Gość: pablo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 19:43 Wszystkich ludzi kochających tamte czasy PRL-u zaprzszam do wyjazdu na Białoruś-krainy Łukaszenki mlekiem i miodem płynoncym Pzdr pablo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia_blond Który skrzywdziłes... IP: *.chello.pl 25.05.04, 22:52 "Który skrzywdziłes człowieka prostego Smiechem nad krzywda jego wybuchajac, Gromadę błaznów koło siebie majac Na pomieszanie dobrego i złego, Choćby przed toba wszyscy się skłonili Cnotę i madrosć tobie przypisując, Złote medale na twoją czesć kujac, Radzi że jeszcze jeden dzień przeżyli, Nie badz bezpieczny. Poeta pamięta Możesz go zabić - narodzi się nowy. Spisane będa czyny i rozmowy. Lepszy dla ciebie byłby swit zimowy I sznur i gałaz pod ciężarem zgięta." * * * Mam pytanie do milionerów z gazety wyborczej, :). jak dziś odczytujecie państwo przeslanie tego wiersza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Który skrzywdziłes... IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 26.05.04, 00:47 Odczytuje tak, że masz Kasiu amnezję i żale kierujesz nie do tych, do ktorych powinnaś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danziger Ludzie zawsze lepiej wspominają czasy młodości IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.05.04, 08:32 Ludzie zawsze wspominają lepiej czasu swojej młodości, kiedy byli młodzi, zdrowi, z perspektywami itd. A że czas Gierka to była ich młodość ? - Innej nie mieli. Cieszy mnie to, że aż 39% dobrze wspomina Wałęsę, który reprezentuje nie tylko bałagan, ale i olbrzmymie pozytywne zniamy Polski. Bo to Wałęsie, a nie Millerowi czy Kwaśniewskiemu Polska zawdzięcza to że dziś jest w NATO i UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzadki Re: Ludzie zawsze lepiej wspominają czasy młodośc IP: 62.29.248.* 26.05.04, 11:41 Faktem jest ze za Gierka nieudacznicy wszelkiej masci mieli relatywnie lepiej. W tej chwili nawet zwykli ludzie sa w stanie osiagnac duzo. Ale trzeba sie starac. A nieudacznik woli narzekac i tesknic za czasami gdzie starac sie nie trzeba bylo, bo wszyscy mieli tyle samo. Niestety, sytuacja gdzie nie stara sie nikt nieuchronnie prowadzi do Korei Pn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włosy_jak_len Re: Ludzie zawsze lepiej wspominają czasy młodośc IP: *.chello.pl 26.05.04, 15:18 Twoje wyjaśnienie nie jest przekonujące. na przyklad, ludzie nie wspominaja dobrze okupacji, pobytu w więźieniu... a prl i gierka wspominają dobrze. poza wszystkim popełniasz grzech pychy. uważasz, że lepiej niż sami ci ludzie wiesz lepiej, kiedy im było dobrze, a kiedy źle. na czym opierasz przekonanie, ze jesteś od nich mądrzejszy, :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamietajacy Re: Ludzie zawsze lepiej wspominają czasy młodośc IP: *.dyn.optonline.net 26.05.04, 21:47 Ludzie nie zdaja sobie sprawy z tego,ze bardzo latwo ulegaja propagandzie,tylko i wylacznie propagandzie ! Przez 45 lat, bez dnia przerwy,lala sie propaganda oczasach okpacji,filmy, sztuki, literatura,a nade wszystko TV robily wszystko,by nikt nie odszedl od tego tematu (zastepczego).Teraz juz po 12 latach "mlodziez nie pamieta komunizmu", a mlodziez urodzona w latach 60-tych - swietnie "pamietala" czasy okupacji.Ameryka nie ma za grosz propagandy,a gorzej ...wypada w opinii tego FORUM niz...Castro, Kadafi i Sadam Husein. wiec i Gierek takze. Ludzie maja leniwe mozgi albo i nie maja.Biedny,zapyzialy kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond Re: Który skrzywdziłes... IP: *.chello.pl 26.05.04, 15:09 nie mam amnezji. dobrze pamietam prl. nie czuję także żalu. jednak nie lubię kłamstwa (zderzona z klamstwem odczuwam coś w rodzaju "dysonansu etycznego", :)). jeśli okoliczności na to pozwalają, staram się nie klamać, staram sie także nazywac kłamców kłamcami, :). tyle. PS. nie sądzę, żebyś byl jednym z "milionerów z gazety wyborczej"... jednak myśle, ze gdybym byla adamem michnikiem, wiersz kasi_blond przesladowałby mnie po nocach, :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Do Kasi IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 26.05.04, 15:37 Kasiu, jeśli nie lubisz kłamstwa, nie możesz w żadne sposób dawać do zrozumienia, że w twoich poglądach tkwi choćby cień obrony peerelu... wszak był to ustrój oparty na kłamstwie właśnie, na obłudzie, totalnej hiporyzji i złamaniu wszelkich zasad moralnych i etycznych, tam właśnie, w peerelu jest źródło naszych dzisiejszych kłopotów i klęsk... Jednakże minione 15 lat III RP to także niezaprzeczalne sukcesy, dzisiejsza Polska jest o niebo lepszym domem Polaków niz był nią peerel. Tak więc dla mnie przytaczanie wiersza wobec Adama Michnika jest rażącym nieporozumieniem i niezrozumieniem, nie on powinien byc jego odbiorcą, nie on. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właosy_jak_len Re: Do Kasi IP: *.chello.pl 26.05.04, 15:40 ...przeczytaj to, co piszę niżej o samobójstwach polaków w latach dziewięćdziesiątych, :). dobre chęci nie zwalniają z odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamietajacy Re: Który skrzywdziłes... IP: *.dyn.optonline.net 26.05.04, 21:53 To nie jest wiersz zadnej tam Kasi - to wiersz Cz.Milosza - wy ...znawcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Który skrzywdziłes... IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 26.05.04, 23:26 Ależ kolego, nie chodzi o autorstwo wiersza, ale do kogo jest skierowany... Aż tak głupi nie jesteśmy, by uwierzyć, że raz napisany wiersz mozna napisać od nowa :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zamyślona Pomyśl chwilę IP: *.crowley.pl 26.05.04, 01:31 Kasiu_maturzystko, musisz przyznać, że dziś nawet ci, którzy nie są beneficjentami przemian i cięzko doświadczają bezrobocie i biedę, i tak lepiej mają, niż zwykli mieszkańcy szarego prl-u. A przyznać musisz (jeżeli sama nie pamiętasz, zapytaj starszych), że jednak żyje się nam wszystkim lepiejk: mamy co do garnka włożyć, nie stoimy w kolejkach, możemy głośno mówić, co myślimy, ładniej się ubieramy, możemy czytać książki, jakie chcemy, oglądać filmy, które lubimy, nie lubić Ameryki, jeździć do Moskwy :))... Więc jeśli widzisz wokół siebie ludzi skrzywdzonych, może pomyśl, jak możesz im pomóc? Oaństwo już Ci tego nie zabrania (w tym państwie, w którym żyjesz, możesz robić to, co Ci serce podpowiada...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Pomyśl chwilę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 05:21 bajki gosciu opowiadasz. W PRL było biednie ale godnie. Nikt z głodu nie umierał. czego mamy najwiecej dziś ? kłamstwa . I ty jestes jednym z zakłamujacych PRL. ładniej ubieralismy się w PRl, ksiazki tez czytalismy w PRLu, do kina chodziliśmy w w PRLu.. Dzis jestesmy narodem zbydleconym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Pomyśl chwilę IP: 217.97.157.* 26.05.04, 06:13 To wychodzi na to że przyszły takie "głąby" z Solidarności wszystko zniszczyły a mogło być tak fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Pomyśl chwilę IP: 153.19.178.* 26.05.04, 08:04 Szok!!! Nie wiadomo co napisać... za Gierka najlepiej?!? Szkoda tylko, że w dużej mierze za kasę imperialistów z Zachodu. Im to dopiero musiało się żyć gorzej skoro pożyczali nam pieniądze na to, żeby u nas wszystko można było wywalić do góry nogami i żeby to również u nas było gorzej. Ludzie dobrze wspominają PRL, bo po prostu łatwiej im się żyło, "chodzili do pracy" zamiast "pracować", korzystali ze "wspólnego" majątku, czyli rozkradali na lewo i prawo różne materiały, "załatwiali" co się da, robili fuchy a poza tym pewien standard świadczeń państwowych i tak się należał. Było więcej czasu pomimo tego, że wydajność była dużo mniejsza. Ale władza polityczna wszystko trzymała w kupie i pomimo że tamten model państwa po prostu zbankrutował (bo nie miał racji bytu) to ludzie wspominają go lepiej. Dziś jesteśmy narodem zbydlęconym? A czy nie jest przypadkiem tak, że to wtedy nim byliśmy? To naprawdę szok jak ludzie łatwo zapomnieli o co walczyli w 1989 r. Dziś żyje się ciężko, ale to między innymi dlatego, naród przyzwyczaił się do tego, że to i owo samo mu się z urzędu należy i nic nie trzeba robić, oczekiwano że skoro zmieni się władza to kokosy same przyjdą. Władza polityczna została zastąpiona ... ekonomiczną. Tak, to ma swoje złe strony, ale nie ma modelu idealnego. Dziś są większe możliości. Bo każdy ma możliwości, nie tylko "nomenkaltura". Wtedy zbydlęcona była i "nomenklatura" (m.in. również przeżywający amnezję Kwaśniewski i Miller, którzy co jakiś czas w spominają o jaką Polskę "walczyli", oni walczyli???) i trzymany za mordę naród, któremu dawało się w dodatku sporo wódki, żeby nie mógł za dużo kombinować. No więc "naród" wspomina tamte czasy lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masz racje Re: Pomyśl chwilę IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.05.04, 08:38 Nie mowiac o tym ze Polacy po raz pierwszy przezywaja tzw. "recesje" tak jak zreszta reszte Europy. Zobaczymy co ludzie beda mowic jak sie stan ekonomiczny polepszy...moze nawet do polowy tego co Niemcy (zachodnie) potrafia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodzio Re: Pomyśl chwilę IP: *.acn.waw.pl 26.05.04, 20:13 Mnie sie za Gierka finansowo zylo dobrze. Psychologicznie zas z roku na rok coraz gorzej, bo 1. coraz wiecej widzialem; 2. jako dziennikarz, ktory odmawial klamania na lamach, zas na zebraniach redakcyjnych gadal prawde musialem byc tepiony. Tak, musialem, bo jeden informator drugiego sie bal. Bal sie tego, ze bedzie tu zbyt malo aktywny. Dziesiatki esbekow uzywalo takich technik, jak plotka, wmawianie; takze wytwarzano wokol mej skromnej osoby pustke w jednej z redakcji, co tez nie nalezalo do przyjemnosci. Przesladowania nie dotyczyly oczywiscie li tylko dziennikarzy. 'Epoka' Gierka dawala zludne nadzieje, jednoczesnie zas byl to czas pazernego, niefrasobliwego feudalizmu bez zobowiazan, a wspolwlasciciele PRL-u - partia i sb (przeciez 1. sekeratarzem zostal w koncu szef MSW, Kania) upokarzali na potege tysiace i tysiace ludzi - pracownikow bardzo roznych w bardzo roznych branzach. Upokarzali o dokonywali licznych aktow pogardy Tak, byl to naprawde okres upokarzania i pogardy. Tyle, ze komunizm 'blokowal' umyslowo ludzi, ktorzy w wielu przypadkach nie bardzo sobie z tego zdawali sprawe. I w niebywale wielu przypadkach nie bardzo sobie zdawali sprawe z drzemiacej w nich nienawisci do rezimu. Dopiero czesciowo kartki zywnosciowe, puste polki, az w koncu stan wojenny nam to uzmyslowil. No i okres gierkowski przeszedl do historii jako okres narobienia dlugow niebywalych. Sadze, ze nalezy w wiekszym stopniu potrafic rozdzielic emocje od chlodnego rozumowania, wowczas nie bedziemy tak chwalili tamtego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond Re: Pomyśl chwilę IP: *.chello.pl 26.05.04, 15:38 olo, wygląda na to, ze Ty pogardzasz ludźmi ("narodem"). dlaczego zatem oczekujesz poklasku i akceptacji dla swoich słów od tej "czerni", :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anb Re: Pomyśl chwilę IP: *.it / 62.233.189.* 26.05.04, 19:25 bardzo celna wypowiedz p.Ola -popieram. Gierka wspominaja dobrze głównie ludzie mali ,ciemni, przeraźliwie prości nakarmieni kłamstwem komuszym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond zakochana w edwardzie g. IP: *.chello.pl 27.05.04, 11:50 ...wypisz, wymaluj kasia_blond, :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Pomyślałem IP: *.top.net.pl 26.05.04, 08:59 Ładniej ubieraliśmy się w PRL? Obejrzyj filmy Bareji. Książki czytaliśmy? Tak, o Leninie zwłaszcza. Do kina chodziliśmy? Na sowieckie filmy. Dzisiaj każdy ma komputer z internetem, telewizor, magnetowid i DVD. To mniej ludzi chodzi do kina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zacofany Re: Pomyślałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:38 popatrzcie na dorobek kultury Polskiej w tej uciemiężonej POLSCE i porównajcie go do dorobku lat 90-tych i wspólczesnych, popatrzcie na rozwój sportu, popatrczie na ... ... jestem z małego miasta i widzę jak duże niczym wielki pasożyt wyciągają od nas to co w nas najlepsze ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anb Re: Pomyślałem IP: *.it / 62.233.189.* 26.05.04, 19:35 patrzę na zdemoralizowane społeczeństwo ( kradzież tzw niczyjej własności to przecież nie grzech..);kaleki (o ile jeszcze żyja )po nasterydowanych bezkarnie sportowcach; sypiące się blokowiska-mieszkam w takim cudzie PRL ;zbudowane byle jak drogi;klamstwa w mediach sterowanych przez wierną ZSRR silę przewodnią narodu;mordowanie lub wiezienie patriotów,żołnierzy AK; rzeżby i malarstwo socrealizmu...szkoda wyliczać dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani.w.kapeluszu Re: Pomyślałem IP: *.supelec.fr / *.supelec.fr 26.05.04, 11:51 > Dzisiaj każdy ma komputer z internetem, telewizor, magnetowid i DVD. Drogi/Droga ZZ, nie generalizuj na podstawie swojego przykladu. W krajach bogatszych niz Polska bynajmniej nie kazdy ma gadzety, o ktorych piszesz. I tak sobie mysle, ze Ty za mlody/mloda jestes, zeby wiedziec, jak sie mozna bylo ubrac w PRL, czy tez co sie wtedy czytalo czy ogladalo. Bo jako stary rupiec Ci wyznam, ze czytalam mnostwo i to bynajmniej nie Lenina. Zeby nie bylo watpliwosci: za PRL nie tesknie. Co przykre, za Polska po 89 roku takze nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juras Re: Pomyślałem IP: *.bund.de 26.05.04, 14:19 > Drogi/Droga ZZ, > nie generalizuj na podstawie swojego przykladu. > W krajach bogatszych niz Polska bynajmniej nie kazdy ma > gadzety, o ktorych piszesz. > I tak sobie mysle, ze Ty za mlody/mloda jestes, zeby wiedziec, > jak sie mozna bylo ubrac w PRL, czy tez co sie wtedy czytalo > czy ogladalo. Bo jako stary rupiec Ci wyznam, ze czytalam mnostwo > i to bynajmniej nie Lenina. Zeby nie bylo watpliwosci: za PRL > nie tesknie. Co przykre, za Polska po 89 roku takze nie... > Kochana "Pani w kapeluszu"! Przepraszam, ze powiem wprost, ale "stare rupiecie" maja to do siebie, ze juz raczej za niczym nie tesknia, tylko zgorzkniale czekaja na wyrzucenie na smietnik... Duszac sie i wegetujac na granicy ubostwa zdecydowalismy sie z zona tuz przed wprowadzenie stanu wojennego opuscic (z dwojka malych dzieci) ten zbydlecony PRL, i prawdopodobnie, uwiklani w roznego typu rozinne zaleznosci, (dorosle dzieci, praca itp.) juz raczej do Polski nie powrocimy. Kraj jednak odwiedzamy regularnie, znamy sytuacje poprzez kontakty z rodzina, znajomymi itd., a ja z racji pracy w istytucie zajmujacym sie sprawami miedzynarodowymi, mam nawet szeroki dostep do roznego rodzaju polskich wydawnictw, ksiazek i przerazenie mnie ogarnia, kiedy uswiadamiam sobie ta o pomste do nieba wolajaca, oblakancza amnezje Polakow... A teraz malutka scenka z moich osobistych wspomien. Mieszkalismy w malej miejscowosci pod Gdanskiem. Ktoregos dnia dowiedzialem sie w naszym (jedynym na 1,5 tys. ludnosci) sklepie spozywczym, ze nastepnego dnia maja dostarczyc maslo. Nie bylo ono wowczas jeszcze na kartki, ale wydzielano je mimo to, po kostce na osobe czekajaca w kolejce. Taki "rzuty" masla odbywaly sie raz lub dwa razy na dwa, trzy tygodnie, no a kostke masla, zwlaszcza jesli t y l k o nim smarowalo sie chleb, wystarczala na 1-2 dni... Zeby wiec zaopatrzyc sie w kilka kostek, zabralem ze soba w kolejke (ustawiajaca sie pod sklepem o drugiej w nocy!) moje male dzieci (4-ro letnie i 1,5-roczne), bo one tez liczyly sie jako "osoby" i w ten sposob mialem prawo do trzech kostek. Moje mlodsze dziecko spalo w wozku z buda wiec deszcz, ktory zaczal padac okolo piatej nad ranem (sklep otwierano o 8-mej)nic mu nie szkodzil, natomiast moj 4-letni syn plakal prawie bez przerwy, musialem nosic go na rekach, ale na odprowadzenie go na jakis czas do domu nie pozwalala mi reszta czekajacych, w nadziei, ze moze jednak zmiekne, opuszcze wraz z dziecmi kolejke, a dla nich bedzie wiecej kostek do podzialu... Kiedy wreszcie ok. dziewiatej "rzucono" maslo, rozjuszony tlum o malo co nie zadeptal mi starszego syna, podczas gdy ja wyjwowalem z wozka "trzecia" osobe uprawniona do zakupu kostki masla.... To tylko malutki, nic nie znaczacy "przyziemny" przakladzik sytuacji w tamtych przerzartych falszem, korupcja, zaklamaniem i zbydleceniem czasach, w ktorych wszystko bylo na niby, zaklamanie w mediach siegalo szcztyow, ludzie gotowi byli dla kostki masla zadeptac placzace dziecko... Sle pozdrowienia, Juras Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani.w.kapeluszu Re: Pomyślałem IP: *.supelec.fr / *.supelec.fr 26.05.04, 15:16 Drogi Jurasie, > Przepraszam, ze powiem wprost, ale "stare rupiecie" maja to do siebie, ze juz > raczej za niczym nie tesknia, tylko zgorzkniale czekaja na wyrzucenie na > smietnik... Ja jestem taki stary rupiec zrewoltowany i jak mnie historia chciala wyrzucic na smietnik, to sie nie dalam, nieustajaco kwitne, tak wbrew wszystkiemu, tylko od kilku lat poza Polska. Bo ja jestem z tego straconego pokolenia, ktore konczylo studia w momencie przelomu systemow i przezywalo dylematy, czy robic doktorat czy sprzedawac z polowego lozeczka dzieciece ubranka przywiezione z Chin. > To tylko malutki, nic nie znaczacy "przyziemny" przakladzik sytuacji w tamtych > przerzartych falszem, korupcja, zaklamaniem i zbydleceniem czasach, w ktorych > wszystko bylo na niby, zaklamanie w mediach siegalo szcztyow, ludzie gotowi > byli dla kostki masla zadeptac placzace dziecko... Ja sie z Toba absolutnie zgadzam, PLR to to o czym piszesz, chociaz spedzilam w nim mlodosc i mile prywatne wspomnienia z nim mi sie wiaza i nic na to nie poradze. Do napisania poprzedniego postu sprowokowal mnie Pan ZZ, ktory na podstawie tego, ze ma w domu odtwarzac DVD, Internet, dzwoni z komorki i posiada inny tego typu sprzet UOGOLNIL, ze KAZDY z takich jak on udogodnien korzysta, czym wytlumlaczyl nizsza obecnie frekwencje w polskich kinach. Pan ZZ popelnil w ten sposob blad logiczny, ktory w oczy mi sie rzucil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: Pomyślałem IP: *.trillium.cc 26.05.04, 16:20 Tez pamietam tamte czasy, teraz mieszkam za granica, a ze mam w Polsce rodzine i interesuje sie sytuacja w Polsce, moge porownac tamte czasy, obecne i zycie w kraju ktory tez ma swoje problemy, a ktore to problemy sa dla wielu marzeniem. Cala ta dyskusja wynika raczej z tego, ze porownuje sie rzeczy nieporownywalne. Nawet "czasy Gierka" to i okres wzglednie szybkich zmian - tyle ze na kredyt, ktory ciagle rosnie - i okres, gdy na polkach stal tylko ocet, a szczesciarzem bylo sie, gdy udalo sie kupic proszek do prania, czy kilka rolek szarego papieru toaletowego. Pensje byly "sztuczne" (rownowartosc 30 US$), ale mozna bylo za to cos kupic, a nawet wyjechac na miesiac do Bulgarii. Komputerow i komorek nie bylo, ale i gdzie indziej tez. Teraz pensje sa mniej sztuczne (1000 - 2000 zl to ciagle tylko 250-300 US$), za to ceny prawdziwe, takie jak "na zachodzie". Mozna wprawdzie, jesli bardzo sie postarac, miec wiecej, ale ciagle jest to kosztem znacznie wiekszego wysilku niz przyzwoite urzadzenie sie np. we Francji czy w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do RAF Re: Pomyślałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 16:52 Czy mógłbym się dowiedzieć,co to są "prawdziwe ceny"?Nie ma czegos takiego.Na tzw. zachodzie funkcjonują ceny rynkowe ale w kazdym kraju sa one (nieraz bardzo) inne.Czy prawdziwa jest cena benzyny w stanach(obecnie ca 0,5 $ za litr) czy w Niemczech (ok.1,3 Euro). Podawanie do wierzenia takich danych,że w PRL zarobki oscylowały ca 30 $ jest tez bez sensu-w końcu koszyk towarów i usług nawet w PRLu nie ograniczał się tylko do żywności na poziomie biologicznego przetrwania.Taki dziwolg mógł tylko powstać przy zastosowaniu kursu przeliczeniowego,który w żaden sposób nie odzwierciedlał siły nabywczej ówczesnego złotego na terytorium PRL.To niczego nie wyjasnia a tylko miesza ludziom w głowach-zwłaszcz młodym niepamietajacych tamtych czasów. Licytowanie sie na telefony komórkowe też jest chwytem kabaretowym-komórki to lata 90-e,kiedy o PRLu powoli zapominano.PC-ty podobnież.Internet tym bardziej.Nie można porównywac rzeczy nieporównywalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Pomyślałem IP: *.interpc.pl / *.interpc.pl 26.05.04, 21:50 Czytam te posty w miarę spokojnie ale twoich bzdetów nie da się spokojnie czytać,to jakie wtedy były średnie dochody że przeliczasz to na 30$po ile był $ ilu pracyjących obecnie polaków zarabia netto 1000-2000 PLN chyba masz problem z szarymi komórkami.Jeżeli chodzi o nieudaczników to oni pouciekali z kraju jak szczury w tym trudnym okresie.I ty masz czelność zabierać głos w sprawie tego kraju i narodu-jeżeli jeszcze potrafisz myśleć to się zastanów ahoj pierdoły! a z matmy też jesteś cienki bo 250-300$ to tylko 1000-1200 PLN chyba że resztę zasponsorujesz -wątpię bo zachód to sknery większe jak szkoci.Zdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KMS Re: Pomyślałem ale zapomniałem IP: *.rodium.pl 27.05.04, 09:59 A czy jesteś absolutnie przekonany że to było w czasach Edwarda Gierka. Bo wedlug mnie trochę później. A oceniamy na tym forum całą dekadę rządów Edwarda Gierka. A nie pierwszy rok "nipokojów społecznych" i ustawicznych strajków. Ja mam podobne wspomnienia ale potrafię odróżnić czas Edwarda Gierka od pierwszego okresu Solidarności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zirytowana Re: Pomyślałem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.04, 19:53 chyba jednak nie pomyślałeś do końca, ZZ ... filmy Bareji to nie dokumenty, tylko karykatura ówczesnej rzeczywistości. Jeśli obejrzałbyś listę wydanych pozycji z lat 1970-89 przekonałbyś się, że tak dobrej literatury światowej nie wydaje się od 15 lat! W kinach (do których zapewne na poranki chodziłeś, bo tam najwięcej było - świetnych zresztą - kreskówek ze wschodu) były filmy, naprawdę warte obejrzenia - i to z całego świata! A że dzisiaj KAŻDY ma komputer z internetem, magnetowid i DVD??? Człowieku, ty chyba w innym kraju mieszkasz - jeśli przypadkiem ty albo twoi rodzice na to zarobili, to nie znaczy, że w każdym polskim domu tak jest. Ty to nie Polska cała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamietajacy Re: Pomyślałem IP: *.dyn.optonline.net 26.05.04, 22:13 Ta "zirytowana" jejmosc to typowy "model" dzisiejszej Polski.Gdy jest mowa o "biedzie i glodzie" - ja takiego pytam : jestes jednym z nich ? I zawsze odpowiedz taka sama - "ja nie,ale tam naprowincji.." wiec tak samo i ta pani, niwe kazdy ma (w domysle :bardzo niewielu) ten komputer z internetem - ale jak widac ona jednak ma.I co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misa Re: Pomyśl chwilę IP: *.marsoft.com.pl / 62.233.189.* 26.05.04, 09:35 Masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurb Re: Pomyśl chwilę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.04, 09:47 Chyba jestes typowym cepem postkomuchowosamobronowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond Re: Pomyśl chwilę IP: *.chello.pl 26.05.04, 15:45 mam wrażenie blurb, że przyczyniasz się do zwiększenia elektoratu andrzeja leppera, :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Pomyśl chwilę IP: *.interpc.pl / *.interpc.pl 26.05.04, 21:57 w temacie jesteś fachowcem chyba wyborca Andrzeja L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t7 Re: Pomyśl chwilę IP: *.p.lodz.pl 26.05.04, 10:23 To prawda . Obecnie mamy do czynienia ze swoistym zakłamaniem tamtej epoki. Najczęsciej dokonują jej ludzie którzy finansowo są oczywiscie teraz dosc dobrze ustawieni. Jest to także usprawiedliwianie wobec samego siebie obecnych czesto absurdalnych nierównosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Maks baranie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:53 Naród zbydlęcony to dla ciebie ludzie którzy robią to co chcą (a co robią to już inna sprawa), natomiast PRL to przeciwieństwo - naród wolny i przedsiębiorczy? Ojjj, coś mi się wydaje maksiu że ty jesteś jednym(ą) z tych baranów które by chętnie zostały spędzone do zagrody o nazwie PRL, gdzie byłoby cicho, spokojnie, nie trzeba było myśleć. A dobry gospodarz raz na czas by przeszedł, dał batem temu i tamtemu (ale po równo, sprawiedliwie) co by żaden nie fiknął przypadkiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Pomyśl chwilę IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 26.05.04, 13:23 Godnie w peerelu... no tak, wszyscy mieli równo, każdy miał gówno... o to chodzi ?! Książki w peerelu... kpisz czy o drogę pytasz, czytałeś to, co udało się załatwić, co pozwolono wydrukować, książki były drogie, relatywnie droższe niż dzisiaj, ale inna była struktura pieniądza, gospodarki i cen. Kina... kolejny żart... puszczano produkcję demoludów, albo mocno opóźnione filmy zachodznie, nie wszystkie rzecz jasna, to co pozwalała puścić cenzura (taki urząd przy Mysiej), jeszcze decydował lokalny sekretarz partii... Ciuchy... cóż, miałem fajne ciuchy, rodzina przysyłała lub przywoziła, z zachodu, rodzime wyroby były do dupy, popatrz na filmy, kroniki firlmowe, puszcza to teraz kanał "KINO POLSKA", zobaczysz... Godne życie... to mnie najbardziej zszokowało, zinwigilowane społeczeństwo, zastraszone, nowomowa, co innego myslimy, co innego robimy, co innego mowimy... załatwiany papier toaletowy, lignina, wata, ocet w sklepach i nic innego, wcześniej wszystkiego pełno ale ceny bajońskie, taka była ta polska Ludowa, mit, kłamstwo, obłuda... kto w to wierzy, to chory ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chilum Re: Pomyśl chwilę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.04, 19:26 >W PRL było biednie ale godnie HA,hah,ha ,aż się na głos roześmiałem. Godnie było,no tak,faktycznie. Gdzie tą godność zauważyłeś? W upokorzeniu,które kazano nazywać potęgą swiatową? A może widziałeś film pt"Robotnice" ? Tam ci godności było co niemiara. No przecież było klasie robotniczej,która była siłą przewodnią pod kirunkiem PZPR. A moze sprzedawanie swojej wolności i światopoglądu dla cienia awansu,czy możliwości rozwoju? Chyba nie żyłeś wtedy. Kino? Raz w roku "Konfrontacje" Taki był kontakt z kinem. Przez duże "K" Książki? Zatwierdzone przez cenzurę. W ilościach śladowych pojawiały się tytuły z kannu literatury. Stroje,to rzecz gustu. Jeśli podoba Ci się beret,szwedka,powykrzywiane buty i płaszcz w jodełkę,proszę bardzo. Ja wolę "Levi`s"`a. Stop War on Drugs Jeszcze widzisz godność w PRL-u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: Pomyśl chwilę IP: *.it / 62.233.189.* 27.05.04, 16:28 rozpaczliwie naiwne słowa-ze w PRL bylo biednie ale godnie- moze wypowiedzieć człowiek(bez obrazy -ciemny albo beneficjent komuny ) ,dla ktorego świętości płynęły z ekranu TV lub z ust towarzyszy na zebraniu partyjnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t7 Ale na jak długo... IP: *.p.lodz.pl 26.05.04, 10:17 Tylko że to wszystko może prysnąć jak bańka mydlana z powodu restrukturyzacji czy kryminalistów którzy teraz są znacznie bardziej wszędobylscy. Poziom lęku w tej wolności jest, paradoksalnie, większy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enio Re: Ale na jak długo... IP: 217.113.234.* 26.05.04, 10:38 A przedtem nie było przekrętów?O nich nie wiedziałeś jeśli pamiętasz tamte czasy bo cenzura itd.Dziś dowiadujemy się że syn Gierka wybudował sobie dom w Ustroniu za pół ceny bo tatuś mu załatwił.A wcale nie jestem pewien czy za pół ceny.Oni nie kradli oni załatwiali.To różnica zasadnicza.Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t7 Re: Ale na jak długo... IP: *.p.lodz.pl 26.05.04, 10:56 Ale to że ktos zrobił przekręt w zakładzie kiedys nie oznaczalo np. jego upadku i utraty pracy,. Dziś cierpi się często za nie swoje winy i człowiek częsciej pada ofiarą układów od niego niezależnych. Wolność to niestety także wolnośc oszukiwania, okradania i zabijania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nuntaro Re: Pomyśl chwilę IP: *.it / 62.233.189.* 26.05.04, 10:27 Tak, państwo nie zabrania pomagać o ile dostanie swoją działkę... No, a wtedy był sens życia taki, że była nadzieja że się to to rozpirzy, a teraz nadzieji nie ma - cokolwiek zrobić zamienia się w gwno dla szarego człowieka, tak samo tłamsi się inicjatywę i przedsiębiorczość, wyrosła nowa, bardziej bezczelna oligarchia i bardziej zauważalna jest przestępczość i pogarda dla zasad i moralności a pani komisarz bierze na rękę przeszło 1000 razy więcej niż większość tych na których plecach dzisiejsze elyty doszły (lub wróciły) do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond Re: Pomyśl chwilę IP: *.chello.pl 26.05.04, 15:30 odpowiedź dla "zamyślonej". a zatem pomyslalam, oto wyniki. * także Ty popełniasz grzech pychy. uważasz, że lepiej niż sami ci ludzie wiesz, kiedy im było dobrze, a kiedy źle. na czym opierasz przekonanie, ze jesteś od nich mądrzejsza, :)? * nie masz racji, że "jednak żyje nam sie WSZYSTKIM lepiej". od początku lat dziewięćdziesiątych w polsce zabija sie grubo ponad 1000 osób rocznie WIECEJ niz wynosi średnia wieloletnia dla lat wczesniejszych. rzuca sie w oczy związek wahań liczby tych DODATKOWYCH zgonów z wahaniami liczby bezrobotnych. policz! to jest już prawie dwudziestotysięczne miasto.wymarłe dwudziestotysięczne miasto. co prawda nie nalezy mylić etyki z arytmetyka, lecz zastanawiam sie teraz, ile osob umarło w polsce przez jaruzelskiego? * dziękuję Ci za sugestię zajęcia się dzialalnościa charytatywną. myśle o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zamyślona O porządnym myśleniu IP: *.ceti.pl / *.ceti.pl 26.05.04, 16:24 Kasiu, widzę, że na prawo i lewo pouczasz formuowiczów, przyjmij i Ty kilka uwag. 1. Czy ludziom żyje się lepiej w Polsce niż w prl-u, dyskutują o tym od dłuższego czasu Różni-Mądrzy-Naukowcy i różne mają opinie. Poczucie zadowolonia (lub dyskomforu) jest kwestią subiektywnego postrzegania własnej sytuacji, więc być może tu masz rację (wiele osób prowadzących własną działalność gospodarczą, jeżdżących nowymi samochodami też jest niezadowolonych). Obiektywnie o warunkach, w jakich żyje społeczeństwo (globalnie) świadczą różne wskaźniki: długości życia, umieralności niemowląt, PKB per capita, wartości nabywczej pieniądza w odniesieniu do zarobków, wyposażenia mieszkań w udogodnienia cywilizacyjne etc., etc. Uwzględniając powyższe śmiało można twierdzić, że żyje się lepiej; kto tego nie potrafi dostrzec, polemizuje z faktami (co nie przystoi ludziom myślącym i wykształconym). 2. Zwróć uwagę, że choć w wymiarze jednostkowym pojawiło się wielu odrzuconych lub nie partycypujących w zmianach, to jednak osoby te mają gdzie szukać pomocy. Nierówność społeczna jest przypisana do ludzkiej kondycji, uszczęśliwianie wszystkich "po równo" kończy się zwykle gułagami lub obozami śmierci w ustrojach totalitarnych. 3. Nie wiem skąd czerpiesz swoje dane o zwiększonej umieralności, podejrzewam, że jest to tendencyjne manipulowanie statystyką (w narodzie 38 mln na pewno umiera więcej osób niż w 30 mln, ale to oczywiście niczego nie tłumaczy). Prawdą jest natomiast, że w porównaniu z prl-em spadła umieralność nowowrodków i wydłużyła się śrenia życia, co oznacza, że ludzie żyją lepiej i dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włosy_jak_len Re: O porządnym myśleniu IP: *.chello.pl 26.05.04, 16:50 króciutko, :). więc ci wszyscy głupi ludzie sie mylą? a Ty wiesz lepiej od nich, że im żyje się lepiej, :)? to chcesz powiedziec? * sądzisz, że "osoby te mają gdzie szukac pomocy", :)?. nie wyglada mi na to... * wprawnie zarzucając mi kłamstwo, piszesz: "Nie wiem skąd czerpiesz swoje dane o zwiększonej umieralności, podejrzewam, że jest to tendencyjne manipulowanie statystyką". otóz, dane o samobójstwach znajdziesz w kazdym roczniku statystycznym GUS. jeśli chodzi o szczegóły, polecam np. publikacje pani prof. jarosz, a także szczegółowe dane z komendy głównej policji (pewnie zainteresuje Cie, że od 1992 policja klasyfikuje zgony samobójcze wedle przyczyn zamachu...). * umieralność nowowrodków spadała także np. za wczesnego prl, wydłużała się wówczas także szybko średnia długość życia. czy w oparciu o te fakty uznalabyś, że prl jest cool? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zamyślona Re: O porządnym myśleniu raz jeszcze IP: *.crowley.pl 26.05.04, 19:42 Gadał dziad do blondynki, chciałoby się rzec... Kasiu_blondynko czy o_włosach_jak_len, wiem, że uważasz osoby mające inny pogląd niż Ty sama za głupców, ale ja nie - nie sugeruj więc, proszę, iż uważam, że "ci wszyscy ludzie się mylą, a ja wiem lepiej". Co chciałam powiedzieć, powiedziłam; być może zdania złożone są zbyt skomplikowane, więc prościej: 1. Czym innym jest subiektywne odczuwanie własnego położenia 2. Czym innym zaś sytuacja obiektywna, niezależna od naszej recepcji. To naprawdę dziecinnie proste :) Odnosi się to z resztą do wielu innych naszych sytuacji życiowych. 3. Oczywiście, masz rację: wielu ludzi obiektywnie żyje na skraju nędzy, ma kłopoty. Nie żyją jednak na pustyni: ci ludzie stanowią wyzwanie: dla mnie, dla Ciebie, dla organizacji pozarządowych, a na końcu - i dla państwa. Państwo to nie wielki opiekun, dobra ciocia, troskliwa mamusia - im mniej go w naszym życiu, tym lepiej. Kto żył w totalitarnym państwie (np. w prl-u) wie, co to państwo omnipotentne; uwierz mi, nie ma za czym tęsknić. 4. Jak widać po dyskusji na tym forum, łatwiej było naprawić zepsutą gospodarkę i spustoszony kraj podźwignąć z upadku, niż zburzyć kłamstwa i fałszywe mity komunistycznej propagandy. Długa droga przed nami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond Re: O porządnym myśleniu raz jeszcze IP: *.chello.pl 26.05.04, 23:30 jakby by to ująć... myślę, że już wszystko sobie powiedziałyśmy, :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLO Re: Który skrzywdziłes... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 09:23 KASIU BARDZO DZIĘKUJĘ ZA TE WIERSZE... może przyniosą właściwym ludziom choć chwilę zastanowienia... POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nuntaro Re: Który skrzywdziłes... IP: *.it / 62.233.189.* 26.05.04, 10:17 A mnie ciekawi jak je odczytuje sam autor... Odpowiedz Link Zgłoś
antykagan Re: Który skrzywdziłes... 26.05.04, 21:58 Gość portalu: kasia_blond napisał(a): > "Który skrzywdziłes człowieka prostego > Smiechem nad krzywda jego wybuchajac, > Gromadę błaznów koło siebie majac > Na pomieszanie dobrego i złego, > > Choćby przed toba wszyscy się skłonili > Cnotę i madrosć tobie przypisując, > Złote medale na twoją czesć kujac, > Radzi że jeszcze jeden dzień przeżyli, > > Nie badz bezpieczny. Poeta pamięta > Możesz go zabić - narodzi się nowy. > Spisane będa czyny i rozmowy. > > Lepszy dla ciebie byłby swit zimowy > I sznur i gałaz pod ciężarem zgięta." > * * * > Mam pytanie do milionerów z gazety wyborczej, :). jak dziś odczytujecie państwo > > przeslanie tego wiersza? Twoj kretynizm jest po prostu niesmaczny. I nie pisz juz, ze jestes blond bo twoja glupota jest pierwszej wody, klarownie, encyklopedycznie czysta i tylko taki idiota jak ty sie nie pozna na niej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond antykaganie... IP: *.chello.pl 27.05.04, 00:10 ...schlebiasz mi swoim intensywnym zainteresowaniem, :). pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Który skrzywdziłes... IP: *.icpnet.pl 27.05.04, 17:21 co prawda nie jestem wywołanym milionerem,muszę jednak stwierdzić: jesteś jedną z nielicznych zasługujących na Nobla za wrażliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ????? Re: glupich nie sieja sami sie rodza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:32 czy ty napewno umiesz oddzielić głupich od mądrych ... ... tak naprawdę to nie jest takie proste ... Odpowiedz Link Zgłoś
obrokon Re: glupich nie sieja sami sie rodza 26.05.04, 16:07 Sprawa jest prosta Gierek kradł i pozwalał kraść innym, nawet wypuszczał juz złapanych z więzień. Pozostali nie chca się dzielić. Niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KP Szok. Jaka amnezje maja ludzie! IP: *.physik.uni-giessen.de 25.05.04, 19:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: austriak Sądzę, że nie tęsknią za PRL, tylko za młodością ! IP: *.liwest.at 26.05.04, 08:30 To nie żadna tęsknota za PRL, tylko za własną młodością. Większość nie jest dość szczera, żeby to rozróżnić. Opowiadają wyidealizowane bajki młodym, którzy chętnie im wierzą bo niejednemu nie jest lekko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tylko za mlodoscia Re: Sądzę, że nie tęsknią za PRL, tylko za młodoś IP: *.physd.amu.edu.pl 26.05.04, 08:54 Pewnie! Za mlodoscia! A ci co jeszcze zyja a przezyli okupacje niemiecka tez tesknia za Auszwicem, bo tam byla ich mlodosc. Dajcie juz sppokoj z tym pocieszaniem sie: 'bo tesknia za mlodoscia', "bo tesknia za Bialorusia i Korea" Zacznijcie myslec. Na poczatek temat wypracowania: 'Sa w zyciu rzeczy wazniejsze niz pomarancze i 40 gatunkow piwa'. Tylko, zeby sie o tym przekonac trzeba troche wydoroslec z obecnej mlodosci. Temat nastepny: Jak sie grype zwacza cholera to sie nie dziw, ze ludzie tesknia za katarem. Myslec! To nie boli! Chrzanic o katastrofie gierkowskiej moze tylko ten, ktory uwaza, ze 6 mln. bezrobotnych w srodku Europy w XXI wieku, to nie katastrofa tylko sielanka. Juz nawet w GW i Rzepie zdarza sie ze przebakuja cos o sytuacji bez precedensu w najnowszej historii Europy. Tez warto o tym pomyslec zanim sie teskniacych wysle na Bialorus. Nawiasem mowiac, Bialorus jak zechce moze w pare lat przegonic polski 'dobrobyt'. Bo oni wciaz jeszcze maja ten majatek, tory Polacy ze szczetem roztrwonili na zabawki, wiec jak beda tacy glupi jak nasi prywatyzatorzy, to zawsze naja jeszcze co sprzedac i nakupic bzdetow zachodnich. No i przy okzaji - wiekszosc tego majatku zawdzieczali Polacy wlasnie gierkowskiej polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurb Re: Sądzę, że nie tęsknią za PRL, tylko za młodoś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.04, 09:51 A wiesz dlaczego masz 6 milionow bezrobotnych????Bo dalej tym syfem steruje gierkowski pomiot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: Sądzę, że nie tęsknią za PRL, tylko za młodoś IP: *.trillium.cc 26.05.04, 16:26 A kto ten pogierkowski pomiot wybieral? Krasnoludki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Sądzę, że nie tęsknią za PRL, tylko za młodoś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 11:31 a jednak białorus jest według ciebie kool - to dlaczego tam nie emigrujesz - byłbyś bohaterem narodowym łukaszenki i poznał ten dobrobyt z bliska - bo ja bywam tam i widze jak jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tylko Re: Sądzę, że nie tęsknią za PRL, tylko za młodoś IP: *.physd.amu.edu.pl 26.05.04, 12:30 To do mnie? A gdzie ja napisalem, ze Bialorus jest cool? A tak przy okazji to wszyscy ci, ktorzy sa tacy chetni do wysylania na Bialorus i do Korei Pln. powinni troche sie zastanowic. Bo jak juz trzeba sie takimi krajemi porownywac, zeby wykazac, ze w Polsce nie jest tak zle,to znaczy ze w Polsce jest juz bardzo zle. Nadto jest jeszcze przeciez Burkina Faso, Bangladesz. Czemu tam nikogo nie posylacie. W porownaniu z tymi krajami to Polska to naprawde potega pod kazdym wzgledem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Sądzę, że nie tęsknią za PRL, tylko za młodoś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 14:05 jak to gdzie - twierdzisz że Białoruś niedługo przegoni Polskę, bo podobno oni coś mają (ciekawe tylko co)! Dyktatora, zalezność od Rosji, 20 $ wypłaty, złodziejską gospodarkę! A nikt cię nie wygania z Polski - po prostu jedź tam gdzie według ciebie są lepsze perspektywy - a ty sądzisz, że tak jest na Białorusi! Aha - a jaki to majątek zawdzięczją Polacy gierkowi - kilkadziesiąt miliardów długu? A z tym Bangladeszem to nie bardzo kumam o co ci chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond Re: Sądzę, że nie tęsknią za PRL, tylko za młodoś IP: *.chello.pl 26.05.04, 16:05 stereotypy są bardzo ważne w życiu spolecznym, bo odwołanie sie do stereotypu umożliwia rozwiązanie problemu bez kłopotliwej analizy. innymi slowy stereotypy zastępują myślenie. przykladem stereotypu jest teza o rozstrzygajacym znaczeniu tzw. zadłużenia gierkowskiego. * tylko od 1995 r. polska wydała na zakupy towarow za granica (np. tektury, :)) o okolo 150 MLD DOLAROW WIĘCEJ niż zagranica kupila u nas (dane GUS). sfinansowalismy to dochodami ze sprzedaży wybudowanych za gierka fabryk, kredytami, pieniędzmi, ktore zagranica lokowała u nas w zamian za irracjonalne oprocentowanie. * dlaczego o tym pisze? ponieważ to pokazuje prawdziwą wagę tych kilkudziesieciu mld dolarow zadłuzenia gierkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Chyba rzeczywiście IP: *.top.net.pl 26.05.04, 09:04 Obecni np. sześćdziesięciolatkowie z rozrzewnieniem wspominają pochody pierwszomajowe, kolejki po kaszankę, wiece potępiające studentów, wycieczki zakładowe osinobusem (kto wie, co to jest?) albo Sanem H-100, kompot z rabarbaru w stołówkach, komfort podróżowania pociągami (stanie na jednej nodze koło brudnego kibla całą noc), dymiące kominy, powszechny brud, mordę towarzysza Wiesława, papierosy Sport, Polo-Coctę i tak dalej. No i przede wszystkim nie było tyle tych samochodów na ulicach. Jak przejeżdżała Warszawa-Garbus, to napewno MO, taxi albo towarzysz z egzekutywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t7 Re: Chyba rzeczywiście IP: *.p.lodz.pl 26.05.04, 10:11 A dziś jak przejeżdza BMW ? Może to być gangster ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: Chyba rzeczywiście IP: *.trillium.cc 26.05.04, 16:33 Tak bylo. Moge to potwierdzic. Jak rowniez to, dalo sie to przezyc. I nie chce do tego wracac, ani do Polski afer, gangsterow i malkontentow, ktorzy potrafia tylko narzekac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Chyba rzeczywiście IP: *.interpc.pl / *.interpc.pl 26.05.04, 22:24 Napewno należysz do podgrupy HOMO SAPIENS która nigdy niczego nie zrozumie.Gdyby nie dzisiejsi 60-cio latkowie nie siedziałbyś przy kompie i wypisywał takie bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t7 Re: To kwestia poczucia bezpieczenstwa. IP: *.p.lodz.pl 26.05.04, 10:10 Po prostu kiedyś było bezpieczniej i w sensie kryminalnym i socjalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welna Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:01 Ludzie !! może nie jest teraz najlepiej, ale musimy się nauczyć żyć bez komunizmu !!! Komunizmn to największa zakała ... a co dalej ??? Pewnie nie będzie najlepiej (dużo korupcji i liżydupska ) ale trzymajmy się .. musi być lepiej !!! . Pozdrowionka dla optymistów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 21:47 Szczęscie że jest nas sporo tych co pamietaja jak straszna była komuna.Tak trzymajmy sie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ESmeralda Odswiezam pamiec IP: *.onlink.net 25.05.04, 22:56 Czy ktos pamieta sklepy komercyjne, kartki na maslo, mieso, cukier,czekolade, papierosy,wodke etc...Czy ktos pamieta ile lat czekalo sie na mieszkania? Czy ktos pamieta dantejskie sceny przed sklepami meblowymi, za dywanami,TV,butami? Pamietacie talony na malucha, oczekiwania na telefon?Czy pamietacie w restauracjach obowiazkowe bezmiesne poniedzialki i kolejki kontroujace sklepy, restauracje. Te wszystkie PIH-y, NIK-i, kontrole spoleczno-samorzadowe, komitety kolejkowe, sprawdzanie listy obecnosci przed sklepami, stojkowiczow- emerytow? A haslo " za Gierka ani cukierka a za Kani ani, ani" ? Pamietacie to? No to przypominam. Acha! o tampaksach to nawet nie slyszelismy. Za to po znajomosci byla wata i lignina. I caluje was wszystkich krotkopamieciowcy. Buzieczka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Odswiezam pamiec IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 07:32 Dzisiaj jest: mieso bez kartek, papierosy do wyboru do koloru, cukier (w różnej cenie skaczącej :-)), meble, cukierki, kawa, mieszkania (masz pieniądze - idź i kupuj) ale za co to kupić???? Mieszkania nie mam i nie będę mieć i nie ma nadzieji żebym miała bo NIGDY nie uda mi się na nie uzbierać pieniędzy!!! A za PRLu już dawno odstałabym swoje i nawet po 15 latach ale już bym miała mieszkanie. Ale to nie o mnie miało być - bo mi i tak jest dobrze i jako tako - to co że dziś wszystko jest jak większość ludzi nie ma za co tego kupić!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haa Re: Odswiezam pamiec IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.05.04, 08:42 W tej chwili nie maja za co kupic...ale pozniej beda mieli...cierpliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
orys100 Re: Odswiezam pamiec 26.05.04, 09:05 > dziś wszystko jest jak większość ludzi nie ma za co tego kupić To chyba żyjemy w różnych Polskach ... wiem doskonale ze wiele osób zyje skromnie i biednie ale mówienie o tym ze to większość to zwykła manipulacja. Odwiedzam czasem Śląsk .. gdzie ponoć bieda ... górnikó zwalniają ... a na parkingach przed hipermarketami cięzko znaleźć miejsce. Wszystko to z odwiecznego malkontenctwa naszego .. i zazdrości że sąsiad ma lepiej .. a jak ma lepiej to znaczy że ja mam źle .. takie jest niestety myslenie Polaków Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t7 Re: Odswiezam pamiec IP: *.p.lodz.pl 26.05.04, 10:29 >Czy ktos pamieta ile lat czekalo sie na mieszkania? A znasz dzisiejsze przypadki wyrzucania ludzi z mieszkan z "reprywatyzowanych" kamienic? A znasz że dziś wielu nie ma mieszkań i jest skazanych na margines ? Owszem ktos kto ma nowoczesne mieszkanie 120 m2 mówi że jest swietnie, ten ktory ma to co zbudowano w socjalizmie ( czyli wiekszosc) lub w ogole już nie tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond Re: Odswiezam pamiec IP: *.chello.pl 26.05.04, 16:16 pamięc jednostki, nawet odswiezona przez Ciebie, to nie wszystko, esmeraldo. są jeszcze dane statystyczne. one bywaja niewygodne dla entuzjastow. na przyklad, za gierka budowało się - w porywach - TRZY RAZY WIĘCEJ mieszkań niz w latach dziewięcdziesiątych. równie ciekawe są np. dane statystyczne o spozyciu mięsa w polsce w latach dziewięćdziesiątych; także dane o płacach realnych, :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zz 1000 -ny raz przyznaję:jestem łgarzem.Przebaczcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 16:20 Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: Odswiezam pamiec 26.05.04, 17:10 Tak Kasiu, statystyką można szermowac na wwszystkie strony. I oczywiście masz racje podając ten przykład z mieszkaniami - wielkim zaniedbaniem III RP jest i to, że nie wypracowała systemu taniego budownictwa komunalnego. Podobnie jak systemu budowy i remontu dróg publicznych. I jeszcze kilku rzeczy. Ale dane statystyczne o spożyciu mięsa to juz mogą ci co nieco przekłamać - choćby dlatego, że zmienia się nasz jadłospis (znaczy się - gusta kulinarne). W Japonii jedzą mniej mięsa niz w Polsce i co z tego wynika? Ale skoro już mowa o statystykach - porównaj sobie statystyki rozwoju Polski, Grecji, Portugalii - przed wojną, w latach 80tych i teraz. Może zobaczysz jak bardzo cofnęło w rozwoju nas te 45 lat realnego socjalizmu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond Re: Odswiezam pamiec IP: *.chello.pl 26.05.04, 17:24 tak, wiem, demokrycie. także ja sadze, że sprawa nie jest prosta, i na obiektywna ocenę prl trzeba będzie jeszcze trochę poczekac, :). moim zdaniem, byly przynajmniej dwa okresy w rozwoju tamtej polski: od poczatku do - mniej więcej - wczesnych lat sześćdziesiątych oraz reszta... jeśli dobrze pamietam, w "ekonomiście" pisali o tym niedawno rychlewski i kowalik,:). Odpowiedz Link Zgłoś
antykagan Re: Odswiezam pamiec 26.05.04, 22:13 Gość portalu: kasia_blond napisał(a): > pamięc jednostki, nawet odswiezona przez Ciebie, to nie wszystko, esmeraldo. są > > jeszcze dane statystyczne. one bywaja niewygodne dla entuzjastow. na przyklad, > za gierka budowało się - w porywach - TRZY RAZY WIĘCEJ mieszkań niz w latach > dziewięcdziesiątych. równie ciekawe są np. dane statystyczne o spozyciu mięsa w > > polsce w latach dziewięćdziesiątych; także dane o płacach realnych, :). Przestan idiotko sie kompromitowac. Moglbym cie rozlozyc na kawalki merytorycznie, bo w przeciwienstwie do ciebie doskonale pamietam czasy Gierka. Ale ty nie przyjmujesz do wiadomosci zadnych faktow, wiec to bezcelowe. Jak kretynko nie wiesz, jak powstawaly wtedy statystyki, to tylko zle o tobie swiadczy.. Boże, ile ja czasu dzisiaj na Ciebie stracilem?? PS.. Aile wynosiła płaca realna w $ za Gierka? jakies 20-50. A teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond Re: Odswiezam pamiec IP: *.chello.pl 26.05.04, 23:28 musisz uważać, :). tak silne emocje szkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ kilka prostych pytań IP: *.top.net.pl 25.05.04, 20:03 1. Ile telefonów przypadało na 100 mieszkańców? Stacjonarnych i komórkowych 2. Jak kupowało się samochód? Jakie marki samochodów jeździły po Polsce? 3. Kto miał w domu paszport? 4. Jak kupowało się benzynę, opony, akumulatory, części zamienne? 5. Jaki procent ludności miał dostęp do internetu? 6. Ilu ludzi jeździło za granicę? 7. Ile było programów telewizji? 8. Jak kupowało się żywność? 9. Jak kupowało się lekarstwa? 10. Jak składało się skargi na urzędasów i policję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welna Re: kilka prostych pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:09 ZZ !!! Brawo, trafałeś (aś) w samo gęste .. ale tego już ludziska nie pamiętają :( Ważne mieć w portfelu pieniądze bez pokrycia .. a to sobie kupię odkurzacz, a to pralkę ...... jak wystoję .. a inflacja niech sobie rośnie, co mi tam !! Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddr Re: kilka prostych pytań IP: *.net.autocom.pl 25.05.04, 20:18 hihi, wtedy nie było internetu i telefonów komórkowych 10 pytanie raczej nie trafione, nic się nie zmieniło 8,9 kupowało się przynajmniej, teraz wielu ludzi nie stać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: kilka prostych pytań IP: *.kabel.telenet.be 25.05.04, 20:18 1. Dziecko wowczas komurka to byla tylko na wsi za oborka. 2. Jezdzily prawie wszystkie marki (oczywiscie pojedyncze egzemplarze) :o) 3. Dyplomaci :o) 4. Wowczas sie nie kupowalo. Zalatwialo sie. 5. Internet. Nawet to slowo jeszcze nie istnialo :o))) 6. Ludzie jezdzili, reszta siedziala w domu :o) 7. Trzy + dwa NRD (w moich stronach), przy dobrej pogodzie odbieralo sie rowniez Szwecje, a jezeli ktos przestroil TV to nawet kilka stacji z Berlina Zachodniego. 8. Za lepszych czasow w komercyjnym, a pozniej to juz tylko u "producenta" :o) 9. Pytaj tych ktorzy chorowali. Z Alca Prim nie bylo problemu. 10. Jakie skargi? Wszystko dalo sie zalatwic innymi nieurzedowymi sciezkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Za głodne dzieci rodziców wsadzano do więzienia. IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 25.05.04, 20:39 Biegu historii nie da się odwrócić i dobrze. Jednak że w dzisiejszej Polsce głodne dzieci w szkołach zdarzają się zbyt często a to już czyste draństwo elit postsolidarnościowych. Rodziców za to winić nie można (gdyż często by wyżywić dzieci) posuwają się do przestępstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurekts Re: kilka prostych odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:51 1) W mieście kazdy-tanio 2)Miałeś kase kupic mogles od ludzi marki to UW 3)jezdziło sie na dowody paszport na zachod 4)Latwo -dopiero na koncu 79-80 to polityczna zmowa nowych komuchów Kwas Miller 5)Boze dziecko to lata 70-te 6)80% wiecej niz teraz otrzywiście rwpg zachód wiadomo 7)3 8) Byla kasa była praca -kolejki to propaganda 9)Za grosze 10) Bez komentarza A teraz bieda,syf, brak pracy, korupcja, nowobogaccy, życ się nie chce 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: li Re: kilka prostych odpowiedzi IP: *.chello.pl 25.05.04, 21:02 Kolejki to propaganda? Jak w sklepie był ocet i denaturat to nie było kolejek. Jak coś "mieli rzucić" (mięso, kiełbasa, czekolada) to stało się i całą noc. A na "luksusy" typu kanapa, dywan czy telewizor to stało się i tydzień (a właściwie nie stało, tylko zapisywało na społecznych listach u dyżurnego stacza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: per Re: kilka prostych odpowiedzi IP: *.p-s-inter.net 25.05.04, 21:43 Chyba żyliśmy w dwóch różnych światach? Mój świat PRL-u był szary, pusty, i bez nadziei, że coś się kiedykolwiek zmieni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Re: kilka prostych odpowiedzi IP: *.p-s-inter.net 25.05.04, 21:52 A teraz chcesz mieć wszystko? To może rusz głową i spróbuj coś wymyśleć aby nie było tak źle? Tylko jęczysz! W PRL nawet na to byś sobie nie mógł pozwolić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: kilka prostych odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 22:20 Coś Ci się pomyliło, albo nie znasz tych czasów, bo jeszcze Ciebie nie było, albo znasz je z opowiadań ludzi z amnezją. Otóż w Polsce jeździły jakieś Wołgi, Łady, "maluchy" zdobywane na talony kosztem wielu wyrzeczeń. Na Zachód nie można było tak łatwo pojechać. Przepraszam, ale pomysł z dowodem dotyczył tylko NRD. O wyjeździe do krajów zza żelaznej kurtyny można było sobie tylko pomarzyć. Poza dyplomatami i extra komuchami nikt nie miał paszportu w domu. Jeżeli już zdarzyła się zgoda na wyjazd, to obowiązywały tzw.:"diety" i książeczki walutowe, a przy proponowanych kwotach starczało za granicą na wodę i bułkę. Kolejki, upokarzające zapisy kolejkowe i zdobywanie wszystkiego, to nie propaganda, tylko fakt. Do tego horendalne kolejki jak rzucili grejfruty od Fidela albo soczki dla dzieci.Do tego wszystkiego państwo policyjne, SB, kariery partyjne i odzieranie się z godności dla "lepszego jutra". Punkty za pochodzenie, sklepy za żółtymi firankami, łamanie oporu szwadronami milicji i ORMO, donoszacymi cywilami. Szarzyzna i bylejakość na każdym kroku. Czy sądzisz, że wtedy biedy i korupcji nie było? Ty to masz daleko posuniętą amnezję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotkubus Re: kilka prostych pytań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.04, 21:20 Ależ ZZ, ten Twój "dekalog" guzik obchodzi bezrobotnych, bezdomnych, wyrzuconych poza nawias. Im takich więcej w tym kraju, tym większa nostalgia za PRL-em. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Wyrzuceni i odrzuceni? IP: *.top.net.pl 26.05.04, 08:57 Sami się wyrzucili. Jak ktoś nie uczył się, tylko zajmował się papieroskami i wódą, to teraz klepie biedę. I dobrze mu tak. Za PRL panowała pogarda dla wykształcenia i inteligencji. Inżynier zarabiał mniej od robotnika, to i co lepsi inżynierowie odwrócili się od państwowego przemysłu. Zostały same miernoty i państwowy przemysł musiał paść. Kto kupi długopis, który nie pisze? Kto kupi samochód wymagający naprawy co 100 km. Niech się wszyscy wezmą do nauki i do roboty. Bezdomni? W PRL bardzo wielu ludzi mieszkało w hotelach robotniczych i więzieniach. Bardzo wielu ludzi służyło w wojsku. Jeszcze raz mówię: do nauki i do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond Re: Wyrzuceni i odrzuceni? IP: *.chello.pl 26.05.04, 17:04 no ale ZZ pomyśl... np. dzieci tych leniwych bezdomnych, i tych nierobów z zarżniętych bez znieczulenia przez balcerowicza i lewandowskiego pegieerow wlasnie nie barzdo mogą podporządkować się Twojemu żądaniu "do nauki", :). teraz w polsce nauka duzo kosztuje; to tylko komuna uczyła za darmo. już prędzej "do roboty"... to sie nazywa "dziedziczenie biedy". a wielu ludzi, także w polsce, sądzi, że jednak "szanse powinny być równe", więc nie dziw się, ze ludzie narzekają i chwalą prl, :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kilka prostych refleksji IP: *.wschowa.master.pl 25.05.04, 21:40 każdy najmniej rozgarnięty politruk za Gierka stawiając w ten sposób te same pytania łatwo udowadniał, że w Polsce Ludowej żyje się ludziom lepiej niż w Polsce sanacyjnej. Bardziej rozgarnięty nie robił porównań o telefonach komórkowych, telewizji, komputerach czy internecie.( zgadnij dlaczego ). Zapomniałeś o telewizji satelitarnej i kablowej. O samochód na wolnym rynku było trudno z uwagi na talony. Zazdrościłem ich górnikom. Z benzyną nie było kłopotów, wczasy w krajach demokracji ludowej były przystępne zwłaszcza gdy zabrało się z sobą coś ma wymianę. Wyjazdy do Turcji po kożuchy, do Rosji po karakuły i złoto korzystne. Lekarstwa kupowało się na receptę i były relatywnie tańsze niż dziś. Do okresu kartkowego, żywność tania, nie opakowana ale bez konserwantów. ad. 10 Próbowałeś składać skargę w ostatnich latach na urzędnika samorządowego czy policjanta ? Jeśli tak opisz niech się przekonam, że może być skuteczna. Za Bieruta było lżej niż za okupacji, za Gierka lżej niż za Gomółki. Dziś bardzo wielu ma gorzej niż za Gierka Możliwość postękania w internecie jest tańsza niż u psychoanalityka lecz nie poprawia trudów dnia codziennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamietajacy Re: kilka prostych refleksji IP: *.dyn.optonline.net 26.05.04, 22:50 Za Gierka nauka darmo? caly narod placil, a ilosc studentow najmniejsza w calej Europie, i to marnie uczonych,nauka polska na szarym koncu.A do tego te "rowne szanse" - z punktami za pochodzenie partyjne i aktywnosc komuchowska. Pieeeeknie bylo w komunie, szcaegolnie Kwachowi,oraz innym "prominentom",tych partia w nagrode wysylala zawsze na zachod ,nie do bolszewii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond :) IP: *.chello.pl 26.05.04, 23:36 może pozostawmy ocenę tego, które z nas ma rację, innym, :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re:pani(e ) ZZ-kilka prostych pytań IP: 216.223.64.* 25.05.04, 21:41 zadawanie pytan jest trudniejsze o odpowiadania na nie, bo trzeba dokladnie znac temat.inni goscie portalu odpowiedzieli na panskie pytania i chyba przekonali ze ZZ ma problem w poruszanie sie w czasie. mnie zastanowilo pytanie nr 10, na ktore chetnie odpowiem. za prl-u i za III rp skladalo sie i sklada skargi tak samo, z reguly na pismie i co najwazniejsze wowczas i dzisiaj odpowiedz jest taka sama: moze mi( tzn urzednikowi) obywatel(ka) skoczyc na ............(wpisac dowolna czesc ciala). p.s. moje dzieci tez mysla ze internet, tel. komorkowe itp wynalazki byly od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karat Re: kilka prostych pytań IP: 80.51.95.* 25.05.04, 21:41 ad.1 komorek jeszcze nie bylo ad.2 samochod? nienajgorsze i kupiles ad.3 teraz masz a nie wyjedziesz bo nie masz pieniedzy ad.4 wszystko mozna bylo zalatwic, teraz nie kupisz patrz pkt.3 ad.5 internet?? ile masz lat ?? ad.6 ilu chcialo z uwzglednieniem pk.3 ad.7 akurat tu byl plus, moze dlatego bylo wiecej znajomych ad.8 smaczniejsza niz teraz ad.9 i tu sie mylisz byly ad.10 teraz to juz mnie zadziwiasz. mogles wiecej, teraz prezesowi firmy ktory kradnie nic nie zrobisz, wtedy byl jeszcze sekretarz widze po pytaniach ze jestes b. mlody i nic nie wiesz i masz strasznie konsumpcyjne podejscie do zycia. zastanow sie nad soba. takie zycie jakie prowadzisz jest puste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ moje odpowiedzi i komentarze IP: *.top.net.pl 26.05.04, 09:16 ad 1 - komórki pojawiły się w latach 80 w Skandynawii i USA, a w Polsce było "rozmowa jest kontrolowana" ad 2 - samochody - miał je co dwudziesty, w maluchu trzeba było wozić torbę z narzędziami i drugą z częściami, trzeba było naprawiać co 100 km, dzisiaj samochód ma każdy ad 3 - mam pieniądze, bo się uczyłem i uczciwie pracuję, zachęcam do tego innych ad 4 - właśnie wtedy nie można było legalnie niczego załatwić, załatwiała to bezpieka ludzi, dziś można kupić wszystko, banki chętnie dają kredyty, tylko trzeba chcieć pracować ad 5 - mam 43 lata, w czasach kiedy powstawał internet, w Polsce zagłuszano zagraniczne radia ad 6 - ilu chciało, pod warunkiem że pracowało się w tak zwanym aparacie, szary człowiek musiał spowiadać się dlaczego potrzebuje paszportu a dewizy przydzielano też tylko aparatczykom i donosicielom ad 7 - telewizja i radio to były środki masowej propagandy, jak nie chcesz oglądać lub słuchać, to nie oglądaj ad 8 - przypomnij sobie peerelowskie mleko, kaszanki, salcesony, higienę w sklepach ad 9 - były ale najgorszej jakości, na poziomie lat dwudziestych, w szpitalach ludzie leżeli na korytarzach ad 10 - w owych czasach każda skarga na funkcjonariusza była odpierana argumentem o wichrzycielstwie i podważaniu socjalistycznej praworządności i tak dalej, dzisiaj sądownictwo pracuje istotnie źle ale dlatego, że to za PRL obsadzono prokuratury i sądy osobami przede wszystkim lojalnymi politycznie Dzisiaj można wygrać i z policją i ze skarbówką. Jest RPO i Strasburg. Wielu ludzi nie ulękło się wszechwładzy urzędasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani.w.kapeluszu Re: moje odpowiedzi i komentarze IP: *.supelec.fr / *.supelec.fr 26.05.04, 12:47 > ad 5 - mam 43 lata, Drogi ZZ, a tu zes mnie zaskoczyl, bos jeszcze starszy niz ja, a na podstawie stylu Twoich wypowiedzi na tym forum ocenialam, ze jestes mlodym wilczurkiem w stylu yuppie à la polonaise o konstrucji psychicznej przedwczesnie rozbudzonej seksualnie pensjonarki z tradzikiem na buzi. Coz za egzaltacja, Drogi ZZ. A czym Ty sie tak podniecasz? Telefonem komorkowym czy odtwarzaczem DVD? Zachecasz wszystkich do nauki, pomysl tez o sobie. Bo jezeli piszesz: > ad 3 - mam pieniądze, bo się uczyłem i uczciwie pracuję, zachęcam do tego innych To oznacza rowniez, ze oprocz nauki i pracy jeszcze miales, Kolego, kupe szczescia. A moze ustawionych Rodzicow. I zdrowy jestes. Chociaz moze cos z oczami u Ciebie nie tak, bo znani mi sa ludzie, ktorzy sa bardzo madrzy, uczyli sie zdobywajac stopnie naukowe i wszelakie kwalifikacje, sa uczciwi do bolu i z pieniedzmi u nich cienko (nie uzalam sie w tym momencie nad soba, bo jestem osoba zyjaca sobie wygodnie). Troche pokory wobec zycia, Drogi ZZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Do pani w kapeluszu (najlepiej tylko w kapeluszu) IP: *.top.net.pl 26.05.04, 15:37 Mój wiek metrykalny jest jaki jest natomiast wiek psychiczny, to rzeczywiście odpowiada wilczkowi yuppie (nie mylić z Mieczysławem Wilczkiem). Sposoby zachowania młodości psychicznej opisano w Biblii (król Dawid). W pracy mnie nikt nie ustawił, sam wielokrotnie zmieniałem aż do skutku. Teraz też zmieniam. Nie ukrywam, że poniosłem też parę porażek zawodowych. DVD, ku twemu zaskoczeniu, nie kupiłem, bo nie mam czasu na oglądanie filmów. Nie brak takich, co tylko oglądają filmy, popijają piwko (np. Mocny Full), grają w bilard kieszonkowy i narzekają, że nie ma pracy. Nie brak też i takich, którzy przeczytali mnóstwo zapisanego papieru, nauczyli się treści na pamięć i sami zapisali bardzo wiele papieru. Tylko co z tego? Ano, trzeba wiedzieć, czego się uczyć, jak i z kim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani.w.kapeluszu Re: Do pani w kapeluszu (najlepiej tylko w kapelu IP: *.supelec.fr / *.supelec.fr 26.05.04, 16:06 Drogi ZZ, > (nie mylić z Mieczysławem Wilczkiem). A, to mnie przekonales, jak ko pamietasz, to stary jestes. :-) > zachowania młodości psychicznej opisano w Biblii (król Dawid). No, ale to sposoby dla panow. Panie, radza sobie inaczej. Paniom na mlodosc psychiczna bardzo dobrze robi kupowanie ciuchow itp, ze szczegolnym uwzglednieniem kapeluszy... :-) > W pracy mnie nikt nie ustawił, sam wielokrotnie zmieniałem aż do skutku. Teraz > też zmieniam. Nie ukrywam, że poniosłem też parę porażek zawodowych. Szczerze gratuluje i sie ciesze. Przepraszam za uwage o ewentualnej pomocy rodzicow z poprzedniego postu. Ponioslo mnie. > DVD, ku twemu zaskoczeniu, nie kupiłem, bo nie mam czasu na oglądanie filmów. Bynajmniej nie jestem zaskoczona, ze go nie masz. Jak sie duzo pracuje, to sie duzo czasu wolnego nie ma, a jak sie trafia, to go lepiej spedzic poza domem, a na pewno nie przed ekranem telewizora. > Nie brak też i takich, którzy przeczytali mnóstwo zapisanego papieru, nauczyli > się treści na pamięć i sami zapisali bardzo wiele papieru. Tylko co z tego? Nic z tego. Moze chcieli byc bogaci, a nie mieli tego przyslowiowego lutu szczescia, ktory Ci sie trafil. A moze nie chcieli byc bogaci, za to chcieli czytac i pisac, na temat zycia spolecznego pszczol czy oksymoronow w poezji Mlodej Polski. To juz nie nasz problem. > Ano, trzeba wiedzieć, czego się uczyć, jak i z kim. Tak dobrze juz bylo, a w tym zdaniu wylazl z Ciebie duch PRL. Ty wiedzieles czego sie uczyc. Wiedziales jak. I wiedziales z KIM (sic!). Generalnie masz racje. Moze bys tak Przewodnia Sila Narod zostal? :-) A prywatnie mozesz mi zdradzic, Z KIM nalezy sie uczyc. Z przyszlym ministem finansow? A moze przyszlego szefa banku centralnego trzeba mniec za kumpla w uniwersyteckiej lawie? Tylko jak to wiedziec wczesniej? Serdecznie pozdrawiam, pozwalajac sobie na uwage, ze tytul postu prawdziwie mnie zafascynowal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poke Re: kilka prostych pytań IP: *.gdynia.mm.pl 26.05.04, 09:56 Hahahahaha! A to ci kretinos! Jedz do Korei potwierdzac swoje teorie, Zenek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły durne pytanie Marii Antoniny IP: *.nsn.pl / 213.199.195.* 25.05.04, 21:44 twoje pytania przypominają mi jedną z najlepszych anegdot, jaką stworzyła HISTORIA. Otóż królowa Maria Antonina raczyła kiedyś zapytać, dlaczego ci Paryżanie tak się buntują? Odpowiedziano jej, że nie mają chleba. "To niech jedzą bułki"- rzekła. A może kazała szukać tego chleba w internecie? Nie pamiętam. Jakoś tak niedługo potem jakobini ścięli jej pustą głowę. Gilotyna nazwana była wówczas "niezrównanym wyrównywaczem wszystkich stanów". Podobnie twoje 10 pytań ... fakt, za Gomółki nie było ani intenetu, ani komórek (z koleji komórki przypominają mi modę na noszenie przez stan wyższy wielgachnej chusty. Żeby każdy widział, że kołek kulturalny i smarka tam, a nie w mankiet.) Szczęśliwi Francuzi, nawet niezłą demokrację sobie zrobili, oczywiscie po intensywnych stosowaniach Pani Gilotyny. Rewolucja w Rosji też moze by nie wybuchła, gdyby nie zwyczaj, że jak w zimie na polowaniu car zmarzł w nogi, to brali chłopa, rozcinali mu brzuch, i car we wnętrznościach mógł sobie te nogi ogrzać. Teraz to kiepskie czasy. Że to nie humanitarnie wyrzynać elity, szkoda, naprawdę. Choć początek zrobiony, niedawno facio postrzelił dwóch ciuli kradnąścych systemem argentyńskim. (też uważam, że powinien wyżej, ale na początek ... pozdro wszystkim mariom antoninom od głupawych pytań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nilf Gwoli scislosci, krolowa pytala o ciastka... IP: *.nwrk.east.verizon.net 26.05.04, 15:38 'Jak nie ma chleba, to niech jedza ciastka' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: kilka prostych pytań IP: *.ztpnet.pl 25.05.04, 22:38 Jaki młody, taki głupi. A co to był internet w roku 1970?. A co telefon komórkowy? Jak chcesz się wypowiadać, to najpierw pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Re: kilka prostych pytań IP: 217.98.64.* 25.05.04, 23:56 do ZZpunkt5:o jakim ty do ku..y nędzy mówisz internecie?coś takiego za Gierka nie istniało na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixin Re: kilka prostych pytań IP: *.rivrw5.nsw.optusnet.com.au 26.05.04, 02:48 do wiadomosci co poniektorych - Internet za Gierka - "cos takiego nie istnialo na swiecie" - niesluszne myslenie, istnialo, istnialo, tylko jako siec scisle do uzytku wojskowego (jak wiele wynalazkow, internet zawdzieczamy armii USA i nie ma sie o co burzyc); ale fakt, ze do publiki dotarl o wieeele pozniej, tak samo bylo z pomyslem Gatesa na temat komputerow, jak wyskoczyl z inicjatywa, zeby zmontowac osobisty, czyt. domowy PC to go wysmiali - "kto bedzie chcial komputer w domu??!!"; a na telefon ja czekalam 10 lat i w koncu komuna padla, a telefonu nadal nie bylo, wiec zalozylismy sobie "bez lachy" w nowym ustroju (nie wypowiadam sie w jakim, bo ciezko go zaklasyfikowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daglas Re: kilka prostych pytań IP: *.icpnet.pl 26.05.04, 08:29 Przecież to komuniści wymyślili internet!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: kilka prostych pytań 27.05.04, 00:01 Nieprawda. Internet wymyslił w XVII wieku rosyjski chłop pańszczyźniany spod Kisłowodzka Iwan Iwanycz Internietow. Wprawdzie nie miał komputera, ale Internet wymyślił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Do ZZ: Jedno proste pytanie IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 02:11 czy potrafisz na tej swojej liscie umiescic JEDNO proste pytanie, ktore nie dotyczy sfery materialnej?? Czy umiesz dokonac wowczas porownan? A moze sadzisz, ze nie ma po co, bo czlowiek to tylko to co konsumuje i wydala?? P.S. Pytanie nr.10 nic tu nie wnosi, bo biurokracja jest ponadsystemowa i tak naprawde rozni sie od siebie tylko szczegolami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Dlaczego? Dlatego! IP: *.top.net.pl 26.05.04, 09:23 Celowo skoncentrowałem się na zagadnieniach ekonomicznych. Inne sprawy? Proszę: Za komuny ludzie chodzący do kościoła byli obywatelami drugiej kategorii. O awansie w wojsku czy administracji nie było mowy. Przymusowo ganiano ludzi na pochody pierwszomajowe, aby machali czerwoną szmatą przed trybunami, na których siedziała swołocz. Oczywiście, możesz narzekać na dziesiejszych polityków. Teraz ci wolno. Tylko że tych znienawidzonych polityków wybierasz samodzielnie według własnej decyzji, podobnie twoi krewni i przyjaciele. Tylko przed wyborem warto zastanowić się. Jeśli ktoś obiecuje w kampanii wyborczej opiekę socjalną, to nie dziw się zdzierstwu podatkowemu i drożyźnie (VAT, akcyza, cła). Jeśli ktoś obiecuje "uporządkowanie rynku i interwencjonizm państwowy" to nie dziw się bezrobociu. Czy nie sądzisz, że stanie w kolejkach i ciągłe pisanie podań upokarza i upadla? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Głupi, tępy naród 25.05.04, 20:51 Jaka szoda, że przeważającej części społeczeństwa nie udało się wybrać na prezydenta człowieka z peruwiańskiej dżungli. Sondaż wygrałby w cuglach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_blond głupi, tępy naród? zmień kraj! IP: *.chello.pl 26.05.04, 16:27 a może, dougllas, ten "człowiek z dżungli" dałby polakom więcej szczęscia niż mazowiecki z michnikiem? dlaczego odrzucasz taka możliwość? i czy nie razi Cie sposób, w jaki ówczesne elyty (gęba pełna frazesów o demokracji!) rozprawiły się z tymińskim, :)? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: głupi, tępy naród? zmień kraj! 27.05.04, 03:36 Gość portalu: kasia_blond napisał(a): > a może, dougllas, ten "człowiek z dżungli" dałby polakom więcej szczęscia niż > mazowiecki z michnikiem? dlaczego odrzucasz taka możliwość? i czy nie razi Cie > sposób, w jaki ówczesne elyty (gęba pełna frazesów o demokracji!) rozprawiły > się z tymińskim, :)? Nie, nie razi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: PRL, BYŁO i się skonczyło, na pewno nie wróci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:53 Dla wszystkich tych którzy wspominają słodkie czasy PRL. Zapomnijcie już o tym PRL-u. Czas idzie naprzód i nie wraca. Pomyślcie o własnej przyszłosci a nie grzebcie się w gównie, które zostało już dawno spłukane przez strumień czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: PRL, BYŁO i się skonczyło...niekoniecznie IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 25.05.04, 21:12 Niekoniecznie. To gowno moze wrocic z bedocego w amoku zachodu. Poza tym ze w skali 1do 5. obecnym rzadom dalbym 2.5, zas Gierkowskim 3.5. Biore pod uwage wszyskie aspekty zycia spolecznego, ekonom. i polit. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: PRL, BYŁO i się skonczyło...niekoniecznie 25.05.04, 21:53 Gość portalu: zenek napisał(a): > Niekoniecznie. To gowno moze wrocic z bedocego w amoku zachodu. Poza tym ze w s > kali 1do 5. obecnym rzadom dalbym 2.5, zas Gierkowskim > 3.5. Biore pod uwage wszyskie aspekty zycia spolecznego, ekonom. i polit. Tak dla informacji, której jak widzę ci brakuje, podam, że rządzie Gierka nie było człowieka, który wiedział ile wynosi zadłużenie Polski, ponieważ nikt się tym nie przejmował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ker Re: PRL, BYŁO i się skonczyło...niekoniecznie IP: *.p-s-inter.net 25.05.04, 22:05 Chyba nie wszystkie aspekty życia pamiętasz dobrze. Rządy Gierka w tej samej skali oceniam na 1,0! Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: PRL, BYŁO i się skonczyło...niekoniecznie 25.05.04, 22:14 Hmm, a ja pamiętam czasy Gierka i dałbym im w tej skali najwyżej 1,5. Obecnym - 2,5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: PRL, BYŁO i się skonczyło, na pewno nie wróci IP: *.ztpnet.pl 25.05.04, 22:50 Wyraźne braki z historii. Z tego że było wcale nie wynika że nie wróci, wręcz przeciwnie. Po przykłady odsyłam do podręczników. Jeśli napisał, to nie analfabeta. Ale z historii - pała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloodsucker Re: PRL, BYŁO i się skonczyło, na pewno nie wróci IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.04, 10:04 Masz racje ch...j w d...e PRL-owi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: Tu piszą same dzieci propagandy solidaruchów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:58 Wy nigdy nie zyliscie w tamtych czasach jestescie przesiaknięci propaganda otrzywiscie ze było lepiej a bajki z octem ,kolejkami,Zomo to... dzisiaj to bieda,brak checi do życia i wielki syf Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Tu piszą same dzieci propagandy solidaruchów 25.05.04, 21:02 Gość portalu: ADAM napisał(a): > Wy nigdy nie zyliscie w tamtych czasach jestescie przesiaknięci propaganda > otrzywiscie ze było lepiej a bajki z octem ,kolejkami,Zomo to... dzisiaj to > bieda,brak checi do życia i wielki syf Pozostałość po PRLu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welna Re: Tu piszą same dzieci propagandy solidaruchów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 21:33 idź się prześpij :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: Tu piszą same dzieci propagandy solidaruchów IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 25.05.04, 21:18 Zylismy - i nasi rodzice zyli, oni pamietaja. Za to twoja wypowiedz jest pieknym przykladem osiagniec PRLowskiego systemu szkolnictwa - jak nie wiesz o co chodzi to przeczytaj swoja wypowiedz jeszcze raz - ze slownikiem, oczywiscie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: Tu piszą same dzieci propagandy solidaruchów 25.05.04, 22:17 Ty chyba nie pamiętasz tych czasów... wróć. Może i pamiętasz - z drugiej strony, tej nomenklaturowej. W takim razie dla ciebie rzeczywiście mogło nie byc kolejek, a zomowcy to fajni kumple byli. Al dla mnie i moich rodziców (zwykłych robotników) były i kolejki, i ten przysłowiowy ocet na półkach i ciągła bieganina, żeby zdobyc coś do jedzenia w sklepach - własnie zdobyć, a nie kupić. A co do Zomo - pamiętam i je. Z drugiej strony - tej pałowanej. Więc przestań z tą komuszą propagandą. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm o neostradzie w PRLu mógłby Pan pomarzyć:) 25.05.04, 22:55 zacofanie w technologii było olbrzymie, chyba tego nikt nie neguje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: o neostradzie w PRLu mógłby Pan pomarzyć:) IP: 213.17.204.* 26.05.04, 08:08 elfhelm napisał: > zacofanie w technologii było olbrzymie, chyba tego nikt nie neguje TAK JA ZANEGUJĘ. W latach 70-tych, nasza technologia, nie była tragiczna. Może nie I sort gwiezdnych wojen, ale jak na warunki cywilne nie było źle. Niestety 25 lat nic nie robienia dla rozwoju technologii (brak nawet akumulacji prostej), cudów nie ma. Jesteśmy 25 lat w plecy. Aha i zawodowo jestem technologiem metalu i automatykiem. Wiem co mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moused Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 21:06 Durniu nie porównój p.Gierka do terrorysty Lukaszenki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszedalej Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.05.04, 21:16 Towarzysz Gierek upodlil ten narod, doprowadzil do skrajnej zapasci gospodarczej pod koniec lat siedemdziesiatych (pamietasz moze kartki, puste polki; co z tego, ze ktos zarabial jak nic nie mozna bylo za to kupic?). Towarzysz Gierek zaciagal kredyty na Zachodzie ktore do tej pory splacamy. On sam nic nie zrobil, po prostu kupil czas. Jedno co dobre zrobil to, ze swoja durnota przyspieszyl upadek tego chorego systemu jakim byl PRL bo ludzie juz nie mogli wytrzymac. On to wpisal do konstytucji przyjazn z ZSRR i inne idiotyzmy. To ze ten prostak nie skonczyl w wiezieniu to dla mnie cud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszedalej Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.05.04, 21:23 Z gory przepraszam, ze towarzysza Gierka nazwalem "prostakiem". Bylo to nie na miejscu. Powinienem byl nazwac go "prostolinijnym". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re:panie piszedalej- Sondaż Trzech: Słodkie wspom IP: 216.223.64.* 25.05.04, 21:48 pamietam czasy tow Gierka ,i to jest roznica miedzy pamietac a przeczytac o czyms,i doskonale rozumiem nostalgie szczegolnie starszych. a przy okazji , kiedy sie zabiera glos to najpierw trzeba pomyslec a pozniej swoja mysl wyrazic w slowach, mowionych lub pisanych. panska wypowiedz przypomina biegunke- ani to kupy sie nie trzyma, ani nie wiadomo z czego to sie wzielo, ot samo leci.zanim kogos nazwie sie prostakiem dobrze jest pochylic glowe i sprawdzic czy z wlasnych butow sloma nie wystaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: 213.17.204.* 26.05.04, 08:15 O aspektach politycznych przemilcze. Tak Gierek wpisał, te durnote do konstytucji. Niestety. Ale W latach 70 (po 76) kartki były tylko na cukier. Inne kartki wprowadzono później. Wnoszę z tego, ze masz kolego braki w wiedzy historycznej. Długi rzeczywiście były, ale dziś nasze zadłużenie rosnie znacznie sybciej. Odsyłam do statystyki. To że taki prostak jak ty ma dostep do internetu, to dla mnie cud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Zwierzeta urodzone i wyrosle w ZOO, IP: *.aster.pl / *.acn.pl 25.05.04, 21:07 gdzie mialy zapewnione minimum egzystencji (jakies zarcie, wodka, M-3 po 15 latach oczekiwan, talon na malucha itd.)- gdy nagle ZOO bankrutuje - zdychaja. Tak na prawde, wolnosc jest potrzebna ok.10 proc. ludnosci - tej kreatywnej czesci. Reszta woli ZOO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zby a dużo tatuś nakradł ? IP: *.nsn.pl / 213.199.195.* 25.05.04, 21:48 mnie i mnie podobnym ? Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: a dużo tatuś nakradł ? 25.05.04, 22:19 Inteligencji ci jak widac nie ukradli... nie było już czego kraść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej syndrom Ferdka Kiepskiego - IP: *.pl / *.enterpol.pl 25.05.04, 21:10 - panujący w naszym społedzeństwie wynika z oczywistych zaszłości historycznych inteligencję polską mordowali hitlerowcy później NKWD z SB (a oba powstania???nasi dziadowie zsyłani byli na sybir) - zostaliśmy wyniszczeni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welna Re: syndrom Ferdka Kiepskiego - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 21:30 Tak, tu masz rację, wyniszczeni i zgnębieni ... i tękniący za komuną :( . Za poniżeniami w kolejkach, za unirzeniem przed urzędnikami ( nawet w sklepach). Za kartkami na buty, cukier, żarówki, mydło itd idp .. och jak mi tego brak , szczególnie kiełbasy zwyczajnej rzuconej w gazecie jak psu ( hau hau ) :) . ... pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły białe gnidy .. znasz to? IP: *.nsn.pl / 213.199.195.* 25.05.04, 21:55 słyszałeś takie określenie? białe gnidy? to polska inteligencja "za komuny" Prześladowana politycznie .... praktycznie jedyna część społeczeństwa, która jeździła na zachód (pomijając, tych co za chlebem do USA), prześladowana ekonomicznie ... miała to czego klasa tzw. rządząca na oczy nie widziała. No i kontakty... przecież oni byli na ty z czołówką komuny. białe gnidy - udający cierpienie, zyjący w komforcie. To była taka gra. Komuna prześladowała tych, którzy rzeczywiście coś robili. Cała inteligencja udawała że ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Racja i to szybko... IP: 213.76.136.* 25.05.04, 21:29 ...żeby slad po nich nie został. I niech tylko wezmą z sobą lepperka i jego bandę!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welna Re: Racja i to szybko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 21:38 nie zapomnijmy o begerowej !! niech tutaj nie zostaje !!!! ( chociaż z maturą ) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ter Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.p-s-inter.net 25.05.04, 21:36 Re: kilka prostych pytań - brawo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz cenzura... IP: *.psp.stpauls.it / 194.243.3.* 25.05.04, 21:48 to było coś! nawet dobór słów był kontrolowany pod kątem emocji, jakie dane słownictwo mogło wywołać... pamiętam, że kiedy pewne środki używane w budownictwie okazały się bardzo niebezpieczne (komisja rządowa, w której brał udział mój tata udokumentowała nawet liczne przypadki zgonów), informacji o tym nie można było umieścić nawet w biuletynie dla biur projektowych, a produkcję środka co prawda wstrzymano, ale już nie dystrybucję... bo wycofanie środka ze sprzedaży "mogłoby wywołać niepokoje w społeczeństwie", a poza tym, "przecież to by były olbrzymie straty". Tak to było wtedy, za Gierka, bezpiecznie itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: cenzura... IP: *.ztpnet.pl 25.05.04, 23:11 A dziś to niby nie ma cenzury? Urzędu nie ma, zgoda. Ale cenzura pozostała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacky Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.net-serwis.pl 25.05.04, 21:50 No cóż, Niemcy jeszcze dlugo po II wojnie światowej tęsknili za swoim fuhrerem, Wielką Rzeszą, czasami, gdy byli rasą panów a reszta podbitych narodów miała być mierzwą i nawozem na niemieckich polach. I nie zmieniła tego długo sytuacja powojenna, aż przyszły nowe pokolenia, które dostały szansę na nowe życie. Polska dostaje szansę na nowe życie ale jej nie umie wykorzystać. Nikt nie potrafi niedouczonym biedakom powiedzieć, że PRL już nigdy nie wróci, bo tak naprawdę w głębi duszy nikt go w swojej czystej postaci nie chce. Musi odejść pewne pokolenie, by Polska wykorzystała swoją szansę. Szansę na nowe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joris Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 25.05.04, 21:51 Dlaczego zdumienia. Czy Polacy sa madrzejsi od DDR-owcow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.man.rsk.pl 26.05.04, 13:20 Sondaż wykazał prawdę.Za Gierka nie było tyle nędzy wsród ludzi takiego rozwarstwienia.W dzisiejszych czasach ponad stan żyją karierowicze i złodzieje,natomiast ludzie uczciwi klepią biedę, a cwaniacy się z nich śmieją i uczenie wykładają że nie umieli się dostosować.Emeryci którzy tyle lat płacili ubezpieczenie za Gierka mieli prawie wszystko bezpłatnie /leki,szpitale,komunikację/ a teraz mają z tej biednej emerytury za wszystko płacić.Fortuny i piękne wille w tak krótkim czasie nie powstały z pracy rąk tylko ze złodziejstwa a Pan Gierek umiał rozliczać złodzieji i sam żył skromnie i był dla nas wzorem a nie demagogiem.Pluć na tamte czasy mogą tylko ludzie młodzi którzy nie znali tych sprawiedliwych czasów,ale z biegiem lat do tego dojrzeją i otworzą się im oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzysl Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL 25.05.04, 21:54 Pytanie pozostanie nierozstrzygnięte, ponieważ działalności Gierka i Wałęsy porównać niesposób. Równie dobrze można roztrząsać, kto był większym uczonym: Kopernik, czy Skłodowska-Curie - że pozostaniemy w kręgu nauk przyrodniczych. Gierek próbował w ramach systemu komunistycznego i w sposób ogromnie kosztowny wyrwać Polskę z siermiężnego zapóźnienia cywilizacyjnego epoki Gomółki. Wałęsa zajmował się zupełnie innymi sprawami. A nie życzę sobie być zapytywanym, czy bardziej kochałem tatusia, czy mamusię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cde Słodkie wspomnienia o PRL: PAPIER TOALETOWY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 21:59 Czy ktos napisal juz madry doktorat na temat: Dlaczego w PRL-u zawszu brakowalo papieru toaletowego? A kartek zaopatrzeniowych juz nie pamietacie? A kolejek w kazdej sprawie tez nie pamietacie? Jak mozna porownywac nasza obecna sytuacje ekonomiczna do tego PRL-owskiego ponizenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bździum PAPIER TOALETOWY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 09:18 Za Gierka byłem we wczesnym wieku szkolnym, ale do końca życia nie zapomnę sceny: pewnego dnia nie zamknąłem piwnicy po wyprawie po ziemniaki (mieszkałem w bloku wybudowanym nb. za Gierka, za co mu jestem bardzo wdzięczny). Pierwszy okrzyk mojej Mamy, gdy przez przypadek tata odkrył ten fakt (musiał po coś tego samego dnia zejść do owej piwnicy) to "O Boże, papier toaletowy!!" Okazało się, że najważniejszym dobrem w owej piwnicy zawalonej głównie książkami i ziemniakami było olbrzymie pęto papieru toaletowego (związanego - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytaj ze z... Re: Słodkie wspomnienia o PRL: PAPIER TOALETOWY! IP: *.inteligo.com.pl 26.05.04, 11:46 Ale to nie za Gierka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: 62.233.244.* / 62.233.244.* 25.05.04, 22:05 III RP to buda oparta na glupocie i rekacji. PRL w porwnaniu do niej to naprawde raj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arnikaarnika Co się zmieniło z perspektywy szarego człowieka? IP: *.intelcom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 22:10 PRZYKŁAD MOJEJ SĄSIADKI: Zarabia 900,- na rękę w zakładach drobiarskich pracuje "na tempo" 10 godzin dziennie ,jeśli nie wykona normy 12 000 kurczaków - pracuje aż zrobi -czasem 14 godz. za te 900,- musi utrzymać sama 3 dzieci dzień rozpoczyna o 5 rano o 17 wraca do domu robi pranie ,jedzenie i kładzie się spać po to by wstać o 5 rano na autobus Zero perspektyw. Zero radości. Zero życia.!!! Za komuny buła zawiadowcą stacji Pracowała po 8 godz., miała czas na przyjaźnie , na to żeby pobyć z dziećmi, miała zakładowe mieszkanie, pensję która starczała nie tylko nz życie ale starczało na płyty czy książki. Co roku dzieci jeździły na kolonie. Było po prosty normalne życie. Więc nie chrzańcie że ludzie są debilami ,że nie pamiętają jak było. Ja dzisiaj zarabiam 8000 - 11000 zł miesięcznie i jest mi lepiej niż było w sensie ekonomicznym. Ale miliony zwykłych ludzi zostało wpuszczone w kanał tylko że oni tu tego nie wyartykułują bo to jest te kilka milionów które nie ma dostępu do komputera. Arnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Co się zmieniło z perspektywy szarego człowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 22:29 Przepraszam, ale dzieci Twojej sąsiadki, to już chyba podrosły od tamtej pory (jeśli jeździły wtedy na kolonie), to może mogłyby matce pomóc, a nie wisieć na jej 900 złotych. Ile one teraz mają lat: 20, 30...? Odpowiedz Link Zgłoś
arnikaarnika Re: Co się zmieniło z perspektywy szarego człowie 26.05.04, 10:19 Wilczy kapitalizm trwa od 1989, najmłodsza ma 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: Co się zmieniło z perspektywy szarego człowie IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 25.05.04, 22:37 To jest tylko anegdotyczny przyklad. Ja pamietam wies gdzie mieszkalam w Polsce w latach osiemdziesiatych - w wielu rodzinach byl brod smrod i ubostwo a jedyna rozrywka bylo pijanstwo. To jest moj obraz PRLu. Wiem tez ze mojej rodzinie sie poprawilo. W wiekszosci to ludzie mieszkajacy na wsiach i w malych miasteczkach. Gdy wyjezdzalismy z Polski w koncu lat osiemdziesiatych bylismy jedynymi ktorzy w rodzinie mieli samochod. Dzisiaj samochody ma przynajmniej polowa. Wtedy tylko jedna ciotka miala telefon bo byla pielegniarka - dzisiaj telefony maja wszyscy. Wtedy tylko moi rodzice mieli wyzsze wyksztalcenie - dzisiaj wiekszosc moich krewnych w stosownym wieku studiuje, itd, przyklady mozna mnozyc. Jezeli popatrzymy sie na statystyki dotyczace stanu posiadania Polakow, dlugosci zycia, zdrowia, wyksztalcenia itd. to widac ze wszystko sie od 1989 poprawilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Co się zmieniło z perspektywy szarego człowie IP: 213.17.204.* 26.05.04, 08:24 Jezus Maria. To gdzie ty mieszkałeś. Na wsi podlubelskiej, czy na ziemiach "wyzyskanych"??? Ja co prawda, nigdy na wsi nie mieszkałem, ale mieszkałem w małych miasteczkach (kilku). I znam wieś. Chłopi (prawdziwi rolnicy) mieli duzo lepiej niz teraz. To znaczy fak napracowali sie bardziej. Mniej było ciągników i kombajnów. No ale jestesmy 15, 20 lat postepu tehnologicznego do przodu. Dzis mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych. Na tym osiedlu wystarczy palców u rąk, żeby policzyć domy takie jak mój,czyli postawione z pracy w przemysle i kredytów. Większość domów, to domy, które rolnicy budowali w ramach spłat dla swoich dzieci. I to była ta twoja bieda na wsi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statystyk Re: Co się zmieniło z perspektywy szarego człowie IP: *.physd.amu.edu.pl 26.05.04, 09:23 Problem w tym, ze statystykami cholenie trudno sie nazrec. Chociaz, kto wie - moze papier smaczniejszy od tej trawy, ktora dzieciaki wpieprzaj z glodu we wsiach, ktore ja znam. Odpowiedz Link Zgłoś
wojnaz Re: Co się zmieniło z perspektywy szarego człowie 26.05.04, 08:22 Dobrze, ale chcesz kupować bardzo tanie kurczaki; tak tanie, że hodowca wychodzi ledwo na swoje, a producent musi za minimalną pensję zatrudniać, często, być może nie w tym wypdaku, niewykwalifikowaną, postpeerelowską, załogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katon Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.rzeszow.mm.pl 25.05.04, 22:19 Proste pytania Do kogo ma pójść bezrobotny ze swoją krzywdą Do Rokity? 2. co ma zrobić czlowiek jak go usówa kamienicznik z mieszkania komunalnego? 3. Za co ma wykupić lekarstwwa chory emeryt? 4. Paszport potrzebny jest aby pojechać za pracą do Angli i doznać upkorzeń 5 A po cholerę mi telefon jak karetka i tak nie przyjedzie 6 Ile osób odebrało sobie życie z biedy? 7 Kapitalizm to usankcjonowane prawem złodziejstwo np banki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lt Bitchkovsky Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 23:25 1. po rozum do glowy - nikt nikogo nie prowadzi przez zycie za raczke, czas to zrozumiec, sieroty 2. jak mieszkanie jest wlasnoscia kamienicznika to ma swiete prawo usunac nieplacacego lokatora 3. ok, maja ciezko, ale to nie powod do negowania wszystkich zmian po 89 4. temat rzeka... pojada dekle bez zadnej znajomosci jezyka, orzna ich polskie hieny na dworcu, zabrane 100 funtow skonczy sie za pare dni - i trza wracac do domu. potem taki bedzie pieprzyl, ze w unii nas nie chca itp. 5. no comment... argument na poziomie leppera 6,7. pierdolenie jak wyzej i zmien nicka. zamiast katon proponuje 'sedes z bakelitu'. bardziej oddaje poziom twoich przemyslen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mistrzu Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 25.05.04, 22:30 Ludzie, ktorzy brali udzila w sadazu za Gierka byli mlodymi dziecimi wiec polityka napewno ich nie interesowala. W tym sadazu jest duzo prawdy; ludzie byli bardziej zyczliwsi dla siebie czego nie mozna doswiadczyc chociazby na tym forum. Przeczytalem najpierw forum i stwierdzilem, ze ludzie byli zyczliwsi. Artykul potwierdzil moje zdanie. Ludzie byli bardziej szczesliwsi i bylo bezpieczniej. Tego nie da sie ukryc. A tak na marginesie to posmakowalem Gierkowskiego PRL-u i przez otatnie 28 lat zycia w demokracji i chyba ten PRL byl lepszy nie biorac pod uwage materilaistycznych dobr. Zanim forumowicze wzwiecie mnie od komunisty i zaoferujecie mi bilet w jedna strone na Bialorus, to z komuna nie mialem nic do czynienia a do opini mam prawo i nikog ja nie obrazilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czerwony Latawiec Wyzszosc komuny na demokracy IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.04, 22:33 byla praca i to dla wszystkich, bylo tez zabezpieczenie emerytalne, nie bylo dzieci szukajacych po smietnikach, calych gett nedzy. Nie bylo bandyctwa, zlodziejstwa emigracji za chlebem. NIE BYLO 50% zyjacych na granicy egzystencji. Starczy? moge jeszcze pedalsko-sadystyczna wojne wymienic, ale mi sie nie chce. Wolnosc jest dobra dla tych co umia z niej korzystac, obojetnie w jakimsytemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath bzdury IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 25.05.04, 22:44 > byla praca i to dla wszystkich, bylo tez zabezpieczenie emerytalne, nie bylo > dzieci szukajacych po smietnikach, calych gett nedzy. Byly. Ja je pamietam. Mieszkalam na wsi. Pamietam w klasie dzieci ubrane w jakies lachmany, w starych za duzych butach zalozonych nie na ta noge co trzeba, z wygolonymi glowami (przeciw wszom?). Pamietam jak raz zaprzyjaznilam sie z siedmioletnia dziewczynka ktora przy pierwszej okazji ukradla z mojego domu 5 tysiecy zlotych (wtedy duzo pieniedzy). Pamietam jak jeden gospodarz przyslal do nas swoja coreczke zeby sie ze mna pobawila - byla tak brudna i zaniedbana ze mama postanowila ja najpierw wykapac i ubrac w czyste ciuchy. Gdy ojciec to zobaczyl nawet sie nie obrazil tylko powiedzial "jakas ty ladna coreczko". > Nie bylo bandyctwa, zlodziejstwa emigracji za chlebem. Moi rodzice mieli chleb a i tak uciekli - od chamstwa, klamstwa i prostactwa. > NIE BYLO 50% zyjacych na granicy egzystencji. To jest bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: bzdury IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.04, 22:58 kotku,my tu rozmawiamy globalnie, a nie dwuch butach na lewej nodze Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: bzdury 25.05.04, 22:59 Jakos nie widać tej "globalności" w wypowiedziach Pani Zofii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: bzdury IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 25.05.04, 23:27 Globalnie - statystyki dotyczace stanu posiadania Polakow, zdrowia, dlugosci zycia itd. wskazuja na to, ze wszytko sie od 1989 poprawilo. Poziom edukacji tez, takze moze mlodsze pokolenie nie pisze "dwuch". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humbak Re: bzdury IP: *.ghnet.pl 26.05.04, 01:09 Przepraszam, ale nie rozumim tej wypowiedzi. Albo ja jaki głupi, albo ona (wypowiedż znaczy) jakaś nielogiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: bzdury IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.04, 23:07 odpowiedzialam na bzdury, nieglobalnie, co co cie kotku interesuje? globalny syf w obecnej Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: bzdury 25.05.04, 23:09 Może porównanie z jeszcze bardziej globalnym syfem za czasów komuny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: bzdury IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.04, 23:11 to jest twoje stwierdzenie, w koncu ta twoja komuna rzadzi dalej, co gorsze USA zaczyna sie poslugiwac wersetami Lenina, trockiego i Goebbelsa Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: bzdury 25.05.04, 23:18 Rządzi taka komuna, jaka sobie Polacy wybrali, jaką sobie mieli prawo wybrać w wolnych i demokratycznych wyborach. Teraz maja sobie prawo wybrać nawet Leppera. A co do USA - jakby sie Bush nie starał to Lenina i tak nie przebije. Że o Trockim i Goebbelesie juz nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: bzdury IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.04, 23:33 no to co narzekasz na Gierka jak sie w komunie wychowales, zrobiles studia, dalej wybierasz komune, jakies to niespojne Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: bzdury 25.05.04, 23:41 Nie miałem specjalnego wyboru, prawda? A studia zawdzięczam sobie - nikt mnie za ręke nie prowadził. Co do wyborów - mówiłem globalnie. Rządzą ci, na których głosowała większość (przypomniałem, że miała prawo do takiego głosowania - inaczej niz za komuny). Ja do tej większości należeć nie muszę. A co do krytyki komuny - ośmielam sie na krytykę z powodów "globalnych". Ten system skradł nam 45 lat rozwoju. Gdyby nie komunizm bylibyśmy dziś co najmniej na poziomie Grecji i Portugalii. Przed wojną Polska była krajem lepiej rozwiniętym niż taka np. Grecja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: bzdury IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.04, 23:55 mow za siebie, za Gierka Polska byla 10 potega gospodarcza swiata, zapomiales? Moze pamietasz restrykcje gospodarcze Reagana, ktrore polske pozbawily 10 mld$ i odsteki spalcamy do dzisiaj? Nie wspominam juz ze na skutek embarga gospodarczego USA w latach 80, w sklepie byl tylko ocet i zielony groszek, tak dbala o nas demokracja zachodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: bzdury 26.05.04, 00:04 10 potęgą gospodarczą świata... potem okazało się, że trzeciego. Naprawdę uwierzyłaś w gierkowska propagandę? Teksty jak z kabaretu, jak ze Smlenia: "Ty, a ten Reagan, co on sobie mysli. Taka gospodarkę rozwalić... I to w 10 miesięcy... Ty, a ten Reagan, on jest świnia. On miał mnie zywić i jak ja wyglądam..." itd. To nie restrykcje USA rozwaliły gospodarke polską. Ona ledwie dyszała już pod koniec lat 70tych. Całe lata 80te trwały nieudolne próby jej reanimacji, a ponieważ nie dały żadnych skutków - trzeba było iść na ugodę z opozycją. Po prostu komuniści nie mieli już żadnych pomysłów na to, co zrobić z gospodarką. Przydałoby sie poczytac trochę więcej. niż tylko stare numer Trybuny Ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: bzdury IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 00:22 nie opieram swoich pogladow na kabarecie pana Smolenia, tym sie zasadniczo roznimy, wlasnie moze i ta gospodarka dyszala bo sie martwila czy bedziesz mial ziemiaki i cebule na zime, czy twoje dzieci byly na koloniach, czy bedziesz mial bezplatnego dentyste i Centrum Zdrowia Dziecka, czy jeszcze nastepnego pijaka przjac obowiazkowo do pracy. Poza tym, nie mam nic osobistego do ciebie, ale twoj styl argumentacji, przypomina mi jarmarczna przkupke, nastepnym razem prosze sie troche gruntowniej przgotowac, bo inzynier z dyplomem robionym za "komuny" potrafi. Nieprawdaz? Dobranoc, zycze milych snow. Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: bzdury 26.05.04, 00:45 Problem w tym, że opierasz swoją argumentacje na Trybunie Ludu i mowach Andrzeja Leppera. Tym sie różnimy. Zasadniczą przyczyną upaństwowionej gospodarki centralnie sterowanej było jej totalne oderwanie od realiów rynkowych. I to, że była centralnie sterowana. Na poziomie budżetu domowego każdy wie, że jak chce wydać więcej niż zarobi to musi się zapożyczyć. Gierek pożyczał, ale zamiast w rozwój inwestował w konsumpcję - żeby ludziom było lepiej, by sie nie buntowali. I w niewydolny, nienowoczesny przemysł ciężki, bo socjalizm miał dziwną słabośc do hut i kopalń. Dzisiaj politycy tez zdaja sie zapominać o konieczności równoważenia budżetu państwa. Państwo komunistyczne sie martwiło o rózne rzeczy, a przy okazji wyrzucano miliardy dolarów w błoto - nietrafione inwestycje, marnotrawstwo, złe zarządzanie itp. Przeczytasz to w każdym podręczniku ekonomii. Dlaczego za Gierka zaczynało brakować już cukru i mięsa, przez całe lata 80te były kartki, a w latach 90tych nagle okazało się, że rolnictwo produkuje więcej niż Polacy mogą zjeść? Dlaczego teraz okazuje się, że juz ponad połowę PKB wytwarzaja prywatne firmy - w większości małe i średnie? Choc i one nie maja lekko, wziąwszy pod uwage omnipotencję naszego państwa. Państwo nie jest niańką, która ma wszystko dawać obywatelom - takie państwo istnieje chyba tylko w Korei Płn. Podoba ci się? Każdy sam odpowiada za siebie i swoje dzieci, państwo może co najwyżej pomagać tym, którzy, jak to sie mówi, są niezaradni. Poza tym ma nie przeszkadzać. Nie chcę, aby państwo martwiło sie o mnie - poradzę sobie, jeśli nie będzie mi utrudniało. A komuna wybitnie utrudniała zycie, zwłaszcza tym z inicjatywą, tym, którzy chcieli zrobic cos sami. Sorry, ale twoja wiedza z ekonomii i hisorii jest zerowa, nie zarzucaj więc innym braku gruntownego przygotowania. Inzynie z dyplomem robionym za komuny potrafi? Nie przeczę - wielu jest znakomitych. Ale akurat ty ... no cóż... Dobranoc i miłych snów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: bzdury IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 26.05.04, 01:47 > uwierzyłaś w gierkowska propagandę? Teksty jak z kabaretu, jak ze Smlenia: "Ty, > a ten Reagan, co on sobie mysli. Taka gospodarkę rozwalić... I to w 10 > miesięcy... Ty, a ten Reagan, on jest świnia. On miał mnie zywić i jak ja > wyglądam..." itd "Aaa, nie bede na niego glosowal!...chyba ze sie dogadaja, i z ramienia Pron-u bedzie kandydowal!!" Jedno co bylo dobre za komuny to kabarety ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOB Re: bzdury IP: *.client.comcast.net 25.05.04, 23:42 jestes chyba jedna z niewielu szlachetnych postaci zdajacych sobie sprawe z prawdziwego oblicza Jewnited States of America. W USA opowidaja dowcipy ze pies ambasadora USA w Warszawie chodzi z podkulonym ogonem w obawie, ze mu polacy w odbyt wejda. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: bzdury IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.04, 23:50 hahha, dobre, znam Stany i wiem co sie mysli o polakach ,szczegolnie tych rzadzacych w kraju. Smieszy mnie ta liczba kombatantow, pouczajacych, cieszacych sie ze wybrali "wolnosc" w USA, czy gdzie indziej, zygajacych jadem na Jaruzela i Kiszczaka, co im zawidzieczali, czuja na wlasnej skorze dzieci szukajace chleba na smietniku. Ci, co teraz rzadza, przerosli w zbrodniach Bieruta i Gomulke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath polaczki... IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 26.05.04, 00:19 To co robisz w USA? Jak ci sie wolnosc niepodoba to dawaj na Kube! Widac ze jestes przedstawicielka najgorszej kategorii polaczkow - takich zawistnych, glupawych osobnikow ktorzy wina za wlasne niepowodzenia obarczaja Zydow i z lezka w oku wspominaja komune - bo za komuny jak pojechali do Polski z garscia "dularow" to mogli odgrywac "panisko" a teraz juz nie moga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: polaczki... IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 00:24 spadaj azbesciarzu, wypij drugie "ucho", obetrzyj sobie pysk, bo ci slina cieknie i plujesz na monitor. Zachowuj sie prostaku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: polaczki... IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 26.05.04, 00:26 1. Jestem kobieta. 2. Jestem studentka. Sama spadaj, plejsy czekaja...samo sie nie posprzata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: polaczki... IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 00:34 aha, studentka, gratuluje i zazdroszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humbak Re: polaczki... IP: *.ghnet.pl 26.05.04, 01:17 Brawo drogi panie. Zamiast dialogu kłótnia. Pięknie pięknie. Może jeszcze jakieś wulgaryzmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: polaczki... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.05.04, 08:55 Nath, zostaw ich w spokoju. Mamy teraz swoje panstwo o ktore musimy sie martwic. Niech tesknia a my z daleka bedziemy sie smiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cham Re: bzdury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 15:22 Jak ktos nie ma argumentów to sięga po inwektywy i ty pewnie argumentów nie masz oprócz zoologicznej wiary charakteryzującej umysły niesamodzielne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: bzdury IP: 213.17.204.* 26.05.04, 08:30 Jezus Maria. To gdzie ty mieszkałeś. Na wsi podlubelskiej, czy na ziemiach "wyzyskanych"??? Ja co prawda, nigdy na wsi nie mieszkałem, ale mieszkałem w małych miasteczkach (kilku). I znam wieś. Chłopi (prawdziwi rolnicy) mieli duzo lepiej niz teraz. To znaczy fak napracowali sie bardziej. Mniej było ciągników i kombajnów. No ale jestesmy 15, 20 lat postepu tehnologicznego do przodu. Dzis mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych. Na tym osiedlu wystarczy palców u rąk, żeby policzyć domy takie jak mój,czyli postawione z pracy w przemysle i kredytów. Większość domów, to domy, które rolnicy budowali w ramach spłat dla swoich dzieci. I to była ta twoja bieda na wsi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: bzdury IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 26.05.04, 18:24 Na ziemiach "odzyskanych" - i moze ma to jakies znaczenie. Wielu ludzi tam bylo ze wschodu, i mieli swoje zwyczaje...Ta brudna dziewczynka o ktorej wspomnialam nie byla zapuszczona z braku pieniedzy - jej ojciec byl gospodarzem pelna geba... Jednak faktem jest ze bieda byla. Moja mama to dobrze pamieta, byla nauczycielka, musiala chodzic po domach i sie tym zajmowac. Oczywiscie byli tacy ktorzy mieli pieniadze, i od czasu do czasu ktos sie budowal. Ale wiekszosc zyla bardzo skromnie a w kazdej wsi byly takie rodziny gdzie juz naprawde byla nedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: bzdury IP: 213.17.204.* 27.05.04, 08:31 Kochana Nath. Ziemie wyzyskane, to taka troche inna bajka. Nawyki ze wschodu, strach przed jutrem i kasa w skarpetkach. Wiem cos o tym, bom się tym interesował. Mówił mi kiedys chłop osiadły koło Darłowa (i nie Lepprer), "chłopcze u nas na ukrainie, jak rzuciłem garśc zboża, to worek sie urodził, a tu to trzeba nawozić, orac, a komu się chce" Inne przykłady? Miałem np znajoma dentystke na tamtych ziemiach. Właśnie ona postawił pierwzy dom w mieście (prywatny po wojnie) i był to poczatek lat 70- tych. Inni stawiali domy w "Polsce", a czy palenie połowy domów, bo po co iść do lasu, a niemcy i tak tu przyjda. To co bieda??? Zreszta sam tam parę lat mieszkałem i sporo widziałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Re: Wyzszosc komuny na demokracy IP: *.hrl.com 25.05.04, 22:47 oczywiscie wy durni zwolennicy komuny, tylko ze 3/4 spoleczenstwa zyla na kredyt, jezeli nie ma dzisiaj pracy , to kto jest winny , panstwo? sami durni jestescie winni, , gornicy distali pieniadze wyprawki i co . przepili, maja po 40 -45 lat i co nie moze sie nauczyc taki jeden z drugim durnym zawodu, krawiectwa, murarstwa, oczywiscue nie, gnoje leniwi, tylko brac sie nauczyli, mozesz ty mlody bezrobotny pojsc na kurs komputerowy , zaczac sie uczy jezykow, ja konczylem studia za Gierka, moj wuj inkasent z trzema klasami zarabial 5 razywiecej niz ja postudiach ,niejaki Pyka powiedzial ci postudiach nie powinni zarabiac wiecej od gornikow bo gornicy ciezej pracuj, , dlatego wyjechalem 12 lat temu do Stanow, tu przynajmniej doceniaja ludzizdolych i z wyksztalceniem, fuck Gierka, Pyke i te cala komune, Dlatego tez jest tak ze taki idiota Lepper ma zwolennikow , poniewaz ta sonda pokazala jacy sa Polacy, bez rozumu i pamieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: Wyzszosc komuny na demokracy IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.04, 22:56 czyli wyjechales za "micha"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishcanadian A ja nie mam zadnych przyjemnych wspomnien... IP: 5.3.1R* / 63.68.196.* 25.05.04, 22:59 ...z PRL. Mam wspomnienia koszmarne, wspomnienia do dupy. Pseudowaluta, pseudozarobki, pseudosklepy, kolejki, oglupiajaca propaganda i trudnosci z otrzymaniem paszportu. Dalem dyla ponad 20 lat temu i nie zalowalem ani sekundy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub Re: A ja nie mam zadnych przyjemnych wspomnien... IP: *.oc.oc.cox.net 26.05.04, 01:12 Ja tez, jak ty, dalem "dyla" dwadziescia pare lat temu, tyle, ze z innego powodu. Ale to juz nieistotne. Bylo mi dobrze w Ameryce do czasu kiedy skonczylo sie zdrowie. Wtedy Ameryka pokazala mi swoje pazurki i... wrocilem tam skad kiedys uciekalem. Wcale nie dlatego, ze patriotyzm, ze milosc do Ojczyzny, ze tesknota i takie tam inne duperele. Wrocilem, bo to bylo madrzejsze niz pozostanie w Stanach. A teraz co do PRL-u. Wiesz za czym tesknie myslac o tamtych latach? Wcale nie za Gierkiem i jego cudownymi receptami dla Polakow! NIE!! Tesknie za moja mlodoscia, za najpiekniejszymi dziewczynami na swiecie, za calym tym swiatem, ktory dla mnie przeminal. I jesli ktokolwiek dzis zada mi pytanie: kiedy bylo Ci najlepiej? odpowiem - za Gomulki i Gierka. Ale nie ich bede mial na mysli. Oni sa tylko znakami czasow. Jakie to proste, prawda? Tak jak wszyscy moi rowiesnicy pamietam ten szaro-bury,kanciasty swiat Gomulki i coraz wiecej kolorow za dni Gierka (chwala mu za to! wszystko inne spieprzyl!) ale to nie oni sa wazni. Wazne jest to co przezywalem w tamtych latach i to co zostalo w mojej pamieci. Krotko: to byly piekne dni i tego mi zal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: A ja nie mam zadnych przyjemnych wspomnien... IP: 213.17.204.* 26.05.04, 08:43 No i gratuluje Ale co ty wiesz o dzisiejszej Polsce. Tyle co ci Michnik napisze w swojej propagandówce!!!! Przyjedź i zobacz, że od tych 20 lat zamiast się polepszyć, pogorszyło sie. Tylko niech cie nie zwiedzie szkło w Warszawce. Przyjedź obejrzyj roz..ne zakłady, fermy itd, w których bezrobotni wyciagaja resztki złomu, co jakis czas przepłacajac to zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia kocham opowiesci emigrantow jak wam dobrze IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.04, 23:09 moze, ktory co zacznie, o biciu w SB, rakowieckiej, kaszance, skakaniu przez plot Odpowiedz Link Zgłoś
wojnaz Re: Wyzszosc komuny na demokracy 26.05.04, 08:28 Może też pamiętasz, że to wszystko było oparte na fikcji! Fikcją było, że państwowe molochy świetnie prosperują, fikcja jest to, że było bezpiecznie, może nie było tylu małolatów, którzy z nadmiaru dobroci ze strony rodziców, sami nie wiedzą co ze sobą zrobić. Może ty też jesteś tylko ułudą, bo jak można pisać takie dyrdymały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.ztpnet.pl 25.05.04, 22:35 Sprawa nie jest taka prosta ani oczywista. Na przykład dostęp do nauki był o wiele lepszy niż dziś. Dobry uczeń był w stanie sam się utrzymać już od szkoły średniej, wyłącznie ze stypendiów za wyniki w nauce. Wiele osób z biednych środowisk mogło zdobyć wykształcenie. Także służba zdrowia, milicja, administacja publiczna były o wiele sprawniejsze. I korupcji było jakby mniej. Socjalizm miał tylko jedna wadę. Był utopią zabijającą rozwój gospoarczy. Dlatego trzeba było go zniszczyć. Cieszę się z wolności, ale odrzucenie niektórych "starych" rozwiązań to głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL 25.05.04, 22:47 Hmmm, nie wiem czy na pewno pamiętasz tamte czasy. Ja tak - nawet studia zrobiłem za komuny, a na egzaminach dostałem punkty za pochodzenie (i tak bym zdał - miałem średnią na egzaminie 4,75). Teoretycznie więc masz rację - ale tylko teoretycznie. Paradoksem jest bowiem, że przy tym "łatwym" dostępie do edukacji Polska była krajem o jednym z najniższych odsetków ludzi z wyższym wykształceniem w Europie. Dopiero teraz to nadganiamy. Ze służba zdrowia tez nie było tak różowo, choć w świetle dziesiejszego bałaganu może to brzmi nieprawdopodobnie. Ale pamiętam tamte brudne, niedoinwestowane szpitale... Co do milicji - nawet nie wspominaj. Administracja publiczna? Naprawde myslisz, że korupcja to wynalazek dzisiejszych czasów? Wszystko za komuny mogłeś załatwić, jak nie za pieniądze to za odpowiedni prezencik (od wędliny, alkoholu aż po tzw. "dojścia"). To mit, że było lepiej pod tym względem. Tyle tylko, że pytani w tym sondażu byli wtedy o te 30 lat młodsi, więc z nostalgią wspminają tamte czasy. Jedyne, co naprawde było lepsze - to zdecydowanie niższy poziom przestępczości. I czysta woda i świeże powietrze na wsi, przynajmniej tam, gdzie mieszkał mój dziadek (siedleckie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 07:54 Napisałeś "Polska była krajem o jednym z najniższych odsetków ludzi z wyższym wykształceniem w Europie. Dopiero teraz to nadganiamy" - Nagdaniamy i to bardzo szybko - wypuszczamy nieuków, niedokształconych allbo wykształconych za pieniądze - każdy dzisiaj może zrobić studia a już napewno zaoczne albo jakieś w prywatnej szkole nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: 213.17.204.* 26.05.04, 08:55 Dokładnie tak. Pojecie "wykształcenie wyższe" jest pojeciem umownym. Wielu dobrych techników z lat komuny miało większą wiedzę zawodową i ogólna, niż dzisiejsi licencjaci, czy inzynierowie. Zgodnie z Europejska nomenklatura "wykształcenia wyższego" namnozyło sie nam "wyższych szkółek kopania ogródka i gotowania na gazie". A porównajcie poziom np SN i dzisiejszych studiów licencjackich. A ci po SN mieli srednie, licencjaci wyzsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL 26.05.04, 11:19 Nie przeczę, że część prywatnych tzw. szkół wyższych to głównie sposób na zarobienie, a poziom nauczania to dla nich sprawa drugorzędna. Ale sa także i dobre prywatne uczelnie. Nie zmienia to jednak podstawowego faktu: dzisiejsza młodzież chce się uczyć i uczy się o wiele chętniej niż za komuny. Możesz sobie kpić z ich dyplomów, ale oni je zdobywają - nie ograniczają się do zawodówek. A ja pamiętam, jak za Gierka, kiedy kończyłem podstawówkę przyszła do nas pani z kuratorium, aby namawiać nas, byśmy wybierali zawodówki. A kiedy wspominaliśmy o ogólniaku, pani krzywiła się z niesmakiem. To jest mit, że za komuny dostęp do edukacji był łatwiejszy a poziom nauczania lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: 213.17.204.* 26.05.04, 11:38 No cóż ja tez uczyłem się za komuny i jakoś nikt nie namawiał mnie na zawodówkę. (No może jak nie chciało mi się uczyc mama mówiła "nie ma sprawy, pójdziesz do dziadka na kowala sie uczyć"). Skończyłem dobre liceum w małym mieście, bez problemu dostałem sie i skonczyłem studia i jeszcze coś po dyplomie. Dzis poziom "mojego liceum" woła o pomstę do nieba. Ludzie maja problemy z dostaniem sie na dobre uczelnie. Czy to jest postęp cywilizacyjny??? Mówisz Pani namawiała na zawodówki. Dzis ci ludzie koncza technika. Tylko pomysl, czy poziom wielu z tych techników, nie osiągnał dna gorszego jak dawne zawodówki??? Niestety dalej jest tak, ŻE WSZYSCY CHCA SIĘ KSZTAŁCIĆ, ALE NIE WSZYSCY CHCA SIĘ UCZYC Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL 26.05.04, 11:49 Co do poziomu szkół - jest różnie. Są i takie (i jest ich wiele), w których poziom jest dziś o niebo lepszy niż za komuny. A przestarzały system kształcenia, zła sieć szkół i przeładowane programy nauczania - to zupełnie osobny temat. I wtedy także ludzie mieli problemy z dostaniem sie na uczelnie, a nie było tych prywatnych, gdzie co prawda trzeba płacić, ale są one jednak pewna alternatywą. Wybór był więc gorszy. Ja pisałem, że dziś młodzież chce się UCZYĆ, a nie tylko kształcić. Pamiętasz może z lat 70tych "Fachowców"? I Docenta (Kofta), który robił jako robol, bo mu sie to bardziej opłacało niz tytuły naukowe? To nie był tylko kabaretowy żart - robotnik nawet niewykwalifikowany mógł zarabiać więcej niż człowiek z dobrym wykształceniem pracujący w tzw. "inteligenckim" zawodzie. To tyle jesli chodzi o nauke i wykształcenie - zakomuny i dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juras z Berlina Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 19:08 > Jedyne, co naprawde było lepsze - to zdecydowanie niższy poziom przestępczości. > I czysta woda i świeże powietrze na wsi, przynajmniej tam, gdzie mieszkał mój > dziadek (siedleckie). W systemie zamordyzmu zawsze jest mniej przestepczosci! To jest po prostu slaba strona demokracji, w ktorej bandycie "wolno" wszystko, a policjant musi przestrzegac prawa... W PRL-u milicja nie musiala przestrzegac prawa, ona musiala tylko wykonywac dyrektywy... Jesli chodzi o to swieze powietrze i czysta wode, to jest to problem globalny, a nie jakies "osiagniecie" czy tam zasluga czasow gierkowskich. Teraz po prostu jest wszedzie (nawet na biegunach!) o wiele brudniej i niestety tylko zdrowe demokratyczne spoleczenstwa sa w stanie uporac sie z tym problemem, a nie oparte na klamstwie i cenzurze rezymy totalitarne (vide sprawa skutkow Czernobyla lub chiciazby ostatnio katastrofa wypelnionego chemikaliami pociagu w Korei Pn.) Tak nawiasem mowiac, czytalem kiedys naukowe opracowanie na temat skladnikow warzyw z ogrodkow dzialkowych na Slazku; ci uprzywilejowani (szczegolnie przez Gierka) ludzie spozywali olow i rtec w stezeniu dwudziestokrotnie przekraczajacym niebezpieczne dla zycia i zdrowia normy... Pozdrowienia, Juras Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 25.05.04, 22:49 > Sprawa nie jest taka prosta ani oczywista. Na przykład dostęp do nauki był o > wiele lepszy niż dziś To wytlumacz mi dlaczego tylko kilka procent ludzi szlo na studia a dzisiaj studiuje ok. 40% mlodziezy w stosownym wieku. Kiedy moi rodzice studiowali, bylo to darmowe i moze i otrzymywali jakies pieniadze ale byli jedynymi studentami w calej rodzinie (jednej i drugiej). Dzisiaj nasi krewni musza stawac na glowie zeby zdobyc pieniadze na edukacje swoich pociech - ale dzieci sie ucza, wiekszosc moich kuzynow studiuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.ztpnet.pl 25.05.04, 23:04 To łatwo wyjaśnić. Osoba z wyższym wykształceniem po ok. 15 latach pracy osiągała wynagrodzenie porównywalne z rówieśnikiem który poszedł do pracy po "zawodówce". Absolwent wyższej uczelni startował do życia w wieku 23-24 lat, od hotelu robotniczego, go jego rówieśnicy od kilku lat mieli urządzone mieszkania. Materialnie wiedza nie miała warości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pele Re:cacy IP: *.nun.unsw.edu.au 26.05.04, 04:33 Do zachlystujacych sie konsumpcja powyzej: jesli jest tak wspaniale, to dlaczego jest tak syfiascie w Najciemniejszej, ze tylu mlodych chce wyjechac za praca za Odre? I dlaczego ludziska boja sie wychodzic z domow wieczorami? Czemu gina ludzie od kul na ulicach? Dlaczego pojawili sie troglodyci grzejacy sie w kanalach? Czemu smietniki sa miejscem pracy i posilkow dla coraz wiekszej ilosci najbiedniejszych? Czemu kobiety boja sie podrozowac w pustych przedzialach PKP? To tylko kilka pytan dla "mlodych" wierzacych w sile rynku. Obawiam sie, iz ludziska na calym swiecie cenili i zawsze beda cenic najbardziej stabilizacje i poczucie bezpieczenstwa, a nie bzdurki neoliberalne powtarzane przez mlodych, aroganckich i zyciowo niedoswiadczonych. Dzisiejsza konsumpcja - jedyny atut elity politycznej - nie zapewnila jeszcze nikomu i nigdzie zadowolenia z zycia. Ale na dowod tego potrzeba czasu i chcialbym widziec komentarze dzisiejszych piewcow neoliberalizmu a la polonais za 25 - 30 lat, gdy troszke opusci ich energia zyciowa i arogancja mlodosci. Smiac mi sie chce z dzieciakow jak ten, ktory w powyzszym artykule otwiera ze zdumienia oczeta na to, iz niektorzy z nas bardzo mile wspominaja owe straszne czasy za Gierka. Cale szczescie, iz mielismy mniej wowczas i myslelismy o tym, jak zyc zamiast co kupic. Ale tu uz se ne wrati... Do uslyszenia za 30 lat, mlodzi gniewni, chciwi neoliberalowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juras z Berlina Re:cacy IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.04, 19:53 > Do zachlystujacych sie konsumpcja powyzej: jesli jest tak wspaniale, to dlaczeg > o > jest tak syfiascie w Najciemniejszej, ze tylu mlodych chce wyjechac za praca za > Odre? I dlaczego ludziska boja sie wychodzic z domow wieczorami? Czemu gina > ludzie od kul na ulicach? Dlaczego pojawili sie troglodyci grzejacy sie w > kanalach? Czemu smietniki sa miejscem pracy i posilkow dla coraz wiekszej ilosc > i > najbiedniejszych? > Czemu kobiety boja sie podrozowac w pustych przedzialach PKP? To tylko kilka > pytan dla "mlodych" wierzacych w sile rynku. Obawiam sie, iz ludziska na calym > swiecie cenili i zawsze beda cenic najbardziej stabilizacje i poczucie > bezpieczenstwa, a nie bzdurki neoliberalne powtarzane przez mlodych, aroganckic > h > i zyciowo niedoswiadczonych. Dzisiejsza konsumpcja - jedyny atut elity > politycznej - nie zapewnila jeszcze nikomu i nigdzie zadowolenia z zycia. Ale n > a > dowod tego potrzeba czasu i chcialbym widziec komentarze dzisiejszych piewcow > neoliberalizmu a la polonais za 25 - 30 lat, gdy troszke opusci ich energia > zyciowa i arogancja mlodosci. Smiac mi sie chce z dzieciakow jak ten, ktory w > powyzszym artykule otwiera ze zdumienia oczeta na to, iz niektorzy z nas bardzo > mile wspominaja owe straszne czasy za Gierka. Cale szczescie, iz mielismy mniej > wowczas i myslelismy o tym, jak zyc zamiast co kupic. Ale tu uz se ne wrati... > Do uslyszenia za 30 lat, mlodzi gniewni, chciwi neoliberalowie. Mam 55 lat, z ktorych 30 lat zmarnowalem w PRL-u i powiem wprost: chrzanisz farmazony, koteczku! Berlinskie kobiety tez boja sie podrozowac pustymi pociagami, a i ja raczej nie zapuscilbym sie w niektore dzielnice mojej obecnej europejskiej metropolii wieczorkiem czy noca... Tego typu zjawiska sa miedzynarodowe i nic nie maja wspolnego z takim czy innym ustrojem! W innym mjescu napisalem, ze sprawa przestepczosci jest slaba strona demokarcji, w ktorej bandycie wolno wszystko, a policjant musi przestrzegac prawa. Co do tej wyzszosci bycia kims zamiast posiadania, mozna sie jedynie usmiechnac po nosem; jest to bowiem niestety najczestszy argument wszelkiego rodzaju nieudacznikow, tzw. "golych ale dumnych". Pewnie, jak sie nie ma co kupic, to sie czlowiek musi zadowalac filozofowaniem na temat swojej rzekomej duchowej wyzszosci nad liberalnym konsumizmem... Ja tez tak kiedys grzeszylem! A teraz jednak marze o swiecie, w ktorym te dwie rzeczy bybyby mozliwe rownoczesnie! W imie wolnosci tak duchowej jak i materialnej! Poza tym, kochany, za 30 lat ci mlodzi ludzie potepiajacy dzisiaj ciemne czasy naszej mlodosci, czyli PRL-u, beda zyli na poziomie Franzuzow, Niemcow czy innych tam Hiszpanow i do glowy im nawet nie wpadnie zastanawianie sie nad slusznoscia wybranej przez nich dzisiaj drogi! Pozdrowienia, Juras Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: 213.17.204.* 26.05.04, 08:59 Dokładnie tak. Pojecie "wykształcenie wyższe" jest pojeciem umownym. Wielu dobrych techników z lat komuny miało większą wiedzę zawodową i ogólna, niż dzisiejsi licencjaci, czy inzynierowie. Zgodnie z Europejska nomenklatura "wykształcenia wyższego" namnozyło sie nam "wyższych szkółek kopania ogródka i gotowania na gazie". A porównajcie poziom np SN i dzisiejszych studiów licencjackich. A ci po SN mieli srednie, licencjaci wyzsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Travel Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.acn.waw.pl 25.05.04, 23:00 >odrzucenie niektórych "starych" rozwiązań to głupota. Tak...najgorsze te paszporty w domu. I wogole to, ze po całej Unii Europejskiej można jeździć z dowodem w kieszeni i że nie mozna już nikogo siłą zatrzymac w kraju. Dawniej był porządek, paszport do zwrotu z wklejonym znaczkiem opłaty paszportowej 2000 zł za JEDORAZOWE przekroczenie granicy (przy średniej 6000 zł miesiecznie), karta przekroczenia granicy, jak miałeś wyższe wykształcenie - wpłata kaucji za studia, albo odmowa z art. "inne ważne względy państwowe". No i przyjaźń ze Związkiem Razdieckim "na wieczne czasy". Przynajmniej ludzie miały autorytet, była idea, na którą się pracowało, poza tym było kim...postraszyć. Milicja była bardzo sprawna. Sprawnie skatowali Grzesia Przemyka na śmierć. Słuzba zdrowia też. Zwłaszcza, że o pewnych problemach zdrowotnych, np. o narkomanii nie wolno było mówić, bo...w socjalizmie nie było tych problemów. Zbic termometr - gorączki nie będzie. Do bratniej Czechosłowacji jak się jechało, to było przezycie. Pieczątka w dowodzie, karta przekroczenia granicy, dokładna odprawa celna, korony na książeczkę walutową raz na trzy lata... A teraz, po prostu wsiada się w pociąg, kiedy się zechce, to sie tałatajstwo szlaja. I jeszcze kartami kredytowymi szpanują... No i muru berlińskiego już nie ma i zasieków na granicy czesko austriackiej... Żal tych wspaniałych czasów, prawda narodku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aram Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 23:33 > Travel napisał m. inn. - No i przyjaźń ze Związkiem Razdieckim "na wieczne czasy". > Przynajmniej ludzie miały autorytet, była idea, na którą się pracowało, poza > tym było kim...postraszyć. Po wieczne czasy to cytat z CSRS, w Polsce tego nigdy nie używano. > > Milicja była bardzo sprawna. > Sprawnie skatowali Grzesia Przemyka na śmierć. MO była sprawna jak na tamte czasy. Zabójstw było około 100 rocznie, z tego wykrytych ponad 90%. Sprawa Przemyka to czysta polityka, do dziś żaden milicjant nie został skazany za to zabójstwo. > Słuzba zdrowia też. Zwłaszcza, że o pewnych problemach zdrowotnych, np. o > narkomanii nie wolno było mówić, bo...w socjalizmie nie było tych problemów. > Zbic termometr - gorączki nie będzie. Służba zdrowia była bezpłatna dla wszystkich. O narkomanii mówiono publicznie ( m. inn. w TV ) już w latach 70tych, zwłaszcza wobec młodzieży. Unikano powszechnej informacji z obawy przed efektem naśladowczym. Ale istniały już pierwsze ośrodki dla narkomanów. > Do bratniej Czechosłowacji jak się jechało, to było przezycie. > Pieczątka w dowodzie, karta przekroczenia granicy, dokładna odprawa celna, > korony na książeczkę walutową raz na trzy lata... > A teraz, po prostu wsiada się w pociąg, kiedy się zechce, to sie tałatajstwo > szlaja. I jeszcze kartami kredytowymi szpanują... > > No i muru berlińskiego już nie ma i zasieków na granicy czesko austriackiej... > Żal tych wspaniałych czasów, prawda narodku? Prawda, jak teraz jest wspaniale, głupolku? Jak te miliony bezrobotnych zapieprzają przez granice, bez paszportu, zasieków, kart kredytowych, na Lazurowe Wybrzeże, Wyspy Bahama, Seszele - żeby delektować się wolnością i demokracją. Z zasiłku! Serce rośnie! Przy okazji - paszporty w domu wprowadził "komunistyczny" rząd Rakowskiego. Tak jak i ustawę o wolności gospodarczej. Straszne, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacol Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.tor.primus.ca 26.05.04, 07:02 Aram, srednio 100 rocznie, skad masz te statystyki? Kiedys czytalem (jeszcze za komuny) i oficjalne statystyki mowily o 500 zabojstwach rocznie, nie pamietam % wykrytych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyniu Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.chello.pl 25.05.04, 22:44 To jest prawda i tylko prawda.Bylo nie lekko, ale wszyscy widzieli sens zycia, a tteraz ostal sie tylko sznur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: Sondaż Trzech: Słodkie wspomnienia o PRL IP: *.22-130-66.mc.videotron.ca 25.05.04, 22:51 > To jest prawda i tylko prawda.Bylo nie lekko, ale wszyscy > widzieli sens zycia Owszem - w przypadku mojej rodziny bylo to - obalic komune :) Odpowiedz Link Zgłoś