Dodaj do ulubionych

A niech mi tylko któryś konformistyczny gnojek

27.01.12, 11:40
optujący za ACTA spróbuje napisać że komuna nie podobała mu się z powodu niedostatku wolności!
Obserwuj wątek
    • wachmistrz_soroka Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 11:44
      tornson napisał:

> optujący za ACTA spróbuje napisać że komuna nie podobała mu się z powodu niedos
      > tatku wolności!

Psze pana,za komuny nie było internetu...
      • tornson Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 11:46
        wachmistrz_soroka napisał:

> Psze pana,za komuny nie było internetu...
        A co to ma do rzeczy? Wolny przepływ informacji to nie tylko internet.
        • kzet69 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 11:48
          Za PRL nie było szansy na taką inwigilację jak dzisiaj bo nie było możliwości technicznych, gdyby były to i inwigilacja by była odpowiednio ściślejsza.
          • tornson Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 11:53
            kzet69 napisał:

> Za PRL nie było szansy na taką inwigilację jak dzisiaj bo nie było możliwości t
            > echnicznych, gdyby były to i inwigilacja by była odpowiednio ściślejsza.
            Co nie zmienia faktu że wnerwiają mnie gnojki które wycierają sobie mordy walką o wolność i demokracją w przeszłości, a dziś popierają ACTA.
            • des4 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 11:55
              no właśnie, płaczecie towarzyszu za komuną, a jesteście przeciwko ACTA, hehe...

jakaś niekonsekwencja, przecież lubicie jak ludzi biorą za mordy...
              • tornson Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:07
                des4 napisał:

> no właśnie, płaczecie towarzyszu za komuną, a jesteście przeciwko ACTA, hehe...
                Ja jestem za sprawiedliwością społeczną i kontrolą państwa nad wielkim przemysłem i bankami, oraz przeciw klerykalizmowi. Jak ktoś jest przeciw komunie bo lubi patrzeć jak bezdomni zamarzają na ulicy, jak korporacje robią z ludzi niewolników a kler debili, to to przynajmniej nie stoi to w sprzeczności z ich poparciem dla ACTA. Tylko niech powiedzą to wprost zamiast pie...ć że nie lubią komuny bo tam im wolność ograniczała.
                • des4 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:22
                  Towarzyszu, wasz ulubiony system trzymal się jedynie dzięki cenzurze i trzymaniu ludzi za mordy, bądźcie konsekwantni i nazwijcie go łajdackim, hehe..
                  • l_zaraza_l Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:27
                    des4 napisał:

> Towarzyszu, wasz ulubiony system trzymal się jedynie dzięki cenzurze i trzymani
                    > u ludzi za mordy, bądźcie konsekwantni i nazwijcie go łajdackim, hehe..

To fakt niezaprzeczalny.
                    Ale zdarzały się rzeczy podobne tym nam współczesnym, gdy TV podawała,że nie było żadnego strajku a tylko wystąpiło większe zainteresowanie bramą jakiegoś zakładu pracy ;))
                  • tornson Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:37
                    des4 napisał:

> Towarzyszu, wasz ulubiony system trzymal się jedynie dzięki cenzurze i trzymani
                    > u ludzi za mordy, bądźcie konsekwantni i nazwijcie go łajdackim, hehe..
                    Dzięki temu trzyma się kapitalizm.
                • erte2 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 23:25
                  Czym się rózni sprawiedliwość od sprawiedliwości społecznej ? Tym czym krzesło od krzesła elektrycznego.
                  • tornson Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 11:53
                    erte2 napisał:

> Czym się rózni sprawiedliwość od sprawiedliwości społecznej ? Tym czym krzesło
                    > od krzesła elektrycznego.
                    O, kolejne XIX wieczne zombie dało głos! Idź się lepiej pomódl do swych bogów, do Rynku i do tego katolickiego.
          • l_zaraza_l Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 11:59
            kzet69 napisał:

> Za PRL nie było szansy na taką inwigilację jak dzisiaj bo nie było możliwości t
            > echnicznych, gdyby były to i inwigilacja by była odpowiednio ściślejsza.

A jak ścisła jest teraz? Masz jakieś pewne dane?
            • kzet69 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:09
              Wystarczy Echelon i wyrywkowa inwigilacja rozmów komórkowych i maila poprzez wyrazy - klucze, wystarczy posiadanie komórki i jej samoczynne logowanie się u operatora, wystarczą satelity mogące przeczytać gazetę na ziemi, wystarczą tysiące kamer monitoringów prywatnych, miejskich, policyjnych. Sam normalnie zgłupiałem jak na Google Mapa zobaczyłem... swój samochód przed swoim blokiem....
              • l_zaraza_l Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:25
                kzet69 napisał:

> Wystarczy Echelon i wyrywkowa inwigilacja rozmów komórkowych i maila poprzez wy
                > razy - klucze, wystarczy posiadanie komórki i jej samoczynne logowanie się u op
                > eratora, wystarczą satelity mogące przeczytać gazetę na ziemi, wystarczą tysiąc
                > e kamer monitoringów prywatnych, miejskich, policyjnych. Sam normalnie zgłupiał
                > em jak na Google Mapa zobaczyłem... swój samochód przed swoim blokiem....

Czyli stanowczo bardziej niż mniej :)) Czyli inwigilacja jest totalna. Pytanie jest tylko o to w jakim momencie będzie mogła służyć nie tylko śledzeniu, monitorowaniu, podsłuchiwaniu ale także represjom.
                • kzet69 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:30
                  To zależy tylko od tego, kto będzie miał kontrolę nad narzędziami inwigilacji...
        • man_sapiens Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 30.01.12, 23:44
          > A co to ma do rzeczy? Wolny przepływ informacji to nie tylko internet.
          To ACTA ma ograniczać przepływ informacji? Twoja fantazja nie zna granic.
      • kzet69 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 11:46
        Ani nawet komóry, co nie zmienia faktu że rozrzewnieniem wspominam głos w słuchawce "Rozmowa będzie kontrolowana", a potem w trakcie rozmowy z kumplem męski głos: "Rozmowa jest kontrolowana, przestańcie gó...arze wreszcie nawijać bo muszę taśmę zmienić" hihihiii
        • des4 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:02
          Były też listy z zagranicy w rozerwanych kopertach, zafoliowane z naklejką "przesyłka nadeszła uszkodzona" :)))
          • l_zaraza_l Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:12
            des4 napisał:

> Były też listy z zagranicy w rozerwanych kopertach, zafoliowane z naklejką "prz
            > esyłka nadeszła uszkodzona" :)))

Mam przyjaciółkę, która od lat mieszka w Holandii ale często do mnie przyjeżdża. Obie jesteśmy psiary i czasem przysyła mi paczki z jakimiś zabawkami i przysmakami dla moich sierściuchów. Praktycznie za każdym razem paczka jest otwarta i ponownie oklejona. Pewnie poszukują jakichś ziela lub nasion ale przeszukanie to przeszukanie.
      • zoil44elwer Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:12

> tornson napisał:
        >
        > > optujący za ACTA spróbuje napisać że komuna nie podobała mu się z powodu
        > niedos
        > > tatku wolności!
        > Za komuny to w ogóle nie było Polski,a jeżeli była to była pod okupacją sowiecką totalnie zniewolona!
        >
        > Psze pana,za komuny nie było internetu...
      • klara551 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 31.01.12, 01:48
        I dodam psze pana,że za komuny w ogóle nie przestrzegano praw autorskich a najdłużej w ZSRR. W związku z tym najnowszą literaturę fachową,piękną ,płyty kupowało się w księgarniach wydawnictw radzieckich.
    • wujcio44 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 11:55
      tornson napisał:

> optujący za ACTA spróbuje napisać że komuna nie podobała mu się z powodu niedos
      > tatku wolności!

Wy wszyscy w tym Słupsku jesteście tacy porąbani?
    • pav2 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:14
      "Złodzieje wszystkich krajów łączcie się." Wolność to nie to samo co kradzież i złodziejstwo - rzecze konformista.
      • tornson Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:22
        pav2 napisał:

> "Złodzieje wszystkich krajów łączcie się." Wolność to nie to samo co kradzież i
        > złodziejstwo - rzecze konformista.
        Złodziejstwo?? Jakie złodziejstwo? Kto traci na tym tzw. "złodziejstwie"??
        • des4 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:24
          Nikt wam nie broni towarzyszu nagrać płyty i charytatywnie udostepnić ją w sieci, hehe...
          • zoil44elwer Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:33
            Tja,to artychy a nie korporacje finansują wydanie ich tfórczości muzycznej!
          • tornson Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 12:38
            des4 napisał:

> Nikt wam nie broni towarzyszu nagrać płyty i charytatywnie udostepnić ją w siec
            > i, hehe...
            A tobie nikt nie broni być idiotą i korzystasz z tego prawa do bólu! Czy raczej do bUlu jak mawia jeden z twych idoli.
            • des4 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 13:16
              Każdy ma swoich idoli towarzyszy, pomińmy litościwym milczeniem twoich, hehe...
              • tornson Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 11:43
                des4 napisał:

> Każdy ma swoich idoli towarzyszy, pomińmy litościwym milczeniem twoich, hehe...
                A to czemu! Ja się moich idoli przynajmniej nie wstydzę, w przeciwieństwie do was bogoojczyźnianych neoliberalnych prawiczków.
              • zoil44elwer Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 29.01.12, 06:07
                des4 napisał:

> Każdy ma swoich idoli towarzyszy, pomińmy litościwym milczeniem twoich, hehe...
                Na Platformie same geniuszki?
        • pav2 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 22:35
          Swięte prawo własności. Nikt nie ma prawa do mojej własności bez mojej zgody. Co ja z tym zrobię, to jest moja i tylko moja wola. Ten co ukradł niewolnika też jest złodziejem. Tylko Żakowski tego nie zauważył. Co innego wyzwolić niewolnika. Ale to nie ta bajka.
          • zoil44elwer Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 23:38
            Jerrunie.Wielki Pon bydzie decydowoł:Łod niego zależy czy sprzedo niewolnika czy go "wyzwoli"(?)Qrfa że takie ludzie(??) majom odwaga głupie szprechać!!
            • pav2 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 08:32
              Mówię jeszcze raz. To nie ta bajka. Mamy do czynienie z kradzieżą, a nie z wyzwalaniem. Chcesz te bajki wymieszać, bo wygodnie Ci wesprzeć się bandytami stadionowymi. Najlepiej pomieszać bandytów z kibicami jeszcze lepiej z prawdziwymi patriotami, złodziei z wyzwolecilami itd. Najlepiej łowić w mętnej wodzie. Zmanipulować. Z hasłami "precz z komuną", "dość polityki" na Bastylię.
          • tornson Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 11:51
            pav2 napisał:

> Swięte prawo własności.
            Nie za dużo macie tych świętych? Rynek, prawo własności, Bóg, Jezusek, Zawsze Dziewica (w setkach odmian), "Największy" z Wadowic...

> Nikt nie ma prawa do mojej własności bez mojej zgody. C
            > o ja z tym zrobię, to jest moja i tylko moja wola. Ten co ukradł niewolnika też
            > jest złodziejem.
            A ten co go uwolnił od "właściciela" też? Wiesz co, tak definiowane prawo własności to wsadź sobie w dupę!!
            Prawo własności kończy się na mieszkaniu/domku czy na małej firmie rodzinnej. Korporacje to zamordystyczne gó..., a definionwane przez nich "prawo własności" to właśnie niewolnictwo.

> Tylko Żakowski tego nie zauważył. Co innego wyzwolić niewolni
            > ka. Ale to nie ta bajka.
            Ano właśnie! A wyznawcy tego "świętego prawa własności" na które się powołujesz także wyzwolenie niewolnika uznawali uznawali za złodziejstwo. No ale miło że jednak widzisz różnicę. Wierzę w Ciebie że będziesz w stanie wysilić się ponad lemingi i uzmysłowić sobie też że kopiowanie plików w internecie to nie to samo co kradzież samochodu.
            • pav2 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 15:17
              tornson napisał:
              > Prawo własności kończy się na mieszkaniu/domku czy na małej firmie rodzinnej. K
              > orporacje to zamordystyczne gó..., a definionwane przez nich "prawo własności"
              > to właśnie niewolnictwo.

Ten sposób pojmowania własności towarzyszył mi w minionym systemie, a w formie wręcz doskonałej towarzyszył mieszkańcom na wschód od Polski. Wtedy też wyzwalano z niewoli posiadania, z niewoli własności. Czyżby nauki nabyte na WUML-u kazały Ci uwalniać pliki. "Wolności dla plików" - tak jak dla niewolników. Dobre hasło.

> kopiowanie plików w internecie to nie to samo
              > co kradzież samochodu.
              Jeżeli spersonifikowałeś pliki i chcesz je wyzwolić tak jak niewolników, to wtedy nie to samo. Ale wtedy to religia i na to nie ma rady. Ja nie jestem jej wyznawcą i dla mnie kradzież pliku, który ma swego właściciela, jest również kradzieżą.
          • kzet69 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 29.01.12, 08:25
            pav2 napisał:

> Swięte prawo własności. Nikt nie ma prawa do mojej własności bez mojej zgody. C
            > o ja z tym zrobię, to jest moja i tylko moja wola.

Tylko pamiętaj, że gdybyś potrzebował przeszczepu serca to nie zapomnij zapłacić odpowiednich tantiem spadkobiercom prof. Barnarda.
            • pav2 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 29.01.12, 11:49
              Masz rację. Świete prawo własności powinno mieć ograniczenia. Ale przeciwnicy ACTA przegięli w stronę anarchii. Złodziejska kultura internetu musi być ograniczona. W świecie nie uregulowanych praw własności prof. Barnard nie miałby żadnych szans. Sam internet mógł zaistnieć w świecie uregulowanych praw własności. W kulturach złodziejskich pozostaje tylko modlitwa.
              • l_zaraza_l Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 29.01.12, 12:19
                pav2 napisał:

> Masz rację. Świete prawo własności powinno mieć ograniczenia. Ale przeciwnicy A
                > CTA przegięli w stronę anarchii. Złodziejska kultura internetu musi być ogranic
                > zona. W świecie nie uregulowanych praw własności prof. Barnard nie miałby żadny
                > ch szans. Sam internet mógł zaistnieć w świecie uregulowanych praw własności. W
                > kulturach złodziejskich pozostaje tylko modlitwa.

Ale co w sytuacji, gdy ktoś wykupił sobie święte prawo własności genomu świni czy roślin uprawnych?
                • pav2 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 29.01.12, 20:37
                  Jest problem. Jak wyważyć racje i interesy tych którzy to finansują i tych którzy z tego skorzystają? Potrzebny kompromis, bo może dojść do absurdalnych sytuacji do zastrzeżeń patentowego np. własności i zastosowania kwadratu.
          • zoil44elwer Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 29.01.12, 22:10
            ŚWIĘTE prawo własności,mieć na własność innego człowieka za niewolnika lub półniewolnika czyli robola!Takie to święte i polsko-katolickie.
    • dr.krisk No to ja piszę :) 27.01.12, 12:18
      tornson napisał:

> tatku wolności!
      Trudno nawet mówić o "niedostatku wolności" w PRL. To był jej całkowity brak.
      • tornson Re: No to ja piszę :) 27.01.12, 12:25
        dr.krisk napisał:

> Trudno nawet mówić o "niedostatku wolności" w PRL. To był jej całkowity brak.
        Całkowity brak wolności to jest dziś, jak człowiek zapie... w robocie od rana do nocy, albo jak zarabia tyle że nie stać go na nic.Teraz ci z biednych rodzin którzy do tej pory siedzieli przed kompem, bo na żadne inne rozrywki nie było ich stać, wyjdą na ulice i będą parać się kradzieżami (tymi prawdziwymi, a nie wirtualnymi) czy nawet rozbojami, no bo co im innego pozostanie...
        • dr.krisk Re: No to ja piszę :) 27.01.12, 12:51
          tornson napisał:

> dr.krisk napisał:
          >
          > > Trudno nawet mówić o "niedostatku wolności" w PRL. To był jej całkowity b
          > rak.
          > Całkowity brak wolności to jest dziś, jak człowiek zapie... w robocie od rana d
          > o nocy, albo jak zarabia tyle że nie stać go na nic.
          No to właśnie był PRL. Pracowałem jak dziki, ale niczego nie miałem. Mieszkania, samochodu, nic.
          Nie pamiętasz bo jesteś za młody, więc nie pieprz.
        • calun_torunski no tak za komuny kazdy mial ODRE 1310 27.01.12, 21:06
          co to byla za wolnosc

dziurkowanie kart na prosty program to byl caly dzien

• zoil44elwer Re: no tak za komuny kazdy mial ODRE 1310 27.01.12, 21:44
            calun_torunski napisał:

> co to byla za wolnosc
            >
            > dziurkowanie kart na prosty program to byl caly dzien
            >
            > Dobrze że pracownicy sabotowali patriotycznie produkcję Odry 1200 bo w ówczesnych czasach był to wyrób przedpotopowy i przynosił wstyd Polsce taką myślą techniczną.Nie ma to jak dzisiejsze laptopy składane z chińskich części w polskich montowniach,są na tak wysokim poziomie technicznym że D Tusk musi login i hasło do uruchomienia komputera mieć na kartce przylepionej do niego.Bo hasło muswi8 się składać z minimum 6 znaków.A kto zapamięta taki ciąg znaków.....
            • calun_torunski Re: no tak za komuny kazdy mial ODRE 1310 27.01.12, 22:05
              > Bo hasło muswi8 się składać z minimum 6 znaków.A kto zapamięta taki ciąg
              > znaków.....

a ty zaraz sie musisz swoimi wyszukanymi haslami chwalic w internecie
          • tornson Za komuny były domy kultury, powszechnie dostępne 28.01.12, 11:45
            kluby sportowe, szkolne SKSy i inne koła zainteresowań.
            A mikrokomputerów i internetu, żałosne dziecię neostrady, to nie było wtedy także na Zachodzie, pewnie mi nie uwierzysz dzieciaku, ale to jest fakt.
            • dr.krisk I pochody były ładne, akademie, defilady.... 29.01.12, 22:02
              Każdy mógł sobie pójść przemaszerować przed trybuną z dostojnikami jako sportowiec, fiknąć parę koziołków albo malowniczo zrobić piramidę gimnastyczą. A jak był grzeczny to nawet do NRD mógł sobie jak panisko pojechać!
              Tak pięknie było!
      • kzet69 Re: No to ja piszę :) 27.01.12, 12:26
        dr.krisk napisał:
        "> Trudno nawet mówić o "niedostatku wolności" w PRL. To był jej całkowity brak."

Nieprawda społeczeństwo tworzyło sobie enklawy wolności, w kabaretach, w studenckich klubach a nawet w kościele, który wtedy pełnił zupełnie inną rolę niż teraz. Zresztą władze traktowały te "enklawy" jako wentyl bezpieczeństwa, ja masę tytułów światowej beletrystyki przeczytałem " w drugim obiegu"..
        • dr.krisk Re: No to ja piszę :) 27.01.12, 12:49
          kzet69 napisał:

> dr.krisk napisał:
          > "> Trudno nawet mówić o "niedostatku wolności" w PRL. To był jej całkowity
          > brak."
          >
          > Nieprawda społeczeństwo tworzyło sobie enklawy wolności,
          Jednak prawda - owe "enklawy" były starannie kontrolowane. Spróbowałbyś wyjść poza tolerowany margines.....
      • zoil44elwer Re: No to ja piszę :) 27.01.12, 21:25
        dr.krisk napisał:

> tornson napisał:
        >
        > niedos
        > > tatku wolności!
        Niedostatek wolności w Polsce w latach 1944-1989.Przecież Polski w tych czasach nie było,była tylko 17 republika CCCP.A Solidaruchy nawijają:Soviety nie miały zamiaru w 81 wejść do Polski,do Polski przez siebie okupowanej(okupowali bez obecności wojsk okupacyjnych?)do Polski której nie było?Soviety nie mieli zamiaru wejść to nie weszli,a potem Wałęsa wyprowadził,co? Tych co nie weszli?Kafka i Mrożek nie pisali i nie mówili tak jak solidaruchy.
      • taziuta Krisk 28.01.12, 07:20
        dr.krisk napisał:
        Re: No to ja piszę :)

Myślę, że autorowi wątku chodziło o to, że masa dupków ciągle żyje przeszłością, rozwodząc się nad brakami wolności za PRL, czyli w czasach słusznie minionych, a nie widzi lub nie przeszkadzają im ograniczenia wolności dzisiaj.

Te same dupki w olbrzymiej większości koncentrują się też na krytykowaniu tego co mówi opozycja, przerzucając się z PiS na SLD czy ostatnio na Palikota, jakby to od nich zależała jakość partaczonego przez rządzących prawa, nie zauważając, że rządzący mają nas równo w d.... Oczywiście poza okresami przedwyborczymi, gdy oczywiście znowu mają gęby pełne przypochlebnych frazesów, i kiedy już nie mówią, że po to się wybiera swoich reprezentantów aby ci narzucali nam zamordystyczne prawa. Tak w okresie przedwyborczym mógłby powiedzieć tylko samobójca, natomiast teraz mówi arogant, który wie, że za 3 lata wszyscy o tym już zdążą zapomnieć. Już usłużne dziennikarzyny się o to postarają, podsuwając publisi najnowsze niusy o wpadkach opozycji. :/
    • sclavus Twój nonkomformizm 27.01.12, 21:11
      jest przygniatający....
      • zoil44elwer Re: Twój nonkomformizm 27.01.12, 21:34
        Tak jak Tusk zmiażdzył Kwacha pytaniem o cenę 1 kg kiszonych ogórków na osiedlowym zieleniaku w Sopocie tak jakby Kwach jako prezydent RP musiał znać ceny ogórków i kartofli.Zmiażdzył Kwacha,ale nie odpowiedział na jego pytanie jaka jest skala podatkowa w Irlandii.Bo aspirujący do stanowiska premiera powinien znać ceny na zieleniaku ale skale podatkowe to sprawa dla.....reportera lub E Jakubowicz.
    • green_feldkurat_katz W zakresie programów komputerowych PRL był rajem 27.01.12, 21:57
      Pamiętam, jak w 1988 kupiłem w Pewexie Atari z magnetofonem, to w sklepach komputerowy do woli mogłem kupować gry, jakie chciałem, a jeszcze w Czwórce radiowej nadawali programy przez radio. Nagranie całości było wydarzeniem na skalę osiedla. No i samo wgrywanie strzelanki - pół godziny, jeśli wszystko poszło OK... Eh, to były czasy...
      • calun_torunski W zakresie programów komputerowych PRL był ra 27.01.12, 22:07
        a w Heliconie na Slupeckiej wypozyczalo sie CD-ki i bach na kasete az prawa autorskie furczaly ...

• zoil44elwer Re: W zakresie programów komputerowych PRL był ra 28.01.12, 00:03
        W 1985 sprzedałem Walkmena za 50 % polskiej średniej pensji (koledze napaleńcowi trudno w handlu nie ma sentymentów) który we Efie kosztował 15 DM-zapłata za 1,5 godziny średniej pracy przeciętnego pracownika niższego szczebla.Za Balcerowicza było jeszcze śmieszniej niż w kosmosie radia Erewań.Polacy zarabiali miliony złotówek.....na m-c.
    • ave.duce W PRL wolność wprost waliła... 27.01.12, 22:00
      www.youtube.com/watch?v=_MN32UNxy4I
      • remez2 Re: W PRL wolność wprost waliła... 27.01.12, 22:05
        A Olo Żwirski powiedział do Franza Maurera ....
        ----------------
        • ave.duce Re: W PRL wolność wprost waliła... 27.01.12, 22:11
          Co powiedział?
          • remez2 Re: W PRL wolność wprost waliła... 27.01.12, 22:16
            Protest radomskich robotników w dniu 25 czerwca przeciw podwyżkom cen został stłumiony przy użyciu znacznych sił organów bezpieczeństwa.
            --------------
            • ave.duce Re: W PRL wolność wprost waliła... 27.01.12, 22:19
              Ale co powiedział Żwirski do Mauera?
              • remez2 Re: W PRL wolność wprost waliła... 27.01.12, 22:22
                ave.duce napisała:

> Ale co powiedział Żwirski do Mauera?
                Że nie przestrzegał Vi Przykazania.

------------
                • ave.duce Re: W PRL wolność wprost waliła... 27.01.12, 23:12
                  A co cudzołożenie ma do tego, że w PRLu wolność waliła... pałami na ścieżkach zdrowia?
                  • remez2 Re: W PRL wolność wprost waliła... 27.01.12, 23:17
                    ave.duce napisała:

> A co cudzołożenie ma do tego, że w PRLu wolność waliła... pałami na ście
                    > żkach zdrowia?
                    Przepraszam ale nie chcę "lecieć Lindą".
                    • ave.duce Re: W PRL wolność wprost waliła... 27.01.12, 23:32
                      To nie leć.

Dobranoc.

ps. zgadzasz się z autorem wątku? No possible...
                      • ave.duce Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 08:38
                        Chciałam zalinkować swój post z innego wątku(?), ale nie mogę znaleźć, więc powtórzę >
                        trzymam się tego, co powiedział Jacek Kuroń nt. komitetów.
                  • zomozadwa Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 06:03
                    teraz, demokracja potrafi przywalić gumową kulą po oczach.
                    i tak to działa. :-D

"na pohybel, czarnym i czerwonym"
                    • ave.duce Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 08:35
                      zomozadwa napisał:

> teraz, demokracja potrafi przywalić gumową kulą po oczach.
                      > i tak to działa. :-D

"Znaj proporcją, mocium panie"

> "na pohybel, czarnym i czerwonym"

Jeżeli "pohybel" umowny, to zgoda :)
                      • wachmistrz_soroka Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 08:44
                        Za PRL wolności nie było- to prawda,można było oberwać pałą po plecach za byle co,telefony na podsłuchu...rozmowa kontrolowana,rozmowa kontrolowana,ścisła i dyskretna opieka SB

Za III RP wolność jest, choć iluzoryczna a ewentualne bicie pałą mniej boli,bo pały są poświęcane przez księży przed pierwszym użyciem,telefony,komórki są również na podsłuchu,ale nikt ci nie mówi,że rozmowa kontrolowana,SB już się nami nie opiekuje co nie oznacza,że opieka ta zniknęła całkowicie.
                        • ave.duce Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 09:13
                          Mimo wszystko wolę III RP.

ps. a w ogóle uważam, że wolność to stan umysłu i albo się to ma "w sobie" (niezależnie od okoliczności zewnętrznych), albo nie. I wtedy nie poradzisz nic. Do (i od) wolności trzeba obywateli wychowywać. Wolność to również odpowiedzialność. Za swoje uczynki.
                          Sorki, rozpisałam się niepotrzebnie. Miłego dnia, Panie S.
                          • wachmistrz_soroka Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 09:15
                            Sorki, rozpisałam się niepotrzebnie. Miłego dnia, Panie S.

Nie szkodzi,masz rację w tym tekście.
                            Również życzę miłego dnia.
                          • remez2 Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 09:22
                            > Do (i od) wolności trzeba obywateli wychowywać.
                            Przecież tak jest od zawsze. Kk + aktualny rząd dbają o to i zawsze są gotowi wychowywać, różnymi metodami i i przy pomocy bardzo dużej gamy środków. I oczywiście doskonale wiedzą co jest wolnością, a co anarchią.
                            --------------------------
                            • wachmistrz_soroka Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 09:28
                              remez2 napisał:

> > Do (i od) wolności trzeba obywateli wychowywać.
                              > Przecież tak jest od zawsze. Kk + aktualny rząd dbają o to i zawsze są gotowi w
                              > ychowywać, różnymi metodami i i przy pomocy bardzo dużej gamy środków. I oczywi
                              > ście doskonale wiedzą co jest wolnością, a co anarchią.

Kościół i wychowanie w wolności? Przecież to klasyczna sprzeczność.
                              Alians tronu i ołtarza trwa od Konstantyna Wielkiego do dzisiaj,przynajmniej w Polsce.
                              • remez2 Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 09:31
                                Kościół i wychowanie w wolności? Przecież to klasyczna sprzeczność.
                                Alians tronu i ołtarza trwa od Konstantyna Wielkiego do dzisiaj,przynajmniej w Polsce.

Celowo nie użyłem emotikonu.
                                --------------
                                "Lis o Palikocie: Guzik mnie obchodzi, czy zapali. Gówniarstwo i dziecinada. Czas się wziąć do roboty"
                                • wachmistrz_soroka Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 09:36
                                  remez2 napisał:

> Kościół i wychowanie w wolności? Przecież to klasyczna sprzeczność.
                                  > Alians tronu i ołtarza trwa od Konstantyna Wielkiego do dzisiaj,przynajmniej w
                                  > Polsce.

> Celowo nie użyłem emotikonu.

Ja wiem,ja Cię doskonale zrozumiałem.Mój tekst nie był polemiczny w stosunku do Twojego.
                                  Wiem,że w tych sprawach mamy takie samo zdanie.
                                  Też nie używam emotikon.
                                  Pozdrawiam.
                            • ave.duce Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 09:42
                              Sarkastyczny od rana...
                              • wachmistrz_soroka Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 09:46
                                ave.duce napisała:

> Sarkastyczny od rana...

Mówisz o mnie?
                                • remez2 Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 09:49

> ave.duce napisała:
                                  >
                                  > > Sarkastyczny od rana...
                                  > Mówisz o mnie?
                                  Nie chciałbym się licytować ale raczej o mnie.

-----------------
                                  • ave.duce Tak ... bt. 28.01.12, 10:00
                                • ave.duce Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 09:59
                                  Nie, to post do Remeza2.
                                  • wachmistrz_soroka Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 10:03
                                    ave.duce napisała:

> Nie, to post do Remeza2.

Pytałem,bo też bywam sarkastyczny, ironiczny.
                                    • ave.duce Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 10:04
                                      Oj, Panie S. Też bywam.
                              • remez2 Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 09:50
                                ave.duce napisała:

> Sarkastyczny od rana...
                                Gdzie Ty dostrzegasz złośliwość? To po prostu bieżąca obserwacja z lekką dozą ironii.

------------------
                                • ave.duce Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 10:04
                                  Wahałam się moment między sarkazmem a ironią.
                                  Kopii kruszyć nie mam zamiaru. Make love, not war, czy jakoś tak.
                                  • remez2 Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 10:11
                                    ave.duce napisała:

> Wahałam się moment między sarkazmem a ironią.
                                    > Kopii kruszyć nie mam zamiaru. Make love, not war, czy jakoś tak.
                                    Mimo ogromnego szacunku jaki żywię dla kobiet, nie wyobrażam sobie, że stają w szranki z kopią.

• ave.duce Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 10:21
                                      Jestem nastawiona (do Ciebie) pokojowo, więc brnę dalej ... zamień kopię na miecz.
                                      Miecza też nie mam zamiaru kruszyć, bo jeden(?) Szczerbiec wystarczy.
                                      • remez2 Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 10:33
                                        ave.duce napisała:

> Jestem nastawiona (do Ciebie) pokojowo, więc brnę dalej ... zamień kopię na mie
                                        > cz.
                                        > Miecza też nie mam zamiaru kruszyć, bo jeden(?) Szczerbiec wystarczy.
                                        Ja jestem niespotykanie spokojnym człowiekiem. Chyba, że mnie ktoś ...

---------------------
        • zoil44elwer Re: W PRL wolność wprost waliła... 28.01.12, 00:32
          remez2 napisał:

> A Olo Żwirski powiedział do Franza Maurera ....
          > ----------------
    • x2468 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 22:08
      Towarzysz Tornson w jednym szeregu z naziolami niczym Ribbentrop z Mołotowem.Tak trzymcie toysze.Daleko zajdziecie.:
      adamjarecki.wordpress.com/
      • kum.z.antalowki Gdybym za PRL szukał oferty na tej stronie 27.01.12, 22:49
        to by mnie wszystkie tornsony - i te mundurowe, i te po cywilnemu - ganiały przez zboże (a we wsi Moskal...)

www.cia.gov/careers/index.html
        • zoil44elwer Re: Gdybym za PRL szukał oferty na tej stronie 28.01.12, 00:40
          kum.z.antalowki napisał:

> to by mnie wszystkie tornsony - i te mundurowe, i te po cywilnemu - ganiały prz
          > ez zboże (a we wsi Moskal...)
          Przeceniasz się jak każdy teraz mitoman antykomunista.Po studenta z Tomaszowa Maz który7 obraził Głowę RP3 przyszło o świcie tylko 8 funkcjonariuszy ABW z długą bronią.Dla Ciebie dzielnicowy wykonał by(popełnił) pismo wezwające(?)
          Ach gdyby tak od razu każdy zrozumieć mógł,że lepsza droga bez drogowskazów niż drogowskazy bez dróg(SJ Lec)
          • kum.z.antalowki Re: Gdybym za PRL szukał oferty na tej stronie 28.01.12, 02:37
            Ja rozumiem Elwer, ze wtedy byleś młodszy i ładniejsze dziewczyny się za tobą ogladały. Ale to zasługa kalendarza, nie PRL-u. Teraz - ogólnie - jest dużo fajniej.
            Tylko kompletne tumany i przegrani politycy mają kiepsko, ale i tak lepiej niż by mieli wtedy.
    • douglasmclloyd Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 22:37
      tornson napisał:

> tatku wolności!

Za komuny to była wolność. Nikt praw autorskich nie respektował. Na każdym rogu było studio nagrań, w którym kopiowano płyty taśmowo.
      • dr.krisk Więcej powiem! 27.01.12, 22:56
        Jak trzeba było wyprodukować coś bardziej skomplikowanego od cepa, to kupowało się od wstrętnych imperialistów i starannie kopiowało.
        Stąd samochód Pobieda, Zaporożec, motocykl M-72 - a nawet poczciwa pepesza.....
        • douglasmclloyd Re: Więcej powiem! 27.01.12, 23:12
          dr.krisk napisał:

> Jak trzeba było wyprodukować coś bardziej skomplikowanego od cepa, to kupowało
          > się od wstrętnych imperialistów i starannie kopiowało.
          > Stąd samochód Pobieda, Zaporożec, motocykl M-72 - a nawet poczciwa pepesza.....

I w ten prosty sposób socjalistyczna myśl techniczna kwitła.
        • erte2 Re: Więcej powiem! 27.01.12, 23:44
          dr.krisk
          Masz rację co do Pobiedy, Zaporożca, pepeszy czy IŁA-14 (skopiowana Dakota który jeśli się tylko pojawił na Zachodzie natychmiast był konfiskowany).
          Natomiast z M-72 historia jest nieco inna.
          Do czerwca '41. roku kwitła przyjaźn Stalina z Hitlerem; w ramach tej przyjaźni Hitler dostawał od Stalina ropę, rudę i wszelkie surowce. I w ramach tej przyjaźni i współpracy Niemcy całkowicie legalnie przekazali Sowietom dokumentację na ciężki motocykl wojskowy (produkowany w Niemczech przez dwie różne firmy - BMW i Zundapp); mało tego - pomogli im nawet uruchomić produkcję. W ten sposób powstał M-72 (zdajes się produkowany do dziś w nieco tylko zmodyfikowanych wersjach jako Dniepr, Ural i coś tam jeszcze.
          • zomozadwa Re: Więcej powiem! 28.01.12, 06:08
            co do pobiedy też nie ma racji.
            to była legalna licencja kupiona od tego wstrętnego
            antysemytnika forda.
        • tornson Re: Więcej powiem! 28.01.12, 11:59
          dr.krisk napisał:

> Jak trzeba było wyprodukować coś bardziej skomplikowanego od cepa, to kupowało
          > się od wstrętnych imperialistów i starannie kopiowało.
          Gagarin leciał w kosmos na cepie? No typowe teorie dla odmóżdżonego antykomunisty.
          • calun_torunski a moze samochody, komputery, obrabiarki ??? 30.01.12, 19:59
            a nie wyrob kompleksu wojskowego, na ktory szly wysilki przemyslu i nauki ???

co z tego ze rakiete wyslali w kosmos - jak porzadnego radia, samochodu, zegarka czy odkurzacza nie potrafili wyprodukowac ???

• zoil44elwer Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 00:55
        Pamiętasz tanie "płyty" pocztówkowe które można było odtworzyć na adapterze Bambino i na sprzęcie Philipsa?Niemen,Laskowski,K Sobczyk,K Stanek,Breakouci,Stan Borys,Niebiesko-Czarni.....i setki innych.
        • zomozadwa Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 06:12
          zoil44elwer napisał:

> Pamiętasz tanie "płyty" pocztówkowe które można było odtworzyć na adapterze Bam
          > bino i na sprzęcie Philipsa?Niemen,Laskowski,K Sobczyk,K Stanek,Breakouci,Stan
          > Borys,Niebiesko-Czarni.....i setki innych.

w warszawie można je było kupić "u żyda" (autentycznego) ;-)
          na rogu marszałkowskiej i wilczej albo hożej.
          i komu to przeszkadzało?! :-D

• x2468 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 10:55
          Setki innych? To wymień kłamczuchu 20 innych.
    • agnostic5 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 27.01.12, 23:18
      tornson napisał:

> tatku wolności!

Pałą by ta bananowa młodzież dostała, a Żydzi musieliby wyjechać. Nie opowiadaj bajek.
      • kum.z.antalowki Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 00:04
        A spróbowałbyś - ot tak, gdy ci przyjdzie ochota - na dowód osobisty wyskoczyć sobie na narty w Alpy, albo pojechać z dzieciakami na wakacje nad Adriatyk, czy do Hiszpanii...
        • zoil44elwer Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 01:13
          99,9 % Polek i Polaków(oprócz tych pozbawionych wolności) może wyjechać gdzie chce.Ale chcieć to móc cię stać czyli mierz zamiary na możliwości,przeważnie finansowe.W kwestii finansowych możliwości odpada 89 % chętnych na safari w Kenii,sex w Tajlandii czy kadzidełka w Nepalu.Z pozostałych 10 % których stać na zagraniczne wojaże 8 % jedzie do(na)Słowację,Czech....a 2 % to odsetek tych którzy mogli w PRL i w RP3 mogą, lecieć,jechać iść gdzie chcą.
          • zomozadwa Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 06:15
            DOKŁADNIE!
            • taziuta Najważniejsze, że mamy teraz wolność Wolność! ;) 28.01.12, 07:08
              zomozadwa napisał:

> DOKŁADNIE!

Najważniejsze, że mamy teraz wolność WOLNOŚĆ! ;)

Wolność robienia ludziom wody z mózgów, no i wolność robienia wielkich pieniędzy, bez respektowania praw pracowniczych. No bo po co mielibyśmy je respektować, skoro wybraliśmy model dzikiego kapitalizmu, na hamerykański wzór? :/
              • calun_torunski a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 08:49
                > Najważniejsze, że mamy teraz wolność WOLNOŚĆ! ;)

to jest bezporne

> Wolność robienia ludziom wody z mózgów,

tak jak ty teraz ??? ktos ci kaze ogladac glupie seriale ?? masz biblioteki, ksiegarnie, paszport, internet, kablowke, satelite, radio - mozesz wybierac, za PRL miales co najwyzej radio SW

>no i wolność robienia wielkich pieniędzy,

to zle ???

> bez respektowania praw pracowniczych.

pojedz do Azji czy Afryki - ponad 300 milionow ludzi za praca jest gotowa przekradac sie przz 5 granic w kontenerze

> No bo po co mielibyśmy je respektować,
                > skoro wybraliśmy model dzikiego kapitalizmu, na hamerykański wzór? :/

a jaki znasz inny - ktory sie sprawdza ???
                • wachmistrz_soroka Re: a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 08:57
                  > Najważniejsze, że mamy teraz wolność WOLNOŚĆ! ;)

to jest bezporne

> Wolność robienia ludziom wody z mózgów,

tak jak ty teraz ??? ktos ci kaze ogladac glupie seriale ?? masz biblioteki, ksiegarnie, paszport, internet, kablowke, satelite, radio - mozesz wybierac, za PRL miales co najwyzej radio SW

Za PRL,były kina,kluby dyskusyjne,teatry,opery,operetki,biblioteki,księgarnie,nawet drugi obieg działał,miałem paszport,telewizję,radio-można było złapać nawet Wolną Europę choć była zakłócana.

Nie było internetu,bo to późniejszy wynalazek,satelity faktycznie przeciętny obywatel nie miał.
                  Za komuny zwiedziłem prócz krajów socjalistycznych,Włochy,Francję ,Niemcy i Anglię.
                  • calun_torunski a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 09:42
                    kiedy klamco miales paszport w domu za PRL ???

kluby dyskusyjne, drugi obieg - to zasluga wladzy niby byla ???

ksiegarnia - w ktorej mozna bylo kupic piec ksiazek na krzyz, wydanych na papierze gazetowym, po obrobce cenzury

co za ciemniak

sam chcesz zeby ci papke z mozg robili

• wachmistrz_soroka Re: a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 09:48
                      calun_torunski napisał:

> kiedy klamco miales paszport w domu za PRL ???
                      >
                      > kluby dyskusyjne, drugi obieg - to zasluga wladzy niby byla ???
                      >
                      > ksiegarnia - w ktorej mozna bylo kupic piec ksiazek na krzyz, wydanych na papie
                      > rze gazetowym, po obrobce cenzury
                      >
                      > co za ciemniak
                      >
                      > sam chcesz zeby ci papke z mozg robili

>

Nie używaj takich określenie synu Noego,bo ja cię nie obrażałem.
                      Ty wiedzę z PRL czerpiesz z książek,ja w tej rzeczywistości żyłem.
                      • calun_torunski a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 10:11
                        > Nie używaj takich określenie synu Noego,bo ja cię nie obrażałem.
                        > Ty wiedzę z PRL czerpiesz z książek,ja w tej rzeczywistości żyłem.

nie obrazam cie - sam sie obrazasz publikujac bzdurne, zaklamane posty

ja to tylko nazywam po imieniu

prl znam z ksiazek ??? dobre !!! nawet fantazje Nienackiego nie kazaly mu klamac, ze mial paszport w PRL

• wachmistrz_soroka Re: a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 10:20
                          nie obrazam cie - sam sie obrazasz publikujac bzdurne, zaklamane posty

ja to tylko nazywam po imieniu

prl znam z ksiazek ??? dobre !!! nawet fantazje Nienackiego nie kazaly mu klamac, ze mial paszport w PRL

Nie mam zamiaru prowadzić polemiki z hunwejbinami.Adios.
                          • wachmistrz_soroka Re: Kto z was miał paszport za czasów PRL? 28.01.12, 10:30

Spotkałem się z zarzutem,że za PRL nie można było mieć paszportu.
                            Precyzuję nie mówię o latach 50 czy 60 tych,mówię o latach 70 druga połowa,80 tych.
                            Oczywiście,tego paszportu nie można było mieć w domu,po przyjeździe należało go oddać w
                            Biurze Paszportowym na MO.
                            Nie wiem na jakiej podstawie byłem turystycznie w tych latach w Niemczech,Francji,Włoszech i Anglii?
                            Może mi to ktoś wyjaśnić?
                            • calun_torunski Kto z was miał paszport za czasów PRL? 28.01.12, 11:43
                              > Spotkałem się z zarzutem,że za PRL nie można było mieć paszportu.
                              > Precyzuję nie mówię o latach 50 czy 60 tych,mówię o latach 70 druga połowa,80 t
                              > ych.
                              > Oczywiście,tego paszportu nie można było mieć w domu,po przyjeździe należało go
                              > oddać w
                              > Biurze Paszportowym na MO.
                              > Nie wiem na jakiej podstawie byłem turystycznie w tych latach w Niemczech,Franc
                              > ji,Włoszech i Anglii?
                              > Może mi to ktoś wyjaśnić?

widocznie byle wysokim oficerem SB

sposrod znajomych moich (min Akademia Medyczna w Warszawie) na wycieczki jezdzily dwie trzy rodziny i to kosztem innych potrzeb, jedynie jeden z dyrektorow FSO mogl sobie pozwolic na camping w Jugoslawii czy Grecji co dwa, trzy lata

zreszta co tu duzo mowic - Okecie odprawilalo ponizej miliona pasazerow rocznie - w wiekszosci przyjazdow, obecnie lotniska w Polsce maja ok 20 milionow Paxow- w wiekszosci Polakow, miliony jezdza wlasnymi samochodami - i to nie do Bulgarii czy NRD

jednym slowem - z kazdym nowym postem obnizasz swoja wiarygodnosc
                          • calun_torunski a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 11:30
                            chic chic chi chic chicken
                • remez2 Re: a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 09:01
                  > masz biblioteki, ks
                  > iegarnie, paszport, internet, kablowke, satelite, radio - mozesz wybierac, za
                  > PRL miales co najwyzej radio SW
                  Za PRL nie było księgarni, bibliotek, telewizji, paszportów? Straszne, nie miałem o tym pojęcia.
                  > pojedz do Azji czy Afryki - ponad 300 milionow ludzi za praca jest gotowa przek
                  > radac sie przz 5 granic w kontenerze
                  Taki argument rzeczywiście przekonuje. W Afryce zagrożonych głodem jest ca 300 mln.
                  > a jaki znasz inny - ktory sie sprawdza ???
                  Tak. Skandynawski.
                  ----------------
                  • calun_torunski a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 09:38
                    > > masz biblioteki, ks
                    > > iegarnie, paszport, internet, kablowke, satelite, radio - mozesz wybierac
                    > , za
                    > > PRL miales co najwyzej radio SW

> Za PRL nie było księgarni, bibliotek, telewizji, paszportów? Straszne, nie miał
                    > em o tym pojęcia.

naprawde nie widzisz roznicy pomiedzy ksiegarnia z PRL i obecna ??? miedzy 2 programami telewizji a 500 ?? miedzy paszportem w domu a w szufladzie KSMO ??? miedzy wyjazdami kilkudziesieciu tysiecy uprzywilejowanych a masowa turystyka, praca, studiwaniem za granica ??

> > pojedz do Azji czy Afryki - ponad 300 milionow ludzi za praca jest gotowa
                    > przek
                    > > radac sie przz 5 granic w kontenerze
                    > Taki argument rzeczywiście przekonuje. W Afryce zagrożonych głodem jest ca 300
                    > mln.

to mowimy o glodzie czy o pracy ??? jesli inwestor ma do wyboru 30 krajow ???

> > a jaki znasz inny - ktory sie sprawdza ???
                    > Tak. Skandynawski.

a ktory konkretnie ?? finski szwedzki czy norweski ??? moze w fabryce Volvo czy Saaba ??? a moze w fabryce Nokiii ???

> ----------------
                    • wachmistrz_soroka Re: a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 09:44
                      naprawde nie widzisz roznicy pomiedzy ksiegarnia z PRL i obecna ??? miedzy 2 programami telewizji a 500 ?? miedzy paszportem w domu a w szufladzie KSMO ??? miedzy wyjazdami kilkudziesieciu tysiecy uprzywilejowanych a masowa turystyka, praca, studiwaniem za granica ??

Różnica jest,ale nie taka jak pisałeś przedtem,że PRL nie było bibliotek,telewizji,radia,księgarni etc.Że za PRL była pustynia,bo to również nieprawda.
                      • calun_torunski a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 10:17
                        > Różnica jest,ale nie taka jak pisałeś przedtem,że PRL nie było bibliotek,telewi
                        > zji,radia,księgarni etc.Że za PRL była pustynia,bo to również nieprawda.

dla mnie PRL to byla pustynia - i co z tego ze byl napis biblioteka lub ksiegarnia - jak nie moglem znalezc tam zadnej z ksiazek, ktore mam teraz w domu (wydanych przed upadkiem komuny), kupionych w pierwszej lepszej ksiegarni we Wiedniu czy Londynie ???
                    • remez2 Re: a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 09:46
                      calun_torunski napisał:

> naprawde nie widzisz roznicy pomiedzy ksiegarnia z PRL i obecna ??? miedzy 2 pr
                      > ogramami telewizji a 500 ?? miedzy paszportem w domu a w szufladzie KSMO ??? mi
                      > edzy wyjazdami kilkudziesieciu tysiecy uprzywilejowanych a masowa turystyka, pr
                      > aca, studiwaniem za granica ??
                      Napisałeś za PRL miales co najwyzej radio SW
                      > to mowimy o glodzie czy o pracy ??? jesli inwestor ma do wyboru 30 krajow ???
                      Głód prawie zawsze jest wyniikiem braku pracy.
                      > a ktory konkretnie ?? finski szwedzki czy norweski ??? moze w fabryce Volvo czy
                      > Saaba ??? a moze w fabryce Nokiii ???
                      Szwedzki
                      • calun_torunski a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 10:19
                        > Napisałeś za PRL miales co najwyzej radio SW

short wave

> > to mowimy o glodzie czy o pracy ??? jesli inwestor ma do wyboru 30 krajow
                        > ???
                        > Głód prawie zawsze jest wyniikiem braku pracy.

wiec taki inwestor buduje fabryka tam gdzie ma wiecej glodnych

> > a ktory konkretnie ?? finski szwedzki czy norweski ??? moze w fabryce Vo
                        > lvo czy
                        > > Saaba ??? a moze w fabryce Nokiii ???
                        > Szwedzki

w fabryce Volvo czy Saaba ???
                • x2468 Re: a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 11:00
                  W PRL przed Gomółką to mogłeś mieć głośnik z jedna gałka która mogłeś wybierać program.Program I Warszawa lub cisze czyli wyłączyć.
                  • wachmistrz_soroka Re: a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 11:01
                    x2468 napisał:

> W PRL przed Gomółką to mogłeś mieć głośnik z jedna gałka która mogłeś wybierać
                    > program.Program I Warszawa lub cisze czyli wyłączyć.

PRL to nie tylko okres przed Gomułką.
                    • x2468 Re: a jakie miales prawa pracownicze w PRL ??? 28.01.12, 15:02
                      Po PRL średniej jakości radio(Chopin) kosztowało 10000 zł.Male tranzystorowe z tych tańszych około 2000 zł.
          • kum.z.antalowki Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 10:29
            a tych polskich tłumów w Egipcie, Turcji i Maroku... tych dwóch milionów, które legalnie zarabiają zagranicą, jeżdżą tam i nazad bo tam lepiej płacą a tu są starzy kumple i rodzina, to nie liczysz, bo tak ci wygodniej?
            Za PRL (poźny Gierek) średnia placa byla ok 4 tys starych złotych, teraz jest ok 4 tys nowych złotych. Wymiana była 1: 10 000. A realnie wówczas to było ok 40 USD, teraz ok 1200 USD.
            Nadal kiepsko, ale jednak 30 razy więcej...
            • remez2 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 10:41
              kum.z.antalowki napisał:

> Za PRL (poźny Gierek) średnia placa byla ok 4 tys starych złotych, teraz jest o
              > k 4 tys nowych złotych. Wymiana była 1: 10 000. A realnie wówczas to było ok 40
              > USD, teraz ok 1200 USD.
              > Nadal kiepsko, ale jednak 30 razy więcej...
              I z tych 40 $ opłacałeś czynsz, świadczenia, kupowałeś żywność, ubranie, samochód i nawet benzynę do niego? To rzeczywiście cud gospodarczo finansowy.
              • calun_torunski a gdzie byly te samochody za PRL ??? 28.01.12, 11:33
                moze zobacz sobie zdjecia z tamtych czasow !!!

bo po co klepiesz takie bzdury ??

byle jakie zarcie, byle jakie ciuchy, gowniany samochodzik dla nielicznych - reszta miala samochody marki ukraina i romet

a kartki na benzyne pamietasz ??? 30 litrow na miesiac ??

pamietasz jak wygladal korek w PRL (chyba tramwajowy !!!!)

co za cwok !!!
                • remez2 Re: a gdzie byly te samochody za PRL ??? 28.01.12, 11:50
                  calun_torunski napisał:

> byle jakie zarcie, byle jakie ciuchy, gowniany samochodzik dla nielicznych - re
                  > szta miala samochody marki ukraina i romet
                  Jedzenie też był gorsze? Nie słyszałem o samochodach "Ukraina" ale o Fiacie 1300 tak.
                  > a kartki na benzyne pamietasz ??? 30 litrow na miesiac ??
                  Nie. Przez cały okres PRL była benzyna na kartki?
                  > co za cwok !!!
                  Już Wachmistrz_soroka coś Ci napisał a ja tylko uściślę. Jesteś potomkiem najmłodszego syna Noego.
                  Nie POPiSuj się więcej. EOT.

----------------------
                  • wachmistrz_soroka Re: a gdzie byly te samochody za PRL ??? 28.01.12, 11:53
                    Już Wachmistrz_soroka coś Ci napisał a ja tylko uściślę. Jesteś potomkiem na
                    > jmłodszego
                    syna Noego.
                    > Nie POPiSuj się więcej. EOT

Hehe,teraz mam wątpliwości czy nie naruszyłem Twoich praw autorskich.Uśmiech szeroki.
                    • remez2 Re: a gdzie byly te samochody za PRL ??? 28.01.12, 12:03
                      Hehe,teraz mam wątpliwości czy nie naruszyłem Twoich praw autorskich.
                      Udzielam Ci pełnej licencji. :-)
                      • calun_torunski a gdzie byly te samochody za PRL ??? 28.01.12, 12:04
                        samo sobie udzieliles ??? ale jestes dobry dla siebie
                    • calun_torunski a gdzie byly te samochody za PRL ??? 28.01.12, 12:04
                      takie zagrywki to moze byly dobre 20 lat temu

dialog "dwoch" internautow - dziwnym trafem zawsze razem, zawsze nierozlacznych - jak nie masz cwoku nic do powiedzenia - to sie przyznaj

klepiesz banialuki w kazdym poscie
                  • calun_torunski a gdzie byly te samochody za PRL ??? 28.01.12, 12:01
                    > > byle jakie zarcie, byle jakie ciuchy, gowniany samochodzik dla nielicznyc
                    > h - re
                    > > szta miala samochody marki ukraina i romet
                    > Jedzenie też był gorsze?

pomarancze kubanskie pamietasz ?? ja ma do dzis kartki z 1989 - nawet staczka nie byla w stanie nic kupic, pamietam tez 5 - godzin stania w kolejce po bobo-fruty dla dziecka - po to by nie kupic, mleko w proszku w wybranych sklepach - krotka pamiec co ???

> Nie słyszałem o samochodach "Ukraina" ale o Fiacie 1300 tak.

niezwykle wybiorcza pamiec !!!! o takiej mozna tylko pomarzyc !!! jaki to byl odsetek wsrod pojazdow - 1% czy mniej ???

> > a kartki na benzyne pamietasz ??? 30 litrow na miesiac ??
                    > Nie. Przez cały okres PRL była benzyna na kartki?

od 1982 do kompketnego bankructwa
                    > > co za cwok !!!
                    > Już Wachmistrz_soroka coś Ci napisał a ja tylko uściślę. Jesteś potomkiem na
                    > jmłodszego
                    syna Noego.
                    > Nie POPiSuj się więcej. EOT.

bo obnazam te bzdury jakie tu wyklepujecie ????

• kum.z.antalowki Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 11:53
                remez2 napisał:
                > ...To rzeczywiście cud gospodarczo finansowy.

Żaden cud. Ekonomia socjalizmu. Państwo kiepsko płaciło za robotę, przechwytywało "wartość dodatkową" i dokładało po uważaniu do tego i owego, bo miało z czego.
                Szefostwo żyło jak pączki w maśle, a reszta jak w spółdzielni "Wspólna Klapa".
                Granice były strzeżone jak zona w łagrze. A jak się komu nie podobało - to władza wyprowadzała czołgi na ulice.
                • wachmistrz_soroka Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 11:56
                  Żaden cud. Ekonomia socjalizmu. Państwo kiepsko płaciło za robotę, przechwytywało "wartość dodatkową" i dokładało po uważaniu do tego i owego, bo miało z czego.
                  Szefostwo żyło jak pączki w maśle, a reszta jak w spółdzielni "Wspólna Klapa".
                  Granice były strzeżone jak zona w łagrze. A jak się komu nie podobało - to władza wyprowadzała czołgi na ulice.

Masz rację,podobnie było w innych państwach tzw.demoludach.
                  Dzisiaj w sferze zarobków jest podobnie jak wtedy.
                • remez2 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 12:01
                  Przepraszam ale upieram się, że to był cud. Za 40 $ ludzie żyli cały miesiąc, chodzili do kina, teatru, studiowali.
                  > A jak się komu nie podobało - to władza wyprowadzała czołgi na ulice.
                  Ciągle?
                  --------------
              • x2468 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 12:27

Żywność? Wielu pracującym brakowało pieniędzy na wykup żywności na bieda kartki.Czynsz? pod warunkiem ze miałeś przydziałowe mieszkanie.Zresztą najczęściej w jednym mieszkaniu żyło 3 a bywało ze i 4 pokolenia.Ubranie? Owszem.Spodnie "szariki" mogłeś również garnitur na raty.Samochód?Chyba na kluczyk z napędem sprężynowym.Najtańsza skarpeta kosztowała 74 a Fiat 167000 tysiące.W 1975 roku sprzedano nieco ponad 100 000 aut osobowych.To chyba tez o czymś świadczy.
                litr benzyny (78) kosztował 9 zł,żyletka 5 za szt.kiełbasa "Toruńska"66 zł.
                Emerytura wynosiła srednio1449 zł renta rodzinna 1149,a średnia pensja w oświacie 3114 zł.
                Mieliśmy jeszcze 39 samolotów pasażerskich.Tak ze wystarczyło miejsc dla wszystkich.
                • remez2 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 12:44
                  Trzydzieści kilka milionów ludzi żyło w niesłychanej nędzy.
                  Po ulicach chodziły białe niedźwiedzie a język rosyjski był językiem urzędowym.
                  PS - skąd się wziął majątek, który do dzisiaj prywatyzujemy?
                  ---------------------------
                  • x2468 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 13:25
                    Czyżby ceny które podałem były nie prawdziwe?
                    Majątek był olbrzymi.Wartość eksportu PRL w 1975 wynosiła około 3 miliardy złotych dewizowych.Dzisiaj jest to 117 miliardów € czyli dzisiaj gospodarka RP w ciągu 2 dni uzyskuje taki wynik jak PRL przez rok.Bez stoczni,hut,kopalń.
                    Śnijcie dalej o potędze PRL.
                  • romad2447 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 29.01.12, 10:03
                    jezeli kopalnie wagla uwazasz za majatek,no to na taka glupote lekarstwa jeszcze nie ma.
                    • remez2 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 29.01.12, 10:22
                      romad2447 napisał:

> jezeli kopalnie wagla uwazasz za majatek,no to na taka glupote lekarstwa jeszcz
                      > e nie ma.
                      Mógłbym Ci odpowiedzieć, że zachowujesz się zgodnie z "zasadą Korwina" ale zmilczę.

----------------
                      • romad2447 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 29.01.12, 10:38
                        remez2 napisał:

> romad2447 napisał:
                        >
                        > > jezeli kopalnie wagla uwazasz za majatek,no to na taka glupote lekarstwa
                        > jeszcz
                        > > e nie ma.
                        > Mógłbym Ci odpowiedzieć, że zachowujesz się zgodnie z "zasadą Korwina" ale zmil
                        > czę.
                        >
                        >
                        > ----------------
                  • calun_torunski majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 10:38
                    tak sie ciekawie sklada, ze "prywatyzacja majatku" w IIIRP odnosila sie raczej do dwoch - trzech elementow:

1. dostepu do zasobow (KGHM)
                    2. dostep do rynkow zbytu
                    3. licencji na dzialalnosc

a nie do stanu technicznego/technologii z PRL

> Trzydzieści kilka milionów ludzi żyło w niesłychanej nędzy.

jak sie porowna zawartosc lodowek, szafek, garazy - to masz 100%, byla to niezwykla nedza

> Po ulicach chodziły białe niedźwiedzie a język rosyjski był językiem urzędowym.

jak sie porowna proporcje nauczycieli jez. rosyjskiego do nauczycieli jez. angielskiego - z 1970 i obecnie - mozna odniesc takie wrazenie

• remez2 Re: majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 10:45
                      Czy w ogóle istniał jakiś kraj i naród, czy przez 45 lat trwała hibernacja?
                      -------
                      • calun_torunski majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 10:57
                        > Czy w ogóle istniał jakiś kraj i naród, czy przez 45 lat trwała hibernacja?

o to dobrze by bylo zapytac sie ludzi, ktorzy do Polski nie wrocili po 1945, tych ktorzy z Polski uciekli po 1945, tych ktorzy zostali wyslani do wiezien i kopalni, tych ktorych zlamano i zmuszono do donoszenia na kumpli, tych ktorych zmuszono do wyjazdu (m in Slazakow - potomkow powstancow slaskich)

• remez2 Re: majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 11:04
                          > o to dobrze by bylo zapytac sie ludzi, ktorzy do Polski nie wrocili po 1945
                          Ci mieliby najwięcej do powiedzenia.
                          Ale ja zapytałem Ciebie bo obraz jaki nakreśliłeś da się porównać jedynie do księżycowego krajobrazu. Nie sądzisz, że mocno przerysowujesz?
                          -------------
                          • wachmistrz_soroka Re: majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 11:16
                            emez2 napisał:

> > o to dobrze by bylo zapytac sie ludzi, ktorzy do Polski nie wrocili po 19
                            > 45
                            > Ci mieliby najwięcej do powiedzenia.
                            > Ale ja zapytałem Ciebie bo obraz jaki nakreśliłeś da się porównać jedynie do ks
                            > iężycowego krajobrazu. Nie sądzisz, że mocno przerysowujesz?

Nie był to absolutnie raj taki, jak obecnie,był to ustrój totalitarny,który z czasem stawał się coraz mniej totalitarny.
                            Ale nie był to "księżycowy krajobraz"....
                            • calun_torunski majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 14:44
                              wreszcie
                          • calun_torunski majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 14:36
                            widze ze lubisz sobie wybierac co ci najbardziej pasuje - paskudna to metoda

prosze o wskazanie - gdzie napisalem o ksiezycowym krajobrazie
                            • remez2 Re: majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 15:00
                              calun_torunski napisał:

> prosze o wskazanie - gdzie napisalem o ksiezycowym krajobrazie
                              Przeczytaj jeszcze raz mój post i ... zrozum go.

-------------
                              • calun_torunski majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 15:02
                                a nie mam obowiazku rozplatywac twoich alegorii

to nie jest forum dla mlodych poetow
                                • remez2 Re: majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 16:15
                                  calun_torunski napisał:

> a nie mam obowiazku rozplatywac twoich alegorii
                                  Nie masz również obowiązku rozumienia czegokolwiek.
                                  > to nie jest forum dla mlodych poetow
                                  Kolejny suchar. :- (

-------------------
                                  • calun_torunski majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 18:09
                                    popisuj sie jeszcze manipulancie
                        • wachmistrz_soroka Re: majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 11:12
                          calun_torunski napisał:

> > Czy w ogóle istniał jakiś kraj i naród, czy przez 45 lat trwała hibernacj
                          > a?
                          >
                          > o to dobrze by bylo zapytac sie ludzi, ktorzy do Polski nie wrocili po 1945, ty
                          > ch ktorzy z Polski uciekli po 1945, tych ktorzy zostali wyslani do wiezien i ko
                          > palni, tych ktorych zlamano i zmuszono do donoszenia na kumpli, tych ktorych zm
                          > uszono do wyjazdu (m in Slazakow - potomkow powstancow slaskich)

Kompletne bzdury.
                          Nikt mnie nie zmuszał do donoszenia na kumpli,nie każdy był Bonim,Maleszką czy księdzem.

Jestem Ślązakiem z dziada pradziada,mój ojciec jako rodowity Ślązak musiał służyć w armii
                          niemieckiej,mój dziadek brał udział we wszystkich trzech powstaniach.

Sam urodziłem się na terenach należących do Niemiec,w niektórych landach mógłbym od ręki dostać z tego tytułu obywatelstwo (wtedy).

Nikt mnie nie zmuszał do wyjazdu.
                          • calun_torunski majatek, ktory prywatyzujemy 29.01.12, 14:43
                            jak zwykle - twoj los - Slazaka, z paszportem, zapalonego turyste (Wlochy itd) w latach 1975-89 - wymykaja sie kompletnie statystyce - jesli bowiem chcesz na swoim przykladzie udowodnic cos - to jest to dosc slaby dowod

dyskusja o faktach jest dosc trudna - jesli wypierasz sie faktow, latwych do sprawdzenia - m in masowe wyjazdy Slazakow i Mazurow - pod presja SB - o powiazaniu tego exodusu z negocjacjami o kredytach dla Gierka informowala na biezaco ARD i prasa niemiecka - i znany w calej Polsce przypadek Agnes Trawny - a takich jest przeciez tysiace

> Kompletne bzdury.

to swietne podsumowanie tego co piszesz

> Nikt mnie nie zmuszał do donoszenia na kumpli,nie każdy był Bonim,Malesz
                            > ką czy księdzem.

a ja nie pisze o donosicielach - tylko o SYSTEMIE, ktory donosicielstwo wymuszal na swoich obywatelach - widzisz te roznice ???

• tornson Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 11:57
            zoil44elwer napisał:

> 99,9 % Polek i Polaków(oprócz tych pozbawionych wolności) może wyjechać gdzie c
            > hce.Ale chcieć to móc cię stać czyli mierz zamiary na możliwości,przeważnie fin
            > ansowe.W kwestii finansowych możliwości odpada 89 % chętnych na safari w Kenii,
            > sex w Tajlandii czy kadzidełka w Nepalu.Z pozostałych 10 % których stać na zagr
            > aniczne wojaże 8 % jedzie do(na)Słowację,Czech....a 2 % to odsetek tych którzy
            > mogli w PRL i w RP3 mogą, lecieć,jechać iść gdzie chcą.
            NIe da się ukryć...
            • x2468 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 15:11
              Nie da się ukryć ze ci którzy wyjeżdżali za PRL na zagraniczne wojaże większość czasu spędzali na sprzedaży w innych państwach bloku wschodniego takich dóbr jak biseptol,krem nivea,gwoździe.tzw ufnale do podkuwania koni.W samochodach zamiast kola zapasowego był montowany dodatkowy zbiornik na paliwo.Na granicy PRL stali nie raz po parę dni,co piaty był poddawany kontroli osobistej czyli rozbierany do naga.Ach cudny cudny był ten socjalistyczny świat.
              • wachmistrz_soroka Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 15:14
                x2468 napisał:

> Nie da się ukryć ze ci którzy wyjeżdżali za PRL na zagraniczne wojaże większość
                > czasu spędzali na sprzedaży w innych państwach bloku wschodniego takich dóbr j
                > ak biseptol,krem nivea,gwoździe.tzw ufnale do podkuwania koni.W samochodach zam
                > iast kola zapasowego był montowany dodatkowy zbiornik na paliwo.Na granicy PRL
                > stali nie raz po parę dni,co piaty był poddawany kontroli osobistej czyli rozbi
                > erany do naga.Ach cudny cudny był ten socjalistyczny świat.

Wcale nie był cudny,dzisiejszy też nie jest cudny.
            • romad2447 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 29.01.12, 10:27
              tornson napisał:

> zoil44elwer napisał:
              >
              > > 99,9 % Polek i Polaków(oprócz tych pozbawionych wolności) może wyjechać g
              > dzie c
              > > hce.Ale chcieć to móc cię stać czyli mierz zamiary na możliwości,przeważn
              > ie fin
              > > ansowe.W kwestii finansowych możliwości odpada 89 % chętnych na safari w
              > Kenii,
              > > sex w Tajlandii czy kadzidełka w Nepalu.Z pozostałych 10 % których stać n
              > a zagr
              > > aniczne wojaże 8 % jedzie do(na)Słowację,Czech....a 2 % to odsetek tych k
              > tórzy
              > > mogli w PRL i w RP3 mogą, lecieć,jechać iść gdzie chcą.
              > NIe da się ukryć...

miec paszport w domu,to nie to co isc po niego na komende MO,mala roznica ktorej nie da sie ukryc.
              • tornson Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 29.01.12, 13:02
                romad2447 napisał:

> miec paszport w domu,to nie to co isc po niego na komende MO,mala roznica ktore
                > j nie da sie ukryc.
                Dla 90% obywateli zupełnie nieistotna.
                • romad2447 Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 29.01.12, 13:25
                  tornson napisał:

> romad2447 napisał:
                  >
                  > > miec paszport w domu,to nie to co isc po niego na komende MO,mala roznica
                  > ktore
                  > > j nie da sie ukryc.
                  > Dla 90% obywateli zupełnie nieistotna.

Masz na to dowody,czy tylko tak po komuszemu myslisz za 90% obywateli ?
      • tornson Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 11:56
        agnostic5 napisał:

> tornson napisał:
        >
        > niedos
        > > tatku wolności!
        >
        > Pałą by ta bananowa młodzież dostała, a Żydzi musieliby wyjechać. Nie opowiadaj
        > bajek.
        Ty jesteś przeciw ACTA, więc do twoich poglądów na temat braku wolności w PRLu nie mam tego typu zastrzeżeń.
    • allspice Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 11:32
      tornson napisał:

> tatku wolności!

Jeśli tobie podoba się,to Korea Płn czeka:)...więzniów politycznych w czasach naszej komuny
      nie liczę...
      • ave.duce Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 28.01.12, 15:55
        allspice napisała:

> Jeśli tobie podoba się,to Korea Płn czeka:)...więzniów politycznych w czasach n
        > aszej komuny
        > nie liczę...

Przypominam słowa największego z największych autorytetu, erudyty, męża stan/a & arbitra elegancji, Jarosława K.>

Gierek "opozycję jakoś tam tolerował, a nie zamykał do więzienia" ...
    • cwiercinteligentzpis Za komuny nie NIE BYŁO wolności. Ciulu! 28.01.12, 12:44
      tornson napisał:

> tatku wolności!
    • bogucjusz [...] 28.01.12, 12:48
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mike.recz Szczery komunisto tornson. 29.01.12, 06:17
      Na dzień dobry ci wpie...spuścić, to mało.

Kolego, jesteś w bardzo zbliżonym wieku co ja. My w czasach stalinowskich ani PRL nie żyliśmy jako świadomi ludzie tylko kompletne dzieciaki.

Ja szanuję część dokonań socjalizmu, to jest fakt niezaprzeczalny ale nie odlatuj.

Moja rodzina od wielu lat inteligencka i co gorsze w tamtym czasie z domieszką krwi niemieckiej była gnojona i poniżana chociaż wcześniej chłopów nie wykorzystywała i nie biła.

Skończ więc proszę opowieści o wyższości myśli Stalina nad innymi. Bardzo proszę.
      • romad2447 Re: Szczery komunisto tornson. 29.01.12, 09:52
        albo wolnosc albo sprawiedliwosc,dwoch naraz nie mozesz miec.
        • mike.recz Re: Szczery komunisto tornson. 29.01.12, 10:29
          romad2447 napisał:

> albo wolnosc albo sprawiedliwosc,dwoch naraz nie mozesz miec.

Dobre, muszę zapamiętać! ;)
          • romad2447 Re: Szczery komunisto tornson. 29.01.12, 10:45
            mike.recz napisał:

> romad2447 napisał:
            >
            > > albo wolnosc albo sprawiedliwosc,dwoch naraz nie mozesz miec.
            >
            > Dobre, muszę zapamiętać! ;)

wolnosc i bogactwo ida w parze,jesli wymyslisz lekarswto na lysine i zostaniesz miliarderem,to zaraz odezwa sie glosy o niesprawiedliwosci ala tornson.
      • dr.krisk Ano właśnie.... 29.01.12, 09:59
        mike.recz napisał:

> Na dzień dobry ci wpie...spuścić, to mało.
        >
        > Kolego, jesteś w bardzo zbliżonym wieku co ja. My w czasach stalinowskich ani P
        > RL nie żyliśmy jako świadomi ludzie tylko kompletne dzieciaki.
        >
        Jako starszy wiekiem i dobrze pamiętający PRL w pełni potwierdzam to co piszesz.Ani PRL nie był tak potworny jak opisują go oszołomy (często ci, co wtedy całkiem nieźle żyli :), ani tak wspaniały jak go sobie wyobraża nasz naiwny tomson.
        Jako żywo przypomina mi zachodnioeuropejskich młodych komunistów, których spotkałem podczas mojego wyjazdu na tzw. Zachód w latach 70-tych (procedura zdobywania paszportu, zakupu 10 dolarów, przesłuchań, itp - to inna historia....). Przekonywali mnie, jak to wspaniale mi się żyje w Polsce, a jeszcze lepiej w ZSRR. Moje orgumenty, że do cholery to chyba ja lepiej wiem jak wygląda życie w Polsce traktowali pobłażliwie - co on tam może wiedzieć.......
        I tak jest z tomsonem. Nieuleczalne. Na starośc zostanie fanatykiem religijnym.
        • wachmistrz_soroka Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 10:08
          Jako żywo przypomina mi zachodnioeuropejskich młodych komunistów, których spotkałem podczas mojego wyjazdu na tzw. Zachód w latach 70-tych (procedura zdobywania paszportu, zakupu 10 dolarów, przesłuchań, itp - to inna historia....). Przekonywali mnie, jak to wspaniale mi się żyje w Polsce, a jeszcze lepiej w ZSRR. Moje orgumenty, że do cholery to chyba ja lepiej wiem jak wygląda życie w Polsce traktowali pobłażliwie - co on tam może wiedzieć.......

Nawet tego nie mów głośno,bo jak ja mówiłem,że komuny miałem paszport (musiałem go zdeponować po przyjeździe na MO) oraz,że wyjeżdżałem do Niemiec,Włoch,Francji w celach turystycznych,zostałem posądzony,że byłem wysokim oficerem SB oraz ogólnie nazwany kłamcą o innych epitetach nie wspomnę,przez znawcę tego okresu nicka całun turyński.
          • billy.the.kid Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 10:24
            w latach głębokiej mateńki-komuny mały człowieczek był niewolony przez ustrój.
            a tu tak jakoś smiesznie w latacH dzisiejszych-KAPYTALYZMA ten sam mały człowieczek z radością poddaje się zniewoleniu korporacji,banków ,kredytów- icieszy się że ma"wolność" w INTERNECIE.-tyle tej wasej internetowej wolności co se sami napiszecie,przeczytacie i nikt na to uwagi nie zwróci.
          • calun_torunski skoro sam zapraszasz do dyskusji to jestem 29.01.12, 10:24
            1. w jednym poscie napisales "ja mówiłem,że komuny miałem paszport " - zapominajac o (musiałem go zdeponować po przyjeździe na MO) oraz o (procedura zdobywania paszportu, zakupu 10 dolarów, przesłuchań, itp - to inna historia....).

dobrze, ze zdobyles na poprawienie opisu sytuacji - szkoda, ze trwalo to tak dlugo

2. napisales: "wyjeżdżałem do Niemiec,Włoch,Francji w celach turystycznych"
            zapominajac opisac, jak to sie stalo, ze wiekszosc mieszkancow PRL (dokladnie 99.99%) jezdzila w celach turystycznych najwyzej do Bulgarii (sprzedajac na koniec namiot, butle gazowa i lekarstwa), a z tych jezdzacych dalej panowala silna tendencja do niewracania - a ty traktujesz swoj przypadek jako reprezentatywny

3. "Przekonywali mnie, jak to wspaniale mi się żyje w Polsce, a jeszcze lepiej w ZSRR.
            Moje orgumenty, że do cholery to chyba ja lepiej wiem jak wygląda życie w Polsce traktowali pobłażliwie - co on tam może wiedzieć......." - pieknie opisales mechanizmu "trawy zielenszej po drugiej stronie wzgorza" w polaczeniu z obecnymi doswiadczeniami przecietnych ludzi teskniacymi za opiekunczoscia panstwa - i pomijajacymi negatywne aspekty tej opiekunczosci

• wachmistrz_soroka Re: skoro sam zapraszasz do dyskusji to jestem 29.01.12, 10:41
              napisales: "wyjeżdżałem do Niemiec,Włoch,Francji w celach turystycznych"
              zapominajac opisac, jak to sie stalo, ze wiekszosc mieszkancow PRL (dokladnie 99.99%) jezdzila w celach turystycznych najwyzej do Bulgarii (sprzedajac na koniec namiot, butle gazowa i lekarstwa), a z tych jezdzacych dalej panowala silna tendencja do niewracania - a ty traktujesz swoj przypadek jako reprezentatywny

Żyłem zawsze bardzo oszczędnie,nieźle zarabiałem jak na ówczesne zarobki,miałem krewnych za granica,którzy mnie wspomogli. Nie moja wina,że tak mi się to ułożyło.
              Mówię o okresie po 1975 roku.
              O konieczności zdeponowania paszportu na MO tez napisałem wcześniej,można poszukać.
              Dzisiaj,ci sami,którzy wyjeżdżali za PRL do Bułgarii,Rumuni,nie byliby w stanie za swoje zarobki nawet tam wyjechać.
              Nie mówię tego,żeby wspominać z utęsknieniem poprzedni ustrój,mówię to jedynie z szacunku do prawdy.
              • calun_torunski skoro sam zapraszasz do dyskusji to jestem 29.01.12, 10:53
                > Żyłem zawsze bardzo oszczędnie,nieźle zarabiałem jak na ówczesne zarobki,miałem
                > krewnych za granica,którzy mnie wspomogli. Nie moja wina,że tak mi się to ułoż
                > yło.

nie twoja wina, ze jezdziles - tylko, ze przedstawiles swoj wyjatkowy przypadek jako reprezenatywny

> Mówię o okresie po 1975 roku.

aha - wtedy gdy Gierek za 5 mld DEM kredytu przehandlowal prawie dwa miliony Slazakow i Mazurow - duza czesc z nich zostala do wyjazdu przymuszona, reguka bylo zmuszanie do zrzeczenia sie majatku (jak ojciec Agnes Trawny)

> O konieczności zdeponowania paszportu na MO tez napisałem wcześniej,można poszu
                > kać.

szukac ??? napisales, ze miales paszport - i nic wiecej

> Dzisiaj,ci sami,którzy wyjeżdżali za PRL do Bułgarii,Rumuni,nie byliby w stani
                > e za swoje zarobki nawet tam wyjechać.

niech policze - wtedy mieli 40-50 lat - dzis sa na emeryturze - i z pewnoscia stac ich na wyjazd bez koniecznosci tluczenia sie 2 -3 dni w maluchu/trabancie wiozac ze soba zywnosc na dwa tygodnie - dzis jezdza do Grecji, Tunezji lub Egiptu

> Nie mówię tego,żeby wspominać z utęsknieniem poprzedni ustrój,mówię to jedynie
                > z szacunku do prawdy.

fajnie jest ze deklarujesz swoj wielki szacunek do prawdy - dobrze by bylo, zebys choc raz dla odmiany taki szacunek udowodnil w jakims swoim poscie
                • wachmistrz_soroka Re: skoro sam zapraszasz do dyskusji to jestem 29.01.12, 11:06

> szukac ??? napisales, ze miales paszport - i nic wiecej

Tak,wystarczyło poszukać w tym samym wątku,jeżeli nie czyta się postów,to nie należy czynić drugiemu z tego zarzutu.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,132776311,132805548,Re_Kto_z_was_mial_paszport_za_czasow_PRL_.html?wv.x=2
                  > fajnie jest ze deklarujesz swoj wielki szacunek do prawdy - dobrze by bylo, zeb
                  > ys choc raz dla odmiany taki szacunek udowodnil w jakims swoim poscie

Jeżeli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to mój trud był faktycznie daremny.Nigdy nie biłem głową w betonowy mur.
                  • calun_torunski skoro sam zapraszasz do dyskusji to jestem 29.01.12, 14:47
                    > Tak,wystarczyło poszukać w tym samym wątku,jeżeli nie czyta się postów,to nie n
                    > ależy czynić drugiemu z tego zarzutu.

a ja sie odnosze do twojej pierwszej reakcji - a nie kolejnych prob skorygowania absurdalnej wypowiedzi
                    rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,28,132776311,132805548,Re_Kto_z_was_mial_paszport_za_czasow_PRL_.html?wv.x=2
                    > > fajnie jest ze deklarujesz swoj wielki szacunek do prawdy - dobrze by byl
                    > o, zeb
                    > > ys choc raz dla odmiany taki szacunek udowodnil w jakims swoim poscie
                    >
                    > Jeżeli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to mój trud był faktycznie daremny
                    > .Nigdy nie biłem głową w betonowy mur.

nie potrafie zrozumiec celu i sensu twojej tworczosci na tym forum

uwazam ze klamiesz i manipulujesz - a po przyparciu do muru reagujesz histerycznie i powoli sie wycofujesz - moze zacznij od samorefleksji i powstrzymania sie od pisania wierutnych bzdur
                    • wachmistrz_soroka Re: skoro sam zapraszasz do dyskusji to jestem 29.01.12, 18:07
                      uwazam ze klamiesz i manipulujesz - a po przyparciu do muru reagujesz histerycznie i powoli sie wycofujesz - moze zacznij od samorefleksji i powstrzymania sie od pisania wierutnych bzdur

Nigdy nie biłem głową w mur,nigdy nie rozmawiałem z obrazem,nigdy nie przekonywałem zegarynki. EOT.
                      • calun_torunski skoro sam zapraszasz do dyskusji to jestem 29.01.12, 18:10
                        raczej nie biles murem w glowe i powtarzales dziewiata piecdziesiat piec
          • dr.krisk No to masz przesr... 29.01.12, 10:27

> Nawet tego nie mów głośno,bo jak ja mówiłem,że komuny miałem paszport (musiałem
            > go zdeponować po przyjeździe na MO) oraz,że wyjeżdżałem do Niemiec,Włoch,Franc
            > ji w celach turystycznych
            Okropność! Gdy bracia Kaczyńscy walczyli po lasach z komuną, tu sobie peregrynowałeś po toskaniach i prowansjach. Esbek!!!

A na poważnie - pewien jestem, że gdyby jakimś sposobem przenieść tomsona w PRL (i to nawet w kwitnący początek lat 70-tych): oszalałby z przerażenia. To był całkowicie inny, absurdalny świat. Świat walki o papier toaletowy.
            • x2468 Re: No to masz przesr... 29.01.12, 22:33
              Powinien zostać zlustrowany.
        • calun_torunski dobrze pamietajacy PRL .... 29.01.12, 10:31
          ja PRL pamietam bardzo zle - tzn dobrze pamietam i szczegoly i ogoly - ale bylo to jednoznacznie zle - zarowno w tym co bylo w PRL widac jak i w dlugoletnich skutkach - co sie uajwnilo i ujawnia w III RP

jednym z czesto pomijanych niegatywnych aspektow PRL bylo zniszczenie tkanki spolecznej, tradycji, atomizacja spoleczenstwa

wiele negatywnych aspektow ostatnich 22 lat sa SKUTKI tych wlasnie negatywnych procesow i spustoszen dokonanycy w PRL

• mike.recz Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 10:34
          dr.krisk napisał:

Zachód w latach 70-tych (procedura zdobywan
          > ia paszportu, zakupu 10 dolarów, przesłuchań, itp - to inna historia....)
          .

Członek mojej rodziny mi opowiadał urodzony jeszcze we Lwowie.
          Za pieprzony paszport potrafili człowieka jak szmatę przeciągnąć po ziemi. Nie dosłownie lecz kto wymyślił ten system przyznania tej pieczątki nieźle wykombinował jak człowieka upodlić.
          • remez2 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 10:48
            Za pieprzony paszport potrafili człowieka jak szmatę przeciągnąć po ziemi. Nie dosłownie lecz kto wymyślił ten system przyznania tej pieczątki nieźle wykombinował jak człowieka upodlić.
            Postaraj się o wizę i polecieć do Imperium Dobra.
            --------------------------
            • romad2447 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 10:56

"Postaraj się o wizę i polecieć do Imperium Dobra. "

Paszport byl wlasnoscia PRLu, w Imperium Dobra jest wlasnoscia obywatela,mala roznica,a duzo znaczaca.
              • remez2 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 11:01
                romad2447 napisał:

>
                > "Postaraj się o wizę i polecieć do Imperium Dobra. "
                >
                > Paszport byl wlasnoscia PRLu, w Imperium Dobra jest wlasnoscia obywatela,mala r
                > oznica,a duzo znaczaca.
                Przecież nie o tym mowa.

--------------
                • romad2447 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 11:18
                  O Impeium Dobra to lepiej nie zaczynaj.
                  • remez2 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 11:40
                    romad2447 napisał:

> O Impeium Dobra to lepiej nie zaczynaj.
                    Dlaczego?

-----------------------------------
                    • romad2447 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 11:59
                      remez2 napisał:

> romad2447 napisał:
                      >
                      > > O Impeium Dobra to lepiej nie zaczynaj.
                      > Dlaczego?
                      > Bo duzo o nim nie wiesz.
                      > -----------------------------------
                      • remez2 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 12:03
                        Bo duzo o nim nie wiesz.
                        Zdziwiłbyś się jak dużo.
                        Sine ira et studio, pliiiz.
                        -------------
                        • romad2447 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 12:13
                          jak znasz drugi amendment w konstytucji i go popirerasz,to dyskusje zakoncze.
                          • remez2 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 12:21
                            romad2447 napisał:

> jak znasz drugi amendment w konstytucji i go popirerasz,to dyskusje zakoncze.
                            POPiSałeś się. :-))
                            BTW - poprawka jest do konstytucji a nie w konstytucji. To tak dla porządku.

---------------
                            • romad2447 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 12:49
                              drugi amendment juz jest w konstytucji i niepotrzeba go poprawiac.
                              kto tu mowi o poprawkach ?
                              • remez2 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 12:58
                                romad2447 napisał:

> drugi amendment juz jest w konstytucji i niepotrzeba go poprawiac.
                                amendment czyli poprawka
                                > kto tu mowi o poprawkach ?
                                Zdecyduj się - chodzi Ci o artykuł czy poprawkę?

------------
                                • romad2447 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 13:13
                                  przeczytaj jeszcze raz chodzi o poparcie a nie o poprawke.
                                  • remez2 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 13:18
                                    romad2447 napisał:

> przeczytaj jeszcze raz chodzi o poparcie a nie o poprawke.
                                    Art. 2 Konstytucji USA nie mówi nic o prawie do posiadania broni. O tym mówi II poprawka.
                                    Jestem zdeklarowanym pacyfistą. Wystarczy?

---------------
                                    • romad2447 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 13:44
                                      Bill of Rights jest czescia konstytucji, i prawo do posiadania broni bylo w nim od poczatku.
                                      • remez2 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 13:55
                                        romad2447 napisał:

> Bill of Rights jest czescia konstytucji, i prawo do posiadania broni bylo w nim
                                        > od poczatku.
                                        Bill of Rights – to pierwsze dziesięć poprawek do Konstytucji Stanów Zjednoczonych, które weszły w życie 15 grudnia 1791.

-------
            • mike.recz Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 10:58
              remez2 napisał:

> Za pieprzony paszport potrafili człowieka jak szmatę przeciągnąć po ziemi. N
              > ie dosłownie lecz kto wymyślił ten system przyznania tej pieczątki nieźle wykom
              > binował jak człowieka upodlić.

> Postaraj się o wizę i polecieć do Imperium Dobra.
              > --------------------------
        • x2468 Re: Ano właśnie.... 29.01.12, 22:28
          >" I tak jest z tomsonem. Nieuleczalne. Na starość zostanie fanatykiem religijnym."
          Tak jak z moim znajomym.Dawniej sekretarzował w PZPR i bil zonę jak się dowiedział ze poszła do kościoła,dzisiaj służy do mszy i biega z baldachimem.
          • tornson Re: Ano właśnie.... 30.01.12, 10:43
            x2468 napisał:

> >" I tak jest z tomsonem. Nieuleczalne. Na starość zostanie fanatykiem reli
            > gijnym."
            > Tak jak z moim znajomym.Dawniej sekretarzował w PZPR i bil zonę jak się dowiedz
            > iał ze poszła do kościoła,dzisiaj służy do mszy i biega z baldachimem.
            A czy do waszych pustych główek nie dociera że to żałosna konformistyczna postawa, podlizywania się temu kto u władzy? Gdybym ja miał być takim żałosnym konformistą to już dawno byłbym jakimś pieprzonym wyznawcą katolstwa i neoliberalnego kapitalizmu.
            • zoil44elwer Re: Ano właśnie.... 31.01.12, 13:51
              W komunie nie było wolności.W PRL niebieskich ptaszków gonili do pracy a za Stalina to nawet za bumelkę można było iść do tiurmy.Dziś wolność na całego,nie chcesz pracować-Twoja wola!
        • tornson Re: Ano właśnie.... 30.01.12, 10:40
          "Polska za PRLu była biedniejsza niż Zachód". To argument na poziomie totalnego laika i ignoranta, a conajmniej żałosnego manipulatora! Polska od późnego średniowiecza ZAWSZE była biedniejsza niż Zachód, tyle że za PRLu te dysproporcje były najmniejsze, dużo mniejsze niż przed wojną czy po 1989 roku. Myślący ludzie na Zachodzie podziwiali Polskę za niewyobrażalny awans cywilizacyjny jaki za komunizmu przeszła. A powojenny dobrobyt na Zachodzie tamtejsi zwykli obywatele zawdzięczali komunizmowi. To strach przed komunizmem, przed rozprzestrzenieniem się rewolucji ze Wschodu zmusił tamtejsze elity do tego by poszły na rękę zwykłym ludziom i wprowadzili bardziej socjalny system niż w niektórych państwach komunistycznych. Gdy tzw. "zagrożenie komunistyczne" przestało istnieć to i na Zachodzie rozpoczął się demontaż państwa socjalnego co trwa do dzisiaj, bez przejmowania się protestami społecznymi.
          • zoil44elwer Re: Ano właśnie.... 31.01.12, 13:55
            Ja to się dziwię dlaczego po wojnie nie było w Niemczech leśnej partyzantki.Przecież Niemcy były okupowane,zamiast walczyć z okupantami Niemcy pracowali.No i w 10 lat po wojnie byli mocarstwem gospodarczym!!
      • tornson Re: Szczery komunisto tornson. 30.01.12, 10:30
        mike.recz napisał:

> Moja rodzina od wielu lat inteligencka i co gorsze w tamtym czasie z domieszką
        > krwi niemieckiej była gnojona i poniżana chociaż wcześniej chłopów nie wykorzys
        > tywała i nie biła.
        >
        > Skończ więc proszę opowieści o wyższości myśli Stalina nad innymi. Bardzo proszę.
        Odlatujesz to Ty kolego, sprowadzając dyskusję na czasy stalinizmu. Stalinizm został potępiony już w 1956 roku, więc skończ manipulować.
        • mike.recz Re: Szczery komunisto tornson. 31.01.12, 03:09
          Metody pozostały identyczne, tyle, że rzadziej.

Spośród demoludów tu była największa wolność zniewolenia, to fakt.
    • czart_polski A w komunie była ta wolność? Gdzie? 29.01.12, 12:22
      Był w komunie "wolny przepływ informacji" jak to ladnie okresliłeś?

Zapomniałes jak naprawdę było z tym "przepływem informacji'
      za komuny, czy tylko nie chcesz pamiętać?
      • dr.krisk Errata... 29.01.12, 22:04
        czart_polski napisała:

> Zapomniałes jak naprawdę było z tym "przepływem informacji'
        > za komuny, czy tylko nie chcesz pamiętać?
        On bidak nie może pamiętać, bo go jeszcze nie było na świecie. Całą wiedze o PRL wyczytał w pożółkłych rocznikach Trybuny Ludu i Żołnierza Wolności. I wie lepiej od tych co wtedy żyli :)
        • tornson Re: Errata... 30.01.12, 10:48
          dr.krisk napisał:

> czart_polski napisała:
          >
          > > Zapomniałes jak naprawdę było z tym "przepływem informacji'
          > > za komuny, czy tylko nie chcesz pamiętać?
          > On bidak nie może pamiętać, bo go jeszcze nie było na świecie. Całą wiedze o PR
          > L wyczytał w pożółkłych rocznikach Trybuny Ludu i Żołnierza Wolności. I wie lep
          > iej od tych co wtedy żyli :)
          A ile ty masz lat? Pewnie urodziłeś się w latach 60ych albo 70ych, miałeś od dziecka jak pączek w maśle dzięki temu co wypracowało tuż po wojnie starsze pokolenie i w dupie ci się poprzewracało od tego dobrobytu. Jeśli nie masz 80+ lat, jeśli nie pamiętasz międzywojnia, tego co było tuż po IIWŚ, odbudowy kraju, jego awansu cywilizacyjengo, to nie masz żadnego prawa mówić o tym że znasz PRL z autopsji, a nie w tak żałosny sposób udawać że wszystkie rozumy zjadłeś.
          • romad2447 Re: Errata... 30.01.12, 12:27
            Na forum gazety jest dwoch,zgorzstnialych,zawiedzionych,zaslepionych komuchow,Kagan i Tornson,dyskusja z nimi to strata czasu,nienawidza kapitalizmu a szczegolnie USA,ktore pomogly rozpieprzyc ten "worker's paradise",zaslepieni nie widza,ze na calym swiecie system gospodarczy to kapitalizm zaczynajac od Szwecji a konczac na Nowej Zelandi.Kuba i Korea Polnocna sa wyjatkiem,dardzo smutnym.O wolnosci,prawie do wlasnosci z komuchami lepiej nie zaczynac.

• dr.krisk Re: Errata... 30.01.12, 21:45
            tornson napisał:

> A ile ty masz lat? Pewnie urodziłeś się w latach 60ych albo 70ych, miałeś od dz
            > iecka jak pączek w maśle dzięki temu co wypracowało tuż po wojnie starsze pokol
            > enie i w dupie ci się poprzewracało od tego dobrobytu.
            No i widzisz, jaki jesteś głupi. Grubo się mylisz, głuptasku. Zresztą już pisałem o przygodach mojej rodziny z władzą ludową. PRL odebrał jej wszystko co przez pokolenia gromadziła, i czego w 1945 nie spalili weseli czerwonoarmiejcy.
            Więc siedź cicho, gó...arzu, bo nic nie wiesz.
      • zoil44elwer Re: A w komunie była ta wolność? Gdzie? 31.01.12, 13:58
        W komunie zabronione były nawet Świerszczyki(pisemka pornograficzne)
    • man_sapiens Re: A niech mi tylko któryś konformistyczny gnoje 30.01.12, 23:43
      Ach, Tornsonie, twój nonkonformizm doprowadza mnie do orgazmu :D
      Ja widzę bardzo proste rozwiązanie. W Internecie powinno być dozwolone wszystko, za wyjątkiem anonimowości. Tak żeby można publikować co kto zechce, cytować i wklejać do woli - ale pod swoim nazwiskiem, imieniem i adresem (realnym). Co ty na to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka