Gość: blum IP: 195.65.203.* 20.04.04, 08:29 Szkoda, jedyny człowiek który z powodzeniem dźwigał polską kinematografię w kierunku zachodnich standardów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michal Kpisz sobie IP: 5.3.1R* / *.eds.com.au 20.04.04, 08:44 > Szkoda, jedyny człowiek który z powodzeniem dźwigał polską kinematografię w > kierunku zachodnich standardów. Ze co? W jaki sposob? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blum Re: Kpisz sobie IP: 195.65.203.* 20.04.04, 11:09 Nie kpię. Robił najlepszy fundraising na polskie produkcje. Po nagłośnieniu afery rynek mocno siadł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mel Wieśmin IP: *.nsm.pl 20.04.04, 11:48 Akurat Wiedźmina mógł nie produkować. Przekręt na przekręcie, a nie do oglądania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlisow52@gazeta.pl Re: Wieśmin IP: *.w81-248.abo.wanadoo.fr 22.04.04, 22:55 Wiele tysiecy osob poszlo na Wiedzmina, a poza tym, wazna jest takze ilosc, jak sie w Polsce bedzie robilo 5 filmow rocznie, to sie zaden nowy Wajda, Kieslowski, Hoffman czy Kawalerowicz (niepotrzebne skreslic) NIE POJAWI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Notatki na marginesie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.04, 21:11 Niech żyją. Jako uczciwe obiektywne dziennikarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Kpisz sobie IP: *.sa.bigpond.net.au 20.04.04, 23:50 Taaa.. ile Ci placi za piepszenie takich glupot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zigi ale łapóówkę chciał dać IP: *.oepd.com.pl / *.crowley.pl 21.04.04, 07:33 więc jest winny!! a wali mnie cały rynek który siadł- on i tak robił ciutate filmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlisow52@gazeta.pl Re: Kpisz sobie IP: *.w81-248.abo.wanadoo.fr 22.04.04, 22:52 To absolutna prawda, w dodatku Rywin co najmniej dwa razy ocalil polska kinematografie od smierci, sciagajac do Polski wielkie produkcje. Odpowiedz Link Zgłoś
tow1sekr Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców 20.04.04, 08:49 Oskarżenie chce trzech lat więzienia i kary pieniężnej. Obrona chce uniewinnienia. "Żydowskim targiem" ustalą wyrok na trzy lata więzienia w zawieszeniu i symboliczną karę pieniężną i po sprawie. Ta wypowiedź "...jedyny człowiek który z powodzeniem dźwigał polską kinematografię w kierunku zachodnich standardów..." to jakiś bełkot. Może to sam Rywin wpisał, on ma taki bełkotliwy styl wypowiedzi. (W odpowiedzi na pytanie odmawiam udzielenia odpowiedzi. Dziękuję) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blum Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: 195.65.203.* 20.04.04, 11:12 Których słów nie rozumiesz - standard, czy kinematografia? Odpowiedz Link Zgłoś
tow1sekr Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców 20.04.04, 20:16 Czekoladek z Nestle Suisse sa już dawno nie jem. Jakaś rodzinka Rywina? Kuzyn złodziejaszka? Też złodziejaszek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 20.04.04, 13:14 tow1sekr napisał: "Żydowskim targiem" ustalą wyrok na trzy lata więzienia w > zawieszeniu i symboliczną karę pieniężną i po sprawie. Siano wylazi "tow1sekr" z butow. Odpowiedz Link Zgłoś
tow1sekr Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców 20.04.04, 20:29 Bronisz złodziejskiego układu? Jakie masz przekonania? Koruptora, łapówkarza, złodzieja? Zapisz się do LSD, i daj se siana na forum. Gdzie mi siano wyłazi z butów? W momencie gdy krytykuję złodziejskie praktyki LSD, Rywina, KRRTV, Ordynackiej?!? Jeśli ci się to nie podoba, trudno, widocznie jesteś zwolennikiem złodziejskich praktyk, zbrodniczej LSD (czytaj pzpr). Nie mam przyjemności dalej z tobą dyskutować. Bynajmniej nie na epitety. Mogę dyskutować merytorycznie. Napisz se gościu smsa do Halbera: ------- Nadawca: Adam Halber, członek KRRiTV z ramienia SLD. Odbiorca: Robert Kwiatkowski: "A może byś wrócił do Piotrka Urbankowskiego, to jest świetny koleś, pracowity i lojalny, lubię go i cenię. Precz z siepactwem, chwała nam i naszym kolegom, chuje precz!" -------- Odprężysz się, wyluzujesz się, samozaspokoisz się. A odemnie się odpier.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: *.proxy.aol.com 20.04.04, 13:58 tow.I sekretarzu to wy belkoczecie, wicie rozumicie.... Odpowiedz Link Zgłoś
tow1sekr Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców 20.04.04, 20:57 Daje sie zauważyć taka ciekawa reguła dotycząca twoich głupkowatych, chamskich i zaczepnych postów na form, azbeście z proxy.aol.com: Jeśli przeważająca część forum krytykuje komuchów, to ty też krytykujesz komuchów. Jeśli na forum zwolennicy piwa zapanują nad zwolennikami wódki, to twoje posty będą za piwem na amen. Jeśli ktoś skrytykuje złodzieji z LSD, a kilka kolejnych głosów ubeków z LSD będzie w trybie krytyki, to ty nie wiele myśląc też to skrtytykujesz. Jeśli byłbym adminem tego forum, to taki gość jak ty, rozchwiany w swoich poglądach w pierwszej kolejności dostałby cięcie wraz z komentarzem [...] wiadomość została usunięta ze względu na złamanie rregulaminu... Widzę, że jesteś wszechobecny na forum, ale skutkiem twojej obecności jest rozsiewanie fobii, nienawiści i głupkowatych poglądów. Skocz se gościu na forum na yahoo.com i tam sprzedawaj swoje chore texty. Wyjechałeś z Polski, więć won i z naszego Polskiego forum. ps. tego typu IP proxy.aol.com są z reguły najbardziej agresywne na naszym Polskim forum, admin, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
tow1sekr ps 20.04.04, 21:18 zauważyłem, że wszystkie twoje wpisy na forum są agresywne (często wymazywane przez admina). Świadczy to o tym, że nie nie tylko moja subiektywna ocena się liczy, ale jest popierana obiektywną oceną admina. Dobrze ci radzę, zaniechaj chorych, złośliwych postów na forum gazety albo zgodnie z moją dobrą wolą zaspokajaj ataki wściekłości na forach amerykańskich, na yahoo, na aol itd. Zrezygnowałeś z Polski, to se pluj na chodniki w NY lub w chiczako, lub w la, a od tego forum się odpierwiastuj. he, he,fff, hmmmm, ughghgh, he, uuu, hmmm, he, - standarowa odzywka azbesta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba a co? Miał się 'onym' na tacy podać ze chrzanem? IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 16:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Z borufkamy lup rzurawino IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.04, 21:16 A nie wybiera się Pan w kfietniu do Warszawy czasem? W dniu imienin (swoich), z szacunkiem i serdecznościami Jagnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ernesto Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 09:19 > Szkoda, jedyny człowiek który z powodzeniem dźwigał polską kinematografię w > kierunku zachodnich standardów. ..robiąc gdzie tylko się dało małe wałki np. zatrudniając statystów za 2000 na papierze dawał im 1000 a drugi brał do kieszeni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: *.proxy.aol.com 20.04.04, 14:04 Piszesz pewnie o jakims asystencie rezysera.Rywin wylacal statystom - smiechu warte... Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców 20.04.04, 17:15 A Ty "janspruce", jak już kogoś poprawiasz to trzymaj się faktów! To kto rozdaje "kartki" statystom po zdjęciach to tylko sprawa przypadku i czasem osobistej pozycji w grupie zdjęciowej tego "rozdawacza". Za to WARTOŚĆ tej kartki ustala, przeważnie w uzgodnieniu z innymi członkami kierownictwa... kierownik produkcji, szumnie ostatnio nazywany PRODUCENTEM, na wzór zachodni. Czasem reżyser zabiera w tej sprawie głos, ale to nie jest norma. A wypłaty dokonuje kasjerka. To tak - dla uściślenia. A oszustwa dokonywane są raczej przez "dawanie kartek" ludziom którzy niekoniecznie statystowali i tylko podpisują odbiór pieniędzy które natychmiast oddają... komu należy... niekoniecznie bezpośrednio tzw. producentowi. Im wiecej tzw. scen masowych z udziałem dużej ilości statystów i "aktorów-statystów" - tym większe możliwości "lewych" dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
tow1sekr Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców 20.04.04, 20:40 Lubisz pisac smsy? Napisz smsa do kwiatkowskiego i do halbera ze skargą, że na stronie interntowej GW istnieje takie forum, niezgodne ze słuszną myślą partyjną. Poskarż im się tak mocno, tak dosadnie, tak jak w latach 60tych kapusie skarżyli się do komitetu miejskiego, że tamoj cuś w strukturach nie działa poprawnie. Może ci ulży, aha i nie zapomnij sobie wpisać kolejnej zdobytej "umięjętności" w książeczce harcerskiej lub człona pzpr. Twoje wpisy są śmieszne, świadczą o tym, że komuna (czytaj złodziejskie praktyki ekipy don leszka millerone) żyje, działa i ma się dobrze. Sugeruję ci zmianę xyfki na forum, bo ta swoją już się dawno zbłaźniłaś/zbłaźniłeś i dowodzisz kolejny raz, że popierasz złodziejski reżim komunistów. Pomyśl o jaką Polskę ci chodzi! O Polskę złodzieji pod rządami LSD czy o Polskę praworządną, normalną pod rządami powiedzmy kowalicji PIS, PO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Bzdura IP: *.europarl.eu.int 20.04.04, 10:20 Bzdura, oczywiscie, ze ktos za tym stal i wszyscy wiedza kto. Nie rozumiem po co Rywin ich chroni! Oni juz sa nikim, a po wyborach nie mozna im pozwolic lagodnie sie przeniesc na cieple posadki, bo tak sie stanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 11:21 Gość portalu: Marta napisał(a): > Bzdura, oczywiscie, ze ktos za tym stal i wszyscy wiedza kto. Nie rozumiem po > co Rywin ich chroni! Oni juz sa nikim, A, kurna, jak nikt nie stał? I on nikogo nie chroni, bo nie ma nikogo? Od Rokity pogłupieliście wszyscy. Wierzycie (nie jesteś przecież jedyna omotana) w konstrukcję korupcyjną tak nieudolną i psychologicznie niemożliwą, ale za to przypisującą czarne role ludziom z lewicy, a nie chcecie przyjąć najprostszej, że jeden Zyd od drugiego Żyda chciał wyłudzić pieniądze. Bo tak mu wszyscy kadzili (apogeum sukcesu Pianisty) i tak przeciagali na swoją stronę w REALNEJ batali (ale, do diabła, legalnej) o kształt ustawy, że trochę uwierzył, a trochę chciał by Michnik uwierzył, że się przyczynił do rozwiązania o jakie "Wandzia" go prosiła. Ludzie w tej batali uczestniczący (po obu stronach) są znani. I co z tego? No co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jan Polacy to antysemici! IP: 212.180.158.* 20.04.04, 11:28 Polacy to antysemici! Za każdym razem gdy jest wybucha jakaś afera i oczywiście chodzi o wpływy i kasę to Polacy krzyczą, że Żydzi za wszystkim stoją. Ta zawiść wynika chyba z kompleksów. Polacy nigdy nie potrafili tolerować kogoś lepszego od nich samych. Myśląc, że sami są najwspanialsi. Gnoją każdego kto jest chociażby pół szczebla nad nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ares No ślicznie, kolego. IP: 195.65.203.* 20.04.04, 11:34 To teraz pojechałeś tym samym torem supremacji rasowej. Gratuluję. Rasizm po obu stronach widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jan Re: No ślicznie, kolego. IP: 212.180.158.* 20.04.04, 11:41 Nie zgodzę się z tobą. Nie jestem Żydem, ale mam kilku znajomych, którzy nimi są. Natomiast wszyscy jesteśmy Polakami i rezerwujemy sobie prawo krytyki nas samych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: No ślicznie, kolego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 12:00 Zacznę od deklaracji że jestem i byłem całe życie FILOSEMITĄ. Jestem nawet rasistą w tym sensie, że uważam ich populację za nadzwyczaj utalentowaną. W szczególności w naukach ścisłych. A i kompleksów nie mam, bo w środowisku zawodowym, gdzie właśnie Żydzi dominują (i w Stanach i w Polsce), odnoszę sukcesy i jestem wyżej od wielu z nich. Zresztą znajomi i tak sądzą że jestem Żydem. To by było na tyle. Sformułowanie iż "jeden Żyd od drugiego Żyda" użyłem prowokacyjnie. By dokuczyć licznym na tym forum dyskutantom łączącym antysemityzm z wiarą w Rokitę i korupcyjność GTW. Bo jak kupią nutkę antysemicką, to może najdzie ich refleksja, że ten raport Błochowiak opisuje rzeczywistość? A ja jestem o tym przekonany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jan Re: No ślicznie, kolego. IP: 212.180.158.* 20.04.04, 12:20 Wszyscy na forum piszą prowokacyjnie. Bez tego nie byłoby dyskusji. Co do raportu Błochowiak to zgodzę się, że opisuje polską rzeczywistość. Jest to kolejny przykład manipulacji obecnego rządu. Opinie co do całej afery Rywina są w Polsce podzielone. Każdy z członków komisji chciał pokazać Swoją prawdę, ale to głosowanie nad ostateczną wersją to już czysta farsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: No ślicznie, kolego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 14:08 Gość portalu: Piotr Jan napisał(a): > kolejny przykład manipulacji obecnego rządu Zwracam uwagę, że o ile przy powoływaniu Komisji koalicja rządowa miała w niej 5 głosów na 10, to przy końcu już tylko 3 na 10. I mimo to wygrała głosowanie. Nie przypadkiem. Wygrała prawda, mimo wszystko. I zdrowy rozsądek. Argumenty za przebiegiem wydarzeń takim jak w raporcie Błochowiak, to ja na forum propaguję już od 14-tu miesięcy. Nie mając w tym żadnego interesu! W przeciwieństwie do wiekszości członków Komisji, którzy takie interesy mają. Poza Kopczyńskim. Jego LPR już skresliło, jest emerytem. Na nic nie może liczyć. Chodzić mu może jedynie o to, by się zawodowo nie zbłaźnić. A jest jedynym prawnikiem z zawodu w tamtym gremium. (Rokita to działacz polityczny od ukończenia studiów. Wprawdzie prawniczych, ale bez żadnej aplikacji - nie można go nazwać prawnikiem w żadnym sensie, podobnie Ziobro) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba a możesz mi wyjaśnić - czemu FARSA? IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 16:18 wszystko się odbyło zgodnie z ZASADAMI ustalonymi przez śledźkomisję. I co? - Jak 'zasady' nie są zgodne z oczekiwaniami, to nie obowiązują? W III Rzeczpospolitej, państwie prawa????? Przecież sami sobie te zasady ustalili sejmowi śledzie... ***** Gość portalu: Piotr Jan napisał(a): Wszyscy na forum piszą prowokacyjnie. Bez tego nie byłoby dyskusji. Co do raportu Błochowiak to zgodzę się, że opisuje polską rzeczywistość. Jest to kolejny przykład manipulacji obecnego rządu. Opinie co do całej afery Rywina są w Polsce podzielone. Każdy z członków komisji chciał pokazać Swoją prawdę, ale to głosowanie nad ostateczną wersją to już czysta farsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scyzor Re: No ślicznie, kolego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:08 Twoi znajomi mają rację Jesteś Żydem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaj antysemityzm Filosemity obserwatora2 IP: 128.163.110.* 20.04.04, 20:16 Sformuowanie uzyte przez obserwatora2: > w środowisku zawodowym, gdzie właśnie Żydzi dominują (i w Stanach i w > Polsce), odnoszę sukcesy i jestem wyżej od wielu z nich. to typowe zdanie antysemickie. Antysemityzm to rozgladanie sie za Zydami i przypisywanie im dominacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: antysemityzm Filosemity obserwatora2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 22:24 Gość portalu: agaj napisał(a): > to typowe zdanie antysemickie. Antysemityzm to rozgladanie sie za Zydami i > przypisywanie im dominacji. Absolutnie się mylisz!!! Ja się nie rozgladam za żydami, ale wiem, na przykład, że największym uczonym minionego tysiąclecia wybrano Einsteina. Nie sposób nie wiedzieć kim był skoro zmienił miejscze zamieszkania z Niemiec na ST. Zj., by przeżyć. A wcale tam się dobrze nie czuł. O dominacji Żydów mówię całkiem serio i w nią wierzę. Mają lepsze geny. To JEST rasizm, zgoda, ale PROsemityzm, niż antysemityzm, który mi przypisujesz. Tu jest Twój kompletny strzał "kulą w płot". Nie jestem politycznie poprawnym hipokrytą. Nie mogę zamykać oczu na fakt, że różne ludzkie populacje są zróżnicowane. Moją własną populację - słowiańską, z żalem, zaliczam do dosyć uposledzonej. Bardzo wysoko stoi rasa germańska. Myślę że głębokie powody holokaustu były w rywalizacji jaka się toczyła, między dwoma najinteligentniejszymi rasami. Nawiasem mówiąc, Niemcy tępili bardziej zawzięcie Żydów polskich, niż własnych! I to też zrozumiałe. Jedyną szansę na długofalową rywalizację cywilizacyjną z Niemcami mieli mieszkańcy kraju w dorzeczu Wisły poprzez swój żydowski "wsad" obywatelski (i genetyczny). Ja osobiście cierpię bardzo z tego powodu że nie ma 10, czy 15 procent obywateli Polski pochodzenia żydowskiego. A tak by było bez holokaustu. Jeśli to jest postawa antysemicka, to nie wiem jak Ty rozumiesz przedrostek "anty". Szalom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaj Re: antysemityzm Filosemity obserwatora2 IP: 128.163.110.* 21.04.04, 00:05 Nie Ty jeden i nie Ty pierwszy wierzysz w rasy co maja dobre i zle geny. Wedlug Twojej tezy Izrael musi byc narodem geniuszy, a przeciez rzeczywistosc jest inna. Polska przedwojenna tez miala rzesze zydowskiej biedoty - wystarczy przejsc sie jeszcze dzisiaj po zydowskich miasteczkach. Nie ma czegos takiego jak bardziej lub mniej inteligentne rasy. Duzo zalezy od historii i kultury, ktore przeciez tez sie zmieniaja na przestrzeni lat. Jedynie od jakis 200(?) lat moze sie wydawac, ze Germanie i Anglo-Sasi sa rasa dominujaca. Ale przeciez kiedys byli to Egipcjanie, Grecy, Inkowie, itd., a nawet Mongolowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ares a to przepraszam IP: 195.65.203.* 20.04.04, 12:03 Zwracam honor. Po prostu uważam, że generalizowanie i ocenianie w kategoriach narodowościowych/rasowych/wyznaniowych/.. jest ślepą drogą i srodze z tym walczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jan Re: a to przepraszam IP: 212.180.158.* 20.04.04, 12:26 Zgadza się! Oto w tej całej mojej polemice mi chodzi. Oddzielmy ziarna od plew. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Ja nie wiem IP: 213.17.204.* 20.04.04, 11:41 Dlaczego wszystko kojarzysz z antysemityzmem??? WIEM TO TAKA WYGODNA POZA. WSZELKA PRÓBA ROZLICZENIA SPOTYKA SIĘ Z OSKARŻENIEM O ANTYSEMITYZM, a wtedy wszyscy "antysemici" powinni bic się w piersi. Na Niemców wolno krzyczec, na Ruski wręcz wypada, a Żyda nie rusz. I nie dlatego, że jest uczciwy, ale tylko dlatego, że jest Żydem. I TO WŁAŚNIE LUDZI WKURZA I TO W KOŃCU NAJBARDZIEJ UKŁADNEGO DOPROWADZI DO WKU...IA NA ŻYDA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jan Re: Ja nie wiem IP: 212.180.158.* 20.04.04, 11:49 To nie jest poza. Jestem za rozliczaniem i dociekaniem prawdy, ale wtedy gdy towarzyszy temu merytoryczna rozmowa i racjonalne argumenty bez uprzedzeń. Mowa tu nie tylko o Żydach, ale o wszystkich nacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Ja nie wiem IP: 213.17.204.* 20.04.04, 12:06 To co znaczył twój poprzedni post???? No jeswt Rywin Żydem, jest, Michnik też, też. Czy powodem afery było ich Żydostwo?? Nie sądzę, choć biorąc pod uwagę liczbe Żydów w tym kraju i liczbe Żydów wśród najbogatszych i najbardziej wpływowych coś jest na rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jan Re: Ja nie wiem IP: 212.180.158.* 20.04.04, 12:24 Co może być na rzeczy? Jaki związek z aferą ma ich pochodzenie? Czy gdyby Polak/katolik przyszedł z podobną propozycją do Polaka/katolika to dyskutowalibyśmy o wpływach katolickich na przebieg sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Subiekt Re: Ja nie wiem IP: *.nsm.pl 20.04.04, 12:31 Pewnie nie. Bo to akurat Żydzi mają smykałkę do interesów. Stereotyp, poparty niewątpliwie faktami, robi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAC Re: Ja nie wiem IP: 213.17.204.* 20.04.04, 13:17 Napisałem "coś jest na rzeczy" nie w sprawie Rywina, a w sprawie proporcji Żydów w Polsce do wpływowych Żydów w tym kraju. Przyznasz, że wpływowych Żydów jest w tym kraju procentowo dużo. CZy wynika to ze zdolnosci, czy ze zdolności do wzajemnego wyciągania się (za przysłowiowe uszy)???. A może jednym z tych motorów promujących Żydów jest umiejętnie wykorzystywany i rozniecany "mit antysemityzmu"????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jan Re: Ja nie wiem IP: 212.180.158.* 20.04.04, 13:34 Pozycja Żydów w polsce ma wiele przyczyn. Obie, które wymieniłeś są słuszne. Ale pytanie brzmi: Co tak denerwuje Polaków w Żydach? To, że są przedsiębiorczy, że się solidaryzują ze sobą? Możemy przecież postępować tak samo. Może wtedy zniknie problem? Tymczasem wciąż będziemy się spotykać z niczym nie popartym antysemityzmem. Bo tu chodzi o podświadomość Polaków, w których spoczywa obawa przed utratą swych dóbr. Natomiast brak w tej podświadomości informacji, że owa strata może wynikać z lenistwa lub braku umiejętności w prowadzeniu Swoich finansów. Konkluzja: Patrzmy na swoje ręce i próbujmy utrzymać je jak najczystsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Ja nie wiem IP: *.gtconnect.net 21.04.04, 08:34 No i wyszło szydło z worka, Piotrze. To nie Polacy, ale Ty sam jesteś antysemitą. Dyskutujesz z takimi pokrętnymi rasistami jak Obserwator 2 i Jac, a na koniec przyjmujesz ich punkt widzenia i powtarzasz ich antysemickie ("filosemickie") stereotypy. A skąd Ty wiesz kto wśród osób z pozycją jest, a kto nie jest Żydem? Zwierzali Ci się? Domyślasz się? Badasz gdzie chodzą się modlić, czy dociekasz, jakie jest ich pochodzenie etniczne? A może stosujesz ustawy norymberskie i prześwietlasz przodków 3 pokolenia wstecz? Sprawy wiary, sumienia i tego, co kto w swoim dziedzictwie kulturowym i etnicznym ceni i przyjmuje jako własne, to rzecz indywidualnego wyboru. Nieładnie włazić z buciorami w osobiste sprawy innych. Dajesz się wodzić za nos odciągającym uwagę od istoty sprawy Rywina: bezczelnej korupcji, mataczenia w procesie ustawodawczym, zawłaszczenia mediów publicznych przez "grupę trzymającą władzę" w celu manipulacji opinią publiczną dla własnego interesu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Ja nie wiem IP: *.magma-net.pl 21.04.04, 10:33 No, wreszcie jakiś głos rozsądku!!! (Niestety obawiam się, że woła na puszczy.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Ja nie wiem IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 20.04.04, 13:52 Gość portalu: jac napisał(a): Na Niemców wolno krzyczec, na Ruski wręcz wypada, a Żyda nie rusz. I nie > dlatego, że jest uczciwy, ale tylko dlatego, że jest Żydem. Takie pojecia mieszcza sie tylko w glowie rasistow. Kto to twierdzi, ze na Niemcow i Rosjan "wolno krzyczec", jako na cale narody. Na kazda jednostke, jezeli zasluguje na to "wolno krzyczec", nie wolno natomiast to czynic wobec calych narodow. Jezeli kogos krytykuje sie, podajac jako przyczyne tego jego narodowosc czy religie, jest sie rasista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Ja nie wiem IP: 213.17.204.* 20.04.04, 14:10 I cały czas o to mi chodzi. Tylko niestety próba "krzyczenia" na jednego konktretnego Żyda, nawet bez powoływania się na jego Żydowstwo, tylko zwyczajniie na "łajdactwo" tego akurat człowieka powoduje natychmiastowy odruch obronny o hasło "ANTYSEMITA". to jest bzdura, ale niestety funkcjonujaca powszechnie. I TO MNIE WKURZA. MÓWMY O LUDZIACH, A NIE O SEMITACH, CZY ANTYSEMITACH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Polacy to antysemici! IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 20.04.04, 13:34 Gość portalu: Piotr Jan napisał(a): > Polacy to antysemici! Za każdym razem gdy jest wybucha jakaś afera i oczywiście > chodzi o wpływy i kasę to Polacy krzyczą, że Żydzi za wszystkim stoją Ach, te uogolnienia! Nie wiem czy autor jest Zydem, czy nie-Zydem ale jest to podobne do tego, kiedy rasita przypisuje zle przywary wszystkim Zydom. Wbijcie sobie raz na zawsze do glowy, ze w kazdym narodzie sa rozne elementy i nigdy nie nalezy uogolniac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Ja też tak uważam. Poważnie. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.04, 22:47 Że Żydzi są inteligentniejsi. Przynajmniej o pół szczebla. Należy się im za to szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Polacy to antysemici! IP: *.gtconnect.net 21.04.04, 07:51 Jacy tam Polacy, to tylko Obserwator 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: post scriptum do Bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 11:33 Batalia o kształt ustawy nie była zbyt piękna i budująca. Wyszły przy jej badaniu drobne matactwa i drobne błędy. Ale co z tego? Rokita wmówił Wam, że najdrobniejsza nieprawidłowość, to oczywisty dowód jego tezy o zbrodniczej korupcyjnej propozycji GTW (i, co śmieszniejsze, o równie zbrodniczym przyjęciu tej propozycji przez Agorę). Gdybyście znali lepiej praktyczne funkcjonowanie Ministerstw i losy rozmaitych nowelizacji, zrozumielibyście, że to co tu się działo nie odbiegało od normy. Znów Rokita (no i Ziobro, a w końcu i Nałęcz) wmówili opinii publicznej, że inne sprawy załatwiane są tak perfekcyjnie i legalistycznie jak tylko sobie można wyobrazić. A przecież pokazywano mu JEGO pisma z okresu gdy był superministrem Suchockiej do Sejmu z rzekomymi rządowymi projektami ustaw, które jeszcze na Radzie Ministrów wcale nie były. Entropia rośnie - nigdy nie maleje. Chaos wyrzucany drzwiami, wraca oknem. Tak jest przy każdej ludzkiej działalności. Przekuć to na "dowód" zbrodni, i własną popularność, to sztuczka iście diabelska, która się Rokicie udała. Ale tylko dzięki łatwowiernści (i iście religijnej nienawiści do lewicy) jaką widać u Marty i jej podobnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żenada Don't worry IP: *.nsm.pl 20.04.04, 10:33 Jaka znowu szkoda?! Sam sobie winny, baran jeden. Ale nie bój nic - po takich to spływa jak woda po gęsi. Plują mu w twarz, a on mówi, że deszcz pada. Kupę zrobił na środku pokoju - jest OK. Zobaczysz, on ci jeszcze niejednego dokona - taki to człowiek niezłomny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW no ciekawa jestem co IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 10:58 się stanie. jakoś trudno mi sobie wyobrazić rywina w więzieniu w jedej celi z kilkoma współwięźniami...bidulek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jang [...] IP: 80.50.28.* 20.04.04, 11:24 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jan Martwię się. IP: 212.180.158.* 20.04.04, 11:15 Jest okazja żeby w końcu w tym kraju pociągnąć łapówkarzy do odpowiedzialności. Sejmowa komisja śledcza dzięki starym cwaniakom z SLD dała dupy i nie dowiemy się oficjalnie kto pociągał za sznurki, chociaż wszyscy wiedzą. Została jeszcze prokuratura. Oby nie było jaj i przynajmniej najbardziej pazerny z całego tego podejrzanego towarzystwa został ukarany. Jestem za wysokim wyrokiem dla Rywina. Bez zawiasów. Dodatkowo grzywna. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coco Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: 151.157.129.* 20.04.04, 11:20 Mam nadzieje ze za uniewinnieniem pojdzie pokazne odszkodowanie.Rehabilitacja dla rzadu z premierem na czele tez bylaby na miejscu. Nalezy powolac w zwiazku z tym parlamentarna komisle rehabilitacyjna z Blochowiak na czele. Niech zyje demokracja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brońboż Czekam na wyrok. IP: *.enformatic.pl 20.04.04, 12:03 Jak Sąd zmieni kwalifikację prawną i przypierdyka Lewkowi 8 lat do odsiadki za oszustwo (dlaczego nie? kompletny brak skruchy!), to szybciutko dowiemy się prawdy. Jeśli nie - kupuję gnata i idę do banku, puścić blef biznesowy. Mój kumpel już wczoraj puścił blef biznesowy, bo naprał mordę przechodniowi i pozbawił go portfela. Jaki kraj - takie biznesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Może jakiś sędzia mnie oświeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 12:21 Jak to jest, że płatna protekcja jest lżejszym przestępstwem od oszustwa? Po pierwsze, jeśli nie ma grupy jak przyjmuje prokurator, to owa "płatna protekcja" nie była rzeczywistą płatną protekcją lecz rzekomą płatną protekcją, a więc blefem, czyli oszustwem i jest zagrożone karą do 8 lat. Udawanie że się wpłynie na kształt ustawy jest zagrożone karą 8 lat, a gdyby takie możliwości się miało i uruchomiło (czyli dokonało płatnej protekcji) to tylko 3!!! Ustawodawca zwariował?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bary.t@interia.pl Re: Może jakiś sędzia mnie oświeci IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 20.04.04, 13:05 Żeby dokładnie zrozumiec intencję ustawodawcy w tym zakresie musiałbyś poczytać o znamionach tych przestępstw i charakterze dóbr, które w wyniku ich popełnienia są naruszane. Nie podzielam opinii sądu co do realnej mozliwości zakwalifikowania czynu oskarzonego Rywina z art.286 kk. Jest to przestępstwo umyślne i musi cechować je z góry powzięty zamiar wprowadzenia w błąd i doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem. NIe ma w tej sprawie ani jednego dowodu potwierdzającego tą tezę, natomiast pojawiające się poszlaki stanowią wątpliwości których nie da się usunąć a tym samym rozstrzygnięte będą na korzyść oskarzonego (art.5) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brońboż To jak ocenić "blef biznesowy"? IP: *.enformatic.pl 20.04.04, 15:38 Czyżby Lewek nie chciał szmalu? Czyżby nie wprowadzał w błąd, by ten szmal zdobyć. Bo jeśli Leszeczek i Wandzia są niewinni, to Lewek prawdę chyba mówił i logicznie myśląc, sam się w to oszustwo wkopał. Z całym szacunkiem, ale logika jest głową achillesową naszych sądów: pancerne to i odporne na wszystkie argumenty (oczywiście znam mnóstwo wyjątków, dlatego "z całym szacunkiem" dla tych wyjątków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: Może jakiś sędzia mnie oświeci IP: 195.117.1.* 20.04.04, 16:02 Zresztą kara za płatną protekcję ostatnią nowelizacją została podniesiona do 8 lat- czyli jak za oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich1 Oświecam, pomimo że nie jestem sędzią IP: *.ists.pl / *.crowley.pl 20.04.04, 19:34 > Po pierwsze, jeśli nie ma grupy jak przyjmuje prokurator, to owa "płatna > protekcja" nie była rzeczywistą płatną protekcją lecz rzekomą płatną protekcją, > Nie ma rozróżnienia na rzeczywistą i i rzekomą płatną protekcję. Każdy, kto powołuje się na swoje wpływy popełnia to przestępstwo, niezależnie od tego, czy je posiada, czy nie. W zasadzie sąd nawet nie musi badać czy powołujący się ma jakiekolwiek wpływy. > Udawanie że się wpłynie na kształt ustawy jest zagrożone karą 8 lat, a gdyby > takie możliwości się miało i uruchomiło (czyli dokonało płatnej protekcji) to > tylko 3!!! Nie, wtedy to jest pomocnictwo do łapówkarstwa, karane do 8 lat pozbawienia wolności. Nie twierdzę, że ustawodawca jest całkiem zdrowy na umyśle, ale te przepisy nie były dowodem jego szaleństwa.Piszę: były, bo obecnie płatna protekcja zagrożona jest karą 8 lat pozbawienia wolności. Ale to całkiem inny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cenzor Panie Michnik jak Pan może.... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.04.04, 12:48 (Całkiem z innej beczki) To już jest maksymalnie nieporozumienie, wredna cenzura i robienie z ludzi przysłowiowego "balona" - w związku z tym od tej chwili przyłączam się do grona tych którzy nazwyają Gazetę WYBIÓRCZĄ. A o co chodzi?? O porównanie wydania Gazety "internetowego" i "papierowego" A dokładnie o wywiad z Ziggym Rozalskim (manager Gołoty), w którym mówi iż pożyczył na walkę w Polsce ring bokserski panu Władysławowi Frasyniukowi oraz Dominikowi Rybackiemu, którzy mu go nie oddali. Z nazwiskami jest tylko w internecie, a w papierowej "dyskretnie" przemilczane zostały te informacje. Co to jest jak nie przykład cenzury?? O taką Polskę pan walczył Panie Michnik?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Panie Michnik jak Pan może.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 13:36 Cenzorze, jesteś naiwny. Wolność słowa, prawdomówność, równość, sprawiedliwość, to są idee. Idee nigdzie niezrealizowane. (czasami, tu i ówdzie w niewielkim ułamku i to pod warunkiem bogatego od dawna społeczństwa). Tu, w PRL-u, który był okresem walki Michnika o której wspominasz, wierzyliśmy NADMIERNIE (młody Michnik zapewne też) w dobroczynne skutki obalenia socjalizmu i wprowadzenia tego co nazywamy "demokracją". I że te wszystkie idee zaczną być żywe. Komuna demokrację zachodnią nazywała "demokracją burżuazyjną", a myśmy albo się na to wściekali, albo śmiali do rozpuku z ich bezczelnej propagandy. Moi przyjaciele cudzoziemcy żyjący w Stanach, Francji, Niemczech, czy Szwajcarii usiłowali zawsze tonować mój zapał do "obalania komuny" podkreślając że obraz życia w kapitaliźmie (i to nawet w ich bogatych krajach) jaki my Polacy mamy (nie mówię o zatwardziałych komuchach - ci mieli obraz trochę przeczerniony, ale dużo bliższy prawdzie) jest dramatycznie zafałszowany. Obłuda, chciwość, korupcja, sprawiedliwość tylko dla bogatych, nędza nędzarzy, strach paniczny przed utratą pracy średniaków, etc., etc., powodują, powiadali oni, że niewymierny komfort życia (no bo nie formalny dochód w dolarach przeliczony po kursie czarnorynkowym) jaki mamy w PRL jest nawet WYŻSZY niż ich u nich. Nie było to stwierdzenie bardzo precyzyjne - zależy kogo porównywać, itd. Ale ogólna wymowa ich argumentów była jasna. Twierdzili, że bardzo wielu Polaków gorzko pożałuje, gdy sobie zafunduje kapitalizm. Zły zawsze byłem po takiej rozmowie i sobie myślałem: "Jakie pieprzone lewaki". Oczywiście szybko mi to mijało, bo zmienialiśmy temat, a to byli naprawdę moi przyjaciele. Stało się to co się musiało stać. Nie mówię że tęsknię za PRL. Mnie akurat się polepszyło pod wieloma względami, w szczególności jeśli chodzi o "siłę nabywczą". Ale widzę i doceniam powody rozpaczy z tego co się stało u bardzo bardzo wielu współobywateli. Można się zastanawiać czy ktoś nas oszukał że będzie wspaniale, czy że sami się oszukaliśmy. Jednak wściekać się nie ma sensu, bo trudno kogokolwiek winić.. Zadziałała dość naturalna ludzka cecha zwalania winy na innych. "Jestem wspaniały i gdyby nie ten pieprzony Stalin, a potem Bierut, Gomółka, czy inny Jaruzelski, byłbym najszczęśliwszym człowiekiem". Tak myśleliśmy i materace nosili do pracy szykując się do strajku, co to Wałęsa w ostatniej chwili odwołał. Teraz wielu narzeka, jak Ty na metody Gazety, inny na brak pracy, inny na puszczanie po północy ambitnych programów, inny na rozplenienie się bandytyzmu, dealerów narkotykowych w szkole etc. etc. I znów próbuje się znaleźć proste wyjście. Obalić jak najszybciej Millera. Przyspieszone wybory. Okręgi jednomandatowe. Dekomunizacja. Wygonić Żydów. Leppera na premiera. Rokitę na premiera. Wszystko to g..no da. Wziąć się do swojej pracy, chronić swoje dzieci. Nie będę radził na kogo głosować, bo po raz pierwszy od 15 lat sam mam z tym problem. Zdradzę tylko że przez ostatnie 10 lat byłem stały w politycznych uczuciach. Ale się już tak popieprzyło że nie wiadomo kto lewica, kto prawica. Kto szczery, kto hucpiarz. Kto będzie realizował program odwrotny do tego co głosi, a kto tylko zupełnie inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cenzor Re: Panie Michnik jak Pan może.... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.04.04, 14:59 Co ty piszesz obserwator?? Ten cały wywód (zresztą w dużej mierze słuszny) przypomina mi dawną sytuację z liceum gdy kumpel zapytany na lekcji polskiego o temat związany z Biblią (nie pamietam czego to dotyczyło) odpowiedział w mniej więcej w ten sposób: " .... to bardzo ciekawy temat ale o wiele bardziej interesujący jest..." i tu zaczął nawijać o kulturze Średiowiecza i jego wpływie na późniejsze epoki. A gościu z polaka jakoś był niemrawy w ten dzień i zanim się zorientował że coś jest nie tak to minęło 15 minut nawijania kumla i nie mógł mu postawić pały bo przecież gadał i gadał.... A wracając do meritum do chodzi o to że niedobrze się robi widząc te manipulacje, że ten Frasyniuk z UW (chyba że jest inny Władysław Frasyniuk) jakiś ring, nie oddał, coś tam, nie wiadomo co itd. Nie jest napisane wyraźnie, że sie kryje "swoich". To tzw. krycie to są metody Trybuny, i innych skrajnych gazet. A po GW, której redaktorem naczelnym jest AM należy spodziewać się rzetelności: ktoś coś zrobił - piszemy o tym i nie ważne czy jest "wasz" czy "nasz". Zwłaszcza że ta "afera" dotyczy ringu bokserskiego. Gdzie jest ta wiarygodność jak się o takich pierdołach nie pisze to co dopiero jak będzie (są) afery polityczne i gospodarcze (Zresztą przykład już był - afera Rywina- pół roku po fakcie ujawiniona) Bo jak nie to czym to się różni od PRL-owskich czasów gdzie o "swoich" złego słowa nie można było napisać, a szukało się tylko (ba, nawet wymyślało i fabrykowało)na "innych"????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Do cenzora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 15:30 Właśnie napisałem Ci (mając nadzieję że i inni poczytają), tyle że w rozwiniętej formie, że "metody Trybuny", wtedy jeszcze Ludu, nie były istotnie różne od metod gazet w państwach kapitalistycznych. No i jesteśmy państwem kapitalistycznym, Gazeta Wyborcza jest gazetą w państwie kapitalistycznym i tak jak Rzeczpospolita, czy Fakt, czy Wprost jest GAZETĄ WYBIÓRCZĄ. A Ty chyba na to narzekałeś? Ja Ci tylko poradziłem byś się nie dziwił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cenzor Re: Do cenzora IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.04.04, 15:58 Tak tylko że gazety i media tworzą ludzie którzy mają jakieś idee. Najczęściej jest to po prostu: a)zbicie jak największej kasy - robienie taniej sensacji żeby nakład był jak największy i jak najlepiej się sprzedawał (Fakt, SuperExpress) b)przysługiwanie się politykom, grupom interesów, - piszemy tylko pozytywnie o naszych i rzucamy gówno w innych (Trybuna, Radio Maryja) c) znikoma, naprawdę znikoma, która piszę tzw "prawdę" czyli nieważne jest kto, ale co zrobił,jest opisane czarno na białym. I Polsce kto mógł pisać coś takiego jak c?? Jak nie Ci co walczyli przez lata z cenzurą, zakłamaniem, walczyli o demokracje i pluralizm?? A teraz się normalnie zeszmacili i się stali tymi z którymi walczyli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Do cenzora obserwatora IP: *.gtconnect.net 21.04.04, 09:02 Obserwator z Cenzorem! Ale mącicie! I to na wszystkich forach! To już chyba w ramach nadciągajacej kampanii wyborczej chcecie forumowiczom zrobić pranie mózgu. Działacie, jak rozumiem, z potrzeby serca?... Nie, żeby ktoś wam za to płacił?... Ale poluzujcie trochę, bo już się tego nie da czytać. Jak tak dalej pójdzie to będziecie te fora mieć tylko dla siebie, a za to wam już nikt nie zapłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KROK papierek lakmusowy IP: *.sympatico.ca 20.04.04, 13:53 ..jesli rywin zostanie uniewinniony to sie bardzo uciesze bo mam uklad z rodzina... wszystkich zciagam do Canada!!!! ..pansto juz upadlo....widzieli to dobitnie:zaborcy,Bismarck,Churchil,Roosvelt i cala rzesza innych swiatowych prominentow...Polska nie jest w stanie rzadzic sie sama...a Jarecki ujal to najladniej.. "Moim pierwszym odczuciem bylo przerazenie, lek na mysl, ze naleze do tego samego narodu, którego czyny pokazano na ekranie. Czy ktokolwiek inny mialby te okrutna odwage, by tak przedstawic wlasny naród? Nikt na swiecie chyba nie jest do tego zdolny, do tej straszliwej ekshibicji, do tej prezentacji: patrzcie, jacy jestesmy - okrutni, glupi, lecz wierni. Jacy odwazni! Jak pieknie umiemy ginac - a jednak jacy jestesmy niesmiertelni, w mysl piesni, która otwiera film: "Jeszcze Polska nie zginela, póki my zyjemy...". Naród bez mózgów, bez polityków, bezmyslnie idacy na zgube, na smierc - naród zaopatrzony tylko w serca i ciezkie lapy do bicia.." Andrzej Jarecki "Sztandar Mlodych", Warszawa, 25 X 1965 ps...tragedia narodu spowodowana przez narod.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jan Do KROKa. IP: 212.180.158.* 20.04.04, 14:00 KROKu mieszkasz w Kanadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KROK CZY PISZE NIEWYRAZNIE? IP: *.sympatico.ca 20.04.04, 14:13 ...Z POWAZANIEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jan Re: CZY PISZE NIEWYRAZNIE? IP: 212.180.158.* 20.04.04, 14:28 Nie, ale chciałem się upewnić. Twoja wypowiedź nie jest tak klarowna jak Ci się wydaje. Wracając do tematu to łatwo jest krytykować wydarzenia z zagranicy. Gdyby wszyscy, którym źle, wyjechali z Polski to nie byłoby Polski. Nie byłoby tożsamości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Do Kroka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 15:47 Zacytuję Ci ostatni akapit artykułu z ostatniego dodatku Plus Minus Rzeczpospolitej autorstwa Klausa Bachmana, Niemca (długoletniego korespondenta z Polski, teraz z Belgii). Powinieneś go sobie przemyśleć i tak bardzo nie histeryzować: "Sukces polskich populistów ma wielu ojców. Jednymi z nich są intelektualni przeciwnicy Leppera, którzy w ostatnich latach prowadzili albo dali sobie narzucić pozbawioną jakichkolwiek rozsądnych proporcji debatę o rzekomym "rozpadzie państwa" i wszechogarniającej korupcji. Jeśli Polsce teraz grozi jakieś niebezpieczeństwo, to nie dlatego, że państwo polskie jest słabe i nieudolne, lecz dlatego, że ci, którzy je zbudowali, uważają je za nieudolne i zniechęcili się do swego własnego dziecka. Na nich Andrzej Lepper zawsze będzie mógł liczyć bardziej niż na swoich, bądź co bądź niezbyt wiernych, członków partii." A tak na marginesie - w proporcji do grzechu podjęcia próby wykantowania kanciarzy grających nieczysto, to kara jaką już poniósł, jest adekwatna. Sadzanie go do pudła byłoby niesłuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaj Re: papierek lakmusowy IP: 128.163.110.* 20.04.04, 20:31 Rodzine do Kanady i tak mozesz sciagnac. Ale bez przesady z ta afera Rywina. Ot prowincjonalna, plytka i prymitywna afera z udzialem zalosnych (acz zamoznych) aktorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 20.04.04, 13:51 Gościu Blum co ty opowiadasz, z jakim powodzeniem dźwigał polską kinematografię!? Przecież mamy do czynienia z niesłychana zapaścią w polskiej kinematografii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlisow52@gazeta.pl Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: *.w81-248.abo.wanadoo.fr 22.04.04, 23:29 Kiedy polska kinematografia padala na pysk Rywin sprowadzil do Polski 'Eminent domain', kilka francuskich, australijskich i innych seriali, potem Spielberga, przedtem Agnieszke Holland (w 1988, PRZED upadkiem komuny), ze trzy slabe francuskie filmy, wiecej nie pamietam, ale bylo wiecej. Dzieki Rywinowi powstal 'Pan Tadeusz' Wajdy (koprodukcja francuska w 50%) duzo ludzi ten film w Polsce widzialo, za granica prawie nikt, tak ze Canal+ Francja na tym stracil, a kilkaste osob w Polsce mniej lub wiecej ale zarobilo (technicy, aktorzy, uslugodawcy, wlasciciele kin...) Dlatego pisze, ze Rywin co najmniej dwa razy ocalil polskie kino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ pani rapaczyńskiej to intryga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 15:28 tak mówi rywin. ciekawe. bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: a kto to jest rywin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 16:39 a kto to jest ww? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? ww to jest taki batonik. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 16:54 a obserwator? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: ww to jest taki batonik. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 22:43 Gość portalu: ? napisał(a): > a obserwator? W przeciwieństwie do ww ten, który nie ironizuje sobie udając że nie wie kto to Rywin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: ww to jest taki batonik. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 12:19 troche dystansu i poczucia humoru obserwator - ponuraku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gumiś taki jeden RYj IP: *.nsm.pl 20.04.04, 17:03 Jeden taki RYj, co jest WINny, a udaje śnieżynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: defanddumb Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: 157.25.31.* 20.04.04, 16:09 a mowy obrońców gdzie, Gazeto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 16:38 Przeszło im przez "gardło" ostatnie zdanie: "To jednak Agora przyszła do Rywina". Mnie się to wydaje bardzo prawdopodobne. Ale Sąd pewnie tego punktu widzenia nie przyjmie. Dostanie coś w zawiasach, ani chybi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: *.proxy.aol.com 20.04.04, 18:02 Michnik ma srac na siebie? Kpisz chyba. Cala ta afera jest sszyta przez niego iAgore. Kiedy odwiedza cie znajomy masz w pogotowiu dwa magnetofony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysy Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 17:23 do bluma: jesteś debilem ! tylko tyle i aż tyle Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców 20.04.04, 17:47 Biedny naiwny "blum" który o produkcji filmowej (nie tylko w Polsce) nie ma bladego pojęcia!... "...jedyny człowiek który z powodzeniem dźwigał polską kinematografię w kierunku zachodnich standardów." A może "jedyny który potrafił nawiązać właściwe kontakty z ludżmi mającymi pieniądze na produkcję filmową"? Bo sam Rywin - jak wynika z dostarczonych nam wszystkim, mimochodem zresztą, informacji przez komisję śledczą - "groszem nie śmierdział" i pewnie dlatego spróbował "załapać się" na stanowisko szefa Polsatu. I tu ukłon w stronę kilku rozsądnie myślących komentatorów: "obserwatora2", "Piotra Jana" i "Włodka" - za zdrowy rozsądek w ocenie sytuacji. Powoływanie się przez Rywina na "wysoko postawionych" znajomych i uzurpowanie sobie pozycji człowieka który nie sam, ale jako wysłannik jakiejś wpływowej grupy proponuje swoje usługi... to jest właśnie klasyczny blef biznesowy. Kiedy tak spojrzeć na sprawę - wszystkie klocki układanki pasują do siebie jak ulał! Każde dopisywanie politycznych (albo narodowościowych) podtekstów - to tylko domysły snute na potrzeby autorów tych fantazji. I w komisji i na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brońboż główunia boli? IP: *.enformatic.pl 20.04.04, 19:12 Następnym blefem biznesowym będą stuzłotówki z drukareczki albo lekko nieprawdziwy podpis albo swojski strzał w ryja. Jąkam się: jaki kraj - takie blefy, ale przyjmowanie tego za normalkę to już przejaw kompletnego zdebilenia. Nie wystarczy UMIĆ pisać, żeby pisać. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: główunia boli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 23:06 Gość portalu: brońboż napisał(a): > jaki kraj - takie > blefy, ale przyjmowanie tego za normalkę to już przejaw kompletnego > zdebilenia. Czy Ty rozumiesz co czytasz? inaw twierdzi, że sprawa wygląda na pospolitą sprawę kryminalną - miedzy Rywinem a Agorą. W jakimś sensie jest to rzeczywiście "normalna", spotykana, sprawa KRYMINALNA , co nie znaczy, że nie należy jej potepić i ukarać zgodnie z prawem. Jeśli komuś wieczorem na odludziu skradziono samochód, a w nocy dziecko właściciela zostało ukąszone przez żmiję co znalazła się w sypialni, i bez samochodu nie mógł on z nim pojechać do lekarza, a dziecko umarło to: 1)Albo było to "normalne" złodziejstwo. 2) Albo była to intryga - samochód ukraść, dziecku wpuścić żmiję do sypialni i tak się zemścić na człowieku. Jeśli miał miejsce przypadek 1) to należy karać za kradzież, jeśli 2) to karać za zabójstwo. O to toczy się spór. Wina Rywina jest raczej bezsporna. Są też okoliczności łagodzące. Ale uczciwość nakazuje nie mieszać do tego Czarzastego Jakubowskiej czy Millera! Ale, kurna, polski kryzys polityczny, upadek rządu, zagrożenie Lepperem nie bierze się stąd, że jeden bisnesman chciał oszukać drugiego, ale z tego że wszyscy tu durnie wierzycie, że tych 17.5 mln domagał się premier ze swoimi ministrami i innymi wysokimi funkcjonariuszami. Wmawia nam się, że rozmowa Rywin - Michnikże to jest "normalny" dowód na chciwość, zbydlęcenie, skretynienie, "wadzy komunistycznej". I to jest nienormalne, że tak wielu w to wierzy!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Za darmo tego tez nie robil IP: *.tnt17.chi15.da.uu.net 20.04.04, 19:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krok ukarac surowo ale zgodnie z prawem IP: *.sympatico.ca 20.04.04, 22:24 ..czyli na milosc boska przynajmiej ...pozbawic go prawa kandydowania na prezydenta..hahahaha polska paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Jan Re: Prowokacja IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.04, 23:11 Niewinny, chcecie rozwalic Polska kinematografie, najwazniejsza jest kultura narodu,co jeszcze jest polskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Twoje glupota jest typowo polska na przyklad IP: *.sa.bigpond.net.au 20.04.04, 23:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brońboż Ten Pan ma rację IP: *.enformatic.pl 21.04.04, 00:24 Kim bylibyśmy gdyby nie kultura? Jakimiś hamburgerowco-popkornowcami! Jakie ma znaczenie wątpliwa łapówka, którą Rywin chciał dać Michnikowi? Czyż nie o dobro naszej Kultury Narodowej tu szło? O łapówce dla Michnika przyszłe pokolenia zapomną, a kto zapomni "Wiedźmina"? Nikt! Kto zapomni o emanacji polskości z przyszłego Polsatu? Nikt! Pokolenia będą ssać esencję naszego jestestwa z tych jakże smutnych i, nie bójmy się tego słowa, przeraźliwie czarnych dni zamętu, z których prawdziwa polska kultura wyłoni się jak filip z konopii i nie sczeźnie. Wando, Włodku, Leszku, Olku! Bez Was to nie byłoby to. LWIE! Pomścimy Cię! Ty nasz najświatlejszy blefie biznesowy. Nasza najtragiczniejsza pomyłko sądowo-komisyjna i komisyjno-sądowa. A dwie blondynki (posłanka i prokurator) i tak załatwią całość na cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brońboż Re: Ten Pan ma rację IP: *.enformatic.pl 21.04.04, 00:29 Sorry! Pomyliłem Wandę z Olą, ale tak do końca to nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Re: Ten Pan ma rację 21.04.04, 10:50 Proponuję Ci, "brońboż" (i "Zbigniewowi Janowi") przeczytanie mojej odpowiedzi dla "janspruce'a" z godziny 17.15 (z 20.04) na temat wypłacania wynagrodzeń statystom w filmie i roli "producenta" w tym przeważnie nieuczciwym procederze. Najwyrażniej, "rozdzierając szaty" nad stanem polskiej kinematografii - mylicie pojęcia. Żaden kierownik produkcji filmu zwany niesłusznie, na wzór zachodni, "producentem" (mówię o Rywinie) - nie ma większego wpływu na POZIOM pisanej przez Ciebie z wielkich liter Kultury Narodowej niż wożny w szkole na poziom nauczania! Może za to bardzo utrudnić pracę ludziom od których ten poziom NAPRAWDĘ zależy - przez nierzetelne wykonywanie swoich obowiązków i prywatne wikłanie się w łapówkowe afery. Notabene - skąd wziąłeś kuriozalne twierdzenie że Rywin chciał dać łapówkę Michnikowi??? W takim kontekście Twoje wykrzykniki o pokoleniach które będą "ssać esencję naszego jestestwa" i "przerażliwie czarnych dniach zamętu" - nabierają zupełnie nowego znaczenia i brzmią raczej jak totalna kpina! Jeśli tak - wybacz że nie wychwyciłam od razu Twego "subtelnego" dowcipu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDRZEJ L. Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: 217.153.134.* 21.04.04, 00:14 BALCEROWICZ MÓSI ODEJŚĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lange Re: Proces Rywina: dziś mowy obrońców IP: *.internode.on.net.au 21.04.04, 01:31 i niestety nie jedyny, ktory Polske pcha w kierunku standardow zycia publicznego rodem z krajow typu papua Nowa Gwinea. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qubus ŹADNYCH ŚWIĘTYCH KRÓW IP: *.oepd.com.pl / *.crowley.pl 21.04.04, 07:30 filmy wyprodukoweane przez tego gościa nie czynią z niego nietykalnego. Ma być traktowany jak wszyscy inni a on soobie kpi z prawa swoimi stwierdzeniami Odpowiedz Link Zgłoś