IP: *.b.dial.de.ignite.net 25.06.04, 15:05
Przed godziną albo dwiema był tutaj wątek "Życiorys poczciwego Ślązaka".
Jego autor używał, o ile się nie mylę, nicku "murcok". Dlaczego zniknął? Co
się dzieje?
Obserwuj wątek
    • kataryna.kataryna Re: Giwi! 25.06.04, 15:09
      Gość portalu: wartburg napisał(a):

> Przed godziną albo dwiema był tutaj wątek "Życiorys poczciwego Ślązaka".
      > Jego autor używał, o ile się nie mylę, nicku "murcok". Dlaczego zniknął? Co
      > się dzieje?

Jest na Oślej Ławce.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=13721312
      • Gość: wartburg Re: Giwi! IP: *.b.dial.de.ignite.net 25.06.04, 15:15
        >
        > > Przed godziną albo dwiema był tutaj wątek "Życiorys poczciwego Ślązaka".
        > > Jego autor używał, o ile się nie mylę, nicku "murcok". Dlaczego zniknął?
        > Co
        > > się dzieje?
        >
        >
        > Jest na Oślej Ławce.
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=13721312

Dzięki :)

Ale może doczekam się jakiegoś uzasadnienia od Giwi? Czy deczyzje o wysyłaniu
        postów na Oślą Ławkę podejmowane są na zasadzie loterii?

Przecież to jest skandal, żeby taki tekst zdejmować z forum!
        • Gość: wartburg Re: Giwi! IP: *.b.dial.de.ignite.net 25.06.04, 15:27
          ile mam czekać na odpowiedź?
          • Gość: wartburg Re: Giwi! IP: *.b.dial.de.ignite.net 25.06.04, 16:47
            Jeżeli wątek "Życiorys poczciwego Ślązaka" nie wróci, będę zmuszony
            interweniować gdzie indziej.

Chyba lepiej będzie - głównie dla Ciebie - jeśli do tego nie dojdzie...
            • kataryna.kataryna Re: Giwi! 25.06.04, 17:22

> Jeżeli wątek "Życiorys poczciwego Ślązaka" nie wróci, będę zmuszony
              > interweniować gdzie indziej.

Gdzie indziej już o tym wiedzą, tu masz oficjalne stanowisko:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=13730030
              • Gość: wartburg Re: Giwi! IP: *.b.dial.de.ignite.net 25.06.04, 22:43
                Dziękuję za wsparcie moralne. Zadzwoniłem do portalu "Gazety" krótko przed
                piątą i złożyłem skargę na Giwi, co trochę mi ulżyło. Bo "Życiorys Ślązaka
                poczciwego" uważam za rzecz wyjątkowo dobrze napisaną. To co zaserwował
                murcek, to jest kawałek przedniej literatury. W swoim zamyśle jego opowieść
                jest porównywalna z ekranizacją "Blaszanego bębenka" Volkera Schlöndorffa albo
                z "Zezowatym szczęściem" Munka.

I akurat taki tekst jest usuwany przez Giwi. To już nawet nie jest skandal,
                tylko farsa. Można się tylko w czoło stuknąć. W tym zalewie chamstwa, głupoty
                i ordynarnych przepychanek, przed którymi Giwi ma bronić tego forum, pojawia
                się perła i ona wyżywa się właśnie na niej.

Facet, z którym rozmawiałem, powiedział, że zajmie się sprawą.

Mam nadzieję, że dotrzyma słowa, a Giwi zostanie skierowana na niezbędne
                przeszkolenie. Może na jakieś wykłady o stylach literackich?

Podaję moją odpowiedź na post murcka, którą napisałem dzisiaj po drugiej i
                której nie mogłem wysłać, bo post usunęła Giwi.

Tytuł: slapstick

Bardzo znamienna biografia. Przeczytałem ją z dużą przyjemnością. Oczywiście
                w istnienie Hansa Wenglorza jako takiego trudno uwierzyć. Gdyby był aż takim
                oportunistą jak go przedstawiłeś, to na pewno nie brałby udziału w powstaniu
                śląskim. Nie wydaje mi się, aby oczekiwania związane z posadą w magistracie
                mogły być w tym przypadku wystarczającą motywacją, choć rozgoryczenie, że tych
                posad nie przyznawano potem Ślązakom, na pewno wpłynęło na wzrost niechęci do
                Polski. Warto w tym miejscu przypomnieć, że okresie międzywojennym Ślązacy,
                którzy znaleźli się w Polsce, zarabiali jedną czwartą tego, co ich rodacy po
                stronie niemieckiej. To też wpłynęło na zmianę ich postawy wobec niepodległej
                Polski. Miotali się. Kiedy wygrali, to się okazało, że przegrali. A jak potem
                zmienili front, to znowu przegrali.

To trochę przypomina dzisiejsze miotanie się Polaków po 1989. Raz z Wałęsą, a
                raz z postkomunistami, żeby ukarać Wałęsę. I za każdym razem wypada źle, a
                nawet coraz gorzej, spiralą w dół po równi pochyłej. Tak jak to się przytrafiło
                Hansowi Wenglorzowi, który dla mnie jest postacią tragikomiczną, po trosze
                Szwejkiem i po trosze Piszczykiem z "Zezowatego szczęścia".

"Życiorys Ślązaka poczciwego", jak większość historii pisanych przez życie (i
                dobrze podpatrzonych), ma zaczątki na niezły scenariusz. Z tym że trzeba by to
                było zrobić bez jadu, na całkowitym luzie, w konwencji slapsticku, tak jak Munk
                w sekwencji otwierającej dzieje Piszczyka albo Volker Schlöndorff w "Blaszanym
                Bębenku".

pozdrawiam
                • iza.bella.iza Re: Giwi! 25.06.04, 22:55

> I akurat taki tekst jest usuwany przez Giwi. To już nawet nie jest skandal,
                  > tylko farsa. Można się tylko w czoło stuknąć.

Wartburgu, nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany. Skoro Giwi nie odpowieda Ci
                  tak długo, to znaczy, że nie siedzi na dyżurze i nie ma ze sprawą nic
                  wspólnego. Tekst zleciał bo uznano go za spam. Prawdopodobnie wyciął go
                  admin "etatowy". A temu facetowi, z którym rozmawiałeś ja bym nie wierzyła nic
                  a nic. Odpowiedział Ci standartowo.
                  • basia.basia Re: Giwi! 25.06.04, 23:01
                    iza.bella.iza napisała:

> Gość portalu: wartburg napisał(a):
                    >
                    > > I akurat taki tekst jest usuwany przez Giwi. To już nawet nie jest skanda
                    > l,
                    > > tylko farsa. Można się tylko w czoło stuknąć.
                    >
                    > Wartburgu, nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany. Skoro Giwi nie odpowieda Ci
                    > tak długo, to znaczy, że nie siedzi na dyżurze i nie ma ze sprawą nic
                    > wspólnego. Tekst zleciał bo uznano go za spam. Prawdopodobnie wyciął go
                    > admin "etatowy". A temu facetowi, z którym rozmawiałeś ja bym nie wierzyła
                    nic
                    > a nic. Odpowiedział Ci standartowo.

Dziwna sprawa z tym wycięciem, bo przecież zdarzają się obszerniejsze teksty
                    i nie są wycinane (np. w TYLKO ... migiliani i bush na wyścigi tworzą bardzo
                    zabawne ale i długie teksty w walce z Maciejem czyli wiatrakami).

Tekst tego murcka też mi się bardzo podobał:)
                  • Gość: wartburg Re: Giwi! IP: *.b.dial.de.ignite.net 25.06.04, 23:01
                    iza.bella.iza napisała:

> Wartburgu, nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany. Skoro Giwi nie odpowieda
                    Ci
                    > tak długo, to znaczy, że nie siedzi na dyżurze i nie ma ze sprawą nic
                    > wspólnego. Tekst zleciał bo uznano go za spam. Prawdopodobnie wyciął go
                    > admin "etatowy". A temu facetowi, z którym rozmawiałeś ja bym nie wierzyła
                    nic
                    > a nic. Odpowiedział Ci standartowo.

Nie wiem, kto jest za to odpowiedzialny. Może i nie Giwi. Ale kompromitacja
                    pozostaje kompromitacją i ktoś będzie musiał się z tej decyzji wytłumaczyć.
                    • giwi Re: Giwi! 25.06.04, 23:49
                      Nie odpowiedziałam wcześniej, bo mnie nie było. Tekst był zamieszczony na kilku
                      forach, jest to traktowane jak spam. Tak też odpowiedzieli admini Katarynie na
                      FoF. Nie czytałeś tego?
                      • iza.bella.iza Re: Giwi! 25.06.04, 23:51
                        Widocznie nie czytał:( Ale ja stanęłam w Twojej obronie:-)
                        • giwi Re: Giwi! 25.06.04, 23:54
                          Dziękuje bardzo. Ale gorąca atmosfera w tym wątku. :-)
                          • iza.bella.iza Re: Giwi! 25.06.04, 23:56
                            Bo tekst był rzeczywiście dobry. Szkoda, że autor powklejał go zbyt wiele razy
                            i narobił zamieszania.
                            • kataryna.kataryna Re: Giwi! 26.06.04, 00:15
                              iza.bella.iza napisała:

> Bo tekst był rzeczywiście dobry. Szkoda, że autor powklejał go zbyt wiele
                              razy
                              > i narobił zamieszania.

Gwoli ścisłości, to "zbyt wiele razy" wystąpiło w liczbie dwóch - na forum
                              Katowice i na Kraju. Nie wiem dlaczego zakwalifikowano to jako spam, litera
                              wygrała z duchem, niestety.
                              • iza.bella.iza Re: Giwi! 26.06.04, 00:20
                                kataryna.kataryna napisała:

> iza.bella.iza napisała:
                                >
                                > > Bo tekst był rzeczywiście dobry. Szkoda, że autor powklejał go zbyt wiele
                                > razy
                                > > i narobił zamieszania.
                                >
                                >
                                > Gwoli ścisłości, to "zbyt wiele razy" wystąpiło w liczbie dwóch - na forum
                                > Katowice i na Kraju. Nie wiem dlaczego zakwalifikowano to jako spam, litera
                                > wygrała z duchem, niestety.

A to przepraszam. To rzeczywiście jakiś idiotyzm. W końcu powielenie czegoś na
                                FK, co już było na forum regionalnym to nie jest spam. Kto, poza Ślązakami,
                                zagląda na forum Katowice?!
                                Giwi żądam przywrócenia wątku!!! Zrób co w Twojej mocy, żeby wrócił na FK.
                                • kataryna.kataryna Re: Giwi! 26.06.04, 00:34
                                  iza.bella.iza napisała:

W końcu powielenie czegoś na
                                  > FK, co już było na forum regionalnym to nie jest spam. Kto, poza Ślązakami,
                                  > zagląda na forum Katowice?!
                                  > Giwi żądam przywrócenia wątku!!! Zrób co w Twojej mocy, żeby wrócił na FK.

Też jestem za przywróceniem, bo na Katowice nie zaglądam, podobnie jak na
                                  większość innych forów, na każdym jest inny skład i nie ma powodu, żeby autor
                                  nie mógł sobie rozmawiać na ten sam temat w dwóch miejscach z różnymi ludźmi.
                                  Zwłaszcza, że Kraj jest zawalony wątkami o wiele mniej interesującymi niż ten
                                  wycięty.
                                  • Gość: gt Re: Giwi! IP: 206.245.187.* 26.06.04, 00:36
                                    ...Kraj jest zawalony wątkami o wiele mniej interes...

no nie, doprawdy? :)
                                    • kataryna.kataryna Re: Giwi! 26.06.04, 00:38
                                      Gość portalu: gt napisał(a):

> ...Kraj jest zawalony wątkami o wiele mniej interes...
                                      >
                                      > no nie, doprawdy? :)

No tak, chociażby mój wątek meczowy, podobny założyłam na Sporcie i jeden z
                                      nich powinien wylecieć jako spam.
                                  • iza.bella.iza Re: Giwi! 26.06.04, 00:37
                                    A ostatnio były ten sam wątek na FK i na "Aktualnościach". Skład rozmówców
                                    oczywiście był różny. I nikomu to nie przeszkadzało. Może dlatego, że oba fora
                                    są pod opieką Giwi;)
                                  • giwi Re: Giwi! 26.06.04, 00:39
                                    Tu jest link do wątku na forum katowickim. Gdyby każdy wklejał swoje posty na
                                    wszystkie fora, niczym by sie one miedzy soba nie rózniły. :-)
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=13664897
                                    • iza.bella.iza Re: Giwi! 26.06.04, 00:45
                                      Już się dziś nie będę więcej awanturować. Dobranoc:)
                                    • Gość: Jan Giwi, ten watek jest sprzeczny z regulaminem IP: 210.230.192.* 26.06.04, 00:58
                                      Chyba takie kobylaste teksty nie maja prawa bytu na forach GW ? Czyzbym sie
                                      mylil ? Jezeli sa dozwolone to wkleje tez jakas ciekawa kobyle,tylko
                                      przyrzeknij mi ze jej nie wywalisz.
                                    • Gość: marynat Re: Giwi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 01:26
                                      Wartburg ma rację! W tym konkretnym przypadku różniłyby się! Składem
                                      dyskutantów i tak zwanym "kontekstem sytuacyjnym" - czyli, praktycznie -
                                      wszystkim. Bo nawet ta sama story, opowiedziana w róznych, tak odmiennych
                                      środowiskach - to całkiem inna story. Ale jeśli to trzeba tłumaczyć, to szkoda
                                      tracić czas na tłumaczenie. Dzięki za link do tekstu, ale to nie to samo.
                                      Szkoda że "warszawka" nie miała okazji podyskutować o nawarstwiajacych się w
                                      różnych regionach poza stolicą skutkach głupiej polityki państwowej i narodowej
                                      wobec mniejszości (bo problem jest znacznie szerszy i dotyczy nie tylko Śląska
                                      i Ślązaków) - zarówno w 20-leciu międzywojennym, jak w PRL-u i obecnie -
                                      partolonej przez buców z Belwederu i Wiejskiej...
                                    • Gość: wartburg Re: Giwi! IP: *.b.dial.de.ignite.net 26.06.04, 10:56
                                      giwi napisała:

> Tu jest link do wątku na forum katowickim. Gdyby każdy wklejał swoje posty na
                                      > wszystkie fora, niczym by sie one miedzy soba nie rózniły. :-)
                                      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=13664897

Giwi, najpierw tłumaczysz się, że Cię nie było, a potem usprawiedliwiasz
                                      decyzję, która kompromituje zarówno Ciebie, jak i tych, którzy podjęli ją pod
                                      Twoją nieobecność. Czy naprawdę tego nie rozumiesz?

Post napisany przez murcka jest unikum. Przeczytaj go uważnie. Pod względem
                                      klasy bije na głowę większość wpisów, które się tutaj pojawiają. Jako osoba
                                      odpowiedzialna za forum powinnaś się cieszyć, hołubić go, że ten tekst tutaj
                                      umieścił. Stosowanie kryterium - a co by było, gdyby "każdy wklejał swoje
                                      posty" jest w tym akurat przypadku niepoważne. Obudź się!

• maksimum Re: Giwi! WIELKA PLYTKOSCIA Z WAS BIJE 26.06.04, 00:47

> iza.bella.iza napisała:
                                    >
                                    > W końcu powielenie czegoś na
                                    > > FK, co już było na forum regionalnym to nie jest spam. Kto, poza Ślązakami
                                    > ,
                                    > > zagląda na forum Katowice?!
                                    > > Giwi żądam przywrócenia wątku!!! Zrób co w Twojej mocy, żeby wrócił na FK.
                                    >
                                    >
                                    > Też jestem za przywróceniem, bo na Katowice nie zaglądam, podobnie jak na
                                    > większość innych forów, na każdym jest inny skład i nie ma powodu, żeby autor
                                    > nie mógł sobie rozmawiać na ten sam temat w dwóch miejscach z różnymi ludźmi.
                                    > Zwłaszcza, że Kraj jest zawalony wątkami o wiele mniej interesującymi niż ten
                                    > wycięty.

Wielka plytkoscia z was bije,bo sami nie umiecie dobrych tekstow pisac.
                                    A jak sie zjawi ktos,kto dobrze pisze,to jestescie pierwsi zeby go wykonczyc,bo
                                    wtedy widac jaka miernosc soba reprezentujecie.

• maksimum [...] 26.06.04, 00:51
                                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                      • iza.bella.iza Re: Giwi! Wytnij Macieja. 26.06.04, 00:54
                                        Maciej spamuje nasz wątek. I żeby Ci się nie pomyliło - "Ciemno już" to
                                        oryginał:)

No, teraz tu już naprawdę mówię dobranoc i znikam:)
                                        • maksimum [...] 26.06.04, 00:59
                                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                        • Gość: Gość który wyszedł Re: Giwi! Wytnij Macieja. IP: *.chello.pl 26.06.04, 01:06
                                          Dzięki, Giwi. To jeszcze i to. Bardzo proszę:)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=13684169&a=13744256
                                    • iza.bella.iza Re: Giwi! WIELKA PLYTKOSCIA Z WAS BIJE 26.06.04, 00:51
                                      maksimum napisał:

>
                                      > Wielka plytkoscia z was bije,bo sami nie umiecie dobrych tekstow pisac.
                                      > A jak sie zjawi ktos,kto dobrze pisze,to jestescie pierwsi zeby go
                                      wykonczyc,bo
                                      >
                                      > wtedy widac jaka miernosc soba reprezentujecie.
                                      >

Jakich "was" macie, Macieju na myśli? Tych co przywrócenia wątku się
                                      dopominają, czy adminów? Wy, Macieju tak zawsze mętnie i niedobrze piszecie, że
                                      widac jaką mierność sobą reprezentujecie.
                                    • maksimum Re: Giwi! WIELKA PLYTKOSCIA Z WAS BIJE 26.06.04, 01:21
                                      maksimum napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
                                      >
                                      > > iza.bella.iza napisała:
                                      > >
                                      > > W końcu powielenie czegoś na
                                      > > > FK, co już było na forum regionalnym to nie jest spam. Kto, poza Śląz
                                      > akami
                                      > > ,
                                      > > > zagląda na forum Katowice?!
                                      > > > Giwi żądam przywrócenia wątku!!! Zrób co w Twojej mocy, żeby wrócił n
                                      > a FK.
                                      > > Też jestem za przywróceniem, bo na Katowice nie zaglądam, podobnie jak na
                                      > > większość innych forów, na każdym jest inny skład i nie ma powodu, żeby au
                                      > tor
                                      > > nie mógł sobie rozmawiać na ten sam temat w dwóch miejscach z różnymi ludź
                                      > mi.
                                      > > Zwłaszcza, że Kraj jest zawalony wątkami o wiele mniej interesującymi niż
                                      > ten wycięty.
                                      >wykonczyc,bo wtedy widac jaka miernosc soba reprezentujecie.

No tak,jak wykazalem przyklad waszej przyglupiastosci,cytujac fragment waszego
                                      "Ciemniaczka" to was strasznie w oczy zakulo i poprosiliscie swoja kolezanke.by
                                      wam wstydu oszczedzila i wyciela stad te wasze beznadziejne teksty.

• Gość: Szef Macieju - do raportu! IP: *.chello.pl 26.06.04, 01:37
                                        maksimum napisał:

> > Wielka plytkoscia z was bije,bo sami nie umiecie dobrych tekstow pisac.
                                        > > A jak sie zjawi ktos,kto dobrze pisze,to jestescie pierwsi zeby go
                                        > >wykonczyc,bo wtedy widac jaka miernosc soba reprezentujecie.
                                        >
                                        > No tak,jak wykazalem przyklad waszej przyglupiastosci,cytujac fragment waszego
                                        > "Ciemniaczka" to was strasznie w oczy zakulo i poprosiliscie swoja
                                        kolezanke.by
                                        >
                                        > wam wstydu oszczedzila i wyciela stad te wasze beznadziejne teksty.

Wicie, rozumicie towarzyszu - tera nie jest tredny mówić "wy" do pojedyńczego
                                        osobnika. Wy się, towarzyszu Macieju demaskujecie, jak was nerwy poniosą. Jak
                                        tak dalej pójdzie to my was, towarzyszu z tego Niu Jorka odwołamy i do Pekinu
                                        przeniesiemy. Razem z rodziną. A na razie to wam chyba wytniemy ten spamersko -
                                        sprotowy wątek "Tylko szczerze..." Wy się tam kompromitujecie, buszystę
                                        udajecie a efektu ni ma. Nikogo się wam zwerbować nie udało:(
                                        • maksimum Re: Macieju - do raportu! 26.06.04, 03:08
                                          Gość portalu: Szef napisał(a):

> maksimum napisał:
                                          >
                                          >
                                          > > > Wielka plytkoscia z was bije,bo sami nie umiecie dobrych tekstow pisa
                                          > c.
                                          > > > A jak sie zjawi ktos,kto dobrze pisze,to jestescie pierwsi zeby go
                                          > > >wykonczyc,bo wtedy widac jaka miernosc soba reprezentujecie.
                                          > >
                                          > > No tak,jak wykazalem przyklad waszej przyglupiastosci,cytujac fragment was
                                          > zego "Ciemniaczka" to was strasznie w oczy zakulo i poprosiliscie swoja
                                          > kolezanke.by
                                          > > wam wstydu oszczedzila i wyciela stad te wasze beznadziejne teksty.
                                          >
                                          > Wicie, rozumicie towarzyszu - tera nie jest tredny mówić "wy" do pojedyńczego
                                          > osobnika.

Wicie,rozumicie,ciebie tam w "Ciemniaczku" jest cala kupa.

> Wy się, towarzyszu Macieju demaskujecie, jak was nerwy poniosą.

Mnie przy pisaniu nie ponosi,ze sie tak wyraze.

> Jak
                                          > tak dalej pójdzie to my was, towarzyszu z tego Niu Jorka odwołamy i do Pekinu
                                          > przeniesiemy. Razem z rodziną. A na razie to wam chyba wytniemy ten
                                          spamersko -
                                          > sprotowy wątek "Tylko szczerze..." Wy się tam kompromitujecie, buszystę
                                          > udajecie a efektu ni ma. Nikogo się wam zwerbować nie udało:(

Ja zadnego werbunku nie prowadze,ale moze pisac kazdy,kto od mojego poziomu nie
                                          odbiega za daleko,co niestety niewielu sie udaje.
                                          A jak in brak klasy zeby cos rozsadnego napisac,to zwyczajnie po polsku
                                          przychodza tam ze swoim depresyjnym poziomem jak mogiliani ostatnio.
                                          Jego wpisy swiadcza o nim,a nie o mnie,jakbys tego nie wiedziala.
                                    • kataryna.kataryna Re: Giwi! WIELKA PLYTKOSCIA Z WAS BIJE 26.06.04, 09:54
                                      maksimum napisał:

wykonczyc,bo
                                      >
                                      > wtedy widac jaka miernosc soba reprezentujecie.

To ciekawe, bo mi się zdawało, że właśnie bronimy gościa, który dobrze pisze a
                                      został wycięty. A tu proszę, wykańczamy kogoś. Ciekawe kogo?
                                • Gość: GT Re: Giwi! IP: 206.245.187.* 26.06.04, 00:35
                                  niech moc bedzie z Giwi.
                            • behemot.to.kot Re: Giwi! 27.06.04, 12:18
                              iza.bella.iza napisała:

> Bo tekst był rzeczywiście dobry. Szkoda, że autor powklejał go zbyt wiele
                              razy
                              > i narobił zamieszania.

prawdę powiedziawszy nie rozumiem Waszych zachwytów tekstem. dla mnie to zwykła
                              propagandówka albo co najwyżej pstryczek mający prowokować do dyskusji. nie
                              widzę tu wartości literackiej.

inną sprawą jest oczywiście wyrzucenie, którego nie rozumiem (jeżeli
                              rzeczywiście pojawił się tylko na katowicach i kraju)
                              pzdr
                              • Gość: wartburg Re: Giwi! IP: *.b.dial.de.ignite.net 27.06.04, 13:31
                                behemot.to.kot napisał:

> prawdę powiedziawszy nie rozumiem Waszych zachwytów tekstem. dla mnie to
                                zwykła
                                >
                                > propagandówka albo co najwyżej pstryczek mający prowokować do dyskusji. nie
                                > widzę tu wartości literackiej.

Widzisz, mam na ten temat akurat odmienne zdanie. Przy tym sprawa polega nie
                                na tym, że jak w wyborach do parlamentu da się to jakoś przegłosować i że jeden
                                głos na tak znosi jeden głos na nie, tylko na rzeczywistej jakości tekstu
                                Murcka. Potwierdzi Ci to każdy, kto na serio zajmował się literaturą.

"Pancerni Patiomkin" Eisenstein nakręcił jako, jak to nazywasz "propagandówkę"
                                i mimo to film ten od pnad pół wieku otwiera wszystkie listy najwybitniejszych
                                dzieł kinematografii światowej. Zaletą postu Murcka był nie tyle jego kierunek
                                interpretacji, nawiasem mówiąc ledwie zarysowany, co lekkość i lapidarność, z
                                jaką przedstawił ciąg b. skomplikowanych zjawisk zachodzących w ciągu ostatnich
                                stu lat na Śląsku. W "Życiorysie Ślązaka poczciwego" nie ma zdań zbytecznych,
                                opowieść jest świetnie spointowana. Każde sformułowanie trafia w dziesiątkę.

Jedną z tajemnic dobrej literatury jest, że jest pozbawiona pretensji i nikogo
                                nie chce powalać na kolanan a siłę. Nawet ta najambitniejsza wydaje się być
                                napisana lekko i prawie bez wysiłku. To jest rzadka umiejętność, umieć utrafić
                                w ten ton i jednocześnie wyrazić coś, co posuwa nas - czytelników - dalej. A
                                właśnie to się Murckowi udało... Tak jak udawało się największym mistrzom
                                pióra - Czechowowi, Bułhakowowi albo Bablowi, że wymienię tylko paru moich
                                ulubionych autorów.
                                >
                                > inną sprawą jest oczywiście wyrzucenie, którego nie rozumiem (jeżeli
                                > rzeczywiście pojawił się tylko na katowicach i kraju)
                                > pzdr

Tutaj się zgadzamy. Decyzja Giwi (bo jednak nie wprowadziła Murcka z powrotem
                                na forum) jest żenująca. Świadczy także o braku zrozumienia roli, jaką jej
                                tutaj wyznaczono. Bo chyba jej głównym zadaniem jest dbałość o poziom dyskusji
                                na forum.

Tymczasem wyszło na to, że wiosłuje w przeciwnym kierunku. Daje pierwszeństwo
                                tym, którzy je zaśmiecają. I co jest najbardziej przykre, brak jej cywilnej
                                odwagi, żeby przyznać się do błędu.
                                • behemot.to.kot Re: Giwi! 27.06.04, 16:41

> Widzisz, mam na ten temat akurat odmienne zdanie. Przy tym sprawa polega
                                  nie
                                  >
                                  > na tym, że jak w wyborach do parlamentu da się to jakoś przegłosować i że
                                  jeden
                                  >
                                  > głos na tak znosi jeden głos na nie, tylko na rzeczywistej jakości tekstu
                                  > Murcka. Potwierdzi Ci to każdy, kto na serio zajmował się literaturą.
                                  >
                                  > "Pancerni Patiomkin" Eisenstein nakręcił jako, jak to
                                  nazywasz "propagandówkę"
                                  > i mimo to film ten od pnad pół wieku otwiera wszystkie listy
                                  najwybitniejszych
                                  > dzieł kinematografii światowej. Zaletą postu Murcka był nie tyle jego
                                  kierunek
                                  >
                                  > interpretacji, nawiasem mówiąc ledwie zarysowany, co lekkość i lapidarność, z
                                  > jaką przedstawił ciąg b. skomplikowanych zjawisk zachodzących w ciągu
                                  ostatnich
                                  >
                                  > stu lat na Śląsku. W "Życiorysie Ślązaka poczciwego" nie ma zdań
                                  zbytecznych,
                                  > opowieść jest świetnie spointowana. Każde sformułowanie trafia w dziesiątkę.
                                  >
                                  > Jedną z tajemnic dobrej literatury jest, że jest pozbawiona pretensji i
                                  nikogo
                                  >
                                  > nie chce powalać na kolanan a siłę. Nawet ta najambitniejsza wydaje się
                                  być
                                  > napisana lekko i prawie bez wysiłku. To jest rzadka umiejętność, umieć
                                  utrafić
                                  >
                                  > w ten ton i jednocześnie wyrazić coś, co posuwa nas - czytelników - dalej. A
                                  > właśnie to się Murckowi udało... Tak jak udawało się największym mistrzom
                                  > pióra - Czechowowi, Bułhakowowi albo Bablowi, że wymienię tylko paru moich
                                  > ulubionych autorów.

ja nie oceniam jakości tekstu, bo jest napisany rzeczywiście dobrze, ale to
                                  jest publicystyka, a nie literatura. dla mnie po prostu propaganda i literatura
                                  w parze nie chodzą. takie jest moje zdanie, a Eisenstein jest raczej wyjątkiem
                                  potwierdzającym regułę. i mimo wszystko nie zestawiałbym "Życiorysu..."
                                  z "Pancernikiem...".

poza tym myślę, że zbyt jest to uproszczony obraz i jednostronny. poza tym
                                  raczej zafałszowuje (albo niesprawiedliwie upraszcza) obraz tych
                                  skomplikowanych śląskich zjawisk niż je pokazuje, ale to już oczywiście
                                  dyskusja z z publicystyczną warstwą tekstu, a nie wartością literacką jako taką

> >
                                  > > inną sprawą jest oczywiście wyrzucenie, którego nie rozumiem (jeżeli
                                  > > rzeczywiście pojawił się tylko na katowicach i kraju)
                                  > > pzdr
                                  >
                                  > Tutaj się zgadzamy. Decyzja Giwi (bo jednak nie wprowadziła Murcka z
                                  powrotem
                                  > na forum) jest żenująca. Świadczy także o braku zrozumienia roli, jaką jej
                                  > tutaj wyznaczono. Bo chyba jej głównym zadaniem jest dbałość o poziom
                                  dyskusji
                                  >
                                  > na forum.
                                  >
                                  > Tymczasem wyszło na to, że wiosłuje w przeciwnym kierunku. Daje
                                  pierwszeństwo
                                  > tym, którzy je zaśmiecają. I co jest najbardziej przykre, brak jej cywilnej
                                  > odwagi, żeby przyznać się do błędu.

no tak
                                  ale to chyba nie była jednak decyzja Giwi
                                  pozdrawiam
                                • behemot.to.kot Re: Giwi! 27.06.04, 16:45
                                  > ni
                                  > e
                                  > > widzę tu wartości literackiej.
                                  >

to może rzeczywiście za mocno powiedziane.
                                  poza tym jak w poście powyżej.
                                  (przepraszam za błedy czy powtórzenia, ale z doskoku piszę)
                                  lece i pozdrawiam :)
    • Gość: Kiwi Co ta/ten Giwi robi jak siem mocno dziwi? IP: *.sympatico.ca 27.06.04, 15:55
      • rolotomasi Życiorys Ślonzaka poczciwego 27.06.04, 20:46

Zyciorys Ślązaka poczciwego

Gdzieś około Wigilli 1899 roku Hubertowi Wenglorzowi i jego żonie Franciszce,
        z domu Przibylla, urodził się syn, któremu nadano imię Hans. Hans wyrastał w
        zabrzańskiej dzielnicy Zaborze na porządnego karlusa. Bogobojny był, służył
        za ministranta farorzowi Olschowskiemu i miał także talent do spiewania - nie
        tylko w kościele. Nic więc dziwnego, że mając lat 12 zapisał się do polskiego -
        jakże inaczej na Górnym Ślonsku- chóru Lutnia,o czym nie wiedziała, ani rodzina,
        ani krewni. Grzeczny na codzień Hanys, potajemnie zapisał się do
        Polskiej Organizacji Wojskowej oraz do Związku Zawodowego Polskiego. Kiedy wy-
        buchła I wojna światowa, Hanys ktory nie chciał umierać za Kajzra i Vaterland,
        załatwił sobie zaświadczenie lekarskie, że ma tuberkolozę - tak uniknął wciele-
        nia do nienawistnego wojska. Nie przeszkadzało mu to oczywiście brać udział w
        ćwiczeniach w zabrzańskim kole Sokoła i oczywiście tajnych zebraniach POWu.
        Kiedy nastał czas Plebiscytu, Hanys aktywnie agitował za Polską, no i oczywiście
        brał udział we wszystkich trzech Powstaniach Śląskich.
        Niestety, Komisja Plebiscytowa przyznała Zabrze Niemcom, więc Hanys, który wraz
        ze ślubną małżonką optował za Polską przeniósł się do Siemianowic, na polską
        stronę Górnego Śląska,.
        Poczatkowo Hanys zachłystywał się odzyskaną Polską. Jego zapał prysnął jednak,
        jak bańka mydlana, gdy podanie o przyjęcie do pracy w magistracie, która mu się
        słusznie należała -w końcu wywalczył Polsce najbogatszą prowincję- zostało
        odrzucone. Hanys nie chciał przyjąć do wiadomości, że jedynym powodem były
        liczne błędy w mowie i piśmie -w końcu Hanys całe życie godoł, a nie mowił, lecz
        z uporem zaczął twierdzić, że przybysze z Polski przyjmowali tylko swoich,olewa-
        jąc Ślązaków. Hanys zamknął się w sobie i czekał na swoją szansę. Tej szansy
        doczekał się we wrześniu 1939 roku, kiedy to zdumieni sąsiedzi stwierdzili, że
        Hanys, potajemnie, ze strychu swojego domu, kieruje ogniem artylerii niemieckiej
        , która bombardowała broniących się polskich obrońców szybu kopalni w Michałko-
        wicach. Sam, 2 lata wcześniej wstapił do niemieckiego Freikorpsu. Nikogo więc
        nie dziwiło, że Hanys kwiatami witał wkraczających żołnierzy niemieckich, a
        wkrótce po ustanowieniu administracji niemieckiej na Śląsku otrzymał upragnioną
        pracę w magistracie, w niemieckiej Kreisverwaltung, mianowicie - szczególnie po
        tym jak zmienił swoje nazwisko: z Wenglorz, na Köhler. Mimochodem został w swoim
        domu Blockwartem, który kapował wszystkich mówiących choćby jedno polskie słowo.
        Szczególnie dumny był Hanys ze swojego syna Heinza, podoficera Wehrmachtu.
        Minęły kolejne dwa lata i entuzjazm Hanysa do III Rzeszy zaczął słabnąć, zwłasz-
        cza w obliczu komunikatów z frontu wschodniego, a jeszcze bardziej po wizycie
        Gestapo, które oznajmiło zdumionemu Hanysowi, że jego syn zdezerterowal we
        Włoszech i znajduje się teraz w polskim korpusie Andersa. I znów zamknął się
        Hanys w sobie i swoim domu, a zdumionym jego metamorfozą sąsiadom, dawał do
        zrozumienia, że działa aktywnie w polskim ruchu oporu. Nic dziwnego, że gdy w
        styczniu 1945 roku Armia Czerwona wkraczała do Siemianowic, nasz Hanys znajdo-
        wał się wśród tych, którzy z białoczerwoną opaska na rękawie i flagą w oknie,
        witał żołnierzy radzieckich. Oczywiście nasz Hanys znowu był gorliwym patriotą
        polskim, i jako były Powstaniec Śląski stał się aktywnym członkiem ZBOWiDu. Ta
        radosna polskość trwała kilkanaście lat, do momentu kiedy syn Henryk, wcześniej-
        szy Heinz,(po kampanii wojennej, pracownik Metalexportu w Katowicach) nie
        powrócił z podróży na Zachód i osiadł w Niemczech. Kolorowe widokówki, entu-
        zjastyczne listy, a zwłaszcza paczki z Reichu, otworzyły oczy Hanysowi: że całe
        życie czuł się Niemcem, pielęgnującym w domu germańskie tradycje.
        Korzystając z zaproszenia od syna na chrzciny wnuka, Hanys wyjechał na odwiedzi-
        ny do Niemiec, z których oczywiście już do Polski nie wrócił. Sowita niemiecka
        renta pozwalała wygodnie żyć. Ale Hanys nie zapomniał udzielać się politycznie-
        będąc aktywnym członkiem związku przesiedleńców Landsmanschaft der Oberschlesier
        , gdzie na każdej akademii barbórkowej, ze łzami w oczach opowiadał, jak to w
        styczniu 45 roku, rankiem, Polacy obudzili go łomotem kolb w drzwi i pognali w
        zimowy krajobraz, w stronę Niemiec. Historię tę opowiadał kilka lat, do momentu,
        kiedy jeden z uczestników zadał mu bezczelne pytanie: Jak to było z tym wygna-
        niem, skoro do Niemiec przyjechał dopiero pod koniec lat sześćdziesiątych?
        Oburzony Hanys zerwał oczywiście wszelkie kontakty z tymi niedowiarkami.
        Kilkanaście lat później pewien katowicki znajomy Hanysa przypadkiem znalazł się
        w polskim kościele w Dortmundzie, gdzie akurat odbywała się msza z udziałem
        Radia Maryja i ku swemu ogromnemu zdziwieniu zobaczył, jak o.Rydzyka, w imieniu
        Koła Przyjaciół Radia, wita i przemawia, przewodniczacy =nasz Hanys Wenglorz.
        Przemówienie, rzecz jasna, pełne było miłości do naszej ukochanej Ojczyzny itp.
        Dodać trzeba, że kiedy Hanys umierał, nad jego grobem zagrano oczywiście "Boże
        coś Polskę".

PS Jeżeli ktoś odkrył podobieństwo do życiorysów wielu Ślązakow, to dobrze -
        podobieństwo nie jest przypadkowe!!

autor: murcek '4.06.25
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=9346918&s=2
        Tak powinien wyglądać początek pakietu: AUTOR I JEGO DZIEŁO,
        a dopiero potem : i inni
        • maksimum Życiorys Ślonzaka-NIE PRZESADZAJ WARTBURG 27.06.04, 21:18

> behemot.to.kot napisał:
          >
          > > prawdę powiedziawszy nie rozumiem Waszych zachwytów tekstem. dla mnie to
          > zwykła
          > >
          > > propagandówka albo co najwyżej pstryczek mający prowokować do dyskusji. ni
          > e
          > > widzę tu wartości literackiej.
          >
          > Widzisz, mam na ten temat akurat odmienne zdanie. Przy tym sprawa polega
          nie
          >
          > na tym, że jak w wyborach do parlamentu da się to jakoś przegłosować i że
          jeden
          >
          > głos na tak znosi jeden głos na nie, tylko na rzeczywistej jakości tekstu
          > Murcka. Potwierdzi Ci to każdy, kto na serio zajmował się literaturą.
          >
          > "Pancerni Patiomkin" Eisenstein nakręcił jako, jak to
          nazywasz "propagandówkę"
          > i mimo to film ten od pnad pół wieku otwiera wszystkie listy
          najwybitniejszych
          > dzieł kinematografii światowej. Zaletą postu Murcka był nie tyle jego
          kierunek
          >
          > interpretacji, nawiasem mówiąc ledwie zarysowany, co lekkość i lapidarność, z
          > jaką przedstawił ciąg b. skomplikowanych zjawisk zachodzących w ciągu
          ostatnich
          >
          > stu lat na Śląsku. W "Życiorysie Ślązaka poczciwego" nie ma zdań
          zbytecznych,
          > opowieść jest świetnie spointowana. Każde sformułowanie trafia w dziesiątkę.
          >
          > Jedną z tajemnic dobrej literatury jest, że jest pozbawiona pretensji i
          nikogo
          >
          > nie chce powalać na kolanan a siłę. Nawet ta najambitniejsza wydaje się
          być
          > napisana lekko i prawie bez wysiłku. To jest rzadka umiejętność, umieć
          utrafić
          >
          > w ten ton i jednocześnie wyrazić coś, co posuwa nas - czytelników - dalej. A
          > właśnie to się Murckowi udało... Tak jak udawało się największym mistrzom
          > pióra - Czechowowi, Bułhakowowi albo Bablowi, że wymienię tylko paru moich
          > ulubionych autorów.
          > >
          > > inną sprawą jest oczywiście wyrzucenie, którego nie rozumiem (jeżeli
          > > rzeczywiście pojawił się tylko na katowicach i kraju)
          > > pzdr
          >
          > Tutaj się zgadzamy. Decyzja Giwi (bo jednak nie wprowadziła Murcka z
          powrotem
          > na forum) jest żenująca. Świadczy także o braku zrozumienia roli, jaką jej
          > tutaj wyznaczono. Bo chyba jej głównym zadaniem jest dbałość o poziom
          dyskusji
          >
          > na forum.
          >
          > Tymczasem wyszło na to, że wiosłuje w przeciwnym kierunku. Daje
          pierwszeństwo
          > tym, którzy je zaśmiecają. I co jest najbardziej przykre, brak jej cywilnej
          > odwagi, żeby przyznać się do błędu.

Nie przesadzaj Wartburg,ja takie teksty moge codziennie pisac,bez zadnego
          problemu i zmruzenia oka.
          I duzo takich tekstow mialem na forum gospodarka,problem jest w tym,ze
          wiekszosc ludzi nie ma talentu i poziom sie wysrodkowuje,jak np w "Ciemno juz"
          -Co slychac?
          -Dobrze.
          -A u Ciebie?
          -Tez dobrze.
          -To wypijemy po maluszku?
          -Koniecznie!
          -A na koniec rozchodniaczka?
          -OK!
          • basia.basia Re: Życiorys Ślonzaka-NIE PRZESADZAJ WARTBURG 27.06.04, 22:35
            maksimum napisał:

> Nie przesadzaj Wartburg,ja takie teksty moge codziennie pisac,bez zadnego
            > problemu i zmruzenia oka.
            > I duzo takich tekstow mialem na forum gospodarka,problem jest w tym,ze
            > wiekszosc ludzi nie ma talentu i poziom sie wysrodkowuje,jak np w "Ciemno juz"
            > -Co slychac?
            > -Dobrze.
            > -A u Ciebie?
            > -Tez dobrze.
            > -To wypijemy po maluszku?
            > -Koniecznie!
            > -A na koniec rozchodniaczka?
            > -OK!

Hej!
            Wypijmy na pohybel zgredom amerykańskim:)
          • kataryna.kataryna Re: Życiorys Ślonzaka-NIE PRZESADZAJ WARTBURG 27.06.04, 22:48
            maksimum napisał:

> Nie przesadzaj Wartburg,ja takie teksty moge codziennie pisac,bez zadnego
            > problemu i zmruzenia oka.

To dlaczego nie piszesz? Bo chyba nie mówisz tu o swoich tekstach o pijaku
            Kuroniu, palaczu Kaczmarskim i nimfomance Sadowskiej? I oświeconej chińskiej
            dyktaturze.

> I duzo takich tekstow mialem na forum gospodarka,problem jest w tym,ze
            > wiekszosc ludzi nie ma talentu i poziom sie wysrodkowuje,

Tak, tak, Ty jesteś genialny, tylko Cię nikt nie docenia, taki już los
            geniuszy, wieczne rzucanie pereł przed wieprze.
            • rolotomasi Re: Życiorys Ślonzaka Poczciwego- przez przesady 27.06.04, 23:00
              To jak będzie z tym Ślonzakiem i jego żywotem spisanym?

Wygląda mi, że jak zwykle - każdy temat jest dobry,
              pod warunkiem, że możecie pisać o sobie,
              dobrze pisać, oczywiście, mam na myśli.

Aha:
              Potwierdzam: M. pisze na ocenę Ogólną Może Być.
              • Gość: horror w 3 aktach Życiorys Ożarowianina Poczciwego - przez przesady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 02:35
                Jak Matołek mądra głowa emigrował z Ożarowa.
                (na motywach maksymalnie autobiograficznych)
            • maksimum Re: Życiorys Ślonzaka-NIE PRZESADZAJ WARTBURG 28.06.04, 05:19

> maksimum napisał:
              >
              > > Nie przesadzaj Wartburg,ja takie teksty moge codziennie pisac,bez zadnego
              > > problemu i zmruzenia oka.
              >
              >
              > To dlaczego nie piszesz?

Czasami chcialbym cos w zamian otrzymac.

> Bo chyba nie mówisz tu o swoich tekstach o pijaku
              > Kuroniu,

A co on w tym swoim termosiku nosil?

> palaczu Kaczmarskim i nimfomance Sadowskiej? I oświeconej chińskiej
              > dyktaturze.
              >
              > > I duzo takich tekstow mialem na forum gospodarka,problem jest w tym,ze
              > > wiekszosc ludzi nie ma talentu i poziom sie wysrodkowuje,
              >
              >
              > Tak, tak, Ty jesteś genialny, tylko Cię nikt nie docenia, taki już los
              > geniuszy, wieczne rzucanie pereł przed wieprze.

Sama widzisz.
              I az sie dziwie,ze czasami sobie ubrania nie posole.
              www.hoomor.pl/swf/motylek.html
              • maksimum Re: Życiorys Ślonzaka-NIE PRZESADZAJ WARTBURG 28.06.04, 21:05
                maksimum napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
                >
                > > maksimum napisał:
                > >
                > > > Nie przesadzaj Wartburg,ja takie teksty moge codziennie pisac,bez zad
                > nego
                > > > problemu i zmruzenia oka.
                > >
                > >
                > > To dlaczego nie piszesz?
                >
                > Czasami chcialbym cos w zamian otrzymac.

No i co otrzymuje w zamian.Co wylicze to wylicze,ale jedno wtedy powiem,ze
                1zrobiliscie z Basi Sadowskiej intelektualistke bez matury,a z jej meza po
                studiach czlowieka bez serca.
                2-Komuniscie,ktory stal sie socjalista stawiacie pomnik za nalogi.
                3-Wpychacie Dalaj Lama Tybetanczykom,mimo ze Tybetanczycy go nie chca.
                4-Poparliscie "powstanie" w Falludzy,gdzie terrorysci zabijaja ludnosc cywilna.

> > Bo chyba nie mówisz tu o swoich tekstach o pijaku Kuroniu,
                >
                > A co on w tym swoim termosiku nosil?
                >
                > > palaczu Kaczmarskim i nimfomance Sadowskiej? I oświeconej chińskiej
                > > dyktaturze.
                > >
                > > > I duzo takich tekstow mialem na forum gospodarka,problem jest w tym,z
                > e wiekszosc ludzi nie ma talentu i poziom sie wysrodkowuje,
                > >
                > >
                > > Tak, tak, Ty jesteś genialny, tylko Cię nikt nie docenia, taki już los
                > > geniuszy, wieczne rzucanie pereł przed wieprze.
                >
                > Sama widzisz.
                > I az sie dziwie,ze czasami sobie ubrania nie posole.
                > www.hoomor.pl/swf/motylek.html
                • Gość: Jogi Metju from Niu Jork IP: *.pulsar.net.pl / *.pulsar.net.pl 29.06.04, 00:44
                  Czy ty wiesz, że o takich pierdolonych polaczkach jak ty, to jankesi sobie
                  dżoki opowiadają? Takie jak w Polsce za komuny się opowiadało o milicjantach. I
                  jak mi czasem wpadaną w oczy twoje bzdurne posty, to już wiem dlaczego akurat z
                  polaczków się amerykanie nabijają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka