19.04.12, 18:30
Cały czas słyszę z wiadomych ust o tym że nie jesteśmy wolnym krajem, że Polska jest kondominium rosyjsko-niemieckim*, że nie ma u nas demokracji, wolności słowa, że "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie itd.
Proszę tedy tych wszystkich którym ta retoryka jest bliska o oświecenie mnie "w tym temacie" i odpowiedzi na takie pytania:
1. Jakie są atrybuty i cechy wolności i suwerenności których w naszym kraju brakuje?
2. W czym przejawia się brak demokracji ?
3. W jaki sposób dławi się w Polsce wolność słowa oraz kto i gdzie cenzuruje media ?

*Był taki jeden który mówił o swoim kraju że jest on "kondominium francusko-brytyjskim". Wiecie o kim mówię i co z tego wynikło ?
Obserwuj wątek
    • czan-dra Re: wolność 19.04.12, 18:36
      Odp.1. Brak rządów Kaczyńskiego.
      Odp. 2. Nie rządzi Kaczyński.
      Odp.3. Nie przyznaje się za darmo miejsca w multipleksie, TVP nie relacjonując zadymy wyjazdowej w Budapeszcie.
      * A.H. II Wojna Światowa.
      • ave.duce Re: wolność 19.04.12, 18:48
        Nie wyrywaj się przed szereg, bo nie Ty byłeś wywołany do odpowiedzi ;)
        • czan-dra Re: wolność 19.04.12, 18:54
          Oj tam, oj tam.
          Ale oni znają inną prawdę, i tu może być ciekawie.
          • ave.duce Re: wolność 19.04.12, 18:58
            Zapewne w zamierzeniu Ertego2 miał to być cерёзный wątek dla kaczystów&co.
    • niezdeprawowany6 jest cenzura, zamordyzm i podsłuchy - a więc ? 19.04.12, 18:57
      • indris Gdzie jest cenzura ? 19.04.12, 19:03
        Zakładając, że wiesz, co to słowo znaczy...
      • tw_wielgus Re: jest cenzura, zamordyzm i podsłuchy - a więc 19.04.12, 19:03
        Tak masz rację, a teraz spróbuj ją uzasadnić.
        • tw_wielgus Re: jest cenzura, zamordyzm i podsłuchy - a więc 19.04.12, 19:33
          No coś Ci z tym uzasadnianiem nie idzie. Nawet wiem dlaczego.
          • scoutek Re: jest cenzura, zamordyzm i podsłuchy - a więc 19.04.12, 19:40
            tw_wielgus napisał:

> No coś Ci z tym uzasadnianiem nie idzie. Nawet wiem dlaczego.

podsłuchują go, trzymają za mordę albo ocenzurowali?
            • tw_wielgus Re: jest cenzura, zamordyzm i podsłuchy - a więc 19.04.12, 19:54
              ocenzurowali... Słusznie, tak pewnie było. No bo skoro od tak długiego czasu czekamy na uzasadnienie to przyczyna nie może być inna niż ta.
      • scoutek Re: jest cenzura, zamordyzm i podsłuchy - a więc 19.04.12, 19:10
        niezdeprawowany6 napisał:

1. kto kogo trzyma za mordę i co to oznacza?
        2. o jakiej cenzurze mowa, Macierewicz i panprezes (i cały PiS)mogą publicznie opowiadać wszystko co im ślina na język przyniesie i nikt ich nawet nie straszy więzieniem
        3. podsłuchy były za Jarosława i wcale nie reagowałeś
      • erte2 Re: jest cenzura, zamordyzm i podsłuchy - a więc 19.04.12, 20:27
        niezdeprawowany6 napisał:
        ...jest cenzura, zamordyzm i podsłuchy - a więc
        W ten sposób możesz napisać o każdym kraju w każdym miejscu na świecie - tyle że jeśli tego nie uzasadnisz będzie to czysta demagogia. A ja prosiłem o konkrety - np. do 1989. roku w Polsce (przepraszam, w PRL-u) funkcjonował oficjalny Urząd Kontroli Prasy, Publikacji i Widowisk w którym musiałbyś zatwierdzić każdy tekst, książkę, artykuł a nawet drukowaną wizytówkę i pieczątkę (!). Był to urząd państwowy a niepoddanie się jego kontroli groziło sankcjami karnymi.
        W związku z tym ponawiam pytanie: czy potrafisz mi wskazać odpowiednik takiej instytucji ? Czy możesz mi podać przykład takiej instytucji w dzisiejszej Polsce ? Czy ktokolwiek zabrania jakiejkolwiek publikacji komukolwiek - od urbanowego "NIE" po rydzykowy "Nasz Dziennik" ? Czy możesz mi podać przykład ścigania kogoś za GŁOSZENIE POGLĄDÓW ? I z góry nadmieniam że procesy cywilne o obrazę, pomówienie czy fałszywe oskarżenie (prowadzone zresztą ex post a nie prewencyjnie) z cenzura nie mają nic wspólnego, jak również nie są cenzurą sprawy karne prowadzone z tytułu wyczerpania znamion przestępstwa określonego w KK.
        Więc jeśli znasz choć jeden taki przykład - to mi podaj. Ja czegoś takiego nie widzę.
        • etta2 Re: jest cenzura, zamordyzm i podsłuchy - a więc 19.04.12, 20:57
          No i...mamy ciszę grobową, już nie doczekamy się sensownego uzasadnienia odnośnie cenzury, podsłuchów, inwigilacji i tego typu "zbrodni" Tuska. Jak przychodzi do konkretów, to każdy pisdak wysiada, bo jest tylko i wyłącznie potakiwaczem jarozbawa, bezmyślnym, bezrozumnym i zwyczajnie głupim.
          • wanda43 Re: jest cenzura, zamordyzm i podsłuchy - a więc 19.04.12, 22:14
            22.22 jest, a on jeszcze nie odpowiedzial!
    • tw_wielgus Re: wolność 19.04.12, 19:02
      Odpowiadam na pytania w zadanej kolejności:

1. Nasz kraj jest niesuwerenny ponieważ nie rządzi Jarosław Kaczyński. Gdyż jedynie jest on gwarantem wolności naszego kraju. Dlaczego? Albowiem wielokrotnie zapewniał, że nie będzie pełnił swojej funkcji na kolanach.

2. Brak demokracji przejwia się mianowicie tym, iż redaktor Sakiewicz ryzykował własnym życiem aby złożyć tulipany pod pałacem prezydenckim.

3. Media, poza nielicznymi wyjątkami, zostały spacyikowane przez rządzącą juntę ponieważ nie piszą tego, co sobie życzy najukochańszy przywódca, żeby pisały.
    • a74-7 Re: wolność 19.04.12, 20:45
      dam ci malutki przyklad wolnosci slowa :-)
      Mohamed Al -Fayed mogl glosno powiedziec ze jego syn Dodi i princess Diana zostali zamordowani przez establishment.
      Natomiast Kaczynskiego opluwa sie i robi na niego nagonke i wysyla do psychiatryka , kiedy mowi ze jego brat zostal zamordowany .
      • scoutek Re: wolność 19.04.12, 20:52
        a74-7 napisał:

> dam ci malutki przyklad wolnosci slowa :-)
        > Mohamed Al -Fayed mogl glosno powiedziec ze jego syn Dodi i princess Diana zo
        > stali zamordowani przez establishment.
        > Natomiast Kaczynskiego opluwa sie i robi na niego nagonke i wysyla do psychi
        > atryka , kiedy mowi ze jego brat zostal zamordowany .

ale nikt mu nie broni głoszenia głupot
        a ty chciałbyś zamknąć gęby tum, którzy twierdzą, że Kaczor jest głupi
        • a74-7 Re: wolność 19.04.12, 21:08
          scoutek napisała:

>
          > ale nikt mu nie broni głoszenia głupot
          > a ty chciałbyś zamknąć gęby tum, którzy twierdzą, że Kaczor jest głupi

gdyby glupota miala skrzydla ty bys latala niczym golebica :-D

• scoutek Re: wolność 19.04.12, 21:13
            a74-7 napisał:

> scoutek napisała:
            >
            > >
            > > ale nikt mu nie broni głoszenia głupot
            > > a ty chciałbyś zamknąć gęby tum, którzy twierdzą, że Kaczor jest głupi
            >

> gdyby glupota miala skrzydla ty bys latala niczym golebica :-D

wyżej niż ty nie polecę :P
          • dupetek :) 19.04.12, 21:15
            Teee.. poeta! Nie maskuj swojej gó...a.nej natury plagiatami pseudopoetyckimi:)
      • dupetek Re: wolność 19.04.12, 20:55
        No właśnie! Dlaczego nikt głośno nie powie, że prezes swojego brata wysłał na śmierć? Sam się schował (jak w stanie wojennym) i znowu wszystko Leszek musiał wziąć na siebie:(
    • dupetek Wolność 19.04.12, 20:47
      Wolność - gdzie jest człowiek,
      co z tej pieśni cała myśl wysłucha...?

-na pewno nie Kaczucha:)
    • cookies9 Re: wolność 19.04.12, 21:01
      Nie ma wolności słowa zdaniem oszołomstwa, a tych dwóch -YaroZbaw i Antoni bez przerwy
      plują na własne panstwo,wyzywają władze od zdrajców i zaprzanców.To juz nie politycy,posłowie III RP tylka ukryta opcja sowiecka,która dąży do konfliktu dla własnego interesu - przejęcia władzy, Należy wyjaśnić ich rolę w katastrofie smolenskiej ...
    • a74-7 Re: wolność 19.04.12, 21:59
      Dlaczego temat Zydow w Poolandii to temat tabu ?Przeciez to taka" mala mniejszosc "narodowa Ok 10 tysiecy tylko ,jak podano w ostatnim programie o mniejszosciach narodowych.
      Dlaczego wszelka krytyka ich jest z miejsca potepiana ,traktowana jako rasizm, wycinana z mediow ? A z takiego posla Biedronia i jego ponizej pasa pan prremier sie smieje, tak jak inni z pana Ani Grodzkiej :-) ?
      Wreszcie dlaczego przychodzi sie o 5 rano do delikwenta ktory strzela sobie w internecie do pana prezydenta , a w Hameryczce mozna sobie smialo postrzelac do Busha czy Obamy w tenze sposob , ba ,mozna rozwalic go nawet granatem wg swojego widzimisie .
      Wolnosc slowa i wyboru , tylko takie malutkie przykladziki
      juz nie che mi sie zachaczac o telewizje trwam dla dziadkow, dla nich chyba najlepsza bylaby eutanazja z wolnego wybotu ...
      pa
      • dupetek Święte słowa! 19.04.12, 22:08
        Tak samo nie można powiedzieć, że katolicyzm jest brednią obliczoną na wyłudzanie kasy od ciemnych biedaków! Przeje...tego:(
        • a74-7 Re: Święte słowa! 19.04.12, 22:23
          mozna powiedziec , mozna i mowi siem :-)Mozna siem nawet wypisac z katolicyzmu :-)
          Ale dlaczego biedny mocher nie moze podetrzec sobie tylka setkom lub wydac te setke na to co uwaza w danym momencie za najwazniejsze dla siebie ??? jego moherowa sprawa i jego moherowa wolnosc ,co nie?
          Sral pies wolnosc pt "zabierz babci dowod"
          No i nie placz ze tera babcia zabiera ci prace :-)Zmuszono ja do tego w ramach wolnego wyboru i wolnosci
          • dupetek Re: Święte słowa! 19.04.12, 22:36
            Srali muchi; idzie wiosna!
            Przemyśl to, co napisałeś w tym wątku, bo mam wrażenie, że dyspepsja zakłóciła Ci trzeźwy ogląd świata:)
    • remik.bz Pomogę Ci Erte 19.04.12, 22:33
      No cóż , chciałeś załozyć powazny wątek , ale "usłuzni" wycieli Ci numer i zrobili kaczorową groteskę.
      Spróbuje na powaznie. Zaznaczmam , ze z tą retoryką, o ktorej piszesz tylko częściowo się identyfikuje.

erte2 napisał:

> Cały czas słyszę z wiadomych ust o tym że nie jesteśmy wolnym krajem, że Polska
      > jest kondominium rosyjsko-niemieckim*, że nie ma u nas demokracji, wolności sł
      > owa, że "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie itd.
      > Proszę tedy tych wszystkich którym ta retoryka jest bliska o oświecenie mnie "w
      > tym temacie" i odpowiedzi na takie pytania:

> 1. Jakie są atrybuty i cechy wolności i suwerenności których w naszym kraju bra
      > kuje?

Nie jestem specem od gospodarki, ale mam wrażenie ,że tzw "międzynarodowa finasjera" dość mocno trzyma nas w garści. Wrażenie to wynika z wściekłych ataków na Węgry, które po swojemu zadziałały. Nas się nie atakuje, bo pewnie się nie "podskakujemy". Chyba nie jesteśmy wolni i suwerenni w decyzjach gospodarczych.

> 2. W czym przejawia się brak demokracji ?

Przede wszystkim we wsciekłych atakach na opozycję od roku 2007. Istnienie opozycji to ważny atrybut demokracji. Ja odnoszę wrażenie,że władza chce sobie sama dobierac opozycję (np Palikota) nie licząć się ze zdaniem kilku milionów obywateli (którzy wybrali PiS na opozycję)
      >
      3. W jaki sposób dławi się w Polsce wolność słowa oraz kto i gdzie cenzuruje me
      > dia ?

Może nie tyle dławi, co od 2007 preferuje stosując nowoczesne metody "medialnej sugestii" pewne trendy.
      A te trendy to wpojenie poprzez media i "uniwersyteckie" techniki medialnej manipulacji ludziom opini (która potem uważaja za własną) , ze kto głosuje na PiS to jest głupi oszołom.To próba wykluczenia (częściowo udana ) ze społeczeństwa dużej grupy obywateli. Zwolennicy PiS czesto spotykaja się "prywatnie" z agresją (np w pracy, wśród znajomych, sam często spotykam się ze zdziwieniem - głosujesz na tych idiotów ? Ale na pytanie dlaczego idiotów - to juz nie potrafią odpowiedzieć)
      Cenzura to metoda prostacka. Teraz zamiast cenzury stosuje sie metody kreowania sztucznej rzeczywistości, w której nie mam miejsca dla opozycji popieranej przez tzw "ciemniaków", groźnych dla wladzy, bo nie ulegajacych trendom , modom i propagandzie.
      W praktyce ta medialna propaganda antypisowska jest to działanie przeciw demokracji i próba wykluczenia ze spoleczeństwa wielu milionów obywateli przywiązanych do niemodnych wartości (katolicyzm, patriotyzm, tradycja , rodzina, solidaryzm społeczny).
      Ta próba wykluczenia nas to tez oczywiście działanie przeciwko prawu człowieka do szeroko pojetej wolnosci.
      >
      > *Był taki jeden który mówił o swoim kraju że jest on "kondominium francusko-bry
      > tyjskim". Wiecie o kim mówię i co z tego wynikło ?

Staram się powaznie na Twe pytania odpowiadać, wiec zamilkne.
      • dupetek Pomogę Ci Remiku 19.04.12, 22:43
        Kaczy nacjonalizm!!
        O wolności, PiSdziackie bydło (Bartoszewski miał rację!!!) ma chyba najwięcej do powiedzenia.
      • hal9000 Re: Pomogę Ci Erte 19.04.12, 22:53
        Chyba nie jesteśmy wolni i suwerenni w decyzjach gospodarczych.

Jak się pożycza pieniądze to się w pewnym sensie traci suwerenność. No chyba, że nie chcesz oddawać pożyczonych pieniędzy i suwerennie powiesz wierzycielom, aby spadali na drzewo bo tym masz ważniejsze rzeczy na głowie niż zwracanie długów.

Przede wszystkim we wsciekłych atakach na opozycję od roku 2007.

Może wtrącano ich do więzień? Albo zarzucano opozycji zdradę narodową?

Może nie tyle dławi, co od 2007 preferuje stosując nowoczesne metody "medialnej sugestii" pewne trendy.

Chcesz powiedzieć, że jak ktoś potrafi innych przekonać to dławi wolność słowa i stosuje cenzurę? Jesteś pewien, że rozumiesz znaczenie tych słów?
      • erte2 Re: Pomogę Ci Erte 19.04.12, 23:45
        remik.bz
        Jak poważnie to poważnie.
        Piszesz:
        ...Nie jestem specem od gospodarki, ale mam wrażenie ,że tzw "międzynarodowa finasjera" dość mocno trzyma nas w garści. Wrażenie to wynika z wściekłych ataków na Węgry, które po swojemu zadziałały. Nas się nie atakuje, bo pewnie się nie "podskakujemy". Chyba nie jesteśmy wolni i suwerenni w decyzjach gospodarczych.
        W dzisiejszym świecie nie ma chyba kraju który byłby całkowicie suwerenny w swoich decyzjach gospodarczych. Bliskie "ideału" są Kuba i Korea Północna, ale nie sądzę żebyś się chciał zamienić.
        Natomiast współczesny świat to system naczyń tak ściśle ze sobą połączonych, że perturbacja w jednym natychmiast odbija się echem w wielu innych - niezależnie od tego czy są to Stany zjednoczone, Grecja czy Węgry.
        Oczywiście - wspólnota europejska to nie są same zalety. Są i wady, i uciążliwości, ale w ogólnym bilansie wychodzimy na plus, czemu nikt rozsądny (nawet po stronie opozycji nie zaprzeczy.

....Przede wszystkim we wsciekłych atakach na opozycję od roku 2007. Istnienie opozycji to ważny atrybut demokracji. Ja odnoszę wrażenie,że władza chce sobie sama dobierac opozycję (np Palikota) nie licząć się ze zdaniem kilku milionów obywateli (którzy wybrali PiS na opozycję)

Demokracja parlamentarna polega na tym że ktoś wygrywa wybory, a ktoś przegrywa. I to wygrany realizuje swój program - bo gdyby realizował program opozycji to byłoby to chyba dość dziwne. No i nie przypominam sobie aby w latach 2005 - 2007 JK realizował program PO, SLD czy PSL-u.
        Co do wściekłych ataków na opozycję - przypomnę Ci tylko jeden fragment z czasów kiedy to Jarosław Kaczyński był władzą a Donald Tusk opozycją: "My jesteśmy tu gdzie wtedy, a oni tam gdzie stało ZOMO". Zostało to powiedziane na "wiecu poparcia" (skądinąd taka dosyć ciekawa forma, praktykowana i sprawdzona w innych nieco czasach) przez JK . To tylko jeden z wielu przykładów.

.Może nie tyle dławi, co od 2007 preferuje stosując nowoczesne metody "medialnej sugestii" pewne trendy. A te trendy to wpojenie poprzez media i "uniwersyteckie" techniki medialnej manipulacji ludziom opini (która potem uważaja za własną) , ze kto głosuje na PiS to jest głupi oszołom.To próba wykluczenia (częściowo udana ) ze społeczeństwa dużej grupy obywateli. Zwolennicy PiS czesto spotykaja się "prywatnie" z agresją (np w pracy, wśród znajomych, sam często spotykam się ze zdziwieniem - głosujesz na tych idiotów ? Ale na pytanie dlaczego idiotów - to juz nie potrafią odpowiedzieć)
        Cenzura to metoda prostacka. Teraz zamiast cenzury stosuje sie metody kreowania sztucznej rzeczywistości, w której nie mam miejsca dla opozycji popieranej przez tzw "ciemniaków", groźnych dla wladzy, bo nie ulegajacych trendom , modom i propagandzie.W praktyce ta medialna propaganda antypisowska jest to działanie przeciw demokracji i próba wykluczenia ze spoleczeństwa wielu milionów obywateli przywiązanych do niemodnych wartości (katolicyzm, patriotyzm, tradycja , rodzina, solidaryzm społeczny). Ta próba wykluczenia nas to tez oczywiście działanie przeciwko prawu człowieka do szeroko pojetej wolnosci.

Przykro mi, ale to co napisałeś jest takie trochę żenujące. Zakładasz bowiem że większość z nas to niezdolni do myślenia idioci, podatni na manipulację i niemający własnego zdania. I że wystarczy mieć w ręku media a wybory się wygrywa w cuglach.
        Otóż przypomnę ci że w roku 1989. ówczesna "władza ludowa" dysponowała telewizją, radiem, całą masą tytułów prasowych. Przeciwko temu mogliśmy przeciwstawić skromniutką czterostronicową "Gazetę Wyborczą" i zagłuszaną "Wolną Europę". Wyniki znamy. Ale żęby nie sięgać do prehistorii fakty już całkiem nieodległe: rok 2005, przekrój mediów dość podobny, na czele TVP stoi SLD (Kwiatkowski i reszta) - a wybory wygrywa...PiS. Również prezydenckie.
        I odwrotnie - rok 2007, TVP i PR w rękach Kaczyńskiego (słynna nocna ustawa o KRRiTV), sprzyjające media Rydzyka, własna "Rzeczpospolita", "Wprost" i jeszcze parę innych i....
        I tak sześć razy z rzędu. Więc chyba jednak ta korelacja pomiędzy sprzyjaniem mediów a wygrywaniem wyborów nie jest taka oczywista ?
        No i na koniec muszę Ci wytknąć coś, co jest Waszym orężem w walce z innymi (a może bardziej takim cepem czy kłonicą) - dlaczego, jakim prawem i i z jakiego tytułu odmawiacie innym (co napisłaeś otwartym tekstem) prawa do patriotyzmu, przywiązania do tradycji, rodziny czy katolicyzmu (to akurat mnie osobiście nie boli) ? Tylko dlatego że mamy inne zdanie na temat tragedii smoleńskiej, "układu", że źle oceniamy prezydenturę Lecha Kaczyńskiego i rządy jego brata ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka