Dodaj do ulubionych

Koordynator lotu-Arabski

01.02.12, 09:11
Właśnie dowiadujemy się,że T.Arabski szef Kancelarii Premiera i Rady Ministrów był koordynatorem lotu VIP-ów odpowiadał za lot z 10 kwietnia 2010 r.

www.rp.pl/artykul/69745,804408-NIK--Szef-Kancelarii-Premiera-koordynowal-loty-VIP.html
Ciekawe jak Tusk będzie bronił swojego kumpla.
Obserwuj wątek
    • zzarda32 Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 09:39
      Przed kim i za co?
      • wachmistrz_soroka Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 09:45
        zzarda32 napisał:

> Przed kim i za co?

Czytać potrafisz?
        • zzarda32 Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 09:51
          Można by za to :

Art. 174. § 1. Kto sprowadza bezpośrednie niebezpieczeństwo katastrofy w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,
          podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
          § 2. Jeżeli sprawca działa nieumyślnie,
          podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Problem w tym jak udowodnić, że Arabski "sprowadził bezpośrednie niebezpieczeństwo"? Myslę że może to zrobić Pasionek i Antek - a co bedzie w sądzie toi tak okaże się za kilka lat...

• indeed4 Ale_o_co_chodzi_?! 01.02.12, 14:24
            Pogięło was wszystkich, że tak podniecacie się faktem znanym od ponad tygodnia, czy co?

"Na podstawie zeznań osób przesłuchanych przez NIK ustalono, że w całym kontrolowanym okresie były pewne nieprawidłowości w przekazywaniu zamówień na lot z kancelarii prezydenta, premiera, sejmu i senatu - co zgodnie z zawartym porozumieniem - koordynuje szef kancelarii premiera."

wiadomosci.wp.pl/title,Szokujacy-raport-NIK-ws-organizacji-lotow-z-VIP-ami,wid,14198219,wiadomosc.html?ticaid=1dd7e&_ticrsn=3
      • zoil44elwer Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 11:40
        zzarda32 napisał:

> Przed kim i za co?
        Arabski-koordynator i dysponent rządowych samolotów.Gdy D Tusk powiedział że nie potrzebuje(?) prezydenta w Brukseli to nie dał samolotu rządowego.
      • snajper55 Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 12:12
        zzarda32 napisał:

> Przed kim i za co?

Przed kim? Przed Narodem.

Za co? Za to, że dał Kaczyńskiemu samolot do dyspozycji. To przecież jak małpie brzytwę...

S.
    • ssierota Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 09:47
      Niestety o sprawie mówi NIK, a nie sąd, albo chociaż prokuratura. PO się będzie bronić, że NIK jest pisowski... Tak samo jak Miller (były premier) kuriozalnie broni BOR-u, mówiąc, że opinie o jego udziale w Smoleńsku pisał ktoś od Kaczyńskiego...

Nie zmienia to faktu, że Miler (szef komisji), jako zwierzchnik BOR, jest osobą częściowo odpowiedzialną (i decydującą w swojej własnej sprawie w komisji), a Arabski powinien być normalnie oskarżony o postawiony przed Trybunał Stanu (nie wiem, czy jego stanowisko pod to podpada - ewentualnie po prostu pod sąd powszechny).
      • zoro_wieczorowo_poro Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 09:57
        gdzie tu widzisz związek między koordynowaniem a decyzją o zejściu poniżej 100m we mgle nad kartofliskiem smoleńskim?
        • wachmistrz_soroka Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:00
          zoro_wieczorowo_poro napisał:

> gdzie tu widzisz związek między koordynowaniem a decyzją o zejściu poniżej 100m
          > we mgle nad kartofliskiem smoleńskim?

Pisałem,że jest taki związek?
        • ssierota Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:01
          A kto mówi o odpowiedzialności za pilotowanie! Od tego są piloci i ci co ich szkolili.
          Arabski ma swoje na sumieniu!
          • wachmistrz_soroka Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:04
            ssierota napisał:

> A kto mówi o odpowiedzialności za pilotowanie! Od tego są piloci i ci co ich sz
            > kolili.
            > Arabski ma swoje na sumieniu!

Ten post zorro,to klasyk odpowiedzi...a u was murzynów biją.
          • zzarda32 Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:05
            NIK teraz zmienił front?
            www.rp.pl/artykul/10,804211-NIK-w-swoim-raporcie-nie-zgadza-sie-z-bieglymi.html
            Można by za 174 kk ale problem jak to powiązać - nawet jak były uchybienia, niedopoełnienoia to muszą stanowić przestępstwo - a tu k..wa problem?
          • zoro_wieczorowo_poro Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:09
            ssierota napisał:

> A kto mówi o odpowiedzialności za pilotowanie! Od tego są piloci i ci co ich sz
            > kolili.
            > Arabski ma swoje na sumieniu!

czyli np co?
            w kilku punktach poproszę
            • ssierota Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:18
              > czyli np co? w kilku punktach poproszę
              Niezgodnie z procedurami (za późno i przy Tusku i przy Kaczyńskim) wystąpił do lotników o samolot.
              • zzarda32 Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:22
                Ile byś za to dał i z jakiego paragrafu? Pasował by art z sowieckiego kodeksu - tam wtedy wszystko było karane?
                • ssierota Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:57
                  Pragrafu - pojecia nie mam - ja nie z tej branzy! :)
                  Ale dalbym dozywotni zakaz dostepu do stanowisk publicznych (administracja centrlana, wojewodzka, samorzadowa, rady nadzorcze i zarzady firm ze udzialem SP, firmy, spolki, fundacje krajowe i samorzadowe) + wysoka kare finansowa.
                  • zzarda32 Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 11:02
                    Sasinowi, Łopińskiemu czy Waszczykowskiemu? Chyba bardziej winni jak Arabski?
    • gat45 Czy ktoś ma link do tekstu definiującego 01.02.12, 10:06
      "koordynację lotu" ? Czy w jej zakres wchodzi także sprawdzanie - choćby na papierze - lotniska docelowego, czy ogranicza się do rozdysponowania samolotów rządowej floty ?
      • zzarda32 Re: Czy ktoś ma link do tekstu definiującego 01.02.12, 10:11
        Wg Kaczorów nawet pomyślenie, że Kaczka to d..pek jest przestępstwem, i w tak zdefiniowanym prawie, Arabski odpowidada za zbrodnie?
      • wachmistrz_soroka Re: Czy ktoś ma link do tekstu definiującego 01.02.12, 10:20
        gat45 napisała:

> "koordynację lotu" ? Czy w jej zakres wchodzi także sprawdzanie - choćby na pap
        > ierze - lotniska docelowego, czy ogranicza się do rozdysponowania samolotów rzą
        > dowej floty ?

"Koordynatorem" nazywa Kancelarię Premiera zarówno instrukcja organizacji lotów o statusie HEAD (taki status miał lot do Smoleńska), jaki i porozumienie z 2004 roku między instytucjami uprawnionymi do korzystania z lotnictwa transportowego.

Rychu Kalisz ma co prawda inne zdanie na ten temat,ale przyznaje również...

Jak stwierdził Ryszard Kalisz, czuje się „chyba jedyną osobą, która może to wyprostować”. Powiedział, że w 2004 roku zawarte było porozumienie między szefami kancelarii premiera, prezydenta, Sejmu i Senatu. Wynikło z tego, że było za mało samolotów VIP-owskich. W związku z tym czasami powstawały konflikty – i ustalono, że to szef kancelarii premiera będzie koordynatorem, który udziela samolotów. - Jego koordynacja sprowadzała się do tego, że przydzielił na lot prezydenta samolot tupolew – mówił Ryszard Kalisz. Porozumienie kancelarii, owa "koordynacja" sprowadzała się tylko do przydzielenia maszyny - podkreślał polityk.

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/528612,Zarzuty-wobec-BORu-i-Arabskiego-to-bzdura
        Dlaczego Izba badała tamtą sprawę? Ponieważ odnosząc się do podróży Lecha Kaczyńskiego do Smoleńska w 2010 r. szef KRMP twierdził, że nie koordynował jej. W przesłanych NIK zastrzeżeniach minister Arabski utrzymywał, że uczestniczył w przygotowaniach wizyt, które dotyczyły tylko premiera.
        • gat45 Re: Czy ktoś ma link do tekstu definiującego 01.02.12, 10:28
          Czyli - jak zwykle - polski brak precyzji w tekstach prawnych. Bo chyba co innego "koordynacja floty", a co innego "przygotowanie wizyty", nie ? Tak na oko wydaje się logiczne, że Arabski "przydzielił" samolot, a organizacją wizyty zajmowali się ci, którym Pierwszy Pasażer to zadanie powierzył - a więc zapewne Kancelaria Prezydenta.

Mnie chodzi o to, kto był odpowiedzialny za sprawdzanie, czy docelowe lotnisko nadaje się do bezpiecznego użytkowania, czy nie. Bo chyba Arabski wydawał "pozwolenia" na określoną datę, a nie na określony przelot ? Czyli - kto uznał, że mimo ostrzeżeń Rosjan - zadecydowano o dwóch lądowaniach w Smoleńsku, 7 i 10 kwietnia ?
          • zzarda32 Re: Czy ktoś ma link do tekstu definiującego 01.02.12, 10:37
            Winne zbilzające się wybory prezydenckie?
          • wachmistrz_soroka Re: Dementi? 01.02.12, 10:38
            Kontrola Najwyższej Izby Kontroli dotycząca organizacji lotów VIP w latach 2004-2010 nie została jeszcze zakończona - mówi rzecznik NIK Paweł Biedziak.

Środowa "Rzeczpospolita" napisała, że w pierwszej części liczącego 266 stron dokumentu
            kontrolerzy wskazali na personalną odpowiedzialność Arabskiego. Kontrolerzy mieli powołać się przy tym na zapisy zawartego w grudniu 2004 roku "Porozumienia w sprawie wojskowego transportu lotniczego". Sygnatariuszami tej umowy są kancelarie: Sejmu, Senatu, premiera i Prezydenta. Porozumienie powierza szefowi KPRM funkcję koordynatora lotów VIP-ów. Wg "Rzeczpospolitej", NIK miał podkreślić, że ma on obowiązki dotyczące przygotowania takich wizyt również "w aspekcie bezpieczeństwa".

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/408812,NIK-nikomu-w-tym-Arabskiemu-nic-nie-zarzuca
            • gat45 Re: Dementi? 01.02.12, 10:50
              wachmistrz_soroka napisał:
              [...]
              > kontrolerzy wskazali na personalną odpowiedzialność Arabskiego. Kontrolerzy mie
              > li powołać się przy tym na zapisy zawartego w grudniu 2004 roku "Porozumienia w
              > sprawie wojskowego transportu lotniczego". Sygnatariuszami tej umowy są kancel
              > arie: Sejmu, Senatu, premiera i Prezydenta. Porozumienie powierza szefowi KPRM
              > funkcję koordynatora lotów VIP-ów. Wg "Rzeczpospolitej", NIK miał podkreślić, ż
              > e ma on obowiązki dotyczące przygotowania takich wizyt również "w aspekcie bezp
              > ieczeństwa".

Przecież to jest całkowicie wyprane z sensu - chyba że gdzieś istnieją odpowiednie uprawnienia dla dysponenta maszyny latającej. Jakie taki minister ma możliwości "w tym aspekcie" ?
              • wachmistrz_soroka Re: Dementi? 01.02.12, 10:56
                > Przecież to jest całkowicie wyprane z sensu - chyba że gdzieś istnieją odpowied
                > nie uprawnienia dla dysponenta maszyny latającej. Jakie taki minister ma możliw
                > ości "w tym aspekcie" ?

Nie potrafię się do tego odnieść,to nie była moja wypowiedź wkleiłem przecież link.
                • wachmistrz_soroka Re: Dementi? 01.02.12, 11:00
                  Zauważ,że od pierwszego postu jestem bardzo oszczędny w komentarzach. Podałem treść informacji z Rzepy i zapytałem jedynie czy Tusk będzie bronił swego kumpla.
                  Kalisz nie jest jedynym prawnikiem w Polsce,który twierdzi,że rola Arabskiego ograniczona była tylko do roli przydzielenia samolotu.
                  W linku Polskie radio,jest już ta odpowiedzialność Arabskiego rozszerzona.
                  • gat45 Re: Dementi? 01.02.12, 11:02
                    Dlatego z TOBĄ rozmawiam, a nie z tymi, którzy i tak już wszystko wiedzą i myślą, że im głośniejszy wrzask, tym "lepsza prawda".
                    • wachmistrz_soroka Re: Dementi? 01.02.12, 11:11
                      gat45 napisała:

> Dlatego z TOBĄ rozmawiam, a nie z tymi, którzy i tak już wszystko wiedzą i myśl
                      > ą, że im głośniejszy wrzask, tym "lepsza prawda".

Miło mi.Tez chciałbym poznać pełna treść tego porozumienia i zakres odpowiedzialności.Na razie nic w tej konkretnej sprawie nie wyłowiłem w sieci.
                    • ayran Re: Dementi? 01.02.12, 11:25
                      A ja mimo wszystko sugeruję, by oddzielać wykrzykniki z artykułu w rzepie, od rzeczywistego znaczenia opiosywanych faktów:

Tomasz Arabski odmówił bezpodstawnie prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu samolotu, gdy ten w 2008 r. chciał lecieć do Brukseli - ustaliła Najwyższa Izba Kontroli
                      Zdaniem NIK Arabski, podejmując decyzję w sprawie lotu Lecha Kaczyńskiego, potwierdził, że był koordynatorem lotów VIPów, w tym do Smoleńska. Wcześniej szef KPRM utrzymywał, że nie odpowiadał za lot z 10 kwietnia 2010r.

Innymi słowy - NIK ustalił, że Arabski nie miał podstaw do odmowy zgody na lot, czyli zdaniem NIK, koordynacja lotów VIP polegałaby na zatwierdzaniu wniosków, przynajmniej tych otrzymywanych ze strony Kancelarii Prezydenta.
                      Z ciągu dalszego tegoż dziennikarskiego wywodu wokół wniosków NIK wynika, że Arabski, odmawiając zgody na lot jesienią 2008 uznał się za koordynatora lotu 10 kwietnia.
                      • gat45 Re: Dementi? 01.02.12, 11:37
                        Usiłuję oddzielać i właśnie dlatego pytam : jakie są obowiązki, a jakie uprawnienia koordynatora ? Gdzie jest jakiś tekst, określający to stanowisko ? Kto mu podlega i komu on podlega ? Jakie są możliwości odwołania od jego decyzji ? Jakimi narzędziami dysponuje ?
                        • wachmistrz_soroka Re: Dementi? 01.02.12, 11:44
                          gat45 napisała:

> Usiłuję oddzielać i właśnie dlatego pytam : jakie są obowiązki, a jakie uprawni
                          > enia koordynatora ? Gdzie jest jakiś tekst, określający to stanowisko ?
                          > Kto mu podlega i komu on podlega ? Jakie są możliwości odwołania od jego decyzj
                          > i ? Jakimi narzędziami dysponuje ?

Raport NIK w tej sprawie nie jest jeszcze gotowy w całości.Na razie mamy przecieki.
                          Na razie nie potrafię znaleźć nic konkretnego w sieci odnośnie zakresu pracy tego koordynatora lotów VIP.
                          Jest jeszcze instrukcja "Instukcja organizacji lotów statków powietrznych o statusie HEAD"
                          właśnie ją czytam.
                          • gat45 Re: Dementi? 01.02.12, 11:52

> Raport NIK w tej sprawie nie jest jeszcze gotowy w całości.Na razie mamy przeci
                            > eki.
                            > Na razie nie potrafię znaleźć nic konkretnego w sieci odnośnie zakresu pracy te
                            > go koordynatora lotów VIP.
                            > Jest jeszcze instrukcja "Instukcja organizacji lotów statków powietrznych o sta
                            > tusie HEAD"
                            > właśnie ją czytam.

Obawiam się, że znajdziesz świetny regulamin określający CO powinno zostać spełnione (przepisany z jakiejś natowskiej instrukcji), ale już ani słowa o tym KTO odpowiada za poszczególne punkty. Bardzo się ucieszę, jeżeli się okaże, że się pomyliłam.
                        • ayran Re: Dementi? 01.02.12, 12:04
                          Mam przekonanie graniczące z pewnością, że "koordynator" w przypadku Arabskiego to określenie "de facto", a nie nazwa stanowiska, gdyż Arabski był wówczas szefem KPRM, z pokaźną listą obowiązków, do których zapewne należała także "koordynacja lotów VIP", pewnie inaczej nazwana, zapewne skrótowo bądź opisowo. Nie był natomiast zatrudniony na stanowisku "Koordynator lotów VIP", stąd trudno oczekiwać, by istniała sporządzona dla niego lista zadań i obowiązków związana z tą funkcją.
                          Wywód NIK, rozwinięty przez dziennikarza rzepy sprowadza się do tego, że - mówiąc w skrócie - Arabski - skoro odmówił lotu prezydentowi (i to bezprawnie) to znaczy że był koordynatorem lotów, a skoro było koordynatorem lotów, to był i koordynatorem lotu.
    • ayran Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:14
      Pod którym nickiem byś się nei zalogował, głupoty które piszesz są tej samej klasy.
      Nawet z artykułu w rzepie wynika, że Arabski zajmował się koordynacją lotów (czyli rozdzielaniem zasobów w odniesieniu do zapotrzebowań na loty (liczba mnoga) a nie koordynacją działań dotyczących pojedyńczego lotu.
      • wachmistrz_soroka Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:28
        ayran napisał:

> Pod którym nickiem byś się nei zalogował, głupoty które piszesz są tej samej kl
        > asy.
        > Nawet z artykułu w rzepie wynika, że Arabski zajmował się koordynacją lotów (cz
        > yli rozdzielaniem zasobów w odniesieniu do zapotrzebowań na loty (liczba mnoga)
        > a nie koordynacją działań dotyczących pojedyńczego lotu.

---------------------------------------------------------------------------------------
        Właśnie dowiadujemy się,że T.Arabski szef Kancelarii Premiera i Rady Ministrów był koordynatorem lotu VIP-ów odpowiadał za lot z 10 kwietnia 2010 r.

Miałem dopisać bałwanie,że odpowiadał nie tylko za ten lot? przecież z treści artykułu to wynika jednoznacznie.Naucz się czytać ze zrozumieniem.
        Nie odpowiadaj na moje posty,sam pisałeś,że nie masz zamiaru ze mną dyskutować.
        Ja również.
        • ayran Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:39

> Nie odpowiadaj na moje posty,sam pisałeś,że nie masz zamiaru ze mną dyskutować.

Niczego takiego nie pisałem - musiałem mnie pomylić z którymś ze swopich licznych nicków. Nie mam zwyczaju skłądać taqk kategorycznych deklaracji, nawet w odniesieniu do takich rozchwianych emocjonalnie wielonikowców jak ty.

Gdybyś przeczytał artykuł rzepy, który sam cytujesz, z wystarczającym zrozumieniem, to może dotarłoby dio ciebie, że gazeta próbuje przypisywać Arabskiemu winy za skutki związane z konkretnym lotem poprzez fakt, że koordynował loty (czyli uzgadnia zasoby z zapotrzebowaniami). Taka jest teza artykułu, niestety słabo poparta faktami.
    • ponte_aronte słyszałem dziś wyjaśnienie 01.02.12, 10:15
      na mocy porozumienia między kancelariami prezydenta i premiera z 2004 szef kancelarii przydziela VIPom samoloty - i tylko tyle
      • zabieocko Re: słyszałem dziś wyjaśnienie 01.02.12, 10:31
        ponte_aronte napisał:

> na mocy porozumienia między kancelariami prezydenta i premiera z 2004 szef kanc
        > elarii przydziela VIPom samoloty - i tylko tyle

na mocy porozumienia ?

czy też stwierdzenia faktu, że koordynacją przygotowań zajmuje się szef kancelarii URM
        po uprzednim pisemnym zakomunikowaniu mu o potrzebie ze strony Prezydenta - przez jego kancelarie zgodnie z przewidzianym protokołem działań.

Arabski wykonywał instrukcje Tuska poza formalnym protokołem działań
        • ponte_aronte była formalna umowa 01.02.12, 10:47
          ponieważ były ttylko dwa tupolewy i jeden jak, a potrzeb dużo i rodziły się konflikty.
          Więc szef kancelarii premiera zajmował się przydzielaniem samolotów i nic poza tym.
          • wachmistrz_soroka Re: była formalna umowa 01.02.12, 10:48
            ponte_aronte napisał:

> ponieważ były ttylko dwa tupolewy i jeden jak, a potrzeb dużo i rodziły się kon
            > flikty.
            > Więc szef kancelarii premiera zajmował się przydzielaniem samolotów i nic poza
            > tym.

Wiesz na pewno,że nic poza tym? Skąd wiesz?
          • zabieocko Re: była formalna umowa 01.02.12, 10:55
            ponte_aronte napisał:

> ponieważ były ttylko dwa tupolewy i jeden jak, a potrzeb dużo i rodziły się kon
            > flikty.
            > Więc szef kancelarii premiera zajmował się przydzielaniem samolotów i nic poza
            > tym.

ależ Arabski nie wypełnił należycie swoich obowiązków i to potwierdza kontrola NIK
          • wachmistrz_soroka Re: była formalna umowa 01.02.12, 12:04
            ponte_aronte napisał:

> flikty.
            > tym.

Czyli wiedział,że na pokładzie Tupolewa będzie 96 osób?
            Innych samolotów np.CASA - nie było?
            Dlaczego nie przydzielił więcej samolotów?
            Kto więc był odpowiedzialny za to,że do Smoleńska w jednym samolocie poleciało 96 osób?
    • cookies9 Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:24
      Szkoda,ze nie poleciał z panem pRezydentem i nie podjął decyzji o powrocie na macierzyste
      lotnisko z powodu mgły. Nie byłoby tego ambarasu...bracia zeszliby ze sceny w sposób
      naturalny po przegranuch wyborach.Nie byłoby tragedii i obecnych kłopotów.Ale,mądry Polak
      po szkodzie...
    • srul Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:24
      I po co to bicie piany i dzielenie włosa na czworo. Każdy rozumny człowiek przecież wie, ze to Jarosław Kaczyński strącił samolot za pomocą rozmowy telefonicznej z bratem, który "kazał lądować" za pomocą "nacisków" i "presji". I kazdy rozumny człowiek wiedział to wszystko już w chwilę po katastrofie.
      • wachmistrz_soroka Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:30
        srul napisał:

> I po co to bicie piany i dzielenie włosa na czworo. Każdy rozumny człowiek prze
        > cież wie, ze to Jarosław Kaczyński strącił samolot za pomocą rozmowy telefonicz
        > nej z bratem, który "kazał lądować" za pomocą "nacisków" i "presji". I kazdy ro
        > zumny człowiek wiedział to wszystko już w chwilę po katastrofie.

Dlatego nie chcą ujawnić treści tej rozmowy o co od dłuższego czasu błaga platfusi narodek.
        Jarosław ma tajne porozumienie z Tuskiem w tej sprawie.
        • srul Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:35
          > Dlatego nie chcą ujawnić treści tej rozmowy o co od dłuższego czasu błaga platf
          > usi narodek.
          > Jarosław ma tajne porozumienie z Tuskiem w tej sprawie.

Na razie pracuja nad wprowadzeniem do zapisu rozmowy odpowiedniej ilości zakłóceń i szumów, które pozwolą wyinterpretować z niej pożądane tresci.
          • cookies9 Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 11:21
            >Na razie pracuja nad wprowadzeniem do zapisu rozmowy odpowiedniej ilości zakłóceń i szumów, które pozwolą wyinterpretować z niej pożądane tresci<

oczywista oczywistość:-) a wkrótce okaże się,że to kot alik rozmawiał...
    • wkkr Bzdura 01.02.12, 10:32
      on koordynował jedynie to kto będzie leciał:
      "Raz dwa trzy lecisz ty!"
    • woda_woda No to ja mam pytanie. 01.02.12, 10:40

> Właśnie dowiadujemy się,że T.Arabski szef Kancelarii Premiera odpowiadał za lot z 10 kwietnia 2010 r.

Czy Arabski kompletował listę pasażerów, decydował, na którym lotnisku samolot ma wylądować i nakazał wylecieć z Warszawy pomimo informacji o mgle?
      • wachmistrz_soroka Re: No to ja mam pytanie. 01.02.12, 10:44
        woda_woda napisała:

> wachmistrz_soroka napisał:
        >
        > > Właśnie dowiadujemy się,że T.Arabski szef Kancelarii Premiera odpowiadał
        > za lot z 10 kwietnia 2010 r.
        >
        > Czy Arabski kompletował listę pasażerów, decydował, na którym lotnisku samolot
        > ma wylądować i nakazał wylecieć z Warszawy pomimo informacji o mgle?

Środowa "Rzeczpospolita" napisała, że w pierwszej części liczącego 266 stron dokumentu
        kontrolerzy wskazali na personalną odpowiedzialność Arabskiego. Kontrolerzy mieli powołać się przy tym na zapisy zawartego w grudniu 2004 roku "Porozumienia w sprawie wojskowego transportu lotniczego". Sygnatariuszami tej umowy są kancelarie: Sejmu, Senatu, premiera i Prezydenta. Porozumienie powierza szefowi KPRM funkcję koordynatora lotów VIP-ów. Wg "Rzeczpospolitej", NIK miał podkreślić, że ma on obowiązki dotyczące przygotowania takich wizyt również "w aspekcie bezpieczeństwa".

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/408812,NIK-nikomu-w-tym-Arabskiemu-nic-nie-zarzuca
        • woda_woda Re: No to ja mam pytanie. 01.02.12, 10:46

Nie wklejaj mi tu cudzych tekstów, tylko odpowiedz na proste pytanie.

> > Czy Arabski kompletował listę pasażerów, decydował, na którym lotnisku sa
          > molot
          > > ma wylądować i nakazał wylecieć z Warszawy pomimo informacji o mgle?
          • wachmistrz_soroka Re: No to ja mam pytanie. 01.02.12, 10:48
            woda_woda napisała:

>
            > Nie wklejaj mi tu cudzych tekstów, tylko odpowiedz na proste pytanie.
            >
            >
            > > > Czy Arabski kompletował listę pasażerów, decydował, na którym lotni
            > sku sa
            > > molot
            > > > ma wylądować i nakazał wylecieć z Warszawy pomimo informacji o mgle
            > ?

Nie przywykłem rozmawiać z zegarynką. Masz jak wół tam napisane.Jak chcesz sie czegoś więcej dowiedzieć,to skorzystaj z googli.
      • srul Re: No to ja mam pytanie. 01.02.12, 11:03
        woda woda w mózgu :

Wojskowe Centrum Hydrometeorologii, które odpowiada za informowanie pilotów o warunkach meteorologicznych, o złej widoczności z powodu mgły w okolicach lotniska Smoleńsk-Siewiernyj dowiedziało się dopiero kwadrans przed katastrofą (jeśli przyjmiemy, że Tu-154 uderzył w ziemię o godz. 8.41) – ustaliła „Rz”.

Depesza synoptyczna lotniska Okęcie była alarmująca: „widoczność w Smoleńsku do 500 metrów, niebo niewidoczne”.

Tymczasem piloci prezydenckiego tupolewa z 96 osobami na pokładzie ostatnią depeszę o warunkach atmosferycznych w Smoleńsku otrzymali tuż przed wylotem z Okęcia o 7.27. Pochodziła z godz. 5.00 i – jak się później okazało – była już dawno nieaktualna. Mówiła o dobrej widoczności w Smoleńsku. Nie było informacji ostrzegawczej o mającej nadejść gęstej mgle.
    • boblebowsky Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:41
      Błehehehee........Ale z ciebie głupol, nie ma co:)))))

> Właśnie dowiadujemy się,że T.Arabski szef Kancelarii Premiera i Rady Ministrów
      > był koordynatorem lotu VIP-ów odpowiadał za lot z 10 kwietnia 2010 r.
      >
      > www.rp.pl/artykul/69745,804408-NIK--Szef-Kancelarii-Premiera-koordynowal-loty-VIP.html
      > Ciekawe jak Tusk będzie bronił swojego kumpla.
      • wachmistrz_soroka Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:46
        boblebowsky napisał:

> Błehehehee........Ale z ciebie głupol, nie ma co:)))))

Od ciebie idioto i od ayrana niczego innego się nie spodziewam.Miałeś mnie wygasić kretynku,na co czekasz?
        • boblebowsky Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 10:59

> boblebowsky napisał:
          >
          > > Błehehehee........Ale z ciebie głupol, nie ma co:)))))
          >
          >
          >
          > Od ciebie idioto i od ayrana niczego innego się nie spodziewam.Miałeś mnie wyga
          > sić kretynku,na co czekasz?

Moim zdaniem padasz nieustannie ofiarą starczej demencji. Przypominam, że to ty wygłosiłeś oświadczenie, że mnie wygasiłeś, a ja jedynie napisałem, że ew. mogę to zrobić.
          Pajacuj więc dalej, jak widać zapotrzebowanie na rozrywkę na forum jest. Tylko uważaj, żeby nie przesadzić, bo ilość nicków z którymi możesz próbować szybko topnieje :)))
          • wachmistrz_soroka Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 11:33
            > Moim zdaniem padasz nieustannie ofiarą starczej demencji. Przypominam, że to ty
            > wygłosiłeś oświadczenie, że mnie wygasiłeś, a ja jedynie napisałem, że ew. mog
            > ę to zrobić.

Jeszcze raz ci odpowiem pajatzu.

Nie pisz o starczej demencji,bo nawet nie wiesz ile ja mam lat.
            Już wyjaśniałem matołku,że cię nie wygasiłem,tylko zrobiłem cię na szaro,jeżeli rozumiesz co pod tym określeniem mam do powiedzenia.
            Widzę twoje posty,po to by je sobie zarchiwizować,i wysłać mailem do wiadomości gazety w odpowiednim czasie.
            Pisz dalej,ja cię czytam tylko z tego powodu o którym wspomniałem.
            • boblebowsky Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 11:55

> > Moim zdaniem padasz nieustannie ofiarą starczej demencji. Przypominam, że
              > to ty
              > > wygłosiłeś oświadczenie, że mnie wygasiłeś, a ja jedynie napisałem, że ew
              > . mog
              > > ę to zrobić.
              >
              > Jeszcze raz ci odpowiem pajatzu.
              >
              > Nie pisz o starczej demencji,bo nawet nie wiesz ile ja mam lat.
              > Już wyjaśniałem matołku,że cię nie wygasiłem,tylko zrobiłem cię na szaro,jeżeli
              > rozumiesz co pod tym określeniem mam do powiedzenia.
              > Widzę twoje posty,po to by je sobie zarchiwizować,i wysłać mailem do wiadomości
              > gazety w odpowiednim czasie.
              > Pisz dalej,ja cię czytam tylko z tego powodu o którym wspomniałem.

Żałosny jesteś dziadek:)))))

EOT
              • ayran Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 12:42
                Wierny Soroka potraktował cię łagodnie - mógł przecież postraszyć prokuraturą, a nie jedynie gazetą.
    • poiuzt lotcik wyzszego razriadu Arabski:,,nie maja ruka,, 01.02.12, 10:47
      tak mu każe zeznawać rudy...
    • fiu-bzdziu2010 Re: a czy dyspozytor 01.02.12, 11:02
      a czy np. dyspozytor samochodów w firmie odpowiada za kierowcę, który rozbił się we mgle, bo miał źle ustawiony gps??
      • zzarda32 Re: a czy dyspozytor 01.02.12, 11:08
        Jeśli jest z PO, to jak najbardziej
      • wachmistrz_soroka Re: a czy dyspozytor 01.02.12, 11:18
        fiu-bzdziu2010 napisała:

> a czy np. dyspozytor samochodów w firmie odpowiada za kierowcę, który rozbił si
        > ę we mgle, bo miał źle ustawiony gps??

To pytania poniżej pasa. Znasz zakres obowiązków takiego koordynatora lotów VIP,wiesz za co miał odpowiadać?
        Znasz instrukcja organizacji lotów o statusie HEAD? a taki status miał lot do Smoleńska?
        Nie pamiętasz,że minister Arabski utrzymywał, że uczestniczył w przygotowaniach wizyt, które dotyczyły tylko premiera?
        • fiu-bzdziu2010 Re: a czy dyspozytor 01.02.12, 11:49
          no właśnie, przecież do zakresu obowiązków dyspozytora nie można wpisać punktów, na które nie ma on wpływu :
          -zmienne warunki meteorologiczne
          -punktualność pasażerów
          -atmosfery towarzyskiej podczas jazdy
          -decyzji kierowcy, czy jedziemy dalej, czy zawracamy
          • wachmistrz_soroka Re: a czy dyspozytor 01.02.12, 11:53
            fiu-bzdziu2010 napisała:

> no właśnie, przecież do zakresu obowiązków dyspozytora nie można wpisać punktów
            > , na które nie ma on wpływu :
            > -zmienne warunki meteorologiczne
            > -punktualność pasażerów
            > -atmosfery towarzyskiej podczas jazdy
            > -decyzji kierowcy, czy jedziemy dalej, czy zawracamy

Przecież nie o tym mowa.
    • zapijaczony_ryj I to Arabski spóźnił się godzine na ten samolot? 01.02.12, 11:15
      Bo jak by się najważniejszy pasażer nie spóźnił to do katastrofy by nie doszło!
      Czy to ten własnie Arabski dzwonił do panaprezydenta i kazał mu ladować?
      Czy tez moze to On tez zrobił liczbę gosci?
      • wujcio44 Re: I to Arabski spóźnił się godzine na ten samol 01.02.12, 11:23
        zapijaczony_ryj napisał:

> Bo jak by się najważniejszy pasażer nie spóźnił to do katastrofy by nie doszło!
        > Czy to ten własnie Arabski dzwonił do panaprezydenta i kazał mu ladować?
        > Czy tez moze to On tez zrobił liczbę gosci?

Nie o to chodzi. Wina Arabskiego jest oczywista. Gdyby odmówił Kaczyńskiemu samolotu, to żadnej katastrofy by nie było.
        • zoil44elwer Re: I to Arabski spóźnił się godzine na ten samol 01.02.12, 11:36
          Tak jak odmówił L Kaczyńskiemu samolotu na lot do Brukseli,bo "podobno" nagle wszyscy piloci w 36 SPLT zachorowali.Kancelaria Prezydenta wyczarterowała samolot w PLL Lot.Póżniej były żałosne przepychanki kto ma zapłacić za wynajęty w Locie samolot.
        • zapijaczony_ryj Fakt w tym przypadku masz 100% racji 01.02.12, 12:33
          wujcio44 napisał:

> zapijaczony_ryj napisał:
          >
          > > Bo jak by się najważniejszy pasażer nie spóźnił to do katastrofy by nie d
          > oszło!
          > > Czy to ten własnie Arabski dzwonił do panaprezydenta i kazał mu ladować?
          > > Czy tez moze to On tez zrobił liczbę gosci?
          >
          > Nie o to chodzi. Wina Arabskiego jest oczywista. Gdyby odmówił Kaczyńskiemu sam
          > olotu, to żadnej katastrofy by nie było.

Tylko wiesz co by się działo jak by odmówił?
          • wujcio44 Re: Fakt w tym przypadku masz 100% racji 01.02.12, 12:35
            zapijaczony_ryj napisał:

> Tylko wiesz co by się działo jak by odmówił?

Wiem, i co z tego? Winni muszą się znaleźć.
            • wachmistrz_soroka Re: Fakt w tym przypadku masz 100% racji 01.02.12, 12:43
              wujcio44 napisał:

>
              > > Tylko wiesz co by się działo jak by odmówił?
              >
              > Wiem, i co z tego? Winni muszą się znaleźć.

Jak mu zabrali samolot do Brukseli,to co się działo?
              • zapijaczony_ryj Re: Fakt w tym przypadku masz 100% racji 01.02.12, 13:00

> wujcio44 napisał:
                >
                > > zapijaczony_ryj napisał:
                > >
                > > > Tylko wiesz co by się działo jak by odmówił?
                > >
                > > Wiem, i co z tego? Winni muszą się znaleźć.
                >
                >
                > Jak mu zabrali samolot do Brukseli,to co się działo?

Do Brukseli mógł przyleciec czarterem, tylko nie wiadomo po co tam leciał, skoro poza wyzwaniem od naćpanych Merkel nie zdążył na to co go interesował, czyli kilkuminutowej debacie o Gruzji, bo zaspał na korytarzu

Do Smoleńska żaden czarter by nie poleciał, chyba, ze ruski, a do tego brat naczelnego inaczej by nie wsiadł!!!
                I dopiero była rozPiS_dówa na cztery fajery jak to Tusku dyskryminuje panaprezydenta
      • zabieocko Re: I to Arabski spóźnił się godzine na ten samol 01.02.12, 11:30
        zapijaczony_ryj napisał:

> Czy tez moze to On tez zrobił liczbę gosci?

Arabski odpowiada za nie dostosowanie środków trasportu do tej okazałej listy

poza tym miał być w dyspozycji drugi samolot rezerwowy wraz z załogą dla Prezydenta

no i nie spisał sie Arabki to teraz beknie
        sznur na gryce już czyje
        • zapijaczony_ryj Po co, zeby drugi rozbił? 01.02.12, 12:34
          zabieocko napisała:

>
          >
          > > Czy tez moze to On tez zrobił liczbę gosci?
          >
          > Arabski odpowiada za nie dostosowanie środków trasportu do tej okazałej listy
          >
          > poza tym miał być w dyspozycji drugi samolot rezerwowy wraz z załogą dla Prezyd
          > enta
          >
          > no i nie spisał sie Arabki to teraz beknie
          > sznur na gryce już czyje
      • srul Re: I to Arabski spóźnił się godzine na ten samol 01.02.12, 11:38
        "(...)Feralny lot tupolewa do Smoleńska wyleciał z 27-minutowym opóźnieniem - powiedział w TVN24 szef Biura Ochrony Rządu gen. Marian Janicki. Dodał, że kolumna BOR z prezydentem przyjechała na lotnisko w Warszawie zgodnie z planem(...)"

Ale czerwony komuszy ryj wie swoje.
        • wachmistrz_soroka Re: I to Arabski spóźnił się godzine na ten samol 01.02.12, 11:46
          srul napisał:

> "(...)Feralny lot tupolewa do Smoleńska wyleciał z 27-minutowym opóźnieniem - p
          > owiedział w TVN24 szef Biura Ochrony Rządu gen. Marian Janicki. Dodał, że kolum
          > na BOR z prezydentem przyjechała na lotnisko w Warszawie zgodnie z planem(...)"
          >
          > Ale czerwony komuszy ryj wie swoje.

Mógł chociaż napisać,że gdyby nie rozdzielenie wizyt,to Kaczyński nie musiałby lecieć do Smoleńska 10 kwietnia.
          • srul Re: I to Arabski spóźnił się godzine na ten samol 01.02.12, 11:51
            > Mógł chociaż napisać,że gdyby nie rozdzielenie wizyt,to Kaczyński nie musiałby
            > lecieć do Smoleńska 10 kwietnia.

Albo o telefonie Putina do swojego lokaja DOWNalda, już po ustaleniu daty wizyty prezydenckiej, z poleceniem zorganizowania alternatywnych obchodów 7 kwietnia. Pan kazał lokaj wykonał. Jurgielt wzięty.
          • zapijaczony_ryj Same przygłupy w tym PiSie 01.02.12, 12:41

> srul napisał:
            >
            > > "(...)Feralny lot tupolewa do Smoleńska wyleciał z 27-minutowym opóźnieni
            > em - p
            > > owiedział w TVN24 szef Biura Ochrony Rządu gen. Marian Janicki. Dodał, że
            > kolum
            > > na BOR z prezydentem przyjechała na lotnisko w Warszawie zgodnie z planem
            > (...)"
            > >
            > > Ale czerwony komuszy ryj wie swoje.
            >
            >
            >
            > Mógł chociaż napisać,że gdyby nie rozdzielenie wizyt,to Kaczyński nie musiałby
            > lecieć do Smoleńska 10 kwietnia.

To by było większe złamanie procedur niz tylu generałów na pokładzie.
            Poza tym Tusk jako premier był zaproszony przez premiera Putina, a kaczor niby jako kto miałby tam lecieć , lecieć i nie przywitać się premierem gospodarzem?
            Albo moze wyzwaćć go od małp czerwonym?
    • haen2010 A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 11:48
      Bombę im Arabski podłożył, czy co? Kaczuś chciał polecieć, dostał samolot i poleciał. Razem ze swoim przydupasem, generałem Błasikiem. Który mu osobiście zameldował na lotnisku gotowość samolotu i załogi do wykonania zadania. Tym samym przejmując dowództwo osobiste tej operacji. Wszystko zgodnie z regulaminami.

Szukanie dziury w całym przez polskie kretyństwo.
      • zabieocko Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 11:56
        rzeczywiście to prawda....

nie ma znaczenia

...dla warchołów
      • wachmistrz_soroka Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 11:57
        haen2010 napisał:

> Bombę im Arabski podłożył, czy co? Kaczuś chciał polecieć, dostał samolot i pol
        > eciał. Razem ze swoim przydupasem, generałem Błasikiem. Który mu osobiście zame
        > ldował na lotnisku gotowość samolotu i załogi do wykonania zadania. Tym samym p
        > rzejmując dowództwo osobiste tej operacji. Wszystko zgodnie z regulaminami.
        >
        > Szukanie dziury w całym przez polskie kretyństwo.

Chamiejesz z każdym postem. Nie pomyślałeś dlaczego koordynator lotów VIPów nie przydzielił 3 samolotów do tych,którzy znaleźli się na pokładzie Tupolewa?
        Wtedy byłoby 60-70 trupów mniej.
        • haen2010 Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:06
          Ja chamieję, ty głupiejesz. Chcieli tych samolotow, że tak pieprzysz od rzeczy? Nie chcieli, i to byla wyłącznie ich sprawa.

Na skutek natłoku chętnych dziennikarze dla siebie Jaka dostali bez problemów. Pewnie do dziś dają na mszę, że się do tej ekipy idiotów nie załapali.
          • wachmistrz_soroka Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:09
            haen2010 napisał:

> Ja chamieję, ty głupiejesz. Chcieli tych samolotow, że tak pieprzysz od rzeczy?
            > Nie chcieli, i to byla wyłącznie ich sprawa.

Kretyniejesz bucu.
            To czym się miał zajmować Arabski jako koordynator lotów VIP.
            Wydzielił jeden samolot do VIP i jeden do dziennikarzy?

• remik.bz Spokojnie, powoli wychodzi wina Tuska 01.02.12, 12:26

> To czym się miał zajmować Arabski jako koordynator lotów VIP.
              > Wydzielił jeden samolot do VIP i jeden do dziennikarzy?

Dla zwolennikow Tuska dopiero teraz zaczyna docierać ,że on (konkretnie Kancelaria Premiera) az tak bardzo był za ten lot odpowiedzialny.
              Do tej pory trzymali się wersji propagandystów PO (Kaczyński pojechał se na wycieczkę RZĄDOWYM samolotem na zasadzie "kupą mosci panowie", premier nic do tego nie ma, to nie jego sprawa)- wersji uragającej nie tylko poczuciu przyzwoitości ale i kpiacej z poziomu umysłowego "odbiorców".
              • srul Re: Spokojnie, powoli wychodzi wina Tuska 01.02.12, 12:40
                remik.bz napisał:

>
                > > To czym się miał zajmować Arabski jako koordynator lotów VIP.
                > > Wydzielił jeden samolot do VIP i jeden do dziennikarzy?
                >
                > Dla zwolennikow Tuska dopiero teraz zaczyna docierać ,że on (konkretnie Kancela
                > ria Premiera) az tak bardzo był za ten lot odpowiedzialny.
                > Do tej pory trzymali się wersji propagandystów PO (Kaczyński pojechał se na wyc
                > ieczkę RZĄDOWYM samolotem na zasadzie "kupą mosci panowie", premier nic do tego
                > nie ma, to nie jego sprawa)-

Zapomniaeś jeszcze dodać o sztandarowym łgarstwie: jak to prezydent się "wpychał" na obchody, zeby nabruździć DOWNaldu Tusku w jego integracyjnej imprezce z Władimirem Putę.
                Potem dopiero wyszło(co do wielu nie dociera do dziś), ze to Tusk z Putinem postanowili rozegrać prezydenta wciskając mu sie z alternatywną imprezą 7 kwietnia przed nos, wiedząc doskonale o planowanych obchodach 10 kwietnia.
                • zapijaczony_ryj Ale żes srulnął 01.02.12, 15:19
                  srul napisał:
                  >
                  > Zapomniaeś jeszcze dodać o sztandarowym łgarstwie: jak to prezydent się "wpycha
                  > ł" na obchody, zeby nabruździć DOWNaldu Tusku w jego integracyjnej imprezce z W
                  > ładimirem Putę.
                  > Potem dopiero wyszło(co do wielu nie dociera do dziś), ze to Tusk z Putinem pos
                  > tanowili rozegrać prezydenta wciskając mu sie z alternatywną imprezą 7 kwietnia
                  > przed nos, wiedząc doskonale o planowanych obchodach 10 kwietnia.

Spiskową teoria dziejów a la szalony Antos!
        • gat45 Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:06

>
          > Chamiejesz z każdym postem. Nie pomyślałeś dlaczego koordynator lotów VIPów nie
          > przydzielił 3 samolotów do tych,którzy znaleźli się na pokładzie Tupolewa?
          > Wtedy byłoby 60-70 trupów mniej.

A czy koordynator znał listę osób i był świadomy, że łamała ona nie tylko procedury, ale nawet zdrowy rozsądek ? Jak wyglądało zapotrzebowanie z Kancelarii Prezydenta - mówiło i liczbie osób, czy o samolocie ?

No i tak nie może być, żeby za każdym razem delegacje dzielić na kilka. Samolot X ma taką i taką liczbę miejsc i tego każdy powinien się trzymać.
          • wachmistrz_soroka Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:11
            A czy koordynator znał listę osób i był świadomy, że łamała ona nie tylko procedury, ale nawet zdrowy rozsądek ? Jak wyglądało zapotrzebowanie z Kancelarii Prezydenta - mówiło i liczbie osób, czy o samolocie

Wiesz,że nie zał listy osób?
            Tak sobie przydzielił Tupolewa dla VIP i Jaka dla dziennikarzy nie znając liczby osób?.
            • gat45 Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:22

> A czy koordynator znał listę osób i był świadomy, że łamała ona nie tylko proce
              > dury, ale nawet zdrowy rozsądek ? Jak wyglądało zapotrzebowanie z Kancelarii Pr
              > ezydenta - mówiło i liczbie osób, czy o samolocie
              >
              > Wiesz,że nie zał listy osób?
              > Tak sobie przydzielił Tupolewa dla VIP i Jaka dla dziennikarzy nie znając liczb
              > y osób?.

Chyba nie przeczytałeś mojego pytania, które sam przytoczyłeś. Właśnie o to pytałam : czy zapotrzebowanie obejmowało IMIENNĄ listę, czy tylko "dla delegacji prezydenckiej - 98 osób, dla obsługi prasowej - xx osób" ? A może w ogóle (biorąc pod uwagę skromność floty "dla delegacji prezydenckiej - Tu104, dla obslugi prasowej - Jak40" ?

Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie, żeby Prezydent musiał się opowiadać koordynatorowi, kogo zamierza na pokład zaprosić. Ale pewności nie mam i dlatego pytam.
              • wachmistrz_soroka Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:31
                gat45 napisała:

>

> >
                > > Wiesz,że nie zał listy osób?
                > > Tak sobie przydzielił Tupolewa dla VIP i Jaka dla dziennikarzy nie znając
                > liczb
                > > y osób?.
                >
                > Chyba nie przeczytałeś mojego pytania, które sam przytoczyłeś. Właśnie o to pyt
                > ałam : czy zapotrzebowanie obejmowało IMIENNĄ listę, czy tylko "dla delegacji p
                > rezydenckiej - 98 osób, dla obsługi prasowej - xx osób" ? A może w ogóle (biorą
                > c pod uwagę skromność floty "dla delegacji prezydenckiej - Tu104, dla obslugi p
                > rasowej - Jak40" ?
                >
                > Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie, żeby Prezydent musiał się opowiadać koordynat
                > orowi, kogo zamierza na pokład zaprosić. Ale pewności nie mam i dlatego pytam.

Przepraszam Cię jeżeli Cię uraziłem. Zbyt mało wiemy faktycznie o zakresie obowiązków tego koordynatora lotów VIP i jego odpowiedzialności.
          • zabieocko Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:14
            gat45 napisała:

>
            >
            > >
            > > Chamiejesz z każdym postem. Nie pomyślałeś dlaczego koordynator lotów VIP
            > ów nie
            > > przydzielił 3 samolotów do tych,którzy znaleźli się na pokładzie Tupolew
            > a?
            > > Wtedy byłoby 60-70 trupów mniej.
            >
            > A czy koordynator znał listę osób i był świadomy, że łamała ona nie tylko proce
            > dury, ale nawet zdrowy rozsądek ? Jak wyglądało zapotrzebowanie z Kancelarii Pr
            > ezydenta - mówiło i liczbie osób, czy o samolocie ?
            >
            > No i tak nie może być, żeby za każdym razem delegacje dzielić na kilka. Samolot
            > X ma taką i taką liczbę miejsc i tego każdy powinien się trzymać.

warcholisz w/g instrukcji ?
          • remik.bz Koordynator nie znał swych obowiązków? 01.02.12, 12:17
            gat45 napisała:

>> >
            > ezydenta - mówiło i liczbie osób, czy o samolocie ?
            >
            > No i tak nie może być, żeby za każdym razem delegacje dzielić na kilka. Samolot
            > X ma taką i taką liczbę miejsc i tego każdy powinien się trzymać.

Nie wygłupiaj się. Koordynator to nie dozorca ( z całym szacunkiem dla dozorcy) tylko człowiek decyzyjny.
            Jesli podjął decyzję bez odpowiednich danych ( w co wątpię) to jego wina jest zwielokrotniona.
            To tak jakby lekarz przystapił do operacji nie wiedząc co choremu dolega , albo jakby architekt zaprojektował dom bez badań gruntu pod fundamety.
            Sorry za lopatologię , ale infantylizm przeciwników PiS-u czasam mnie "zełzawia".
            • gat45 Re: Koordynator nie znał swych obowiązków? 01.02.12, 12:34
              To wytłumacz mi łopatologicznie, proszę, do którego momentu koordynator jest za lot odpowiedzialny ? Do chwili przydzielenia samolotu ? Do odlotu ?
              • ave.duce Re: Koordynator nie znał swych obowiązków? 01.02.12, 12:37
                gat45 napisała:

> To wytłumacz mi łopatologicznie, proszę, do którego momentu koordynator jest za
                > lot odpowiedzialny ? Do chwili przydzielenia samolotu ? Do odlotu ?

Do przylotu z powrotem ;)
                • gat45 Re: Koordynator nie znał swych obowiązków? 01.02.12, 12:40
                  Jak to ? Tylko ? A posprzątać ????
                  • ave.duce Re: Koordynator nie znał swych obowiązków? 01.02.12, 12:44
                    Przed czy po zaparkowaniu?
                    • gat45 Re: Koordynator nie znał swych obowiązków? 01.02.12, 12:47
                      Przed, po i w trakcie.
                      • ave.duce Re: Koordynator nie znał swych obowiązków? 01.02.12, 12:58
                        O chorera, nic dziwnego, że to go przerosło... Wszak on nie z tych pracowitych i kompetentnych Pi$, ino z tego leniwego PO.
                    • wachmistrz_soroka Re: Koordynator nie znał swych obowiązków? 01.02.12, 12:55
                      ave.duce napisała:

> Przed czy po zaparkowaniu?

Uprzejmie proszę o nie zaśmiecanie wątku takimi postami,tylko wypowiadanie się na temat.
                      • ave.duce Re: Koordynator nie znał swych obowiązków? 01.02.12, 12:59
                        To jest na temat. Omawiam z Gat zakres.
                      • gat45 Re: Koordynator nie znał swych obowiązków? 01.02.12, 13:03

>
                        > Uprzejmie proszę o nie zaśmiecanie wątku takimi postami,tylko wypowiadanie się
                        > na temat.

Wybacz, ale ten wątek sam się zrobił nie na temat. Najwyraźniej nikt nie zna uprawnień koordynatora, a co do jego obowiązków, to każdy ustala taką ich listę, jaka mu bardziej pasuje. Zapowiadało się ciekawie, zrobiło się jak zwykle. Przykro mi, bo Ty próbowałeś utrzymać go w ryzach. Ale cóż, to sa uroki FK. teraz już tylko będą przepychanki polityczne bez podstaw i uzasadnienia.
                        • remik.bz Ja znalazłem tyle 01.02.12, 13:43
                          gat45 napisała:

>
                          > Wybacz, ale ten wątek sam się zrobił nie na temat. Najwyraźniej nikt nie zna up
                          > rawnień koordynatora, a co do jego obowiązków, to każdy ustala taką ich listę,
                          > jaka mu bardziej pasuje.

Nie do końca tak jest. Ja podpieram się ustawą :

"Zgodnie z art 29 ustawy o Radzie Ministrów do zadań, które z upoważnienia Prezesa Rady Ministrów realizuje Kancelaria, należy w szczególności:

1...2....

5. Koordynacja współdziałania Rady Ministrów i Prezesa Rady Ministrów z Sejmem Rzeczypospolitej Polskiej, Senatem Rzeczypospolitej Polskiej, Prezydentem Rzeczypospolitej Polskiej i innymi organami państwowymi"

Jest to zadanie ustawowe a więc bardzo wysokiej rangi.
                          O szczegółach to powinni się chyba spece wypowiedzieć. Zakładam ,że w NIK są spece.

• gat45 Czyli wszyscy czekamy na zakres uprawnień 01.02.12, 14:05
                            remik.bz napisał:

> Nie do końca tak jest. Ja podpieram się ustawą :
                            >
                            > "Zgodnie z art 29 ustawy o Radzie Ministrów do zadań, które z upoważnienia Prez
                            > esa Rady Ministrów realizuje Kancelaria, należy w szczególności:
                            >
                            > 1...2....
                            >
                            > 5. Koordynacja współdziałania Rady Ministrów i Prezesa Rady Ministrów z Sejmem
                            > Rzeczypospolitej Polskiej, Senatem Rzeczypospolitej Polskiej, Prezydentem Rzecz
                            > ypospolitej Polskiej i innymi organami państwowymi"
                            >
                            > Jest to zadanie ustawowe a więc bardzo wysokiej rangi.
                            > O szczegółach to powinni się chyba spece wypowiedzieć. Zakładam ,że w NIK są sp
                            > ece.
                            >

i obowiązków koordynatora. Mam nadzieję, że ktoś ją szybko opublikuje, bo znowu posypią się miliony znaków na forach - bez sensu, dopóki nie wiemy, o czym rozmawiamy.

Uwaga : ja wcale nie twierdzę, że pan Arabski jest bez winy. Tylko chcę wiedzieć, na czym ta jego wina polega i czy ma coś wspólnego z katastrofą, czy nie.
                            • ayran Re: Czyli wszyscy czekamy na zakres uprawnień 01.02.12, 14:16
                              Nikt tego nie opublikuje, bo coś takiego nie istnieje.
                              Arabski, ani jakikolwiek wczesniejszy szef KPRM (na przykład Mariusz Błaszczak) nie pełni formalnej funkcji koordynatora lotu, nie jest również zatrudniony na stanowisku "koordynator lotów czy lotu" a jedynie zapewne, w dokumentach rządowych, jest określany jako osoba odpowiedzialna za zadania związane z dysponowaniem rządowymi samolotami.

Wina Arabskiego jest tego samego rodzaju, jak wina Tuska - pierwszy stał na czele KPRM, drugi był jego szefem.
                              • gat45 Re: Czyli wszyscy czekamy na zakres uprawnień 01.02.12, 14:20
                                No ale skoro taki jest raport NIK, to znaczy, że teraz trzeba te przepisy dopracować. Określić kto, co, jak i z czyją pomocą. Inaczej raporty kontrolne nie mają sensu.
                                • ayran Re: Czyli wszyscy czekamy na zakres uprawnień 01.02.12, 14:56
                                  Bez przesady. Żadna instrukcja nie będzie na tyle dobra, by wyeliminować wszystkie ryzyka. Na przykład to zapraszanie na pokład wszystkich dowódców rodzajów sił zbrojnych z szefem sztabu na czele - to tak oczywista głupota,że nawet nikomu nie przyszło, by wpisywać jej zakaz do przepisów.

Na poziomie szefa KPRM koordynacja lotów to prosta sprawa - kiedy zapotrzebowań jest więcej niż samolotów w dyspozycji, to podejmuje się decyzję zatwierdzając zapotrzebowanie na lot ważniejszy kosztem mniej ważnego. Jeśli samolotów jest pod dostatkiem i nie ma przeszkód np. technicznych czy finansowych - przydziela się loty uprawnionym. Logistyką i techniką zajmują się inni ludzie, zapewne poza Kancelarią.

Szczegóły techniczne i logistyczne zleca się
              • wachmistrz_soroka Re: Koordynator nie znał swych obowiązków? 01.02.12, 12:45
                gat45 napisała:

> To wytłumacz mi łopatologicznie, proszę, do którego momentu koordynator jest za

Przecież już tłumaczyłem Ci,że nie znam zakresu obowiązków koordynatora VIP.
              • remik.bz Re: Koordynator nie znał swych obowiązków? 01.02.12, 12:45
                gat45 napisała:

Moim zdaniem jest odpowiedzialny do zakończenia lotu i odpowiada za lot na kazdym jego etapie.
                Koordynator jak sama nazwa wskazuje koordynuje i podejmuje decyzje.
                Koordynuje poczynania Kancelarii Prezydenta, MON, MSWiA , MSW.
                Na kazdym etapie ma obowiązek "czuwać, reagować i działać".
                Jesli dostał z Kancelarii Prezydenta zapotrzebowanie na samolot i listę pasażerów, to jego obowiązkiem było reagować (gdy coś było nie tak ).
                Z MON dostał samolot i załogę- tez jako koordynator powinien reagować w razie problemów (np z wyszkoleniem zalogi).
                Powinien dopilnowac kwesti BOR-u podesłanego z MSWiA.
                Powinien sprawdzić jak na , miejscu zadziałało MSZ (sprawa transportu, noclegów, powitań itd).
                Taka juz po prostu rola koordynatora.
                Nasza polska bylejakość polega na tym m. in. ze w naszej mentalności "koordynator" to gość ( na ogół ważna szycha), który bierze kasę i nic nie robi.
                PS Unijne projekty powoli (bardzo powoli to zmieniaja). Tam gdzie koordynator jest tylko dla jaj i od kasiory to trzeba szybko zwracać kasiorę unijna.
          • wachmistrz_soroka Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:17
            No i tak nie może być, żeby za każdym razem delegacje dzielić na kilka. Samolot X ma taką i taką liczbę miejsc i tego każdy powinien się trzymać

Jak to nie może być.Przecież były ustalenia po wypadku CASY.
            To zapytam,czy Arabski wiedział czy nie wiedział kto poleci razem jednym samolotem z Kaczyńskim?
        • zzarda32 Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:17
          A nie pomyślałeś o tym, że na jeden samolot mogli się nie zgodzić ci od LK ( np z żyjących Sasin, Waszczykowski podobno szef od bezopieczeństwa, Łopiński ) i inni? Dlaczegóż to ma odpowiadać Arabski a nie wymienieni? A ponadto pytam o jakiej odpoiwiedzialności mówisz: politycznej, karnej czy dyscyplinarnej. Jeśli chodzi o karną, to nie każde nieodpełnienie obowiązków jest przestepstwem, czy wykroczeniem dyscyplinarnym. Arabskiemu moznaby przedstawić ewentualnie zarzuty z art. 231 lub 174 kk ( ten raczej odpada ), ale najpierw trzeba byłoby udowodnić, że np:
          a) doprowadził do rozdzielenia wizyt i że jest to przestepstwo bądź wykroczenie
          b) że doprowadził do obniżenia bezpieczeństwa lotu które skutkowało katastrofą - związek musi być bezpośredni
          c) że działał świadomie ( jesli chodzi o art. 231 kk) lub z lekkomyślnosci bądź niedbalstwa |( jeśli chodzi o paragrafy z art. 174 kk dot. winny nieumyślnej.

Nastepne pytanie np to: czy przydzielenie tylko jednego samolotu to jest jakieś przestepstwo lub wykroczenie - gdyby na stanowisku Arabskiego, znajdował się pilot - to wyglądałoby to inczej. Arabski nie był wojskowym, nie był pilotem.
          • wachmistrz_soroka Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:19
            Nastepne pytanie np to: czy przydzielenie tylko jednego samolotu to jest jakieś przestepstwo lub wykroczenie - gdyby na stanowisku Arabskiego, znajdował się pilot - to wyglądałoby to inczej. Arabski nie był wojskowym, nie był pilotem

Nie wiedział jakie były ustalenia po wypadku CASY?
            • zzarda32 Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:27
              I Ty chcesz bronic gen B - który był d-cą WL i znał raport Cassy a jeszcze przez kolejne lata olewał to ? Konkretnie jakie przestępstwo zarzucacie Arabskiemu i z jakich powodów?
            • wariant_b Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:37
              > Nastepne pytanie np to: czy przydzielenie tylko jednego samolotu...

Jak można przydzielić dwa samoloty, skoro mamy jeden?
              Drugi Tupolew. przypomnijmy, był w remoncie.

A może chociaż udałoby się wyczarterować samolot na lotnisko,
              które nie jest dopuszczone do ruchu? W to też wątpię.

Czyli podatnik ma zapłacić za kolejne zapasowe samoloty?
              No fajnie, ale poprzedni przetarg unieważnił Szczygło, a na nowy
              nikt nie odważył się w czasie kryzysu.

Znaczy, Arabski miał obowiązek podstawić swój prywatny samolot?
              No to ciekawostka.
              • wachmistrz_soroka Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:52
                wariant_b napisał:

> > Nastepne pytanie np to: czy przydzielenie tylko jednego samolotu...
                >
                > Jak można przydzielić dwa samoloty, skoro mamy jeden?
                > Drugi Tupolew. przypomnijmy, był w remoncie.
                >
                > A może chociaż udałoby się wyczarterować samolot na lotnisko,
                > które nie jest dopuszczone do ruchu? W to też wątpię.
                >
                > Czyli podatnik ma zapłacić za kolejne zapasowe samoloty?
                > No fajnie, ale poprzedni przetarg unieważnił Szczygło, a na nowy
                > nikt nie odważył się w czasie kryzysu.
                >
                > Znaczy, Arabski miał obowiązek podstawić swój prywatny samolot?
                > No to ciekawostka.

Nie kombinuj.
                Nie mamy innych samolotów do przewozu VIP-ów?, Arabski wiedział o tym,że na Tupolewa załaduje się 96 osób?

Kto złożył „zamówienie” w 36 spec-pułku lotnictwa wojskowego? na ten lot?

Na ile lotów? Kto dokonał podział polskiej delegacji i zaproszonych gości pomiędzy poszczególne środki transportu?

Czy jest prawdą, że Katastrofa w Smoleńsku dla polskich oficerów rozpoczęła się już w C-295M [CASA?] na lotnisku warszawskim? Wczesnym rankiem, 10 kwietnia, oficerowie, przypięci pasami do foteli, mieli siedzieć wraz z grupą kilkunastu polskich dziennikarzy na pokładzie CASY, czekając na odlot do Smoleńska. Na skutek informacji obsługi o problemach technicznych samolotu zaproponowano pasażerom przesiadkę do Jaka-40. Dziennikarze się przesiedli do Jaka, ale oficerowie zajęli wolne miejsca w prezydenckim Tupolewie. Czy ten incydent był bezpośrednim powodem opóźnienia wylotu?
          • remik.bz A więc winny jest Tusk jako szef 01.02.12, 12:20
            zzarda32 napisał:

> > Nastepne pytanie np to: czy przydzielenie tylko jednego samolotu to jest jakieś
            > przestepstwo lub wykroczenie - gdyby na stanowisku Arabskiego, znajdował się p
            > ilot - to wyglądałoby to inczej. Arabski nie był wojskowym, nie był pilotem.

Sugerujesz,ze Arabskiemu brakowało kompetencji do zajmowania tego stanowiska?
            Jesli tak , no to winien jest szef- czyli Premier Tusk , ze tolerował/akceptował niekompetentna osobe na tak waznym i odpowiedzialnym stanowisku.
            • zzarda32 Re: A więc winny jest Tusk jako szef 01.02.12, 12:26
              Nie sugeruję niczego. Jesli chcesz mówisć o odpowiedzialności karnej to musisz uwzględnic tez predyspozycje osobiste sprawcy - o tym pisałem. Innymi słowy inaczej odpowiada za nieudzielenie pomocy lekarza, a inaczej inny człowiek ( cywil nie odpowiada wogóle )
              • wachmistrz_soroka Re: A więc winny jest Tusk jako szef 01.02.12, 12:29
                zzarda32 napisał:

> Nie sugeruję niczego. Jesli chcesz mówisć o odpowiedzialności karnej to musisz
                > uwzględnic tez predyspozycje osobiste sprawcy - o tym pisałem. Innymi słowy in
                > aczej odpowiada za nieudzielenie pomocy lekarza, a inaczej inny człowiek ( cywi
                > l nie odpowiada wogóle )

Ja nigdzie nie mówiłem o odpowiedzialności karnej,bo się na tym nie znam.Ty się znasz,więc po co pytasz.
                • zzarda32 Re: A więc winny jest Tusk jako szef 01.02.12, 12:35
                  Cały PIS, Antek i Ty ( jak sie okazuje ) bazujecie na tym samym - na tym, że większość nie wie, że odpowiedzialnosć jest różna ( polityczna, karna, dyscyplinarna, moralna ) Mówisz Ty i wymienieni, że Arabski jest winien. Większości ludzi kojarzy się to z sądem i karą i tym sposobem próbujesz wmówić, że Arabski to przestępca, zbrodniarz zdrajca? Jeszcze raz pytam o co obwiniasz Arabskiego ( i nie tylko ) i czego oczekujesz?
              • remik.bz Re: A więc winny jest Tusk jako szef 01.02.12, 12:32
                zzarda32 napisał:

> Nie sugeruję niczego. Jesli chcesz mówisć o odpowiedzialności karnej to musisz
                > uwzględnic tez predyspozycje osobiste sprawcy - o tym pisałem. Innymi słowy in
                > aczej odpowiada za nieudzielenie pomocy lekarza, a inaczej inny człowiek ( cywi
                > l nie odpowiada wogóle )

A to juz problem dla prawnikow. Nie wiem czy są (pewnie tak) jakieś przepisy dotyczące lotów VIP-ów- przepisy za przestrzeganie których Pan Arabski był odpoiwedzialny. Jesli te przepisy zostały złamane- no to i odpowiedzialność jest.
                Wiem jako Polak-szarak,ze jesli szef firmy transportowej wypuści w trasę auto niezgodnie z prawem (np przeładowane, na łysych oponach, bez badań technicznych, z kierowca bez uprawnień) to w razie wypadku - tez odpowiada.
                • ayran Re: A więc winny jest Tusk jako szef 01.02.12, 12:46
                  remik.bz napisał:

> Wiem jako Polak-szarak,ze jesli szef firmy transportowej wypuści w trasę auto n
                  > iezgodnie z prawem (np przeładowane, na łysych oponach, bez badań technicznych,
                  > z kierowca bez uprawnień) to w razie wypadku - tez odpowiada.

A w którym miejscu widzisz analogię z wyprawą smoleńsko-katyńską? Wydaje ci się, że szef KPRM to szef firmy transportowej jaką był 36 pułk, czy też że 96 pasażerów na pokładzie Tupolewa to przeładowanie?
      • remik.bz Re: A jakie to ma znaczenie? 01.02.12, 12:11
        haen2010 napisał:
        A jakie to ma znaczenie?
        > > Szukanie dziury w całym przez polskie kretyństwo.

To ma Przyjacielu kluczowe znaczenie.
        Kancelaria Premiera nie potrafiła zorganizowaz lotu- a ta organizacja to był jej obowiazek.
        Obowiązek wynikający z przawa (co potwierdza NIK)
        Podejrzewam , że lepiej od Arabskiego z takiego zadania wywiązałby się dowolny manager niskiego szczebla z prywatnej firmy transportowej czy turystycznej.
        Obawiam się , że w Kancelarii premiera pracują specjaliści takiej "klasy" (krewni i znajomi królika) ,że nawet organizacja pracy dla dwóch osób sprzedających pietruszkę na straganie byłaby poza ich intelektualnym zasięgiem.
    • zoil44elwer Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 11:51
      Musiał być w Kancelarii Premiera facet koordynujący loty VIPów "rządowymi" samolotami.Przecież prezydent nie zgłaszał zamówienia na samolot do dowódcy 36 pułku.
    • remik.bz "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:05

> Właśnie dowiadujemy się,że T.Arabski szef Kancelarii Premiera i Rady Ministrów
      > był koordynatorem lotu VIP-ów odpowiadał za lot z 10 kwietnia 2010 r.
      >
      O tym, że Kancelaria Premiera odpowiadała za koordynację lotów VIP-owskich , za koordynację poczynań Kancelarii Premiera, Kancelarii Prezydenta, MON, MSZ, MSWiA w zakresie organizacji tych lotów to wiedzielismy od "zawsze" (sam wielokrotnie o tym na FK pisałem).
      Wiedzieli oczywiście ci, którzy chcieli wiedzieć . Nie wiedzieli ci, którzy łykali bez mrugnięcia okiem propagandowe słogany władzy zapominając, ze człowiek ma tez szare komórki. Czyli w większości elektorat antypisowski- głównie elektorat PO. Po prostu Oni "wiedzieli" , ze Kaczor jest "be" a Tusk "super" i szare komorki nie były im do osiągnięcia takie poziomu "wiedzy" potrzebne. Wystarczyła antypisowska propaganda, w którą jak dzieciaki wierzyli.
      Teraz raporty NIK-u czy ekspertyzy biegłych (np z Krakowa) to dla nich "szok emocjonalny" spotegowany sprawą ACTA.
      A ja powtórzę jeszcze raz - przyczyną katastrofy była moim zdaniem nasza polska bylejakość w działaniu , w organizacji przacy, (wyjazdu). Bylejakość, którą znamy na codzień z pracy róznych urzedów, instytucji.
      Za te bylejakość w tym konkretnym przypadku odpowiada Kancelaria Premiera, personalnie Pan Arabski oraz Pan Tusk - jako szef ( szef z definicji odpowiada za dziadowską pracę swych podwładnych).
      • zzarda32 Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:23
        To jest właśnie propagandowy bełkot w Twoim wykonaniu. Pytanie jest takie, jesli Arabski czegoś nie wykonał o czy popełnił przestępstwo bądź wykroczenie, lub przewinienie dyscyplinarne. Twój bełkot polega na tym, że mówisz iż czegos tam nie dopełnił ( co tez nie jest takie pewne ) i mówisz, że odpowiada za to Arabski i powinien ponieść karę. Nie wyjasniasz o jakie przestepstwo, luib wykroczenie chodzi i kto ma ta karę wymnierzyć.
        Poza tym dokładnie oto samo mozna oskarzyć byłych pracowników kancelarii LK.
        • zoil44elwer Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:32
          zzarda32 napisał:

> Poza tym dokładnie oto samo mozna oskarzyć byłych pracowników kancelarii LK.
          Pracownicy Kancelarii Prezydenta ustalili listę pasażerów i złożyli zapotrzebowanie na samolot rządowy będący w dyspozycji rządu i nie mogli już ingerować w sprawy techniczne i organizacyjne lotu do Smoleńska.Samolot z MON(Klich i Arabski) a BOR z MSWiA(J Miller i Janicki)
          • wachmistrz_soroka Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:36
            zoil44elwer napisał:

> zzarda32 napisał:
            >
            >
            > > Poza tym dokładnie oto samo mozna oskarzyć byłych pracowników kancelarii
            > LK.
            > Pracownicy Kancelarii Prezydenta ustalili listę pasażerów i złożyli zapotrzebow
            > anie na samolot rządowy będący w dyspozycji rządu i nie mogli już ingerować w s
            > prawy techniczne i organizacyjne lotu do Smoleńska.Samolot z MON(Klich i Arabsk
            > i) a BOR z MSWiA(J Miller i Janicki)
            >

Tak samo i ja uważam.Słuszne wyjaśnienie.
          • zzarda32 Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:38
            No właśnie, wg Ciebie nie mogli, a wg mnie mogli i są na to dowody, np ich zachowanie po awanturze o krzesło. Pewnie część prawników będzie miała takie zdanbie a druga inne - tak samo społeczeństwo. Tak winno być. Tylko o tym kto jest winien kto powinien decydować: Antek, PIS?
          • wariant_b Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:48
            zoil44elwer napisał:
            > Pracownicy Kancelarii Prezydenta ustalili listę pasażerów i złożyli zapotrzebowanie
            > na samolot rządowy będący w dyspozycji rządu

No i właśnie te dwa punkty są do wyjaśnienia.

Nie mieli prawa zgodnie z przepisami zamówić samolotu do Smoleńska, a na
            pokładzie nie mieli prawa znaleźć się dowódcy wszystkich rodzajów sił zbrojnych.
            I jeszcze drobiazg - zgodnie z zasadami samolot powinien wystartować
            przynajmniej godzinę wcześniej

Nie był to pierwszy lot prezydenta i jego Kancelaria z pewnością musiała znać
            zasady użytkowania samolotów, a Kancelaria Premiera efekty skutki. odmowy.
            • remik.bz Nie mieli prawa zamówić? 01.02.12, 12:54
              wariant_b napisał:

>
              > Nie mieli prawa zgodnie z przepisami zamówić samolotu do Smoleńska, a na
              > pokładzie nie mieli prawa znaleźć się dowódcy wszystkich rodzajów sił zbrojnych

Nawet jeśli "nie mieli prawa" (tego nie wiem) to dlaczego takie "bezprawne" zamówienie zrealizowano ?

Ja tez nie mam prawa brac gotówki z konta zony np. Jak myslisz, gdybym złozył w banku takie bezprawne zamówienie to bank by mi je zrealizował?

>
              • ayran Re: Nie mieli prawa zamówić? 01.02.12, 13:43
                Poplątanie z pomieszaniem, jak zwykle u wykształconego, majętnego i posiadającego ciekawe pasje wyborcy PiS. Instrukcja wprowadzona po wypadku CASA wykluczała możliwość lotu na pokłądzie jednego samolotu dowódcy rodzaju sił zbrojnych i jego zastępcy. Nie mówiła nic o zakazie lotu na pokładzie jednego samolotu dowódców różnych rodzajów sił zbrojnych - taki lot nie był niezgodny z prawem a jedynie, a w zasadzie przede wszystkim, ze zdrowym rozsądkiem.
                To Kancelaria prezydenta zapraszała uczestników lotu. Jej szef Władysław Stasiak na pewno znał przepisy i wiedziałby bez wątpienia, gdyby skład zestaw uczestników lotu był niezgodny z prawem. Zdrowy rozsądek to co innego - prezydentowi się nie odmawia.

Autorem instrukcji, o której wspominam wyżej był generał Gągor - również ofiara katastrofy.
                • remik.bz Chyba pomyliłes adresata 01.02.12, 14:36
                  ayran napisał:

> Poplątanie z pomieszaniem, jak zwykle u wykształconego, majętnego i posiadające
                  > go ciekawe pasje wyborcy PiS. Instrukcja wprowadzona po wypadku CASA wykluczała
                  > możliwość lotu na pokłądzie jednego samolotu dowódcy rodzaju sił zbrojnych i j
                  > ego zastępcy. Nie mówiła nic o zakazie lotu na pokładzie jednego samolotu dowód
                  > ców różnych rodzajów sił zbrojnych - taki lot nie był niezgodny z prawem a jedy
                  > nie, a w zasadzie przede wszystkim, ze zdrowym rozsądkiem.

Czy aby nie pomyliles adresata ?
                  To Wariant pisał o bezprawiu- rzeczywistym nie ja ( ja pisałem o hipotetycznym).
                  Rozumiem,że "chciałeś se uzyć".
                  No to se uzywaj na zdrowie.
                  • ayran Re: Chyba pomyliłes adresata 01.02.12, 14:49
                    Bynajmniej. Wariant pisał w przekonaniu, że prawo zostało złamane, a więc w dobrej wierze. Ty natomiast - zastrzegając że nie wiesz, zacząłeś pomstować i przywoływać jakieś praktyki wbrew przepisom bankowym.
                    • remik.bz Dobrze wiesz w czym problem 01.02.12, 15:02
                      ayran napisał:

> Bynajmniej. Wariant pisał w przekonaniu, że prawo zostało złamane, a więc w dob
                      > rej wierze.

Tak, i w tej dobrej wierze obciążył Kancelarię Prezydenta złamaniem prawa , ale uniewinnił Kancelarię Premiera, która świadomie przyjęła to złamanie prawa przez Kancelarię Prezydenta i kontynuawała bezprawną akcje.
                      Dla mnie groteskowa i ironiczna analogia z bankiem jest oczywista.

Ty natomiast - zastrzegając że nie wiesz, zacząłeś pomstować i przy
                      > woływać jakieś praktyki wbrew przepisom bankowym.

No cóż , przenośnia, alegoria chyba jeszcze nie zostały wykreslone z zasad dyskusji czy szerzej -z języka polskiego.
                      • ayran Re: Dobrze wiesz w czym problem 01.02.12, 15:12
                        Zaraz zaraz. O ile dobrze zrozumiałem to, co napisał wariant, to jego zdaniewm Arabskiego obciąża właśnie to, że mimo oczywistego złamania prawa przez Kancelarię Prezydenta nie zakazał lotu.

Od siebie dodam - nie przecxeniaj walorów literackich własnej twórczości.
                        • remik.bz Re: Dobrze wiesz w czym problem 01.02.12, 19:38
                          ayran napisał:

> Od siebie dodam - nie przecxeniaj walorów literackich własnej twórczości.

Nie przeceniam.
                          Obiecuję , ze w ewentualnej dyskusji z Toba będę uzywał tylko zdań prostych: podmiot , orzeczenie i ze trzy wyrazy okreslające.
                          • wachmistrz_soroka Re: Dobrze wiesz w czym problem 01.02.12, 19:43
                            remik.bz napisał:

> ayran napisał:
                            >
                            > > Od siebie dodam - nie przecxeniaj walorów literackich własnej twórczości.
                            >
                            > Nie przeceniam.
                            > Obiecuję , ze w ewentualnej dyskusji z Toba będę uzywał tylko zdań prostych: po
                            > dmiot , orzeczenie i ze trzy wyrazy okreslające.

Nie możesz przeceniać absolutnie,masz obowiązek dostrzec i wyrazić uznanie oraz podziw dla talentu tego osobnika. Nie masz z nim żadnych szans. To kandydat do nagrody literackiej.
                          • ayran Re: Dobrze wiesz w czym problem 01.02.12, 21:04
                            Najwyraźniej nie zrozumiałeś. Przecenianiem wartości literackiej (czy raczej "wartości literackiej") twoich własnych wpisów przez ciebie samego jest określanie tego co pisałeś jako "przenośni", czy też "alegorii".

Dodatkowo zwracam uwagę, że odniosłeś się wyłącznie do postscriptum, a nie ad rem, czyli to zwróconej ci uwagi, że bezczelnie i kłamliwie zniekształciłeś wypowiedź warianta.
              • zoil44elwer Re: Nie mieli prawa zamówić? 01.02.12, 15:32
                "Chcieć to ty sobie możesz"!D Tusk do prezydenta L Kaczyńskiego.
      • zoil44elwer Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:24
        Polska bylejakoś lub jakoś to będzie.Tylko 1 członek załogi i to mniej ważny miał aktualne papiery(uprawnienia) do tego lotu.To w byle jakiej firmie nie dopuszczą pracownika do pracy gdy nie ma on aktualnych badań lekarskich a tu na lot ze śmietanką polskiej polityki,z dowódcami(6) rodzajów wojsk kieruje się załogę bez uprawnień.
        • zzarda32 Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:30
          Pytanie: za skład załogi i jej wyszkolenie odpowiadał Arabski? Może gen B bardziej?
          • wachmistrz_soroka Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:34
            zzarda32 napisał:

> Pytanie: za skład załogi i jej wyszkolenie odpowiadał Arabski? Może gen B bard
            > ziej?

Zadajesz głupie pytania,nie mające nic wspólnego z tematem.
            Za to odpowiadał dowódca 36 pułku.
            • zzarda32 Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:44
              Relatywizujesz - z jednej strony nadmiernie rozszerzasz zakres odpowiedzialności Arabskiego, z drugiej strony zawężasz odpowiedzialnosć gen za 36? Wl to wojsko - d-ca 36 nawet nie śmiał piernąć bez wiedzy gen B, tymbardziej, że gen był łaskaw obojąć osobistym nadzorem szkolenie pilotów TU.
          • zoil44elwer Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:37
            A komu podlegał służbowo gen B,czy aby nie ministrowi ON Klichowi? Minister Klich "poleciał" ze stanowiska za niewinność,tak jak kiedyś G Schetyna?
            • zzarda32 Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:52
              Odpowiedział politycznie - ocena premiera. Ciągle jednak obracamy się wokół jednej tezy forsowanej przez PIS i to w celu politycznym ( zdobycia władzy)- ta teza to za KS odpowioada TUSK i tego kogo wskaże JK>
              A mam pytanie: czy do 2010 roku LK nic nie mógł? Był jak ten chłoptaś którego wszyscy kopią a on nic nie może? A komu podlizywał się gen?
              Nie da się wybronić PIS od odpowiedzialności i to chyba równoznacznej z PO za KS, ale od odpowiedzialności politycznej. To ich polityka do tego doprowadziła, PO i PIS.
      • fiu-bzdziu2010 Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:28
        remik.bz napisał:
        > Teraz raporty NIK-u czy ekspertyzy biegłych (np z Krakowa) to dla nich "szok em
        > ocjonalny" spotegowany sprawą ACTA.

faktycznie szok emocjonalny, dowiedzieliśmy się, że w kabinie było bardzo "towarzysko" - kilku jenerałów i "sterylny" kokpit
        • remik.bz Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:34
          fiu-bzdziu2010 napisała:

>>
          > faktycznie szok emocjonalny, dowiedzieliśmy się, że w kabinie było bardzo "towa
          > rzysko" - kilku jenerałów i "sterylny" kokpit

A jakie to ma związek z Kancelaria Premiera odpowiedzialna za koordynacje i organizację lotów VIP-ów?
          • wachmistrz_soroka Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:40
            remik.bz napisał:

> fiu-bzdziu2010 napisała:
            >
            > >>
            > > faktycznie szok emocjonalny, dowiedzieliśmy się, że w kabinie było bardzo
            > "towa
            > > rzysko" - kilku jenerałów i "sterylny" kokpit
            >
            > A jakie to ma związek z Kancelaria Premiera odpowiedzialna za koordynacje i org
            > anizację lotów VIP-ów?

Nie ma żadnego związku.Autorka tego postu chciała eis pochwalić wiedzą,że zna rozmiary kokpitu,którym jak twierdzi było kilku generałów.
            Gdyby głupota mogła fruwać....
            • fiu-bzdziu2010 Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 13:14
              pytanie zasadnicze: czy kokpit był sterylny??
        • wachmistrz_soroka Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 12:38
          fiu-bzdziu2010 napisała:

> remik.bz napisał:
          > > Teraz raporty NIK-u czy ekspertyzy biegłych (np z Krakowa) to dla nich "s
          > zok em
          > > ocjonalny" spotegowany sprawą ACTA.
          >
          >
          > faktycznie szok emocjonalny, dowiedzieliśmy się, że w kabinie było bardzo "towa
          > rzysko" - kilku jenerałów i "sterylny" kokpit

Siedzieli sobie na kolanach i na głowie?
          Wiesz co było w strefie I czyli w kokpicie? Galaretka czy też mielone mięso złożone z 13 ciał.
          Gdybyś znała rozmiary kokpitu to nie pisałabyś takich głupot.
          • fiu-bzdziu2010 Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 13:12
            pytanie zasadnicze: czy kokpit był sterylny
          • x2468 Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 21:34
            Wachmistrzu.Do stajni.Kobyla z utęsknieniem na was oczekuje.
            • wachmistrz_soroka Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 21:38
              x2468 napisał:

> Wachmistrzu.Do stajni.Kobyla z utęsknieniem na was oczekuje.

Co ty się sieroto tu pętasz?
      • ave.duce A "eltorat" Pi$ jak nie wiedział, tak 01.02.12, 12:40
        nie wie.
      • cwiercinteligentzpis Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 14:08
        remik.bz napisał:

> Za te bylejakość w tym konkretnym przypadku odpowiada Kancelaria Premiera, pers
        > onalnie Pan Arabski oraz Pan Tusk - jako szef ( szef z definicji odpowiada za
        > dziadowską pracę swych podwładnych).

Co ma wspołnego jakiś tam pan Tusk czy Pan Arabski z Kancelaria Pana Premiera,
        chłopcze?
        • gat45 Re: "Właśnie" to dowiaduje się eltorat PO 01.02.12, 14:10
          cwiercinteligentzpis napisał:

>
          >
          > Co ma wspołnego jakiś tam pan Tusk czy Pan Arabski z Kancelaria Pana Premiera,
          > chłopcze?

A co, kancelaria premiera jest bytem samym w sobie, od premiera oderwanym ? Ciekawe spojrzenie... Może i tak jest.
    • wujcio44 Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 22:00
      Jak można było dopuścić arabskiego koordynatora lotu?!!! Nasz, polski powinien być. Za Jarosława Polskęzbawa żadnego czarnucha do koordynowania lotu Prezydenta by nie dopuszczono. Trzeba powołać nową komisję żeby zbadała tę zdradę Narodu!!!
      • ayran Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 22:06
        wcześniej nasze służby dwukrotnie pozwoliły, żeby ministrem rządu był Syryjczyk.
        • wujcio44 Re: Koordynator lotu-Arabski 01.02.12, 22:38
          ayran napisał:

> wcześniej nasze służby dwukrotnie pozwoliły, żeby ministrem rządu był Syryjczyk

Syryjczyk niekoniecznie musiał być Arabem. Tam jest w ch... chrześcijan (10%), w tym nawet kolesie wyznający chrześcijaństwo asyryjskie, uważający się za etnicznych Asyryjczyków. Więc może służby akurat w tym przypadku nie dały plamy. Anyway, powód do powołania komisji śledczej jest oczywisty.
    • fiu-bzdziu2010 Re: Koordynator lotu-Arabski i Błaszczak 02.02.12, 00:55
      Błaszczak- taka sama funkcja , czy może już zdradził, czym się różniła jego koordynacja??? chodzi oczywiście o zakres pracy???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka