Dodaj do ulubionych

Pytanie przed expose Premiera Tuska

09.10.12, 08:19
Wskaźnik Wolności Gospodarczej (Index of Economic Freedom, IEF) to roczny raport publikowany przez The Wall Street Journal i Heritage Foundation, zawierający opis i ocenę ograniczeń, restrykcyjnych przepisów, zakresu stosowania przymusu przez aparat władzy w sferze gospodarki w różnych państwach świata.
(Żródło : WIkipedia)
Miejsce Polski w roku 2012 to miejsce 71
pl.wikipedia.org/wiki/Wska%C5%BAnik_Wolno%C5%9Bci_Gospodarczej#Ranking_2012
Panie Premierze i szanowna PO. Kto Wam przeszkadza abyśmy mieli większą wolność gospodarczą a nie grzali kompromitującego 71 ,miejsca ...bo za nami z demoludów tylko Bułgaria i Rosja.
Dlaczego jesteśmy niżej niż :
Czechy-miejsce 34/ Litwa- 29/ Estonia - 16/ Słowacja -35/ Łotwa - 50/ Węgry - 51/ Albania - 53/ Rumunia - 63
Za nami jest tylko (kilka miejsc) Bułgaria, jeżeli chodzi o dawne tzw demoludy no i Matka ZSRR - Rosja.
Kto Wamzakłamani pseudoliberałowie przeszkodził? PIS?PSL? ...no bo wiadomo,że PO nie jest nigdy winne!
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 08:42
      Miejsce Polski w 2012 roku to 64. pozycja. Nie czytasz linków które załączasz? Co roku awans o kilka pozycji.
      • obraza.uczuc.religijnych A za nami Francja! 09.10.12, 08:45
        I Portugalia, i Słowenia, i Włochy, i brazylijski tygrys, i Chiny...
        • wiosnaludzikow Re: A przed nami Peru ! 09.10.12, 08:50
          obraza.uczuc.religijnych napisał:

> I Portugalia, i Słowenia, i Włochy, i brazylijski tygrys, i Chiny...
          i Arabia Saudycjska
          a przed nami np Peru.
          Tak to prawda ale czego to dowodzi ? Nie jesteśmy ostatni ale moje pytanie było co stoi na przeszkodzie abyśmy byli w pierwszej dziesiątce , dwudziestce , trzydziestce. Przecież to nie jest ranking produktu krajowego per capita ale systemu prawnogospodarczego.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: A przed nami Peru ! 09.10.12, 08:54
            A czego dowodzi to że jesteśmy za Litwą?
            • wiosnaludzikow Re: A przed nami Peru ! 09.10.12, 09:08

> A czego dowodzi to że jesteśmy za Litwą?
              Dowodzi....że startując z tej samej pozycji czyli dawnej nieomal republiki ZSRR zostaliśmy w tyle. Nie porównywałem do innych mających inne warunki historyczne tylko do tych co mieli podobny start i tu jesteśmy prawie na końcu.
              Litwa dowodzi,w moim mniemamiu, że można być wolnym gospodarczo krajem będąc jeszcze lekko ponad 20 lat wstecz republiką sowiecką.
      • wiosnaludzikow Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 08:46

> Miejsce Polski w 2012 roku to 64. pozycja. Nie czytasz linków które załączasz?
        > Co roku awans o kilka pozycji.
        Linkując oryginał i żródło nie mogłem kłamać bo podałem żródło. Pomyliłem się. Owszem jesteśmy wyżej ale baaardzo nisko i to podtrzymuję.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 08:57
          Jesteśmy nisko ale dzięki Tuskowi awansowaliśmy w ostatnich latach o 20 pozycji.
          • niezdeprawowany6 Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:02
            " wiosna" ... oni jak ten "Bolek" ...tjaktoj ma trzy koła dobre, więc nie siej defektyzmu.

"Oni" czyli obrońcy Platformy to jest nowe pokolenie demoludzików z krainy szczęśliwości.

Daj im spokuj...
            • wiosnaludzikow Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:06
              niezdeprawowany6 napisał:

> " wiosna" ... oni jak ten "Bolek" ...tjaktoj ma trzy koła dobre, więc nie sie
              > j defektyzmu.
              >
              > "Oni" czyli obrońcy Platformy to jest nowe pokolenie demoludzików z krainy sz
              > częśliwości.
              > Daj im spokuj...
              Z każdym należy rozmawiać jeżeli chce. Nikogo nie wykluczam z dyskusji, nikogo.
              W każdym razie ma rację, że za PIS było to znacznie niżej w tym rankingu.

• obraza.uczuc.religijnych Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:12
              Zaprzeczysz niezdeflorowany faktowi, że za Tuska nasza pozycja w przedmiotowym rankingu poprawiła się o 20 pozycji?
              • wiosnaludzikow Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:19
                Nie, nie zaprzeczam oczywiście ale to dla mnie stanowczo słabo i nisko jak na byłe KLD. To tylko "umiarkowana wolność".
                • obraza.uczuc.religijnych Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:20
                  Pytałem niezdeflorowanego.
                  Zresztą nieźle posumowali rządy kaczorów w rankingu za 2008 r.: " w zasadzie bez wolności". A nie da się szybko wyjść od "w zasadzie bez wolności" do "wolności".
                  • wiosnaludzikow Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:22

> Pytałem niezdeflorowanego.
                    > Zresztą nieźle posumowali rządy kaczorów w rankingu za 2008 r.: " w zasadzie be
                    > z wolności". A nie da się szybko wyjść od "w zasadzie bez wolności" do "wolnośc
                    > i".
                    Kaczyńscy w sensie gospodarczym to komuniści katoliccy.
          • wiosnaludzikow Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:04

> Jesteśmy nisko ale dzięki Tuskowi awansowaliśmy w ostatnich latach o 20 pozycji
            Owszem awansowaliśmy ale dalej jest to : "umiarkowanie wolny". Oczekiwałbym od partii liberalnej znacznie więcej, bo przynajmniej "wolny".
            • obraza.uczuc.religijnych Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:12
              Dajmy mu jeszcze 10 lat i będziemy w pierwszej dyszce.
            • wujaszek_joe Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:15
              prof. Gliński zmieni ten ranking i będziemy pierwsi. Zaraz po "natychmiastowych decyzjach antykryzysowych" jakie obiecał podjąć.
              • obraza.uczuc.religijnych Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:18
                Dlatego ja popieram PiS, to fachowcy.
              • wiosnaludzikow Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:20
                wujaszek_joe napisał:

> prof. Gliński zmieni ten ranking i będziemy pierwsi. Zaraz po "natychmiastowych
                > decyzjach antykryzysowych" jakie obiecał podjąć.
                A kto Ci powiedział,że profesor Gliński zmieni ten ranking. Z tymi figurami retorycznymi przenieś się na forum dla małolatów. Tak Cię wyszkolili ? Istnieją tylko dwa warianty : Tusk i Gliński, Tusk i Kaczyński ?
                • obraza.uczuc.religijnych Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:21
                  A jakie jeszcze są warianty?
                  • wiosnaludzikow Re: I już na wstępie kłamiesz 09.10.12, 09:25

> A jakie jeszcze są warianty?
                    Znacząca przebudowa systemu państwowego od systemu wyborczego, prawa gospodarczego, podatkowego itd
                    Interesuje mnie strategia a nie wczorajsze lub jutrzejsze pensyjki jakiś ministerków, którzy pózniej latają po warszawie i innych miastach szukając pracy po wybitnej 10 letnie karierze.
                    Mają trudności odpowiedż rzetelnie na pytanie co potrafią. Najczęściej mówią kogo znają :)
    • haen2010 W Polsce tak dziwnie się sklada 09.10.12, 09:40
      Że to populiści obniżają podatki, a ci z mordą pełną liberalizmu łupią Polaków jak mafia. Wypełniają więzienia a sądy nie mogą nadążyc z wyrokami na szaraczków. Ja ten fałsz i obłudę platfusow od dawna widzę.
      • wiosnaludzikow dowodzi tego podatek od deszczu 09.10.12, 09:49
        haen2010 napisał:

> Że to populiści obniżają podatki, a ci z mordą pełną liberalizmu łupią Polaków
        > jak mafia.
        Podatek od deszczu zamierza wprowadzić PO. Ciekawe czy wprowadzą podatek od gradu, rosy i świeżego powietrza.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: dowodzi tego podatek od deszczu 09.10.12, 09:52
          Co to za projekt?
          • wiosnaludzikow Re: dowodzi tego podatek od deszczu 09.10.12, 09:55

> Co to za projekt?
            Bożesz .... musisz używać tego : "projekt " :)
            Platforma chce umożliwić gminom pobieranie podatku "od deszczu" a dokładnie opłaty za kierowanie wody deszczowej do kanalizacji miejskiej/gminnej.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: dowodzi tego podatek od deszczu 09.10.12, 10:00
              Tzn. chodzi o te opłaty pobierane od początku roku przez samorządy?
              • wiosnaludzikow Re: dowodzi tego podatek od deszczu 09.10.12, 10:20

> Tzn. chodzi o te opłaty pobierane od początku roku przez samorządy?
                Nazwij to jak chcesz. Słuchałem o tym w EKG i nie wyjaśnili na tyle dokładnie abym mógł Ci wyjasnic precyzyjnie. Pardon.
                W każdym razie lyberał Szejneld POpiera.
                Ja czekam na to samo od śniegu bo zima jest jeszcze wojna do opodatkowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka