Dodaj do ulubionych

W sklepach przyjmują już euro

IP: *.acn.waw.pl 04.03.04, 20:32
a może przyjmują drachmy albo szekle? Mam też trochę marek niemieckich sprzed
1939r i złotówek z czasów okupacji.
Chętnie je zamienię na miody, piwo, kwas chlebowy, ew. żywność w puszkach,
koce i baterie do latarek (no i małe radio).
Obserwuj wątek
    • Gość: turysta Re: W sklepach przyjmują już euro IP: *.proxy.aol.com 04.03.04, 20:39
      A co z funtami?????
      • Gość: Czarny ;-) Re: W sklepach przyjmują już euro IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 04.03.04, 20:50
        Trzeba sie przyzwyczajac, im wczesniej tym lepiej!
        Najbardziej skozystaja na tym falszerze. Nie wierze, aby Makro posiadalo
        odpowiednie urzadzenia do wylapywania falsyfikatow. Niektore 50 sa tak dobrze
        podrobione, ze jedynie banki je wylapuja. A mowili, ze sie nie da podrobic ;-)
        Tylko patrzec jak Albanczycy zjada sie gromadnie do Wroclawia i Sz-cina.
      • Gość: singard Wprowadźmy więc jeszcze... wymianę barterową ;) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.04, 09:02
    • Gość: MaciekS No pieknie! IP: *.gs.com 04.03.04, 20:53
      "Urzędnicy naradzali się kilka godzin. W końcu wydali komunikat: "Można".

Narodowy Bank Polski potwierdza. - Po spełnieniu pewnych warunków można.
      Hipermarkety mogą przyjmować należności w euro do 10 tys. od osób z zagranicy.
      Osoby z Polski mogą płacić w euro tylko wtedy, gdy sklep ma specjalne zezwolenie
      NBP - wyjaśnia Aleksandra Kania-Gospodarowicz z wrocławskiego oddziału banku."

To znaczy kto i na jakiej podstawie wydawana jest decyzja o takowym pozwoleniu?

Kumoterstwo? Jeszcze nie wyszlismy z PRL'u do konca? A moze mamy PRL tylko inaczej?

Poza tym co to jest osoba z Polski? Jaka jest tego definicja?

Ja na ten przyklad jestem Polakiem z polskim obywatelstwem, ale nie z Polski
      (zyje na stale za granica od dosc dawna).

Moze by tak w Polskich urzedach ktos wyjal glowe z dupy i zaczal myslec w
      szerszej skali niz w skali wlasnego, znanego podworka, co? Po tym sie poznaje
      kompetencje.

Pozdrawiam
    • Gość: Crack sprobuj to sprzedac kolekcjonerom ! IP: *.powermedia.ch / *.thenet.ch 04.03.04, 20:56
      albo zaczekaj jeszcze triche. Wartosc starych pieniedzy rosnie. Banki placa
      malo ale kolekcjonerzy duzo,coraz wiecej.
    • Gość: niedowiarek Re: W sklepach przyjmują już euro IP: *.ksiazat.v.pl 04.03.04, 22:02
      A jak z podatkiem? część w zł.część w euro?
    • Gość: Travel Żadna nowość...Cieszyn, Nowy Targ, Sucha Hora... IP: *.acn.waw.pl 04.03.04, 23:15
      Ale się urzędasy rozjazgotały...

Od wielu lat w Cieszynie po obu stronach Olzy korony i złotówki są równoważnymi
      środkami płatniczymi dla zwykłej wygody kupujących.

Podobnie w Nowym Targu często ceny są nawet podawane w koronach słowackich, a w
      Łysej nad Dunajcem, czy w Suchej Horze jest dokładnie obojetne, jakimi
      pienędzmi się płaci za zakupy i nikt nikogo nie legitymuje.

Najważniejsze, zeby interes się kręcił.
    • les1 Re: W sklepach przyjmują już euro 04.03.04, 23:21
      Cale szczescie, ze jeszcze robia te ogloszenia w jezyku polskim i niemieckim....
      Ale spokojna glowa....juz niedlugo beda tylko i wylacznie w niemieckim!...
      Uczcie sie wiec jezyka wladcow!!!....Pacholki polskie...!

les1
      • Gość: ZooRoo Re: W sklepach przyjmują już euro IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.03.04, 23:36
        Hau ab Du Arschloh !
      • Gość: poprawa Re: W sklepach przyjmują już euro IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.04, 23:37
        Nie podniecaj sie. Po pierwsze w miejscowosciach przygranicznych zawsze mozna
        bylo kupic towary albo za zlotowki albo za marki teraz za euro.
        Po drugie kupujac po polskiej stronie wspomagaja tylko nasze przedsiebiorstwa, a
        ze napisy sa po niemiecku? A po jakiemu maja byc, zeby klient towar kupil. I nie
        ma to nic wspolnego ze zniemczaniem tych terenow, to jest po prostu biznes. Po
        niemieckiej stronie napotkasz w sklepach napisy po polsku.
        • Gość: raz Re:czym bylby nowy york, gdyby nie biznes IP: *.camden.sch.uk / 212.85.13.* 04.03.04, 23:48
          pieknym zielona wyspa z pieknym zielonym lasem i
          szczesliwa grupa indian
          co przypominam ku przestrodze
        • Gość: Jo Re: W sklepach przyjmują już euro IP: *.proxy.aol.com 05.03.04, 08:19
          Gość portalu: poprawa napisał(a):

> Nie podniecaj sie. Po pierwsze w miejscowosciach przygranicznych zawsze mozna
          > bylo kupic towary albo za zlotowki albo za marki teraz za euro.

A co to znaczy "miejscowosc przygraniczna". Przyznam ci sie, ze dla mnie nawet
          Warszawa jest "miejscowoscia przygraniczna". Zostalo nam tylko podyskutowac, o
          ktora granice tu chodzi. Wszchodnia, zachodnia, a moze poludniowa????

> Po drugie kupujac po polskiej stronie wspomagaja tylko nasze
          przedsiebiorstwa,
          > a
          > ze napisy sa po niemiecku? A po jakiemu maja byc, zeby klient towar kupil. I
          ni
          > e
          > ma to nic wspolnego ze zniemczaniem tych terenow, to jest po prostu biznes. Po
          > niemieckiej stronie napotkasz w sklepach napisy po polsku.

Proponowalbym wrocic do sredniowiecznej laciny albo moze neutralnego
          anielskiego. Nikogo to wtedy nie bedzie razilo.

Pozdrawiam i zycze owocnych dyskusji. Ja sie juz do nich wlaczac nie bede.
      • Gość: ue Zal mi Ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 00:23
        przeciez mamy niemcow za sasiadow od zawsze.
        od zawsze u nas robili zakupy.
        tak jak i my u nich.
        Ja moge u nich robic zakupy za zlotowki, oni u mnie w euro. przeciez to normalne
        no ale jak ktos nigdy nie mieszkal przy granicy to nadal bedzie uwazal, ze jego
        swiat konczy sie kreska zwana horyzontem...

niemcy robia swietne obroty w polskich sklepach :)
        i dobrze, my przez 10 lat jezdzilismy do nich na zakupy bo u nas nie bylo
        hipermarketow, dobrych ciuchow, butow i tanich kosmetykow i walkera;)
        Teraz € jest za 5 zl. I znow beda zamykac swoje stacje benzynowe.

A teraz cos ciekawego:
        W b.DDR jest bezrobocie nie 18% a 28%.
        Dla nich Polska w UE to szansa na przezycie, tanie zakupy itp. Juz lepiej mowia
        po Polsku.
      • Gość: ziggy Re: Super - nareszcie ktos ruszyl glowa. IP: *.217.242.7.charter-stl.com 05.03.04, 00:40
        W sklepie kasjerzy musza sie nauczyc troche jezykow obcych najlepiej
        angielskiego. Kasowanie towaru bedzie wygladalo nastepujaco:
        kasjer - Where are you from?
        klient - was? was?
        kasjer - /mysli... pewnie niemiec/ - auswais bitte.
        klient do zony - Helga daj mi paszporty z torebki. Zostawilam w samochodzie
        odpowiada zona.
        klient do zony - cholera nie wypuszcza nas ze sklepu bez paszportu. Co my
        teraz zrobimy. Mam dobra nauczke a ja tu chcialem fabryke samochodow budowac.
      • Gość: Szczecinianka Re: W sklepach przyjmują już euro IP: *.chello.pl 05.03.04, 09:26
        Wiesz, mnie cieszy każde euro wydane przez Niemca w Polsce. Od czau do czasu w
        weekend mam dyżur w kasie sklepu meblowego. Nie ma weekendu żeby Niemcy nie
        robili zakupów na kilka tysięcy złoty i za kazdym razem kiedy wypisuję im TAX
        FREE jestem zadowolona. Każde euro zostawione Polsce to napływ pieniedzy do
        Polski. Nie przeszkadzają mi tez niemieckie ogłoszenia w polskich sklepach. W
        niemieckich sklepach są ogłoszenia w jeż polskim i też można płacić w
        złotówkach. Nie wiem czy wiesz ale Niemcy reklamują swoje sklepy w polskiej
        prasie (po polsku aczkowiek zdarzają się błędy). Uczmy się od nich, bo chyba
        warto.
    • chudababa Re: W sklepach przyjmują już euro 04.03.04, 23:22
      a co to za stwor w tytule?..."spolskich klepach"....?
      • chudababa Re: W sklepach przyjmują już euro 04.03.04, 23:24
        o!juz poprawili
    • Gość: ZooRoo Re: W sklepach przyjmują już euro IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.03.04, 23:33
      A po co mi takie przeliczanki jak moge placic karta?
    • blasphemy Re: W sklepach przyjmują już euro 04.03.04, 23:49
      Geant = polski sklep?
      • Gość: Pollak Re: W sklepach przyjmują już euro IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.04, 00:10
        Co jest z tymi niemcami ?
        Jak chca to niech placa w Euro ale 1zl=1Euro ale tylko obywatele
        zachodniej Uni - trzeba im sie odwdzieczyc za otworzenie rynku pracy dla Polakow
        w Uni.
    • Gość: Selig from Chicago Re: Pogarda dla wszystkiego co polskie IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 05.03.04, 04:40
      Jestescie dziwnymi ludzmi, sprzedajecie swoja wlasna ojczyzne, wstydzicie sie
      polskosci, gardzicie narodowa waluta, nienawidzicie sie wzajemnie, na kolanach
      przy obcokrajowcach a gromadnie chodzicie do kosciolow bo myslicie, ze Boga
      oszukacie dajac judaszowe 25 groszy na tace.Oj !Nie ma dla Was miejsca w wolnym
      swiecie.
      • krakowiak47 Szacunek from Chicago 05.03.04, 09:31
        Takeś Polskę umiłował, że aż do Chicago zwiałeś?
      • Gość: cap10 Re: Pogarda dla wszystkiego co polskie IP: *.bbtec.net 05.03.04, 10:03
        Idz utop sie w Lake Michigan albo skocz z Sears Tower, ty pierdolo!
    • padshah Urzędasy 05.03.04, 06:23
      "Hipermarkety mogą przyjmować należności w euro do 10 tys. od osób z zagranicy.
      Osoby z Polski mogą płacić w euro tylko wtedy, gdy sklep ma specjalne
      zezwolenie NBP"

Ciekawe czy przy płaceniu w kasie gotówką kasjerka sprawdza paszport. I jak
      rozpoznają kto z zagranicy? Może wystarczy udawać, że się nie rozumie po
      polsku... ;-)
      Straszne: "specjalne zezwolenia" , "od osób z zagranicy" itd. Forma i treść
      taka, jakby komuna w ogóle nie upadła. Urzędasy na drzewo - niech rynek sam
      wszsytko reguluje. Może niektórym sklepom opłacałoby sie przyjmować zapłatę w
      szklanych paciorkach ;) i co? Urzędas nie pozwoli? Beznadzieja....
    • p.adre Re: W sklepach przyjmują już euro 05.03.04, 07:58
      a masz przedwojenne srebrne jedno groszowki, wymienie na radio z budzikiem :)
      • Gość: mumizmatyk Kupię monety 2-5zł rocznik 97-98 za 80% wartosci IP: *.kosmos.clubnet.pl 05.03.04, 09:07
        pilnie.(mogą być uszkodzone).
    • Gość: Js. Re: W sklepach przyjmują już euro IP: *.et.Uni-Magdeburg.DE 05.03.04, 10:39
      Przecież w pobliżu granicy zachodniej jest to sprawa normalna.
      W barze sieci McDonalds w Szczecinie płacilem w euro w maju ubieglego roku.
      Na przygranicznych bazarach wszystkie ceny podawane są w tej walucie.
    • Gość: Roman Re: W sklepach przyjmują już euro IP: *.cft.edu.pl 05.03.04, 11:15
      Dlaczego obcokrajowiec może wydać euro w Polsce, a ja nie? Jak zostanie mi 0,5
      euro po wyjeżdzie zagranicę, to mógłbym kupić za nie bułki i mieć z głowy
      problem wymiany. Kolejny raz nasze państwo lepiej traktuje obywateli obcych
      niż własnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka