Dodaj do ulubionych

Olejniczak oraz reszta europosłów SLD twierdzą, że

12.09.11, 16:33
... szykuje się spory szwindel z unijnymi dopłatami do polskiego rolnictwa, dla polskich rolników. Czyli w dużej mierze wyborców PSL. Otóż według tych europosłów Komisja Europjska ustnie powiadomiła Tuska, Pawlaka i Sawickiego, że niczego nie dostaną, że nie będzie wzrostu dopłat, pomimo wcześniejszych ustaleń, ergo - żeby się wypchali. Czyli o tym, o czym alarmowało PiS krytykując PSL i PO, hehe. Jedyne, co wyprosili Donek z Waldusiem, to to, że KE oficjalnie o tym poinformuje polską opinię publicznę, nasze media i wyborców, DOPIERO PO WYBORACH PARLAMENTARNYCH, 13 pażdziernika, a nie już teraz, jeszcze przed wyborami.

Otóż podanie takiej informacji przypuszczalnie pogrązyłoby PSL i wypchnęło tę partię poza Sejm, a w konsekwencji wzmocniło PiS, PJN, być może i inne partie. Ergo, znacznie osłabiłoby PO i jej hipotetycznego, NAJWYGODNIEJSZEGO koalicjanta, czyli pawlakowe PSL.

Konkludując, szykuje nam się mega-przekręt wyborczy. Ogromne oszustwo wiejskich wyborców dokonane dokonywane przez polski rząd i wybłaganą o pomoc KE...
Obserwuj wątek
    • aaneta Re: Olejniczak oraz reszta europosłów SLD twierdz 12.09.11, 16:42
      Po pierwsze, już o tym był wątek.

Po drugie - wątpię, żeby KE kogoś informowała ustnie.

Po trzecie - co słychać w temacie greckich obligacji w portfelach polskich banków? Bo nie byłeś uprzejmy odpowiedzieć.
      • wlodzimierz.ilicz Myslisz, że Olejniczak kłamie? 12.09.11, 16:59
        No, no.
      • dirloff Re: Olejniczak oraz reszta europosłów SLD twierdz 12.09.11, 17:03
        > Po pierwsze, już o tym był wątek.

Gdzie, który...?

> Po drugie - wątpię, żeby KE kogoś informowała ustnie.
        >

Wiesz, to się określa mianem "negocjacje"... Negocjacje prowadzi się ustnie. Czasem przez miesiące. Często przez jakąś ważką potrzebę znacznie się je skróca bądz wydłuża. Czasem to polega tylko na przyspieszeniu czy opoznieniu przelania na papier - a więc w formę prawną już, obowiązującą - ustnych uzgodnień, zawartych wcześniej.
        I o tym jest mowa. Komisja Europejska poinformowała rząd PO-PSL, żeby na nic nie liczyli, bo jest poważny kryzys strefy euro, całej Unii i na dniach spodziewane jest bankructwo Grecji, zatem - wypchajcie się. Nie ma szans na cokolwiek. Jedyne, co udało się rządowym negocjatorom uzyskać, to poinformowanie o tym po wyborach...
        Tożsamo jest z budżetem. Ma być rozpatrywany 30 września. Wszyscy zaint. sprawą wiedza, że to lewy budżet, wyborczy. Prawdziwy zostanie uchwalony po wyborach. Bądż będziemy mięli prowizorkę budżetową.

> Po trzecie - co słychać w temacie greckich obligacji w portfelach polskich bank
        > ów? Bo nie byłeś uprzejmy odpowiedzieć.

Nie wiem, nie śledzę sprawy. Poszukaj, zagooglaj, popytaj znajomych pracujących w branży, jeżeli takich masz. Jednak zapytanie KNFu to fakt. Piszę o tym, bo węszę, że próbujesz to zakwestionować. Proszę:
        wyborcza.biz/gieldy/1,101260,10220242,KNF_pyta__kto_ma_w_Polsce_greckie_obligacje__Przygotowanie.html
        • dirloff Re: Olejniczak oraz reszta europosłów SLD twierdz 12.09.11, 17:04
          Sorry za wytłuszczony tekst. To pomyłkowo, niechcący.
          • dirloff Re: Olejniczak oraz reszta europosłów SLD twierdz 12.09.11, 17:07
            Wskazówka na powyższe:
            wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/355644,francja-platnicy-netto-przeciwko-budzetowi-unii.html
        • aaneta Re: Olejniczak oraz reszta europosłów SLD twierdz 12.09.11, 21:25
          dirloff napisał:
          > Gdzie, który...?

Był, czytałam, pewnie wyleciał.

> Komisja Europejska poinformowała rząd PO-PSL, żeby na nic ni
          > e liczyli, bo jest poważny kryzys strefy euro, całej Unii i na dniach spodziewa
          > ne jest bankructwo Grecji, zatem - wypchajcie się.

Poczekamy, zobaczymy. Ja pamiętliwa jestem, jeśli okaże się to prawdą, zwrócę Ci honor.

> Nie wiem, nie śledzę sprawy. Poszukaj, zagooglaj, popytaj znajomych pracujących
          > w branży, jeżeli takich masz. Jednak zapytanie KNFu to fakt. Piszę o tym, bo w
          > ęszę, że próbujesz to zakwestionować.

Wykręcasz się sianem. Przedwczoraj napisałeś: "W sieci oraz warszawska plotkują, że na dniach Grecja ma ogłosić niewypłacalność. Stąd np. zapytanie KNF rozesłane do krajowych banków o skalę ich umoczenia w greckie papiery wartościowe. Zwłaszcza w rządowe. "

Widzisz, tak się śmiesznie składa, że sama pracuję w branży. Bardzo blisko tematu. Zapytania KNF nie kwestionuję, ale taka jego rola nadzorcy, często pyta o różne rzeczy, których nie może wyczytać wprost z obowiązkowych sprawozdań banków. Ale polskie banki mają naprawdę niewielkie możliwości kupowania takich papierów, jak greckie obligacje rządowe (nawet przy poprzednim, wyższym ratingu), do swojego portfela. Co innego dla klientów, ale to na sytuację samego systemu bankowego nie ma bezpośredniego wpływu. Inne polskie instytucje finansowe też są ograniczone restrykcyjnymi regulacjami nadzorczymi.

A Twoja uwaga "zwłaszcza w rządowe" była kompletnie idiotyczna, bo jeżeli rządowych greckich papierów polskie banki nie mają, to tym bardziej nierządowych, z którymi musiałyby się wiązać duże wymogi kapitałowe. Domyślam się, że chciałeś postraszyć i popisać się tajemną wiedzą, ale kompletnie Ci nie wyszło.
          • dirloff Re: Olejniczak oraz reszta europosłów SLD twierdz 12.09.11, 22:13
            > Był, czytałam, pewnie wyleciał.

W takim razie kiedy...? Bywam tu przez cały weekend i jakoś takiego wątku nie spostrzegłem, poza wpisami Haena w innych wątkach.

> Poczekamy, zobaczymy. Ja pamiętliwa jestem, jeśli okaże się to prawdą, zwrócę C
            > i honor.

I vice versa.

> Wykręcasz się sianem. Przedwczoraj napisałeś: "W sieci oraz warszawska plotkują
            > , że na dniach Grecja ma ogłosić niewypłacalność. Stąd np. zapytanie KNF rozesł
            > ane do krajowych banków o skalę ich umoczenia w greckie papiery wartościowe. Zw
            > łaszcza w rządowe. "

Nie, nie wykręcam. Przecież tego nie ukrywam, nie zaprzeczam temu. Owszem, tak napisałem i podtrzymuję to co napisałem. Info o KNF jest prawdą. To, że wszyscy wyczekują spodziewanego, "kontrolowanego bankructwa" Grecji także jest prawdą, vide nienajlepsza sytuacja na giełdach. O tym właśnie mówią w tvn CNBC. Reszta informacji pochodzi z moich prywatnych rozmów ze znajomymi, w tym z kolegą z czasów liceum, który teraz pracuje dla jednego z banków w Warszawie.

> Widzisz, tak się śmiesznie składa, że sama pracuję w branży. Bardzo blisko tema
            > tu. Zapytania KNF nie kwestionuję, ale taka jego rola nadzorcy, często pyta o r
            > óżne rzeczy, których nie może wyczytać wprost z obowiązkowych sprawozdań banków
            > . Ale polskie banki mają naprawdę niewielkie możliwości kupowania takich papier
            > ów, jak greckie obligacje rządowe (nawet przy poprzednim, wyższym ratingu), do
            > swojego portfela. Co innego dla klientów, ale to na sytuację samego systemu ban
            > kowego nie ma bezpośredniego wpływu. Inne polskie instytucje finansowe też są o
            > graniczone restrykcyjnymi regulacjami nadzorczymi.
            >
            > A Twoja uwaga "zwłaszcza w rządowe" była kompletnie idiotyczna, bo jeżeli rządo
            > wych greckich papierów polskie banki nie mają, to tym bardziej nierządowych, z
            > którymi musiałyby się wiązać duże wymogi kapitałowe. Domyślam się, że chciałeś
            > postraszyć i popisać się tajemną wiedzą, ale kompletnie Ci nie wyszło.

Patrz punkt wyżej, plus...
            Banki czasem pracują dla swoich centrali, czasem dla innych funduszy, czasem tworzą własne, etc., etc.
            Nie chciałem niczym postraszyć ani niczym się popisać. Pytała KNF? Pytała. Czy robiła to celowo (jak ja twierdzę), czy przypadkowo (jak Ty twierdzisz)? Cóż, zobaczymy. W każdym bądż razie, wszystko wskazuje na to, że Grecja jednak ogłosi niewypłacalność, czyli bankructwo.
            Poza tym, nie wiem, o czym my teraz w ogóle rozmawiamy? Tematem wątku są słowa europosłów SLD. Olejniczaka w Polsat News i Siwca w Radio Zet. Komisja Europejska powiedziała polskiemu rządowi - nie. Nie chcąc tym wpływać na polskie wybory i na pozycję koalicji PO-PSL, ogłosi to 13 pażdziernika. Olejniczak twierdzi, że czytał już jakieś opracowania na to. Pytanie, komu wierzyć? Rostowskiemu i Sawickiemu, czy Olejniczakowi i Siwickiemu? Cóż, jeżeli ci drudzy kłamią, to dlaczego PO - samo lub wraz z PSL - nie pozywa ich w przyspieszonym trybie wyborczym?

Linkowałem wyżej news wskazujący na realność słów europosłów SLD:
            wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/355644,francja-platnicy-netto-przeciwko-budzetowi-unii.html
            • aaneta Re: Olejniczak oraz reszta europosłów SLD twierdz 13.09.11, 10:51
              dirloff napisał:
              > Info o KNF jest prawdą. To, że wszyscy
              > wyczekują spodziewanego, "kontrolowanego bankructwa" Grecji także jest prawdą,
              > vide nienajlepsza sytuacja na giełdach. Reszta
              > informacji pochodzi z moich prywatnych rozmów ze znajomymi, w tym z kolegą z c
              > zasów liceum, który teraz pracuje dla jednego z banków w Warszawie.

Twoja prawda zawierała sugestię, że spodziewane bankructwo Grecji wpłynie negatywnie na kondycję polskich banków. No bo skoro KNF pyta, to sprawa musi być poważna. Nie napisałam, że pytanie KNF było przypadkowe, tylko że rutynowe.

Kolega, który pracuje "dla" jednego z banków najwyraźniej wie, że dzwonią, ale nie wie, w którym kościele. Zwłaszcza jeżeli pracuje "dla" banku, a nie "w" banku. Nie słyszałam, żeby którykolwiek bank stosował outsourcing zarządzania ryzykiem, zarządzania aktywami i pasywami lub sprawozdawczości, a tylko w takich obszarach są specjaliści, którzy mają wiedzę o papierach wartościowych kupowanych przez banki. Sprzedawcy kredytów i innych produktów bankowych niekoniecznie, choć z reguły wydaje im się, że wiedzą wszystko ;)

> Banki czasem pracują dla swoich centrali, czasem dla innych funduszy, czasem tw
              > orzą własne, etc., etc.

Jeśli dobrze rozumiem, masz na myśli kupowanie instrumentów finansowych dla klientów. Wtedy są to aktywa klientów, a nie banku, i nie generują ryzyka dla banku. Więcej nie chce mi się tłumaczyć, to jest specjalistyczna wiedza, za którą buli się ciężką kasę ;) Proponuję, żebyś się najpierw douczył, jeśli chcesz się wypowiadać na takie tematy, no chyba że lubisz robić z siebie głupka.

> Poza tym, nie wiem, o czym my teraz w ogóle rozmawiamy? Tematem wątku są słowa
              > europosłów SLD. Olejniczaka w Polsat News i Siwca w Radio Zet.

Rozmawiamy o tym, o czym nie raczyłeś ze mną porozmawiać w innym wątku, ale nie tylko dlatego, że tam mi nie odpisałeś. Prawda jest taka, że większość Twoich wypowiedzi, w szczególności w zakładanych przez Ciebie coraz to bardziej sensacyjnych wątkach, kojarzy mi się z klasycznym dowcipem o radiu Erewań. A że wypowiedzi Olejniczaka i Siwca - i Twojej ich interpretacji - nie jestem w stanie w tej chwili zweryfikować, zweryfikowałam Twoją wypowiedź w temacie, którym zajmuję się zawodowo. A z weryfikacji tej wynika, że potrafisz całkiem sprytnie sprzedawać nieprawdziwe interpretacje prawdziwych informacji, co fatalnie wpływa na Twoją wiarygodność.

• strikemaster Re: Olejniczak oraz reszta europosłów SLD twierdz 12.09.11, 17:03
      A Jarkacz zbuduje nam wielką flotyllę Drakkarów i poplyniemy łupić Europę jak niegdyś Wikingowie.
      • dirloff Re: Olejniczak oraz reszta europosłów SLD twierdz 12.09.11, 17:14
        > A Jarkacz zbuduje nam wielką flotyllę Drakkarów i poplyniemy łupić Europę jak n
        > iegdyś Wikingowie.

Natomiast lemigni w przypływie frustracji tak zgłupieją, że zaczną wypisywać mecyje o Wikingach i drakkarach... ;-)

Na Odyna! Opamiętajcie się, póki czas... a znajdziecie szczęście u boku Baldura... ;-)

• jacekm22 Re: Olejniczak oraz reszta europosłów SLD twierdz 12.09.11, 17:25
          Tow piswoski Dirloff !
          Chyba nie sadziecie , ze jak wielki i maly wzrostem Tow Jaroslaw walnie w Brukseli butem w mownice jak Chruszczow w ONZ , to siem niemieccy podatnicy wystraszOM i zrzucOm sie na polskich chlopow ...!!!!?????
          • dirloff Re: Olejniczak oraz reszta europosłów SLD twierdz 12.09.11, 17:54
            Tow platfuśny JacekM22. Przypominam, że wątek nie jest o wrażym PiS-ie i potencjalnej możliwości załatwienia przez tą partią wzrostu dopłat, lecz o szykowanym polskim wyborcom szwindlu. Ściemie kreowanej li TYLKO i WYŁĄCZNIE na wybory. Przez PO i PSL, w celu uratowania PSL-u, NAJWYGODNIEJSZEGO koalicjanta dla PO.
    • honeyr Szwindel na wywindowanie gumofilców 12.09.11, 17:26
      Bardzo mnie też interesuje korelacja między ilością głosów nieważnych - a wynikiem PSL w danym okręgu. Ale rzecz jasna nie liczę, że jakakolwiek dziennikarska akcja będzie się tym interesować.
      • dirloff Re: Szwindel na wywindowanie gumofilców 12.09.11, 17:51
        Owszem. PO będąc nawet wygraną, bez PSL-u w Sejmie, a w konsekwencji będąc pozbawioną NAJWYGODNIEJSZEJ koalicji, musiałaby dogadać się z SLD i/lub Palikotem. A taka koalicja byłaby już programowa, wymagająca jakichś reform, podjęcia decyzji i samookreślenia się PO - czy są chadecją z Gowinem, Niesiołowskim, Libickim i Radziszewską, czy są liberalno-lewicowi, z Arłukowiczem, Rosatim i Piniorem. Wóz albo przewóz, a nie dotychczasowe lawirowanie.

Rzecz (i problem dla PO, hehe...) w tym, że takie jasne samookreślenie Tuska et consortes w konsekwencji oznaczałoby uszczuplenie poparcia dla PO o kilka punktów proc. Czy to punktów "gowinowych", czy "arłukowiczowych". Czyli - powtarzając - wóz albo przewóz.

Natomiast z PSL-em pod ręką, przekupionym stanowiskami, mogą dalej rżnąć głupa...
    • haen2010 Akcja "Gumofilce" 13.09.11, 10:57
      Nabiera rumieńców. Dałby łaskawy los Polakom pozbycia się tego złodziejskiego wrzodu na dupie Najjaśniejszej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka