Dodaj do ulubionych

Symbol transformacji PRL w III RP.

14.03.11, 07:11
Tym symbolem jest tytularny ambasador w Moskwie, który zaczynał karierę jako "jezuita" w Watykanie ( chyba nie trzeba wyjaśniać w jakim charakterze ? ) a kończył ( nie wiadomo czy właściwe jest użycie czasu dokonanego ) jako wysłannik rządu Donalda Tuska do Smoleńska z misją przygotowania wizyty premiera i prezydenta na katyńskim cmentarzu...
No comment.
Obserwuj wątek
    • lew-35 Re: Symbol transformacji PRL w III RP. 14.03.11, 10:33
      Co ociec tu podlewasz ? no co ? przetłumacz na język polski .
    • zoil44elwer Re: Symbol transformacji PRL w III RP. 14.03.11, 10:53
      Widocznie jest fachowcem ze starej szkoły znającym język rosyjski,rzecz raczej rzadko obecnie spotykana.Mieli posłać faceta z tłumaczem(ką)
      • 1normalnyczlo.w.i.e.k To tak jak z pupilką Sikorskiego,"jedyną"ekspertką 14.03.11, 12:50
        zoil44elwer napisał: Widocznie jest fachowcem ze starej szkoły znającym język rosyjski

---> od tych yes_bunny'ch idiomów i dlatego Ma_yą Rozstawską tam?
    • pan.kultura Re: Symbol transformacji PRL w III RP. 14.03.11, 13:41
      Tusk już mówi, że raport to on dostanie

bo w sumie zajęcie przygotowania wizyty prezydenta to nie jego sprawa skoro wszystko przejęli ruskie i nie jego teraz odpowiedzialność.......................
      • camille_pissarro Re: Symbol transformacji PRL w III RP. 14.03.11, 20:50
        Napisałem o szerszym kontekście przemian po 1989 roku nad Wisłą...
    • man_sapiens Re: Symbol transformacji PRL w III RP. 14.03.11, 21:20
      Qrna, ja też znam rosyjski i jestem dobrym organizatorem. Załamałeś mnie, Camillo, skoro jestem symbolem to się wieszam. Postaw doniczkę chryzantem na moim grobie.
    • 4_oddech_kaczuchy Re: Symbol transformacji PRL w III RP. 14.03.11, 22:17
      Prawdopodobnie każdy Polak ma swój prywatny symbol takiej transformacji.
      Dla mnie transformacja PRL w III RP ma wiele twarzy i gdyby ktoś chciał stworzyć jakiś pomnik symbolizujący te przemiany, to z pewnością kształt Światowida nie wystarczy.
      Załóżmy jednak, że mamy takie ograniczenie, to jakie cztery twarze są na tyle reprezentatywne, aby jakis rzeźbiarz mógł je uwiecznić na kwadratowej kolumnie?
      Mimo wszystko stawiam na twarze Jaruzelskiego, Kiszczaka, Wałęsy i JPII, niezależnie od rzeczywistej roli, jaką każdy z nich odegrał w tym spektaklu.

Wracając jednak do tytułowej postaci, to rzeczywiście historia tego niedoszłego Jezuity jest niezłym przykładem faktycznych przemian, jakie zaszły w naszym kraju.

Jednak postać ta nie kojarzy mi się z grabieżą majątku narodowego, nie kojarzy się z czujnym okiem komsomolca, które wyzierało z każdego kibla lub latryny, z bitymi i torurowanymi więźniami, z konfiskatą majątku oczernianych przez TW ludzi, nie kojarzy się z dodnosem żony na męża, ani z wyrokiem ogłaszanym przez p. Wolińską, S. Michnika czy innych tzw. sędziów.
      Nie kojarzy się wreszcie ze strzałem w tył głowy, wykonywanym po tym procesie.
      Trudno będzie znaleźć kogoś takiego, kto ma w sobie najwięcej ww. cech.

Z żyjących stawiam jednak na Kiszczaka.

Człowiek ten po dzień dzisiejszy pozostał wiernym sługą Moskwy i nic tego juz nie zmieni.
      Przez cały czas tworzył zaplecze tej formacji, która tak właśnie rozwiązywała problemy z wrogami "ustroju".
      O całę resztę pomniejszych pachołków, pomimo ich usilnych starań, historia jeszcze się upomni.
    • zbysio45 Re: Symbol transformacji PRL w III RP. 14.03.11, 22:24
      Obecnie byli SBecy oraz WSI mają sie raczej DOBRZE ale normalni obywatele co roku gorzej.Podwyzki cen oraz podatkow stale poszerzaja grono biednych i bezrobotnych obywateli TUSKOLANDU.
      • simera16 Re: Symbol transformacji PRL w III RP. 15.03.11, 06:47
        zbysio45 napisał:

> Obecnie byli SBecy oraz WSI mają sie raczej DOBRZE ale normalni obywatele co
        > roku gorzej.Podwyzki cen oraz podatkow stale poszerzaja grono biednych i bezrob
        > otnych obywateli TUSKOLANDU.

>
        O kapitalizm masz do eSBeków pretensje...? Że co, że nie udało im się ruchu "Solidarność" stłumić...?
        • camille_pissarro Nikt rozsądny nie ma pretensji do transformacji 15.03.11, 06:57
          ustrojowej .Natomiast nie można zrozumieć i mieć poważne wątpliwości ( eufemizm ) , że sterujący tym procesem nad Wisła dali zielone światło przede wszystkim tym z czerwonej nomenklatury oraz byłym SB'kom czy "specjalistom" ze służb specjalnych - nie było mowy o równości szans w procesie konwergencji jaka miała miejsce po 1989 roku w Polsce.
          Nie jestem pewien czy to jest jasne, ale wcale mnie to nie zdziwi, gdy ma sie do czynienia z osobami, którzy nie wykazują krzty społecznej wrażliwości...
          • simera16 Re: Nikt rozsądny nie ma pretensji do transformac 15.03.11, 09:06
            camille_pissarro napisał:

> ustrojowej .Natomiast nie można zrozumieć i mieć poważne wątpliwości ( eufemizm
            > ) , że sterujący tym procesem nad Wisła dali zielone światło przede wszystkim
            > tym z czerwonej nomenklatury oraz byłym SB'kom czy "specjalistom" ze służb spec
            > jalnych
            - nie było mowy o równości szans w procesie konwergencji jaka miała mie
            > jsce po 1989 roku w Polsce.
            > Nie jestem pewien czy to jest jasne, ale wcale mnie to nie zdziwi, gdy ma sie d
            > o czynienia z osobami, którzy nie wykazują krzty społecznej wrażliwości...
            >
            Tiaaaa... To może personalnie "polecisz", kto one zielone światło włączył...
    • douglasmclloyd Maciora go nie wytropiła? nt 14.03.11, 22:25
      • camille_pissarro Przeciw takiej machinie IIIRP i odporze GW ? n/t 15.03.11, 06:36

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka