Gość: noe45 Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.chodziez.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 16:51 Taki sobie- Mickiewiczem nie był.Mickiewicz nie był Polakiem. Dzieło wiekopomne zaczął "Litwo ojczyzno moja..." Trochę niesforny. Świeć panie nad jego duszą. Niech sobie inni nie wycierają twarzy jego nazwiskiem. Lepiej Go przeskoczyć i coś lepszego stworzyć. NAJBARDZIEJ JEDNAK NIE UCIEKAĆ Z NASZEGO KRAJU tak jak JK (niech mu ziemia itd.). Najlepszego z okazji świąt- zdrowia przedewszystkim i dobrego samopoczucia pomimo mizerii która nas dopadła (to do tej biedniejszej części POLAKÓW).Bogaty nie jest w stanie stworzyć bogactwa bez wyzyskania biedniejszych. Idzie "nowe", czy lepsze ??? Okaże się w praniu jak mówi jeden mój znajomy. Pozdrawiam: noe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.04, 16:53 Bardzo utalentowany, inteligentny i ciekawy człowiek. Silna i wrażliwa osobowość. Wielka szkoda dla nas, że nie zdążył rozwinąć w pełni swoich skrzydeł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumbaya a do mnie doszło jakby.. tąpnięcie IP: 62.233.217.* 11.04.04, 17:38 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumbaya ...i do cholery... IP: 62.233.217.* 11.04.04, 17:55 myślałem że pieśniami wycisnął już ze mnie wszelkie, wszelkie możliwe wzruszenie... ale teraz.. doprawdy. żegnaj Mistrzu ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Auto_Star a mur nie runał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.04, 17:44 i chyba szybko nie runie..ale powstał tez nowy mur-antymur antyczerwony mnur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bw z gdanska Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.sieci.netglob.com.pl 11.04.04, 18:10 był czas kiedy słuchałam tylko jego wierszy.to było moje dziecinstwo ,podstawówka ogólniak...dałes mi Jacku zbroje na cale zycie , z twja poezja nie rozstane sie nigdy...nie moge uwierzyc ze cie juz nie usłysze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jodłowski&Taszycki Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.04, 18:21 Czy nie "runoł", tego nie wiem. Z całą pewnością nie runął... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.czudec.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 18:33 umarlo cialo, ale duch zyje - "... skonczylem, rozpoczynaj..., umarlem aby zyc..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaska Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 18:34 Mam wrazenie ze niektorzy pisza tu tylko po to by cos napisac by kogos obrazic a to chyba nie w tym rzecz?? Mam 22 lata potrafie zanucic wiekszosc jego piosenek. Niektore maja dla nie tez znaczenie sentymentalne jak dla 40, 50 latkow. "Mury", "Oblawa", "Bajka o glupim Jasiu". Mozna sluchac Jego utworow nawet 100 razy i nie znalesc sensu, a czasem jeden raz daje nam wiele do myslenia daje nam nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestem4@o2.pl Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: 5.5R* / *.club-internet.fr 11.04.04, 18:30 .............................................................. Z Bogiem Jacku !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunee Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.proxy.aol.com 11.04.04, 18:31 i niech nie wazy sie deptac ten, kto stapa codziennie po ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Czapliński Dla Jacka Kaczmarskiego IP: *.chello.pl 11.04.04, 18:50 Odszedł Jacek Kaczmarski, bard Polski największy, Geniusz niedoceniony, mury zbijał pierwszy. Ludziom dałeś nadzieję swoją grą i śpiewem, Ciebie nikt nie zastąpi - tego jestem pewien. Śpiewałeś politycznie, duchem, ironicznie, Wszyscy cicho słuchali, pisałeś logicznie. Twoje cenne piosenki, „Nasza klasa” znana, „Katyń”, „Czołg” i „Obława”, poezja lubiana, W Wolnej Europie myśmy Cię słuchali, Niejedni się modlili, niektórzy płakali,. Głos Twój Jacku, bądź pewien, w sercach zostanie. Wieczne odpoczywanie racz Jemu dać Panie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 11.04.04, 19:14 Bardzo przykra wiadomość,ale moze dzień zmartwychstania Pańskiego jest znakiem Miałem zaszczyt być na jednym z pierwszych koncertów w 1989 w Krakowie i dostać autograf od Jacka dla Jacka Bardzo duża strata i tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.04, 19:21 To bardzo przykre...będzie nam Go brakowało.Wieczne odpoczywanie racz Mu dać Panie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABBAII Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.04.04, 19:26 ... bo bardzo śmiesznie jest umierać, kiedy żyć byś chciał, nosić miano Oliwiera... - a źródło wiciąż bije!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ania114 Re: Zmarł Jacek Kaczmarski 11.04.04, 19:35 Mówi się o Nim, że był bardem. To trochę obcobrzmiące słowo. Myślę, że kogoś kto słowem określał tożsamomość narodu można w naszym języku określić mianem Wieszcza. Jacek Kaczamrski był prawdopodobnie ostatnim Wieszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.04.04, 19:42 Straciliśmy bardzo wartościowego człowieka. Słuchałem go - E. na śmierć Wysockiego to dla mnie niespotykany utwór, wspaniały. Spotkałem Jacka raz, bardzo ludzki, miły, skromny, jak przystało na wartościowego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jancio Ale "Mury" to my tez wylismy IP: *.blt.pl / 80.51.250.* 11.04.04, 19:48 przy ognisku (z tragarzami) J + M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrei Blinushov O Jacke Kaczmarskom na rossijskoj strone IP: *.ryazan.su 11.04.04, 19:52 Ocen' smutno segodnja. Kak zalko Jaceka! Segodnja slushaem ego pesni... Otkryli w Internete stronu pamjati Jaceka po-rossijski: www.hro.org/editions/jacek Andrei Blinushov Julia Sereda Ryazan, Russia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: segu Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.znet.pl 11.04.04, 20:00 Bedzie wiecznie zywy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Malarecki Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.chello.pl 11.04.04, 20:12 [][][] uczył godności. szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIRA Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.TKK.net.pl / 83.145.128.* 11.04.04, 20:26 Wspomnienie mojego dzieciństwa to pieśni Jacka, puszczane rano w domu przez Mojego Ojca. Wraz z rozchodzacym sie po domu zapachem kawy pamiętam jak rano gdy rodzice szykowali sie do pracy a ja do szkoły że zamiast radia.... I do dzis pamiętam słowa "Naszej Klasy" choc wtedy jeszcze nie rozumiałam... ...Obława...Przejscie Polaków przez morze czerwone... Wielki Mistrz, ja bede pamiętać zawsze.... .....A teraz jest mi tak zwyczajnie po ludzku cholernie przykro!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek K. Danel Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: 80.244.129.* 11.04.04, 20:27 Wiadomość o śmierci Jacka Kaczmarskiego zmieniła moje święta w czas żałoby. Był mi bliski od 1980 roku kiedy po raz pierwszy usłyszałem "Obławę". Miałem szczęście go poznać po koncercie krakowskim w 1990 roku. Mam wszystkie Jego płyty, utwory Jego często pomagały mi podnieść się z upadku. Nie zdawałem sobie sprawy jak bardzo był chory Odpowiedz Link Zgłoś
marecky PYTANIE 11.04.04, 20:28 Jedno pytanie.Ktoś może wie czy Kaczmarski był nałogowym palaczem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia68 Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.04.04, 20:32 Smutno... że tak młodo, tak tragicznie i własnie on. Odgrzebię teraz wszystkie jego piosenki aby wspomnieć człowieka, który był wazna częścią mojej młodości, rodzinnego domu i kształtujących sie wtedy poglądów. A mur? Dla mnie runął... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Zmarł Jacek Kaczmarski IP: *.torun.mm.pl 11.04.04, 20:35 Wszystko ma drugie trzecie czwarte piąte dno! Odpowiedz Link Zgłoś
tomnowo Re: Zmarł Jacek Kaczmarski 11.04.04, 21:19 Są tacy co umierają i są tacy co tylko odchodzą , żeby wrócić.Ty , Jacku będziesz wracał w pieśniach.Ty zostawiłeś trwały ślad w nas pokoleniu '80.Dzięki , że byłeś i jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś