Dodaj do ulubionych

Janicki z Polityki o Krzyżowcach

31.07.10, 08:26
spod Pałacu. Bardzo trafne.

" To nie tylko kwestia politycznego zawłaszczenia symbolu religijnego. Ten
krzyż to także symbol uczczenia samej żałoby, objaw wzruszenia własnym
wzruszeniem, uwzniośleniem żalu, upamiętniania pamięci; naród czci własną
wielkość, dobroć, uczucia. Czci czczenie.

I jeszcze: Pamięć ofiar udźwignęłaby skromna, kamienna tablica; jest takich
wiele rozsianych po świecie, a poświęconych właśnie tym, którzy zginęli, a nie
polegli w katastrofach lotniczych. Ale dla uczczenia samych żałobników to za
mało. Ci chcą pamiętać, jak się szlachetnie smucili, jak patriotycznie płakali
i jak to pomogło Sprawie. Żywi muszą mieć pomnik."

Obserwuj wątek
    • first.kanalia Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 08:37
      A Jasia Paradowska, nasza zwiezda dziennikarska nic nie dodala?
      • mike.recz Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 08:47
        Poszukaj, to nie boli.
        • first.kanalia Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 09:02
          mike.recz napisał:

> Poszukaj, to nie boli.

Nie chce mi sie nie czytuje polityki.

Nazwa "krzyzowcy" obelzywa,nie wiem czy autorki watku czy pana
          Janickiego.

" To nie tylko kwestia politycznego zawłaszczenia symbolu
          religijnego.

Jakiego znowu zawlaszczania?Kto co i co zawlaszcza?

Ten
          krzyż to także symbol uczczenia samej żałoby, objaw wzruszenia
          własnym
          wzruszeniem, uwzniośleniem żalu, upamiętniania pamięci; naród czci
          własną
          wielkość, dobroć, uczucia. Czci czczenie.

No wlasnie, wiec co komu ten krzyz tam przeszkadza?
          • mike.recz Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 09:04
            To określenie nie jest obelżywe. Po prostu jest bardzo trafne
            i adekwatne.
            • first.kanalia Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 09:10
              mike.recz napisał:

> To określenie nie jest obelżywe. Po prostu jest bardzo trafne
              > i adekwatne.

Trafne i adekwatne wzgledem czego?
              • mike.recz Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 09:58
                Względem wykonywanych manewrów. Nic więcej, nic mniej. Tylko trafnie
                w punkt. Polityka ma doświadczenie w takich kwestiach.
                • first.kanalia Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 10:05
                  mike.recz napisał:

> Względem wykonywanych manewrów. Nic więcej, nic mniej. Tylko
                  trafnie
                  > w punkt. Polityka ma doświadczenie w takich kwestiach.

Tak polityka ma wiecej doswiadczenia w takich kwestiach, komunisci
                  mieli bardzo duzo dowswiadczenia na polu zwalczania wiery, widac
                  nic sie nie zmienilo.
                  • mike.recz Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 10:30
                    Ile jeszcze tym kitem można sobie buzię wycierać. W kraju Unii
                    Europejskiej, rok 2010, bez przesady. Takie porównanie jest żenujące
                    w stopniu zbliżonym do wychwalania tragicznie zmarłego nieudacznika
                    Kaczyńskiego. Nie da się po prostu myślącym ludziom wmówić tego typu
                    kalki.
                    • vuvuzela Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 19:38
                      mike.recz napisał:

Mnie tam szkoda Marii Kaczyńskiej. Byłaby ostatnią osobą na świecie która
                      chciałaby być pochowana na Wawelu. Ale oczywiście Krzyżowcy wiedza lepiej.

Poza tym - w każdym z tych postów, w każdym wątku zapominamy o pozostałych
                      ofiarach tej tragedii. Tak jakby Lech i Maria kaczyńscy i ich 95-osobowa świta.

okropne to jest. okrutne wobec rodzin ofiar.
            • vuvuzela Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 09:41

mike.recz napisał:

> To określenie nie jest obelżywe. Po prostu jest bardzo trafne
              > i adekwatne.

Oczywiście, ze nie jest. jest genialne:-) Nie pamiętam kto pierwszy tak
              powiedział, wiem, że usłyszałam to w TOKu (obstawiam Mellibrudę albo
              Wasilewskiego) no i się przyjęło.
              • first.kanalia Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 09:53
                vuvuzela napisała:

>
                > mike.recz napisał:
                >
                > > To określenie nie jest obelżywe. Po prostu jest bardzo trafne
                > > i adekwatne.
                >
                > Oczywiście, ze nie jest. jest genialne:-) Nie pamiętam kto
                pierwszy tak
                > powiedział, wiem, że usłyszałam to w TOKu (obstawiam Mellibrudę
                albo
                > Wasilewskiego) no i się przyjęło.

Przyjelo sie wsrod kogo?Wsrod tych, ktorzy nie lubia krzyza?
                • mike.recz Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 10:02
                  first.kanalia napisała:

> vuvuzela napisała:
                  >
                  > >
                  > > mike.recz napisał:
                  > >
                  > > > To określenie nie jest obelżywe. Po prostu jest bardzo trafne
                  > > > i adekwatne.
                  > >
                  > > Oczywiście, ze nie jest. jest genialne:-) Nie pamiętam kto
                  > pierwszy tak
                  > > powiedział, wiem, że usłyszałam to w TOKu (obstawiam Mellibrudę
                  > albo
                  > > Wasilewskiego) no i się przyjęło.
                  >
                  > Przyjelo sie wsrod kogo?Wsrod tych, ktorzy nie lubia krzyza?
                  >
                  Przecież bardzo dobrze wiesz, że w tej aferze nie chodzi o krzyż.
                  Krzyżowcy/Krzyżacy bardzo chcą właśnie w taki sposób ustawić oś
                  sporu.
                  • first.kanalia Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 10:14
                    .
                    > > > Oczywiście, ze nie jest. jest genialne:-) Nie pamiętam kto
                    > > pierwszy tak
                    > > > powiedział, wiem, że usłyszałam to w TOKu (obstawiam
                    Mellibrudę
                    > > albo
                    > > > Wasilewskiego) no i się przyjęło.
                    > >
                    > > Przyjelo sie wsrod kogo?Wsrod tych, ktorzy nie lubia krzyza?
                    > >
                    > Przecież bardzo dobrze wiesz, że w tej aferze nie chodzi o
                    krzyż.
                    > Krzyżowcy/Krzyżacy bardzo chcą właśnie w taki sposób ustawić oś
                    > sporu.

Tyle, ze krzyz sobie stal spokojnie, nie przeszkadzal nikomu, po
                    wygranych wyborach pan prezydent elekt ,od razu stwierdzil, ze
                    krzyz nalezy przeniesc.(ciekawe dlaczego gieroj nie mowil o tym w
                    kampanii?)wiedzial z gory, ze doprowadzi to do sporu, i zdaje sie,
                    ze o to chodzilo.
                    PO ma nastepny pretekst by nic nie robic,bo jest wojna o krzyz,
                    ups cos zrobilo jednak podnioslo VAT))))))))))))))))))))))))
                    • mike.recz Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 10:21
                      Nie wiadomo jakie orły i sokoły to nie są. Nie są moimi wymarzonymi
                      przedstawicielami. Trzeba im jednak oddać fakt. Pracują w najmniej
                      sprzyjających okolicznościach jakie mogły spaść na ich barki.
                      • first.kanalia Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 10:30
                        mike.recz napisał:

> Nie wiadomo jakie orły i sokoły to nie są. Nie są moimi
                        wymarzonymi
                        > przedstawicielami. Trzeba im jednak oddać fakt. Pracują w
                        najmniej
                        > sprzyjających okolicznościach jakie mogły spaść na ich barki.

postaraj sie pisac bardziej zrozumiale, bede dzieczna.
                        • mike.recz Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 10:46
                          Po prostu momentami uruchom myślenie, niczego więcej nie oczekuję.
                          • first.kanalia Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 10:47
                            mike.recz napisał:

> Po prostu momentami uruchom myślenie, niczego więcej nie
                            oczekuję.

Ja mysle, caly czas ,tyle, ze wymagam klarownego przekazu, nie mam
                            zamiaru domyslac sie "co autor chcial przekazac".
                            • sclavus Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 16:16
                              Skoro myślisz cały czas, to dlaczego używasz tyle skrótów myślowych??
                              • vuvuzela Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 17:02
                                sclavus napisał:

> Skoro myślisz cały czas, to dlaczego używasz tyle skrótów myślowych??

Bo gini zawędrowała z Aquanetu na Kraj, żeby szerzyć swoją misję. Tam jej idzie
                                jak po grudzie więc postanowiła spróbować tu.
                • vuvuzela Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 15:59

>
                  > Przyjelo sie wsrod kogo?Wsrod tych, ktorzy nie lubia krzyza?
                  >

Nie. Wśród tych którzy uważają to środowisko za ekstremę. Co nie znaczy, ze ich
                  nie lubią:-) Jka dzisiaj słusznie zauważyła Szczuka w Babilonie ekstrema, nawet
                  ta spod krzyża ma w sobie coś niezwykle pasjonującego.
              • etwas-geheimnis Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 18:27
                widocznie myla z Krzyzakami co kojarzy sie jak szwab :-)
                • vuvuzela Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 18:57
                  etwas-geheimnis napisał:

> widocznie myla z Krzyzakami co kojarzy sie jak szwab :-)

Nie myśląc o tym, że wśród Krzyżaków nie tylko byli porządni ludzie, i że Polacy
                  i Litwini dokonywali gwałtu na zakonnikach z powołania, szczerze kochających
                  symbol krzyża. Takie to pisowskie myślenie zero jedynkowe.

Forum Fantasmagorie
                  forum.gazeta.pl/forum/f,99213,Fantasmagorie.html
                  forum przyjazne wszystkim teoriom spiskowym:-)
          • first.kanalia Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 09:05
            www.youtube.com/watch?v=654qyDZtUZM&feature=player_embedded
            • vuvuzela Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 09:39
              Dzięki, ale nie klikam w gołe linki.
              • first.kanalia Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 09:52
                vuvuzela napisała:

> Dzięki, ale nie klikam w gołe linki.

Ja nie wysylam wirusow, bo nie umiem,a jak bym iumiala to tez bym
                nie wysylala. to pierwsze, drugie to link do you tube ,piosenke Ci
                wyslalam.
                • vuvuzela Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 09:59
                  first.kanalia napisała:

> vuvuzela napisała:
                  >
                  > > Dzięki, ale nie klikam w gołe linki.
                  >
                  > Ja nie wysylam wirusow, bo nie umiem,a jak bym iumiala to tez bym
                  > nie wysylala. to pierwsze, drugie to link do you tube ,piosenke Ci
                  > wyslalam.

Przeczytałam autora i tytuł i wiem czego się spodziewać, więc wybacz ale na tym
                  poprzestanę.

zresztą to nie ma związku z tematem. Ja się o przeniesienie krzyża kłócić nie
                  zamierzam, skorodla tych chorych, biednych ludzi ten krzyż to sens życia to
                  niech sobie mają. Janicki pisze o mentalności tych ludzi, niczego nie postuluje.

Gini. Nie chce mi się z tobą przepychać. Jałowe dyskusje mnie nie bawią. Bo tak
                  można godzinami, ja o zupie ty o dupie i odwrotnie. Bez sensu.

Milego dnia
                  • first.kanalia Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 10:10
                    vuvuzela napisała:

> first.kanalia napisała:
                    >
                    > > vuvuzela napisała:
                    > >
                    > > > Dzięki, ale nie klikam w gołe linki.
                    > >
                    > > Ja nie wysylam wirusow, bo nie umiem,a jak bym iumiala to tez
                    bym
                    > > nie wysylala. to pierwsze, drugie to link do you tube
                    ,piosenke Ci
                    > > wyslalam.
                    >
                    > Przeczytałam autora i tytuł i wiem czego się spodziewać, więc
                    wybacz ale na tym
                    > poprzestanę.

A szkoda, wnioskuje, ze jestes mloda osoba, a tam pare
                    ciekawych wstawek historycznych, jak chcesz w ogole dyskutowac na
                    forum skoro, nie chcesz zapoznawac sie z argumentami adwersarzy?

> zresztą to nie ma związku z tematem.

Skad wiesz skoro nie sluchalas, nie ogladalas?

Ja się o przeniesienie krzyża kłócić nie
                    > zamierzam, skorodla tych chorych, biednych ludzi ten krzyż to
                    sens życia to
                    > niech sobie mają. Janicki pisze o mentalności tych ludzi,
                    niczego nie postuluje

O jakiej mentalnosci, jakich ludzi pisze Janicki?On chce bo
                    jest dziennikarzem by czytelnicy odniesli wrazenie, ze Ci, ktorzy
                    tego krzyza bronia to zwykle oszolomstwo.Co jestnieprawda, ale coz
                    dziennikarze, juz tak maja, ze nie zawsze pisza prawde,
                    szczegolnie wtedy gdy pisza na polityczne zamowienie.

.
                    >
                    > Gini. Nie chce mi się z tobą przepychać. Jałowe dyskusje mnie
                    nie bawią. Bo tak
                    > można godzinami, ja o zupie ty o dupie i odwrotnie. Bez sensu.
                    >
                    > Milego dnia
                    • vuvuzela Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 16:03
                      jak chcesz w ogole dyskutowac na
                      > forum skoro, nie chcesz zapoznawac sie z argumentami adwersarzy?

Dyskutować bardzo lubię, ale nie lubię prowadzić jałowych dyskusji. dyskusja
                      wtedy jest dyskusją, kiedy nawet jeśli nikt nikogo nie przekona to przynajmniej
                      coś się z niej wynosi pozytywnego/konstruktywnego. Naprawdę nie mam
                      misjonarskich zapędów i nikogo do niczego przekonywać nie zamierzam. Po prostu,
                      żeby dystukotowac muszę mieć z interlokutorem przynajmniej jedną wspólną
                      płaszczyznę porozumienia - np podobne poczucie humoru. Między nami takiej
                      płaszczyzny nie ma.

I jestem pewna, ze nawet tego co napisałam powyżej nie zrozumiesz, albo
                      zrozumiesz na opak.
                    • etwas-geheimnis Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 18:31
                      Piosenka Pietrzaka pasuje tu jak pięść do oka. Juz od jakiegos czasu zauwazyłem
                      ze usiłujecie ja sobie zawłaszczyc ,chociaz ona tyczy sie innych czasów ,innych
                      sytuacji.
                      • vuvuzela Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 19:08
                        etwas-geheimnis napisał:

> Piosenka Pietrzaka pasuje tu jak pięść do oka. Juz od jakiegos czasu zauwazyłem
                        > ze usiłujecie ja sobie zawłaszczyc ,chociaz ona tyczy sie innych czasów ,innych
                        > sytuacji.

Przeczytałam w Polityce, że śpiewają ją częściej niż Boże coś Polskę.
                • mike.recz Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 10:01
                  Podstarzały i tęskniący za swą sławą i wzięciem z czasów komuny
                  mi akurat nie imponuje. Rozumiem jak najbardziej gusta i guściki
                  ale on już od dawna jest wypalony totalnie.
                  • wanda43 Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 16:12
                    dawny pieszczoch komuny. W PiS takich sporo.
                    • vuvuzela Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 16:20
                      wanda43 napisała:

> dawny pieszczoch komuny. W PiS takich sporo.

Wiem, że to okropne co napiszę, ale dla mnie każdy estradowiec, który sprzedał
                      się PiSowi jest moralnie podejrzany. Toczę ze sobą wewnętrzną walkę, zeby to
                      zmienić:-)
                      • gini Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 18:22
                        vuvuzela napisała:

> wanda43 napisała:
                        >
                        > > dawny pieszczoch komuny. W PiS takich sporo.
                        >
                        >
                        > Wiem, że to okropne co napiszę, ale dla mnie każdy estradowiec,
                        który sprzedał
                        > się PiSowi jest moralnie podejrzany. Toczę ze sobą wewnętrzną
                        walkę, zeby to
                        > zmienić:-)

Mozesz w ogole zabronic ludziom glosowac na PIS, zarzucajac, ze
                        sprzedaja sie PIS owi, ja moge oskarzac Ciebie, ze sprzedalas sie
                        PO,moze uszanujmy cudze wybory?
                        Mnie nie przeszkadza to, ze Wajda popiera PO ,to co mi
                        przeszkadza, to jego agresywnosc i chamstwo .
                        Nie przeszkadza mi to, ze Palikot jest w PO, ale wlasnie agresja
                        chamstwo.
                        Wez pod uwage, ze przeszkadza to niektorym czlonkom PO.
                        • vuvuzela Anwad, gini! 31.07.10, 18:40
                          Właśnie tworzę dla was specjalne forum!:-) Nie obrażę się jak pomożecie mi robić
                          ranking:-)
                          • gini Re: Anwad, gini! 31.07.10, 18:52
                            vuvuzela napisała:

> Właśnie tworzę dla was specjalne forum!:-) Nie obrażę się jak
                            pomożecie mi robi
                            > ć
                            > ranking:-)
                            >
                            > hmm cos specjaln,ie dla mnie, czuje sie zaszczycona.
                            • vuvuzela Re: Anwad, gini! 31.07.10, 18:58
                              gini napisała:

> vuvuzela napisała:
                              >
                              > > Właśnie tworzę dla was specjalne forum!:-) Nie obrażę się jak
                              > pomożecie mi robi
                              > > ć
                              > > ranking:-)
                              > >
                              > > hmm cos specjaln,ie dla mnie, czuje sie zaszczycona.
                              >
                              >

Na razie mam pięć teorii, ale wasze smoleńskie liczą się za pięćdziesiąt:-)

Zapraszam!
                              • vuvuzela Gini, anwad 31.07.10, 19:02
                                zrobiłam was administratorkami tego forum!:_))

Chcecie uprawnienia właściciela?

wystarczy poprosić:-))
                        • vuvuzela Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 18:44
                          A skąd ten pomysł że sprzedałam się PO. poproszę chociaż jeden link na
                          potwierdzenie. Może dla ciebie Polska to dualistyczne zadupie. Dla mnie nie.
                          Dodam - SLD też nie popieram.
                          • gini Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 18:55
                            vuvuzela napisała:

> A skąd ten pomysł że sprzedałam się PO. poproszę chociaż jeden
                            link na
                            > potwierdzenie. Może dla ciebie Polska to dualistyczne zadupie.
                            Dla mnie nie.
                            > Dodam - SLD też nie popieram.

Widzisz, atakujesz ciagle PIS, wiec wyciagnelam taki wniosek byc
                            moze mylny, nie napisalam jednak, ze sie sprzedalas, wlasnie z tym
                            stwierdzeniem polemizowalam, dla mnie masz prawo popierac sobie
                            kogo chcesz, tylko nie odsadzaj od czci i wiary, tych, ktorzy
                            popieraja PIS.
                            • vuvuzela Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 19:04

> > Dodam - SLD też nie popieram.
                              >
                              > Widzisz, atakujesz ciagle PIS, wiec wyciagnelam taki wniosek byc
                              > moze mylny, nie napisalam jednak, ze sie sprzedalas, wlasnie z tym
                              > stwierdzeniem polemizowalam, dla mnie masz prawo popierac sobie
                              > kogo chcesz, tylko nie odsadzaj od czci i wiary, tych, ktorzy
                              > popieraja PIS.

A ty jesteś święta? Nikogo nie odsądzasz od czci i wiary? Nie obrażasz? Nie
                              poniżasz? Zanim odpowiesz dobrze sie zastanów.
            • vuvuzela Re: Autorce watku do przemyslenia 31.07.10, 18:21
              first.kanalia napisała:

> www.youtube.com/watch?v=654qyDZtUZM&feature=player_embedded

Nie wiedziałam, ze Nielegalne kwiaty, nielegalny Krzyż Pietrzaka to hymn
              Krzyżowców. oczywiście i tak nie odsłucham. Właśnie przeczytałam o tym na
              stronach Polityki, i to mi wystarczy:-)
          • marudna.menda Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 11:06
            first.kanalia napisała:

>
            >
            > N[b]o wlasnie, wiec co komu ten krzyz tam przeszkadza?

Tobie giniucha nie przeszkadza,bo siedzisz w Belgii, nie w Warszawie.
            Jak potrzebujesz krzyza,to postaw se przed domem.
          • sclavus No proszę! 31.07.10, 16:12
            Argument nie do podważenia: komu to przeszkadza?
            Tylko czy argument, kanalio???
            • vuvuzela Re: No proszę! 31.07.10, 16:16
              sclavus napisał:

> Argument nie do podważenia: komu to przeszkadza?
              > Tylko czy argument, kanalio???
              >

Dlatego ja nawet nie próbuję dyskutować... bo o czym?
      • wzmozony_moralnie Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 19:49
        first.kanalia napisała:

> A Jasia Paradowska, nasza zwiezda dziennikarska nic nie dodala?

Nie, ale pierwsza kanalia na Forum - tak!
        • vuvuzela Re: Janicki z Polityki o Krzyżowcach 31.07.10, 19:53
          wzmozony_moralnie napisał:

> first.kanalia napisała:
          >
          > > A Jasia Paradowska, nasza zwiezda dziennikarska nic nie dodala?
          >
          > Nie, ale pierwsza kanalia na Forum - tak!

Stworzyłam dla niej własne forum (link poniżej). Ma wszelkie moderatorskie
          uprawnienia. Czekam na teorie spiskowe dotyczące Janiny Paradowskiej.
    • vuvuzela Zrobią zadymę pod Pałacem? 31.07.10, 16:29
      Będą pielgrzymów, którzy przyjdą zabrać krzyż do Częstochowy wyzywać od Żydów,
      kułaków, pedałów, przebierańców?

Obstawiam taki scenariusz. Rzucą się na policjantów z pięściami, parasolkami i
      krzyżami (tak jak podczas "obrony" Rospudy), zostaną słusznie spacyfikowani a
      następnego dnia Kaczyński zwoła konferencję i będzie histeryzował, że Polska
      gorsza niż białoruś a Tusk gorszy niż Putin.
    • vuvuzela skoro zainfekowałam Fk 31.07.10, 18:18
      piętnem szatana zwanego Polityką to już nic nie jest w stanie powstrzymać mnie
      przed wklejeniem linki do tego artykułu.

www.polityka.pl/spoleczenstwo/reportaze/1507082,1,krzyzem-spod-palacu-podzieleni.read
      Uczucia

27 maja o godz. 14.40 krzyż wraca na miejsce, a wydarzenie to zostaje nazwane
      cudem pod Pałacem. Krzyż zostaje też dookreślony za pośrednictwem tablicy z
      wygrawerowanym przekazem. Z tablicy: „To apel harcerek i harcerzy do władz i
      społeczeństwa o zbudowanie tutaj pomnika w hołdzie zmarłym oraz dla
      upamiętnienia żałoby narodowej, która zjednoczyła nas ponad wszelkimi
      podziałami. Polsce i Bliźnim”.

Ale Bartosz Narzelski, piarowiec ZHR, odcina się od krzyża, bo idea nie
      wypłynęła od organizacji. Była inicjatywą oddolną trzech instruktorów, z którymi
      została już przeprowadzona rozmowa dyscyplinująca, ale sprawa wyciszyła się
      sama, gdyż są wakacje i harcerze rozjechali się.

Choć krzyż powrócił, przychodzący się pomodlić czują szykany z ICH strony.
      Borowcy podchodzą z cynicznymi uwagami, zwłaszcza do kobiet starszych. Zwracają
      się do nich na ty: Ty fanatyczko!; Choinkę tu robisz?; Nudzi ci się? Kobiety
      kładą pod zdjęciem pary prezydenckiej wiersz Adama Asnyka „Miejcie nadzieję”, a
      wojskowe chamiska do nich: Zabierać te papiery! Taktyka ICH działań jest taka,
      że próbują zastraszać pojedynczo, podchodzą i grożą szeptem.

Modlący apelują za pośrednictwem Telewizji Narodowej: Zaczynają dziobać NAS
      kruki i wrony, przestajemy oddychać Maryjną matczyną tożsamością, wraca opium,
      czyli „róbta, co chceta”. Od roku krzyże przydrożne usuwają władze Warszawy,
      postrzegając je jako instalacje rozpraszające uwagę. Wiadomo, jest ich dużo, bo
      polskie drogi są kiepskie, a auta europejskie. Tylko dlaczego zabierają krzyże,
      nie znicze. Jeśli już coś rozprasza, to światełka, krzyże pełnią funkcję raczej
      ostrzegającą.

Janusz Zieliński też odczuł represje na swojej osobie. Za to, że włożył za
      łańcuch goździki w kolorach flagi, został spisany podwójnie pod zarzutem
      zaśmiecania miasta. Najpierw przez BOR, do którego należy teren od Pałacu do
      łańcucha na wysokości lwów, następnie przez Straż Miejską, która administruje
      chodnikiem. Zieliński czuł się potraktowany jak bohater piosenki Pietrzaka
      „Nielegalne kwiaty, nielegalny krzyż”, tak jakby miał dokonać ataku
      terrorystycznego kwiatem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka