Gość: ED IP: 212.244.126.* 02.07.04, 14:36 Takiego bełkotu nie było chyba od dnia objęcia funkcji ministra zdrowia przez Łapińskiego...... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maryan Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: 62.233.181.* 02.07.04, 14:38 Jedyna alternatywa dla skomuszalego i przezartego korupcjai i indolencja urzednicza systemu opieki zdrowia jest jego prywatyzacja... To dzieki Polakom do wladzy doszedl Miller i Lapinski..pamietacie???? To on nas wykiwal...to dlatego teraz nie mozecie isc do lekarza bo nie ma pieniedzy...Pomstowaliscie na kasy chorych???..co teraz powiecie...znowu was wycyckali... Dlaczego nie pisze o sobie..? Bo lecze sie prywatnie. Place 100zl/ miesiecznie i mam wszytko co sobie zamarze...ale jak to madrze sie mowi your life, your choice.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan Ubezpieczenie za 100 zł/miesiąc? IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 02.07.04, 19:23 To chyba jakieś b.ograniczone ubezpieczenie. Z tego co się orientuję, stawka jest naogół 2-3 razy wyższa (bez hospitalizacji i usług dentystycznych). No ale NFZ doi z nas jeszcze więcej, niewiele dając w zamian... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: Ubezpieczenie za 100 zł/miesiąc? IP: *.chello.pl 02.07.04, 21:08 Nieprawda, bywa niżej. Jedna z przychodni rodzinno-specjalistycznych w W-wie pobiera ryczałtem od mojej firmy 80 PLN/mies (z tego część płacę ja). W pakiet wchodzi pełna opieka podstawowa (lekarze rodzinni, interniści i pediatrzy wraz z dojazdem do domu w poważniejszych przypadkach) oraz pełna specjalistyczna - są chyba lekarze wszystkich prawie specjalności (100% jasne, że nie ma, np. neonatologa nie ma). Na stomatologię w tym jest 10% rabat - resztę płacę sam. W zakres wchodzi także laboratorium o ile lekarz skieruje (mają własne) - płatne są specjalizowane badania, np. niektóe hormonalne. RTG,UGS,EKG,mocz,krew,echo serca,okulistyka są w pakiecie. Chirurgia jednego dnia - 10% zniżki (mają własny ośrodek). Na poważny szpital to nikogo by stać nie było, ale tak naprawdę wali się opieka tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan Re:Re: Ubezpieczenie za 100 zł/miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 00:05 Chyba rzeczywiście przesadziłem z tymi kosztami 200-300 zł. Raczej jest to od kilkudziesięciu do 200 zł (bez hospitalizacji). Gdyby tak moją składkę zdrowotną (ok.500 zł) pomniejszono o taki właśnie abonament np. w Medicoverze jaki opłaca moja firma... reszta pewnie by wystarczyła na całkiem przyzwoite ubezpieczenie szpitalne - bo w końcu ile razy w życiu człowiek (przeciętnie) musi iść do szpitala? Wielu wcale, bardzo wielu raz na kilka-kilkanaście lat, jakiś nieduży procent kilka razy w roku. Żeby tylko w końcu pojawiła się możliwość takiego ubezpieczenia - ale to chyba dopiero za kilka rządów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidzeJ Heniu to ciekawe z czego szpitale moga zyc IP: *.pl / *.enterpol.pl 02.07.04, 15:04 to ciekawe skad szpitale maja miec kase na leczenie. To nie komuna ze bylo wszystko za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny SKĄD?-Z OGROMNEJ SKŁADKI JAKĄ PLĄCĘ, GŁUPKU IP: 212.33.73.* 02.07.04, 15:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też normalny Tyle, że ta składka nie trafia do szpitala..... IP: 213.155.169.* 02.07.04, 15:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rej Składka trafia ale szpital ją marnotrawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 19:04 ok 25% pieniędzy trafiających do ZOZ jest w różny sposób marnotrawione. Bo im się nie chce zmniejszać administracji, racjonalizować kosztów, rezygnować z nieuzasadnionych badań etc. Wolą zrobić taką pokazówkę aby pokazała to TV i aby dostać więcej kasy z NFZ. W Polsce jest za dużo lekarzy, za dużo pielęgniarek, za dużo szpitali i usługi medyczne na poziomie na jaki nas nie stać. Całe zamieszanie wynika stąd, że szpitale chciałyby brać ryczałt za "wystarczy być" zamiast dostawać pieniądze za konkretnie wykonane usługi. Owszem system zaproponowany przez NFZ jest niedoskonały ale tak rozlicza się szpitale w całej Europie i Stanach. Z procedur a nie ryczałtem za sam fakt istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.F. Re: SKĄD?-Z OGROMNEJ SKŁADKI JAKĄ PLĄCĘ, GŁUPKU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 16:32 Sam jestes glupek. Kasa z bandyckich ZUSowiskich skladek trafia do NFZ (Lapinski, Nauman, przekrety ...) a NIE do szpitali !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Z tej skladki to ZUS buduje sobie Palac... IP: HTTP1.* / 63.208.149.* 02.07.04, 18:00 ZUS-owcy dziekuja narodowi polskiemu za ofiarnosc, dzieki ktorej na Zoliborzu powstanie Swiatynia kre-ZUS-ownosci.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektyw Re: SKĄD?-Z OGROMNEJ SKŁADKI JAKĄ PLĄCĘ, GŁUPKU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 18:15 A co niby NFZ ma z nimi robić, jak nie opłacać kontrakty ze szpitalami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Do "normalnego" IP: *.oc.oc.cox.net 02.07.04, 18:09 Nie obrazaj innych,bo pytanie" skad te pieniadze?" jest zupelnie na miejscu. Nie wiem ile TY placisz tej skladki,ale przecietna skladka w Polsce "na glowe" to 140-150 euro na ROK!Moze ty placisz wiecej-wtedy z twojej skladki chetnie korzystaja inni.Ale moze placisz tez mniej-zanimnazwiesz kogos "glupkiem"- zastanów sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykły Re: SKĄD?-Z OGROMNEJ SKŁADKI JAKĄ PLĄCĘ, GŁUPKU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 19:37 Z twojej składki połowa idzie na leczenie twojego debilizmu, a druga na ubezpieczenie od twoich pomysłów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: to ciekawe z czego szpitale moga zyc IP: *.it / 62.233.189.* 02.07.04, 20:00 nigdy nie było za darmo leczenia, jedynie pracujacy nie mieli uwidocznionej jak dzisiaj horendalnie wysokiej stawki na tzw ubezpieczenie (nie pamietam jak dokładnie się zwało emerytalno- zdrowotne?) ale to było 43% pensji.Więc proszę nie pisać komunałow ,że było za darmo.Poza tym prosze pokazac choć jeden artykuł dzielnego dzziennikarza krytykujący skandalicznie biedny ,zaccofany bo niedoinwestowany (rozkradany jak i dzisiaj)system słuzby zdrowia--oczywiscie cenzzura takich spraw nie poprzepusciłaby ,zresztą ludzzzie wówczas nie mieli powszechnie świadomosci o nedzy służby zdrowia.Dziś mamy w porównaniu z tymi absurdalnie chwalonymi latami komuny-prawie luksus ,tylko nie należy wmawiac ludziom,że wszystko za składki (płacone przecież tylko przez pracujących, rencistów-emerytów i zanizone drastycznie do 5% od rolnikow ale juz ssuperbiznesmeni maja sposoby zeby nie zasilac polskiego systemu..)) się naależy!!! W znaczznie bogatszych krajach nie ma takiej możliwości.Skrajnie niegospodarna i korupcjogenna jest Łapinsko-Millerowa koncepcja NFZ,abssurdem jest placenie "od głowy" lekarzowi POZ,do którego niezgłaszam się od 2-3lat,ale muszą byc gdzies pieniądze przekazywane,chory system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zywiec Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: 213.25.91.* 02.07.04, 15:25 Ci nasi wiecznie pokrzywdzeni medycy chcieliby brać opłaty jak za prywatną praktykę, ale wykorzystywać państwowe (samorządowe)budynki, pomieszczenia, sprzęt medyczny,środki transportu itd., a leki przepisywać zgodnie z życzeniem firm farmaceutycznych (też oczywiscie niebezinteresownie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondorek Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.chomiczowka.waw.pl 02.07.04, 16:22 Nie wiem o jakich wiecznie pokrzywdzonych medykach piszesz, ja tam bym chciał móc za świadczoną usługę dostawac rynkowe pieniądze. I tyle. Natomiast jeśli chodzi o artykuł, to chyba Twój komentarz jest nie na temat. To w końcu państwowy (samorządowy) szpital bierze od pacjentów pieniadze i słusznie - skoro mu NFZ nie płaci, to co - mają pracowac za darmo? A zupełnie nie rozumiem jak do tego maja się leki rpzepisywane na życzenie firm farmaceutycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z Zar Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.zar.vectranet.pl / 213.77.5.* 02.07.04, 15:37 Pracuje w służbie zdrowia 25 lat.Takiej nędzy jak teraz jestnigdy nie było.Niech minister pracuje za 900 zł.Za zabiegi głodowe stawki na nic niema pieniędzy.To co za darmo powińnismy pracować i wszystko będzie już dobrze. Ciekaw jestem czy Lepper też zapłacił za operację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.milo.com.pl 02.07.04, 16:02 a może mi ktoś powiedzieć, co to mnie obchodzi. sama wiem, że jest to nielegalne i co? Można sie tu posłużyć cytatem "a mu nie mamy pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.a.jawnet.pl 02.07.04, 16:08 to niech szpitale wystawiają faktury, NFZ zwraca pobrane opłaty bezpośrednio pacjentom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wac Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.coi.waw.pl 02.07.04, 16:22 "Dlaczego nie pisze o sobie..? Bo lecze sie prywatnie. Place 100zl/ miesiecznie i mam wszytko co sobie zamarze...ale jak to madrze sie mowi your life, your choice.." taka stawka ubezpieczeniowa może obejmować jedynie opiekę ambulatoryjną i nie wszystko co się zamarzy bo np. tomografia czy rezonans to koszt kilkuset pln a np. PET kilku tysięcy. a co z leczeniem szpitalnym gdzie zabieg to koszt kilku- kilkunastu tysięcy pln? tak na marginesie nie utozsamiajmy kosztu zabiegu z zyskiem wykonującego, należy pamiętać o amortyzacji i kosztach zużytego (zwykle jednorazowego ) sprzętu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grarza Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:10 Gość portalu: wac napisał(a): > taka stawka ubezpieczeniowa może obejmować jedynie opiekę ambulatoryjną i nie > wszystko co się zamarzy bo np. tomografia czy rezonans to koszt kilkuset pln a > np. PET kilku tysięcy. a co z leczeniem szpitalnym gdzie zabieg to koszt kilku- > kilkunastu tysięcy pln? jestes zle poinformowany. w medicoverze, abonament obejmujacy pobyt w szpitalu, operacje, rehabilitacje, rezonans, a przede wszystkim pelna opieke calodobowa z karetka wlacznie, kosztuje ok 300 pln, taki troszke bardziej uszczuplony ale tez z pelna opieka 24/7 - ok. 200 pln. moze w jakiejs innej firmie kosztuje 100 pln? problem jest gdzie indziej: wszyscy placimy na ta tzw. bezplatna sluzbe zdrowia, to gdzie do cholery te pieniadze sie podziewaja skoro szpitale/lekarze/pielegniarki ich nie dostaja???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: 195.205.132.* 02.07.04, 18:06 Karta biała Medicover ok. 120 zł. miesięcznie, w tym wszyscy specjaliści i badania z wyłączeniem hospitalizacji. W ramach tej ceny miałem m. in. robiony rezonans magnetyczny, gastroskopię, fizykoterapię. Stale korzystam z porad alergologa i innych specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 16:31 pzpr miało kiedyś nfoz, teraz spuścizna po pzpr - sld zrobiło sobie nfz- daleko nie odeszliśmy od pzpr - teraz sld okrada ludzi na własne składki partyjne - nic się nie zmieniło i nie zmieni dopóki nie rozliczymy komuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka według prawa trzeba umrzeć a nie wolno płacić!!! IP: *.toya.net.pl 02.07.04, 16:54 to paranoja i tylko niedobrze robi się widząc zadowolonych polityków i słuchając ich jałowego bełkotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Po co? Lapinski z Naumanem za nas zaplaca IP: HTTP1.* / 63.208.149.* 02.07.04, 17:54 A na przyszlosc na faszystow i na komune NIE GLOSUJEMY! Chyba Polakom wystarczy tej nauczki z "rzadow" kliki zlodziei i bandytow? (tzw. GTW - Grupy Trzymajacej Wladze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec Warszawka.... IP: *.pl / 217.173.202.* 02.07.04, 16:55 Przy okazji dowiedzieliśmy się, ile sobie życzą od NFZ-tu warszawskie szpitale. Litewska, ja rozumiem, kliniczny, profesory itd., ale przecież do cholery badania ambulatoryjne nie mogą kosztować 2 x tyle co w innych miejscach w Polsce. W telewizorni powiedzieli, że Litewska życzy sobie od pacjentów 60 zł za RTG klatki piersiowej. To ja się pytam, jak to jest, że n.p. w Opolu można zrobić prywatnie RTG klatki piersiowej z opisem za 25 zł niezależnie od miejsca. Sprawdziłem w necie, w prywatnych przychodniach i klinikach w różnych miejscach w Polsce cena waha się od 15 zł do 40zł z opisem. Jakiego grzyba warszawiaki chcą 60 zł? Nie zdziwiłbym się, gdyby to była cena bez opisu wykonanego przez radiologa. Energia elektryczna tam jest droższa, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz z Warszawki Re: Warszawka....bo umie liczyć IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.04, 17:20 Jak ja musze kupic Rentgen do swojej przychodni (prywatnej, kochani i nie pobierającej ani złotówki od NFZ - więc ni płaczcie) to musze zapłacić za aparat i materiały eksploatacyjne troche więcej niż za ten sam aparat zapłaciłbym we Francji czy USA. Ale polityka "wyciskania ostatniej kropli z kija" doprowadza do tego że cena usługi której świadczę jest 10 RAZY mniejsza niż tam. I co mi z tego, że moi pacjenci mają mniej pieniedzy w kieszeni jak co płacą nie zapewnia nawet pokrycia moich kosztów. Oczywiście, zgarniam jakieś pieniądze codziennie ale jak mi sie skonczy lampa to musze zamknąć interes bo na nową nigdy nie zarobię. Oczywiście mogę kupić stary ruski piećdziesiecioletni aparat i trzaskać zdjęcia nieswiadomym pacjentom nawet po 15 zł naświetlając ich 100 razy wieksza dawka promieniowania. Nie wiem po ile są u Ciebie badania, nie wiem na jakim sprzecie, nie wiem czy ten kto kalkukuje cenę mysli o tym co będzie jak mu się sprzet zuzyje. Jesli tak i zarabia chocby na odtworzenie sprzętu to chetnie pójdę się od niego uczyć gospodarności i czyścić mu czyścić buty w dowód szacunku. System ochrony zdrowia jest własnie tak skonstruowany zeby kosztem dekapitalizacji placówek słuzby zdrowia zapewnić społeczeństwu ZŁUDNE POCZUCIE BEZPIECZENSTWA. Politycy postepują tak aby jedynie oddalić problem od siebie albo zwalić winę na tych sq... lekarzy. Ich obchodzą tylko notowania i wzajemne podgryzania na stołkach. A co z tego ma społeczeństwo to niewazne, bo każdy przecież umiera i cierpi w samotności a nie na pierwszej stronie gazet. Ja w swojej przychodni mimo dobrego ale uczciwego wzgledem pacjentów zarządzania mam już mniej wiecej 20 % tych mozliwości diagnostycznych w porównaniu z tym co miałem przed 5 laty. I daje wam lekarskie słowo honoru,ze nie zainwestuje już ani złotówki w nowoczesny i dobry sprzet diagnostyczny. To smutne ale prawdziwe. A może się mylę... Wytłumaczcię mi to bo widocznie jstem za głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Warszawka....bo umie liczyć IP: *.icpnet.pl 02.07.04, 19:38 jesteś stanowczo za głupi......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: Warszawka....bo umie liczyć IP: *.oc.oc.cox.net 02.07.04, 20:46 Masz we wszystkim co piszesz rację.Ale ta tępa,roszczeniowa część społeczeństwa,które tylko chce być leczona ale nie chce za to płacić nigdy ci tej racji nie przyzna.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec Re: Warszawka....bo umie liczyć IP: *.pl / 217.173.202.* 02.07.04, 23:35 OK. Amortyzację trzeba liczyć, co czyniono nawet za komuny. I oczywiste jest, że wtedy koszty zależą od rodzaju sprzętu. Na starym ruskim aparacie RTG można z pewnością robić zdjęcia taniej. Inną kwestią natomiast jest kształtowanie się cen usług (dowolnych) w zależności od sytuacji rynkowej. I tak n.p. w porównaniu do średnich dochodów, nigdzie lekarze nie mają tak dobrze jak w Stanach. Jest to krotnie lepiej niż w Europie. To samo odnosi się do porównania Polska - Europa, czy też Warszawa - reszta Polski. W ostatnim przypadku przychody Warszawiaków są wyższe, więcej się zatem żąda za usługi. Pewnie też i za usługi medyczne. Ponieważ ubezpieczalnia zawsze będzie ciągnąć w dół, w tym wypadku pojawia się tylko pytanie: czy żądanie wyższych stawek za diagnostykę wynika w Warszawie tylko li z faktu posiadania droższego w zakupie i eksploatacji sprzętu, czy też wchodzą w grę wyższe wynagrodzenia personelu. Przy okazji może powiesz ile u Ciebie wychodzi za to zdjęcie. Żeby się aby nie okazało, że jednak mniej niż 60 zeta! N.p. w Opolu tomografia klatki piersiowej jest wyceniona na 120 zł i robi to tylko prywatna firma, a sprzęt jest nowoczesny. I ponoć robi niezły biznes. Tak sobie kombinuję, że dwa zdjęcia klatki piersiowej to jednak trochę mniej niż tomografia. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Warszawka....bo musi umieć liczyć !!! 03.07.04, 06:05 Niestety należy brać pod uwagę również koszty wynajmu pomieszczeń, które są w Warszawie wyższe niż w innych miastach. Nie należy też obrażać się na wyższe roszczenia płacowe pracowników - za te same pieniądze w Warszawie zdechnie się z głodu, a w jakiejś "pipidówie" można żyć jak król. Trzeba wreszcie skończyć z kłamstwem, że wszyscy jesteśmy tacy sami - równi to jesteśmy tylko wobec prawa i Boga. Ceny w Warszawie będą zawsze wyższe - ale warszawiacy mając wyższe zarobki powinni płacić wyższe składki (kwotowo). To są właśnie skótki komuszej kontrreformacji służby zdrowia. Przy kasach chorych coś takiego by się automatycznie załatwiało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec ...bo musi umieć liczyć - nie koszty, a dochody ! IP: *.pl / 217.173.202.* 03.07.04, 15:14 Kolego! W Warszawie są droższe nieco: paliwa i usługi. Te ostatnie też nie wszystkie, n.p. internetowe są tańsze. Paradoksalnie nawet prywatne wizyty lekarskie u specjalistów są w tej samej cenie co w pipidówie. Droższy są dentyści, fryzjerzy, kosmetyczki, "fachowcy", knajpy (też nie wszytskie, fast foody są w tej samej cenie). Taksówki, za wyjątkiem mafijnych, też nie są droższe. Adwokaci, radcy prawni kosztują horrendalnie, ale już notariusze na prowincji zdzierają może lepiej jak warszawscy. Głupie bilety do kina są w Warszawie z reguły tańsze, chociaż już n.p. bilety wstępu na pływalnie są horrendalnie drogie. Nawet czynsze w mieszkaniach spółdzielczych i komunalnych w Warszawie są niższe niż w Krakowie, Poznaniu, Mysłowicach czy Opolu. Oczywiście koszty wynajmy w apartamentowcach są astronomiczne, wnajmu na wolnym rynku wysokie, ale już ceny mieszkań na rynku wtórnym niekoniecznie szokują. Natomiast dobra konsumpcyjne, w tym energia, gaz i żarcie kosztują tyle samo co w pipidówie. W wielu wypadkach są nawet tańsze. W pipidówie człowiek skazany na zakupy w małym sklepiku, płaci dużo więcej niż warszawianin w supermakecie, nawet jeśli doliczyć koszty transportu. Tyle samo kosztują ubezpieczenia, rozmowy telefonicznie itd. Skoro mowa o szpitalach, to nie tyle koszty wynajmu, ale amortyzacji budynku i remontów są podobne jak w pipidówach. Te ostatnie konkretnie dlatego, że są wykonywane wyłącznie przez "Murzynów" z prowincji. Per saldo - w Warszawie, w odniesieniu do tego samego rzeczistego poziomu konsumpcji (tyle samo towarów i usług) ich koszty są zbliżone do kosztów na prowincji. Powiedz kolego lepiej, że w Warszawie jest wyższy poziom życia niż w pipidówie i wszyscy ciągną w górę. Tą tezę udowodniono zresztą analizą w "Polityce" i nie ma ci się spierać. Twoja teza o zdychaniu z głodu za te same pieniądze jest po prostu fałszywa. Ludzie w nazwanych przez Ciebie pipidówach właśnie zdychają z głodu. To są po prostu byty wirtualne, niewyobrażalne dla Warszawianina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec Re: ...bo musi umieć liczyć - nie koszty, a docho IP: *.pl / 217.173.202.* 03.07.04, 15:19 Jeśli zaś mówisz o relacji - dostępność do usług medycznych i ich poziom vs. wysokie składki wnoszone przez Warszawian, przypominam Ci, że szpitale i przychodnie przyszpitalne w Warszawie , w odróżnieniu od poradni pierwszego kontaktu, obsługują ludzi z całego Mazowsza i może z całej Polski, więc to nie ma nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: ...bo musi umieć liczyć - nie koszty, a docho 03.07.04, 23:35 Niestety nie mogę się z szanownym przedmówcą zgodzić - znam ceny w Warszawie, w moim średniej wielkości mieście i zupełnie w małych miejscowościach gdzie diabeł mówi dobranoc. Jest różnica i to spora. Zwykłe prawo popytu i podaży to powoduje. Wyższe zarobki ludzi powodują możliwość uzyskiwania wyższych cen, a to z kolei powoduje wyższe wymagania płacowe. W Warszawie to jest możliwe ze względu na większą ilość urzędów centralnych nie liczących się z groszem (najwyżej mniej pieniędzy pójdzie w "teren"). Mija się Pan z prawdą jeżeli chodzi o koszty zakupu, wynajęcia i utrzymania mieszkania (nawet spółdzielczego) i "żarcia", a te czynniki główie wpływają na koszty utrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Warszawka.... IP: 195.205.132.* 02.07.04, 18:10 Koszty usług nie tylko medycznych, są w Warszawie często 2-3 razy większe niż w innych dużych miastach. Za tę samą plombę w W-wie płacę 120 zł., w Lublinie 50 zł. Za tego samego fryzjera w W-wie 40 zł., w Lublinie 15 zł. Różnica wynika przede wszystkim z różnicy w kosztach pracy oraz kosztach najmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: Warszawka.... IP: *.oc.oc.cox.net 02.07.04, 18:14 To zabawne,bo w USA za fryzjera place mniej niz w Warszawce:6-7 $. To zabawne,ze w Polsce za porade lekarska placi sie kilka razy mniej niz za fryzjera. Fryzjerzy w Polsce maja sie dobrze!Polska to taki ciekawy kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Minister= Nowy Łapiński? IP: *.fiber.net.pl 02.07.04, 16:56 Ten też będzie gadać, że wszystko jest OK? Nie czuje się odpowiedzialny za bankructwo szpitali i przychodni? Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:44 a czy miller i te lepery i te inne gady też leżą w takich szpitalach jak my jak miller spadł z nieba to nosili go na rękach a niech zobaczy cz inni tak są traktowani takich bardziej chorych jest masa chodżby w Piekarach Śląskich ich nie noszą na rękach a są gorzej doświadczeni przez los tam nie pokazują ich jak robią pierwsze kroki po poważnych operacjach a millera noszili jak świętą krowe a miał tylko przesunięcie a ludzie są po poważnych operacjach GDZIE RÓWNE PRAWA DO SŁUŻBY ZDROWIA MOŻE MY TEŻ BĘDZIEMY SIĘ LECZYĆ W TAKICH WARUNKACH JAK ONI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sal Lata lecą a wszystko po staremu IP: *.czerwinsk.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 19:08 Zgadzam się z tym co napisałeś. Pamiętam też ,że kiedy dwadzieścia lat temu zaczynałem moją zawodową "karierę" cała wierchuszka szpitalna rzuciła się do ratowania obitego trochę w wypadku samochodowym lokalnego kacyka PZPR a ja, wtedy stażysta z zerowym doświadczeniem, musiałem sam zajmować się umierającą na izbie przyjęć starszą kobietą Lata lecą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.chello.pl 02.07.04, 17:45 Miller ty s.. to przez ciebie Łapownicki ty s... to przez ciebie Naumann ty s... to przez cibie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Minister dał głos IP: *.oc.oc.cox.net 02.07.04, 18:05 Udeż w stół,a nożyce,tfu... minister się odezwie! Politycy są za ten skandal w Polsce odpowiedzialni.Oni uchwalają budżet NFZ,oni decydują ile złotówek przeznaczyć na leczenie jednego Polaka na rok.No to uchwalili se,że najmniej w Europie wystarczy (nie liczę Albanii i Łotwy).A pacjenci straaaaasznie zdziwieeeeni? Wiec jak sie politykom zaczyna tylek palic,to minister ...tfu,od zdrowia mimochodem nadmienia,ze "pobierane opłaty są bezprawne".Nie sa winni kolesie ministra z NFZ,nie sa winni kolesie ministra z SLD-UP,nie sa winni premier Lesio "Macho" Miller (tworzacy ustawe budzetowa ze smieszna suma na ochrone zdrowia). I tylko tyle ma wtej sprawie nowy minister do powiedzenia? Do dymisji czlowieku,nie osmieszaj sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ups Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 19:06 NFZ też!!!!!!!! Patrz orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sosna A Naumann w Tel Aviwie koszernom wodkem pije! IP: *.sympatico.ca 02.07.04, 19:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ni9euk Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.adyton.com.pl / *.crowley.pl 02.07.04, 19:34 Dlaczego winni narażania obywateli na utratę zdrowia i życia czyli Lapiński ,Miller i kwach nie siedzą w pierdlu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruq Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.class145.petrotel.pl 02.07.04, 19:43 Niech złodzieje z rządu oddadzą moją składke sam sobie zapewnie opieke lekarską i godziwą emeryture Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkj Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl 02.07.04, 20:55 Jedzenie jest wazniejsze od leczenia, bo bez jedzenia umiera sie po paru dniach. A mimo tego jedzenie nie jest za darmo. Czepili sie tylko darmowego leczenia Zamiast systemu darmowergo leczenia nalezy wprowadzic normalna odplatnosc, tak jak za chleb czy cukier. Od razu wszystko wroci do norny. Tyle ze rzadzacy nami zlodzieje, postkomuchy i postsiolidaruchy, straca okazje do nabijania sobie kabzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NKWD towarzysz minister, nie zauwazyl ze ustroj sie.... IP: *.ws146.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 21:37 zmienil, i teraz nawet szpitale, za elektryfikacje + kraj rad, musza placic, Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Śląska kasa chorych 03.07.04, 06:12 Do kontrreformacji Łapińskiego w Śląskiej działo się coraz lepiej. Mieliśmy dobrego zarządcę, a dzięki wprowadzeniu systemu komputerowego można było szybko zorientować się kto bierze ile i za co pieniędzy. Można było wyłapać i tych lekarzy co za łapówki wypisują lewe recepty, i tych co "szczególnie" ukochali jakąś firmę farmaceutyczną, i tych co jednego dnia potrafią leczyć tego samego pacjenta na dwie różne choroby w dwóch różnych szpitalach. Dzięki temu więcej pieniędzy zostawało dla uczciwych. Komuś to jednak przeszkadzało... paru złodziejom z SLD i bandzie idiotów którzy na nich głosowali, i tym idiotom którzy pluli na Buzka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatuś Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.zbroslawice.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 06:32 Ciekawe, w którym z oddziału Funduszu zabrakło pieniędzy na działalność. Czy myśmy już zgłupieli do reszty. Nos do tabakiery, czy tabakiera dla nosa? W którym ZUS-ie zabrakło pieniędzy na ogrzewanie?! Kiedy w końcu odpowiedzą członkowie rad nadzorczych akceptujący bandyckie budżety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka ZA TO ODPRAWA DLA WRÓBLA LEGALNA... IP: *.toya.net.pl 03.07.04, 07:46 Te parę milionów z kasy panstwa..... to drobiazg, tak jak miesięczna pensja , no zreszta skoro w państwowej telewizji redaktor prowadzący dziennika zarabia 60 ooo mieisęcznie a takich w całej Polsce są tysiące żyjących za nasze podatki to nic dziwnego ze na nic innego nie wystarcza. Kto przejmuje się chorymi ? Przecież oni, chorzy nie mają siły walczyć o należne prawa.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 12:11 Legalna jest tylko doprowadzanie do śmierci pacjenta. Jak zrobić badania ? Ludzie chorzy bez tego umrą. Czy ktoś się tym przejmuje ? Jedyne czym przejmuje się NFZ to czy pieniądze wydzierane z naszych zarobków trafią do nich. Danie coś w zamian nie wchodzi w grę. NFZ liczy na szybką śmierć ludzi chorych. Może zacząć rozdawać odpowiednie tabletki powodujące zejście lekkie i przyjemne. A może też są za drogie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeko Re: Opłaty za badania lekarskie nielegalne IP: *.czarna-bialostocka.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 23:14 Od informowania gdzie można wykonać badania/leczenie/operację etc w ramach ubezpieczenia to jest UBEZPIECZYCIEL. Ja bym poidawał numer Czekańskiego i innej Kralkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś