lupus.lupus a late walk 30.08.04, 10:38 When I go up through the mowing field, The headless aftermath, Smooth-laid like thatch with the heavy dew, Half closes the garden path. And when I come to the garden ground, The whir of sober birds Up from the tangle of withered weeds Is sadder than any words A tree beside the wall stands bare, But a leaf that lingered brown, Disturbed, I doubt not, by my thought, Comes softly rattling down. I end not far from my going forth By picking the faded blue Of the last remaining aster flower To carry again to you. Robert Frost Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Born Thirty Years Ago 04.09.04, 10:31 Thirty years ago I was born into the world. A thousand, ten thousand miles I've roamed. By rivers where the green grass grows thick, Beyond the border where the red sands fly. I brewed potions in a vain search for life everlasting, I read books, I sang songs of history, And today I've come home to Cold Mountain To pillow my head on the stream and wash my ears. tr. Gary Synder Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Wang Wei 04.09.04, 10:36 Day after day we can't help growing older. Year after year spring can't help seeming younger. Come let's enjoy our winecup today, Not pity the flowers fallen! Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Su Ting (670-727) Boże! jak to możliwe? 05.09.04, 09:18 The year is ended, and it only adds to my age; Spring has come, but I must take leave of my home. Alas, that the trees in this eastern garden, Without me, will still bear flowers. Su Ting (670-727) Odpowiedz Link Zgłoś
sainbois dla siddhy Thaganapy, notorycznego kłamcy, nauki 06.09.04, 12:45 Wlej wodę do ucha, by pozbyć się wody w uchu, kontempluj zjawiska jako kłamstwo a zobaczysz prawdę. ...tak pouczył Thaganapę pewien mnich: Nie znając złudności zjawisk Mówisz, ze kłamiesz. Lecz jeśli wiedza i sam poznający są oszukańcze A sześć zmysłów i ich przedmioty okłamują cię, To gdzież można znaleźć prawdę? Uznając iluzję za prawdę Cierpisz w kręgu egzystencji. Dzieci nie znające powszechnie panującego kłamstwa, Trzymające się fałszu jako prawdy, Pozostają ciągle w kręgu egzystencji Który jest jak obręcz młyńskiego koła. Dlatego też kontempluj, że wszelkie doświadczenie Jest ze swej natury zwodnicze; Oglądaj wszystkie formy jako oszukańcze. Słuchaj wszystkich dżwięków jako z natury zwodniczych, A w końcu traktuj swoje przekonanie, że wszystko jest oszukańcze, jako kłamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian ..samotność płynie całymi rzekami. RRM IP: *.gdynia.mm.pl 09.09.04, 09:11 Samotność Rilke Rainer Maria Samotność jest jak deszcz. Z morza powstaje, aby spotkać zmierzch; z równin niezmiernie szerokich, dalekich, w rozległe niebo nieustannie wrasta. Dopiero z nieba opada na miasta. Mży nieuchwytnie w godzinach przedświtu, kiedy ulice biegną witać ranek, i kiedy ciała nie znalazłszy nic, od siebie odsuwają się rozczarowane; i kiedy ludzie, co się nienawidzą, spać muszą razem - bardziej jeszcze sami: samotność płynie całymi rzekami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Dzień jesienny RRM IP: *.gdynia.mm.pl 09.09.04, 09:12 Dzień jesienny Rilke Rainer Maria Panie: już czas. Tak długo lato trwało. Rzuć na zegary słoneczne twój cień i rozpuść wiatry na niwę dojrzałą. Każ się napełnić ostatnim owocom; niech je dwa jeszcze ciepłe dni opłyną, znaglij je do spełnienia i wypędź z mocą ostatnią słodycz w ciężkie wino. Kto teraz nie ma domu, nigdy mieć nie będzie. Kto teraz sam jest, długo pozostanie sam i będzie czuwał, czytał, długie listy będzie pisał i niespokojnie tu i tam błądził w alejach, gdy wiatr liście pędzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sainbois Thaganapa przez siedem lat medytował nad wiedzą 11.09.04, 15:48 zdobywaną przez postrzeganie jako zwodniczą i zrozumiał, że wszelkie doświadczanie zjawisk jest kłamliwą fikcją. Dzięki temu urzeczywistnieniu uzyskał brak przywiązania. Poszedł do swego Guru, myśląc, że osiągnął cel ostateczny, ten jednak udzielił mu dalszych pouczeń: Składników doświadczenia nie można nigdy uznawać za fałszywe lub prawdziwe. Rzeczywistość jest nie stworzona i nieuwarunkowana. Medytuj nad swoim doswiadczaniem wszystkich rzeczy jako pustki, z samej swojej natury czyniącej siebie pustą. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus "If you think you know much, you know little." 11.09.04, 21:44 Kena-Upanishad Odpowiedz Link Zgłoś
sainbois Thaganapa posłuszny swemu Guru urzeczywistnił 11.09.04, 23:34 pustkę wszystkich rzeczy. Później, będąc w stanie zaakceptować negatywne myśli i uczucia jako ścieżkę, uzyskał siddhi. Stał się wszędzie znany jako Guru Thaganapa, a tych, którzy mieli dobrą karmę, nauczał metody "usuwania wody z ucha wodą". W końcu udał się do Raju Dakini. "Żywoty 84 mahasiddhów", Śri Abhayadatta Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Wartburgowi w darze dla metafor uzupełnienia 09.09.04, 06:44 MINIANTOLOGIA CO SMAKOWITSZYCH KĄSKÓW Z WIERSZY 31 EDYCJI OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU POETYCKIEGO IM. JANA ŚPIEWAKA - ŚWIDWIN' 2000* chyba z kątś znamy się *** pupa odmłodzonej pani wyglądała jak upudrowana twarz czerwonej pani dekolt pani z białymi zębami wyglądał jak głowa łysego pana z szatni *** mój mózg urósł w zakola od podejrzewania *** czoło rosi zimna źrenica potu *** okna były zamazane świadomością zdarwiniały w kącie byłem bardzo zadufany w poezji *** zabił mnie w locie ością myśli wybił skrzydła zaplątane w pot karła *** Karzeł - istotnie też był wielce etyczny trochę nadbyt MissssssTYCZNY Był i w odzewnętrzach swoich gnił *** noc zakwitła oczami modliszki dopalając osadzone w kandelabrach snów erytrocyty myśli *** Teraz przekraczam możliwości Tylko, że one nie posiadają bytu *** Złamał się właśnie naiwności rdzeń *** nocą konie na biegunach kładą się na plecy rozprostowują kopyta *** Mam coś do załatwienia W Duchu natchniona *** I magiczny fluid z nienacka nadlatuje I we mnie się kołuje *** tyka zegar z kukułką umarłą *** Potem w niedługim czasie Zawisła na innym golasie (...) Powiem wam wszystkie kobiety: Przyjdzie czas i zwiędną flety! *** Skowyczy maszt kołobrzeskiego galeonu pod wichrem przekleństw *** jej głowa jak pęknięty rurociąg *** Pocą się dłonie Pszczoły bzykają Się na balkonie *** cudne polskie są dziewuszki - biusty mają jak poduszki... *** W suto rozległej krwi Lśni życie człowieka *** mieszkasz w popielniczce dygot grzebiesz w zgliszczach *** skórzane fotele napinają objedzone brzuchy i dyszą *** a Pan mu zrzucił na głowę cegłę i zadzwonił do papieża, żeby mu opowiedzieć *** Twe zestrachane oczy w me ramiona wbite *** mimowolnie szukam zmian jednocześnie pragnąc logiczności ciągu monotonności rytmu potwierdzenia na pozór nie pasującego obcego elementu *** wskazówki zegara cofają się do tyłu (z zestawów konkursowych wydłubał L.M. Jakób) *przedstawiane cytaty zawierają oryginalną pisownię autorów Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Rosjanki w finale US Open!!! 11.09.04, 07:16 Women's Singles - Semi Finals przepraszam nie wytrzymałem i musiałem krzyknąć!. Svetlana Kuznetsova RUS (9) 1 6 6 vs. Match Statistics Svetlana Kuznetsova Lindsay Davenport USA (5) 6 2 4 Jennifer Capriati USA (8) 0 6 65 vs. Match Statistics Elena Dementieva Elena Dementieva RUS (6) 6 2 77 Odpowiedz Link Zgłoś
sainbois porzucony na górach serca 11.09.04, 15:55 ausgesetzt auf den Bergen des Herzens...Patrz, jak małe, spojrzyj tam: ostatnie sioło słów, a wyżej, ale również jak mała! ostatnia jeszcze zagroda uczuć. Poznajesz? Porzucony na górach serca. Skała pod rękami. Lecz tu rozkwita niejeden byt; z niemego urwiska wspina się nic nie wiedzące zioło. Ale wiedzący? Ach, on, który zaczął wiedzieć, a teraz milczy, porzucony na górach serca. RRM Odpowiedz Link Zgłoś
zebra_bez_hulajnogi Nie mający 11.09.04, 23:24 [Z Real Virtual Tony’ego Falleny] Nie mów że nie widzisz różnicy zmienności być może nam trzeba czułości to nie takie proste to my tu siedzimy pod mostem z zarostem niemyci i śpiący to dno. Nie mający ni siebie ni ciebie ni nieba ni snu nie wiemy ech... możliwe że nie ma nas tu.... Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Nie mający a może talent mający .Dawaj wiecej TN 12.09.04, 05:44 Śmiało!! Odpowiedz Link Zgłoś
zebra_bez_hulajnogi Re: Nie mający a może talent mający .Dawaj wiece 12.09.04, 10:36 Ech... Wszyscy mówią – talent, talent... A to po prostu brak hulajnogi. Kurde. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Nie mający a może talent mający .Dawaj wiece IP: *.gdynia.mm.pl 12.09.04, 11:20 zebra_bez_hulajnogi napisał: > Ech... > Wszyscy mówią – talent, talent... > A to po prostu brak hulajnogi. Kurde. I tyle. I własnie jest TALENT. NIE gadać .Wiecej dawać.Czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian PIĘKNA TOALETA Mei Sheng (140r.p.n.e.) IP: *.gdynia.mm.pl 12.09.04, 11:26 Błękitna, błękitna jest trawa nad rzeką, A za żywopłotem ogród nazbyt pełen wierzb. A wewnątrz pani domu w rozkwicie swych lat, O białej. białej twarzy, wacha się mijając drzwi. Smukła, smukłą dłoń wyciaga. A była kurtyzaną dawniejszymi czasy I wyszła za opoja Co włóczy się pijany I nader często zostawia ją samą. tł. Ezra Pound Odpowiedz Link Zgłoś
zebra_bez_hulajnogi Powrót do ukochanej [prawdopodobnie XII w.] 12.09.04, 17:33 Początek ostatniej, niedokończonej pieśni sir Rudolfa z Abigay Valley. Gdy wracałem z Afryki (Droga była daleka Niebezpieczna i znojna, Lecz wart łupów trud był) Gdy wracałem z Afryki Nie wiedziałem że czeka Nie oaza spokojna Ale loch, bym w nim zgnił. Przeznaczenia nie znałem (Które już się spełniało) Przeznaczenia nie znałem (Lecz czy chciałem je znać?) Niecierpliwie tu gnałem. Tobie łupów wciąż mało – Ogarnięta złym szałem....... ............................................ [od tłumacza: właściwie to pasowałoby tu „$#&V@ mać”, no ale nie wiem...] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość który wyszedł Uratowane z Oślej Ławki IP: *.chello.pl 12.09.04, 22:37 Poniższe wersy, które na FK zamieścił pewien szalony "malarz" znalazły się na Oślej Ławce. Przyniosłam je, tu żeby dłużej pobrzmiały. Pozbawiony uczciwości posiada suche usta, Pozbawiony duchowości nie składa ofiar, Pozbawiony męstwa nie zostaje generałem: To jest nauka o Trzech Zerach. Znakiem bogacza jest zaciśnięta dłoń, Znakiem starca jest zaciśnięty umysł, Znakiem mniszki jest zaciśnięta pochwa: To jest nauka o Trzech Zaciśnięciach. Szybki gaduła wciska się do środka tłumu, Klasztorne bogactwo wciska się w żołądki mnichów, Grube penisy, wciskają się w młode dziewczęta: To jest nauka o Trzech Wciskaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Niech tu leży .Z boku.Za Pegazem z tyłu. 12.09.04, 23:18 Gość portalu: Gość który wyszedł napisał(a): > Poniższe wersy, które na FK zamieścił pewien szalony "malarz" znalazły się na > Oślej Ławce. Przyniosłam je, tu żeby dłużej pobrzmiały. > > Pozbawiony uczciwości posiada suche usta, > Pozbawiony duchowości nie składa ofiar, > Pozbawiony męstwa nie zostaje generałem: > To jest nauka o Trzech Zerach. > > Znakiem bogacza jest zaciśnięta dłoń, > Znakiem starca jest zaciśnięty umysł, > Znakiem mniszki jest zaciśnięta pochwa: > To jest nauka o Trzech Zaciśnięciach. > > Szybki gaduła wciska się do środka tłumu, > Klasztorne bogactwo wciska się w żołądki mnichów, > Grube penisy, wciskają się w młode dziewczęta: > To jest nauka o Trzech Wciskaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Gdy w noc wrześniową... 09.10.04, 09:07 Gdy w noc wrześniową... warszawska piosenka uliczna, wrzesień 1939 r. - melodia wg piosenki " Szwoleżerowie", tempo marsza Gdy w noc wrześniową północ wybiła, Eskadr bojowych ogromna moc Z szumem motorów ciszę przebiła, W piekło zmieniła cichą noc. Miasto i dworce bombardowane, Gdy ludność miasta była we śnie. Gdy się niczego nie spodziewano, To nam zadano ciosy złe. Pierwsi obrońcy murem stanęli W porannym słońcu się bagnet lśnił, A gdy bój ucichł, Hurra! krzyknęli, Bagnetem wroga popchli w tył. A wtem lotnictwo się pojawiło, Którym szeregi wspierali swe, A naszych orłów widać nie było, To nas zmusiło cofnąć się. Tak się cofalim od bram Warszawy, Za nami sunął czołgów wąż, Lecz się nie martwmy, wszak Bóg jest z nami! Więc nam nie bedzie źle tak wciąż. Lecz się nie martwmy, wszak Bóg jest z nami! Więc nam nie będzie źle tak wciąż. Odpowiedz Link Zgłoś