Dodaj do ulubionych

Polska chemia, take 2

14.07.12, 21:15
Pewien czas tem pół żartem pół serio pisałem o tym jak to Acron próbuje nabyć Azoty Tarnów. A tu drodzy Państwo dzieje się wiecej... dzieje się dużo. Synthos, należący do Sołowowa ostrzy sobie ząbki na Puławy. Tym czasem MSP negatywnie odnosi się do wezwań na akcje obu graczy, zarówno krajowego, jak i rosyjskiego. Szykuje natomiast konsolidację na własną rękę. Zamierza połączyć przedmiotowe podmioty pod swoją banderą- Tarnów ogłosił wezwanie na akcje Puław z błogosławieństwem MSP.
Myślę że to dość ciekawa imprezka, nie uważacie?:)

Źródło
Obserwuj wątek
    • chateau Re: Polska chemia, take 2 14.07.12, 21:29
      Ale nudy, myślałem, że będzie coś o soli drogowej ;-)

Imprezka ciekawa. MSP widocznie zauważyło, że protekcjonizm nie zawsze jest zły.
      • humbak Re: Polska chemia, take 2 14.07.12, 21:34
        Trudno mi to ocenić szczerze mówiąc. Przypuszczam że chodzi po prostu o chęć uzyskania jak największych pieniędzy ze sprzedaży... albo jakiś innych gracz sobie już te firmy zaklepał;)
        Co do protekcjonizmu zaś- nadal nie tworzą sprzyjających warunków dla tworzenia kapitału (pomijając tych dobrze ustawionych), więc nie potrafię tego pozytywnie w tym aspekcie ocenić.
        • l_zaraza_l Re: Polska chemia, take 2 15.07.12, 12:44
          Ja wiem, że to wybrzmi po pisiemu ale jednak bardzo mnie martwi i niepokoi fakt, że nasze firmy przechodzą w obce ręce (narodowość nie ma tu znaczenia). Może nie rozumiem mechanizmów ale zawsze wydaje mi się w takich sytuacjach, że przestajemy pracować dla nas a zaczynami dla innego państwa. Że tracimy część niezależności , zdając się na łaskę i niełaskę ludzi mających całkowicie w de... losy nas i naszego kraju.
          • humbak Re: Polska chemia, take 2 15.07.12, 22:45
            Nie wiem czemu Ci to PiS na myśl przywodzi. Ich wizja Polski i polskiej gospodarki to nie przedsiębiorstwa polskie, tylko przedsiębiorstwa państwowe. A tu jest różnica wbrew pozorom. Wizja PO niestety, jak się okazuje w praniu niewiele się od niej różni, bo obciążenia podatkowe jak były duże, tak są, jak prawo było niejasne, tak jest, a firmy są prywatyzowane przez sprzedaż innym firmom państwowym. Czy to polskim czy zagranicznym. Uogólniam oczywiście.
            • hummer Re: Polska chemia, take 2 15.07.12, 23:10
              humbak napisał:

> Nie wiem czemu Ci to PiS na myśl przywodzi. Ich wizja Polski i polskiej gospoda
              > rki to nie przedsiębiorstwa polskie, tylko przedsiębiorstwa państwowe.

Są dziedziny strategiczne. Taką dziedziną jest np. produkcja unikalnych zasobów.
              To za PO pozbyto się pakietu większościowego KGHM np. W zamian za jednorazowe zasilenie budżetu.

PO forsuje gaz łupkowy. Inwestycję bez znaczenia, jeśli firmy chemiczne będą brały gaz z Rosji, lub przestaną istnieć. W wolnej gospodarce liberalnej bardziej opłacalne dla właściciela może się okazać sprowadzanie chemikaliów z zagranicy.
      • hummer Rychło w czas. Po sprzedaży pakietów większościowy 15.07.12, 20:32
        chateau napisał:

> Ale nudy, myślałem, że będzie coś o soli drogowej ;-)
        >
        > Imprezka ciekawa. MSP widocznie zauważyło, że protekcjonizm nie zawsze jest zły

Teraz MSP to może się modlić. Jest inwestorem mniejszościowym.
        • humbak Re: Rychło w czas. Po sprzedaży pakietów większoś 16.07.12, 09:27
          "Moją" firmą od lat rządzi akcjonariusz mniejszościowy... przez parę lat był nawet kacjonariusz z większym od niego udziałem i co z tego?
          • hummer Widać jest małoatrakcyjna 16.07.12, 09:35
            humbak napisał:

> "Moją" firmą od lat rządzi akcjonariusz mniejszościowy... przez parę lat był na
            > wet kacjonariusz z większym od niego udziałem i co z tego?

i nikt nie chce jej przejąć. Nie mówi się też o jednym około 1/3 mają OFE. Jak cena będzie atrakcyjna to sprzedadzą akcję bo OFE jest od zarabiania pieniędzy, a nie od polityki.
        • chateau Re: Rychło w czas. Po sprzedaży pakietów większoś 16.07.12, 14:13
          > Teraz MSP to może się modlić.
          Okazuje się, że są lepsze sposoby.
          wyborcza.biz/biznes/1,100896,12133107,Polska_fuzja_przeciw_Rosji__Co_dalej_z_tarnowskimi.html

Sprawa oczywiście nie jest zakończona, ale tempo działania i sposób wypracowania sensownego remedium są imponujące. Żeby nie było - za taką akcję pochwaliłbym MSP w każdym rządzie.
          • hummer Re: Rychło w czas. Po sprzedaży pakietów większoś 16.07.12, 18:59
            chateau napisał:

> > Teraz MSP to może się modlić.
            > Okazuje się, że są lepsze sposoby.
            > wyborcza.biz/biznes/1,100896,12133107,Polska_fuzja_przeciw_Rosji__Co_dalej_z_tarnowskimi.html
            >
            > Sprawa oczywiście nie jest zakończona, ale tempo działania i sposób wypracowani
            > a sensownego remedium są imponujące. Żeby nie było - za taką akcję pochwaliłbym
            > MSP w każdym rządzie.

Mowa o próbie. "W sobotę akcjonariusze zdecydowali, że tarnowskie Azoty spróbują przejąć część udziałów w zakładach w Puławach"

Rychło w czas.
    • piq MSP interweniuje, bo podobno... 15.07.12, 17:40
      ...jakoś się to wiąże z łupkami - nie znam spraw technologicznych, ale chodzi o niedopuszczenie Rosjan do kwestii związanych z gazem z łupków.
      • humbak Re: MSP interweniuje, bo podobno... 15.07.12, 22:30
        Ano widzisz- poniżej wpisuje się chemik i zamiast o ewentualnej zależności między gazem ziemnym, a wspomnianymi firmami, o strukturze własnościowej firm się wypowiada:)
        • hummer Re: MSP interweniuje, bo podobno... 15.07.12, 23:12
          humbak napisał:

> Ano widzisz- poniżej wpisuje się chemik i zamiast o ewentualnej zależności międ
          > zy gazem ziemnym, a wspomnianymi firmami, o strukturze własnościowej firm się w
          > ypowiada:)

A co możesz zrobić, skoro mamy wolny rynek, a MSP ma 30% akcji? Nie trzeba było sprzedawać akcji poniżej 51%.
          • humbak Re: MSP interweniuje, bo podobno... 15.07.12, 23:47
            Jakbyś nie zauważył jednak całkiem sporo;)
            • hummer Re: MSP interweniuje, bo podobno... 16.07.12, 00:13
              humbak napisał:

> Jakbyś nie zauważył jednak całkiem sporo;)

Zależy o czym mówimy. Jeśli o wypłacie dywidendy to 30% to całkiem sporo.
              Jeśli o wpływie na losy firmy, to 50% minus jedna akcja to mało.

Patriotyczne rządy ze styropianu doprowadziły do tego, że Niedźwiedź za mniej niż 2 mld zł jest w stanie zrujnować polski przemysł chemiczny. A kto ma chemię ten ma władzę.

Zemsta za Możejki? Kolejny genialny wynalazek styropianu. Rafineria, to firma chemiczna dostosowana do przerobu tylko pewnego gatunku ropy. Możejki na ropie rosyjskiej pójdą, na ropie z Baku, Norwegii czy arabskiej już nie. Kupić rafinerię bez dostawy surowca to sabotaż.

Łatwiej wybudować rafinerię od zera niż przestawić ją na inny surowiec.

Ale kto ma o tym wiedzieć? Malarz kominów, czy spec od prawa socjalistycznej pracy?
              • volupte Re: MSP interweniuje, bo podobno... 16.07.12, 00:51
                Placze ci sie i z tymi akcjami i z ta ropą. Jeśli akcje rozproszone to 30% wystarczy do kontroli. A Mozejki to poroniony pomysl nie z powodu ruskiej ropy , tylko obstrukcji - ruscy ropociag , litwini transport kolejowy.
                • hummer Re: MSP interweniuje, bo podobno... 16.07.12, 09:22
                  volupte napisał:

> Placze ci sie i z tymi akcjami i z ta ropą. Jeśli akcje rozproszone to 30% wyst
                  > arczy do kontroli. A Mozejki to poroniony pomysl nie z powodu ruskiej ropy , ty
                  > lko obstrukcji - ruscy ropociag , litwini transport kolejowy.

Nie wystarczy bo za cenę jednego stadionu narodowego można akcje skupić powyżej wartości wolnorynkowej. Pecunia non olet.
                  • humbak Re: MSP interweniuje, bo podobno... 16.07.12, 09:23
                    Jak narazie się nie udaje przesadnie. Obserwuj doniesienia.
                  • volupte Re: MSP interweniuje, bo podobno... 16.07.12, 09:35
                    Tylko przez tzw. wezwanie , a przed tym mozna sie bronic . Nie jest łatwo przejąc firme ,,wrogo".
                    • hummer Re: MSP interweniuje, bo podobno... 16.07.12, 09:36
                      volupte napisał:

> Tylko przez tzw. wezwanie , a przed tym mozna sie bronic . Nie jest łatwo przej
                      > ąc firme ,,wrogo".

Na akcje OFE bym nie liczył.
                      • volupte Re: MSP interweniuje, bo podobno... 16.07.12, 14:20
                        Co maja do tego akcje OFE?
                        • hummer Re: MSP interweniuje, bo podobno... 16.07.12, 18:55
                          volupte napisał:

> Co maja do tego akcje OFE?

OFE inwestują w akcje - kupują je i sprzedają - z zyskiem.
    • hummer Przecież właściciel prywatny to jest to :) 15.07.12, 20:20
      humbak napisał:

> Myślę że to dość ciekawa imprezka, nie uważacie?:)

PRLu już nie ma. Firmy sprywatyzowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka