Dodaj do ulubionych

Michnik: Dlaczego nie poparłem Unii Wolności?

• Gość: Simplex Re: Michnik: Dlaczego nie poparłem Unii Wolności? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.04, 00:44
      W takim razie namawiam pana Michnika do poparcia samoobrony :D
    • Gość: thomas Re: Michnik: Dlaczego nie poparłem Unii Wolności? IP: *.165.81.78.Dial1.Detroit1.Level3.net 11.06.04, 01:19
      Kociokwik demona Michnika
      • Gość: szlajfert FRASYNIUK TO OBROŚNIĘTA FUJARA! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.06.04, 01:40
        • Gość: harcownik Re: FRASYNIUK TO OBROŚNIĘTA FUJARA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 10:56
          Jak tak możesz pisać o wodzu Unii Wolności?
      • Gość: mimikra DAMY RADĘ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 01:46
        PO odmówiła umieszczenia na warszawskiej liście do PE Marty Fogler, tłumacząc to
        doniesieniami prasowymi o zamieszaniu Foglerowej w tzw. "aferę mostową".
        Wiadomo, Platforma musi być jak żona Cezara. I dlatego lokomotywą warszawskiej
        kampanii tej partii musiał zostać Paweł Piskorski, który jak powszechnie wiadmo
        jest czysty jak łza i nie miał nigdy do czynienia z żadną aferą, a już na pewno
        nie mostową:)

Za to PiS oferuje Warszawiakom, Europejczykom charyzmatycznego młodziana, który
        otwarcie przyznaje, że ceni i podziwia Augusto Pinocheta. Jeździł nawet
        specjalnie do tego bandziora, żeby mu ofiarować ryngraf z Matką Boską!

W czym tu wybierać? Zostaje tylko Geremek. On nam wstydu nie przyniesie, a nawet
        wręcz przeciwnie, swoim nazwiskiem będzie podnosił prestiż naszego kraju. Jeden
        Geremek a Parlamencie Europejskim będzie się liczył bardziej niż 53 Kamińskich
        lub Piskorskich.

Damy radę, bo musimy.
        Otrąbcie znajomych, żeby wrócili wcześniej z działek i innych wczasów. Nie wolno
        przegapić tej szansy!
        • Gość: Stary71 OBY! IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 11.06.04, 05:20
          Pewności nie ma, ale trzeba popróbować, skoro głosowało się na UW OD ZAWSZE.
          Nie można przecież zmieniać poglądów dlatego tylko, że nie ma na nie
          koniunktury. Elektorat UW jest niewielki - nie może być inaczej w kraju, w
          którym rozum był i pozostaje w niskiej cenie
        • lupus.lupus Re: DAMY RADĘ!!! 11.06.04, 10:03
          Obsesyjnie czepiasz się Kamińskiego(chyba z trzeci raz)i tej nieszczęsnej
          historii z ryngrafem.To dawna sprawa i nie powinna mieć wpływu na pracę
          KAmińskiego w PE.Chyba, że tak łatwo nie wybaczasz grzechów młodości. Mam
          nadzieję, że będziesz równie stanowcza w ocenie młodzieńczych zachowań BG,
          który młodość spędził w organizacji, którą porządni ludzie omijali szerokim
          łukiem.
          • Gość: mimikra Re: DAMY RADĘ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 14:37
            Najwyrażniej masz lepszą pamięć ode mnie, bo pamiętasz nawet rzeczy, które nie
            miały miejsca. Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek wcześniej pisała na tym
            forum o uwielbieniu posła Kamińskiego dla chilijskich zwyrodnialców, którzy do
            walki de swoimi przeciwnikami politycznymi używali tak wyrafinowanych metod jak
            wyrywanie paznokci i podłączanie genitaliów do prądu. Nie przypominam sobie
            również żeby Michał Kamiński kiedykolwiek publicznie przeprosił za swoje
            idiotyzmy i przyznał, że wstydzi się tych wybryków.

To prawda, że Geremek w latach młodości należał do PZPR. Wystąpił jednak z
            partii w 1968 roku manifestując w ten sposób swój sprzeciw dla inwazji wojsk
            Układu Warszawskiego na Czechosłowację. Następne lata swojego życia spędził
            walcząc z tym systemem i należy do grona tych osób, które walnie przyczyniły się
            do jego obalenia. A gdzie byli wtedy ci wszyscy "porządni ludzie"? Dlaczego do
            najbardziej aktywnych opozycjonistów należeli "różowi", czyli tacy jak Michnik i
            środowisko dzisiejszej UW?

Nie będę taka szybka jak Ty w potępianiu w czambuł wszystkich ludzi, którzy w
            latach czterdziestych czy pięćdziesiątych zostali "ugryzieni przez Hegla" i
            mieli swój flirt z komunizmem. Nie będę tak robić, choć nie miałam nigdy
            wątpliwości, że komunizm był złem, tak samo jak nazizm. Nie będę tego robić, bo
            nie mogę mieć pewności, że w każdej ekstremalnej sytuacji zachowałabym się
            dokładnie tak, jakbym chciała. Miałam wielkie szczęście urodzić się w weselszych
            czasach i nigdy nie musiałam dokonywać takich wyborów.
            Tyle.
        • Gość: harcownik Re: DAMY RADĘ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 11:02
          Damy radę Geremkowi. Pokonamy go swoimi głosami. Już więcej Polsce
          nie będzie szkodził. Panie Geremek, proszę udać się w kierunku
          śmietnika historii. Spocznie tam pan w zacnym towarzystwie Wałęsy,
          Mazowieckiego, Frasyniuka, Krzaklewskiego i im podobnych.
          Macewy już przygotowane.
        • Gość: uciekająca siostra Re: DAMY RADĘ!!! IP: *.crowley.pl 11.06.04, 12:51
          Gość portalu: mimikra napisał(a):

> PO odmówiła umieszczenia na warszawskiej liście do PE Marty Fogler, tłumacząc
          t
          > o
          > doniesieniami prasowymi o zamieszaniu Foglerowej w tzw. "aferę mostową".
          > Wiadomo, Platforma musi być jak żona Cezara. I dlatego lokomotywą warszawskiej
          > kampanii tej partii musiał zostać Paweł Piskorski, który jak powszechnie
          wiadmo
          > jest czysty jak łza i nie miał nigdy do czynienia z żadną aferą, a już na
          pewno
          > nie mostową:)
          >
          > Za to PiS oferuje Warszawiakom, Europejczykom charyzmatycznego młodziana,
          który
          > otwarcie przyznaje, że ceni i podziwia Augusto Pinocheta. Jeździł nawet
          > specjalnie do tego bandziora, żeby mu ofiarować ryngraf z Matką Boską!
          >
          > W czym tu wybierać? Zostaje tylko Geremek. On nam wstydu nie przyniesie, a
          nawe
          > t
          > wręcz przeciwnie, swoim nazwiskiem będzie podnosił prestiż naszego kraju.
          Jeden
          > Geremek a Parlamencie Europejskim będzie się liczył bardziej niż 53 Kamińskich
          > lub Piskorskich.
          >
          > Damy radę, bo musimy.
          > Otrąbcie znajomych, żeby wrócili wcześniej z działek i innych wczasów. Nie
          woln
          > o
          przegapić tej szansy!
          Damy radę,damy.
          A nawet jak przegramy,to w dobrym towarzystwie :)))
      • Gość: belfer thomas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 13:24
        Ile razy mozna Tobie pisac abys rzucil te rozbiorki domow z azbestu?! Jestes
        monotematyczny jak moja rada.
    • Gość: FRANK Re: Michnik: Dlaczego nie poparłem Unii Wolności? IP: *.wa.bigpond.net.au 11.06.04, 04:12
      Ale popiera Pan towarzysza Millera i im podobnych, a to wstyd, wiecej niz
      wstyd, to obrzydliwe
    • Gość: urwis Adamie Adamie zacznij popierać JOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 09:00
      Dopóki nie będą wprowadzone okręgi jednomandatowe, OŚWIADCZAM, nie będę
      chodził na wybory. Nie będę popierał partyjniactwa w żadnej postaci. Wyjaśniam,
      że znam argumenty przeciwko temu systemowi, który oczywiście nie jest systemem
      idealnym, bo takie nie istnieją. Uważam, że przy wszystkich zastrzeżeniach, że
      Jednomandatowe Okręgi Wyborcze (JOW)są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż
      głosowania na listy zdemoralizowanych partyjniaków. Historia III RP jest
      potwierdzeniem tego.
      Gdybym mógł poprzeć np. Jana Kułakowskiego jako Jana Kułakowskiego, to z
      pewnością oddałbym na niego swój głos. Gdy mam oddać głos na Jana Kułakowskiego
      z UW, to dziękuję bardzo, wolę zostać w domu.
      Jak najszybciej trzeba odsunąć od manipulacji ordynacją wyborczą niejakiego
      prof. Geberthnera, który jest klasycznym partyjnym SLD-owskim lobbystą, a
      występuje jako ekspert sejmowy.
      Co do UW (mam tam dobrych znajomych, lecz nigdy na nich nie głosowałem), to
      zawsze zastanawiałem się nad tym swoistym paradoksem - jak to jest, ze partia ,
      w której naprawdę było sporo osób 'na poziomie', nie potrafiła jednoznacznie
      określić czym chciała być. Czy chciała być 'partią ludzi rozumnych' ? To
      niektórym wystarczało, w rezultacie skończyło się na przyklejeniu jej przez
      szeroki krąg wyborców miana przemądrzalców i cwaniaków, których oczywiście nikt
      nie lubi. Czy chciała być języczkiem u wagi ? Nie udało się. Łączenie
      Balcerowicza z Kuroniem nigdy nie może się udać. Odrzucenie apriori takiego
      pojęcia jak interes narodowy ( a to niestety trzeba przypisać ideologom z UW)
      skutkowało tym, ze monopol na pojęcie interesu narodowego stał się nośnikiem
      sukcesów LPR. Wolno mieć interes narodowy Niemcom, Amerykanom, dlaczego nie
      wolno mieć go Polakom ?
      Można się nad tym dłużej rozwodzić, ale po co ? UW nie da się jak Matrix
      reaktywować i im szybciej uświadomią to sobie jej członkowie i sympatycy, tym
      lepiej. Szkoda ich złudzeń.
      • Gość: belfer do urwisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 11:45
        Gość portalu: urwis napisał(a):

"... w rezultacie skończyło się na przyklejeniu jej przez
        szeroki krąg wyborców miana przemądrzalców i cwaniaków, których oczywiście nikt
        nie lubi."

W spoleczenstwie postkomunistycznym, niedouczonym, roszczeniowym, pelnym
        buraczanego parafianizmu, nie mozna oczekiwac, ze INTELIGENCJA bedzie kochana.
        Antypatie do UW i jej wczesniejszej postaci, to wynik polskiego antysemityzmu
        (pieprzenie o pochodzeniu czlonkow Unii), niecheci do autorytetow (chyba, ze
        nosza szaty szamana), lek przed odwaznym krokiem w przod (do Europy) etc.
        Niedouczony elektorat "lapie" belkot "leperow" i temu podobnych. Bez ludzi
        opozycji lat '60, '70, '80 nie byloby UD, a potem UW, nie byloby Okraglego
        Stolu, planu Balcerowicza (wsadzam chyba kij w mrowisko) itd. Bylaby, by moze,
        droga rumunska w odsunieciu komunistow od wladzy i ciagle marzenia o wspolnej
        Europie.
        Paranoja poprawiaczy politycznych i ekonomicznych planow zawiodla nas do
        sytuacji dzisiejszej.
        Za duzo naklikalem. Pozdrawiam.
    • lupus.lupus Re: Michnik: Dlaczego nie poparłem Unii Wolności? 11.06.04, 09:14
      Jak jest różnica między udzieleniem poparcia a publicznym stwierdzeniem, że
      będzie się głosowało na kogoś? Żadna.Myślę, że Wielki Redaktor po prostu
      postanowił urozmaicić nieco tradycyjne agitki na rzecz UW przed każdymi
      wyborami i wzbogacić o pewien element bezstronności-owi "znajomi i czytelnicy".
      • leszek.sopot telegraf od Michnika: będę głosował na UW!! 11.06.04, 09:53
        lupus.lupus napisał:

> Jak jest różnica między udzieleniem poparcia a publicznym stwierdzeniem, że
        > będzie się głosowało na kogoś? Żadna.

Na pewno? Jest żadna wtedy, gdy osoba poza słownym poparciem nie mogłaby zrobić
        nic innego. A przecież Michnik mógłby z pewnością zrobić dużo więcej:
        – osobiście włączyć się w popieranie kandydatów UW (przecież nawet prezydent
        Kwaśniewski zrobił sobie z jednym takim zdjęcie) np. uczestnicząc w spotkaniach
        przedwyborczych
        – mógłby napisać sążniste artykułu przekonujące do głosowania na UW
        – mógłby też próbować przekonać Gazetę by stała się organem agitacji partyjnej.
        Ja nic takiego nie zaobserwowałem. Co prawda pojawił się tekst Mirka Czecha
        (nudnawy) i dobry wywiad z Włodkiem Frasyniukiem, ale to za mało by uważać, że
        GW stała się tubą UW.

> Myślę, że Wielki Redaktor po prostu
        > postanowił urozmaicić nieco tradycyjne agitki na rzecz UW przed każdymi
        > wyborami i wzbogacić o pewien element bezstronności-owi "znajomi i
        czytelnicy".

A ja myślę, że dlatego Michnik wydrukował ten tekst, gdyż spotkał się z dużą
        krytyką tzw. środowiska GW, że gazeta nie zaangażowała się w popieranie i
        pokazywanie kandydatów UW (jedyny wyjątek to Geremek - ale to i tak z innej
        okazji). Ten telegraf od Michnika to chyba jakieś alibi - by móc twierdzić po
        wyborach "przecież napisałem, że na was będę głosował", a nie chęć
        urozmajcenia "tradycyjnej agitki" (co uważasz za tradycyjną agitkę - czy to
        przyśpiewka i jakiś plakat?). Michnik ma wiele pretensji do UW i praktycznie z
        partią kontaktów nie utrzymuje. Wyjątek robi tylko dla kilku osób, których
        raczej nie widzy przez pryzmat partyjny lecz ideowy.
    • dr.krisk Dlaczego popieram Unię Wolności. 11.06.04, 09:43
      Bo jest jedyną partią ludzi odpowiedzialnych za Polskę. Partią, która nigdy nie
      obiecywała gruszek na wierzbie, i dlatego przegrała z populistami z SLD, AWS i
      co tam jeszcze nasza robaczywa klasa polityczna urodziła.
      Znam osobiście kilku ludzi z UW - są porządni, inteligentni i uczciwi. W
      poglądach zrównoważeni, rozumiejący złożoność naszej polskiej sytuacji.
      Obrzucanie UW epitetami jest niepoważne - to my sami, wyborcy, zdecydowaliśmy
      że wolimy obiecywane przez populistów złote góry, i wypięliśmy się na jedyną
      odpowiedzialną partię w Polsce. Woleliśmy Leppera od Mazowieckiego, to teraz
      mamy.
      Będę głosować na UW.
      KrisK
      • Gość: urwis Re: Dlaczego popieram Unię Wolności. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 10:15
        W międzyczasie coś się stało, ktoś dostał czerwoną kartkę od wyborców i z
        tego trzeba wyciągać wnioski drogi dr. krisk, gdyż sytuacja polityczna w III RP
        jest bardzo dynamiczna i nie mozna argumentów politycznych zastępować
        psychologicznymi w rodzaju 'znam paru porządnych ludzi'.

Co się stało w III RP ?
        Co najmniej od procesu Rywina wyszła prawda o podwójnym życiu politycznym III
        RP, o rządach klik partyjnych. Działo się to od początku tj. od 1989 r.
        Fundamenty pod tę budowlę kładli w dużym stopniu działacze Unii Wolności i
        wcześniejszych mutacji ( m.in. legitymizowali postkomunistów) i to są fakty nie
        do odrzucenia. Za to dostali czerowoną kartkę od wyborców. Dla mnie jest to jak
        wcześniej pisałem swoisty paradoks historii, jak ludzie inteligentni mogli
        sygnować działania w sposób oczywisty w dłuższym przedziale czasu
        doprowadzające do zabagnienia życia publiczengo. Odpowiedz na to dr. krisk
        • dr.krisk Odpowiadam. 11.06.04, 10:55
          Co do "czerwonych kartek od wyborców", to akurat ten argument mnie nie rusza. O
          mało co prezydentem Polski nie zostałby niejaki Tymiński, obecnie zaś wyborcy
          (przynajmniej ich część) pokochali Leppera - najwyraźniej gust większości
          Polaków inny jest niż mój. Co nie znaczy, abym miał go zmieniać.
          Argumenty o grzechach UW polegających na "legitymizacji postkomunistów" uważam
          za co najmniej śmieszne. Po prostu - UW uważała że demokracja jest dla
          wszystkich, również dla postkomunistów.
          Natomiast uważam, że argumenty dotyczące "porządnych ludzi" są jak najbardziej
          na miejscu. Nie sa to bowiem argumenty, jak piszesz, "psychologiczne" ale
          etyczne. A nieetyczne postępowanie to podstawowy polski problem.
          KrisK
          • Gość: harcownik Re: Odpowiadam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 11:08
            Gdyby w Unii Wolności byli porządni ludzie, to wyborcy nie wyprosili by ich
            z Sejmu. Ciekawe, że ciągle nie mozna ich przegonić z telewizji i ciągle
            narażeni jesteśmy na oglądanie tych skompromitowanych Frasyniuków na ekranie.
            UW to partia marginesu społecznego.
            • dr.krisk Porządni ludzie... 11.06.04, 11:15
              Oczywiście, oczywiście....
              Wyborcy wyprosili wstręciuchów z UW, a na ich miejsce wstawili porządnych ludzi
              z Samoobrony, SLD, PSL. To dopiero som porządne ludzie!
              Najwyraźniej inaczej rozumiemy określenie "porządny człowiek" oraz "margines
              społeczny". Nie dziwi to zresztą, mój ty wielbicielu Andrzeja z Klewek.
              Tak przy okazji - czym skompromitował się Frasyniuk? Bo jakoś sobie nie
              przypominam... jakaś afera? Fałszowanie list wyborczych? Przekrety finansowe?
              Czy może tak piszesz aby pisać?
          • Gość: urwis dr.krist - sine ira et studio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 12:01
            1. Gorąco polecam wywiad z prof. Wnukiem-Lipińskim (Rz-lita dodatek Plus Minus
            z 04 czerwca br.)'Podwójne życie demokracji',gdzie można przeczytać m.in. o
            procesie glajszlachtowania życia politycznego w Polsce (tak Niemcy mówili o
            życiu politycznym w Republice Wiemarskiej). Rachunki za to zawsze ktoś płaci.
            Polityka demokratyczna ma taką a nie inną naturę. Kiedy opadają emocje, kiedy
            występuja skutki, szczególnie te negatywne (tych w polskim życiu publicznym nie
            brakuje), nawet słabo zorientowany obywatel-wyborca wybiera w miarę
            racjonalnie. W długim okresie czasu, tak się dzieje. W moim przekonaniu
            zjawisko Leppera na dłuższą metę należy traktować jak grypę w organizmie. Na
            Lepperz świat i Polska nie kończą się

2. Problem "legitymizacji postkomunistów" jest hasłem wywoławczym w którym
            zawiera się cała masa problemów takich jak - próba zdominowania sceny
            politycznej w obozie S w okresie działania Komitetów Obywatelskich przez
            środowisko ROAD, nieprzeprowadzenie dekomunizacji - polecam znakomitą
            publicystykę na ten temat autorstwa Bronisława Wildsteina, nieuporzadkowanie
            statusu tajnych służb postPRL-owskich związanych z SLD, sojusze w samorządach
            SLD-UW" - etc. I wcale nie chodzi mi o tzw. polowanie na czarownice.

3. Środowisku UW bardzo zaszkodziła "szczególna" opieka ze strony red.Michnika,
            jego bliskie związki z Kwaśniewskim. Obserwatorzy polskiej sceny politycznej od
            początku obserwowali ten dziwny mezalians, który się na szczęście skończył.
            Gdyby środowisko to stać było na samodzielną myśl polityczną, to myślę, ze
            takie ugrupowania jak LPR czy Samoobrona miałyby o wiele mniejsze poparcie. Ale
            zabrakło wyobraźni. Na dobrą sprawę jednak, to czym różni się robotnik
            Frasyniuk od robotnika Wrzodaka ? Tym, że Zygmuś nie lubi Basi Labudy, a Władek
            Basię lubi ? Tym, że Zygmuś mówi o prawach narodu, a Władek o prawach
            homoseksualistów ? Jakie wybory ma dokonywać tzw. zwykły człowiek III RP, gdy
            ma takie propozycje ?
            • Gość: antyszambo... urwis!!! Ty umiesz czytac???!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 12:10
              Czy sluchasz "ryj'dzyka"?
            • Gość: antyszambo antyszambo przeprasza urwisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 12:19
              W emocjach napisalem tekst na Twoj nick, Twoj post, a mialem
              innego "forumowicza" na mysli. Bardzo przepraszam.
            • dr.krisk Grypa? Raczej trąd.... 11.06.04, 23:55
              Gość portalu: urwis napisał(a):

> W długim okresie czasu, tak się dzieje. W moim przekonaniu
              > zjawisko Leppera na dłuższą metę należy traktować jak grypę w organizmie. Na
              > Lepperz świat i Polska nie kończą się
              Na grypę można umrzeć. Ja zresztą nie mam już wiele czasu - chciałbym trochę
              pomieszkać w normalnym kraju, rządzonym przez rozsądnych ludzi, a nie brać
              ciągle udziału w jakiej grotesce.

>
              > 2. Problem "legitymizacji postkomunistów" jest hasłem wywoławczym w którym
              > zawiera się cała masa problemów takich jak - próba zdominowania sceny
              > politycznej w obozie S w okresie działania Komitetów Obywatelskich przez
              > środowisko ROAD, nieprzeprowadzenie dekomunizacji - polecam znakomitą
              > publicystykę na ten temat autorstwa Bronisława Wildsteina, nieuporzadkowanie
              > statusu tajnych służb postPRL-owskich związanych z SLD, sojusze w samorządach
              > SLD-UW" - etc. I wcale nie chodzi mi o tzw. polowanie na czarownice.
              Za Wildsteina dziękuję, raczej nie skorzystam. Nie interesują mnie artykuły
              opisujące możliwe scenariusze wydarzeń (political fiction), kto jest winien i
              co należało zrobić... Co do dekomunizacji - jest to słowo-wytrych. Wszyscy się
              nim posługują, ale nikt tak naprawdę nie wie co miałoby oznaczać. Słuchałem
              kiedyś w radiowej dwójce wywiadu z Tadeuszem Mazowieckim, w którym odpowiadał
              m.in. na zarzut nieprzeprowadzenia dekomunizacji. Całkowicie się z nim
              zgadzam... Zresztą niesmaczny i żenujący spektakl w trakcie lustracji dał nam
              przedsmak tego, co mogłoby się dziać...

> Na dobrą sprawę jednak, to czym różni się robotnik
              > Frasyniuk od robotnika Wrzodaka ?
              Wszystkim.
      • lupus.lupus Re: Dlaczego popieram Unię Wolności. 11.06.04, 12:44
        "Bo jest jedyną partią ludzi odpowiedzialnych za Polskę."

Zawsze zapala mi się czerwona lampka gdy słyszę, że coś
        jest "jedynym", "wyłącznym" Wydaje mi się, ze nie zachowałeś ostrożności
        wymaganej w używaniu tych słów.W innym poście tych wszystkim, któym nie po
        drodze z UW odesłałeś do Klewek z Andrzejem.Czysty fundamentalizm z którym
        nawet nie warto polemizować. W podobny sposób swoje ugrupowanie reklamuje
        Oszołom.Wystarczy zmienić nazwę.
        • dr.krisk A gdzie mianowicie? 11.06.04, 22:55
          lupus.lupus napisał:

>W innym poście tych wszystkim, któym nie po
          > drodze z UW odesłałeś do Klewek z Andrzejem.Czysty fundamentalizm z którym
          > nawet nie warto polemizować. W podobny sposób swoje ugrupowanie reklamuje
          > Oszołom.Wystarczy zmienić nazwę.
          Teraz ty się zagalopowałeś. A gdzie to ja "wszystkich, którym nie po drodze z
          UW" odesłałem do Klewek? Nigdzie tak nie pisałem, i proszę mi tu nie robić
          gęby, bo nie lubię.
          Uważam, że tylko UW realizowała jakis "plan troski o Polskę". Reszta troszczyła
          się (i troszczy) głownie o siebie. Jest to moje opinia, i wcale mnie to nie
          cieszy. Wolałbym, aby umiarkowanie, rozwaga, i odpowiedzialność cechowały
          wszystkie partie obecne w Sejmie. Ale tak nie jest.
    • Gość: obserwator Re: Michnik: Dlaczego nie poparłem Unii Wolności? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 11:20
      To dlaczego artykulik w "wybiórczej" pisanej jest na pierwszej stronie? To jest
      partia z tych co miały miały władzę, ale ją (przes......) zaprzepaściły w imię
      wyższych celów politycznych. I na co tu głosować? jak oddać głos to z rozmysłem
      a nie w celu popierwaniu następnych kolesi. Nie popieraj jej - nie ma nic do
      zaoferowania.
    • Gość: belfer powazna propozycja z przymruzeniem oka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 11:24
      Jestem daleki od zlosliwosci!!! Adam Michnik jest dla mnie wyjatkowym
      czlowiekiem i zasluguje na gleboki uklon szacunku.
      Jezeli takie fatum ciazy na rekomendacjach Adama Michnika, to blagam o jego
      poparcie dla "szamboobrony" i "lpr"!!!!

Z UW odplyneli "kelnerzy" i darmozjady. Zostali powazni ludzie z opozycyjna
      przeszloscia, a mlodziez nie tkwi tam dla szansy dorwania sie do koryta.
      Zaglosuje na UW, jak czynilem to dotychczas. Pozdrawiam sympatykow UW.
      • Gość: Harcownik Re: powazna propozycja z przymruzeniem oka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 11:45
        Unia Wolności to partia pseudointelektualistów i ćwierć inteligentów z tytułami
        profesorów. No i co te niby-mądre profesory dały Polsce? Czy w ciągu tych
        20 lat pogrążania i niszczenia naszej ojczyzny słyszał ktoś głos tych gości?
        Milczeli, zadowoleni, ze otrzymali wysokie pensje. Tak się kupuje
        sprzedawczyków, a nie ludzi naprawdę mądrych.
        Wasz czas już minął. Rozczarowaliście społeczeństwo.
        Dlatego damy szansę Lepperowi i ufamy, że prosty człowiek nie obciążony tytułami
        i dyplomami (rozdawanymi zresztą wśród swoich) poradzi sobie lepiej od was.
        Na pewno, Lepper nie da sobie nałożyć knebla poprawności politycznej, który
        wy obnosicie z wzajemnym podziwem.

• dr.krisk Wielbiciele Andrzeja z Klewek.. 11.06.04, 11:52
          Gość portalu: Harcownik napisał(a):

> Unia Wolności to partia pseudointelektualistów i ćwierć inteligentów
          pisze się "ćwierćinteligentów". Przynajmniej po polsku.

> Dlatego damy szansę Lepperowi i ufamy
          Ufajcie, ufajcie...
          Na szczęście pieniądze trzymam w banku w Stanach. Andrzej się do nich nie
          dobierze...
        • leszek.sopot Re: powazna propozycja z przymruzeniem oka 11.06.04, 11:56
          Harcownik napisał, że przez dwadzieścia lat pogrążano i niszczono Polskę, a
          jego zdaniem pseudointelektualiści i ćwierć inteligenci z tytułami profesorów
          milczeli zadowoleni, że otrzymali wysokie pensje.
          Król Ubu by się uśmiał cztając takie farmazony, ale tu człek "Harcownik"
          napisał to zapewne po głębokim zastanowieniu i szperał w swojej pamięci za
          argumentami potwierdzającymi te frazesy. Jednak argumentów nie przedstawił,
          poprzestał na prawdzie objawionej - tylko kto mu ją objawił? W następnym zdaniu
          wyjaśnia, że ufa Lepperowi (dufny w swoją mądrość objawioną pisał w liczbie
          mnigiej) bo to prosty człowiek nie obciążony tytułami i dyplomami, i który nie
          da sobie nałożyć knebla poprawności politycznej.
          To sformułowanie o "prostym człowieku" jest tak bezdennie głupie, że aż po
          prostu śmieszne.
          Harcownik chce mieć chama i idiotę za przywódcę, to niech go sobie ma,
          widocznie taki sam z niego "prosty człek".
        • Gość: anty'szamboobrona do "harcownika" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 11:58
          Jestes z tej samej stajni co "chinczak"???
          Kto za Ciebie wstukuje literki???
          Kup sobie swiadectwo ukonczenia podstawowki na targu w Klewkach. Twoja
          edukacja, to chyba reklamy w tv.
          ZLODZIEJ, nacjonalista, klamca itp itd jest szansa dla tego kraju?! Jedz juz
          dzisiaj na Bialorus. Tylko, ze tamto spoleczenstwo nie zasluguje na taka kare.
        • Gość: Antoni Szkoły precz, rozum precz, skaczmy w przepaść !!! IP: *.chello.pl 11.06.04, 12:09
          Gość portalu: Harcownik napisał(a):

> Dlatego damy szansę Lepperowi i ufamy, że prosty człowiek nie obciążony
          > tytułam i i dyplomami (rozdawanymi zresztą wśród swoich) poradzi
          > sobie lepiej od was.

Harcownik wynalazł receptę na sukces: najlepiej dajmy ster samolotu komuś kto
          nie ma licencji pilota albo kierownicę szybkiego samochodu na trudnej drodze
          osobie bez prawa jazdy. Oczywiście, że taka osoba nieobciążona dyplomami i
          poczuciem odpowiedzialnością poradzi sobie lepiej z naszymi problemami niż
          ludzie którzy coś wiedzą - będzie wypadek i problemy znikną razem z nami.
    • Gość: Jaster UNIA WOLNOŚCI - REAKTYWACJA IP: *.stevenet.eu.org / 193.28.230.* 11.06.04, 12:09
      Niepoważnym jest właśnie głosowanie na karierowiczów i dorobkiewiczów z innych
      partii. Głosowanie na kandydatów Unii Wolności jest głosem oddanym nie na
      nieboszczyków, a na kandydatów, którzy zostali z Unią Wolności związani tylko
      ideą i patriotyzmem. Jak wiadomo szeregi partii, która ma podobny program i
      cele - PO - są przepenione nie tylko ludźmi, którzy marzą o mocnej pozycji
      Polski w Europie i naprawieniu sytuacji gospodarczej i społecznej w Polsce, ale
      także gigantyczną liczbą dorobkiewiczów,, którzy szukają potocznie mówiąc,
      dobrej i korupcjogennej "fuchy". To jest najbardziej przerażające w "mojej
      drugiej partii". Piszę "mojej drugiej", gdyż to na nią oddałbym swój głos,
      gdyby Unia Wolności nie istniała. Na szczęście jednak UNIA WOLNOŚCI
      ISTNIEJE !!! i to na nią oddam mój głos. Chciałbym tylko, żeby Unia Wolności
      staranniej dobierała członków w momencie gdy powróci na arenę polityczną. Nie
      jest pytaniem CZY, ale KIEDY Unia Wolności powróci na arenę polityczną. Na
      razie Unia Wolności ma poparcie powyżej 6%, więc oddany na nią głos nie jest
      głosem straconym !!! Dlatego też apeluję do dawnych sympatyków Unii Wolności i
      do tych, którzy chcą, aby w Polsce wreszcie się coś ruszyło - głosujcie na Unię
      Wolności !!! Wbrew pozorom nie jestem członkiem UW, ale wierzę w ludzi
      tworzących to ugrupowanie polityczne, a nie szyld. To ludzie znajdujący się
      wewnątrz liczą się ! Powołuję się także na opinię ludzi uchodzących w Polsce za
      elitę inteligencji, kultury i szeroko pojętej mądrości. Ci ludzie poparli Unię
      Wolności. Ja także popieram ...
      Zapraszam do przeczytania listu ludzi światłych do społeczeństwa
      www.uw.org.pl/main/aktualnosci.php?id=410
      • Gość: belfer Re: UNIA WOLNOŚCI - REAKTYWACJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 12:13
        To co napisales jest mi bardzo bliskie. Pozdrawiam.
      • Gość: ws Re: UNIA WOLNOŚCI - REAKTYWACJA IP: *.dip.t-dialin.net 11.06.04, 13:09
        "a na kandydatów, którzy zostali z Unią Wolności związani tylko
        ideą i patriotyzmem."

To jest pewien problem.
        Mysle, ze wielu ludzi ich nie lubi bo sa za uczciwi i ideowi.
        Wielu pewnie mysli, ze to najgorsi ze wszystkich zlodzieje, bo sie jeszcze nigdy
        nie dali zlapac.

• Gość: zwykly Re: UNIA WOLNOŚCI - REAKTYWACJA IP: *.dialup.online.no 11.06.04, 22:38
          ...tak, tak! sa i zawsze byli uczciwi i ideowi, za Stalina najbardziej z
          Szymborska na czele!
          • leszek.sopot Re: UNIA WOLNOŚCI - REAKTYWACJA 12.06.04, 13:40
            Gość portalu: zwykly napisał(a):

> ...tak, tak! sa i zawsze byli uczciwi i ideowi, za Stalina najbardziej z
            > Szymborska na czele!

A kiedy umarł Stalin? Czy wtedy gdy żył ty z nim walczyłeś?
    • Gość: marzyciel Re: Michnik: Dlaczego nie poparłem Unii Wolności? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.06.04, 12:31
      Na tym targowisku próżności i niekompetencji jedynie głosowanie na Unię
      Wolności ma sens. Dlatego oczywiście będę na jej kandydatów głosował. Najlepsze
      dla Polski byłoby, gdyby sdobyła większość (to już o przyszłych wyborach do
      sejmu)pozwalającą samodzielnie rządzić. Co, pomarzyć nie wolno?

• Gość: belfer marzycielu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 13:15
        Nie jestes jedyny!!! Pozdrawiam!!!
    • Gość: DS Re: Michnik: Dlaczego nie poparłem Unii Wolności? IP: 81.15.161.* 11.06.04, 12:55
      Róbmy swoje !!!!
      Popieram Unię Wolności.
      Popieram Adama Michnika !!!!
      Dziękuję za to co Państwo robicie i jak to robicie.
    • indris Dlaczego nie poprę Unii Wolności? 11.06.04, 13:13
      Ze względu na ich stosunek do udziału Polski w awanturze irackiej. A to
      BARDZIEJ kompromituje Polskę niż brak światowych manier.
    • Gość: DS Re: Michnik: Dlaczego nie poparłem Unii Wolności? IP: 81.15.161.* 11.06.04, 13:17
      Róbmy swoje.
      Popieram Unię Wolności !!!
      Popieram Adama Michnika !!!!
      Dziękuję Państwu za to co robicie i za to jak to robicie.
    • Gość: Ksiądz Robak Re: Michnik: Dlaczego nie poparłem Unii Wolności? IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.06.04, 14:59
      Adamie, zwijaj się - twój czas już minął i należy Ci się dłuższy odpoczynek -
      paroletni bo inaczej twoja wyborcza rozłoży się jak przejechana żaba.
    • Gość: NewYorker Michnik to POKRETNY OSZUSCIE !! IP: *.proxy.aol.com 11.06.04, 22:47
      zeby ciebie w koncu szlag TRAFIL !!!

TFUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU na RECHABILITANTOW ZLODZEJI z PRL-u i KOMUNISTOW
      w Polsce czyli UW!
      • Gość: zgrrredek do NewYorker IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 23:05
        Twoj nick na pewno cos sugeruje - wspolnte Twego intelektu ze sklepem z
        tandetnymi i paszteciarskimi ciuchami o tej samej nazwie.
        Nawet mi Ciebie nie jest zal, nie zaslugujesz na to.
        • Gość: Radykał Re: do NewYorker IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 23:21
          Właściwie to nie znam gorszej partii jak UW. Chyba umieściłbym najgorsze partie
          w następującej kolejności: SLD, SLDPL, UP i UW.
          Ta końcówka jest do obcięcia drodzy wyborcy!
          • shawman Re: do NewYorker 13.06.04, 02:22
            Hmm, ciekawe jakimi kryteriami się kierujesz. Gdyby ktoś kazał mi
            wybrać "najlepszą" partię, to pewnie zastosowałbym kryteria takie jak:
            - jakość programu (realność, wpływ na gospodarkę i na nasze kieszenie)
            - fachowość polityków (ich dokonania, wykształcenie, poglądy)
            - jakość działaczy (np. uczciwość, niekaralność, odnoszenie się do innych
            ludzi)
            - korzenie (komunistyczne czy opozycyjne)
            ... i wychodzi mi, że Unia Wolności jest najlepsza! Na drugim krańcu zaś
            plasują się Samoobrona, SLD, PSL, LPR... Ciekawi mnie więc, jak ty doszedłeś do
            swojego wniosku? Bo patrz, takie różnice... :>
    • Gość: KKK Czujecie ten smród? To Mumia Wolnosci! Ale fetor! IP: 5.2.* / *.chello.pl 12.06.04, 13:37
      • leszek.sopot Hi, ale facio ma kłopoty ze swoim noskiem 12.06.04, 13:42
        Jak już ci śmierdzi monitor to może pora byś wziął prysznic i te rzygi z
        klawiatury i monitora przemył. Spiesz się, bo jeszcze zemdlejesz i zemrzesz...
      • Gość: klik Re: Czujecie ten smród? To Mumia Wolnosci! Ale fe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 14:55
        Dziękuję wszystkim ,którzy używali wulgaryzmów za pomoc w podjęciu decyzji na
        kogo jutro głosować (byłem niezdecydowany). Już wiem ,że na UW. Coś w tym musi
        być , że jej przeciwnicy są pełni agresji i prostackiego chamstwa , a
        zwolennicy wprost przeciwnie. Poczucie przyzwoitości nakazuje dołączyć do tych
        nieagresywnych.
        • shawman I słusznie 13.06.04, 02:23
          I słusznie. Mnie też ataki takiego Leppera czy Pęka na Unię Wolności zawsze
          utwierdzały w przekonaniu, że dobrze robię popierając UW. :)
      • Gość: Świstak Trzeba było umyć nogi, to by Ci nie śmierdziało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 21:48
        A ja i tak zagłosuję na Unię Wolności
    • Gość: Henryk Nie popierając -głosuję nanią - (UW) IP: 82.160.30.* 12.06.04, 22:52
      Niestety, zapewne z tym samym skutkiem.
    • Gość: Antypod Logika Michnika IP: *.nsw.bigpond.net.au 13.06.04, 03:47
      Michnik: "nie popieram Unii Wolności. Ale oczywiście będę na jej kandydatów
      głosował."

objaw starosci czy konsekwentna przebieglosc stalinowca?
      • Gość: Stary71 Re: Logika Michnika IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 13.06.04, 04:13
        Gość portalu: Antypod napisał(a):

> Michnik: "nie popieram Unii Wolności. Ale oczywiście będę na jej kandydatów
        > głosował."
        >
        > objaw starosci czy konsekwentna przebieglosc stalinowca?
        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
        Nie, po prostu chciał dać do zrozumienia, że przy tej ilości wrogów i
        niechętnego mu pospólstwa każdy jego ruch wywoła reakcje odwrotna, niestety.
        • Gość: http://pamietamy.t Re: Logika Michnika, logika zydokomuny-trzymac sie IP: *.prod-empresarial.com.mx 13.06.04, 12:50
          razem

pamietamy.tripod.com
          • Gość: le masz ciężki problem z żółcią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 13:09
            no i z rozumkiem, który ci zmalał, że pod mikroskopem go nie widać:))
    • Gość: KKK Michnik? To on jeszcze żyje? IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.06.04, 13:10
      Pewnie popijanie wódy z Urbanem tak go konserwuje
      • Gość: le To nie wiedziałeś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 13:13
        Jakoś kiepsko z twoją obserwacją rzeczywistości, na jakimś odludziu się
        schowałeś?
    • Gość: Kagan Re: Michnik: Dlaczego nie poparłem Unii Wolności? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 13:16
      Michnik juz nie wierzy w UWekow... ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka