Dodaj do ulubionych

Samosąd nad profesorem Paziem

IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.15, 23:47
Ks. Isakowicz-Zaleski stanął w obronie atakowanego prof. Bogusława Pazia, który za niefortunny wpis stał się obiektem nagonki. Duchowny uważa, że mamy do czynienia ze zgodną i dobrze zsynchronizowaną akcją. Sprawą 'komentarza z facebooka' zajęła się już prokuratura, a dziś rektor Uniwersytetu Wrocławskiego zawiesił profesora w czynnościach na uczelni.
Zdaniem ks. Isakowicza-Zaleskiego „nie ma cienia wątpliwości, że przyczyną tego ataku nie jest to czy inne słowo, które profesor napisał w zamkniętej grupie na FB, ale ukazanie się w tych dniach poszerzonego i uzupełnionego wydania głośnej książki, której profesor jest redaktorem”. Książka to wznowienie, poszerzone i uzupełnione, bardzo głośnej, choć do tej pory trudno dostępnej, pracy zbiorowej pod redakcją prof. Bogusława Pazia z Uniwersytetu Wrocławskiego. Publikacja nosi tytuł: „Prawda historyczna a prawda polityczna w badaniach naukowych. Ludobójstwo na Kresach południowo-wschodniej Polski w latach 1939 – 1946”.

Duchowny uważna, że sprawa ta ma także drugie dno. Oba wspomniane środowiska są za „przepompowywaniem” pieniędzy z kieszeni polskiego podatnika do budżetu (czytaj: do kieszeni oligarchów i skorumpowanych urzędników) na Ukrainie. - Walenie więc błotem, a często i kamieniami, w każdego, kto ma inne zdanie w tej kwestii jest więc ważnym elementem wcześniej zamierzonego planu - podkreślił na swoim blogu ks. Isakowicz-Zaleski.
Wzbudzający kontrowersje wpis prof. Bogusława Pazia, dotyczy komentarza zamieszczonego pod głośnym nagraniem z ogarniętego konfliktem Donbasu. - Banderowskie ścierwa dostają łomot aż miło! I jak tu nie kochać „Ruskich”..? - napisał na zamkniętym forum dyskusyjnym.
Udostępniany w sieci film z Donbasu przedstawia zdarzenia, które nastąpiły po tym, jak separatyści Donieckiej Republiki Ludowej pojmali Ukrainców walczących na tym terenie. Główną postacią nagrania jest dowódca separatystów Michaił Tołstych, znany jako „Giwi”. Jego zachowanie względem jeńców zostało odebrane przez media jako pogwałcenie praw człowieka. Jednym z elementów zastosowanym przez Tołstycha było zrywanie klęczącym na kolanach jeńcom naszywek z flagą ukraińską, a następnie zmuszenie pojmanych do zjedzenia kawałka materiału. Film zawiera także drastyczne ujęcia ciał Ukraińców poległych w konflikcie.
Giwi” został okrzyknięty przez mainstreamowych dziennikarzy w Polsce „psychopatą z Donbasu”. Tymczasem mieszkańcy ogarniętego konfliktem regionu, przynajmniej ci, których widzimy na filmie, zdają się mieć inne zdanie. W mediach nikt jakoś nie zwrócił uwagi na to, co jest kluczowe w całym nagraniu. W drugiej połowie dostępnego w sieci głośnego filmu, kiedy separatyści prowadzą jeńców ulicami miasta, wyrazie widać, że sami mieszkańcy stoją po stronie żołnierzy dowodzonych przez Tołstycha, zaś pojmanych Ukraińców obrzucają wyzwiskami i oskarżeniami, bo to właśnie ich uważają za agresorów i morderców. Wyraźnie wskazują na to okrzyki cywilów kierowane pod adresem pojmanych Ukraińców. Z nagrania wynika także, iż postępowanie oddziału „Gwiego” jest odpowiedzią na strzelanie przez Ukraińców do osób cywilnych.
www.prawy.pl/8285-nie-ulegamy-mainstreamowi-o-ataku-na-prof-boguslawa-pazia-i-glosnym-film-z-donbasu-z-innej-perspektywy
Film:
metro.gazeta.pl/Wydarzenia/1,126477,17313818,Ten_film_mowi_o_brutalnosci_wojny_na_Ukrainie_wiecej.html
Obserwuj wątek
    • 99venus Re: Samosąd nad profesorem Paziem 01.02.15, 09:41
      Jedni drugich warci.Znęcanie się nad jeńcami jest haniebne ale faktem jestem,że UPA jeńców nie brała.
      • Gość: gonzales Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.przemysl.hypnet.pl 01.02.15, 10:18
        Zezwierzęcenie żołnierzy w czasie wojny jest rzeczą straszną.Prowadzi to do najokrutniejszych zbrodni wojennych i pochwalanie tego nie powinno mieć miejsca. Tylko należy zadać pytanie czy druga strona nie popełnia zbrodni czy tylko media tego nie przekazują? A Odessa? Czy gdyby był podobny film tylko z odwróconymi rolami to polskie media zajęłyby się tym problemem? Zapewne zbrodnie są popełniane codziennie przez obie strony, tylko że polski rząd i polskie media widzi tylko jedną.
        • Gość: mat120 Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.15, 15:29
          Gonzales, film nie pokazuje żadnych zbrodni, a profesor nie kreuje ich pochwalania.
          Przynajmniej ja niczego takiego nie dostrzegam.

Odbieram to raczej jako satysfakcję z rezultatów walk.
          • Gość: gonzales Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.przemysl.hypnet.pl 01.02.15, 15:59
            Uważam że film pokazuje zezwierzęcenie człowieka, z tym że jestem przekonany że to dotyczy obu stron walczących ze sobą.
            • Gość: mat120 Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.15, 16:40
              Gość portalu: gonzales napisał(a):

> Uważam że film pokazuje zezwierzęcenie człowieka, z tym że jestem przekonany ż
              > e to dotyczy obu stron walczących ze sobą.

Każda wojna jest okrutna i wyzwala w ludziach zwierzęce instynkty - po obu stronach.
              Przypuszczam, że sceny ukazane w filmie to na wojnie normalność. Co innego oczywiste zbrodnie jak mordowanie jeńców czy też ludności cywilnej. Nie mówiąc już o zestrzeliwaniu samolotów cywilnych.
              No ale tu ma być mowa o glajszachtowaniu profesora przez wątpliwe autorytety za wyrażanie negatywnych odczuć do jednej ze stron.
              • Gość: gonzales Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.przemysl.hypnet.pl 01.02.15, 17:26
                Mam negatywne nastawienie wobec banderowcow a nie Ukrainców w całości. Niestety nawet "kresy" przekazują brednie,za taką uważam wiadomość o zarżnięciu rosyjskiego generała, po pierwsze banderowcy nie pogardziliby milionem $, po drugie gdyby pogardzili i trafił im by się rosyjski generał to obwozili by go po całej Ukrainie w klatce zapraszając media zagraniczne na dowód rosyjskiego zaangażowania. Po trzecie, nie możiwe aby to był rosyjski generał.
                Choćby profesor osobiście przeżył ludobójstwo wołynskie to nie powinien w ten sposób odnosić się na temat zezwierzęcenia stron walczących,obojętnie którą stronę film pokazywałby w świetle negatywnym. Nie przystoi człowiekowi inteligentnemu , przedstawicielowi nauki taka wypowiedź.
                Najgorsze że spirala zbrodni została rozpętana, żadna strona konfliktu nie będzie miała hamulców przed nowa zbrodnią. Zapewne po kilku latach strona zwycięska będzie sądzić i skazywac za zbrodnie .
                • Gość: mat120 Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.15, 19:09
                  Ja również potrafię odróżniać normalnych Ukraińców od banderowców. Informacje o makabrycznej zbrodni na rosyjskim wojskowym przekazuje kilka źródeł. Generalnie trzeba być ostrożnym w przyjmowaniu wszelkich informacji stamtąd płynących, przy czym, chyba się zgodzisz, że rekordy prymitywizmu bije wiadomo kto.
                  Owszem, mógł Paź nieco oględniej wyrazić swoją opinię ale:
                  - zrobił to na zamkniętym profilu,
                  i powtórzę:
                  "Czy prześladowanie i terroryzowanie kogoś, kto wyraża swoje prywatne poglądy (nie naruszające prawa) tylko dlatego, że nie są one zgodne z linią współczesnej "Trybuny Ludu" i politycznego mainstreamu jest ok?"

Swoją drogą komu to wszystko potrzebne:
                  www.facebook.com/photo.php?fbid=1573827789532086&set=gm.765351153549591&type=1&theater
                • Gość: kazik Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.bois.qwest.net 01.02.15, 19:30
                  gonzales,madrze napisane:zapewne po kilku latach strona zwycieska bedzie sadzic i skazywac za zbrodnie[dodam,ze na wlasnej i "slusznej"historii].
                  Gonzale,pomimo tego,ze czasami zaznaczasz,ze jestes juz stary i na niczym ci nie zalezy[to nie ma znaczenia],piszesz bardzo inteligentnie i z wyrazem odczuc twego serca,bez podloza
                  glupiego podworkowego nacjonalizmu.podoba mi sie to i ci gratuluje.a to,ze ze mna ci czasami nie podrodze,to tego za zle ci nie mam.ja tez kiedys taka droga szlem,az Duch Swiety otworzyl mi
                  oczy i uszy[wiem wiem,ogromny smiech na sali] i teraz pogladam wszystko przez pryzmat Slowa Bozego,bo wiem,ze ma to istotne znaczenie co do obietnic danych juz dawno temu przez Boga,
                  Abrahamowi i teraz musi sie sytuacja na swiecie dostosowac do tego,by te obietnice mialy i rece i nogi.po drodze jednak,Bog dal CALEJ ludzkosci mozliwosc ratowania swego zycia
                  UKRZYZOWANYM JEZUSEM CHRYSTUSEM [ 1 KOR.15:1-4].zycze radosci i jednosci w Jezusie !!
                  • Gość: gonzales Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.przemysl.hypnet.pl 01.02.15, 20:54
                    Kazik, wprawiasz mnie w zakłopotanie, staram się pisać to co myślę .Choć zdaję sobie sprawę że nie wszystkim po drodze z tym co napiszę. Faktycznie , niezbyt dobrze znoszę tematy religijne ale staram się zrozumieć osoby wierzące ,przede wszystkim akceptuję ich prawo do wiary. Osobiście mam do wiary stosunek obojętny,natomiast jestem zdecydowanym wrogiem religijnego fanatyzmu graniczącego z ciemnotą. Nie znoszę też duchowieństwa za ich obłudę i zakłamanie. Podam przykład z dnia dzisiejszego; w miejscowości Daliowa gm. Jaśliska wydarzyła się tragedia , w domu wybuchł pożar ,matce udało się wynieść z płonącego domu czwórkę małych dzieci , niestety wróciła jeszcze po dobytek i juz nie wyszła. Dramat tym większy że bodajże rok wstecz zmarł mąż tej kobiety i w dodatku 2 z tych dzieci jest niepełnosprawne. Chciałoby się powiedzieć : co robisz Boże? Wkurzyło mnie gdy w telewizji zobaczyłem klechę z tej miejscowości mówiącego że w przyszłą niedzielę zrobi zbiórkę pieniędzy na rzecz dzieci , caritas przemyski też ogłosił zbiórkę i podał nr konta. Krew człowieka zalewa na coś takiego. Wszystkim którzy zechcieliby pomóc dzieciom radzę ;wyślijcie pieniądze czy rzeczy dla dzieci bezpośrednio do dziadków dzieci. Ja tak zrobię. Żadnych kościelnych czy innych pośredników.
                    • Gość: kazik Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.bois.qwest.net 01.02.15, 21:31
                      tak i ja zawsze uwazam,ze wszelka pomoc ma isc bezposrednio od dawcy do odbiorcy[najczystrza droga],bez jakichkolwiek posrednikow.i sie jest spokojnym o to,ze cos tam po drodze nie ubylo ani nikt po drodze z tego tez powodu nie zbierze niezasluzonych laurow,pomijajac tych,ktorym ten laur naprawde by sie nalezal.
                      a teraz sprawa Bog-czlowiek.otoz gonzales zrozum,ze jest ogromna roznica po miedzy religia a wiara.religie to instytucje[zalozona juz przez Kaina],a wiara to bezposrednie zawierzenie Bogu w
                      to co dla KAZDEGO czlowieka Bog uczynil-ofiarna smierc Jego Syna na krzyzu i do tego nic ale to nic czlowiek juz dodawac nie potrzebuje[religie zas glosza,ze masz jeszcze zrobic i to i tamto,tym samym mowia Boga poprawiaja i jednym slowem czynia z Niego klamce].kiedy
                      Jezus umieral na krzyzu,to Jego ostatnimi slowami bylo:Wypelnilo sie[nic dodac nic ujac].tak zreszta tez juz bylo,po szesciu dniach stawarzania[Bog uznal wszystko za dobre i od swej pracy odpoczal].gonzales ogromna masa ludzi na swiecie[tak zreszta bylo i przed potopem i za
                      historii zydowskiej,lacznie z czasem,kiedy Jezus przebywal na ziemi]jednym slowem jest
                      religijna ALE nie WIERZY Bogu.depcze swemi butami Jego Slowo,jest samolobna,pyszna,zarozumiala[jak tworca religii-KAIN].Bog dla czlowieka WSZYSTKO juz zrobil,teraz wszystko zalezy od samych ludzi jak to wykorzystaja.a,ze nadal beda Go ignorowac,to z Jego strony teraz juz cala ziemie czeka nic innego,jak nadchodzace szybkimi krokami ostatnie siedem[7]lat tzw.Wielkiego Ucisku[a ile w tym czasie bedzie ginac srednio ludzi co dzien,juz kiedys w wpisie podalem].i nie winmi Boga tylko sami sobie w oczy spogladajmy,i to wylacznie na osobistej podstawie[poniewaz zaden rzad ani zadna religia nikomu w takim nastawieniu nie pomoze].czytaj i to bardzo wolno listy ap.Pawla,a wszystko
                      zrozumiesz i zauwazysz.powodzenia.
                    • 99venus Re: Samosąd nad profesorem Paziem 01.02.15, 23:08
                      gdyby pan bóg rzeczywiscie był to uwolniłby nas od tego dewocyjnego bełkotu kazika.
            • Gość: kazik Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.bois.qwest.net 01.02.15, 19:06
              gonzales,twa uwaga na temat tego,ze film pokazuje zezwierzecenie czlowieka i to po obu stronach jest na miejscu i ma 100-tu % poparcie twym wpisem.i to nic nowego pod niebem,tak jest juz od zarania dziejow,gdzie to czlowiek stawia swe samolubstwo,arogancje oraz pyche ponad wszystkich i wszystko.zob.Ksiege Kaznodziei Salomona 8:7-16 oraz Jeremiasza 10:23.
              takze i to,ze ludzie bardziej miluja zlo,sprawia,ze kazdy z nas napewno wolalby zyc posrod tych ludzi,ktorzy swym zyciem stosuja tak wobec siebie jak i innych owoce Ducha Swietego[Galatow 5:22-26].malo jednak tych,co pragna swe zycie do tych owocow dostosowac,wola obarczac wszystko i wszystkich [lacznie z Bogiem],tylko nie siebie w swej zatwardzialosci serc.
        • Gość: mat120 Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.15, 16:17
          Gość portalu: gonzales napisał(a):
          Tylko należy zadać pytanie czy druga strona nie popełnia zbrodni czy tylko media tego nie przekazują? A Odessa? Czy gdyby był podobny film tylko z odwróconymi rolami to polskie media zajęłyby się tym problemem? Zapewne zbrodnie są popełniane codziennie przez obie strony, tylko że polski rząd i polskie media widzi tylko jedną.

W drugą stronę to oczywiście nie działa bo zarówno Trybuna Ludu jak i polityczny mainstream przejęły całkowicie i bezkrytycznie banderowską narrację.

A dzieje się sporo:
          www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/ukrainski-oddzial-poinformowal-ze-poderznal-gardlo-rosyjskiemu-oficerowi-foto-18#
    • Gość: Niezalezny Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.15, 10:29
      > Ks. Isakowicz-Zaleski stanął w obronie atakowanego prof. Bogusława Pazia, który
      > za niefortunny wpis stał się obiektem nagonki.

Będąc profesorem Uniwersytetu, należy ważyć słowa, i zachowywać się godnie. Niezależnie od tego, czy wypowiada się na "zamkniętym forum internetowym", czy w rozmowie z kolegą, czy na forum publicznym.
      • Gość: mat120 Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.15, 13:09

Czy prześladowanie i terroryzowanie kogoś, kto wyraża swoje prywatne poglądy (nie naruszające prawa) tylko dlatego, że nie są one zgodne z linią współczesnej "Trybuny Ludu" i politycznego mainstreamu jest ok?
        Czy np. rektor Uniwersytetu Warszawskiego nie powinien zawiesić wykładowcy Kazimierza Wóycickiego za bulwersujące wypowiedzi na temat ukraińskich zbrodniarzy?
        Np. o Szychewyczu:
        "Jest i powinien być również dla Polaków postacią o cechach bohatera, nawet jeśli ma być to bohater z gorzką skazą współwiny za zbrodnię. Dzieje pełne są jednak wielkich bohaterów z wielkimi grzechami. Nie można oceniać ich jednostronnie”.
        www.mysl-polska.pl/node/204
        • 99venus Re: Samosąd nad profesorem Paziem 01.02.15, 13:15
          dr Kazimierz Woycicki to wyjatkowy ciul!!!!!
      • 99venus Re: Samosąd nad profesorem Paziem 01.02.15, 13:14
        to prawda.kiedyś profesor to był PROFESOR.ale dzisiaj....nie szukając daleko:
        Pawłowicz,Gliński,proferowie Macierewicza,cała plejada.nawet Rydzyk zrobił pierwszy krok do profesury-został doktorem.takiej żenady jak ten egzamin doktorski w zyciu nie widziałem,nie słyszałem.
        • matigrypl Re: Samosąd nad profesorem Paziem 02.02.15, 06:29
          Do prostego człowieka

Gdy znów do murów klajstrem świeżym
          Przylepiać zaczną obwieszczenia,
          Gdy "do ludności", "do żołnierzy"
          Na alarm czarny druk uderzy
          I byle drab, i byle szczeniak
          W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
          Że trzeba iść i z armat walić,
          Mordować, grabić, truć i palić;
          Gdy zaczną na tysięczną modłę
          Ojczyznę szarpać deklinacją
          I łudzić kolorowym godłem,
          I judzić "historyczną racją",
          O piędzi, chwale i rubieży,
          O ojcach, dziadach i sztandarach,
          O bohaterach i ofiarach;
          Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
          Pobłogosławić twój karabin,
          Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,
          Że za ojczyznę - bić się trzeba;
          Kiedy rozścierwi się, rozchami
          Wrzask liter pierwszych stron dzienników,
          A stado dzikich bab - kwiatami
          Obrzucać zacznie "żołnierzyków". -
          - O, przyjacielu nieuczony,
          Mój bliźni z tej czy innej ziemi!
          Wiedz, że na trwogę biją w dzwony
          Króle z pannami brzuchatemi;
          Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
          Gdy ci wołają: "Broń na ramię!",
          Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
          I obrodziła dolarami;
          Że coś im w bankach nie sztymuje,
          Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
          Lub upatrzyły tłuste szuje
          Cło jakieś grubsze na bawełnę.
          Rżnij karabinem w bruk ulicy!
          Twoja jest krew, a ich jest nafta!
          I od stolicy do stolicy
          Zawołaj broniąc swej krwawicy:
          "Bujać - to my, panowie szlachta!"

Jestem pełen podziwu dla Szanownego Pana Profesora Pazia!!! Jest to jeden z nielicznych ludzi w Polsce który potrafi nazwać rzecz po imieniu. Mierzą mnie natomiast cenzorzy którzy za całą argumentację mają komuszą zasadę "pała i wąskie drzwi", Ciekawe czy u nas w kraju władze znają znaczenie słowa demokracja? Czy wolność słowa to slogan w wydaniu rządowym? Jestem zdecydowanym przeciwnikiem stosowania faszystowskich metod w zwalczaniu ludzi kochających wolność, wolność słowa i będących demokratami w pełnym znaczeniu tego słowa!!!
          • Gość: xyz wy ruskie świnie z Paziem IP: *.play-internet.pl 02.02.15, 16:10
            co ?? zabolało "ruSSki mir" ?? bo miało boleć !! RuŚŚka świnia się zdemaskowała to JESTdupana po kopie :) Na was też przyjdzie czas :)
            • 99venus Re: wy ruskie świnie z Paziem 02.02.15, 18:46
              sądząc po reakcji to banderowskiego bekarta po wujku Adolfie zdrowo ruszyło.to dobrze.tak miało byc.
              • Gość: xyz Re: wy ruskie świnie z Paziem IP: *.play-internet.pl 02.02.15, 19:15
                ty dziwko - i tak trafisz do moskiewskiego zamtuza za twój wkład w ruSSki mir. Niech cie ruSSka żeżączka żeżre - na nic innego nie zasługuje - ty putlerska bladzi
                • 99venus Re: wy ruskie świnie z Paziem 02.02.15, 20:29
                  sam widzisz do czego doprowadza brak mozliwości prowadzenia tradycyjnego,upowskiego sposobu dyskusji.jest mi bardzo przykro,że wyprowadziłem cię z równowagi nie bacząc na twoje nadwatlone zdrowie psychiczne.teraz biedaku musisz cierpieć,że siekiera i widły znowu bezuzyteczne.
                  tak to cię trafiłem bękarcie.
                  • Gość: upuję Re: wy ruskie świnie z Paziem IP: *.play-internet.pl 03.02.15, 09:49
                    upaaaa :))
            • Gość: maćko z bogdańca Na front....! IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.15, 19:51
              Pietrek, nie dekuj się tchórzu - marsz na front !!! Giwi na ciebie już czeka.:)
    • Gość: Stepanek Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.toya.net.pl 02.02.15, 19:41
      Po co się żołądkować.. najlepiej olać swołocz neobanderowską
      • Gość: xyz ruSSkie świnie do chlewa :) IP: *.play-internet.pl 03.02.15, 09:51
        ruSSkiego miru wam się zachciewa ?? O tak się zgina dziób pingwina
        • 99venus Re: ruSSkie świnie do chlewa :) 03.02.15, 14:44
          a dlaczego ruskiego.nie bądź prymitywny.jak ktoś pokazuje ukraiński nacjonalizm i upowskie tradycje to zaraz musi być rusofilem?
          jak się dziesiątkami lat Ukraińcy łasili do Rosjan a na Ukrainie tylko rosyjski było słychać to ci nie przeszkadzało?
          • Gość: gonzales Re: profesor może przedstawić swoje poglądy IP: *.przemysl.hypnet.pl 03.02.15, 20:19
            w taki sposób. wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/profesor-anna-razny-idzie-w-slady-prof-boguslawa-pazia/hge6w To dobrze że świat nauki ma zdanie i chce je wypowiadać. I dobrze że to zdanie nie jest jednorodne.
            • Gość: gość Re: profesor może przedstawić swoje poglądy IP: *.centertel.pl 04.02.15, 13:25
              Dobry żart tynfa wart.Kawalarz z Ciebie Gonzalezku !
    • matlak2 Re: Samosąd nad profesorem Paziem 04.02.15, 18:46
      Brawa dla rektora Uniwersytetu Wrocławskiego (przemyślanina!), za szybką reakcję na haniebne zachowanie się prof. Pazia, który okazał się chamidłem na kształt sejmowej chamki Pawłowicz. Dla ludzi ich pokroju nie powinno być miejsca na żadnej szanującej się uczelni.

Pan Zaleski był kiedyś księdzem, a dziś jest czymś w rodzaju szukającego rozgłosu prorosyjskiego politruka. Swoimi przemyśleniami na temat Ukrainy, jej przeszłości i dnia dzisiejszego, zrobiłby wielką karierę w agencji TASS albo w znanej z ogromnego obiektywizmu telewizji Russia Today (RT).Tej samej, która "sensacyjne" informacje z walk w Donbasie często ilustrowala migawkami ( zniszczenia, ofiary, uchodźcy) z Iraku, Gruzji i Syrii.

Portal "Kresy" też redagują nie lada szpece, którzy wśród informacji prawdziwych, lub trochę prawdziwych, umieszczają fałszywski,hakerskie brednie, podróbki autorstwa rosyjskich fachowców od dezinformacji itd.itd. Dzięki temu dochodzi do cudów, ożywają ludzie, którym kilka miesięcy temu odcięto już głowy itp.

Ta wojna, jak każda, jest straszna. Każda ze stron dopuszcza się rzeczy niegodnych, sprzecznych z wszelkimi normami, ale taki jest już "urok" wojen - od początku świata. Tak było, jest i będzie. W tym przypadku nie byłoby wielu tych wszystkich okropności, gdyby car Władimir nie wtrącił swoich trzech groszy.
      Kto wie, czy Ukraina stawiając opór nie daje czasu światu i Europie na przygotowanie się do ataku ze wschodu?
      • matigrypl Re: Samosąd nad profesorem Paziem 04.02.15, 20:25
        Cześć banderowcy i aktywiści V-tej kolumny banderowskiej! Zacytowałeś matlaku list jaki wystosowali banderowcy studiujący w Polsce i nie masz nawet odwagi się przyznać do plagiatu. Typowe dla banderowca postępowanie!
        Pan Profesor Paź jest człowiekiem wrażliwym i bardzo dobrze wykształconym i na pewno wie co pisze. Z kolei banderowcy takich nie lubią i szlag ich trafia gdy mówi im się prawdę "w oczy". Te wściekłe ataki na profesora bardzo nas cieszą bo wiemy że trafił w samo sedno jestestwa banderowskiego. Kto zna ideologa banderyzmu kołodzińskiego ten wie że waszym celem jest zburzenie Warszawy i wymordowanie lub zamienienie Polaków w niewolników pracujących dla banderowskiego imperium. Dlatego każde osłabienie tego banderlandu jest z korzyścią dla świata. Ludzie pokroju Profesora Pazia wiedzą to doskonale a cała reszta niedouków i wykształciuchów daje się nabrać na lep upowskiej propagandy.
        • 99venus Re: Samosąd nad profesorem Paziem 04.02.15, 21:45
          okazuje się,że mamy moralny i patriotyczny obowiązek pamietania o Katyniu(SŁUSZNIE!!!)
          okazuje się,że mamy moralny i patriotyczny obowiązek(zdaniem niektórych) zapomnienia o ludobójstwie na Kresach(TAKI WAŁ!!!!!)
          • Gość: gość Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.centertel.pl 04.02.15, 21:54
            Należy pamiętać o ludobójstwie na Wołyniu jak i w Katyniu.Nijak się to ma do obecnej sytuacji na Ukrainie.Tam słusznie Ukraińcy walczą o oderwanie się ze strefy wpływów Putina . To nie Ukraina napadła na Rosję.Walczcie bracia z Moskalami.
            • matigrypl Re: Samosąd nad profesorem Paziem 05.02.15, 06:07
              Informacje odnośnie nazistowskiej symboliki niektórych formacji sił zbrojnych Ukrainy są w Polsce lekceważone i zbywane określeniem „rosyjska propaganda”. To jednak nie jest rosyjska propaganda, ale fakty. Formacje MSW Ukrainy, złożone z członków różnych organizacji neobanderowskich, nawiązują wprost do symboliki nazistowskiej. Czy te jednostki są współczesną ukraińską Waffen-SS? Ostatecznie Ukraińcy mają w tej dziedzinie ponure tradycje 14. Dywizji Grenadierów Waffen-SS „Galizien” („Hałyczyna”). Co ciekawe jednak, na emblemacie dywizji SS-Galizien nie było symboli nazistowskich. Epigoni SS-Galizien poszli jak widać znacznie dalej.

www.mysl-polska.pl/node/192

Te mendy banderowskie nigdy nie zrezygnują dobrowolnie ze swoich chorych celów tak samo jak to zrobił hitler! Jeśli ktoś sobie zada trud i prześledzi fakty z działań nazistów szwabskich to zobaczy że naśladownictwo i ideologia upa są toczka w toczkę identyczne z tym co robiła nsdap.
              • matigrypl Re: Samosąd nad profesorem Paziem 05.02.15, 07:02
                Art. 119. § 1. Kto stosuje przemoc lub groźbę bezprawną wobec grupy osób lub poszczególnej osoby z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, politycznej, (…) podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.”

„Art. 125. § 1. Kto, na obszarze (…), na którym toczą się działania zbrojne, (…) niszczy, uszkadza, zabiera lub przywłaszcza mienie (…), podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.” [zabiera lub przywłaszcza mienie, czyli to, o co m. in. oskarżany jest nazistowski batalion „Ajdar” przez ukraińską prokuraturę]

“Art. 122. § 1. Kto w czasie działań zbrojnych atakuje miejscowość lub obiekt niebroniony (…), podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 5 albo karze 25 lat pozbawienia wolności.”
                “Art. 126a. Kto […] publicznie pochwala popełnienie czynu określonego w tych przepisach [tj. w art. 118, 118a, 119 § 1 oraz art. 120-125], podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.”

piotrbein.wordpress.com/2014/09/19/alert-prof-paz-do-kard-dziwsza/
                Tu można się dowiedzieć kto jest fałszywym katolikiem i osobą amoralną. Ja myślę że to ten apel Profesora Pazia dał asumpt do zemsty, wrednej i narcystycznej władzy! Oni są tak zaślepieni i przekonani o swoim boskim nadaniu władzy że nawet nie zauważą kiedy wywiezieni zostaną na taczkach!
                • matigrypl Re: Samosąd nad profesorem Paziem 05.02.15, 08:10
                  Kombatantom”, „opozycjonistom w PRL”, „legendom”, „ikonom”, „żywym pomnikom” i innym członkom „sekty autorytetów różnej maści, w tym „moralnych”, którzy kiedyś ponoć z narażeniem życia walczyli o prawo Polaków do wolności słowa, a dzisiaj nie tylko twierdzą, że „wolność słowa ma swoje granice”, ale za słowa kryminalizują, pragnę zwrócić uwagę, że wciąż jednak jeszcze obowiązuje prawo:

„Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.”
                  Artykuł 54.1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej

piotrbein.wordpress.com/2015/02/05/dr-kekus-terror-w-sadzie-czyli-jak-sedzia-grzejszczak-statusu-osoby-niekaranej-i-wizerunku-komorowskiego-bronil/
                  Czyta się jak kryminał a dotyczy tego jak sądy potrafią dokonywać przestępstw w "świetle prawa"!
            • 99venus Re: Samosąd nad profesorem Paziem 05.02.15, 07:42
              całkowicie się z tym zgadzam.wielokrotnie pisałem o Władymirze Adolfowiczu Putinie jako agresorze.potepienie rosyjskiej agresji nie zmienia jednak faktu,że nacjonalizm na Ukrainie podniósl głowe,ma wsparcie władz i jawnie i głośno uprawia antypolska propagandę.
              tak więc przypominanie o ludobójstwie ma uzasadnienie.
            • Gość: hahaha Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: 80.12.35.* 05.02.15, 14:15
              Gość portalu: gość napisał(a): Walczcie bracia z Moskalami
              > .

walczcie sobie sami. my tym razem sobie popatrzymy tak jak wy zawsze robiliście sprzymierzając się z kim się da przeciw nam, czyli "waszym braciom"
              No i jeszcze jedno, nie jesteśmy waszymi braćmi tylko znienawidzonymi gnębicielami, panami.
              • Gość: gość Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.centertel.pl 05.02.15, 15:09
                Gdybyś hahaha znał historię , nie plótłbyś bzdur.Ukraińcy czy jak kto woli Rusini walczyli przy boku Polaków niejednokrotnie.Gdyby nie żołnierze Petlury ,zwycięstwo Piłsudskiego nie byłoby takie pewne.Jak się pózniej odpłaciła ówczesna władza , wszyscy wiemy.No prawie wszyscy..
                W dwudziestym roku moglibyśmy się dostać do sowieckiej niewoli.Wśród Polaków byli i tacy , którzy tego pragnęli.Gdyby nagle Niemcy napadli na ZSSR , to też witalibyśmy ich kwiatami.
                Dam sobie uciąć palce ,że też powstałyby i polskie dywizje walczące u boku Wermachtu.Tak jak to robili w innych krajach.
                Jeszcze jedno.Wyobraz sobie ,iż Ślązacy chcą się odseparować od Polski.Niemcy wysyłają im pomoc wojskową.Nie poszedłbyś bić się z nimi ?
                • matigrypl Re: Samosąd nad profesorem Paziem 05.02.15, 15:42
                  Piękna z punktu widzenia alternatywna wizja historii. Czy ty masz pojęcie ile razy nas zdradzili jak ich nazywasz bracia rusini? Ty jako członek V-tej kolumny banderowskiej pomyśl sam i nie klep tu tekstów z banderowskiej propagandy! Sprawa wyzwolenia przez ukraińców i od ukraińców obozu w Oświęcimiu, zwycięstwo ukraińców pod Monte Casino a teraz zwycięstwo nad ruskimi dzięki petlurze. Czy wyście tam w banderlandzie całkiem ocipieli. Co macie jeszcze w planach? Może Grunwald bo tam też walczyli rusini? Może się pochwalcie o swoich zwycięstwach w sojuszu z hitlerem bo tam też was nie brakowało. Ja rozumiem że potrebna jest wam propaganda wzmacniająca nastroje zbirów mordujących własnych obywateli ale przesada też ma swoje granice. A cały świat wiele uciechy z durnowatej propagandy. Ja już mam zajady po przeczytaniu podobnych wypocin! Gdybym nie miał uszu to śmiałbym się dookoła głowy!!!
                  mon
                  • Gość: gość Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.centertel.pl 05.02.15, 16:07
                    Nie do ciebie kierowałem swój wpis.Trudno jest dyskutować z ignorantem.Niedouczonym tumanem.
                    Nie jestem banderowcem ani nawet sympatykiem ukraińskich nacjonalistów.Sr.m na Banderę !
                    Nie napisałem .że wojska Petlury zwyciężyły Moskali. Przyczynili się jednak wielce do zwycięstwa.Poczytaj najpierw trochę historii zanim zabierzesz głos.
                    • 99venus Re: Samosąd nad profesorem Paziem 05.02.15, 17:47
                      ja bym specjalnie nie przesadzał z tym wkładem wojsk Petlury.ilu ich było?ilu żołnierzy wystawił do walki z bolszewikami kilkudziesięcio milionowy naród?
                      taką samą ochotę przejawiali do walki jaki dzisiejsi rekruci uciekający przed poborem.żeby było smieszniej uciekają do....Rosji.
                      • europatria Re: Samosąd nad profesorem Paziem 05.02.15, 18:03
                        Na tym forum o Ukraińcach nie można pisać dobrze ! Lokalnym patriotom to w głowach się nie mieści.
                        • matigrypl Re: Samosąd nad profesorem Paziem 05.02.15, 19:52
                          Gdyby nie żołnierze Petlury ,zwycięstwo Piłsudskiego nie byłoby takie pewne.

Ciekawe, czyje to słowa z postu powyżej?

To raczej banderowcom w pałach się nie mieści że można i należy pisać prawdę!
                          • Gość: gość Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.centertel.pl 05.02.15, 20:07
                            Jeżeli ktoś nie potrafi odróżnić Petlury od Bandery,to jego ból.
                            • europatria Re: Samosąd nad profesorem Paziem 05.02.15, 20:27
                              Wszystkim znającym język rosyjski polecam program rassija 24.Propaganda rodem z czasów Brezniewa.Mozna się niezle usmiać.
                              W Jałcie odsłonięto pomnik wielkiej trójki.W kraju nafaszerowanym pomnikami zbrodniarza Lenina ,stawia sie pomnik jeszcze większego zwyrodnialca - Stalina.
                              Komentarz zbędny.
                              • Gość: mat120 bez komentarza IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.15, 20:44
                                A ja polecam wycieczkę na Zachodnią Ukrainę. Żaden kraj nie jest tak nafaszerowany pomnikami i nazwami ulic zbrodniarzy typu Bandera czy Szuchewycz, jak ta właśnie U-kraina.
                                Naprawdę trudno znaleźć....
                        • 99venus Re: Samosąd nad profesorem Paziem 05.02.15, 20:58
                          napisz coś pozytywnego.nikt ci nie broni.
                        • Gość: mat120 Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.15, 21:11
                          Na tym forum pisze się źle o banderowcach. Ale to chyba nic dziwnego..,.
                • Gość: mat120 Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.15, 20:20
                  Drogi "gościu",
                  Żołnierze Petlury stanowili niecałe 4% polskiej armii. Ne mogli zatem stanowić o jej sile ani być decydującym czynnikiem zwycięstwa w tej wojnie. Mieli stanowić zalążek silnej armii ukraińskiej, tworzonej w ramach ofensywy Piłsudskiego. Niestety, nic takiego się nie stało bo chętnych do walki z bolszewikami wśród Ukraińców nie było. Trudno tu więc mówić o jakiejkolwiek "zdradzie", bo niby czemu Piłsudski miał ponownie narażać los Polski wbrew postawie zdecydowanej większości Ukraińców. I to są fakty historyczne, których żadna propaganda zmienić nie jest w stanie.
                  Twoje gdybanie to możesz sobie wiesz gdzie wsadzić...
                  • matigrypl Re: Samosąd nad profesorem Paziem 05.02.15, 20:38
                    Ten cały gość to zwykły cenzor i nie dopuści słowa prawdy. Post którego brakuje uznano za spam choć tam był tylko link do artykułu dlaczego petlura przegrał. Finał jest taki że to ukrowie nie chcieli walczyć bo z wielomilionowego narodu nie można było wystawić armii która liczebnie musiała odpowiadać potrzebom.

Zdrówka dla cenzora i dalszej wydojnej pracy na rzecz prawdy po banderowsku!!!
                    • Gość: gonzales Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.02.15, 21:11
                      Po podpisaniu traktatu ryskiego żołnierze Petlury zostali internowani. I to do nich i do przedstawicieli rządu ukraińskiego na uchodźctwie / tj w Warszawie / skierowane były słowa Piłsudskiego : "ja was przepraszam panowie,ja was przepraszam "
                      ioh.pl/artykuly/pokaz/zdradzeni-sojusznicy-odziay-ukraiskiej-republiki-ludowej-w-roku--i-ich-dalsze-losy,1066/
                  • Gość: gość Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.centertel.pl 05.02.15, 20:59
                    Na początku wyprawy kijowskiej Polacy stanowili 60 tysięcy a Ukraińcy 3904 , jak podają polskie zródła. Pod koniec było już ich 19739 .To nie 4 procenty.
                    Traktat ryski podpisany 18 marca przez narodowców był zdradą.Tak przynajmniej sądził Piłsudski.!5 maja 1921 roku w Szczypiornie powiedział żołnierzom Petlury -" Ja was przepraszam panowie , ja was przepraszam .Nie tak miało być "
                    Endecy narobili wiele złego w okresie międzywojennym.Ich potomkowie czynią to nadal.
                    Niech szlag trafi ukraińskich banderowców i polskich endeków !
                    • Gość: mat120 Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.15, 21:08
                      Armia polska to wówczas ca 360 tys. żołnierzy . Więc to już się nie zgadza. Jeśli Ukraińcy nie chcieli walczyć z bolszewikami to dlaczego Piłsudski miałby dalej walczyć o samostijną, narażając los Polski? Takie bajki o rzekomej zdradzie opowiadał kiedyś Kuroń.... Odznaczono go nawet jakimś tam orderem. Bezsens!
                      • Gość: Albatros Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: 195.116.41.* 05.02.15, 21:16
                        Nowa Partia "Zmiana" - www.vice.com/pl/read/zielone-ludziki-i-trole-putina
                        Solidarni z Mateuszem Piskorskim :pl-pl.facebook.com/solidarnizmp
                      • Gość: gonzales Re: Samosąd nad profesorem Paziem IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.02.15, 21:20
                        Przepraszam @ gościa za wpisanie tego samego,zbyt długo się tym b awiłem i nie wiedziałem że już to zamieściłeś.

Mat, to są fakty historyczne, faktycznie w centralnej Ukrainie nie było zainteresowania walką o wolną Ukrainę . W Kijowie nawet była widoczna wrogość miejscowych do oddziałów polskich i oddziałów Petlury. Petlura nie widział Ukrainy bez Lwowa a Piłsudski Polski bez Lwowa. Dlatego skończyło się tak jak się skończyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka