Dodaj do ulubionych

Wildstein jak Robespierre

10.05.12, 09:56
"Red:Także dzisiaj Polacy zauważają, że żyją w kraju niesprawiedliwym, coraz częściej angażują się w działalność społeczną, organizują się, demonstrują, protestują przeciwko kłamstwom władzy. Czy zbliża się nowy przełom?

B.W: Tego nie wiem, mam nadzieję. W dynamice społecznych zmian nie obowiązują wzory czy algorytmy. Faktem jest, że powstaje wiele inicjatyw, coraz więcej osób wychodzi na ulicę, ale nie wiem, jaka jest masa krytyczna. Przed 35 laty nawet wizyta papieża Jana Pawła II nie spowodowała natychmiastowej reakcji. Polacy policzyli się, poczuli się wzmocnieni, ale minął ponad rok, zanim zaczął się Sierpień.

Katastrofa smoleńska zdarzyła się ponad dwa lata temu i na razie niewiele zmieniła. Choć może zmienić. Te tysiące ludzi na ulicach, zjednoczonych w poczuciu wspólnoty, mogą powrócić, jeśli Polacy, tak samo jak po śmierci Staszka Pyjasa, otworzą oczy na prawdę i zdecydują się na radykalną zmianę. I nie chodzi tylko o prawdę dotyczącą śmierci prezydenta RP i elity społeczno-politycznej, ale wynikającą z tego wiedzę o stanie naszego państwa, co przekłada się na stan narodowej gospodarki czy suwerenności.

Aktywna jest mniejszość społeczeństwa. Tak jest zawsze. Zmiana następuje wtedy, kiedy ta aktywna mniejszość przekona większość, że ma rację. Wydaje mi się, że moment ten jest coraz bliżej."

Bronek, cepie, ty nawołujesz do wojny domowej. Niech twoi wygrają wybory - to jest jedyna droga do twojej wymarzonej krainy szczęśliwości.
Obserwuj wątek
    • remez2 Po 9 thermidora, czyli 27 lipca 1794 roku. 10.05.12, 10:20

--------------------
    • ave.duce Re: Wildstein jak Robespierre 10.05.12, 10:34
      ... Wydaje mi się, że moment ten jest coraz bliżej ...

Taki prorok, a "Maleszki" nie przewidział ;)
      • remez2 Re: Wildstein jak Robespierre 10.05.12, 10:49
        ave.duce napisała:

> ... Wydaje mi się, że moment ten jest coraz bliżej ...
        >
        > Taki prorok, a "Maleszki" nie przewidział ;)
        Takiego kumpla?

-----------
        • ave.duce Re: Wildstein jak Robespierre 10.05.12, 11:35
          Taki bystrzak jak B.W.?
          • remez2 Re: Wildstein jak Robespierre 10.05.12, 11:41
            ave.duce napisała:

> Taki bystrzak jak B.W.?
            I taki niezłomny a nawet uczciwy.

---------------
            • ave.duce Re: Wildstein jak Robespierre 10.05.12, 14:01
              Uczciwy aż do bólu. Niektórzy przekonali się o tym na własnej skórze ;)
    • aaneta Wildstein ma krótką pamięć 10.05.12, 10:37
      > Przed 35 laty nawet
      > wizyta papieża Jana Pawła II nie spowodowała natychmiastowej reakcji. Polacy p
      > oliczyli się, poczuli się wzmocnieni, ale minął ponad rok, zanim zaczął się Sie
      > rpień.

Wildstein najwyraźniej nie pamięta, że Sierpień nie zaczął się w sierpniu, tylko w lipcu, kiedy w sklepach zaczęło brakować nie tylko cukru i mięsa, ale i masła. Wieść gminna niosła (teraz to się chyba nazywa urban legend ;) że masła nie ma, bo wszystko nam ruscy zabrali na olimpiadę, która wtedy odbywała się w Moskwie.
    • lionold Re: Bronek, cepie, ty nawołujesz do wojny domowej. 10.05.12, 14:46
      To nie CEP - to Wildschwein - niech nas ręka Boska broni. Złodziej (listy z IPN) i kaczy podżegacz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka