.

Pełna kompromitacja polskiego lotnictwa wojskowego. Armia już ma
      dosyć i tego tak nie zostawi.
      • robietodlapolski To byla wersja Rosjan od poczatku, nikt nie 19.05.10, 11:23
        powinien byc zaskoczony.
        • haen1950 Re: To byla wersja Rosjan od poczatku, nikt nie 19.05.10, 11:31
          Oczywiście, tylko dzięki Rosjanom poznamy wszystkie okoliczności.
          Klich przy Tatianie Anodinej jest małym krętaczem, który zasłania
          się niewiedzą.
          • wan4 E.Klich, kolejny wielce odwazny polaczek 19.05.10, 12:01
            co sra (odważnie oczywiscie) na widok Kaczora i przed jego mściwą naturą
      • wanda43 Re: Ten Klich, niech go diabli! 19.05.10, 11:48
        haen1950 napisał:

> Ten celebryta zwala wszystko na pilotów. Wg niego mamy samobójców,
        > którzy na wesoło i z usmiechem walą maszyną w ziemię dla kawału.
        >
        > Pełna kompromitacja polskiego lotnictwa wojskowego. Armia już ma
        > dosyć i tego tak nie zostawi.

Nadzieja w Rosjanach, ze jednak ujawnia i nadzieja w pilotach, ze nie pozwolą
        szargac pamieci kolegow.
        Na temat zachowania prezydenta podczas lotow jeden z nich juz wczesniej
        powiedzial, ze duzo by mowic, ale jeszcze nie pora. Mam nadzieje, ze wreszcie
        powiedzą.
    • prawieemeryt Re:Ponad aktywny jest ten "co robi dla polski". 19.05.10, 11:30
      On "robi" tylko "na forum", to się da odczuć.
    • adam111115 Re: Rosjanie przygotowują nas na gorzką prawdę 19.05.10, 11:41
      PiS, Gazeta Polska i całe to ciemnoludowe, zacofane katolickie
      towarzystwo przyjęły już 10 kwietnia rano jedyną prawdę w tym
      temacie: winny jest rząd, Tusk i Rosja. Kropka. Bo pozwolili im
      lecieć, bo źle to zorganizowali, bo źle szkolono pilotów, bo "pewnie"
      był to zamach, (dla normalnych, to wszystko organizowała Kancelaria,
      no ale to jest nieistotny szczegół dla tej ciemnoty).

Więc jakiekolwiek powody przedstawi Komisja, to i tak będzie dla nich
      ściema i nieprawda. Krzyczą dużo o konieczności powołania
      międzynarodowej komisji, i gdyby ona powstała i podała identyczne
      powody to to byłoby kolejną ściemą, tym razem spiskiem na poziomie
      międzynarodowym.

Więc zastanawiam się czy ktoś z tego towarzystwa umie mysleć?
      • pollack5 [...] 19.05.10, 11:50
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • prawieemeryt Re: I tu popełniasz błąd zasadniczy! 19.05.10, 11:55
        Zastanawiam się czy ktoś z tego towarzystwa umie mysleć? Powinienes
        dawno wiedzieć, ze NIE!
        • ploniekocica Re: I tu popełniasz błąd zasadniczy! 19.05.10, 12:14
          Nie no, niestety paru umie i to nie tyle myśleć, co wymyślać. Wymyślać kolejne
          idiotyzmy dla tych, co nie umieją i nie chcą myśleć. Jakby nie było tych co
          codziennie wymyślają i dostarczają via media kolejne dowody na dawno wymyślone
          spiski to by ci niemyślący żyli w spokoju.
          • prawieemeryt Re: Nie będę 19.05.10, 12:50
            upierdliwy, ale trudno ci będzie przekonać mnie, że wymyślanie jest
            synonimem myślenia. Będziesz się upierać to Ci nawymyślam.
      • pis_do_grochowa Re: Rosjanie przygotowują nas na gorzką prawdę 19.05.10, 12:10
        adam111115 napisał:

> PiS, Gazeta Polska i całe to ciemnoludowe, zacofane katolickie
        > towarzystwo

Nie uwazam, ze Twoje wrzucania Katolikow do PISowskiego,
        ciemnoludowego wora jest uprawnione.
        Nie zapominaj, ze wsrod Polakow to ponad 90% katolicy i wiekszosc z
        nich to nie sa zwolennicy PISu
    • vargtimmen manipulują :( 19.05.10, 12:15

Gorzka prawda jest taka, że Rosjanie nie podali żadnych, twardych, technicznych
      informacji, możliwych do zweryfikowania, nic istotnego w sprawie przebiegu
      katastrofy, czego byśmy nie wiedzieli wcześniej. Nie podali czasu i treści rozmów.

Po 40 dniach od katastrofy, rzekomo, nie zidentyfikowali drugiego głosu. A każdy
      głos ma swoją "pitch frequency", unikalną częstotliwość bazową...

Rosjanie zachowują się wręcz katastrofalnie - chodzi tylko o to, by siać
      podejrzenia i podgrzewać nastrój, zero przejrzystości, dobór informacji, pozorna
      niewiedza. To staje się coraz bardziej pdejrzane :(
      • snajper55 Re: manipulują :( 19.05.10, 12:21
        vargtimmen napisał:

> Gorzka prawda jest taka, że Rosjanie nie podali żadnych, twardych, technicznych
        > informacji, możliwych do zweryfikowania, nic istotnego w sprawie przebiegu
        > katastrofy, czego byśmy nie wiedzieli wcześniej.

A to wcześniej to pewnie od Chińczyków się dowiedziałeś ?

S.
        • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 12:28
          snajper55 napisał:

> vargtimmen napisał:
          >
          > > Gorzka prawda jest taka, że Rosjanie nie podali żadnych, twardych, techni
          > cznych
          > > informacji, możliwych do zweryfikowania, nic istotnego w sprawie przebieg
          > u
          > > katastrofy, czego byśmy nie wiedzieli wcześniej.
          >
          > A to wcześniej to pewnie od Chińczyków się dowiedziałeś ?
          >

Od Amielina, dziennikarzy i świadków.
          • snajper55 Re: manipulują :( 19.05.10, 12:32
            vargtimmen napisał:

> Od Amielina, dziennikarzy i świadków.

A Amielin to pewnie Chińczyk ? Świadkowie to pewnie Eskimosi. A dziennikarze
            powtarzają informacje, które mają od Nigeryjczyków.

S.
            • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 12:36
              snajper55 napisał:

> vargtimmen napisał:
              >
              > > Od Amielina, dziennikarzy i świadków.
              >
              > A Amielin to pewnie Chińczyk ? Świadkowie to pewnie Eskimosi. A dziennikarze
              > powtarzają informacje, które mają od Nigeryjczyków.
              >

Och, chodzi co o słowo "Rosjanie". Użyłem go tak, jak autor wątku, do określenia
              władz rosyjskich. Nie wierzę, że tego nie zrozumiałeś.
              • snajper55 Re: manipulują :( 19.05.10, 13:15
                vargtimmen napisał:

> Och, chodzi co o słowo "Rosjanie". Użyłem go tak, jak autor wątku, do określenia
                > władz rosyjskich. Nie wierzę, że tego nie zrozumiałeś.

Władze rosyjskie informują jedynie o tym, co jest bez żadnych wątpliwości
                ustalone. I jest to całkowicie zrozumiałe. Jeśli jednak twierdzisz, że władze
                rosyjskie manipulują, to podaj przykład takich manipulacji. Tylko nie cytuj
                dziennikarzy, komentatorów czy świadków, gdyż jak ustaliliśmy, pisałeś o
                władzach rosyjskich, a nie o jakichś dziennikarzach, komentatorach czy świadkach.

S.
                • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 13:22
                  snajper55 napisał:

> vargtimmen napisał:
                  >
                  > > Och, chodzi co o słowo "Rosjanie". Użyłem go tak, jak autor wątku, do okr
                  > eślenia
                  > > władz rosyjskich. Nie wierzę, że tego nie zrozumiałeś.
                  >
                  > Władze rosyjskie informują jedynie o tym, co jest bez żadnych wątpliwości
                  > ustalone. I jest to całkowicie zrozumiałe.

Otóż nie. Informują, że wykluczyli już szereg wariantów, co jest w tej sytuacji,
                  praktycznie niemożliwe, bez określenia bezpośredniej przyczyny katastrofy.

> Jeśli jednak twierdzisz, że władze rosyjskie manipulują, to podaj przykład
                  takich manipulacji.

Czas katastrofy był fałszywie podany w pierwszym oficjalnym raporcie. Brak jest
                  ścisłych danych, jakie kokpit otrzymał od wieży, zamiast tego jakieś informacje
                  o rozmowach w kokpicie, dla przebiegu katastrofy, najpewniej, nieistotne, za
                  którymi zaraz idą przecieki.

To jest dobieranie informacji pod utworzenie wrażenie, że wypadek zdarzył się w
                  określony sposób. Taka metoda prezentacji umożliwia sterowanie opinią publiczną.
                  • snajper55 Re: manipulują :( 19.05.10, 15:56
                    vargtimmen napisał:

> Otóż nie. Informują, że wykluczyli już szereg wariantów, co jest w tej sytuacji,
                    > praktycznie niemożliwe, bez określenia bezpośredniej przyczyny katastrofy.

Władze tak informują, czy tez komisja ?
                    Jest możliwe, gdyż w czasie śledztwa elimiinuje się po kolei pewne hipotezy
                    stawiane po wydarzeniu.

> Czas katastrofy był fałszywie podany w pierwszym oficjalnym raporcie.

Proszę o link do tego oficjalnego raportu władz Rosji.

> Brak jest ścisłych danych, jakie kokpit otrzymał od wieży, zamiast
                    > tego jakieś informacje o rozmowach w kokpicie, dla przebiegu
                    > katastrofy, najpewniej, nieistotne, za którymi zaraz idą przecieki.

Miałeś podać przykłady manipulacji a nie listę tego, czego nie wiesz czy nie wiemy.

> To jest dobieranie informacji pod utworzenie wrażenie, że wypadek zdarzył się w
                    > określony sposób. Taka metoda prezentacji umożliwia sterowanie opinią publiczną.

Tak, informacje są dobierane. Podawane oficjalnie są tylko te, które są pewne.

S.
                    • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 16:04
                      snajper55 napisał:

> vargtimmen napisał:
                      >
                      > > Otóż nie. Informują, że wykluczyli już szereg wariantów, co jest w tej sy
                      > tuacji,
                      > > praktycznie niemożliwe, bez określenia bezpośredniej przyczyny katastrofy
                      > .
                      >
                      > Władze tak informują, czy tez komisja ?
                      > Jest możliwe, gdyż w czasie śledztwa elimiinuje się
                      > po kolei pewne hipotezy stawiane po wydarzeniu.
                      >

Pełna eliminacja jest możliwa, tylko wtedy, gdy się zna dokładne przyczyny.

> > Czas katastrofy był fałszywie podany w pierwszym oficjalnym raporcie.
                      >
                      > Proszę o link do tego oficjalnego raportu władz Rosji.
                      >

premier.gov.ru/events/news/10179/
                      > > Brak jest ścisłych danych, jakie kokpit otrzymał od wieży, zamiast
                      > > tego jakieś informacje o rozmowach w kokpicie, dla przebiegu
                      > > katastrofy, najpewniej, nieistotne, za którymi zaraz idą przecieki.
                      >
                      > Miałeś podać przykłady manipulacji a nie listę tego, czego nie wiesz czy nie
                      wiemy.
                      >

Manipulacja polega na selekcji podawanych informacji. Samo podanie czegoś
                      oznacza uznanie to za istotne, przemilczenie zaś usuwa informację z kręgu
                      zainteresowań.

> > To jest dobieranie informacji pod utworzenie wrażenie, że wypadek zdarzył
                      > się w
                      > > określony sposób. Taka metoda prezentacji umożliwia sterowanie opinią pub
                      > liczną.
                      >
                      > Tak, informacje są dobierane. Podawane oficjalnie są tylko te, które są pewne.
                      >

Korespondencja wieży z pilotami jest znana i pewna.
                      • snajper55 Re: manipulują :( 19.05.10, 17:57
                        vargtimmen napisał:

> Pełna eliminacja jest możliwa, tylko wtedy, gdy się zna dokładne przyczyny.

Pełna eliminacja czego ? Poszczególne hipotezy można eliminować w trakcie badań,
                        przed ich zakończeniem. Jeśli nie znaleziono szczątków rakiety, można odrzucić
                        hipotezę zestrzelenia samolotu przez rakietę.

> > Proszę o link do tego oficjalnego raportu władz Rosji.
                        >
                        > premier.gov.ru/events/news/10179/

To nie jest oficjalny raport włądz Rosji. Nie kłam.

> Manipulacja polega na selekcji podawanych informacji. Samo podanie czegoś
                        > oznacza uznanie to za istotne, przemilczenie zaś usuwa informację z kręgu
                        > zainteresowań.

Jakie informacje zostały przemilczane ? Takie, że to Tusk zestrzelił samolot ?

> > Tak, informacje są dobierane. Podawane oficjalnie są tylko te, które są p
                        > ewne.
                        >
                        > Korespondencja wieży z pilotami jest znana i pewna.

Skoro jest znana, to o co Ci chodzi ?

S.
                        • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 19:01
                          snajper55 napisał:

> vargtimmen napisał:
                          >
                          > > Pełna eliminacja jest możliwa, tylko wtedy, gdy się zna dokładne przyczyny.
                          >
                          > Pełna eliminacja czego ?

Hipotez.

> Poszczególne hipotezy można eliminować w trakcie badań,
                          > przed ich zakończeniem. Jeśli nie znaleziono szczątków rakiety, można odrzucić
                          > hipotezę zestrzelenia samolotu przez rakietę.
                          >

Tak, ale to eliminuje konkretne scenariusze.

> > > Proszę o link do tego oficjalnego raportu władz Rosji.
                          > >
                          > > premier.gov.ru/events/news/10179/
                          >
                          > To nie jest oficjalny raport włądz Rosji. Nie kłam.
                          >

Kolejny z obrzydliwą metodą "rozmowy".

To zapis oficjalne konf. pras. premiera Rosji i sztabu kryzysowego, na którym
                          Szojgu raportował premierowi i opinii publicznej o faktach dotyczących wypadku.
                          Nie rozumiesz co czytasz i na podstawie swojego niezrozumienia rzucasz
                          oskarżeniami o kłamstwo? Bzidko.

> > Manipulacja polega na selekcji podawanych informacji. Samo podanie czegoś
                          > > oznacza uznanie to za istotne, przemilczenie zaś usuwa informację z kręgu
                          > > zainteresowań.
                          >
                          > Jakie informacje zostały przemilczane ?

Korespondencja kokpitu z wieżą, już pisałem.

> > Korespondencja wieży z pilotami jest znana i pewna.
                          >
                          > Skoro jest znana, to o co Ci chodzi ?
                          >

Właśnie nie jest, są tylko urywki z niej i dziwny wywiad z kontrolerem z 10 lub
                          11 kwietnia.
      • mietowe_loczki Re: manipulują :( 19.05.10, 12:30
        Naprawdę trzeba mieć w sobie dużo złej woli, żeby coś takiego napisać :(
        • boblebowsky Re: manipulują :( 19.05.10, 12:32
          mietowe_loczki napisała:

> Naprawdę trzeba mieć w sobie dużo złej woli, żeby coś takiego napisać :(

Złej woli?? To tylko ten moherowy talizman z kieszeni mu trochę wystaje:)))
          • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 12:42
            boblebowsky napisał:

> mietowe_loczki napisała:
            >
            > > Naprawdę trzeba mieć w sobie dużo złej woli, żeby coś takiego napisać :(
            >
            > Złej woli?? To tylko ten moherowy talizman z kieszeni mu trochę wystaje:)))

Żenada i tyle, Bob. Staczasz się.
            • boblebowsky Re: manipulują :( 19.05.10, 12:49
              vargtimmen napisał:

> boblebowsky napisał:
              >
              > > mietowe_loczki napisała:
              > >
              > > > Naprawdę trzeba mieć w sobie dużo złej woli, żeby coś takiego napis
              > ać :(
              > >
              > > Złej woli?? To tylko ten moherowy talizman z kieszeni mu trochę wystaje:)
              > ))
              >
              > Żenada i tyle, Bob. Staczasz się.

To samo oznacza to co napisałem o tobie w kontekście moherowego talizmanu:))
              Porównaj lepiej co napisałeś o dzisiejszym komunikacie z tym co napisałem ja
              (również w innych wątkach), przekonasz się wówczas kto się stacza.
              Niestety w sprawie katastrofy nie zachowujesz choćby odrobiny obiektywizmu i
              pleciesz jak jak jakaś radiomarayjna baba.
              • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 12:58

Całkiem inaczej odbieram sytuację.

Uważam, że śledztwo jest źle ustawione (pełna kontrola MAK), prowadzone niedbale
                (znaczące szczątki znajdowane na miejscu katastrofy długo po tragedii), Rosjanie
                od początku lansują wersję (może prawdziwą) dla nich korzystną, w sprawie
                mnóstwo jest przecieków sterowanych (brak analizy przebiegu samej katastrofy,
                skupienie się na "głosach"). Brak jest przejrzystości, panuje dezinformacja
                (vide czas tragedii).

Żadne Twoje "moherowe szantaże" nie zmienią tej oceny, jedynie wyrobią Ci u mnie
                opinie nierzetelnego rozmówcy.
                • ponte_aronte w Lesie Kabackim do dziś mozna znaleźć 19.05.10, 13:06
                  różne drobiazgi ze słynnej katastrofy
                  • vargtimmen Re: w Lesie Kabackim do dziś mozna znaleźć 19.05.10, 13:12
                    ponte_aronte napisał:

> różne drobiazgi ze słynnej katastrofy

Standardy PRL mają być wzorcem badania takiej katastrofy?

Czytałeś coś o tym, jak wyglądało śledztwo w sprawie katastrofy nad Lockerbie?
                    • ponte_aronte jak wyglądało? 19.05.10, 13:22
                      wyniki były po 40 dniach? przecież sprawa Lockerbie do dziś się ciągnie!
                      • mietowe_loczki Re: jak wyglądało? 19.05.10, 13:24
                        Ćśś. Po co fakty.
                      • vargtimmen Re: jak wyglądało? 19.05.10, 13:37
                        ponte_aronte napisał:

> wyniki były po 40 dniach?

Nie, ale było staranne...

Over a thousand police officers and soldiers carried out fingertip searches of
                        the crash site that lasted for months, retrieving more than 10,000 items from
                        the fields and forests of southern Scotland. The searchers were divided into
                        groups of eight or ten, with the instruction: "If it isn't growing and it isn't
                        a rock, pick it up."[3] They were asked to look out particularly for items which
                        might be charred and which might therefore have been close to an explosion.

British military helicopters flew over the crash site, pointing out large pieces
                        of wreckage to the search parties. Private helicopters, equipped with
                        thermographic cameras, were drafted in to survey the heavily wooded areas
                        surrounding Lockerbie. Within hours of the crash, photographs of the area taken
                        by a French satellite were delivered to the investigators. High-resolution
                        photographs from spy satellites were also provided by the United States
                        Department of Defense and National Aeronautics and Space Administration. Every
                        item picked up was tagged, placed in a clear plastic bag, labelled, and taken to
                        the gymnasium of a local school, where everything was X-rayed and checked for
                        explosive residue with a gas chromatograph, after which the information was
                        entered into the Home Office Large Major Enquiry System
                        .

en.wikipedia.org/wiki/Investigation_into_the_bombing_of_Pan_Am_Flight_103
                • boblebowsky Re: manipulują :( 19.05.10, 13:11
                  vargtimmen napisał:

>
                  > Całkiem inaczej odbieram sytuację.
                  >
                  > Uważam, że śledztwo jest źle ustawione (pełna kontrola MAK), prowadzone niedbal
                  > e
                  > (znaczące szczątki znajdowane na miejscu katastrofy długo po tragedii), Rosjani
                  > e
                  > od początku lansują wersję (może prawdziwą) dla nich korzystną, w sprawie
                  > mnóstwo jest przecieków sterowanych (brak analizy przebiegu samej katastrofy,
                  > skupienie się na "głosach"). Brak jest przejrzystości, panuje dezinformacja
                  > (vide czas tragedii).

Jedna wpadka wcale nie oznacza, że całe śledztwo jest prowadzone niedbale i
                  wyciąganie takich wniosków jest nieuprawnione.
                  "Brak przejrzystości, dezinformacja...." to ogólne sformułowania, które choć
                  prawdziwe to nie mają cech które im nadajesz.
                  Oznaczają tylko, że śledztwo jest prowadzone i nie wszystkie informacje mogą być
                  jeszcze podane do publicznej wiadomości.
                  A z dezinformacją mamy do czynienia zawsze przy tajemnicy śledztwa, ale kaurat w
                  tym przypadku poza szumem informacyjnym na początku nieczego takiego nie
                  zaobserwoałem.

> Żadne Twoje "moherowe szantaże" nie zmienią tej oceny, jedynie wyrobią Ci u mni
                  > e
                  > opinie nierzetelnego rozmówcy.
                  >

Szantaże?:))) No co ty?? To tylko moja obserwacja i próba zwrócenia ci uwagi, że
                  staczasz się tak jak rydzykowi w otchłań emocji oddalając się od logicznego
                  myślenia.
                  • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 13:17
                    boblebowsky napisał:

> vargtimmen napisał:
                    >
                    >
                    > Jedna wpadka wcale nie oznacza, że całe śledztwo jest prowadzone niedbale i
                    > wyciąganie takich wniosków jest nieuprawnione.

Nie jedna wpadka.

Kwestia złego zabezpieczenia miejsca tragedii i niedopuszczenia tam polskich
                    archeologów Cię nie dziwi?

> "Brak przejrzystości, dezinformacja...." to ogólne sformułowania, które choć
                    > prawdziwe to nie mają cech które im nadajesz.
                    > Oznaczają tylko, że śledztwo jest prowadzone i nie wszystkie informacje mogą być
                    > jeszcze podane do publicznej wiadomości.

Tak by było, gdyby nie pojawiały się co 3 dni przecieki o głosach z kabiny, a
                    zamiast tego, podano by korespondencję kokpitu z wieżą.

> A z dezinformacją mamy do czynienia zawsze przy tajemnicy śledztwa, ale kaurat w
                    > tym przypadku poza szumem informacyjnym na początku nieczego takiego nie
                    > zaobserwoałem.
                    >

Nie, nazwiska Błasika i Kazany, to ani celowany przeciek, ani dezinformacja ;)))

>
                    > > Żadne Twoje "moherowe szantaże" nie zmienią tej
                    > > oceny, jedynie wyrobią Ci u mnie
                    > > opinie nierzetelnego rozmówcy.
                    > >
                    >
                    > Szantaże?:))) No co ty?? To tylko moja obserwacja i próba zwrócenia ci uwagi, że
                    > staczasz się tak jak rydzykowi w otchłań emocji oddalając się od logicznego
                    > myślenia.
                    >

Jesteś zbyt emocjonalnie zaangażowany w politykę, byś był wiarygodny w swoich
                    dobrych radach, więc mi ich oszczędź, proszę. Po prostu, skup się na temacie.
                    • boblebowsky Re: manipulują :( 19.05.10, 13:29
                      Jesteś zbyt emocjonalnie zaangażowany w politykę, byś był wiarygodny w swoich
                      dobrych radach, więc mi ich oszczędź, proszę. Po prostu, skup się na temacie.

Nie rozśmieszaj mnie takimi uwagami pogromco Kaczyńskich.
                      Sorry, ale już nie daję rady z tak żarliwą wiarą dyskutować.
                      • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 13:31
                        boblebowsky napisał:

> Sorry, ale już nie daję rady z tak żarliwą wiarą dyskutować.

Widzę.
        • mietowe_loczki Re: manipulują :( 19.05.10, 12:38
          "Szefowa MAK nie chciała zdradzić, do kogo należy zidentyfikowany głos, ani o czym rozmawiano. Tłumaczyła to "kwestiami etycznymi" i pierwszeństem bliskich w przekazywaniiu takich informacji. Dodała również, ze rozmowy nie mogą zostać opublikowane do zakończenia badań." (wytłuszczenie moje)

"Terrorystyczny atak, wybuch, pożar na pokładzie samolotu, awaria techniki, źle przygotowane lotnisko - żadna z tych rzeczy nie była przyczyną katastrofy prezydenckiego samolotu Tu-154 w Smoleńsku. Tak przynajmniej wynika z ustaleń Międzypaństwowego Komitetu Lotniczego (MAK), który w środę w Moskwie przedstawił wstępny raport ze śledztwa dot. katastrofy pod Smoleńskiem."

"Jak mówiła Anodina, nie było aktu terrorystycznego, wybuchu, pożaru na pokładzie samolotu. Według niej, nie doszło również do - jak powiedziała - awarii techniki."

"Głosy zostały zarejestrowane, a jeden z nich udało się już rozszyfrować. Według Anodiny, osoba, do której należy został zidentyfikowany. W sprawie kolejnego głosu trwają prace."

"Przedstawiciele MAK potwierdzili już podawaną wcześniej godzinę katastrofy - to 10.41 czasu moskiewskiego."

www.tvn24.pl/-1,1656955,0,1,mak-samolot-i-lotnisko-bez-zarzutu-zaloga-bez-cwiczen,wiadomosc.html
          • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 12:45
            mietowe_loczki napisała:

> "Szefowa MAK nie chciała zdradzić, do kogo należy zidentyfikowany głos, ani o
            czym rozmawiano

Nie chciała, ale musiała, prawda?

Korespondencji kokpitu z wieżą też pewnie nie mogli opublikować? Wartości
            ciśnienia lotniska, jaką otrzymał samolot? Meteo z lotniska, które otrzymali piloci?
            • mietowe_loczki Re: manipulują :( 19.05.10, 13:04
              Wiem, że ta odpowiedź cię zaskoczy, ale najpewniej nie ujawnią nam tych
              szczegółów, dopóki nie zakończy się całe postępowanie. Przygotuj się na następny
              szok - możemy się o wszystkim dowiedzieć po roku lub nawet po kilku latach.
              • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 13:09
                mietowe_loczki napisała:

> Wiem, że ta odpowiedź cię zaskoczy, ale najpewniej nie ujawnią nam tych
                > szczegółów, dopóki nie zakończy się całe postępowanie. Przygotuj się na następny
                > szok - możemy się o wszystkim dowiedzieć po roku lub nawet po kilku latach.

Zdaję sobie sprawę, że oddanie Rosjanom kontroli nad postępowaniem to był,
                patrząc od strony interesu Polski, fatalny błąd.

A co do szczegółów - zwróć uwagę, że ujawniają te, które chcą, a nie te naprawdę
                ważne.

Kierują naszą uwagę na głosy w kokpicie, a mnie bardziej interesuje rozmowa z
                wieżą. Ta ostatnia ma charakter służbowy i nie powinno być najmniejszych
                przeszkód, by ją opublikować.
                • mietowe_loczki Re: manipulują :( 19.05.10, 13:16
                  Udajesz, że nie rozumiesz, czy nie rozumiesz naprawdę, że żadne rozmowy nie mogą
                  być ujawnione teraz?

> Zdaję sobie sprawę, że oddanie Rosjanom kontroli nad postępowaniem to był,
                  > patrząc od strony interesu Polski, fatalny błąd.

Nie wiem, nie mnie to oceniać. BRAK MI WIEDZY. To np. mnie* powstrzymuje od
                  wydawania definitywnych opinii na ten temat. Wiem natomiast, co by się działo,
                  gdyby to strona polska miała to śledztwo ("stronnicze", "Tusk kontroluje prace
                  prokuratury", "niezlustrowani urzędnicy, wiec jakże mogą być obiektywni" - to
                  bardziej łagodne określenia, które pojawiałyby się w tej sytuacji).

*tak, tak, tu należy szukać aluzji pod twoim adresem
                  • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 13:24
                    mietowe_loczki napisała:

> Udajesz, że nie rozumiesz, czy nie rozumiesz naprawdę, że żadne rozmowy nie
                    mogą być ujawnione teraz?
                    >

Dlaczego nie mogą?

> > Zdaję sobie sprawę, że oddanie Rosjanom kontroli nad postępowaniem to był
                    > ,
                    > > patrząc od strony interesu Polski, fatalny błąd.
                    >
                    > Nie wiem, nie mnie to oceniać. BRAK MI WIEDZY. To np. mnie* powstrzymuje od
                    > wydawania definitywnych opinii na ten temat.

Tu nie chodzi o wiedzę, tylko o zasadę.

> Wiem natomiast, co by się działo,
                    > gdyby to strona polska miała to śledztwo ("stronnicze", "Tusk kontroluje prace
                    > prokuratury", "niezlustrowani urzędnicy, wiec jakże mogą być obiektywni" - to
                    > bardziej łagodne określenia, które pojawiałyby się w tej sytuacji).

Wystarczyło poprosić o pomoc NATO.
                    • mietowe_loczki Re: manipulują :( 19.05.10, 14:01
                      Bo tego wymaga dobro śledztwa.

> Tu nie chodzi o wiedzę, tylko o zasadę.

:))) Rozumiem.

> Wystarczyło poprosić o pomoc NATO.

No więc Polska czy NATO?
                      • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 14:09
                        mietowe_loczki napisała:

> > Wystarczyło poprosić o pomoc NATO.
                        >
                        > No więc Polska czy NATO?

Polska + niezależni eksperci z NATO.
                        • mietowe_loczki Re: manipulują :( 19.05.10, 18:14
                          NATO przeciwko Rosji? Gratuluję zmysłu dyplomatycznego.
        • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 12:41
          mietowe_loczki napisała:

> Naprawdę trzeba mieć w sobie dużo złej woli, żeby coś takiego napisać :(

Nieprawda. W sprawie panuje totalna nieprzejrzystość i dokonuje się selekcji
          informacji. Jestem tym szczerze oburzony.
          • mietowe_loczki Re: manipulują :( 19.05.10, 13:06
            Nie mam wątpliwości, że jesteś oburzony. Poziom histerii na tym forum przekracza
            przecież stan normalny. Poza tym, znowu swoje opinie mylisz z faktami.
            • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 13:25
              Twoja wypowiedź poza tematem, bez odbioru.
              • mietowe_loczki Re: manipulują :( 19.05.10, 13:59
                Widać, że tak bardzo wkurza cię, kiedy ktoś w rozmowie zaczyna używać chwytów na
                twoim poziomie.
                • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 14:09
                  Męczy mnie rozmowa poza tematem.
      • boblebowsky Re: manipulują :( 19.05.10, 12:36
        vargtimmen napisał:

>
        > Gorzka prawda jest taka

O widzę, że mamy kolejny rodzaj prawdy:))

Mam wrażenie, że niedokładnie słuchałeś, bo jeśli chodzi o głos w kokpicie to:
        "O tym, że zidentyfikowano głos jednej z postronnych osób poinformowali dziś w
        Moskwie eksperci z Międzypaństwowego Komitetu Lotniczego (MAK). Nie chcieli
        jednak zdradzić, kim była ta osoba. Polska Agencja Prasowa dowiedziała się, że
        to gen. Błasik"

>
        > Rosjanie zachowują się wręcz katastrofalnie...

Twoich emocji i ich określeń nie podejmuje się oceniać.
        • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 12:49
          boblebowsky napisał:

> Twoich emocji i ich określeń nie podejmuje się oceniać.

Ależ tego wręcz nie powinieneś robić. Skup się na tym, że 40 dni po bardzo
          znaczącej katastrofie, nie wiemy o niej nic istotnego, a nad całą jej percepcją
          sprawują pieczę Rosjanie, przekazując starannie wyselekcjonowane urywki
          informacji lub dezinformacji.
          • boblebowsky Re: manipulują :( 19.05.10, 12:54
            > Ależ tego wręcz nie powinieneś robić. Skup się na tym, że 40 dni po bardzo
            > znaczącej katastrofie, nie wiemy o niej nic istotnego, a nad całą jej percepcją
            > sprawują pieczę Rosjanie, przekazując starannie wyselekcjonowane urywki
            > informacji lub dezinformacji.
            >

I tak wiemy dość dużo jak na obowiązujące na świecie standardy w takich
            przypadkach. Czy owe światowe standardy w badaniach katastrof cię nie
            interesują? Bo ty chcesz już i koniec??

I dalej swoje nivczym nie poparte teorie snujesz, że Rosjanie coś wiedzą, czego
            nie wie strona polska. Pytam na jakiej podstawie tak twierdzisz??

No i na koniec.... to jak z tym głosem jest, został zidentyfikowany
            czy nie??
            • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 13:06
              boblebowsky napisał:

> I tak wiemy dość dużo jak na obowiązujące na świecie
              > standardy w takich przypadkach. Czy owe światowe
              > standardy w badaniach katastrof cię nie interesują? > Bo ty chcesz już i koniec??
              >

Sprawa jest znacząca, bo ma wielkie znaczenie dla bezpieczeństwa państwa i
              dlatego, że ma implikacje polityczne. Nieprzejrzystość, dezinformacja, selekcja
              informacji są w takiej sytuacji fatalne. Jeśli wiadomo coś obciążającego
              polskich decydentów lub wieżę, to powinno to być podane do publicznej
              wiadomości, a nie propagowane metodą przecieków. Przecież to wygląda, jak
              klasyczna gra służb.

W dodatku, śledztwo prowadzi strona potencjalnie podejrzana o zaniedbania, Rosja
              to kraj dziki, w którym wola władz jest ważniejsza od rzetelności.

> I dalej swoje nivczym nie poparte teorie snujesz, że
              > Rosjanie coś wiedzą, czego nie wie strona polska.

"Strona polska" ustawiła się niezwykle wygodnie, jako bierny obserwator
              śledztwa, który nie może nic samodzielnie opublikować. Tusk poszedł na ten
              wygodny układ bardzo chętnie.

> No i na koniec.... to jak z tym głosem jest, został zidentyfikowany
              > czy nie??

Do tego czasu, wszystkie głosy powinny były zostać jednoznacznie
              zidentyfikowane. W brak informacji na ten temat, po prostu, nie wierzę.
              • mietowe_loczki Re: manipulują :( 19.05.10, 13:12
                Konkretne pytanie: jakie masz dowody na to, że dzisiejsze informacje zostały
                podane selektywnie? Dodam uprzejmie, że twoje OPINIE na ten temat są w tej
                chwili najmniej istotne.
                • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 13:28
                  mietowe_loczki napisała:

> Konkretne pytanie: jakie masz dowody na to, że
                  > dzisiejsze informacje zostały podane selektywnie?

W relacjach, które znam, brak kluczowej dla zrozumienia katastrofy sprawy, jaką
                  są dane, które otrzymał samolot z wieży.

Sama obecność osób trzecich w kokpicie, bez podania kto to był, kiedy i co mówił
                  - jest niedobrą selekcją informacji.
                  • mietowe_loczki Re: manipulują :( 19.05.10, 18:11
                    > W relacjach, które znam, brak kluczowej dla zrozumienia katastrofy sprawy, jaką
                    > są dane, które otrzymał samolot z wieży.

I to ma być dowód? Proszę...

> Sama obecność osób trzecich w kokpicie, bez podania kto to był, kiedy i co mówi
                    > ł
                    > - jest niedobrą selekcją informacji.

A czego się spodziewałeś? Że na tym etapie podadzą nazwiska? W chwili, w której
                    prawdopodobnie nie mają pełnych zapisów rozmów na papierze? Kiedy jeszcze
                    synchronizują rozmowy z kabiny z zapisami z czarnych skrzynek? Przy tej
                    histerii, którą rozpętują publiczne media, niezależne portale, itd, ktokolwiek
                    miałby bez szerszego kontekstu i wyjaśnień podawać nazwiska osób, które miałyby
                    być rzucone na pożarcie, bez możliwości obrony (co jest oczywiste). Innymi
                    słowy, czy ktoś miałby narażać na szwank dobre imię nieżyjących osób po to
                    tylko, żeby, na tym etapie - podkreślam, zaspokajać jakieś idiotyczne żądania
                    niecierpliwej gawiedzi? No ja cię proszę... Poza tym, jesteś naprawdę świadom,
                    czego się domagasz? A co, jeśli ujawnione informacje godziły w pamięć, dajmy na
                    to, prezydenta? Przecież jeszcze niedawno pisałeś, że się nie godzi, itd.
              • boblebowsky Re: manipulują :( 19.05.10, 13:24
                vargtimmen napisał:

> boblebowsky napisał:
                >
                > > I tak wiemy dość dużo jak na obowiązujące na świecie
                > > standardy w takich przypadkach. Czy owe światowe
                > > standardy w badaniach katastrof cię nie interesują? > Bo ty chcesz j
                > uż i koniec??
                > >
                >
                >
                > Sprawa jest znacząca, bo ma wielkie znaczenie dla bezpieczeństwa państwa i
                > dlatego, że ma implikacje polityczne. Nieprzejrzystość, dezinformacja, selekcja
                > informacji są w takiej sytuacji fatalne. Jeśli wiadomo coś obciążającego
                > polskich decydentów lub wieżę, to powinno to być podane do publicznej
                > wiadomości, a nie propagowane metodą przecieków. Przecież to wygląda, jak
                > klasyczna gra służb.

Przestań żesz bleblać, bo się tego nie da czytać. Czas śledztwa w takiej
                katastrofie określa tylko i wyłącznie ilość czynności i staranność ich wykonania
                przez fachowców i nic poza tym.
                To że zginęli politycy nie oznacza
                implikacji politycznej dla śledztwa.
                O rzekomej nieprzejżystości i dezinformacji wypowiadam się już w innym wątku.
                I sto razy ci już pisałem, że nie TY i tobie podobni ciekawscy decydują co
                powinno być podane do publicznej wiadomości!!!

> > I dalej swoje nivczym nie poparte teorie snujesz, że
                > > Rosjanie coś wiedzą, czego nie wie strona polska.
                >
                > "Strona polska" ustawiła się niezwykle wygodnie, jako bierny obserwator
                > śledztwa, który nie może nic samodzielnie opublikować. Tusk poszedł na ten
                > wygodny układ bardzo chętnie.

Znowu tezy bez żadnego pokrycia w faktach!!!:((((((((

>
                > Do tego czasu, wszystkie głosy powinny były zostać jednoznacznie
                > zidentyfikowane. W brak informacji na ten temat, po prostu, nie wierzę.

Na jakiej podstawie twierdzisz że nie są?? Póki co pisałeś o jednym który był
                obecny przed samą katastrofą, a teraz próbujesz rozmydlić bzdurę którą walnąłeś
                wszystkimi głosami! Czy mam ci przypomnieć to co napisałeś?"???

"Głos jednego z nich nawet zidentyfikowano, lecz - jak podała Tatiana Anodina,
                przewodnicząca Międzypaństwowego Komitetu Lotniczego (MAK) - "z przyczyn
                moralnych nie można powiedzieć do kogo nalezal głos".
                • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 13:30

Jesteś zbyt emocjonalny, jak ochłoniesz, to wrócimy do rozmowy. Gubię się w tych
                  nawiasach i pytajnikach.
                  • boblebowsky Re: manipulują :( 19.05.10, 13:36
                    vargtimmen napisał:

>
                    > Jesteś zbyt emocjonalny, jak ochłoniesz, to wrócimy do rozmowy. Gubię się w tyc
                    > h
                    > nawiasach i pytajnikach.
                    >

No tak, bo ty kierujesz się zdrowym rozsądkiem w swoich ocenach:))))
                    Ja się emocjonuję? Pewnie tak bo w kółko wklepujesz te same stwierdzenia bez
                    żadnego pokrycia. Nie chcesz odpowiadać na argumenty, twoja sprawa, miałem tylko
                    nadzieję, że potrafisz się przyznać do błędu w sprawie tego zidentyfikowanego
                    głosu. Niestety wolałeś się wykręcić eot'em:((
                • grand_bleu Re: manipulują :( 19.05.10, 13:40
                  > > Do tego czasu, wszystkie głosy powinny były zostać
                  jednoznacznie
                  > > zidentyfikowane. W brak informacji na ten temat, po prostu, nie
                  wierzę.
                  >
                  > Na jakiej podstawie twierdzisz że nie są??

Na podstawie raportu...
                  "Do tej pory zidentyfikowano głos tylko jednej osoby, która w czasie
                  lotu znajdowała się w kokpicie."
                  wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7903585,W_kabinie_pilotow_byly_glosy_osob_spoza_zalogi__Wstepny.html

Sugerujesz, że pani Tatiana kłamie?

> Póki co pisałeś o jednym który był obecny przed samą katastrofą,

skąd informacja, że ktoś był obecny przed samą katastrofą?
                  źródło proszę.

> "Głos jednego z nich nawet zidentyfikowano, lecz - jak podała
                  Tatiana Anodina, przewodnicząca Międzypaństwowego Komitetu
                  Lotniczego (MAK) - "z przyczyn moralnych nie można powiedzieć do
                  kogo nalezal głos".

Że co? przecież podano, iz rozpoznano głos gen. Andrzeja Błasika,
                  dowódcy sił powietrznych. Kto i dlaczego dezinformuje społeczeństwo?
                  • boblebowsky Re: manipulują :( 19.05.10, 13:55
                    grand_bleu napisała:

Szkoda, że odpowiadasz tylko na posty na które ci wygodnie.

Ja już z wami wszystkimi nie mam siły dyskutować. Jedni, tak jak ty już wydali
                    wyrok, że to wina ruskich, a ci z drugiej strony, że to wina Kaczyńskich do
                    których dziś dołączył Błasik. Wszyscy jesteście tak samo
                    żałośni:((((((((((((((((((((((((((((((((
                    • vargtimmen Re: manipulują :( 19.05.10, 14:02
                      boblebowsky napisał:

> grand_bleu napisała:
                      >
                      > Szkoda, że odpowiadasz tylko na posty na które ci wygodnie.
                      >
                      > Ja już z wami wszystkimi nie mam siły dyskutować. Jedni, tak jak ty już wydali
                      > wyrok, że to wina ruskich, a ci z drugiej strony, że to wina Kaczyńskich do
                      > których dziś dołączył Błasik. Wszyscy jesteście tak samo
                      > żałośni:((((((((((((((((((((((((((((((((

Wiesz, dla mnie wina jest wciąż nieokreślona. Możliwe, że jest podzielona między
                      polskich decydentów, a rosyjską obsługę lotniska i błędne działania załogi. A w
                      tle mamy zwyczaje, procedury, szkolenie, jakość sprzętu, przygotowanie wizyty etc.

To, co mnie oburza, to metoda niedomówień i przecieków i łatwość, z jaką polski
                      rząd oddał kontrolę nad prowadzeniem tego śledztwa.

Oburzający się na mnie w tym wątku za to, że krytykuję sytuację, w której opinię
                      publiczną kształtują nieformalne przecieki, zamiast oficjalnych informacji, są
                      dla mnie zupełnie zadziwiający.
                      • mietowe_loczki Re: manipulują :( 19.05.10, 18:40
                        Ale to TY twierdzisz, że informacje są filtrowane. I na tym budujesz piętrowe
                        argumenty.
                    • grand_bleu Re: manipulują :( 19.05.10, 14:03
                      boblebowsky napisał:

> grand_bleu napisała:
                      >
                      > Szkoda, że odpowiadasz tylko na posty na które ci wygodnie.

Jeśli nie na wszystkie Twoje posty odpowiadam, to przepraszam, wciąż
                      dzieje się coś nowego i pewne tematy mi umykają.

i nie wiem, czy dobrze Cie rozumiem, na ten post nie odpowiadzasz,
                      bo tak Ci wygodnie? ;)
                      forum.gazeta.pl/forum/w,28,111683505,111692420,Re_manipuluja_.html
          • mietowe_loczki kojelna manipulacja w złej woli 19.05.10, 13:08
            To skandaliczne, jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że całe dochodzenie w tej
            sprawie i inne procedury mogą zająć co najmniej rok, PONIEWAŻ jest to
            norma w przypadku katastrof lotniczych. A jeśli jeszcze się weźmie pod uwagę
            rozmiar tej katastrofy...
            • boblebowsky Re: kojelna manipulacja w złej woli 19.05.10, 13:30
              mietowe_loczki napisała:

> To skandaliczne, jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że całe dochodzenie w tej
              > sprawie i inne procedury mogą zająć co najmniej rok, PONIEWAŻ jest to
              > norma w przypadku katastrof lotniczych. A jeśli jeszcze się weźmie pod uwagę
              > rozmiar tej katastrofy...

Nie, on chce już i koniec ;))))))
            • vargtimmen :))) 19.05.10, 13:35
              Mylisz swoje opinie z faktami, więc Ci wybaczam fałszywe zarzuty. :)

mietowe_loczki napisała:

> To skandaliczne, jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że całe dochodzenie w tej
              > sprawie i inne procedury mogą zająć co najmniej rok, PONIEWAŻ jest to
              > norma w przypadku katastrof lotniczych. A jeśli jeszcze się weźmie pod uwagę

Uważam, że ze względu na charakter tej katastrofy, przejrzystość w badaniu tej
              katastrofy winna być lepsza, niż w przypadku "zwykłej" katastrofy.

Sprawa jest zbyt dużej wagi.
              • mietowe_loczki Re: :))) - ? no cóż, bawią nas inne rzeczy 19.05.10, 13:56
                vargtimmen napisał:

> Mylisz swoje opinie z faktami, więc Ci wybaczam fałszywe zarzuty. :)

? Gdzie opinia? Opinią jest to, że pełne wyjaśnienie przyczyn katastrofy może
                zająć kilka lat?

> Uważam, że ze względu na charakter tej katastrofy, przejrzystość w badaniu tej
                > katastrofy winna być lepsza, niż w przypadku "zwykłej" katastrofy.
                >
                > Sprawa jest zbyt dużej wagi.

I dlatego oczekiwanie, że po 40 dniach będą wyjaśnione najważniejsze
                okoliczności, jest co najmniej dziecinadą.
                • vargtimmen Re: :))) - ? no cóż, bawią nas inne rzeczy 19.05.10, 14:07
                  mietowe_loczki napisała:

> vargtimmen napisał:
                  >
                  > > Mylisz swoje opinie z faktami, więc Ci wybaczam fałszywe zarzuty. :)
                  >
                  > ? Gdzie opinia?

Oskarżyłaś mnie o manipulację w złej wierze, zapomniałaś już?

> Opinią jest to, że pełne wyjaśnienie przyczyn
                  > katastrofy może zająć kilka lat?
                  >

Tak. W sytuacji, nakreślonej przez Anodinę, zostało już bardzo mało miejsca.
                  Jeśli ona mówi prawdę, to przyczyną może być tylko błąd pilota lub błąd wieży.

> > Uważam, że ze względu na charakter tej katastrofy, przejrzystość w badani
                  > u tej
                  > > katastrofy winna być lepsza, niż w przypadku "zwykłej" katastrofy.
                  > >
                  > > Sprawa jest zbyt dużej wagi.
                  >
                  > I dlatego oczekiwanie, że po 40 dniach będą wyjaśnione najważniejsze
                  > okoliczności, jest co najmniej dziecinadą.

Niekoniecznie. Jeśli przyczyną jest złe ciśnienie, podane z wieży (spotkałem się
                  z informacją, że JAK miał podane złe ciśnienie, skutkujące złym pomiarem
                  wysokości), to już wiadomo na pewno, co było bezpośrednią przyczyną katastrofy.
                  • mietowe_loczki Re: :))) - ? no cóż, bawią nas inne rzeczy 19.05.10, 18:22
                    Ach... Zatem przestań manipulować, przestaniesz być o to oskarżany.

> Tak. W sytuacji, nakreślonej przez Anodinę, zostało już bardzo mało miejsca.
                    > Jeśli ona mówi prawdę, to przyczyną może być tylko błąd pilota lub błąd wieży.

Podziel się tymi wnioskami z prokuraturą. Naprawdę nie ma sensu tracić ani czasu
                    ani pieniędzy na dalsze dochodzenie, śledztwo, procedury, itd., skoro już
                    wszystko wiadomo. Ten precedens z pewnością doprowadzi wręcz do przewrotu
                    sposobie prowadzenia śledztwa jako takiego, ponieważ od tej pory będzie się je
                    prowadziło tylko i wyłącznie na podstawie doniesień medialnych.

> Niekoniecznie.

Oczywiście, że niekoniecznie. Wiąże się to z tym, co napisałam w kilku
                    poprzednich zdaniach.
                    • vargtimmen Re: :))) - ? no cóż, bawią nas inne rzeczy 19.05.10, 18:54
                      mietowe_loczki napisała:

> Ach... Zatem przestań manipulować, przestaniesz być o to oskarżany.
                      >

No coś Ty. To te oskarżenia są fałszywe, na co nie mam wpływu.

> > Tak. W sytuacji, nakreślonej przez Anodinę, zostało już bardzo mało miejsca.
                      > > Jeśli ona mówi prawdę, to przyczyną może być tylko błąd pilota lub błąd wieży.
                      >
                      > Podziel się tymi wnioskami z prokuraturą.

Przecież prokuratura to wie, Ty sobie z tego nie zdajesz sprawy, więc Tobie
                      tłumaczę.
                      • mietowe_loczki Re: :))) - ? no cóż, bawią nas inne rzeczy 19.05.10, 19:03
                        Ty już wiesz, że prokuratura już wie. Przyjmij może zatem do wiadomości, że
                        ogłoszą to wszystko wtedy, kiedy stwierdzą, że przyszedł na to czas.
              • boblebowsky Vargtimmen tu jest coś dla ciebie:)) 19.05.10, 17:09
                Dyskutować mi się już nie chce, ale przytaczam wypowiedź Klicha na którą się
                właśnie natchnąłem. Od razu o tobie pomyślałem, bo zdaje się że twierdziłeś coś
                zupełnie odwrotnego.

Akredytowany przedstawiciel Polski przy rosyjskiej komisji badającej katastrofę
                prezydenckiego samolotu Tu-154M, Edmund Klich potwierdził, że polscy
                przedstawiciele mieli pełny dostęp do wszystkich informacji, a jego
                przedstawiciele brali udział we wszystkich badaniach i wysłuchaniach - zarówno w
                Smoleńsku, jak i w Moskwie. Dodał on również, że uczestniczyli oni w odczytach
                zapisów z rejestratorów.
            • grand_bleu No właśnie 19.05.10, 13:43
              mietowe_loczki napisała:

> To skandaliczne, jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że całe
              dochodzenie w tej
              > sprawie i inne procedury mogą zająć co najmniej rok,
              PONIEWAŻ jest to
              > norma w przypadku katastrof lotniczych. A jeśli jeszcze się weźmie
              pod uwagę

To dlaczego sugeruje sie winę pilotów i prezydenta?
      • boblebowsky Re: manipulują :( 19.05.10, 12:39
        vargtimmen napisał:
        > Po 40 dniach od katastrofy, rzekomo, nie zidentyfikowali drugiego głosu. A każd
        > y
        > głos ma swoją "pitch frequency", unikalną częstotliwość bazową...

Głos jednego z nich nawet zidentyfikowano, lecz - jak podała Tatiana Anodina,
      • zupelnie_nowy_nick Masz rację vargtimmen 19.05.10, 17:19
        vargtimmen napisał:

> To staje się coraz bardziej pdejrzane :(>

Dlaczego manipulują?
        Dlaczego nie ujawniają zapisów w których Prezydent polecił
        pilotom lecieć do Briańska?
        - Bo przecież polecił, czyż nie?
    • tadzap Re: Kłoamstwo ruskiej propagandy. 19.05.10, 12:50
      www.youtube.com/watch?v=s6EfN4W2z0c&feature=player_embedded
    • makova_panenka [...] 19.05.10, 12:56
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • stary_gniewny Polska czeka na znak z góry 19.05.10, 13:07
        Polska czeka na znak z góry
        I na pokaz boskiej siły
        By wawelskie stare mury
        POwskich trupów nigdy nie gościły
        • kolor Kaczynscy maja krew na rekach... 19.05.10, 13:10
          po trupach do waaaadzy - dewiza PiSsmanow.
          • jedynaladyhawke Re: Kaczynscy maja krew na rekach... 19.05.10, 13:13
            cały PIS
          • stary_gniewny W jaki sposób PIS tak gra. 19.05.10, 13:17
            W jaki sposób PIS tak gra.
            Potrafisz odpowiedzieć?
            Wątpię.A jeżeli tak to czekam na odpowiedz.
        • stary_gniewny Czyli chamstwem na totalne chamstwo. 19.05.10, 13:12
          Nie pozdrawiam czyli dwoje oczu za oko.
          Nadstawianie drugiego policzka.Nigdy.Chamie jeden.
    • grand_bleu bez manipulacji proszę! 19.05.10, 13:14

Tytuł artykułu brzmi:
      "W kabinie pilotów były osoby spoza załogi."

dalej czytamy:
      "Na pokładzie Tu-154 nie doszło do pożaru, wybuchu ani awarii. Nie
      był to też zamach terrorystyczny, ale w kabinie pilotów w czasie
      lotu
      pojawiły się co najmniej dwie osoby spoza załogi. To
      wstępne wnioski ze śledztwa wyjaśniającego przyczyny katastrofy
      samolotu pod Smoleńskiem po rozszyfrowaniu zapisu tzw. czarnych
      skrzynek."
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7903585,W_kabinie_pilotow_byly_glosy_osob_spoza_zalogi__Wstepny.html

Podkresliłam "w czasie lotu", gdyż "w czasie lotu", to nie
      znaczy, że tuż przed katastrofą. Natomiast uzycie spójnika "ale" w
      zdaniu: "Nie był to też zamach terrorystyczny, ale w kabinie
      pilotów w czasie lotu pojawiły się co najmniej dwie osoby
      spoza załogi, jest ewidentną sugestią, manipulacją sugerująca
      naciski na lądowanie w skrajnie trudnych warunkach.

Kto dokonał manipulacji, pani Tatiana, czy GW tego nie wiem,
      przydałby sie tekst źródłowy.
      • grand_bleu 16 - 20 min przed katasrofą 19.05.10, 13:29
        "Jak powiedział Edmund Klich, przewodniczący polskiej Państwowej
        Komisji Badania Wypadków Lotniczych, który stale obserwuje pracę
        specjalistów rosyjskich, głosy osób spoza załogi są słyszane na
        nagraniu z czarnych skrzynek na 16-20 minut przed katastrofą
        ."

i dalej...

"Edmund Klich, akredytowany przy rosyjskiej komisji badającej
        przyczyny katastrofy prezydenckiego samolotu pod Smoleńskiem,
        powiedział, że po odsłuchaniu nagrań z kabiny pilotów nie odniósł
        wrażenia, by piloci działali pod wpływem presji."

www.tvp.info/informacje/swiat/w-kokpicie-byl-general-blasik/1818490

Pytanie, dlaczego dziennikarze GW łączą obecność w kokpicie kogoś
        spoza załogi - 16-20 minut wcześniej - z przyczyną katastrofy?

Czy ktos potrafi na to pytanie odpowiedzieć?
        • republika.republika Re: 16 - 20 min przed katasrofą 19.05.10, 15:29
          grand_bleu napisała:

> Pytanie, dlaczego dziennikarze GW łączą obecność w kokpicie kogoś
          > spoza załogi - 16-20 minut wcześniej - z przyczyną katastrofy?
          >
          > Czy ktos potrafi na to pytanie odpowiedzieć?
          >

wtedy dostali informację od białoruskiego meteo o złej pogodzie, no i chyba jest
          to tez czas podjęcia decyzji czy lecieć na zapasowe czy podchodzić do lądowania
    • woda_woda Wiemy, oczywiście, coraz więcej. 19.05.10, 13:20
      I pewnie co jakiś czas będziemy mieli kolejne infrmacje - w miarę
      ich weryfikacji.

A tak poza tym proponuję uzbroić się w cierpliwość :)
      • mietowe_loczki Re: Wiemy, oczywiście, coraz więcej. 19.05.10, 13:23
        Nocosty! W jaką cierpliwość. Konferencje na ten temat powinny odbywać się
        codziennie, a po 40 dniach od katastrofy powinniśmy mieć pełen raport,
        wyjaśnione wszystkie okoliczności i pozamiatane na miejscu katastrofy. I tego
        się trzymajmy.
        • woda_woda Re: Wiemy, oczywiście, coraz więcej. 19.05.10, 13:25
          mietowe_loczki napisała:

Ale ja nie mówię o rozkaporyszonych dzieciach, tylko o normalnych,
          dorosłych ludziach :)
        • ploniekocica Re: Wiemy, oczywiście, coraz więcej. 19.05.10, 13:34
          Zapomniałaś dodać, że satysfakcjonująca wiedza to by była taka, jaką "wszyscy"
          mają od czasu, gdy katastrofa była ogłoszona.
          Znaczy jedni maja taką, a inni owaką, ale wszyscy mają :)
      • vargtimmen Brawo :) 19.05.10, 13:43
        woda_woda napisała:

> I pewnie co jakiś czas będziemy mieli kolejne infrmacje - w miarę
        > ich weryfikacji.
        >
        > A tak poza tym proponuję uzbroić się w cierpliwość :)

Taki komunikat mógłby wydać rzecznik powiatowego komitetu PZPR :)
        • woda_woda Re: Brawo :) 19.05.10, 13:48
          vargtimmen napisał:

Tupnij jeszcze nóżką i krzycz, że chcesz natychmiast wiedzieć
          WSZYSTKO, ale pod warunkiem, że będzie to zgodne z twoim obrazkiem.

A potem poproś o lizaka.
          • vargtimmen Re: Brawo :) 19.05.10, 13:56

Przepraszam, ale styl rozmowy z piaskownicy mnie nie interesuje. Ja wiem, że
            stanowisko, że władza, zwłaszcza rosyjska, ma zawsze rację, jest bardzo
            prawomyślne, ale dla mnie jest wyjątkowo nieatrakcyjne, więc żegnam uprzejmie.
            • republika.republika Re: Brawo :) 19.05.10, 15:34
              vargtimmen napisał:

> Ja wiem, że
              > stanowisko, że władza, zwłaszcza rosyjska, ma zawsze rację, jest bardzo
              > prawomyślne, ale dla mnie jest wyjątkowo nieatrakcyjne, więc żegnam uprzejmie.
              >

Atrakcyjne dla Ciebie jest takie że nie ma racji jeśli dochodzi do wniosków
              sprzecznych z twoim przekonaniem co do przebiegu katastrofy. Takie podejście
              jest dziecinne, więc uwagi o piaskownicy skieruj także pod swoim adresem.
              • vargtimmen Re: Brawo :) 19.05.10, 15:38
                republika.republika napisała:

> vargtimmen napisał:
                >
                >
                > > Ja wiem, że
                > > stanowisko, że władza, zwłaszcza rosyjska, ma zawsze rację, jest bardzo
                > > prawomyślne, ale dla mnie jest wyjątkowo nieatrakcyjne, więc żegnam uprze
                > jmie.
                > >
                >
                > Atrakcyjne dla Ciebie jest takie że nie ma racji jeśli dochodzi do wniosków
                > sprzecznych z twoim przekonaniem co do przebiegu katastrofy.

Nie mam przekonania na temat bezpośredniej przyczyny katastrofy, widzę różne
                możliwości, ale widzę też, jaką wersję propagują Rosjanie i politykierzy z PO
                jako niemal pewnik. Jest to wersja, jakoś tam prawdopodobna, ale:

1) nie wyjaśnia bezpośrednich przyczyn katastrofy

2) jej wiarygodność jest osłabiona przez interes polityczny źródeł
                selekcjonujących informację.
                • man_sapiens Re: Brawo :) 19.05.10, 15:44
                  Przypomniałeś mi stary kawał:
                  podsądny do adwokata: Panie mecenasie, jaki był wyrok w naszej sprawie?
                  adwokat: Sprawiedliwość zwyciężyła?
                  podsądny: To skandal, niech pan natychmiast składa apelację!
                  • vargtimmen Re: Brawo :) 19.05.10, 15:50

Rzecz w tym, że na razie zwyciężają przecieki, a nie sprawiedliwość, chyba, że
                    ludowa.

I przypomina mi się zdarzenie rzeczywiste. Kiedy USArmy nie mogła znaleźć broni
                    masowego rażenia w Iraku, Putin powiedział z uśmiechem: "ja bym znalazł."
              • woda_woda Re: Brawo :) 19.05.10, 15:48

> Atrakcyjne dla Ciebie jest takie że nie ma racji jeśli dochodzi do
                wniosków
                > sprzecznych z twoim przekonaniem co do przebiegu katastrofy.

Mój wniosek jest jeden - jeśli nie mam wszystkich danych, nie
                wyciągam żadnych wniosków. W żadnej sprawie.

A to, że ludzie - nie mając tych danych - snują, jako pewnik, różne
                mniej lub bardziej fantastyczne teorie? Widać się nudzą nie mając
                nic ciekawego do roboty :)
      • boblebowsky O! W końcu jakiś rozsądny głos. 19.05.10, 14:25
        Bo widzę, że ludziom bielmo na oczy opadło, wzięli noże i szukają komu by tu
        gardło poderznąć:))

woda_woda napisała:

> I pewnie co jakiś czas będziemy mieli kolejne infrmacje - w miarę
        > ich weryfikacji.
        >
        > A tak poza tym proponuję uzbroić się w cierpliwość :)
    • agnostic5 Re: Rosjanie przygotowują nas na gorzką prawdę 19.05.10, 13:33
      Rozszyfrowano parametry lotu i zidentyfikowano większość głosów na nagraniu.
      Okazuje się, że w kabinie pilota była nie tylko załoga. Byli też pasażerowie.
      Głos jednego z nich nawet zidentyfikowano, lecz - jak podała Tatiana Anodina,

Z przyczyn moralnych ukrywa się prawdę. A podobno prawda miała nas wyzwolić!
      • grand_bleu jeszcze raz, bo widze, ze nie dotarło... 19.05.10, 13:55
        Osoby spoza załogi znajdowały sie w kabinie pilotów
        16-20 min przed katastrofą. Wtedy jeszcze wszystko było OK.
        Zidentyfikowano jeden głos, należał do gen. Błasika - o jakich
        moralnych przyczynach mówi Tatiana, co to za bzdury???

"Zapis czarnych skrzynek jest już po analizie. Rozszyfrowano
        parametry lotu i zidentyfikowano większość głosów na nagraniu.
        Okazuje się, że w kabinie pilota była nie tylko załoga. Byli też
        pasażerowie. Głos jednego z nich nawet zidentyfikowano, lecz –
        jak podała Tatiana Anodina, przewodnicząca Międzypaństwowego
        Komitetu Lotniczego (MAK) – “z przyczyn moralnych nie można
        powiedzieć do kogo nalezal głos”.Uczestniczący w moskiewskiej
        konferencji szef polskiej Państwowej Komisji Badania Wypadków
        Lotniczych Edmund Klich powiedział, że “nie wywierano presji na
        załodze
        ”. “Głosy osób spoza załogi pochodzą z rozmów
        przeprowadzonych 16-20 minut przed katastrofą” – powiedział Klich."
        freeisoft.pl/?p=27645
        Cały ten raport i artykuł w GW, to grubymi nićmi szyta manipulacja
        .
        • fury11 Re: jeszcze raz, bo widze, ze nie dotarło... 19.05.10, 15:21
          Skoro spacerowicze odwiedzali kokpit 20 minut przed katastrofą, kiedy
          to po raz ostatni podobno prezydent dzwonił do brata, to skąd opory
          moralne?
          Przecież później najwidoczniej wszyscy grzecznie zgodnie z przepisami
          zapięli pasy, wyłączyli komórki, zamknęli drzwi do kabiny pilotów i
          siedzieli jak trusie.
          Oczywiście wybiło ich potem speckomando NKWD w budionnówkach z
          czerwoną gwiazdą strzałami w potylicę. Może nawet autobusami do lasu
          wywozili...
          Głupota może mieć skrzydła. Byle nimi o drzewa nie zawadzała...

• man_sapiens Re: jeszcze raz, bo widze, ze nie dotarło... 19.05.10, 22:32
            > Oczywiście wybiło ich potem speckomando NKWD w budionnówkach z
            > czerwoną gwiazdą strzałami w potylicę. Może nawet autobusami do lasu
            > wywozili...
            > Głupota może mieć skrzydła. Byle nimi o drzewa nie zawadzała...

A ja właśnie czytałem o tym, że katastrofy pod Smoleńskiem w ogóle nie było.
            Rosjanie zestrzelili TU154 nad Białorusią, a pod Smoleńskiem podrzucili wrak
            innego samolotu tudzież fałszywe zwłoki.
    • marchefka9 Re: Rosjanie przygotowują nas na gorzką prawdę 19.05.10, 14:14
      To zła informacja dla hunwejbinów PiS-u. Już ze sztabu wyborczego piszą, że to
      fałszywe dowody Rosjan, a to, że załogę kompletowano w ostatniej chwili. Oj,
      cała kampania oparta na Smoleńsku runie jak domek z kart. A PiS jak Syzyf toczył
      kamień.
      • grand_bleu Która informacja jest zła? 19.05.10, 14:17
        marchefka9 napisała:

> To zła informacja
        • republika.republika Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 15:38
          grand_bleu napisała:

> marchefka9 napisała:
          >
          > > To zła informacja
          >

o obecności osób postronnych w kabinie pilotów, najwyższy zwierzchnik sił
          zbrojnych powinien zwrócić uwagę odwiedzającym kabinę, żeby nie przeszkadzali
          pilotom i przypomnieć im że to piloci rządzą na pokładzie

• vargtimmen Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 15:39

> grand_bleu napisała:
            >
            > > marchefka9 napisała:
            > >
            > > > To zła informacja
            > >
            >
            > o obecności osób postronnych w kabinie pilotów, najwyższy zwierzchnik sił
            > zbrojnych powinien zwrócić uwagę odwiedzającym kabinę, żeby nie przeszkadzali

> pilotom i przypomnieć im że to piloci rządzą na pokładzie
            >

:)))

No, to już, doprawdy, anegdotyczne. Prezydent nie jest cieciem, a na pokładzie
            rządzi pilot.
            • zgred-zisko Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 15:47
              A guzik prawda. Nieżyjący pan prezydent twierdził, że na pokładzie
              rządzi on! Bardziej wierzę jemu, niż Tobie.
              • marchefka9 Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 15:53
                Co w kokpicie robił dowódca sił powietrznych? Przekomarzał się z pilotami?
                • zgred-zisko Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 15:56
                  Głaskał go po główce i chwalił, że tak ładnie pilotuje.
                • wariant_b Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 16:07
                  marchefka9 napisała:
                  > Co w kokpicie robił dowódca sił powietrznych?

Opowiadał dowcipy.
                  "Fajny kawał dzisiaj słyszałem: Jarosław się zmienił."
                  Aż piloci ze śmiechu zapomnieli wylądować.
            • wariant_b Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 16:03
              vargtimmen napisał:
              > No, to już, doprawdy, anegdotyczne.

Anegdotyczne jest, że każdy sobie może przechodzić przez salonik
              prezydenta nie zwracając uwagi jego ochrony.
            • republika.republika Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 16:12
              vargtimmen napisał:

> No, to już, doprawdy, anegdotyczne. Prezydent nie jest cieciem, a na pokładzie
              > rządzi pilot.
              >
              >

Pokazał że nie jest cieciem, szkoda że nie pokazał również że należy szanować
              przepisy i regulaminy. Straszny burdel w tym prezydenckim samolocie był,
              prezydenta to nie dziwiło?, nie martwiło go?, uważał to za normę?
              • vargtimmen Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 16:16

> vargtimmen napisał:
                >
                >
                >
                > > No, to już, doprawdy, anegdotyczne. Prezydent nie jest cieciem, a na pokł
                > adzie
                > > rządzi pilot.
                > >
                > >
                >
                > Pokazał że nie jest cieciem, szkoda że nie pokazał również że należy szanować
                > przepisy i regulaminy. Straszny burdel w tym prezydenckim samolocie był,
                > prezydenta to nie dziwiło?, nie martwiło go?, uważał to za normę?
                >
                >

A dajże spokój, przesadzasz i wiesz dobrze o tym.

Są nagrania, niech wreszcie ujawnią, kto i co mówił, a nie bawią się w przecieki
                i niedomówienia. Taka, czy inna prawda jest lepsza, niż to, co się dzieje teraz:
                oskarżenia budowane na celowo pozostawianych niejasnościach. Niestety, wiedziesz
                prym w żerowaniu na tej paskudnej technice manipulowania opinią publiczną.
                • zgred-zisko Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 16:31
                  Są nagrania, niech wreszcie ujawnią, kto i co mówi

No i po to właśnie powołano RBN. Niech sobie posłucha, niech zdecyduje
                  co ciemny lud ma wiedzieć, a czego nie. Nikt samodzielnie nie będzie
                  jadł ten żaby.
                • republika.republika Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 16:38
                  vargtimmen napisał:

> A dajże spokój, przesadzasz i wiesz dobrze o tym.

zła organizacja pracy w kancelarii, bałaganiarstwo i brak zorganizowania także
                  prezydenta min. to było przyczyną tego, że prezydentura ta była zła. Czy było
                  też przyczyną katastrofy? Kategoryczne stwierdzenie, że tak oczywiście jest
                  przesadą - ale mówienie że tak nie powinno być już nie.

> Niestety, wiedziesz
                  > prym w żerowaniu na tej paskudnej technice manipulowania opinią publiczną.
                  >

nie pochlebiaj mi - kilkanaście wpisów na średnio popularnym forum stawiasz
                  wyżej od mediów publicznych, rydzykowych i paru gazet?
                  • vargtimmen Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 16:41

> vargtimmen napisał:
                    >
                    >
                    > > A dajże spokój, przesadzasz i wiesz dobrze o tym.
                    >
                    > zła organizacja pracy w kancelarii, bałaganiarstwo i brak zorganizowania także
                    > prezydenta min. to było przyczyną tego, że prezydentura ta była zła. Czy było
                    > też przyczyną katastrofy? Kategoryczne stwierdzenie, że tak oczywiście jest
                    > przesadą - ale mówienie że tak nie powinno być już nie.
                    >

Wg mnie, całe wojsko, w tym lotnictwo, jest źle zarządzane... ale to nie należy
                    do tematu.

>
                    >
                    > > Niestety, wiedziesz
                    > > prym w żerowaniu na tej paskudnej technice manipulowania opinią publiczną.
                    > >
                    >
                    > nie pochlebiaj mi - kilkanaście wpisów na średnio popularnym forum stawiasz
                    > wyżej od mediów publicznych, rydzykowych i paru gazet?
                    >

No, nagłośnienie masz słabsze, ale pasję i chęć chyba większe.
                    • republika.republika Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 16:45
                      vargtimmen napisał:

> No, nagłośnienie masz słabsze, ale pasję i chęć chyba większe.
                      >

od Pospieszalskiego?, no weź nie żartuj :-)
                      • vargtimmen Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 16:52

> vargtimmen napisał:
                        >
                        >
                        > > No, nagłośnienie masz słabsze, ale pasję i chęć chyba większe.
                        > >
                        >
                        > od Pospieszalskiego?, no weź nie żartuj :-)
                        >

Hm, gdyby dać Ci takie możliwości, jak on ma, to mogłabyś go zakasować ;)
            • mietowe_loczki Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 18:48
              Próba obśmiania przez ciebie wypowiedzi republiki nie zmieni faktu, że
              informacja o obecności osób trzecich w kokpicie jest... Jak to tam było? Zła,
              widzę w nagłówku.
              • koperczak5 Re: Która informacja jest zła? 19.05.10, 20:36
                Nieproszeni goście w kokpicie nie musieli niczego mówić. Piloci
                sami wiedzieli, że w razie wylądowania poza Smoleńskiem czeka ich
                piekielna awantura.
    • iza.bella.iza Czas ujawnić moją teorię spiskową. 19.05.10, 23:00
      Na pokładzie samolotu był dowódca załogi > jego najwyższy zwierzchnik gen.
      Błasiak > ich najwyższy zwierzchnik Prezydent Polski. Dowódca załogi mógł
      trzymać się procedur i nie ulegać naciskom do momentu... kiedy dostał rozkaz od
      Zwierzchnika Sił Lotniczych, że ma mu oddać stery samolotu.

Nieprawdopodobne? Uważam, ze ze wszystkich teorii spiskowych ta jest najbardziej
      prawdopodobna w świetle dzisiejszej informacji o tym, że dodatkowym głosem w
      kabinie był właśnie Błasiak. Dołóżmy do tego relację Rosjanina z wieży
      kontrolnej o tym, że załoga przestała w pewnym momencie rozumieć polecenia w
      języku rosyjskim. Zastanawiające jest też sformułowanie z dzisiejszej
      konferencji "MAK wskazał natomiast, że załoga Tu-154 nie przechodziła
      regularnych ćwiczeń oraz została sformowana kilka dni przed katastrofą.

Polscy dowódcy wojsk lotniczych przeczą temu i twierdzą, że załoga w tym
      składzie miała za sobą 10 lotów. Jednak z Błasiakiem za sterami ani jednego!
      Stąd może na razie "Anodina podkreśliła, że kwestia ewentualnego wywierania
      wpływu na załogę musi być jeszcze zbadana. Dodała, że ma to duże znaczenie przy
      wyjaśnieniu okoliczności katastrofy." Oraz "Jak powiedziała szefowa komisji
      Tatiana Anodina, drugi z tych głosów został już zidentyfikowany, ale ze względów
      etycznych, z uwagi na rodzinę, informacja, do kogo należał - nie zostanie na
      razie upubliczniona."

www.tvn24.pl/-1,1656971,0,1,to-glos-generala-blasika,wiadomosc.html
      www.tvn24.pl/12691,1656955,0,1,mak-samolot-i-lotnisko-bez-zarzutu-zaloga-bez-cwiczen,wiadomosc.html
      • man_sapiens Re: Czas ujawnić moją teorię spiskową. 20.05.10, 00:40
        Iza, już wystarczą fantazje pisiaków o zestrzeleniu samolotu. Poczekaj na raport
        komisji.
        Nie mogę sobie wyobrazić, żeby zawodowy pilot (gen. Błasiak) siadał do
        najtrudniejszego manewru - lądowania - za sterami wielkiego samolotu, na którym
        nie był przeszkolony i nigdy wcześniej nie latał. Pilotowanie samolotu to nie
        jazda rowerem.
        • iza.bella.iza Re: Czas ujawnić moją teorię spiskową. 20.05.10, 00:45
          Masz rację, ale ta wyrażona wyżej myśl nie daje mi spokoju od 11 kwietnia, a
          mnie przeczucia rzadko kiedy mylą.
          • ave.duce Re: Czas ujawnić moją teorię spiskową. 20.05.10, 06:54
            Rzadko, ale jednak ;)

:p
            • iza.bella.iza Re: Czas ujawnić moją teorię spiskową. 20.05.10, 18:34
              I oby tak było, że się mylę. Kolega tw.wielgus ma prostszą i bardziej racjonalną
              teorię.
      • tw_wielgus Re: Czas ujawnić moją teorię spiskową. 20.05.10, 10:32
        To wielce prawdopodobne, to co w związły analityczny sposób
        napisałaś w swoim poście. Niemniej zwróć uwagę na jeden z
        przywołanych na konferencji faktów: samolotem do prawie ostatniej
        chwili sterował autopilot. Być może dlatego, że na widok generała
        załoga poderwała się z miejsc i staneła na baczność. Gdyby ten parę
        sekund wcześniej wydał komendę - spocznij, być może wypadki
        potoczyłyby się inaczej.
        • scoutek Re: Czas ujawnić moją teorię spiskową. 20.05.10, 11:02
          tw_wielgus napisał:

> To wielce prawdopodobne, to co w związły analityczny sposób
          > napisałaś w swoim poście. Niemniej zwróć uwagę na jeden z
          > przywołanych na konferencji faktów: samolotem do prawie ostatniej
          > chwili sterował autopilot. Być może dlatego, że na widok generała
          > załoga poderwała się z miejsc i staneła na baczność.

a moze autopilot byl wlaczony, bo za sterami siedzial kto inny a nie pilot?
          • remez2 Re: Czas ujawnić moją teorię spiskową. 20.05.10, 12:18
            a moze autopilot byl wlaczony, bo za sterami siedzial kto inny a nie pilot?
            To możliwe choć wydaje się nieprawdopodobne. :-(
            • scoutek Re: Czas ujawnić moją teorię spiskową. 20.05.10, 12:32
              remez2 napisał:

az sie boje o tym myslec....
              jeszcze te otwarte drzwi od kokpitu
              luz jak na rybach, po prostu wycieczka
              • remez2 Re: Czas ujawnić moją teorię spiskową. 20.05.10, 12:39
                az sie boje o tym myslec.... jeszcze te otwarte drzwi od kokpitu
                luz jak na rybach, po prostu wycieczka

To jest coś, co nie mogłoby się zdarzyć w lotnictwie cywilnym.
                • scoutek Re: Czas ujawnić moją teorię spiskową. 20.05.10, 12:59
                  remez2 napisał:

> az sie boje o tym myslec.... jeszcze te otwarte drzwi od kokpitu
                  > luz jak na rybach, po prostu wycieczka

> To jest coś, co nie mogłoby się zdarzyć w lotnictwie cywilnym.
                  >

rzeczywiscie, wycieczek do kokpitu juz nie ma od lat wielu...
        • iza.bella.iza Re: Czas ujawnić moją teorię spiskową. 20.05.10, 18:31
          tw_wielgus napisał:

> To wielce prawdopodobne, to co w związły analityczny sposób
          > napisałaś w swoim poście. Niemniej zwróć uwagę na jeden z
          > przywołanych na konferencji faktów: samolotem do prawie ostatniej
          > chwili sterował autopilot. Być może dlatego, że na widok generała
          > załoga poderwała się z miejsc i staneła na baczność. Gdyby ten parę
          > sekund wcześniej wydał komendę - spocznij, być może wypadki
          > potoczyłyby się inaczej

Najbardziej prawdopodobne są ogół najprostsze rozwiązania i wyjaśnienia, więc
          możesz mieć rację.
      • zapijaczony_ryj mozesz wyjać poduszke z majtek 20.05.10, 12:26
        to się nawet kupy trzyma!
      • iza.bella.iza Re: Czas ujawnić moją teorię spiskową. 24.05.10, 23:27
        Kolejna cegiełka pasuje mojej teorii:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7930486,Szef_sil_lotniczych_byl_w_kabinie_Tu_154_w_momencie.html
    • 1a-z wiemy jakiej "prawdy" oczekiwac od Rosji 20.05.10, 02:51
      takiej samej jaka plynela z ZSRR.
      • man_sapiens Re: wiemy jakiej "prawdy" oczekiwac od Rosji 20.05.10, 10:11
        Wolisz taką, jaka płynie od Kurskiego?
    • p.heniu Rosyjska ПPАВДА nigdy nie była słodka. 20.05.10, 10:41
      Przyprawiających swoją ideologię smakiem правды historia zawsze oceniała
      jednoznacznie.
      • marchefka9 Re: Rosyjska ПPАВДА 20.05.10, 13:18
        Prawda jest tylko jedna - prawda toruńska.
        • remez2 Re: Rosyjska ПPАВДА 20.05.10, 14:33
          marchefka9 napisała:

> Prawda jest tylko jedna - prawda toruńska.
          Czyli trzecia prawda tischnerowska.
    • 4_oddech_kaczuchy Dlaczego nie wszystkie wątki dotyczące katastrofy 20.05.10, 14:39
      Dlaczego nie wszystkie wątki dotyczące katastrofy są przenoszone na
      forum o katastrofie pod Smoleńskiem?

forum.gazeta.pl/forum/w,1157,111749380,111749380,ZW_zabiera_malo_wazne_szczatki_Tu_154.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka