02.08.11, 15:20
Wiem, że cała swołocz polska rzuci się mnie rozszarpać, ale Rosjanie są bardziej przekonujący od niedomówień i interpretacji tuskowo-millerowych.
Obserwuj wątek
    • ponte_aronte niestety 02.08.11, 15:21
      mam podobne odczucia
      • cwiercinteligentzpis Tak samo jak ja. 02.08.11, 15:27

MAK nie musiał się dogadywać z Kaczyńskim.

• jacekm22 Re: niestety 02.08.11, 17:40
        Idem ....
    • cookies9 Re: MAK 02.08.11, 15:25
      Fakt.Spokojnie wyjaśniają i powtarzają -gdyby odeszli na drugi krąg i wybrali inne lotnisko,wszystko byłoby w porządku...Tresć rozmów telefonicznych nie jest znana...
    • zoil44elwer Re: MAK 02.08.11, 15:27
      Wierzyć Ruskim? Toć to narodowa zdrada!?
    • ponte_aronte w dodatku jest drobny skandal 02.08.11, 15:40
      w raporcie Millera jest zajumane zdjęcie
      lotnictwo.net.pl/6-spotting/33-zdjecia/38826-dwie_prosby_o_pomoc_w_zwiazku_z_raportem_millera.html
    • wariant_b Re: MAK 02.08.11, 15:55
      haen2010 napisał:
      > Wiem, że cała swołocz polska rzuci się mnie rozszarpać, ale Rosjanie są bardziej
      > przekonujący od niedomówień i interpretacji tuskowo-millerowych.

Kawał polega na tym, że cały czas byli. MAK zjadł naszych fachowców z butami,
      bo to my chcieliśmy, żeby raport był polityczny, a nie profesjonalny. Nie interesowało
      nas wyjaśnienie katastrofy, a jedynie NASZE wyjaśnienie i zwalenie odpowiedzialności
      na innych lub czynniki obiektywne.
      • ponte_aronte i przepychanki z ruskimi 02.08.11, 16:01
        żeby zadowolić publikę
        • zoil44elwer Re: i przepychanki z ruskimi 02.08.11, 16:05
          I honor polskiego generała.
      • ayran Re: MAK 02.08.11, 16:11
        Wszystko cię przekonuje?

A na przykład takie stwierdzenie też?

Wyjaśnił, że strona polska nie uczestniczyła 15 kwietnia 2010 r. w tzw. oblocie lotniska, bo dokonywał go rosyjski samolot wojskowy.

Co to właściwie oznacza? Umożliwiono polskiej stronie oblot czy nie? A jeśli nie, to cóż to za uzasadnienie?

Podkreślił, że było to "otwarte i działające lotnisko", a nie "czasowe otwarte" - jak podawał polski raport.

Czy to oznacza, że regularnie odbywały się tam loty? Można by to jakoś udokumentować?
        • zoil44elwer Re: MAK 02.08.11, 16:19
          Nie umożliwiono stronie polskiej tzw oblotu lotniska! Bo jakie państwo nie będące w NATO pozwali na "oblot" lotniska wojskowego(nawet byłego) oficerom państwa będącego w NATO.
          • amadeo214 Re: MAK 02.08.11, 16:25
            MAK przekonał nie przekonanych ?
            Oby.
        • wariant_b Re: MAK 02.08.11, 16:55
          ayran napisał:
          > Co to właściwie oznacza? Umożliwiono polskiej stronie oblot czy nie?
          > A jeśli nie, to cóż to za uzasadnienie?

A który z naszych przedstawicieli miał ważne uprawnienia do wykonywania
          takich lotów na terenie Rosji? Czy nieprawidłowo wykonany oblot mógłby
          stanowić podstawę do raportu?

> Podkreślił, że było to "otwarte i działające lotnisko", a nie "czasowe otwarte"
          > - jak podawał polski raport.

Czy wątpliwości co do lotniska pojawiły się przed, czy po katastrofie?
          Czy Rosja proponowała nam to lotnisko? Czy było nam zupełnie nieznane?
          Czym kierowała się strona Polska skłaniając Rosję do umożliwienia
          lądowania akurat w Smoleńsku? Jak zostałoby odczytane i zinterpretowane
          przez ekipę Kaczyńskiego, gdyby odmówiono im lądowania w Smoleńsku?
          Mądrość poszkodowa Polaków jest aż przysłowiowa.
          • ayran Re: MAK 02.08.11, 19:39
            wariant_b napisał:

> A który z naszych przedstawicieli miał ważne uprawnienia do wykonywania
            > takich lotów na terenie Rosji? Czy nieprawidłowo wykonany oblot mógłby
            > stanowić podstawę do raportu?

Szczegółowość tego pytania przekracza moją znajomość rzeczy. Nie potrafię podac nazwiska, czy też nazwisk uprawnionych.

> Czy wątpliwości co do lotniska pojawiły się przed, czy po katastrofie?
            > Czy Rosja proponowała nam to lotnisko? Czy było nam zupełnie nieznane?
            > Czym kierowała się strona Polska skłaniając Rosję do umożliwienia
            > lądowania akurat w Smoleńsku? Jak zostałoby odczytane i zinterpretowane
            > przez ekipę Kaczyńskiego, gdyby odmówiono im lądowania w Smoleńsku?
            > Mądrość poszkodowa Polaków jest aż przysłowiowa.

Mam wrażenie, że to cokolwiek nie na temat. A temat jest taki, że istnieje sprzeczność pomiędzy wypowiedziami Polaków i Rosjan w tej sprawie i nie widze powodu, by bez jakichkolwiek dowodów dać wiarę tym drugim, choć nie odmawiam, że w innych sprawach rację mają.

Oczywiście, że każda przeszkoda formalna ze strony Rosjan zostałaby przez Kaczyńskich uznana za zniewagę, ale w takim razie właściwsze jest uzasadnienie, że ze względu na napięcie w stosunkach pomiędzy Rosją a Polską, Rosjanie postanowili nie stawiać przeszkód formalnych i umożliwili wykorzystanie lotniska w Smoleńsku, mimo ze nie było ono lotniskiem stale działającym.
        • haen2010 Re: MAK 02.08.11, 17:04
          Przecież ci nie powie, że dostali telefon od Putina trzymać Polaków na dystans. Było już po tym, jak Tusk zwiał z komisji rządowej, a za partnera dla Putina wyznaczył Millera. Jakby Putinowi w gębę splunął.

Muszę przyznać, że to mnie upewniło - Tusk szczyl jest, nie żaden mąż stanu.
    • niegracz Tusk dostał w pysk 02.08.11, 17:53
      nawet nie wie od kogo

bo tak:

Putin w Smolensku zrobił mu niedźwiedzia od tyłu
      co Tusk odebrał jako sygnał umocnienia odwiecznej przyjaźni polsko-radzieckiej

wydawało mu się że uzgodnił z Putinem przejrzyste dochodzenie z pelnym dostepem strony polskiej w kazdej fazie dochodzenia

tylko że MAK okazał sie komitetem miedzynarodowym
      i Putin nie am tu nic do rzeczy

moze chodziło tylko o niedźwiedzia ?
    • don.kichote Re: MAK 02.08.11, 18:03
      haen2010 napisał:

> Wiem, że cała swołocz polska rzuci się mnie rozszarpać, ale Rosjanie są bardzie
      > j przekonujący od niedomówień i interpretacji tuskowo-millerowych.

Rzadko się z Tobą zgadzam, ale tym razem - w 100%
    • kzet69 Re: MAK 02.08.11, 23:06
      Tym razem Heniu masz całkowita rację, niektóre "wnioski" komisji Millera po prostu ośmieszają Polskę w oczach opinii międzynarodowej... (brak nacisku Błasika, brak lądowania samolotu, możliwość zamknięcia lotniska)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka