mike.recz
17.10.11, 20:46
Polska Agencja Prasowa standardowo zapowiada, kto będzie gościem wieczornych publicystycznych audycji telewizyjnych. Tomasz Lis zaprosił dziś grono, nawet jak na swoje (anty)standardy wyjątkowe. Oto lista:
Robert Biedroń (Ruch Palikota),
John Godson (PO),
Robert Leszczyński (Ruch Palikota),
Stefan Niesiołowski (PO),
Tadeusz Szymański (funkcjonariusz Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego w PRL),
prof. Magdalena Środa (etyk)
Rozumiemy, że dyskusja będzie dotyczyła m.in. krzyża w Sejmie. I będzie pluralistycznie, bo z jednej strony dwóch Palikotowców, a z drugiej pastor i były wiceszef ZChN. Pani Środy też moglibyśmy się u Lisa spodziewać.
Ale Tadeusza Szymańskiego?
Kilka faktów z jego życiorysu:
W 1996 roku został skazany na cztery lata więzienia w procesie Adama Humera. Odsiedział połowę kary.
Między 1956 a 1989 rokiem służył w milicji.
Po wojnie odgruzowywał Warszawę, w ‘46 r. zgłosił się do UB.
Pracował w więzieniu przy Rakowieckiej, gdzie zyskał przydomek „kata X pawilonu”.
Według wspomnień osadzonych w stalinowskich więzieniach, Szymański oblewał kobiety lodowatą wodą, deptał po nogach, bił, kopał, zmuszał do wielogodzinnego klęczenia, kłuł szpilką, uderzał głową o ścianę.
Był też szefem grupy, która przesłuchiwała kobiety. Nie miał dla nich litości.
W śledztwie okazało się, że Szymański nie tylko znęcał się nad więźniami, ale również osobiście wykonywał wyroki śmierci. Rozstrzelanym kazał rozbijać głowy. Dla zabawy i zastraszenia aranżował też pozorne egzekucje.
O czym Tomasz Lis będzie z nim rozmawiał?
Zainteresował Cię artykuł?
Media Watch
Chcesz/możesz wesprzeć nasz portal? Zajrzyj: sklep.wpolityce.pl/
kategorie: Media Historia
tagi: komuniści PRL
wpolityce.pl/artykuly/16552-u-lisa-znow-po-bialorusku-sklad-gosci-audycji-w-tvp2-nie-budzi-zdziwienia-raczej-juz-groze
Tymczasem jak podaje Tomasz Machała:
kampanianazywo.pl/relacja/cymanski-nie-szymanski-posel%C2%A0nie-morderca/
Mi ten Szymański w takim zestawie gości niezbyt pasował, więc sprawę sprawdziłem. Zajęło mi to jakieś 10 sekund. W programie T.Lisa będzie nie Tadeusz Szymański, ale Tadeusz Cymański. Obawiam się, że dla wpolityce to rozczarowanie.
Tekst Karnowskich skopiowałem w całości gdyby przyszło im do głowy go usunąć.