Dodaj do ulubionych

SLD w walce o funeralne interesy proletariatu.

23.08.12, 23:18
To co najważniejsze dla ludzi pracy - upowszechnienie pederastii i narkomanii jest już od dawna na warsztacie lewicowego Sojuszu.
Ale nie ma pełnego szczęścia proletariatu bez możliwości postawiania trumny lub urny w swoim własnym domu.
Dziesiątki tysięcy bezrobotnych ludzi pracy upominają się ale nie o możliwość zarobienia na chleb.
To byłoby zbyt banalne i płaskie.
Oni chcą lubować się urnami w domowym kolumbarium.
Ta luka zostanie uzupełniona.
Zadba o to poseł SLD Marek Balt.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12350335,Urna_z_prochami_zmarlego_moze_stac_w_domu__Prawo_funeralne.html?lokale=warszawa
Dobrze radzę - wypieprzyć darmozjadów, szkodników i debili z SLD z Wiejskiej jak najszybciej.
Obserwuj wątek
    • mors22 Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 23.08.12, 23:27
      Trzeba będzie wydać szereg aktów wykonawczych. Domowe kolumbaria musi przecież atestować sanepid. Warto tez powołać urząd sprawdzający hermetyczność zamknięcia urn, by na przykład dziecko przez pomyłkę nie dodało do zupy prochów dziadka zamiast soli. Urny muszą być atestowane, koniecznie nietłukące się. Wiele roboty czeka sejm i Urzędy.
      • zomozadwa ilicz i mors w walce o interesy czarnych 23.08.12, 23:32
        okupantów.
        nie będzie kasy za mamrotanie nad dołkami? ;-)
        • wlodzimierz.ilicz Zastanów się gdy do takiego "dołka" trafi 24.08.12, 12:59
          twoja matka.
          Przestań być łajdakiem.
          • zomozadwa Re: Zastanów się gdy do takiego "dołka" trafi 24.08.12, 13:58
            moja Matka, nie trafiła do żadnego dołka
            i żaden czarny zbok nie mamrotał
            na jej pogrzebie.
            przestań być idiotą i obrońcą
            czarnej, watykańskiej mafii.
          • bozon.higsa Re: Zastanów się gdy do takiego "dołka" trafi 24.08.12, 14:17
            wlodzimierz.ilicz napisał:

> twoja matka.
            > Przestań być łajdakiem.

Dołek ma jakieś znaczenie lenin, jakie?
            Czy spoczniesz w trumnie, czy cię skremują ma to dla materii (z jakiej składa się nasze ciało) i nie tylko ciało jakieś znaczenie?

• wlodzimierz.ilicz Skrajny degeneracie, czy ty jesteś śmieciem 24.08.12, 23:39
              czy istotą ludzką?
              Czy ty masz jakieś ludzkie uczucia?
              Do jakiego zbydlęcenia można się doprowadzić.
              Ohyda.
              • zomozadwa Re: Skrajny degeneracie, czy ty jesteś śmieciem 24.08.12, 23:54
                ilicz, wiesz co?
                ssij pałe,
                zbydlęcony wale.
                a jak zdechniesz, to nad twoim ścierwem
                mogą mamrotać całe tabuny czarnych i purpurowych
                zboków.
                • aniaszamotulska Re: Skrajny degeneracie, czy ty jesteś śmieciem 25.08.12, 00:07
                  komunisto!!! wiesz co? ssij pałe, zbydlęcony wale. a jak zdechniesz, to nad twoim ścierwem mogą mamrotać całe tabuny czarnych i purpurowych zboków.
                • wlodzimierz.ilicz W Polsce pederaści, narkomani i inne zboki 25.08.12, 09:27
                  tak znienawidzili społeczeństwo, które systematycznie odmawia im afirmacji, że zmienili się w kompletne szambo.
                  Zero zasad moralnych, zero normalnych ludzkich uczuć, w tym zero szacunku dla zmarłych.
                  Widzą w nich śmiecie do recyklingu.
                  • bozon.higsa Re: W Polsce pederaści, narkomani i inne zboki 25.08.12, 09:38

> tak znienawidzili społeczeństwo, które systematycznie odmawia im afirmacji, że
                    > zmienili się w kompletne szambo.
                    > Zero zasad moralnych, zero normalnych ludzkich uczuć, w tym zero szacunku dla z
                    > marłych.
                    > Widzą w nich śmiecie do recyklingu.

Masz "rację", komuniści mieli zupełnie inny szacunek do śmierci oraz do zmarłych.

• wlodzimierz.ilicz Zatroszcz się o swoją moralność bo z nią masz 25.08.12, 10:07
                      znacznie większe problemy.
                      Komuniści odrzucając moralność religijną mieli w zamian moralność socjalistyczną opartą na zasadach interesu spolecznego.
                      Wy jesteście natomiast nihilistami.
                      Społeczeństwem gardzicie.
                      Kompletne moralne NIC.
                      • bozon.higsa Re: Zatroszcz się o swoją moralność bo z nią masz 25.08.12, 15:05

> znacznie większe problemy.
                        > Komuniści odrzucając moralność religijną mieli w zamian moralność socjalistyczn
                        > ą opartą na zasadach interesu spolecznego.
                        > Wy jesteście natomiast nihilistami.
                        > Społeczeństwem gardzicie.
                        > Kompletne moralne NIC.

Ty jesteś faktycznie typowym komunistycznym oszołomem.
                        Co ty możesz powiedzieć o mojej moralności?
                        Do kogo mówisz "wy" towarzyszu lenin?
                        Kto gardzi społeczeństwem ?
                        Przecież historia nie zna większej pogardy jeżeli chodzi o pogardę dla społeczeństwa niż właśnie komunizm,. nawet faszyzm nie był tak radykalny.

Jak toś, kto broni komunizmu, ma nicka lenin, może zarzucać komukolwiek brak moralności.

• wlodzimierz.ilicz Nieuku, pogardę dla społeczeństwa to mamy dopiero 25.08.12, 16:10
                          teraz.
                          W III RP.
                          Ludzie biednieją, klasa prominentów żyje w innym świecie i zarabia miliony.
                          Klasa prominentów ma w d.pie czy ludzie mają pracę, chleb, mieszkania i wykształcenie.
                          I ile co kosztuje.
                          • bozon.higsa Re: Nieuku, pogardę dla społeczeństwa to mamy dop 25.08.12, 16:12

> teraz.
                            > W III RP.
                            > Ludzie biednieją, klasa prominentów żyje w innym świecie i zarabia miliony.
                            > Klasa prominentów ma w d.pie czy ludzie mają pracę, chleb, mieszkania i wykszta
                            > łcenie.
                            > I ile co kosztuje.

Nie nazywaj mnie nieukiem,bo to, co wypisujesz w tym wątku, jest miarą twojego właśnie nieuctwa.

• wlodzimierz.ilicz Towarzysz Marek Balt chce wykonać ogrom trudnej 23.08.12, 23:34
        nikomu nie potrzebnej roboty.
        Powodzenia towarzyszu Balt!
    • adalberto3 Bez zezwolenia Balta stala urna .... 24.08.12, 00:35
      ... z prochami mojego Ojca przez pol roku w jego pokoju czekajac na pogrzeb. I nikomu nic do tego.
      • wlodzimierz.ilicz Delikatnie mówiąc - urny to nie jest najważniejsza 24.08.12, 08:24
        sprawa na dziś.
        wyborcza.biz/biznes/1,100896,12354754,Kryzysowe_odchudzanie__Firmy_tna_zatrudnienie_na_duza.html
        • life.form Jak to nie najważniejsza? 24.08.12, 08:28
          Musi być jakiś pretekst, żeby probosz zrobił wkrocz do Twojego mieszkania i je pokropił kropidłem :D
    • wiosnaludzikow Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 08:43
      SLD jest moim zdaniem pokłosiem komunistów, ich służb specjalnych , UBeków, agentów komunistycznych, konfomistów peerelowskich, złodziejaszków i nieudaczników- dzieci VIPów systemu komunistycznego, którzy inaczej nie zarobiliby nawet na chleb sprzedając ulotki reklamowe.
      • stangor Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 13:46
        Ad wiosnaludzikow. Jesteś jak żmija pełna jadu. Jeśli nienawidzisz SLD to twoja sprawa. Nie wylewaj pomyj na innych bo sądząc po wpisie jesteś nie lada kanalią. I przypuszczalnie "miłosiernym" katolikiem. Z wpisu można wywnioskować że jesteś za tradycyjnym pochówkiem. Nikt ci tego nie zabrania , a więc daj możliwość wyboru innym którzy tej tradycji mają dosyć.
        Jest 21 wiek i w innych cywilizowanych krajach ( i nie tylko - patrz cesarstwo rzymskie) już dawno stosują kremację.
        • wiosnaludzikow Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 13:56
          stangor.
          To nie jest jad a to coś co Cię piecze jak jad to zwykła prawda.
          stangor napisał:
          > Ad wiosnaludzikow. Jesteś jak żmija pełna jadu. Jeśli nienawidzisz SLD to twoj
          > a sprawa. Nie wylewaj pomyj na innych bo sądząc po wpisie jesteś nie lada kanal
          > ią.
          Oto przykład:
          www.fakt.pl/Posel-SLD-to-ignorant-Oblal-test-wiedzy-z-historii-Dariusz-Jonski-nie-wiedzial-kiedy-wybuchlo-Powstanie-Warszawskie,artykuly,153398,1.html
      • bozon.higsa Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 14:20
        wiosnaludzikow napisał:

> SLD jest moim zdaniem pokłosiem komunistów, ich służb specjalnych , UBeków, age
        > ntów komunistycznych, konfomistów peerelowskich, złodziejaszków i nieudaczników
        > - dzieci VIPów systemu komunistycznego, którzy inaczej nie zarobiliby nawet na
        > chleb sprzedając ulotki reklamowe.

Bardzo ładnie sprzedałeś swoją niechęć dla lewicy, bo trudno tu mówić, że SLD to komuniści.
        Nie odpowiedziałeś natomiast nic w temacie wątku.
        Zostaw nienawiść do SLD na boku, skup się i spróbuj odpowiedzieć czy obecna ustawa "funeralna" jest przystająca dla XXI wieku?

• wiosnaludzikow Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 14:47
          bozon.higsa napisał(a):

> wiosnaludzikow napisał:
          >
          > > SLD jest moim zdaniem pokłosiem komunistów, ich służb specjalnych , UBekó
          > w, age
          > > ntów komunistycznych, konfomistów peerelowskich, złodziejaszków i nieudac
          > zników
          > > - dzieci VIPów systemu komunistycznego, którzy inaczej nie zarobiliby naw
          > et na
          > > chleb sprzedając ulotki reklamowe.
          > Bardzo ładnie sprzedałeś swoją niechęć dla lewicy, bo trudno tu mówić, że SLD t
          > o komuniści.
          Jak pisałem ale Ty nie doczytałeś : SLD to pokłosie komunistów, nie komuniści.
          SLD to nie Lewica.
          www.fakt.pl/Posel-SLD-to-ignorant-Oblal-test-wiedzy-z-historii-Dariusz-Jonski-nie-wiedzial-kiedy-wybuchlo-Powstanie-Warszawskie,artykuly,153398,1.html
          • bozon.higsa Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 14:57
            iosnaludzikow napisał

Jak pisałem ale Ty nie doczytałeś : SLD to pokłosie komunistów, nie komuniści.
            SLD to nie Lewicw:

Pięknie, teraz odpowiedz coś odnośnie projektu ustawy, która proponuje poseł Bałt z SLD.
            • wiosnaludzikow Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 15:01
              bozon.higsa napisał(a):

> iosnaludzikow napisał
              >
              > Jak pisałem ale Ty nie doczytałeś : SLD to pokłosie komunistów, nie komuniści.
              > SLD to nie Lewicw:
              > Pięknie, teraz odpowiedz coś odnośnie projektu ustawy, która proponuje poseł Ba
              > łt z SLD.
              Projekt ustawy w obliczu zbliżającegosię biliona długu publicznego, zbliżającej się recesji, masowego bezrobocia młodych ....jest głupotą, dowodem na brak koncepcji, brak lewicowości i ograniczenie się do populistycznych i politycznych działań marketingowych.
              Dno !
              • bozon.higsa Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 15:08
                > Projekt ustawy w obliczu zbliżającegosię biliona długu publicznego, zbliżającej
                > się recesji, masowego bezrobocia młodych ....jest głupotą, dowodem na brak kon
                > cepcji, brak lewicowości i ograniczenie się do populistycznych i politycznych d
                > ziałań marketingowych.
                > Dno !

Ja pierniczę? gdzie Ty mieszkasz? Są tam upały?
                W innym wątku broniłem Cię, że piszesz mądrze.
                Jaki naiwny byłem.
                To co tu napisałeś, to dno, dna.
                Ograniczyłeś się tylko do ogólnych haseł.
                Nie odpowiedziałeś ani słowa na słuszne "postulaty" by zmienić starą nie dopasowaną do obecnego czasu ustawę.
                Szkoda, myślałem, że mam sojusznika na forum.

• wiosnaludzikow Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 15:14
                  bozon.higsa napisał(a):

> > Projekt ustawy w obliczu zbliżającegosię biliona długu publicznego, zbliż
                  > ającej
                  > > się recesji, masowego bezrobocia młodych ....jest głupotą, dowodem na bra
                  > k kon
                  > > cepcji, brak lewicowości i ograniczenie się do populistycznych i politycz
                  > nych d
                  > > ziałań marketingowych.
                  > > Dno !
                  >
                  > Ja pierniczę? gdzie Ty mieszkasz? Są tam upały?
                  > W innym wątku broniłem Cię, że piszesz mądrze.
                  > Jaki naiwny byłem.
                  > To co tu napisałeś, to dno, dna.
                  > Ograniczyłeś się tylko do ogólnych haseł.
                  > Nie odpowiedziałeś ani słowa na słuszne "postulaty" by zmienić starą nie dopaso
                  > waną do obecnego czasu ustawę.
                  > Szkoda, myślałem, że mam sojusznika na forum.
                  Rozumiem,że jak to bywa w polityce to jak ja Ciebie lub Ty mnie broniłeś to zakładamy taką malutką organizację , taką grupę interesu POPIERERACZY WZAJEMNYCH. Nawet na tym forum mamy tworzyć koterie ? Czy mam jakieś zobowiązania wobec Ciebie z tego powodu,że mnie broniłeś ? Jeżeli tak to proszę nie broń mnie bo nie chcę mieć zobowiązań i tworzyć burd%$#el również nawet na tym forum a nie" tylko" w życiu publicznym.
                  Napisałem dokładnie i nie ogólnikami. Ta ustawa jest w obecnej sytuacji populizmem.
                  • bozon.higsa Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 15:19
                    Nawet na tym forum mamy tworzyć koterie ? Czy mam jakieś zobowiązania wobec Ciebie z tego powodu,że mnie broniłeś ?

Nie, zrobiłem to sam od siebie.
                    Teraz wiem,że się myliłem.
                    Nie jesteś mi nic winny.
                    Szkoda...

• wiosnaludzikow Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 15:25
                      bozon.higsa napisał(a):

> Nie, zrobiłem to sam od siebie.
                      Jak sam od siebie to nawet w kwestii zasad codziennych , zwykłych zasad nie powinieneś tego wypominać używając jak argument.
                      Przykro mi , że żałujesz ale dlatego właśnie nie jestem polskim politykiem gdyż nie znoszę koterii i ukladów. Ja poprę Ciebie a Ty mnie. Niektorzy nazywają to pragmatyzmem lub pragmatyczny polityk :)
                      Przemyśl to.
                      • bozon.higsa Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 15:35

> Nie, zrobiłem to sam od siebie.
                        Jak sam od siebie to nawet w kwestii zasad codziennych , zwykłych zasad nie powinieneś tego wypominać używając jak argument.

Hmmm, tak to wtrąciłem niechcący w ferworze dyskusji,nie miałem zamiaru używać tego jako argumentu.
                        Dalej uważam, że w wielu sprawach się z Tobą zgadzam,ale w tej odnośnie projektu posła Bałta z SLD, różnimy się całkowicie w ocenie.

Jednak na tym forum, bardzo trudno jest znaleźć osoby niezależne i "myślące", jednak tacy są
                        i dlatego szkoda, że masz tak negatywne zdanie na temat tej ustawy, domyślam się, że głównie z powodu wrodzonej nienawiści do SLD.

• wiosnaludzikow Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 15:45
                          bozon.higsa napisał(a):
                          > głównie z powodu wrodzonej nienawiści do SLD.
                          To nie jest nienawiśc do SLD. To "nienawiść" do cynicznych cwaniaków obojętne z jakim sztandarem w ręku.
                          W sytuacji gdy ludzie np nie wykupują leków z braku pieniędzy jacyś mieniący sie lewicowymi aktywiści zajmują sie pochówkiem....chociaż ......
                          Owszem SLD ( obecne) grupuje sporą ilość takich cyników - PRAGMATYCZNYCH POLITYKÓW. Na przykład Leszek Miller był tak lewicowy, że usiadł w białoczerwonym krawacie obok Andrzeja Leppera na kongresie Samoobrony. " Lewicowy " kandydat na prezydenta Napieralski rozdawał jabłuszka a lewicowe SLD ze Szczecina rządzi w koalicji z PIS.
                          • bozon.higsa Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 15:48
                            To nie jest nienawiśc do SLD. To "nienawiść" do cynicznych cwaniaków obojętne z jakim sztandarem w ręku.

Ok, masz prawo do takiej oceny.
                            Co powiesz na temat rządów PO i PiS?
                            Bez ogródek, szczerze.
                            Są dla Polski dobre czy złe?

• wiosnaludzikow Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 15:58
                              bozon.higsa napisał(a):

> To nie jest nienawiśc do SLD. To "nienawiść" do cynicznych cwaniaków obojętne z
                              > jakim sztandarem w ręku.
                              >
                              > Ok, masz prawo do takiej oceny.
                              > Co powiesz na temat rządów PO i PiS?
                              > Bez ogródek, szczerze.
                              > Są dla Polski dobre czy złe?
                              Zależy na jaki temat. Zbyt ogólnie ale wielokrotnie krytykowałem te okresy.
                              Najsłabsze w sensie programowych czy reform rządy w historii nowej Polski to rządy PO. Najgorsze jeżeli chodzi o wolności obywatelskie rządy to rządy PIS.
                              • bozon.higsa Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 16:09
                                Najsłabsze w sensie programowych czy reform rządy w historii nowej Polski to rządy PO. Najgorsze jeżeli chodzi o wolności obywatelskie rządy to rządy PIS.

Tu pełna zgoda.
                                Odeszliśmy jednak od tematu głównego tematu jakim jest projekt tej dobrej wg. mnie ustawy,którą krytykujesz Ty i lenin.

• wlodzimierz.ilicz Gorzej! To zwykły poselski debilizm. 24.08.12, 22:37
      • x2468 Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 25.08.12, 00:13
        Bardzo dobrze opisalas sklad osobowy parti Paranoikow i Swoloczy.

"pis jest moim zdaniem pokłosiem komunistów, ich służb specjalnych , UBeków, age
        > ntów komunistycznych, konfomistów peerelowskich, złodziejaszków i nieudaczników
        > - dzieci VIPów systemu komunistycznego, którzy inaczej nie zarobiliby nawet na
        > chleb sprzedając ulotki reklamowe. "
    • kzet69 A Gadzinowski 24.08.12, 13:08
      będzie Balta po śmierci straszył...
      lewica24.pl/gadzinowski/1387-gadzinowski-rozsypcie-mnie.html
      • wlodzimierz.ilicz Gadzinowski już od dawna jest w rozsypce 24.08.12, 22:39
        To po prostu NIC.
    • stangor Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 17:07
      To nie SLD obecnie sprawuje władzę. PO wraz z PSL-em 6 rok z rzędu mają niebywałą okazję do wprowadzenia korzystnych reform. I co, praca do 67, mnożenie różnorakich spółek skarbu państwa, agencji itp. bo majątek niczyj a stanowiska wysokopłatne bez odpowiedzialności. Cy przeszła choćby jedna ustawa opozycji? Nawet z poprawkami? Nie, bo opozycja zyskała by w sondażach. Pochwalam tą ustawę bo na inne nie ma szans. wiosnaludzikow napisał że ludzie nie mają na wykupienie leków. Ja dodam, nie mają na życie, oszczędzają na wszystkim. I będzie coraz gorzej bo ci których wybraliśmy dobrze zarabiają( a jeszcze im mało) i nawet nie chcą wiedzieć o ubóstwie tu na dole. Kto przyciągnie jakichkolwiek inwestorów. Gdyby nie głodowe pensje pracowników to my jesteśmy najdroższym państwem w Europie jeśli chodzi o koszty pracy. Do tego dodać niespójne i niestabilne prawo i jego dowolną interpretację, rozrośniętą do granic absurdu biurokrację itd.
      Jedynym rozwiązaniem jest zlikwidowane wszelkich programów, projektów, agencji, i innych wszelkiej maści podmiotów mających na celu zwiększenie miejsc pracy (dla znajomków) za grube pieniądze z naszych i pracodawców podatków.
      Drugim bardzo ważnym czynnikiem jest likwidacja wszystkich bez wyjątku przywilejów. Jedynym wynagrodzeniem winien być pieniądz. Przywilejów nie można stopniować w zależności od wkładu pracy.
      I trzeci czynnik to likwidacja zbędnej administracji i biurokracji, począwszy od góry w dół.
      Jednoznaczne prawo i odpowiedzialność za podejmowane decyzje.
      To pozwoliło by zmniejszyć koszty pracy. A zatem wzrost wynagrodzeń, co daje wzrost popytu i wymusza podaż. A to nie jest osiągalne na niwie lokalnej. To już dawno powinien zrobić parlament wraz z innym regulacjami jak np: obowiązkowe ubezpieczenia od zdarzeń losowych. I wszelkie kłótnie, wyzwiska i wypominanie sobie nawzajem tego czy tamtego to woda na młyn dla rządzących. W tym amoku nienawiści zapominamy o tych którzy naprawdę są winni.
      • remez2 Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 22:58
        Masz wiele racji. pozdrawiam
    • behemot17-13 Re: SLD w walce o funeralne interesy proletariatu 24.08.12, 23:09
      "ustawić w domu, byle wybrać do tego odpowiednio godne miejsce. Inspektor sanitarny będzie oceniał, czy są wystarczająco godne. Gdyby nie, nakaże jednak urnę pochować. Projekt dokładnie opisuje, gdzie w żadnym wypadku stanąć nie mogą: w miejscach służących do przechowywania odpadów, w łazienkach, toaletach, ustępach, w pomieszczeniach kuchennych, w spiżarniach, piwnicach, garażach i pomieszczeniach magazynowych, w sypialniach dzieci do lat 13 i pokojach przeznaczonych dla nich do nauki i zabawy, a także w miejscach znajdujących z się w pobliżu legowisk zwierząt."
      trzeba być durniem durnowatym, aby optować za możliwością trzymania urny z prochami nieboszczyka w czterech ścianach, a z drogiej strony traktować spalone resztki jak zombi.
    • mariner4 Nie śmiej się! 25.08.12, 10:22
      Trzymanie prochów na przykład w domu to problem psychologiczny, a nie sanitarny.
      W Danii na przykład prochy można przewieźć własnym samochodem.
      Dostosowanie przepisów do normalnej praktyki europejskiej uderzy w KK, firmy pogrzebowe i ten cały wielki biznes. Skremowanie ciała kosztuje kilkaset złotych. Urna też nie jest droga.
      W Szczecinie miejsce w katakumbach na urnę kosztuje 2000 za 10 lat.
      Ja popieram ten pomysł.
      M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka