Dodaj do ulubionych

Premier przeprasza przedszkolaków

09.09.11, 07:36
Wczoraj mialam malo czasu, więc tylko w migawkach późno wieczornych powtórkach serwisów informacyjnych zobaczyłam festiwal przeprosin za szokujące podwyzki opłat za przedszkole.

Gminy jak ten paser skorzystały szybciutko i skrzetnie skorzystały na niefrasobliwości rządu i poslów róznej masci. Bardzo to niemoralne.

Premier przeprasza. Były premier przeprasza i wnosi o szybką nowelizacje ustawy. Tak nawiasem mowiąc dla naszego sejmu to nie dziwota. Nie pierwszy raz w ekspresowym tempie musi naprawiać popełniony dopiero co bubel.

Marszałek sejmu kontruje jednak pomysł naprawy tego co pozwolił spieprzyć.

Podejrzewam, ze dlatego to, ze nowaelizację zgłasza PiS. Kretyńska zasada walki z PiSem bierze góre nad zdrowym rozsądkiem i interesem setek tysięcy polskich rodzin wychowujących małe dzieci.

Dobrze, że SLD złozyło skarge do Trybunału Konstytucyjnego.

Najbardziej jednak w tym festiwalu pomysłów jak zaradzić i zrekompensować krzywdę jaka została wyrządzona tym obywatelom naszego państwa którzy najbardziej efektywnie pracują na nasze PKB i przyszłość kraju podoba mi sie pomysł Palikota.
Zmniejszyć liczbę radnych. Skandalista z Biłgoraja wyliczył, ze w ten sposób zaoszczędzi się ok. 3 miliardy zlotych. Na powrót do przyzwoitych opłat za przedszkole potrzeba ok.miliarda. Więc zostanie jeszcze co nieco na opędzenie innych pilnych wydatków.
Uważam jednak, ze i posłów powinno być mniej co najmniej o 1/3 równolegle redukcją należy oczywiście objąć i senat. To powinna być obietnica wyborcza zrealizowana jako jedna z pierwszych poprawek kodeksu wyborczego w nowej juz kadencji.

Teraz jednak Schetyna niech pokaże swoje umiejętności organizacyjne i w trybie szybkim naprawia bubla do powstania, którego dopuścił. Jest to winien wyborcom... nawet takim jak ja, krytykującym PO, bo jest marszałkiem sejmu i łachy nie robi.
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Premier przeprasza przedszkolaków 09.09.11, 07:42
      No tak, teraz to już nie jest wina Tuska tylko Schetyny, że wszyscy zagłosowali za tą ustawą.
      • sawa.com Re: Premier przeprasza przedszkolaków 09.09.11, 07:52
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> No tak, teraz to już nie jest wina Tuska tylko Schetyny, że wszyscy zagłosowali
        > za tą ustawą.

Nie ulega wątpliwości, ze projekt tej ustawy jak wiekszości innych powstaje w rządzie. I to rząd przedstawia ją wysokiemu sejmowi. Do tych prac ma sztab urzędników sowicie wynagradzanych i wyposazonych w różne ekskluzywne pakiety np. zdrowotny.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Premier przeprasza przedszkolaków 09.09.11, 08:39
          No a potem Schetyna pod pistoletem zmusza wszystkich posłów do głosowania za takim projektem bo przecież nie ma wolności w reżimie Tuska.
          • sawa.com Re: Premier przeprasza przedszkolaków 09.09.11, 08:44

> No a potem Schetyna pod pistoletem zmusza wszystkich posłów do głosowania za ta
            > kim projektem bo przecież nie ma wolności w reżimie Tuska.

Nie żartuj.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Premier przeprasza przedszkolaków 09.09.11, 09:10
              Taki humorystyczny wątek to i ja dołóżę cegielkę.
              • sawa.com Tu sie nie ma z czego śmiać 09.09.11, 09:33

> Taki humorystyczny wątek to i ja dołóżę cegielkę.

Opozycja dala plamę. Puściła takiego "szczura" młodym rodzinom. Przecież to oni glownie pracują na pensje urzędników i diety posłów i radnych.
                • lump-1 Re: Tu sie nie ma z czego śmiać 09.09.11, 09:35
                  sawa.com napisała:

> Opozycja dala plamę. Puściła takiego "szczura" młodym rodzinom. Przecież to on
                  > i glownie pracują na pensje urzędników i diety posłów i radnych.

My także tych posłów, senatorów, radnych, wójtów, burmistrzów, prezydentów wybieramy.
                • wos9 Re: Tu sie nie ma z czego śmiać 09.09.11, 09:41
                  sawa.com napisała:

> obraza.uczuc.religijnych napisał:
                  >
                  > > Taki humorystyczny wątek to i ja dołóżę cegielkę.
                  >
                  > Opozycja dala plamę. Puściła takiego "szczura" młodym rodzinom. Przecież to on
                  > i glownie pracują na pensje urzędników i diety posłów i radnych.
                  >
                  >
                  Twój Jaruś i jego PiS mają w tej plamie największy udział. Wszak to największa partia opozycyjna.
                  A wczorajsza ustawka żłobko-przedszkola na Nowogrodzkiej powinna rozśmieszyć, lub wkurzyć myślących młodych rodziców.
                  • sawa.com Re: Tu sie nie ma z czego śmiać 09.09.11, 09:55
                    wos9 napisała:

> Twój Jaruś i jego PiS mają w tej plamie największy udział. Wszak to największa
                    > partia opozycyjna.
                    > A wczorajsza ustawka żłobko-przedszkola na Nowogrodzkiej powinna rozśmieszyć, l
                    > ub wkurzyć myślących młodych rodziców.

Jestem wkurzona... na opozycje też. Jednak to rząd przedstawił projekt, robił ekspertyzy... uzasadniał.

Opozycja zaufała rzadowi... i porządnie sie sparzyła.
    • allspice Re: Premier przeprasza przedszkolaków 09.09.11, 08:06
      >Gminy jak ten paser skorzystały szybciutko i skrzetnie skorzystały na niefrasobliwości rządu i poslów róznej masci. Bardzo to niemoralne. <

Ano właśnie,Gminy nie poradziły sobie z tak prostą sprawą,jak naliczenie opłat za przedszkola.
      Kogo wybraliśmy do samorządów?Niekumatych wójtów,burmistrzów i prezydentów?
      Znowu wszystko centralizować i ustalać urzędową odpłatność? I śmieszne,że posłowie
      z opozycji teraz dostrzegli problem,a nie wtedy,kiedy niemalże w 100% byli 'za'.Mizeria:)

• lump-1 Pytanie. 09.09.11, 08:11
      Kto z wypowiadających się przeczytał i zrozumiał ustawę o której tak wielu chętnie się wypowiada ?

• sawa.com Re: Pytanie. 09.09.11, 08:17
        lump-1 napisał:

> Kto z wypowiadających się przeczytał i zrozumiał ustawę o której tak wielu chęt
        > nie się wypowiada ?

Przyznaję. Nie czytałam jej. Dokładnie jednak przeczytałam uchwałę mojej gminy, która powoluje sie na nia. Moimi radnymi jestem bardzo rozczarowana. Zreszta pojechali po bandzie. Wycisnęli z tej ustawy wszystko co mozna bylo wycisnąć. Myslę, ze zostanie im to zapmietane.
        • lump-1 Re: Pytanie. 09.09.11, 08:24
          sawa.com napisała:

> Przyznaję. Nie czytałam jej. Dokładnie jednak przeczytałam uchwałę mojej gminy,
          > która powoluje sie na nia.
          Moimi radnymi jestem bardzo rozczarowana. Zreszta p
          > ojechali po bandzie. Wycisnęli z tej ustawy wszystko co mozna bylo wycisnąć. My
          > slę, ze zostanie im to zapmietane.
          >
          I tutaj jest burek pogrzebany.
          Gminy dostały narzędzie i skorzystały z niego w różny sposób.
          Chcieliśmy samorządności , to ją mamy.
          Można zwalić całą winę na rząd, sejm, senat, prezydenta, opozycję itd.
          A może należy korzystać z uprawnień i wziąć za dupę radnych, wójtów, burmistrzów, prezydentów miast ?
          "Winni" są na wyciągniecie ręki.
          • sawa.com Re: Pytanie. 09.09.11, 08:43
            lump-1 napisał:
            > I tutaj jest burek pogrzebany.
            > Gminy dostały narzędzie i skorzystały z niego w różny sposób.
            > Chcieliśmy samorządności , to ją mamy.
            > Można zwalić całą winę na rząd, sejm, senat, prezydenta, opozycję itd.
            > A może należy korzystać z uprawnień i wziąć za dupę radnych, wójtów, burmistrzó
            > w, prezydentów miast ?
            > "Winni" są na wyciągniecie ręki.

Jest to prawda... ale nie do końca. Radni muszą uchwały podejmować w oparciu o prawo ustanowione przez sejm. Gdyby zbytnio odeszli od nakreslonych przez rząd i sejm limitów mogli by sie spotkać z zarzutem niegospodarności. Taki zarzut mogłaby postawić RIO.

Limit 5 godzin jest moim zdaniem zanizony. Standardem powinno być co najmniej 8 godzin. Chociaż tyle ile ustawowo rodzice sa w pracy.
            • lump-1 Re: Pytanie. 09.09.11, 08:53
              sawa.com napisała:

> Jest to prawda... ale nie do końca. Radni muszą uchwały podejmować w oparciu o
              > prawo ustanowione przez sejm. Gdyby zbytnio odeszli od nakreslonych przez rząd
              > i sejm limitów
              mogli by sie spotkać z zarzutem niegospodarności. Taki zarzut
              > mogłaby postawić RIO.
              >
              > Limit 5 godzin jest moim zdaniem zanizony. Standardem powinno być co najmniej 8
              > godzin. Chociaż tyle ile ustawowo rodzice sa w pracy.
              >
              "Wysokość opłat za świadczenia udzielane przez przedszkola publiczne w czasie przekraczającym wymiar co najmniej pięciu godzin oraz za korzystanie z wyżywienia w przedszkolach publicznych będą ustalały rady gmin w formie uchwał. "

Gdzie tu mowa o wysokości opłat ?
              Media szaleją na temat przedszkoli ale nawet w nich można usłyszeć,że różnice w uchwalonych stawkach są bardzo duże.
              Te różnice to dzieło rad a nie efekt " nakreslonych przez rząd i sejm limitów".
              RIO nie ma nic do rzeczy.
              • sawa.com Re: Pytanie. 09.09.11, 09:13
                lump-1 napisał:

> "Wysokość opłat za świadczenia udzielane przez przedszkola publiczne w czasi
                > e przekraczającym wymiar co najmniej pięciu godzin oraz za korzystanie z wyżywi
                > enia w przedszkolach publicznych będą ustalały rady gmin w formie uchwał.
                "
                >
                > Gdzie tu mowa o wysokości opłat ?
                > Media szaleją na temat przedszkoli ale nawet w nich można usłyszeć,że różnice w
                > uchwalonych stawkach są bardzo duże.
                > Te różnice to dzieło rad a nie efekt " nakreslonych przez rząd i sejm limitów".
                > RIO nie ma nic do rzeczy.

Limitem jest co najmniej 5 godzin! Skąd te 5 godzin. Wydaje mi się, ze z sufitu. Logika nakazywałaby sięgnąc chociazby po standard dnia pracy... 8 godzin. Co najmniej osiem godzin.

A ponad to tam jeszcze jest algorytm wg którego dokonuje sie obliczeń. Być moze jest to z rozporządzenia. Musze to sprawdzić.
                • lump-1 Re: Pytanie. 09.09.11, 09:33
                  sawa.com napisała:

> Limitem jest co najmniej 5 godzin! Skąd te 5 godzin. Wydaje mi się, ze z sufitu

Z ustawy.

> . Logika nakazywałaby sięgnąc chociazby po standard dnia pracy... 8 godzin. Co
                  > najmniej osiem godzin.
                  >
                  > A ponad to tam jeszcze jest algorytm wg którego dokonuje sie obliczeń. Być moze
                  > jest to z rozporządzenia. Musze to sprawdzić.
                  >
                  Algorytm dotyczy o ile pamiętam dotacji.
                  Też nie lubię podwyżek ale tej konkretnej sprawie to nie rząd tylko samorząd decyduje.
          • full_marks Re: Pytanie. 09.09.11, 09:01
            lump-1 napisał:

I tutaj jest burek pogrzebany.
            > Gminy dostały narzędzie i skorzystały z niego w różny sposób.
            > Chcieliśmy samorządności , to ją mamy.
            > Można zwalić całą winę na rząd, sejm, senat, prezydenta, opozycję itd.
            > A może należy korzystać z uprawnień i wziąć za dupę radnych, wójtów, burmistrzó
            > w, prezydentów miast ?
            > "Winni" są na wyciągniecie ręki.

Dokładnie jest tak jak piszesz.W tym konkretnym przypadku ja,wróg Tuska i platformy nie winię ich za tą sytuację.
            • lump-1 Re: Pytanie. 09.09.11, 09:11
              full_marks napisał:

> Dokładnie jest tak jak piszesz.W tym konkretnym przypadku ja,wróg Tuska i platf
              > ormy nie winię ich za tą sytuację.

Też nie jestem fanem PO.
              Wczoraj Napieralski mówił, że w sprawie przedszkoli głosował za ponieważ "został oszukany".
              Albo kretyn- nie czyta za czym głosuje albo kłamie.
              Zaczynam mieć wrażenie, że jedno i drugie.
              Inni przedstawiciele opozycji też kombinowali jak konie pod górkę.
              • fiu-bzdziu2010 Re: Pytanie. 09.09.11, 10:14
                lump-1 napisał:

> Wczoraj Napieralski mówił, że w sprawie przedszkoli głosował za ponieważ "zosta
                > ł oszukany".
                > Albo kretyn- nie czyta za czym głosuje albo kłamie.
                > Zaczynam mieć wrażenie, że jedno i drugie.

no właśnie, kto oszukany, a kto oszukuje???
                przecież to była inicjatywa ustawodawcza Związku Nauczycielstwa Polskiego, popieranego przez SLD i to klub SLD był w pierszym szeregu na mównicy na TAK, TAK, TAK
                • lump-1 Re: Pytanie. 09.09.11, 10:19
                  > no właśnie, kto oszukany, a kto oszukuje???
                  > przecież to była inicjatywa ustawodawcza Związku Nauczycielstwa Polskiego, popi
                  > eranego przez SLD i to klub SLD był w pierszym szeregu na mównicy na TAK, TAK,
                  > TAK

Tego nie wiedziałem.
                  Grzesiek kłamczuszek.
                  • sawa.com Re: Pytanie. 09.09.11, 10:21
                    lump-1 napisał:

> Tego nie wiedziałem.
                    > Grzesiek kłamczuszek.

Ja też nie wiedziałam.
                  • full_marks Re: Pytanie. 09.09.11, 10:33
                    lump-1 napisał:

> > no właśnie, kto oszukany, a kto oszukuje???
                    > > przecież to była inicjatywa ustawodawcza Związku Nauczycielstwa Polskiego
                    > , popi
                    > > eranego przez SLD i to klub SLD był w pierszym szeregu na mównicy na TAK,
                    > TAK,
                    > > TAK
                    >
                    > Tego nie wiedziałem.
                    > Grzesiek kłamczuszek.

Trybunał Stanu zakwestionował jako niekonstytucyjny zapis art (90 ustawy oświatowej).
                    Do znowelizowania ustawy zobowiązany jest rząd.To rząd przedstawił projekt nowelizacji tej ustawy.
                    praca.gazetaprawna.pl/artykuly/494680,nowelizacja_ustawy_o_systemie_oswiaty_sprawdz_co_sie_zmieni.html
            • sawa.com Re: Pytanie. 09.09.11, 09:49
              full_marks napisał:

> Dokładnie jest tak jak piszesz.W tym konkretnym przypadku ja,wróg Tuska i platf
              > ormy nie winię ich za tą sytuację.

O nie nie. Jest to przemyslane. Rząd postanowił ustalic dotację na poziomie 5 godzin. Wziął sobie tę wielkośc z sufitu. Zrzucił zmartwienie i dofinansowanie reszty czasu pobytu na samorządy. Sprytne. Tak w stylu Rostowskiego.

Rzecz w tym, ze samorządy gonia w petkę. Rząd sobie podwyższył VAT. Podatek ten spływa do kasy państwa. Kasa samorządów wobec narastającego kryzysu cały czas chudnie.

A trzeba było czas przebywania dziecka w przedszkolu przyblizyć do faktycznych potrzeb i stosownie do tego obliczyć dotację. Sfinansować ja chociazby z dodatkowych dochodów z podwyzki VATu.
              • lump-1 Re: Pytanie. 09.09.11, 09:57
                5 godzin obowiązuje już trochę czasu.

> Kasa samorządów wobec narastającego kryzysu cały czas
                > chudnie.

Dlatego zapłacimy więcej.
                • sawa.com Re: Pytanie. 09.09.11, 10:06
                  lump-1 napisał:

> Dlatego zapłacimy więcej.

My? Zapłacą rodzice małych dzieci. Mlode rodziny. Pokolenie, które w tej chwili utrzymuje państwo. A to Państwo nie ma dla nich nic, prócz obcesowego: płacz i płać.

„który koń dobrze ciągnie, to jeszcze go batem”.
                  • lump-1 Re: Pytanie. 09.09.11, 10:10
                    sawa.com napisała:

> lump-1 napisał:
                    >
                    > > Dlatego zapłacimy więcej.
                    >
                    > My? Zapłacą rodzice małych dzieci. Mlode rodziny. Pokolenie, które w tej chwili
                    > utrzymuje państwo. A to Państwo nie ma dla nich nic, prócz obcesowego: płacz
                    > i płać.
                    >

Przecież mówię, że My.
                    Nie mam wyboru - zapłacę tyle ile będę musiał.

• sawa.com Re: Pytanie. 09.09.11, 10:18
                      lump-1 napisał:

> sawa.com napisała:
                      >
                      > > lump-1 napisał:
                      > >
                      > > > Dlatego zapłacimy więcej.
                      > >
                      > > My? Zapłacą rodzice małych dzieci. Mlode rodziny. Pokolenie, które
                      > w tej chwili
                      > > utrzymuje państwo. A to Państwo nie ma dla nich nic, prócz obcesowego:
                      > płacz
                      > > i płać.
                      > >
                      >
                      > Przecież mówię, że My.
                      > Nie mam wyboru - zapłacę tyle ile będę musiał.

Uważam, ze powinno zapłacić państwo z pieniędzy jakie uzyskało z podwyżki VAT. To jest tylko jak wyliczył Palikot jeden miliard. Ale nawet jesli to by było 2, to nalezy się ten profit najbardziej zapracowanej i obciążonej daninami na rzecz państwa części naszego społeczeństwa .
              • fiu-bzdziu2010 Re: Pytanie. 09.09.11, 10:25
                sawa.com napisała:

> O nie nie. Jest to przemyslane. Rząd postanowił ustalic dotację na poziomie 5
                > godzin. Wziął sobie tę wielkośc z sufitu. Zrzucił zmartwienie i dofinansowanie
                > reszty czasu pobytu na samorządy. Sprytne. Tak w stylu Rostowskiego.

widzisz Sawo nie do końca tak
                , 5 godzin to był limit "darmowych godzin" również w poprzedniej ustawie. Pozostałe godziny nie ważne czy 1, czy 5 godzin było płacone ryczałtem w jednej wysokości.
                i przeciw temu zbuntował się ZNP, bo chciął aby opłata była proporcjonalna do czasu przebywania dziecka w przedszkolu
                co bardziej sprawiedliwe???
              • full_marks Re: Pytanie. 09.09.11, 10:29
                sawa.com napisała:

> full_marks napisał:
                >
                >
                > > Dokładnie jest tak jak piszesz.W tym konkretnym przypadku ja,wróg Tuska i
                > platf
                > > ormy nie winię ich za tą sytuację.
                >
                > O nie nie. Jest to przemyslane. Rząd postanowił ustalic dotację na poziomie 5
                > godzin. Wziął sobie tę wielkośc z sufitu. Zrzucił zmartwienie i dofinansowanie
                > reszty czasu pobytu na samorządy. Sprytne. Tak w stylu Rostowskiego

Czy panowie posłowie z opozycji nie mieli czasu przeczytać nowelizacji ustawy oświatowej,nie wiedzieli nad jakimi zmianami głosują?

praca.gazetaprawna.pl/artykuly/494680,nowelizacja_ustawy_o_systemie_oswiaty_sprawdz_co_sie_zmieni.html
                • full_marks Re: Wyniki głosowania 09.09.11, 10:38
                  orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&6&34&54

PO,PSL,SLD - za przyjęciem zmian w ustawie
                  PiS - przeciw
                  • full_marks Re: Wyniki głosowania 09.09.11, 10:43
                    Opinie niektórych posłów w tej sprawie

www.ratujmaluchy.pl/images/tele%20posel.pdf
                    • full_marks Re: Wyniki głosowania 09.09.11, 10:47
                      Nie słuchałem co mówił w tej sprawie Napieralski,ale jeżeli był oburzony to przykro mi to powiedzieć ale "rżnie głupa".
                      • lump-1 Re: Wyniki głosowania 09.09.11, 10:58
                        d> Nie słuchałem co mówił w tej sprawie Napieralski,ale jeżeli był oburzony to prz
                        > ykro mi to powiedzieć ale "rżnie głupa".

Wczoraj mówił, że "został przez rząd Po oszukany".

Gdyby się tak na zimno zastanowić to ustawa nie jest zła.
                        Problem z jej stosowaniem.
                        Kto ma wiedzę na temat kosztów utrzymania przedszkola jak nie gmina.
                        A skoro tak to nic dziwnego, że opłaty rosną.
                        W mądrze zarządzanych gminach , radni i "królik" wiedzą, że maja swoje stołki od wyborów do wyborów dlatego podnieśli opłaty rozsądnie inni poszli na całość.
                        Rodzice też powinni rozumieć, że nie ma nic za darmo.
                        Dzieci kosztują i dopóki opłata za przedszkole jest niższa niż "cena" opiekunki to płacić.
    • cwiercinteligentzpis Kiedy ich przeprosi Prezes Kaczyński? 09.09.11, 10:48
      Jest szefem największej partii opozycyjnej, więc łachy by nie zrobił.

• full_marks Re: Kiedy ich przeprosi Prezes Kaczyński? 09.09.11, 10:50
        cwiercinteligentzpis napisał:

> Jest szefem największej partii opozycyjnej, więc łachy by nie zrobił.
        >

Czytałeś wyniki głosowania w tej sprawie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka