Dodaj do ulubionych

Upadek rządu Olszewskiego

02.06.12, 08:18
Naimski twierdzi, ze prawdziwa przyczyną był sprzeciw Olszewskiego wobec zawarcia umowy z Rosjanami, mającej oddać rosyjsko-polskim spółkom joint venture majątek po bazach rosyjskich w Polsce.
Taka opcje wynegocjował Wałęsa.
wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/392858,byly-szef-uop-potr-naimski-mowi-dlaczego-naprawde-obalono-rzad-jana-olszewskiego.html
Jest to ciekawa hipoteza... warta zastanowienia. Jednak mimo upadku Olszewskiego spólki joint venture z rosyjskim kapitałem nie powstały. Czy to także był powód upadku rządu Suchockiej?!

Spojrzenie z tego punktu widzenia na prezydenture Walęsy stawia go w zupełnie innym niz dotąd przyjmowalismy świetle. W co gral wtedy Wałęsa? I czy to on sam pisał scenariusze tych wszystkich NATO bis etc
Obserwuj wątek
    • calun_torunski to co mowi Naimski stawia w zupelnie innym swietle 02.06.12, 08:32
      Naimskiego - dowodzi, ze jego kariera byla mozliwa wylacznie za rzadow psycholi

i cale szczescie ze rzad Olszewskiego trwaly tak krotko - choc tak naprawde i o te kilka miesiecy za dlugo
      • ave.duce Naimski? 02.06.12, 08:35
        Potwierdza tezę, że najgorsi są neofici.
        • silesiusmonachijski6 Masz na mysli: Michnika, Kuronia i Geremka? 02.06.12, 12:29
          ave.duce napisała:

> Potwierdza tezę, że najgorsi są neofici.
          • ayran Re: Masz na mysli: Michnika, Kuronia i Geremka? 03.06.12, 07:19
            Chyba z treści wątku, funkcjonalny analfabeto, jasno wynika, ze chodzi o Naimskiego, a nie o kogokolwiek innego. Jeśli chcesz podyskutować o Kuroniu, Michniku i Geremku, będącymi niewątpliwie źródłem twoich głębokich frustracji i kompleksów, to musisz poszukać sobie właściwego do tego wątku, albo - jeśli w swoim analfabetyzmie nie znajdziesz takowego, założyć nowy.
      • sawa.com Re: to co mowi Naimski stawia w zupelnie innym sw 02.06.12, 08:42
        epitety w rodzaju "psycholi" nie są nie tylko najlepszym argumentem... ale w ogole nie sa argumentem.

Faktem jest, że spór o spółki rosyjskie miał miejsce.
        • calun_torunski to co mowi Naimski stawia w zupelnie innym swietle 02.06.12, 10:40
          > epitety w rodzaju "psycholi" nie są nie tylko najlepszym argumentem... ale w og
          > ole nie sa argumentem.

nie ma dyskusji - to po co argumenty ??? wystarczy odniesc sie do tego co klepie Naimski - a ze to psychol to warto podkreslic przy takiej okazji

> Faktem jest, że spór o spółki rosyjskie miał miejsce.

a mozesz wskazac te spolki ???
          • allspice Re: to co mowi Naimski stawia w zupelnie innym sw 02.06.12, 10:46
            To ,po prostu kolejny działacz i poseł PiS,kolega Macierewicza i twórca wielu spiskowych teorii.
        • ayran Re: to co mowi Naimski stawia w zupelnie innym sw 02.06.12, 11:08
          sawa.com napisała:

No to pochylmy się nad tezami p. Naimskiego tak, jakby były one poważne, lub przynajmniej zasługiwały na poważne potraktowanie:

Teza: rząd Olszewskiego upadł, bo próbował zapobiec tworzeniu rosyjskich spółek, do czego dążyli przeciwnicy tegoż rządu. Skutkiem więc powinno być to, że rosyjskie spółki, po wyeliminowaniu ostatniej przeszkody w postaci patriotycznego i bohaterskiego rządu obrony racji stanu, powinny powstawać jak grzyby po deszczu, a Polska w krótkim czasie powinna się
          stać Republiką Naddniestrzańską dorzecza Wisły. Ale jakoś do tego nie doszło - wielkość inwestycji rosyjskiego kapitału w Polsce wydaje się nie dorównywać wartości kwot, które były gubernator Czukotki wydał na pewien londyński klub piłkarski.
          Być może więc było na obrót i to rząd Olszewskiego chciał tworzenia rosyjskich spółek?
        • iq-ok A jak oceniać Naimskiego czy Macierewicza??? 02.06.12, 12:43
          To ten sam typ złotoustych nieudaczników bez żadnych realnych osiągnięć (może coś przeoczyłem to proszę podaj).
          Za to zawsze chętnych do snucia bzdurnych teorii przyjmowanych jak prawdy objawione przez sfrustrowanych wyznawców.
        • douglasmclloyd Re: to co mowi Naimski stawia w zupelnie innym sw 03.06.12, 19:55
          sawa.com napisała:

Za próbę storpedowania traktatu wypracowanego przez Wałęsem z Jelcynem, Olszewski powinąć stanąć przed Trybunałem Stanu.
      • douglasmclloyd Re: to co mowi Naimski stawia w zupelnie innym sw 03.06.12, 19:53
        calun_torunski napisał:

> Naimskiego - dowodzi, ze jego kariera byla mozliwa wylacznie za rzadow psycholi

Dlatego należy znieść prawo głosowania poza granicami Polski, żeby nam mohery zza oceanu psycholi do Sejmu nie wybierali.
    • pupa_putina Re: Upadek rządu Olszewskiego 02.06.12, 11:11
      Jak ktoś przez pół zycia siedział w zaciszu u potwora, to przez drugie pół życia też będzie musiał tam siedzieć. Takie jest prawo dupli.
      • pupa_putina Re: Upadek rządu Olszewskiego 02.06.12, 11:12
        TK = Tajny Komuch.
    • m.c.hrabia Re: Upadek rządu Olszewskiego 02.06.12, 11:41
      jeśli pamiętacie jego ostatnie wystąpienie w sejmie,
      to mieliśmy szczęście ,że upadł.

mnie tylko ciekawi kto kogoś takiego wymyślił na premiera?

czyżby to pomysł jara?
      • douglasmclloyd Re: Upadek rządu Olszewskiego 03.06.12, 19:47
        m.c.hrabia napisał:

> jeśli pamiętacie jego ostatnie wystąpienie w sejmie,
        > to mieliśmy szczęście ,że upadł.

Jego tyrady może dobre były w sądzie, ale nie w Sejmie. Olszewski dalej odgrywał rolę adwokata. Adwokata złej sprawy.
    • lump-1 Dyka. 02.06.12, 12:11
      > Czy to także był powód upadku rządu Suchockiej?!

Poseł Dyka się zesrał i rząd upadł.
      • allspice Re: Dyka. 02.06.12, 12:16
        To nie ten rząd:)
        Poseł Zbigniew Dyka wychodzi do toalety. W tym czasie Sejm głosuje nad wotum nieufności rządu Hanny Suchockiej. Poseł się zatrzasnął w toalecie ,a rząd Suchockiej upada...
        Historie nie z tej ziemi:)))
        • lump-1 Re: Dyka. 02.06.12, 12:18
          allspice napisała:

> To nie ten rząd:)
          >

Przeczytaj jeszcze raz mój wpis.:)
          • allspice Re: Dyka. 02.06.12, 12:23
            lump-1 napisał:

> allspice napisała:
            >
            > > To nie ten rząd:)
            > >
            >
            Przepraszam,teraz zauważyłam.
            > Przeczytaj jeszcze raz mój wpis.:)
            • lump-1 Re: Dyka. 02.06.12, 12:25
              Nie ma sprawy.
              Ciekawie wygląda zestawienie przyczyn.
              Spisek i sraczka.:)
              • chateau Re: Dyka. 02.06.12, 12:50
                Historia często się powtarza jako farsa.
                I tu jest problem, bo już sraczka Dyki była farsą, jak więc nazwać jej powtórkę w postaci niepokonanego prezesa?
                • lump-1 Re: Dyka. 02.06.12, 13:24
                  chateau napisał:

> Historia często się powtarza jako farsa.
                  > I tu jest problem, bo już sraczka Dyki była farsą, jak więc nazwać jej powtórkę
                  > w postaci niepokonanego prezesa?
                  >

Panprezes dokonał historycznego czynu- obalił się sam.
                  Zostać premierem i cały wysiłek skupić na zamknięciu wicepremiera z koalicyjnej partii- tylko Panprezes mógł na to wpaść.
                  W dodatku zadanie to powierzył najwierniejszemu z wiernych- swojemu pupilowi Kamińskiemu.
                  Jak się skończyło - wszyscy wiemy- wcześniejsze wybory i pasmo "moralnych" zwycięstw.
                  Jak to wszystko nazwać- nie mam pojęcia.
                  Na marginesie - nasuwa się pytanie dla kogo pracuje, komu naprawdę służy Kamiński ?

Panprezes nie ma dobrej ręki w sprawach kadrowych.

• scoutek Re: Dyka. 02.06.12, 19:35
                    lump-1 napisał:

> Panprezes nie ma dobrej ręki w sprawach kadrowych.

a w jakich ma?
                  • cymber.gaj Re: Dyka. 03.06.12, 01:45
                    lump-1 napisał:

> Na marginesie - nasuwa się pytanie dla kogo pracuje, komu naprawdę służy Kamińs
                    > ki ?

Dla kogo konkretnie pracuje, trudno powiedzieć, natomiast gołym okiem widać, że - podobnie jak niejaki "ojciec" Rydzyk i jego kukiełka Kaczyński - realizuje interesy Kremla.

> Panprezes nie ma dobrej ręki w sprawach kadrowych.

Jak to nie ma dobrej ręki? A Hofman? A Brudziński? A Richard Henry Francis Czarnecki? A poseł Górski (ten, który tak trafnie przewidział, że „Obama to koniec cywilizacji białego człowieka”)? Toż to nie perły nawet są, ale najprawdziwsze brylanty!
    • haen2010 Re: Upadek rządu Olszewskiego 02.06.12, 12:45
      Rząd olszewskiego upadł, bo był rządem nawiedzonych pólgłówków niczego nie kapujących z realnej rzeczywistości. Po nim przyszły już rządy cynicznego łajdactwa. I trwają do dziś.
    • sawa.com Olszewski to postać wybitna i nietuzinkowa 02.06.12, 16:04
      Żaden z polskich premierów po 1989 r nie miał takiego cv
      pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Olszewski
      Więc bardzo trudno go dyskredytować.

Inna sprawą był skład jego rządu. Był to gabinet który powstal w wyniku trudnych i długich negocjacji powstała koalicja partii prawicowych.

Gdyby Olszewski miał poparcie w sejmie i miał wolną reke w tworzeniu rządu tak jak chociazby obecnie Tusk, jego rząd na pewno wygladałby inaczej.
      • lump-1 Re: Olszewski to postać wybitna i nietuzinkowa 02.06.12, 16:36
        Ktoś zrobił mu krzywdę- robiąc go premierem.
        • douglasmclloyd Re: Olszewski to postać wybitna i nietuzinkowa 03.06.12, 19:45
          lump-1 napisał:

> Ktoś zrobił mu krzywdę- robiąc go premierem.

Pamiętam, jak dziś tamtego 4 czerwca i rozpaczliwe wystąpienie Olszewskiego, w którym stwierdził, iż nie przyjałby premierostwa, gdyby wiedział w jak katastrofalnym stanie jest Polska. Na całe szczęście jego rząd został odwołany i sytuacja Polski od razu się poprawiła.
      • wariant_b Re: Olszewski to postać wybitna i nietuzinkowa 02.06.12, 18:37
        sawa.com napisała:
        > Inna sprawą był skład jego rządu. Był to gabinet który powstal w wyniku
        > trudnych i długich negocjacji powstała koalicja partii prawicowych.

Rząd Olszewskiego został wykuglowany, a nie był wynikiem negocjacji.
        Prawica po wyborach w 1991 była do tego stopnia skłócona, że utworzenie
        rządu większościowego było praktycznie niemożliwe. Rząd Olszewskiego
        był rządem mniejszościowym PC, WAK i PL przy poparciu KPN i drobnicy.
        To towarzystwo bardziej łączyły mętne interesy, niż program polityczny.
        Od początku mógł upaść w każdej chwili i utrzymywał się głównie dzięki
        korupcji politycznej, niczym koalicja PiS, SO i LPR. Dziwniejsze jest, że
        przetrwał pół roku, niż że upadł.

Zresztą sam Olszewski nie nadawał się zupełnie na szefa rządu i tylko
        dzięki osobistej pozycji został na to stanowisko zaproponowany.
        Podobnie jak później Buzek był sterowany "z tylnego siedzenia".

> Gdyby Olszewski miał poparcie w sejmie i miał wolną reke w tworzeniu rządu
        > tak jak chociazby obecnie Tusk, jego rząd na pewno wygladałby inaczej.

Gdyby....
        Ale wtedy nie byłoby rządów Bieleckiego, Olszewskiego czy Suchockiej.
        Ktoś musiał robić za parawan dla zachłannych "nowych elit politycznych".
    • douglasmclloyd Re: Upadek rządu Olszewskiego 02.06.12, 16:06
      sawa.com napisała:

> Naimski twierdzi, ze prawdziwa przyczyną był sprzeciw Olszewskiego wobec zaw
      > arcia umowy z Rosjanami, mającej oddać rosyjsko-polskim spółkom joint venture m
      > ajątek po bazach rosyjskich w Polsce.

> Taka opcje wynegocjował Wałęsa.
      > wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/392858,byly-szef-uop-potr-naimski-mowi-dlaczego-naprawde-obalono-rzad-jana-olszewskiego.html
      > Jest to ciekawa hipoteza... warta zastanowienia. Jednak mimo upadku Olszewskie
      > go spólki joint venture z rosyjskim kapitałem nie powstały. Czy to także był po
      > wód upadku rządu Suchockiej?!
      >
      > Spojrzenie z tego punktu widzenia na prezydenture Walęsy stawia go w zupełnie i
      > nnym niz dotąd przyjmowalismy świetle. W co gral wtedy Wałęsa? I czy to on sam
      > pisał scenariusze tych wszystkich NATO bis etc

Wałęsa wyprowadził ruskie wojska z Polski i nawet Olszewik nie był w stanie mu przeszkodzić. Amen.
      • lump-1 Re: Upadek rządu Olszewskiego 02.06.12, 16:35
        douglasmclloyd napisał:

> Wałęsa wyprowadził ruskie wojska z Polski i nawet Olszewik nie był w stanie mu
        > przeszkodzić. Amen.
        >

Sami wyjechali- a w miejscowościach w których stacjonowali tęsknota za starymi dobrymi czasami ciągle żywa.
        • douglasmclloyd Re: Upadek rządu Olszewskiego 02.06.12, 23:40
          lump-1 napisał:

> Sami wyjechali- a w miejscowościach w których stacjonowali tęsknota za starymi
          > dobrymi czasami ciągle żywa.

Wyjechali, bo Wałęsa z Jelcynem traktat podisał, chociaż Olszewik za pięć dwunasta szyfrogramy słał, żeby tego nie robił.
    • kometa2.1 PO to wypisz wymaluj cała "Nocna zmiana" 02.06.12, 18:42
      oni bali się lustracji na diabeł wody święconej stąd uwalenie rządu Olszewskiego
      • amadeo214 Re: PO to wypisz wymaluj cała "Nocna zmiana" 02.06.12, 18:55
        No popatrz, a Naimski plecie banialuki.
        Czyżby chciał zmylić trop ?
    • iza.bella.iza Sama zauważyłaś, że Naimski pieprzy trzy po trzy:( 02.06.12, 22:04
      Spółki j.v z udziałem kapitału rosyjskiego nie powstały. Po co więc zaśmiecasz FK wynurzeniami młodego emeryta, który po 20 latach ujawnia "sensacje"?
      Rząd Olszewskiego upadł z powodu Antka Macierewicza i tyle!

mediologia.salon24.pl/423001,4-czerwca-1992-czyli-nieudacznik-tworzy-historie
      • wariant_b Re: Sama zauważyłaś, że Naimski pieprzy trzy po t 02.06.12, 22:15
        iza.bella.iza napisała:
        > Rząd Olszewskiego upadł z powodu Antka Macierewicza i tyle!

I tak by upadł. Wnioski o odwołanie rządu już czekały na głosowanie.
        Nie mieliśmy w historii drugiego, równie nieudolnego i słabego rządu.
        • iza.bella.iza Wnioski, owszem, czekały:) 02.06.12, 22:23
          Ale Antoś, na wniosek JKM, dał nie lada pretekst, aby zostały uruchomione. Do dziś się zastanawiam nad rolą JKM w tym całym zamieszaniu. Pożyteczny idiota?
          • wariant_b Re: Wnioski, owszem, czekały:) 02.06.12, 22:33
            Pożyteczny idiota?

Może głupota, może tylko handel.
            Samo głosowanie też było ciekawe.
            • iza.bella.iza Re: Wnioski, owszem, czekały:) 02.06.12, 22:54
              Głosowanie do dziś mam na kasecie VHS! Czas przekopiować na inny nośnik, bo już mało kto może to odtworzyć:)
              • sawa.com Re: Wnioski, owszem, czekały:) 03.06.12, 13:08
                iza.bella.iza napisała:

> Głosowanie do dziś mam na kasecie VHS! Czas przekopiować na inny nośnik, bo już
                > mało kto może to odtworzyć:)

A ja mam w pamięci tamten dzień.

Pamietam ten klimat napięcia. Komunikaty mówiące o mobilizacji Jednostek Nadwislańskich. Przebąkiwanie o puczu. Ciekawe - tak nawiasem mówiąc - kto by miał go robić?
                Wieczorem długie oczekiwanie na wystapienie Olszewskiego. Pamietam, ze to wystapienie mnie rozczarowało... nie bylo adekwatne do sytuacji. Nie wiem czego sie spodziewałam? że Olszewski huknie pięścią w stól? Wyjasni sytuacje? Nakresli perspektywę najbliższej przyszlości politycznej?
                W każdym badź razie to wystapienie bylo mięciutkie jak budyń. i jakies takie nijakie.

Niezrozumiałe jest dla mnie gloryfikowanie przez prawice tamtych wydarzeń.
                • scoutek Re: Wnioski, owszem, czekały:) 03.06.12, 13:22
                  sawa.com napisała:
                  > Pamietam ten klimat napięcia. Komunikaty mówiące o mobilizacji Jednostek Nadwis
                  > lańskich. Przebąkiwanie o puczu. Ciekawe - tak nawiasem mówiąc - kto by miał go
                  > robić?

jak to kto? próbował to zrobić Macierewicz z Naimskim, na szczęście dowódcy wojska polskiego rozkazy wykonywali zbyt wolno i nie wyprowadzili wojsk z koszar
                  • sawa.com Re: Wnioski, owszem, czekały:) 03.06.12, 18:36
                    scoutek napisała:

> sawa.com napisała:
                    > > Pamietam ten klimat napięcia. Komunikaty mówiące o mobilizacji Jednostek
                    > Nadwis
                    > > lańskich. Przebąkiwanie o puczu. Ciekawe - tak nawiasem mówiąc - kto by m
                    > iał go
                    > > robić?
                    >
                    > jak to kto? próbował to zrobić Macierewicz z Naimskim, na szczęście dowódcy woj
                    > ska polskiego rozkazy wykonywali zbyt wolno i nie wyprowadzili wojsk z koszar

Gdyby to była prawda, to co piszesz. to powinno byc sledztwo i Panowie pociągnięci do odpowiedzialności.

Ponieważ nic takiego nie mialo miejsca więc bajanie o wyprowadzaniu wojska z koszar nalezy miedzy bajki wlożyć. Była to po prostu plotka na potrzeby usprawiedliwienia odwołania rządu Olszewskiego i tworzenie dla niego czarnej legendy.
                    • wariant_b Re: Wnioski, owszem, czekały:) 03.06.12, 19:32
                      sawa.com napisała:
                      > Gdyby to była prawda, to co piszesz. to powinno byc sledztwo i Panowie
                      > pociągnięci do odpowiedzialności.

Nawet Ziobry w sprawie Blidy jak widzisz nie można pociągnąć do odpowiedzialności.
                      Kamińskiego za prowokację przeciwko Lepperowi.
                      Klasa polityczna dziwnie solidarna jest - bo dziś ty, a jutro ja.
                    • scoutek Re: Wnioski, owszem, czekały:) 03.06.12, 19:36
                      sawa.com napisała:

> Ponieważ nic takiego nie mialo miejsca więc bajanie o wyprowadzaniu wojska z ko
                      > szar nalezy miedzy bajki wlożyć. Była to po prostu plotka

sawo, rozejrzyj się dobrze to się dowiesz czegoś co ci zmieni optykę
                    • douglasmclloyd Re: Wnioski, owszem, czekały:) 03.06.12, 19:42
                      sawa.com napisała:

> Była to po prostu plotka na potrzeby usprawie
                      > dliwienia odwołania rządu Olszewskiego i tworzenie dla niego czarnej legendy.

Jak dotychczas mit i legendę wspaniałego rządu Olszewskiego tworzy pseudoprawica obecnie pod znakiem PiS. Podobnie jak legendę wspaniałego prezydenta.
                • douglasmclloyd Re: Wnioski, owszem, czekały:) 03.06.12, 19:37
                  sawa.com napisała:

> A ja mam w pamięci tamten dzień.
                  >
                  > Pamietam ten klimat napięcia. Komunikaty mówiące o mobilizacji Jednostek Nadwis
                  > lańskich. Przebąkiwanie o puczu. Ciekawe - tak nawiasem mówiąc - kto by miał go
                  > robić?
                  > Wieczorem długie oczekiwanie na wystapienie Olszewskiego. Pamietam, ze to wysta
                  > pienie mnie rozczarowało... nie bylo adekwatne do sytuacji. Nie wiem czego sie
                  > spodziewałam? że Olszewski huknie pięścią w stól? Wyjasni sytuacje? Nakresli p
                  > erspektywę najbliższej przyszlości politycznej?
                  > W każdym badź razie to wystapienie bylo mięciutkie jak budyń. i jakies takie ni
                  > jakie.
                  >
                  > Niezrozumiałe jest dla mnie gloryfikowanie przez prawice tamtych wydarzeń.

Ja też pamiętam bezpłciowe wystąpienie Oszewskiego, pierdziolił bez sensu dla zysaknia czasu, w którym Maciorewicz kupczył listami w kuluarach Sejmu.
          • douglasmclloyd Re: Wnioski, owszem, czekały:) 02.06.12, 23:43
            iza.bella.iza napisała:

> Ale Antoś, na wniosek JKM, dał nie lada pretekst, aby zostały uruchomione.

Antek czego się nie tknie wszystko spartoli.
            • cymber.gaj Re: Wnioski, owszem, czekały:) 03.06.12, 01:57
              douglasmclloyd napisał:

> Antek czego się nie tknie wszystko spartoli.

I właśnie dlatego Zbaw, arcymistrz partolenia, powierza mu coraz to nowe odpowiedzialne zadania.
    • woda_woda Najgorszy rząd w III RP był to 02.06.12, 22:20
      więc wziął i upadł :)
      • m.c.hrabia Re: Najgorszy rząd w III RP był to 02.06.12, 23:44
        nie upadł bo nigdy nie stał .
        • ave.duce Re: Najgorszy rząd w III RP był to 03.06.12, 17:30
          Leżał i wierzgał.
    • zimny-prysznic Naimskiemu żal d..ę ściska,że im zamach stanu 03.06.12, 18:21
      sie nie udał i Macierewicz z Naimskim nie mogli aresztować prezydenta Wałęsy

a Olszewski i jego rząd upadli bo byli nieudolni i większości nie mieli
      • douglasmclloyd Re: Naimskiemu żal d..ę ściska,że im zamach stanu 03.06.12, 18:43
        zimny-prysznic napisała:

> sie nie udał i Macierewicz z Naimskim nie mogli aresztować prezydenta Wałęsy
        >
        > a Olszewski i jego rząd upadli bo byli nieudolni i większości nie mieli

Olszewik, Maciora i ich zidiociali sługusy chcieli internować Wałęsę, chociaż jego ustawa lustracyjna nie dotyczyła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka