Dodaj do ulubionych

Krawczyk Krzysztof_stęka lirycznie

IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 29.05.04, 23:15
Przez przypadek włączyłem tv na niewłaściwym (a może właściwym?) kanale i
zobaczyłem, jak gwiazda z lat mojej młodości, a wcześniej z lat młodości
moich rodziców (a wcześniej to nie wiem, bo u nas tradycja ustna nie sięga
zbyt daleko w przeszłość), no więc zobaczyłem, jak gwiazda Krawczyk Krzysztof
siedzi i robi, stękając lirycznie, "hooop, hoooop" i wyciąga ręce, a
rozkołysany tłum naprzeciw tłumnie się kołysze. Krawczyk Krzysztof rozgarnia
i zagarnia łapami powietrze, jakby przyzywał i odpychał ten rozkołysany tłum.
Nie może się zdecydować, czy bardziej wabić (a powab miał obfity), czy
odpychać. Było pięknie, krótko mówiąc.
Jako że nie włączyłem byłem tego kanału wcześniej, to nie wiem, czy wystąpiły
już inne gwiazdy z młodości mojej (a wcześniej moich rodziców): Maryla
Rodowicz, Urszula Sipińska, Beata Kozidrak, a także ich współczesne mutanty:
Justyna Steczkowska, Edyta Górniak, Mietek Szcześniak i Kayah. Powiedzcie,
proszę, czy już byli, bo jak tak, to wyłączam telewizor i na nic już nie
czekam. No bo na co niby?

Obserwuj wątek
    • Gość: bim-bom Re: Krawczyk Krzysztof_stęka lirycznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.04, 23:19
      Sistars było, Mysłowic z ciekawszych.
      • Gość: b Hurra IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 29.05.04, 23:22
        Czyli Maryla R. jeszcze przed nami??? Dzięki za dobre wieści.
        • Gość: boemud Re: Hurra IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.04, 23:28
          cokolweik by tu nie mowic krawczyk mi sie podobla(az wstyd
          • Gość: b Re: Hurra IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 29.05.04, 23:30
            Mnie też się podobał, przecież napisałem :)

myśl złota
    • bonobo44 Krawczyk Krzysztof to dzis juz profesjonalista 30.05.04, 02:52
      Krzysztof to dzis zupelnie inny czlowiek i piosenkarz niz przed laty.
      Nie zaluje juz w nieprzyzwoity sposob roz, kiedy lasy plona...
      Bardzo mi tez odpowiada jego obecna kondycja porzadnego profesjonalisty...

A wywiad z nim /ostatnie 'Na Zywo'(nr 13)/ dal mi wiele do myslenia
      i to na temat... kondycji calego tego naszego ulubionego przez wiekszosc
      Polakow Forum GW:
      "Najwiekszy grzech to nienawisc. Przeciez w nas to rabnie z powrotem. To stara
      prawda, ze jak sie robi cos dobrego, to dobro wraca, ale jak sie robi cos
      zlego, to zlo tez wroci."

A to, ze wielu mlodym wychowanym na hip-hopie sie nie podoba, to przeciez nie
      tragedia ani dla nich ani dla mnie ani dla niego...
      Jak on sam mowi:
      "Dla mnie tragedia jest tylko wtedy, gdy ktos umiera albo slyszy od lekarza:
      zostal panu rok zycia."
      • Gość: myśl złota Krawczyk Krzysztof_JEST IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 30.05.04, 08:35
        Cieszę się, że znalazłem sojusznika, bo już myślałem, że tylko ja lubię całe
        to "hooop hooop" i zagarnianie rękoma. Szczególnie lubię liryczny i głęboko
        przejmujący utwór, w którym KK (nie Kataryna, lecz Krawczyk) śpiewa, że miał w
        życiu wiele aut oraz wypił wiele piw, ale nie jest pewien, czy mu to dało
        szczęście.

p.s. Co to hip-hop? :)

• Gość: waldemas Re: Krawczyk Krzysztof_JEST IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.04, 08:39
          hip-hop - haslo wstepu do klubu dla gejochow:-)
          • bonobo44 (?) pol-mnie-a-pol-tuby tak w-pol drogi (?) 30.05.04, 11:38
            ani stetryczali dziadkowie ani nieopierzone mlokosy - tak w-pol drogi
            pol-mnie-a-pol-tuby... jakiejs pokracznej generacji, a na dodatek kazdy jej
            przedstawiciel sadzi, ze jest wybitnie oryginalna indywidualnoscia...

tymczasem, gdzie jak gdzie, ale w muzyce wciaz jeszcze obowiazuje prosta zasada:
            "sluchaj i daj sluchac innym"

przyznajcie... macie cos osobistego do KK (podobno onegdaj to byl niezly
            dziwkarz)

co do hip-hopu...pogooglujcie troche...starsi panowie dwaj
            • Gość: myśl złota :)) Nie wiedziałem, że tak łatwo upolować jelenia IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 30.05.04, 12:03
              Jelenie z definicji są głupie, więc wszystko się zgadza. Ale nie wiedziałem, że
              są również chamowate.
              • Gość: wartburg kicz IP: *.b.dial.de.ignite.net 30.05.04, 12:22
                Krawczyk jest zjawiskiem koszmarnym - żywym dowodem na to, że kicz był wiodącym
                wyznacznikiem rozrywki w PRL, mimo że istniały wówczas także nurty ambitne. To
                właśnie na bazie gustów i upodobań, na jakich wyrósł Krawczyk, powstało później
                disco-polo oraz rzesze jego dzisiejszych tonących w kiczu naśladowców. Ohyda.
                • Gość: mamut Re: oby tylko taki kicz na świecie bywał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 12:48
                  Wydaje mi się, że w kraju twojego pobytu kicz moze być dużo bardziej groźny,
                  niż ten krawczykowski, który jest urokliwy.
                • Gość: myśl złota! niech żyje bal! IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 30.05.04, 20:27
                  Pewnie nie miałeś możliwości zobaczyć jego występu w Opolu? Ja się uśmiałem do
                  łez, zwłaszcza z powodu tych gestów, które Krawczyk wykonywał łapskami.
                  Moim drugim faworytem rodem z PRL jest Maryla Rodowicz. Poza kilkoma
                  wspaniałymi piosenkami (wspaniałymi głównie dlatego, że napisała je dla niej
                  Osiecka), ta kobieta przez całe 60 czy 70 lat swojej "twórczości artystycznej"
                  nie zrobiła absolutnie nic oryginalnego i wartościowego. Ostatnio jakieś
                  koszmarne pseudolatynoskie rytmy, no i oczywiście w kółko kilka starych
                  kawałków, przy których obowiązkowo wzrusza się nie wiem które już pokolenie.
                  Sentymentalne banały.
                  Jedyne, w czym naprawdę jest dobra, to komediowa rola w "Rodzinie zastępczej".

• bonobo44 Re: :)) zlote jelenie miodoustne 30.05.04, 16:21
                Gość portalu: myśl złota napisał(a):

> Jelenie z definicji są głupie, więc wszystko się zgadza. Ale nie wiedziałem,
                że są również chamowate.

"Najwiekszy grzech to nienawisc. Przeciez w nas to rabnie z powrotem. To stara
                prawda, ze jak sie robi cos dobrego, to dobro wraca, ale jak sie robi cos
                zlego, to zlo tez wroci."

Moj poziom inteligencji, to w oczywisty sposob moje zmartwienie.
                Natomiast najlepsze swiadectwo wlasnego poziomu wystawiles wlasnie sam
                sobie, "zlotousty"
                (czyzbym istotnie niechcacy potracil jakas gleboko tkwiaca zadre?
                jesli tak, to daruj - bylo to zaledwie niewinne pytanie nie obliczone
                wcale na tak "dramatyczny" efekt)

A tak przy okazji: Nie masz juz w zyciu czego robic, tylko krytykowac
                czlowieka, ktory doskonale sobie w nim poradzil, a jedynie otarl sie o
                samo"realizacje" odwrotna?

Zeby tak kazdy Polak lub polonus byl rownym mu "nieudacznikiem",
                to kraj ten bylby dzis krajem miodem i mlekiem plynacym, a i swiat bylby niebo
                bardziej interesujacym miejscem.

• Gość: Czarny ;-) Re: :)) zlote jelenie miodoustne IP: *.kabel.telenet.be 30.05.04, 16:34
                  Gdy bylem dzieckiem nie lubialem Foga, Krawczyka sluchalem z przyjemnoscia.
                  Dzisiaj wole Foga :o)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka