Dodaj do ulubionych

Pieski skoczyły sobie do gardeł

15.11.10, 11:21
Zgoda buduje niezgoda rujnuje,Kaczyński w swoim sławnym przemówieniu podzielił Polaków na tych,którzy stali po stronie ZOMO i na tych,którzy stali po przeciwnej stronie.

Czego dokonał pan premier Tusk w niedzielę podczas konwencji PO w Warszawie ?

Wczoraj pan premier "błysnął" porównaniem PIS do byłej NRD,rezerwując do platformy nazwę NRF jakby kto nie zakumał o co chodziło panu premierowi,to chodziło o to,że NRD to byli ci gorsi Niemcy.
Tak pan Tusk realizuje linię kolejnego budowniczego prezydenta Komorowskiego "zgoda buduje"Porównanie Tuska rzeczywiście błyskotliwe na miarę talentu budowniczego lepszego jutra i II Irlandii do,której odwoływał się przed wyborami,pomijając drobny fakt,że takie porównania to kopanie kolejnych rowów i dzielenie Polaków na tych gorszych PiS i tych lepszych czyli PO.
To polityka miłości PO i budowania zgody narodowej,nic dodać nic ująć.
Obserwuj wątek
    • zoil44elwer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 11:42
      Egocentryk z tego DonalTa,porównuje polskie partie do państw a PO do RFN? Jeszcze trochę a powie:Państwo to JA!?
    • wariant_b Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 11:56
      Porównanie modelu demokracji proponowanego nam przez PiS i PO do NRD i NRF
      wcale nie wydaje mi się nietrafione. A naród niby ten sam.
      • zoil44elwer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 11:59
        PORÓWNYWANIE PARTII DO PAŃSTW JEST EGOCENTRYZMEM I IDIOTYZMEM!
        • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 12:16
          zoil44elwer napisał:

> PORÓWNYWANIE PARTII DO PAŃSTW JEST EGOCENTRYZMEM I IDIOTYZMEM!

Jest egocentryzmem,idiotyzmem i dzieleniem Polaków na lepszych (NRF=PO) i tych gorszych(NRD=PiS) i robi to człowiek,który za to samo atakuje Kaczyńskiego.
          • simera16 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 12:24
            graf-speer napisał:
            >............

Tiaaa...a nie przeszkadzało ci stawianie części społeczeństwa tam gdzie ZOMO, odmawiania patriotyzmu, etc., itd., ... Inna rzecz, że twoja interpretacja przemówienia Tuska jest mylna, by nie powiedzieć, ze dla własnych partykularnych interesów zmanipulowana....Gwoli ścisłości; PO, to nie moja bajka, ale flaki się przewracają, jak czytam takie kuriozalne teksty jak twój wpis...
            • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 12:35
              simera16 napisał:

> graf-speer napisał:
              > >............
              >
              > Tiaaa...a nie przeszkadzało ci stawianie części społeczeństwa tam gdzie ZOMO, o
              > dmawiania patriotyzmu, etc., itd., ... Inna rzecz, że twoja interpretacja przem
              > ówienia Tuska jest mylna, by nie powiedzieć, ze dla własnych partykularnych int
              > eresów zmanipulowana....Gwoli ścisłości; PO, to nie moja bajka, ale flaki się p
              > rzewracają, jak czytam takie kuriozalne teksty jak twój wpis...

Na czym polega moja manipulacja?

Tusk przyrównał też podziały między PO i PiS do dwóch państw niemieckich. – Niektórzy uważają, iż PO mało różni się od PiS. Wiele lat temu były po naszej zachodniej granicy dwa państwa RFN i NRD. Oni też się między sobą niewiele różnili, tylko tak się jakoś dziwnie działo, że kierunek ucieczki był zawsze z jednego kraju do drugiego – mówił.

Masz jakąś inną interpretację niż ta,o której napisałem? Czyż Tusk nie przyrównał PO do RFN a PiSu do NRD? masz inną interpretację to ją przedstaw a nie zarzucaj mi manipulacji.

• x2468 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 16.11.10, 07:55
          Czy ty pyrliku rozumiesz cokolwiek z tego co piszesz?
          www.sciaga.pl/slowniki-tematyczne/11942/egocentryczny/
    • hal9000 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 12:24
      dzielenie Polaków na tych gorszych PiS i tych lepszych czyli PO.

Zawsze warto zacytować oryginał, aby czytelnik mógł ocenić czy postawiona teza prawdziwa.
      Chodzi ci o tę poniższą wypowiedź?

"Niektórzy uważają, iż PO mało różni się od PiS - mówił Tusk, jednak - jak ocenił - "Polacy dostrzegają fundamentalne różnice". - Wiele lat temu były po naszej zachodniej granicy dwa państwa RFN i NRD. Oni też się między sobą niewiele różnili - mówili tym samym językiem, mieli podobną historię, tylko tak się jakoś dziwnie działo, że kierunek ucieczki był zawsze z jednego kraju do drugiego. Jakąś różnicę ludzie wyczuwali, byli gotowi dużo zaryzykować. Kiedy patrzę dzisiaj na polską scenę polityczną, to Polacy jakby wyczuwali, że gdzieś głęboko, przy fundamentach jest zasadnicza różnica - podkreślił szef rządu."
      • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 12:42
        hal9000 napisał:

> dzielenie Polaków na tych gorszych PiS i tych lepszych czyli PO.
        >
        > Zawsze warto zacytować oryginał, aby czytelnik mógł ocenić czy postawiona teza
        > prawdziwa.
        > Chodzi ci o tę poniższą wypowiedź?
        >
        > "Niektórzy uważają, iż PO mało różni się od PiS - mówił Tusk, jednak - jak o
        > cenił - "Polacy dostrzegają fundamentalne różnice". - Wiele lat temu były po na
        > szej zachodniej granicy dwa państwa RFN i NRD. Oni też się między sobą niewiele
        > różnili - mówili tym samym językiem, mieli podobną historię, tylko tak się jak
        > oś dziwnie działo, że kierunek ucieczki był zawsze z jednego kraju do drugiego.
        > Jakąś różnicę ludzie wyczuwali, byli gotowi dużo zaryzykować. Kiedy patrzę dzi
        > siaj na polską scenę polityczną, to Polacy jakby wyczuwali, że gdzieś głęboko,
        > przy fundamentach jest zasadnicza różnica - podkreślił szef rządu."

Tak,to ta wypowiedź,ale trzeba jeszcze potrafić czytać między wierszami.
        Jest mowa o NRD i NRF ? -jest, jakim krajem była NRD a jakim RFN myślę,że wszyscy wiedzą i nie chodzi tu bynajmniej o poziom zamożności.
        Pomijają kwestię trafności porównania uważam,że nie przystoi taka retoryka premierowi kraju,na poziomie wójta i burmistrza takie porównania są może dopuszczalne.

Nie jest to dzielenie Polaków na dobrych i złych?
        • simera16 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 12:50
          graf-speer napisał:

> > przy fundamentach jest zasadnicza różnica - podkreślił szef rządu." [/i]
          >
          >
          >
          > Tak,to ta wypowiedź,ale trzeba jeszcze potrafić czytać między wierszami.
          > Jest mowa o NRD i NRF ? -jest, jakim krajem była NRD a jakim RFN myślę,że wszys
          > cy wiedzą i nie chodzi tu bynajmniej o poziom zamożności.
          > Pomijają kwestię trafności porównania uważam,że nie przystoi taka retoryka p
          > remierowi kraju,na poziomie wójta i burmistrza takie porównania są może dopuszc
          > zalne.

>
          > Nie jest to dzielenie Polaków na dobrych i złych?

Jesteś tak PiSowsko zindoktrynowany, ze wszędzie widzisz "układ", a nawet najprostsze teksty miast czytać wprost, to ty czytasz to"białe między wierszami"...Przyznaj; Z takimi natręctwami życie jest chyba bardzo trudne...
          • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:01
            simera16 napisał:

> Jesteś tak PiSowsko zindoktrynowany, ze wszędzie widzisz "układ", a nawet najpr
            > ostsze teksty miast czytać wprost, to ty czytasz to"białe między wierszami"...P
            > rzyznaj; Z takimi natręctwami życie jest chyba bardzo trudne...

W kulturalny grzeczny sposób zaproponowałem ci żebyś przedstawił mi inną interpretację wypowiedzi Tuska a ty odpowiedziałeś " a u was biją murzynów"
            Nie oczekuję od ciebie wiele po twoim tekście spróbuj się jednak skupić i przedstawić mi co według ciebie chciał powiedzieć Tusk przyrównując PO i PiS do dwóch państw niemieckich z przeszłości.
            Jeszcze jedna uwaga,jeżeli nie potrafisz odpowiedzieć ad rem nie stosuj zasady Argumentum ad personam,bo z równowagi i tak nie zdołasz mnie wyprowadzić.
            • simera16 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:09
              graf-speer napisał:
              >
              >
              > W kulturalny grzeczny sposób zaproponowałem ci żebyś przedstawił mi inną interp
              > retację wypowiedzi Tuska a ty odpowiedziałeś " a u was biją murzynów"
              > Nie oczekuję od ciebie wiele po twoim tekście spróbuj się jednak skupić i przed
              > stawić mi co według ciebie chciał powiedzieć Tusk przyrównując PO i PiS do dwóc
              > h państw niemieckich z przeszłości.
              > Jeszcze jedna uwaga,jeżeli nie potrafisz odpowiedzieć ad rem nie stosuj zasady
              > Argumentum ad personam,bo z równowagi i tak nie zdołasz mnie wyprowadzić.

Ja nie interpretuję cudzych tekstów, ja staram się je zrozumieć...Nb.; Okropna "mimoza" z ciebie, no i dlaczego się dziwisz mojemu stylowi, skoro ty przypisujesz fałszywe intencje innym...?
              • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:30
                simera16 napisał:

> Ja nie interpretuję cudzych tekstów, ja staram się je zrozumieć..

Podobnie jak ja.Chciałbym cię przeprosić za to,że nie zrozumiałem tego tekstu tak, jak ty,mam jednak problem do tej pory nie powiedziałeś mi jak ty rozumiesz tę wypowiedź Tuska.
                Haen 2010 nie krygując się powiedział,że porównanie Tuska było trafne,wnioskuję z tego,że zrozumiał tę wypowiedź tak samo jak ja.
                • ayran Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:48
                  graf-speer napisał:

> Haen 2010 nie krygując się powiedział,że porównanie Tuska było trafne,wnioskuję
                  > z tego,że zrozumiał tę wypowiedź tak samo jak ja.

To naprawdę cudowne - skoro już was dwóch tak uważa, to na pewno musi to być prawda: Tusk nazwał wyborców PiS enerdowcami, Kaczyńskiego Honeckerem, a Ziobrę Erichem Mielke. I żadne krzyki i płacze nas nie przekonają, że białe jest białe a czarne jest czarne.
                • volupte01 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:49
                  Rozumiesz tak jak ci pasuje , a nie tak jak jest.
                • simera16 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:58
                  graf-speer napisał:

> simera16 napisał:
                  >
                  > > Ja nie interpretuję cudzych tekstów, ja staram się je zrozumieć
                  >
                  ..
                  >
                  >
                  > Podobnie jak ja.Chciałbym cię przeprosić za to,że nie zrozumiałem tego tekstu t
                  > ak, jak ty,mam jednak problem do tej pory nie powiedziałeś mi jak ty rozumiesz
                  > tę wypowiedź Tuska.
                  > Haen 2010 nie krygując się powiedział,że porównanie Tuska było trafne,wnioskuję
                  > z tego,że zrozumiał tę wypowiedź tak samo jak ja.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,118726478,118732620,Re_Pieski_skoczyly_sobie_do_gardel.html
        • volupte01 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:43
          A jest tam cos między wierszami?
        • x2468 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 14:37
          "Tak,to ta wypowiedź,ale trzeba jeszcze potrafić czytać między wierszami.
          Jest mowa o NRD i NRF ? -jest, jakim krajem była NRD a jakim RFN myślę,że wszyscy wiedzą i nie chodzi tu bynajmniej o poziom zamożności." Niestety nie kazdy tak jak ty ma pod reka jakiegos Rydzyka czy pajacyka ktory poprowadzi mu brudny paluch pomiedzy wierszami.
      • zoil44elwer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:47
        "Przy fundamentach jest zasadnicza różnica"? Partie wyrosłe z jednego korzenia Solidarności mają różne fundamenty czy tylko samą "górę"?
        • volupte01 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:53
          Fundamenty sa różne. PO za fundament miała liberalizm konserwatywny , niestety po mału zostaje tylko konserwatyzm , PiS miała za fundament kapitalizm państwowy ,a ewoluowała do socjalizmu gospodarczego i ultrakonserwatyzmu światopogladowego.
    • haen2010 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 12:51
      Porównanie trafne, bo mentalnie pisowcy z komuny jeszcze nie wyleźli. Tusk tylko zapomniał, że jemu i platformie jeszcze do Adenaura daleko, daleko. I coraz dalej.
      • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:10
        haen2010 napisał:

> Porównanie trafne, bo mentalnie pisowcy z komuny jeszcze nie wyleźli. Tusk tylk
        > o zapomniał, że jemu i platformie jeszcze do Adenaura daleko, daleko. I coraz d
        > alej.

Doceniam,że potrafiłeś bez hipokryzji przyznać,że porównanie jest trafne w odróżnieniu od innych forumowiczów zarzucających mi,że nie zrozumiałem słów Tuska.
        Czy takie porównania są czymś innym niż dzieleniem Polaków na dobrych i złych?
        • simera16 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:16
          graf-speer napisał:

> haen2010 napisał:
          >
          > > Porównanie trafne, bo mentalnie pisowcy z komuny jeszcze nie wyleźli. Tus
          > k tylk
          > > o zapomniał, że jemu i platformie jeszcze do Adenaura daleko, daleko. I c
          > oraz d
          > > alej.
          >
          >
          > Doceniam,że potrafiłeś bez hipokryzji przyznać,że porównanie jest trafne w odró
          > żnieniu od innych forumowiczów zarzucających mi,że nie zrozumiałem słów Tuska.
          > Czy takie porównania są czymś innym niż dzieleniem Polaków na dobrych i złych?

moim zdaniem znów dokonałeś nadinterpretacji...Bo gdyby nawet, to nie jest obiektem porównania kwestia "dobry-zły", a mentalność...Już ten cytat byłby bliższy twej teorii, chociaż też bym się przy tym nie upierał; "...My jesteśmy tu gdzie wtedy, oni tam, gdzie stało ZOMO..."
    • twoj.psychiatra Albercie Speer. Z logiką u Was kiepsko. Czytać nie 15.11.10, 13:15
      Albercie Speer. Z logiką u Was kiepsko. Czytać ze zrozumieniem nie umiecie, o słuchaniu nawet nie mówię (ale tu Was rozumiem, tekst po polsku, a Wy tylko po niemiecku...). Zajmijcie Wy się lepiej architekturą, chyba że Was znowu na proces do Norymbergi ciągnie...
    • volupte01 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:46
      Chyba nie czytałes całej wypowiedzi i porównania. A tyczyło to sie tylko obu partii a nie Polaków. Tusk obrazowo chciał wykazac ze te partie sie różnia , a nie tak jak wielu twierdzi sa takie same.
      • ayran Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:52
        volupte01 napisał:

> Chyba nie czytałes całej wypowiedzi i porównania. A tyczyło to sie tylko obu pa
        > rtii a nie Polaków. Tusk obrazowo chciał wykazac ze te partie sie różnia , a ni
        > e tak jak wielu twierdzi sa takie same.

Czytał całą, albo nawet jeszcze więcej, a zrozumiał jak zrozumiał. Wczoraj w innym wątku twierdził, że Kaczyński mówiąc o tych, co w odróżnieniu od niego stoją tam, gdzie stało ZOMO, miał na myśli Jaruzelskiego. Tak właśnie - premier Kaczyński pojechał pod stocznię, by u stóp pomnika dać odpór schorowanemu osiemdziesięciokilkuletniemu emerytowi Jaruzelskiemu.
        • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:57
          ayran napisał:

> Czytał całą, albo nawet jeszcze więcej, a zrozumiał jak zrozumiał. Wczoraj w in
          > nym wątku twierdził, że Kaczyński mówiąc o tych, co w odróżnieniu od niego stoj
          > ą tam, gdzie stało ZOMO, miał na myśli Jaruzelskiego.

Kłamiesz lub łżesz jak ci się podoba. Zacytuj całą moja wypowiedź,bo inaczej powiem,że wyssałeś tę wypowiedź ze swojego brudnego palucha. Czekam.
          • ayran Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 14:01
            Możesz przecież sam zacytować. Wyszukiwarka jest dostępna dla nas obu w takim samym stopniu. Jeśli łżę, czy tez kłamię - z łatwością wykażesz, że pisząc o Jaruzelskim nie miałeś na myśli Jaruzelskiego.
            • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 14:08
              ayran napisał:

> Możesz przecież sam zacytować. Wyszukiwarka jest dostępna dla nas obu w takim s
              > amym stopniu. Jeśli łżę, czy tez kłamię - z łatwością wykażesz, że pisząc o Jar
              > uzelskim nie miałeś na myśli Jaruzelskiego

Już to zrobiłem i stwierdzam,że nałgałeś oraz zakładam,że nie będziesz miał odwagi mnie za to przeprosić.Masz moją wczorajszą wypowiedź powyżej tego postu.
        • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 14:02
          ayran napisał:

> volupte01 napisał:
          >
          > > Chyba nie czytałes całej wypowiedzi i porównania. A tyczyło to sie tylko
          > obu pa
          > > rtii a nie Polaków. Tusk obrazowo chciał wykazac ze te partie sie różnia
          > , a ni
          > > e tak jak wielu twierdzi sa takie same.
          >
          > Czytał całą, albo nawet jeszcze więcej, a zrozumiał jak zrozumiał. Wczoraj w in
          > nym wątku twierdził, że Kaczyński mówiąc o tych, co w odróżnieniu od niego stoj
          > ą tam, gdzie stało ZOMO, miał na myśli Jaruzelskiego. Tak właśnie - premier Kac
          > zyński pojechał pod stocznię, by u stóp pomnika dać odpór schorowanemu osiemdzi
          > esięciokilkuletniemu emerytowi Jaruzelskiemu.
          >

Tak powiedziałem kłamczuszku ayran:

Kaczor miał sporo racji w tym co powiedział. Czy możesz mi podać liczbę donosicieli,którzy kapowali na swoich rodaków? czy Jaruzelski i jego klika stali nie po tej stronie gdzie stało ZOMO?
          Co powiedział nieprawdziwego?
          Powiedział prawdę, faktycznie po przeciwnej stronie barykady stała armia ludzi,ale po tej stronie po której było ZOMO stało kilka armii.

Porównaj sobie tę wypowiedź z tym co napisałeś i przeproś jeżeli masz odwagę i kulturę.
          • ayran Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 14:09
            Bardzo ci jestem wdzięczny.
            A więc podtrzymuję, że napisałeś, że osoby które były adresatami okrzyku Jarka i skierowanego w ich stronę zarzutu, że (w odróżnieniu od koalicji PiS LPR Samoobrona) to ludzie, którzy kapowali na swoich rodaków, przy czym jedynym wymienionym z nazwiska przykładowym kapusiem był Jaruzelski. tak czy nie?
            • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 14:19
              Odpowiedz mi czy zełgałeś imputując mi wypowiedź,którą przytoczyłeś w swoim poście.
              Przypisywanie komuś zmanipulowanej wypowiedzi jest po prostu brakiem elementarnej kultury.
              W tym poście dalej posługujesz się manipulacją w dodatku bardzo prymitywną.
              • ayran Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 14:24
                Napisałem najszczerszą prawdę w taki sam sposób, jak ty napisałeś najszczerszą prawdę twierdząc, że Tusk we wczorajszym porównaniu podzielił Polskę na lepszych - PO i gorszych - PiS. Ba - moja prawda jest prawdziwsza, bo Tusk powiedział tylko o NRD i RFN, ty zaś konkretnie, z nazwiska, wymieniłeś Jaruzelskiego i nikogo innego.
                • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 14:38
                  ayran napisał:

> Napisałem najszczerszą prawdę w taki sam sposób, jak ty napisałeś najszczerszą
                  > prawdę twierdząc, że Tusk we wczorajszym porównaniu podzielił Polskę na lepszyc
                  > h - PO i gorszych - PiS

Co powiedział wczoraj Tusk..www.rp.pl/artykul/2,564033.html

Dla mnie jest to równoznaczne z porównaniem PiS do NRD czyli do tych gorszych.Nie ma innego tłumaczenia.

Tusk przyrównał też podziały między PO i PiS do dwóch państw niemieckich. – Niektórzy uważają, iż PO mało różni się od PiS. Wiele lat temu były po naszej zachodniej granicy dwa państwa RFN i NRD. Oni też się między sobą niewiele różnili, tylko tak się jakoś dziwnie działo, że kierunek ucieczki był zawsze z jednego kraju do drugiego – mówił.

>Ba - moja prawda jest prawdziwsza,

Nie ma prawdy prawdziwszej... jest tylko prawda albo nieprawda.

ty zaś konkretnie, z nazwiska, wymieniłeś Jaruzelskiego i ni
                  > kogo innego.

Wymieniłem dla przykładu Jaruzelskiego oraz napisałem i jego klikę wszak to Jaruzelski był tym- Primus inter pares.Mogłem wymienić kilka nazwisk z tej kliki ale ograniczyłem się jedynie do nazwy klika ale to w niczym nie zmienia sensu mojej wypowiedzi.Napisałem jeszcze coś więcej.
                  Napisałem nieprawdę,że po jednej stronie barykady byli dysydenci a po drugiej Jaruzelski i jego klika?
                  • simera16 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 14:55
                    graf-speer napisał:

>

>
                    > Nie ma prawdy prawdziwszej... jest tylko prawda albo nieprawda.
                    >
                    "...Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!..." ("Dzień świra") :-(
                    • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 15:02
                      simera16 napisał:

> graf-speer napisał:
                      >
                      >
                      > >
                      >
                      >
                      > >
                      > > Nie ma prawdy prawdziwszej... jest tylko prawda albo nieprawda.
                      > >
                      > "...Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja j
                      > est mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!..." ("Dzień
                      > świra") :-(

Czas skorzystać z pomocy lekarza lub psychologa.
                      • simera16 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 15:12
                        graf-speer napisał:

> Czas skorzystać z pomocy lekarza lub psychologa.
                        >
                        Ano czas; i.frazpc.pl/pliki/2002/board_graf/128174083641230620.jpg
                  • ayran Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 15:41
                    graf-speer napisał:

> Dla mnie jest to równoznaczne z porównaniem PiS do NRD czyli do tych gorszych.
                    (...)

Toć widzę, że dla ciebie.To jeszcze wskaż, w którym miejscu Tusk mówi "lepszy-gorszy"

> Nie ma innego tłumaczenia.

Ależ jest i to banalne. Porównanie ludzi funkcjonujących w dwóch organizacjach, ludzi podobnych, a organizacjach funkcjonujących na kompletnie innych zasadach, z ludźmi tej samej narodowości żyjącymi w dwóch odrębnych systemach.

Ale ja to rozumiem - dla ciebie nie ma innego tłumaczenia niż niekorzystne dla Tuska.

> Nie ma prawdy prawdziwszej... jest tylko prawda albo nieprawda.

Mylisz się, jest wiele rodzajów prawdy, w tym między trzy rodzaje góralskiej prawdy, z których to trzech rodzajów tobie najbliższy zdaje się być ten trzeci.

Napisałem nieprawdę,że po jednej stronie barykady byli dysydenci a po drugiej J
                    > aruzelski i jego klika?

W rzeczy samej, bo dla każdego, kto pamięta to wystąpienie było oczywiste, że jego negatywnym adresatem nie był Jaruzelski i jego klika, tylko politycy będący w opozycji do rządu panów Kaczyńskiego, Leppera i Giertycha, w tym ludzie, którzy w czasach kiedy rządzili wspomniani Jaruzelski i jego klika siedzieli w więzieniach, w przeciwieństwie do pana Kaczyńskiego i pana Leppera.
                    • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 15:51
                      ayran napisał:

> graf-speer napisał:
                      >
                      > > Dla mnie jest to równoznaczne z porównaniem PiS do NRD czyli do tych gors
                      > zych.
                      > (...)
                      >
                      > Toć widzę, że dla ciebie.To jeszcze wskaż, w którym miejscu Tusk mówi "l
                      > epszy-gorszy"

To proste porównanie pomiędzy NRD i RFN. Nie musiał tego dosłownie powiedzieć,to właśnie jest ta "treść między wierszami" bo przeciętnie rozgarnięty człowiek wie jaka była różnica między NRD i RFN.

> > Nie ma prawdy prawdziwszej... jest tylko prawda albo nieprawda.
                      >
                      > Mylisz się, jest wiele rodzajów prawdy, w tym między trzy rodzaje góralskiej pr
                      > awdy, z których to trzech rodzajów tobie najbliższy zdaje się być ten trzeci.

Ja myślę,że tobie jest bliższy ten trzeci rodzaj tzw.góralskiej prawdy, nie zdążyłeś dotąd mnie przeprosić za swoje łgarstwa i manipulacje.
                      • ayran Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 16:11
                        graf-speer napisał:

> To proste porównanie pomiędzy NRD i RFN. Nie musiał tego dosłownie powiedzieć,
                        > to właśnie jest ta "treść między wierszami" bo przeciętnie rozgarnięty człowiek
                        > wie jaka była różnica między NRD i RFN.

Innymi słowy - nic takiego nie powiedział, ale ty wiesz co miał na myśli.
                        Ponadto sugerujesz, że jesteś człowiekiem co najmniej przeciętnie rozgarniętym i wiesz nie tylko co myślał Tusk, ale także jaka była różnica pomiędzy NRD i RFN. Na przykład, że z różnicy ustrojów i wyższości systemu państwa zachodniego nad wschodnim wynika oczywista oczywistość, że Niemcy wschodni byli gorsi od Niemców zachodnich.

> Ja myślę,że tobie jest bliższy ten trzeci rodzaj tzw.góralskiej prawdy, nie zdą
                        > żyłeś dotąd mnie przeprosić za swoje łgarstwa i manipulacje.

Jak na razie wykazałem, że napisałem prawdę w stopniu identycznym jak ty relacjonując wypowiedź Tuska, a jeśli temu zaprzeczasz, to sugerujesz że nie potrafię czytać pomiędzy wierszami, bom gorszy od ciebie w takim stopniu jak enerdowiec od Niemca z zachodu.
              • simera16 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 14:28
                graf-speer napisał:

> Odpowiedz mi czy zełgałeś imputując mi wypowiedź,którą przytoczyłeś w swoim poś
                > cie.
                > Przypisywanie komuś zmanipulowanej wypowiedzi jest po prostu brakiem elementarn
                > ej kultury
                .
                > W tym poście dalej posługujesz się manipulacją w dodatku bardzo prymitywną.

Co bezustannie czynisz w stosunku do słów Tuska...
      • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:53
        volupte01 napisał:

> Chyba nie czytałes całej wypowiedzi i porównania. A tyczyło to sie tylko obu pa
        > rtii a nie Polaków.
        Tusk obrazowo chciał wykazac ze te partie sie różnia , a ni
        > e tak jak wielu twierdzi sa takie same.

Naprawdę nie zrozumiałem? Czy nie jest aby tak,że partie mają swoich zwolenników,którzy na nich głosują?
        Jeżeli porównuję partię PiS do NRD to jest to wypowiedź jednoznaczna zarówno dla członków samej partii jak i do jej zwolenników. To powiedz mi jak należy wg ciebie zrozumieć tę wypowiedź.
        • etwas-geheimnis Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 14:03
          literalnie. Moze to nie najlepsze porównanie tych partii , ale taka mu widocznie w tej chwili do głowy przyszla. Dzis Jaro porownal rzad do pieska , głupie i nieprawdziwe , a kopii o to kruszyc nie bedziemy. Było posłuchac odpowiedzi Tuska na to porównanie . Zabawna i żartobliwa.
        • simera16 graf-speer... 15.11.10, 14:27

Jak będziesz tak PiSowsko "nadinterpretowywał" wszystko co nie jest po myśli wodza, to

utoniesz w swych interpretacjach jak twój imiennik...

pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Panzerschiff-admiral-graf-spee.gif
          • graf-speer Re: graf-speer... 15.11.10, 14:40
            simera16 napisał:

>
            >
            > Jak będziesz tak PiSowsko "nadinterpretowywał" wszystko co nie jest po myśli wo
            > dza, to
            >
            > utoniesz w swych interpretacjach jak twój imiennik...

Już ci raz pisałem,żebyś odnosił się ad rem a nie ad personam.
            • simera16 Re: graf-speer... 15.11.10, 14:43
              graf-speer napisał:

> simera16 napisał:
              >
              > >
              > >
              > > Jak będziesz tak PiSowsko "nadinterpretowywał" wszystko co nie jest po my
              > śli wo
              > > dza, to
              > >
              > > utoniesz w swych interpretacjach jak twój imiennik...
              >
              >
              > Już ci raz pisałem,żebyś odnosił się ad rem a nie ad personam.

Co do "ad rem", to jesteś impregnowany...A "ad personam" jest skutkiem tego pierwszego...Bulbulbulbul...i dno...."pancerniku"...! :)
              • graf-speer Re: graf-speer... 15.11.10, 14:58
                simera16 napisał:

> Co do "ad rem", to jesteś impregnowany...A "ad personam" jest skutkiem tego pie
                > rwszego...Bulbulbulbul...i dno...."pancerniku"...! :)

We wszystkich postach w tym wątku atakowałeś mnie tylko personalnie,widać nie wiesz na czym polega umiejętność prowadzenia polemiki.
                Nie musisz się ze mną zgadzać ale twoje osobiste wycieczki świadczą tylko o nieumiejętności sztuki prowadzenia dyskusji i świadczą o twoim braku kultury.
                • simera16 Re: graf-speer... 15.11.10, 15:10
                  graf-speer napisał:
                  >
                  > We wszystkich postach w tym wątku atakowałeś mnie tylko personalnie,widać nie
                  > wiesz na czym polega umiejętność prowadzenia polemiki.
                  > Nie musisz się ze mną zgadzać ale twoje osobiste wycieczki świadczą tylko o nie
                  > umiejętności sztuki prowadzenia dyskusji i świadczą o twoim braku kultury.
                  >
                  Posiadanie lub nie tzw. "kultury", to rzecz względna o co zapytać możesz niejakiego pan.kultura...Nie nazywaj polemiką erystyki, sofistyki czy innych odmian inżynierii społecznej momentami "trącącej" hipokryzją...Nie miej pretensji o "osobiste wycieczki", ponieważ pisałem...osobiście do ciebie...Co prawda już ten cytat został zapodany w tym wątku, ale powtórzę go jeszcze raz jako bardzo adekwatny; "...Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!..." ("Dzień świra")...
                  • graf-speer Re: graf-speer... 15.11.10, 15:35
                    Co prawda już ten
                    > cytat został zapodany w tym wątku, ale powtórzę go jeszcze raz jako bardzo adek
                    > watny; "...Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to
                    > moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!..."

Jeżeli jest adekwatny to chyba najbardziej w stosunku do ciebie właśnie. Przytaczanie go w momencie odpowiedzi na moje stwierdzenie,że nie ma prawdy prawdziwszej (w odpowiedzi na wypowiedź ayrana ...że jego prawda jest prawdziwsza) to była wypowiedź ayrana nie moja.
                    Moja odpowiedź brzmiała że nie prawdy prawdziwszej jest tylko prawda lub nieprawda,
                    Jeżeli z powodu mojej wypowiedzi,którą zacytowałem cytujesz mi cytat z dnia świra
                    to jestem pod wrażeniem. Nie powiem czego bo nie chcę odpowiadać w twoim stylu.
                    • simera16 Re: graf-speer... 15.11.10, 16:31
                      graf-speer napisał:
                      >
                      >
                      > Jeżeli jest adekwatny to chyba najbardziej w stosunku do ciebie właśnie. Przyta
                      > czanie go w momencie odpowiedzi na moje stwierdzenie,że nie ma prawdy prawdziws
                      > zej (w odpowiedzi na wypowiedź ayrana ...że jego prawda jest prawdziwsza
                      > ) to była wypowiedź ayrana nie moja.
                      > Moja odpowiedź brzmiała że nie prawdy prawdziwszej jest tylko prawda lub niepra
                      > wda,
                      > Jeżeli z powodu mojej wypowiedzi,którą zacytowałem cytujesz mi cytat z dnia świ
                      > ra
                      > to jestem pod wrażeniem. Nie powiem czego bo nie chcę odpowiadać w twoim stylu.

Jestem pod wrażeniem twojej elokwencji...Bawi mnie też święte oburzenie jakim pałasz...Jednak największe rozbawienie budzi we mnie pseudosofistyka, przy pomocy której chcesz uratować tzw. "twarz"...Daj spokój...nie brnij dalej...Do tego czasu jeszcze mnie bawisz, później będę mógł ci jedynie współczuć...
                      • graf-speer Re: graf-speer... 16.11.10, 07:09
                        Posłużę się tekstem znanego blogera,który o dziwo zrozumiał słowa Tuska podobnie jak ja.

Słowa Tuska są dosadniejsze, są szersze i głębsze, ale nijak się nie da tychy słów odnieść do tego co się stało ze słowami Kaczyńskiego. Nie dlatego, że Kaczyński ze swoimi słowami ma dłuższy staż, przeciwnie, słowa Tuska są na świeżo i już przepadają bez śladu. Jakieś wyjaśnienie? Proste, chociaż odwołujące się do kilku zjawisk. Zjawisko pierwsze, to sposób jaki Tusk to powiedział. Tusk powiedział swoje słowa inaczej niż Kaczyński skandujący jak ludowy zapiewajło, proszę wybaczyć, ale Kaczyński kiedy mówił te słowa jako żywo przypominał mi co najmniej Chaplina w filmie Dyktator. Groteskowa wystąpienie. Tusk poszedł w formułę dowcipu i metafory, trzeba przyznać, że dokonał udanego zabiegu. Kiedy się mówi coś w konwencji satyry i poetyki, to kopiąc przeciwnika dostaje się alibi. Tusk obraził PiS i zwolenników PiS znacznie bardziej niż Kaczyński PO i wyborców PO, ale to takie żarty były, tak metafora. Nie można człowiekowi zrobić gorszej rzeczy niż nazwać go gorszym. Przecież Tusk nazywając pisowców enerdowcami, de facto powiedział, że są GORSZYMI POLAKAMI, że nie są PRAWDZIWYMI POLAKAMI. Pisowiec enerdowiec, to gorszy Polak, tak jak enerdowiec był gorszym Niemcem, inaczej czytać się tego nie da. Obok nazwania gorszym, Tusk dołożył drugi potężny cios. Tusk wyśmiał pisowców, nazwał ich gorszymi, złymi i do tego wieśniakami. Enerdowcy, to niemal synonim wieśniaków, tym sposobem Tusk dokonał podwójnego upodlenia Polaków głosujących na PiS. Uznał ich za gorszych i do tego wieśniaków. Kaczyński „tylko” wyryczał, że uważa swoich przeciwników politycznych za zdrajców, co też znaczy gorszy Polak, ale mimo wszystko drwiny w tym nie było, były gdzie indziej, nie w tym słynnym ZOMO.

kontrowersje.net/tresc/dlaczego_nrd_tuska_nie_stanie_tam_gdzie_zomo_kaczynskiego
                        Na tym zakończę przedstawianie moich racji (nie tylko moich) będąc przekonany simera,że beton nie jest łatwo skruszyć a tym bardziej" betonowego,impregnowanego umysłu" takich ludzi jak ty.
                        Wiem,że w tych ostatnich słowach dokonałem personalnego ataku ale zrobiłem to z premedytacją nie chcąc być ci dłużny za wszystkie twoje personalne wycieczki pod moim adresem. So long.
                        • graf-speer Re: graf-speer... 16.11.10, 07:50
                          Jeszcze jeden,który wyciągnął "fałszywe wnioski" z Tuskowego porównania byłych państw niemieckich.

mareksiwiec.blog.onet.pl/
                        • hal9000 Re: graf-speer... 16.11.10, 08:14
                          Pisowiec enerdowiec, to gorszy Polak, tak jak enerdowiec był gorszym Niemcem, inaczej czytać się tego nie da.

Przecież Tusk powiedział w jakim sensie użył swojej analogii. Chodziło o to, że ludzie odrzucali ideologię w NRD i uciekali na Zachód.

Jeżeli natomiast jako apologeta tej odrzucanej ideologii czujesz się gorszy to potrafię to zrozumieć. Wyjście jest proste - przejdź na jasną stronę mocy ;)
                        • simera16 Re: graf-speer... 16.11.10, 08:18
                          graf-speer napisał:
                          >
                          > Na tym zakończę przedstawianie moich racji (nie tylko moich) będąc przekonany s
                          > imera,że beton nie jest łatwo skruszyć a tym bardziej" betonowego,impregnowaneg
                          > o umysłu" takich ludzi jak ty.
                          > Wiem,że w tych ostatnich słowach dokonałem personalnego ataku ale zrobiłem to z
                          > premedytacją nie chcąc być ci dłużny za wszystkie twoje personalne wycieczki p
                          > od moim adresem. So long.
                          >
                          Ja cię..., ale ty to mądry jesteś...! Ale dlaczego mądrością innych...? Okropne wygibasy retoryczne w tym wątku, a we własnych wpisach wyczyniałeś...by w końcu udowodnić, że myśl przewodnia guru Kaczyńskiego to jak czerwone książeczki Mao, czy zielone Kadafiego...W końcu stało się...zaczynam ci współczuć...Why did they do with their slave Kaczynski ...? :(
    • wariant_b Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:51
      Można również zaproponować inną metaforę:

A zatem mamy wizję liberalną. Ot gromada zwierząt żyjąca na wolności, w zgodzie z naturą
      i ze wszystkimi konsekwencjami tego stanu. A więc i z tym, że czasami ktoś kogoś pożre,
      że czasami ktoś zagra nie fair, że wcześniej czy później pojawi się nieubłagany podział
      na liderów, członków stada i tych z różnych powodów pozostających na uboczu stada.
      I tak dalej, i tak dalej. A wszystko w imię wartości nadrzędnej, jaką jest wolność.

Ale jest też i wizja solidarna. Tu owa gromada zwierzaczków nie żyje w pełnej swobodzie,
      ale na wybiegu ogrodu zoologicznego, marnej imitacji wolności. Tu wszystko jest w rękach
      dyrekcji i opiekunów. Zawsze jest jadło, zawsze jest weterynarz, ale wolności nie ma za
      cholerę

za: islander.salon24.pl/
      • volupte01 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:57
        ,,Lepszy na wolności kęsek lada jaki , niźli w niewoli przysmaki "
    • zoil44elwer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 13:56
      Wnuk DonalT(Wehrmacht) Wessi,syn Jarosław(AK) Ossi?
    • x2468 Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 14:35
      Czego dokonał pan premier Tusk w niedzielę podczas konwencji PO w Warszawie
      > ?[/b]
      >
      > Wczoraj pan premier "błysnął" porównaniem PIS do byłej NRD,rezerwując do platfo
      > rmy nazwę NRF jakby kto nie zakumał o co chodziło panu premierowi,to chodziło o
      > to,że NRD to byli ci gorsi Niemcy.
      Tak myslalem.Typowy pisiurek to idioty ktory nie tylko nie rozumie slowa pisanego,On nie rozumie rowniez tego co uslyszy.Moze tv powinna zatrudnic specjalnych tlumaczy dla wolakow?
      • chilum Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 15:39
        > Tak myslalem.Typowy pisiurek to idioty ktory nie tylko nie rozumie slowa pisane
        > go,On nie rozumie rowniez tego co uslyszy.Moze tv powinna zatrudnic specjalnych
        > tlumaczy dla wolakow?

Dobrze by było, bo to nie pierwszy raz deliberują w zupełnie oderwany od rzeczywistości sposób nad textem, którego nie zrozumieli.
        Raczej zrozumieli tak jak jest teraz potrzebne..ich zdaniem.

Pomysł przerzucania własnych wad i niedoskonałości na Platformę jest marnym pomysłem.
        • graf-speer Re: Pieski skoczyły sobie do gardeł 15.11.10, 15:42
          chilum napisał:

> > Tak myslalem.Typowy pisiurek to idioty ktory nie tylko nie rozumie slowa
          > pisane
          > > go,On nie rozumie rowniez tego co uslyszy.Moze tv powinna zatrudnic specj
          > alnych
          > > tlumaczy dla wolakow?
          >
          >
          > Dobrze by było, bo to nie pierwszy raz deliberują w zupełnie oderwany od rzeczy
          > wistości sposób nad textem, którego nie zrozumieli.
          > Raczej zrozumieli tak jak jest teraz potrzebne..ich zdaniem.
          >
          > Pomysł przerzucania własnych wad i niedoskonałości na Platformę jest marnym pom
          > ysłem

Ty jesteś pewny,że jestem zwolennikiem PiSu? Dałbyś sobie uciąć za to głowę?
          Nie ryzykuj,utrata głowy choćby pustej to jednak niepowetowana strata,dla ciebie oczywiście.
    • normalny1czlowiek1 PO-pod względem komuchów,kapusiów,eSBków-to NRD 15.11.10, 16:37
      graf-speer napisał: rezerwując do platformy nazwę NRF

---> Dlatego też Tusk, wytresowany przez Ostachowicza w stosowaniu bolszewickiej propagandy, często stosuje metodę wyparcia ...
      Nic dziwnego, że tacy jak Tusk, Komorowski ... są wrogami prawdy historycznej i związanej z nią lustracji oraz innych działań IPN-u a jednocześnie zagorzałymi wielbicielami WSI i innych służb....
      • simera16 Re: PO-pod względem komuchów,kapusiów,eSBków-to N 15.11.10, 19:18
        normalny1czlowiek1 napisał:

>
        > ---> Dlatego też Tusk, wytresowany przez Ostachowicza w stosowaniu b
        > olszewickiej propagandy, często stosuje metodę wyparcia ...
        > Nic dziwnego, że tacy jak Tusk, Komorowski ... są wrogami prawdy historycznej i
        > związanej z nią lustracji oraz innych działań IPN-u a jednocześnie zagorzałymi
        > wielbicielami WSI i innych służb....
        >
        Mój ty drogi TW "normals"...Jak ty się nic nie zmieniłeś od czasów naszej dawnej współpracy...Nawet styl w którym pisujesz na FK i ta swada tak bardzo przypominają twoje dawne raporty...
      • wariant_b Re: PO-pod względem komuchów,kapusiów,eSBków-to N 15.11.10, 19:32
        normalny1czlowiek1 napisał:
        > w stosowaniu bolszewickiej propagandy, często stosuje metodę wyparcia

Metoda szybkiego wyparcia (zwana z łaciny dyspepsją), nie jest już obecnie
        często stosowana. Zamiast tego zwykle idzie się w zaparte (z łaciny obstrukcja).
    • na_sekunde ilu zbrodniarzy hitlerowskich skazano w NRD 15.11.10, 19:22
      graf-speer napisał:

> Wczoraj pan premier "błysnął" porównaniem PIS do byłej NRD,rezerwując do platfo
      > rmy nazwę NRF jakby kto nie zakumał o co chodziło panu premierowi,to chodziło o
      > to,że NRD to byli ci gorsi Niemcy.

Ano - ile zbrodniarzy hitlerowskich skazano w NRD?
      PiS miał u siebie komunistów a takze stworzył koalicje z komunistami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka