remez2 07.07.11, 14:57 I Liceum Ogólnokształcącego w Bydgoszczy, wówczas noszącego imię Ludwika Waryńskiego: odpowiedzialność można wziąć, nigdy wziąść. PS - nie czepiam się ale pewne stanowiska wymagają posługiwania się poprawną polszczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
humbak Re: Do PT absolwenta 07.07.11, 15:17 To pikuś. Znajomy mój zwykł był pisać wziąźść. To jest dopiero coś:) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Do PT absolwenta 07.07.11, 15:21 humbak napisał: > To pikuś. Znajomy mój zwykł był pisać wziąźść. To jest dopiero coś:) Fakt. To chyba porównywalne z pisownią nazwy miasta - Uć. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Do PT absolwenta 07.07.11, 15:25 Stosuję tą (czy tę?) pisownię regularnie. Uwaga! Odmiana Uć- pochodzić z Odzi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Do PT absolwenta 07.07.11, 15:30 humbak napisał: > Stosuję tą (czy tę?) pisownię regularnie. Uwaga! Odmiana Uć- pochodzić z Odzi. :) Dla zachowania pełnej poprawności - miasta Odzi. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Do PT absolwenta 07.07.11, 15:34 Miasta ongiś stołecznego, Drogi Panie! Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Do PT absolwenta 07.07.11, 15:34 humbak napisał: > Stosuję tą (czy tę?) pisownię regularnie. Uwaga! Odmiana Uć- pochodzić z Odzi. > :) Na piśmie: "tę". Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Do PT absolwenta 07.07.11, 15:37 humbak napisał: > Dzięki. Nie ma za co. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Ale w zdaniu: "posługuję się", to już tĄ. 07.07.11, 15:40 wos9 napisała: > humbak napisał: > > > Dzięki. > > Nie ma za co. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Ale w zdaniu: "posługuję się", to już tĄ. 07.07.11, 15:45 Logiczne. Swoją drogą postanowiłem to po zadaniu pytania sam sprawdzić i znalazłem informację iż oczekuje się wyparcia formy "tę" z gramatyki. Znów wygląda na to że w odniesieniu do języka funkcjonuje zasada analogiczna do tej Kopernika dotyczącej pieniądza. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Do PT absolwenta 07.07.11, 15:21 Dr prawa z Żoliborza pisze fsiońść. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Do PT absolwenta 07.07.11, 15:33 humbak napisał: > To pikuś. Znajomy mój zwykł był pisać wziąźść. To jest dopiero coś:) To oznaka braku pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Do PT absolwenta 07.07.11, 15:36 wariant_b napisał: > humbak napisał: > > To pikuś. Znajomy mój zwykł był pisać wziąźść. To jest dopiero coś:) > > > To oznaka braku pewności. Można to tak nazwać... Odpowiedz Link Zgłoś