sawa.com
09.09.11, 07:36
Wczoraj mialam malo czasu, więc tylko w migawkach późno wieczornych powtórkach serwisów informacyjnych zobaczyłam festiwal przeprosin za szokujące podwyzki opłat za przedszkole.
Gminy jak ten paser skorzystały szybciutko i skrzetnie skorzystały na niefrasobliwości rządu i poslów róznej masci. Bardzo to niemoralne.
Premier przeprasza. Były premier przeprasza i wnosi o szybką nowelizacje ustawy. Tak nawiasem mowiąc dla naszego sejmu to nie dziwota. Nie pierwszy raz w ekspresowym tempie musi naprawiać popełniony dopiero co bubel.
Marszałek sejmu kontruje jednak pomysł naprawy tego co pozwolił spieprzyć.
Podejrzewam, ze dlatego to, ze nowaelizację zgłasza PiS. Kretyńska zasada walki z PiSem bierze góre nad zdrowym rozsądkiem i interesem setek tysięcy polskich rodzin wychowujących małe dzieci.
Dobrze, że SLD złozyło skarge do Trybunału Konstytucyjnego.
Najbardziej jednak w tym festiwalu pomysłów jak zaradzić i zrekompensować krzywdę jaka została wyrządzona tym obywatelom naszego państwa którzy najbardziej efektywnie pracują na nasze PKB i przyszłość kraju podoba mi sie pomysł Palikota.
Zmniejszyć liczbę radnych. Skandalista z Biłgoraja wyliczył, ze w ten sposób zaoszczędzi się ok. 3 miliardy zlotych. Na powrót do przyzwoitych opłat za przedszkole potrzeba ok.miliarda. Więc zostanie jeszcze co nieco na opędzenie innych pilnych wydatków.
Uważam jednak, ze i posłów powinno być mniej co najmniej o 1/3 równolegle redukcją należy oczywiście objąć i senat. To powinna być obietnica wyborcza zrealizowana jako jedna z pierwszych poprawek kodeksu wyborczego w nowej juz kadencji.
Teraz jednak Schetyna niech pokaże swoje umiejętności organizacyjne i w trybie szybkim naprawia bubla do powstania, którego dopuścił. Jest to winien wyborcom... nawet takim jak ja, krytykującym PO, bo jest marszałkiem sejmu i łachy nie robi.